Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με πολιτικά από αύριο η αστυνομική φρουρά της Βουλής
  • [02] Γ. Βαρουφάκης: H Ελλάδα και η ΕΕ πρέπει να ολοκληρώσουν τη δουλειά που απαιτείται για να καταλήξουν σε συμφωνία
  • [03] Αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας ζήτησε ο Π. Λαφαζάνης στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας
  • [04] Πέθανε ο «μπαμπάς» των Playmobil, ο Χορστ Μπραντστέτερ
  • [05] O ιστορικός Δημήτρης Κουσουρής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τους δοσίλογους
  • [06] «Η νύχτα μέρα στο πάρκο Σταύρος Νιάρχος» με εκδηλώσεις από τις 21 έως τις 24 Ιουνίου
  • [07] Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 10 εκατ. ευρώ στην ΠΑΕ Ολυμπιακός
  • [08] Ανάγκη στήριξης από τις ΗΠΑ για την επίτευξη συμφωνίας, έθεσε ο Στ. Θεοδωράκης στον Αμερικανό πρεσβευτή Ντ. Πίρς
  • [09] Ομπάμα: Υποστηρίζουμε την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη
  • [10] Ολάντ: Πρέπει να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας πριν από τα τέλη Ιουνίου

  • [01] Με πολιτικά από αύριο η αστυνομική φρουρά της Βουλής

    Εντολή να καθιερωθεί η πολιτική ενδυμασία σε όλους τους αστυνομικούς που φρουρούν το Κοινοβούλιο έδωσε ο φρούραρχος της Βουλής. Αύριο θα εκδοθεί η σχετική απόφαση σύμφωνα με την οποία όλοι οι αστυνομικοί που υπηρετούν στην Βουλή θα πρέπει να είναι με ευπρεπή πολιτική περιβολή , με απαραίτητο το σακάκι, ενώ σε ευκρινές σημείο θα πρέπει να έχουν την υπηρεσιακή τους κάρτα.

    Το μέτρο αυτό αποφασίστηκε για καθαρά λόγους ασφαλείας ως μέτρο αυτοπροστασίας, όπως υπογραμμίζεται, μετά την ξεκάθαρη δήλωση του Νίκου Μαζιώτη για χτύπημα σε δημόσιο κτίριο.

    [02] Γ. Βαρουφάκης: H Ελλάδα και η ΕΕ πρέπει να ολοκληρώσουν τη δουλειά που απαιτείται για να καταλήξουν σε συμφωνία

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ότι είναι καιρός η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνουν τη δουλειά που απαιτείται για να καταλήξουν σε μια συμφωνία, που θα επιτρέψει την εκταμίευση δισεκατομμυρίων ευρώ από την υφιστάμενη δανειακή σύμβαση.

    "Είναι καιρός να σταματήσουμε να αλληλοκατηγορούμαστε, είναι καιρός να κάνουμε τη δουλειά μας για να καρποφορήσουν οι πολύμηνες προσπάθειες και να καταλήξουμε σε μια συμφωνία", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του έπειτα από συνάντησή του με στελέχη του αριστερού γερμανικού κόμματος Die Linke.

    Παράλληλα όμως, σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Tagesspiegel και αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύονται σήμερα, ο Γιάνης Βαρουφάκης απορρίπτει εκ νέου τα μέτρα εξοικονόμησης πόρων που πρότεινε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα οποία περιλαμβάνονται αυξήσεις του ΦΠΑ και μειώσεις των αποδοχών και των συντάξεων του δημοσίου.

    "Δεν κάνει κανείς τέτοιου είδους προτάσεις παρά μόνο εάν δεν θέλει μια συμφωνία", είπε ο υπουργός Οικονομικών στην Ταγκεσπίγκελ, σύμφωνα με απόσπασμα της συνέντευξης.

    [03] Αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας ζήτησε ο Π. Λαφαζάνης στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας

    Δεν μπορούμε να μιλάμε για ενεργειακή ασφάλεια όταν ένα στα τέσσερα νοικοκυριά αδυνατεί να πληρώσει τις πιο στοιχειώδεις ενεργειακές του ανάγκες και ζει σε κατάσταση απόλυτης ενεργειακής ένδειας και αβεβαιότητας. Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος κατηγόρησε επίσης την ΕΕ για επιλεκτική υποστήριξη των διεθνών ενεργειακών διασυνδέσεων.

