Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραμένουν οι διαφωνίες κυβέρνησης - θεσμών για τα πρωτογενή πλεονάσματα
  • [02] Ηχηρό μήνυμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις έστειλε ο ΠτΔ από το Δίστομο
  • [03] ΝΔ: Η κυβέρνηση φέρνει τη χώρα κοντά στο ατύχημα
  • [04] «Παράταση της δανειακής σύμβασης κατά εννιά μήνες, ζητά η κυβέρνηση»
  • [05] Π. Μοσκοβισί: Δυνατή μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της
  • [06] Το ευρωκοινοβούλιο δεν αναγνωρίζει τη Ρωσία ως «στρατηγικό εταίρο»
  • [07] Β. Πούτιν σε Μ. Ρέντσι: Οι κυρώσεις δεν μας επιτρέπουν να συνεργασθούμε
  • [08] Α. Νταβούτογλου: Ο λαός προτίμησε κυβέρνηση συνασπισμού
  • [09] Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο
  • [10] Σύμπτωση απόψεων υπουργού Υγείας και φαρμακοποιών για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα
  • [11] Συμφωνία Μάντσεστερ και Ρεάλ για Ντε Χέα
  • [12] Συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Τσίπρα απόψε
  • [13] Σε εποικοδομητικό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ
  • [14] Κατά 2,3 δισ. ευρώ αύξησε τον ELA η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

  • [01] Παραμένουν οι διαφωνίες κυβέρνησης - θεσμών για τα πρωτογενή πλεονάσματα

    Εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία με τους πιστωτές σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα.

    Η ελληνική πλευρά περιμένει τα σχόλια των θεσμών στις προτάσεις της, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

    [02] Ηχηρό μήνυμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις έστειλε ο ΠτΔ από το Δίστομο

    Ηχηρό μήνυμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος από το Δίστομο, όπου παρέστη το πρωί στο Μνημόσυνο των Σφαγιασθέντων Διστομιτών. "Οι εθνικές μας διεκδικήσεις αναφορικά με τα εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας σε βάρος των Διστομιτών θα επιλυθεί στ' αρμόδια δικαστικά fora, όπως ταιριάζει σε πολιτισμένες και φίλες χώρες, ιδίως σ' αυτούς τους κρίσιμους καιρούς" υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Προκόπης Παυλόπουλος και παρατήρησε ότι η οργανωμένη δρομολόγησή τους από την πλευρά της Βουλής των Ελλήνων, σε θεσμικό επίπεδο, το αποδεικνύει αυτό.

    "Εβδομήντα ένα χρόνια μετά το Δίστομο, και δεκαπέντε από όταν κατέστη αμετάκλητη η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τη δικαίωση των θυμάτων και των οικογενειών τους, είναι χρέος όλων μας να φέρουμε εις πέρας τη διεκδίκηση αυτής της οφειλής", δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωσταντοπούλου μετά το πέρας της τελετής μνήμης των θυμάτων στο μαυσωλείο του Διστόμου.

    "Είναι χρέος μας", συνέχισε η κ. Κωνσταντοπουλου, "να πούμε "ποτέ ξανά πόλεμος, ποτέ ξανά φασισμός, ποτέ ξανά ναζισμός", αλλά και "δικαίωση των θυμάτων, δικαίωση και δικαιοσύνη για την ανθρωπότητα, δικαίωση και δικαιοσύνη για τα θύματα, δικαίωση και δικαιοσύνη για τον ελληνικό λαό" που αντιστάθηκε όσο κανείς ευρωπαϊκός λαός και θυματοποιήθηκε όσο λίγοι".

    Τέλος, η πρόεδρος της Βουλής αναφερόμενη στη στάση της Γερμανίας στο ζήτημα, υπογράμμισε: "Είναι ώρα η Γερμανία να ανταποκριθεί σε αυτό το χρέος."

    [03] ΝΔ: Η κυβέρνηση φέρνει τη χώρα κοντά στο ατύχημα

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, με αφορμή τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών, δήλωσε ότι άρχισαν σιγά-σιγά να λένε την αλήθεια, "όμως παραμένουν παγιδευμένοι στα ψέματα που είπαν ως τώρα και φέρνουν τη χώρα κοντά στο ατύχημα".

    Σύμφωνα με τον κ. Καραγκούνη πριν λίγες ημέρες κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης ομολόγησε δημόσια ότι η πρόταση της κυβέρνησής του προς τους δανειστές είναι πολύ πιο επώδυνη από το περιβόητο email Χαρδούβελη, το οποίο -όπως είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ- "υπέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση για να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια".

    Ο κ. Καραγκούνης πρόσθεσε πως σήμερα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ "ομολόγησε ότι ο πρωθυπουργός του πρέπει να βγει και να πει δημόσια ότι πηγαίνει τη χώρα σε νέο μνημόνιο με σκληρά μέτρα", ενώ "τρίτος υπουργός τους κατήγγειλε σήμερα ότι η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και οι αναρχικοί συνεργάζονται για να καταργήσουν την έννομη τάξη".