    Μιλώντας στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο ο κ. Λαφαζάνης και αναφερόμενος στην ενεργειακή ασφάλεια ζήτησε την υποστήριξη της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

    Σημείωσε επίσης ότι "η Ελλάδα υποστηρίζει μια σειρά από εξελισσόμενα έργα, αλλά και μεγάλα έργα που προετοιμάζονται οι συμφωνίες για την κατασκευή τους, τα οποία θα ενισχύσουν σημαντικά τις εν λόγω διαφοροποιήσεις και την ασφάλεια εφοδιασμού στις χώρες της Ευρώπης και βεβαίως στο Νοτιοανατολικό ευρωπαϊκό χώρο. Εντούτοις, τόνισε, η στήριξη της Επιτροπής προς όλα αυτά τα ιδιαίτερα χρήσιμα έργα, διαφαίνεται στην καλύτερη περίπτωση, επιλεκτική". Και ζήτησε, όλα τα ενεργειακά έργα να αντιμετωπίζονται από την Επιτροπή με τα ίδια μέτρα και σταθμά και να αποκλεισθεί η επιλεκτική εφαρμογή απέναντί τους, της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

    [04] Πέθανε ο «μπαμπάς» των Playmobil, ο Χορστ Μπραντστέτερ

    Ο Χορστ Μπραντστέτερ, ο "μπαμπάς" των Playmobil, των πασίγνωστων πλαστικών φιγούρων που έδωσαν χαρά σε χιλιάδες παιδιά σε όλον τον κόσμο, πέθανε την περασμένη εβδομάδα, σε ηλικία 81 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η οικογενειακή επιχείρησή του.

    "Με τον θάνατο του Χορστ Μπραντστέτερ η οικογένεια των Playmobil δεν χάνει μόνο τον αρχηγό, ιδιοκτήτη και πατριάρχη της αλλά και ο τομέας της κατασκευής παιχνιδιών στη Γερμανία χάνει επίσης μια από τις πιο ξεχωριστές προσωπικότητές του" σημειώνεται στην ανακοίνωση της εταιρείας Geobra Brandstatter.

    Ο Μπραντστέτερ γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου 1933 στο Τσίρντορφ της Βαυαρίας, μια κωμόπολη πολύ κοντά στη Νυρεμβέργη όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα η έδρα της εταιρείας του. Το 1952, αφού εκπαιδεύτηκε στην κατασκευή εκμαγείων, μπήκε στην οικογενειακή επιχείρηση παιχνιδιών σε μια εποχή που τη διεύθυνσή της είχαν αναλάβει οι δύο θείοι του.

    [05] O ιστορικός Δημήτρης Κουσουρής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τους δοσίλογους

    Ο αριθμός των δοσίλογων που τιμωρήθηκαν, έστω τύποις, στην Ελλάδα, είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.

    Η βασική ελληνική ιδιαιτερότητα είναι πως οι ένοπλοι δοσίλογοι ενσωματώθηκαν στον κρατικό μηχανισμό και εισχώρησαν στις πτυχές του καθεστώτος πριν προλάβουν να δικαστούν, από το Δεκέμβριο του 1944.

    Αυτά δηλώνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιστορικός Δημήτρης Κουσουρής με αφορμή το βιβλίο του "Δίκες των δοσίλογων 1944-1949. Δικαιοσύνη, συνέχεια του κράτους και εθνική μνήμη" (εκδόσεις Πόλις).

    Κι ενώ αυτή είναι η μεταχείριση που επιφυλάσσεται στους δοσίλογους στην Ελλάδα, από την άλλη μεριά η μακράν μεγαλύτερη συνιστώσα της αντίστασης, το εαμικό κίνημα, εξαιρείται από την κοινότητα των θυμάτων αλλά και των ηρώων του έθνους. Για το βιβλίο του Δ. Κουσουρή θα πραγματοποιηθεί συζήτηση την Τρίτη 9 Ιουνίου στις 8 το βράδυ στο Polis Art Caf&eacute; (Πεσμαζόγλου 5).

    [06] «Η νύχτα μέρα στο πάρκο Σταύρος Νιάρχος» με εκδηλώσεις από τις 21 έως τις 24 Ιουνίου

    Το πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος, το πρώτο κομμάτι του υπό κατασκευή έργου, το οποίο έχει ολοκληρωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, ανοίγει τις πύλες του για το κοινό για πρώτη φορά από τις 21 ως τις 24 Ιουνίου.

    Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων με τίτλο "Η νύχτα μέρα στο πάρκο Σταύρος Νιάρχος", με στόχο να συστηθεί στο κοινό το εν εξελίξει έργο του Κέντρου Πολιτισμού.

    Η αυλαία των εκδηλώσεων θα ανοίξει την Κυριακή 21 Ιουνίου, στις 9.00 μ.μ., με συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου, ο οποίος θα πλαισιώνεται από τη μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και τη χορωδία του Μουσικού Σχολείου Πειραιά.

    Σημαντικά σημεία του προγράμματος αποτελούν η παρουσίαση του βίντεο αρτ πρότζεκτ Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών "Fireflies in the Night" από τον πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Γέιλ, Ρόμπερτ Στορ (22 Ιουνίου), ο αγώνας σκάκι του Γκάρι Κασπάροφ με νεαρούς πρωταθλητές, ηλικίας 8 έως 14 ετών της Ένωσης Σκακιστών Θεσσαλονίκης (23 Ιουνίου) και ο μικρός μαραθώνιος έξι χιλιομέτρων για όλη την οικογένεια, που θα ξεκινάει από το Παναθηναϊκό Στάδιο και θα τερματίζει στο πάρκο (23 Ιουνίου).

    Επίσης, θα πραγματοποιηθούν έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Μακρή (21-24 Ιουνίου), τζαζ αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι με το κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή (22 Ιουνίου), συναυλία τζαζ μουσικής του κουαρτέτου "The Wayne Escoffery" (22 Ιουνίου), ξεναγήσεις στο πάρκο (23-24 Ιουνίου), παράσταση θεάτρου σκιών του Ηλία Καρελλά "Ο Καραγκιόζης Οικολόγος" (24 Ιουνίου), παράσταση ακροβατών με τίτλο "Από τη Γη στον Ουρανό" από τον διεθνούς φήμης ακροβάτη Ντέιβιντ Ντιμίτρι (24 Ιουνίου).

    Τέλος, θα διοργανωθούν ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες, όπως σκάκι για παιδιά, σεμινάρια ρομποτικής, μάθημα ξιφασκίας για παιδιά, κωπηλατική άσκηση εδάφους, κιναισθητικά παιχνίδια, παρουσίαση παραολυμπιακών αθλημάτων, αθλοπαιδιές, μαθήματα κηπουρικής, εργαστήριο κομποστοποίησης, γιόγκα για παιδιά και μαθήματα μαγειρικής.

    [07] Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 10 εκατ. ευρώ στην ΠΑΕ Ολυμπιακός

    Στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΠΑΕ Ολυμπιακός, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, αποφασίστηκε ομόφωνα η αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 10 εκατομμύρια ευρώ.

    Η αύξηση θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τον πρόεδρο της εταιρείας, Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η πειραϊκή ΠΑΕ, έχει ήδη καταβάλει κεφάλαια ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ γι' αυτή την ΑΜΚ.

    [08] Ανάγκη στήριξης από τις ΗΠΑ για την επίτευξη συμφωνίας, έθεσε ο Στ. Θεοδωράκης στον Αμερικανό πρεσβευτή Ντ. Πίρς

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης συναντήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέηβιντ Πίρς, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του κόμματος.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα τόσο διμερών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ, όσο και ευρύτερα θέματα που αφορούν την Νοτιοανατολική Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου, καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις στις οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Ο Σταύρος Θεοδωράκης, όπως ανακοινώθηκε, ανέλυσε στον Αμερικανό πρεσβευτή τις θέσεις του Ποταμιού σε σχέση με την διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, επανέλαβε ότι το κόμμα θα υπερψηφίσει μία ευρωπαϊκή συμφωνία και υπογράμμισε τη σημασία στήριξης των διαπραγματεύσεων προς μια τέτοια συμφωνία από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [09] Ομπάμα: Υποστηρίζουμε την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη

    "Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί ένας δρόμος ο οποίος θα επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόσει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, σε μια ισχυρή, σταθερή, αναπτυσσόμενη Ευρωζώνη". Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της G-7 στην Βαυαρία.

    "Αν και οι δυο πλευρές δείξουν αρκετή ευελιξία, νομίζω ό,τι μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα" σημείωσε ο Μπαράκ Ομπάμα και τόνισε ότι "θα είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα και τα διεθνή οικονομικά ινστιτούτα να αναγνωρίσουν τις απίστευτες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα".

    Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της G-7, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι οι εταίροι "αισθάνονται ότι είναι επείγον να βρεθεί ένας δρόμος για να διευθετηθεί η κατάσταση" και πρόσθεσε: "Αυτό που θα χρειαστεί είναι η Ελλάδα να είναι σοβαρή σε ό,τι αφορά την εφαρμογή κάποιων σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο για να ικανοποιήσει τους πιστωτές, αλλά - ακόμη πιο σημαντικό- προκειμένου να δημιουργήσει μια πλατφόρμα ώστε η ελληνική οικονομία να αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται και να ευημερεί. Οι Έλληνες θα πρέπει να το κάνουν και να κάνουν κάποιες σκληρές πολιτικές επιλογές οι οποίες θα είναι καλές μακροπρόθεσμα".

    Λίγο νωρίτερα η καγκελάριος Μέρκελ αναφερόμενη στην συζήτηση σχετικά με το ελληνικό θέμα στην Σύνοδο Κορυφής της G-7 τόνισε ότι "όλοι όσοι συμμετείχαν στο τραπέζι (της G-7) επιθυμούν η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη". Η Γερμανίδα καγκελάριος πάντως τόνισε πως "κάθε μέρα τώρα μετράει", και αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα πρόσθεσε ότι "δεν υπάρχει πλέον πολύς χρόνος".

    Τόνισε δε ότι "θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης, αλλά υπάρχει η καθαρή διακήρυξη ότι η αλληλεγγύη με τις ευρωπαϊκές χώρες και το ΔΝΤ με την Ελλάδα, απαιτεί η Ελλάδα να εφαρμόσει μέτρα και να τα προτείνει".

    Η κα Μέρκελ απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της G-7 στο Σλος Ελμάου της Βαυαρίας, σημείωσε ότι το ελληνικό θέμα ήταν ένα από τα πολλά θέματα που απασχόλησαν τους ηγέτες στο πλαίσιο της συζήτησης για την παγκόσμια οικονομία και την κατάσταση στην Ευρωζώνη.

    "Επιχειρηματολογήσαμε πολύ ενωμένα", δήλωσε η κα Μέρκελ και ανέφερε ότι οι μη Ευρωπαίοι εταίροι ρώτησαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

    "Υπάρχει η κοινή θέση των τριών Θεσμών. Αυτό είναι ήδη μια μεγάλη πρόοδος. Σε αυτή τη βάση τρέχουν τώρα οι συζητήσεις. Και πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος ακόμη. Και αυτό είναι το πρόβλημα. Και για αυτό πρέπει να εργαστούμε πολύ εντατικά. Μεθαύριο θα υπάρξει η δυνατότητα να μιλήσουμε πάλι με τον Έλληνα πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, σχετικά με το πόσο έχουμε προχωρήσει. Αλλά μπορώ μόνο να πω ότι η κάθε μέρα τώρα μετράει για να τακτοποιήσουμε την απαραίτητη δουλειά", είπε η καγκελάριος.

    [10] Ολάντ: Πρέπει να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας πριν από τα τέλη Ιουνίου

    Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της πρέπει να επιταχύνουν τις συνομιλίες προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από το τέλος Ιουνίου ώστε να αποφευχθούν αμφιβολίες και φαινόμενα κερδοσκοπίας αναφορικά με το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της Ομάδας Επτά (G7).

    "Υπάρχει μια προθεσμία για το τέλος Ιουνίου", δήλωσε ο Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στο τέλος ενός προγράμματος στήριξης της Ελλάδας και στις προθεσμίες αποπληρωμής προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

    "Αυτή είναι η απώτατη δυνατή προθεσμία, αλλά τίποτα δεν μας σταματά από το να πάμε πιο γρήγορα και νομίζω πως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να πάει γρηγορότερα για να αποφύγει τις αμφιβολίες ή τα φαινόμενα κερδοσκοπίας", πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 8 June 2015 - 16:32:16 UTC