    [04] «Παράταση της δανειακής σύμβασης κατά εννιά μήνες, ζητά η κυβέρνηση»

    Την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά εννιά μήνες, ζητά η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

    Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές από τις Βρυξέλλες το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει τα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την ανταλλαγή χρέους μεταξύ του ESM και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η άρση της αβεβαιότητας. Τούτων δοθέντων, η ελληνική πλευρά δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τίποτα. Οι διαβουλεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, επισημαίνει η ελληνική πλευρά, ενώ τονίζει ότι με τις επαφές του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες αποσκοπεί να βρεθεί πιο κοντά στη συμφωνία.

    [05] Π. Μοσκοβισί: Δυνατή μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της

    Εφικτή "περισσότερο από ποτέ" είναι μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, εκτίμησε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί από τις Βρυξέλλες.

    "Πιστεύω, περισσότερο από ποτέ, ότι είναι δυνατή μια συμφωνία εάν όλοι συμμερίζονται την πολιτική βούληση. Οι επόμενες ημέρες θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα" είπε ο Επίτροπος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Ο Μοσκοβισί υπενθύμισε ωστόσο ότι υπάρχει μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της "μια διαφωνία όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπονται" στην πρόταση που υπέβαλαν τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη οι ελληνικές αρχές. Είπε μάλιστα ότι επικοινώνησε με "τον εκπρόσωπο των ελληνικών αρχών το απόγευμα (της Τρίτης) για να του αναφέρω εξ ονόματος της Επιτροπής ότι είχαμε διαφωνίες για τους προτεινόμενους δημοσιονομικούς στόχους".

    "Οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται", κατέληξε ο Γάλλος Επίτροπος.

    [06] Το ευρωκοινοβούλιο δεν αναγνωρίζει τη Ρωσία ως «στρατηγικό εταίρο»

    Ισχυρή ένταση υποβόσκει ανάμεσα στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, ύστερα από την εγγραφή σε "μαύρη λίστα" 89 πολιτικών της ΕΕ, στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στο ρωσικό έδαφος. Ανάμεσά τους είναι και εν ενέργεια ή πρώην βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην Ολομέλεια του οποίου ψηφίσθηκε σήμερα έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, για "την κατάσταση των σχέσεων ανάμεσα σε ΕΕ και Ρωσία".

    Με την έκθεση, οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι "λόγω των ενεργειών της στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία, η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να θεωρείται, ή να αντιμετωπίζεται ως στρατηγικός εταίρος".

    Την έκθεση που εισηγήθηκε ο χριστιανοδημοκράτης Λιθουανός ευρωβουλευτής Γκαμπριέλους Λάνζμπεγκις, ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ( ΕΚ) με υψηλή πλειοψηφία: 495 ψήφους υπέρ, 135 κατά και 69 αποχές.

    [07] Β. Πούτιν σε Μ. Ρέντσι: Οι κυρώσεις δεν μας επιτρέπουν να συνεργασθούμε

    "Οι κυρώσεις που μας έχουν επιβληθεί δεν μας επιτρέπουν να συνεργασθούμε, είναι επιζήμιες" δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην συνέντευξη τύπου μετά την συνάντηση με τον Ματέο Ρέντσι, σήμερα στο Μιλάνο.

    Ο Ρώσος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι "οι κυρώσεις αυτές θέτουν, εκ των πραγμάτων, εμπόδια στις επιχειρήσεις που θέλουν να εξασφαλίσουν εργολαβίες. Όλα τα από κοινού σχέδια έχουν παγώσει" και για τον λόγο αυτό "ή οι κυρώσεις καταργούνται ή πρέπει να τροποποιηθούν, για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που θέλουν να συνεργασθούν με την Μόσχα".

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, από τη μεριά του, τόνισε ότι "επιθυμεί το κοινό έργο των δυο χωρών να μπορέσει να έχει μέλλον".

    [08] Α. Νταβούτογλου: Ο λαός προτίμησε κυβέρνηση συνασπισμού

    Υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με το κόμμα του ή από πλευράς των κομμάτων της αντιπολίτευσης τάχθηκε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Μιλώντας στην τουρκική κρατική τηλεόραση ο Νταβούτογλου είπε πως "εμείς θέσαμε θέμα προεδρικού συστήματος, αλλά ο λαός δεν το ενέκρινε. Τώρα πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα εντός κοινοβουλευτικού συστήματος. Όταν θα λάβω εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα προβώ στα αναγκαία βήματα κι αν αποτύχω θα επιστρέψω την εντολή στον Πρόεδρο Ερντογάν. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος θα δώσει την εντολή στον κ. Κιλιτσντάρογλου ή σε άλλους ηγέτες. Αυτό πρέπει να προχωρήσει".

    "Εμείς δεν είμαστε υπέρ των κυβερνήσεων συνασπισμού επειδή τις θεωρούμε χάσιμο χρόνου, αλλά ο λαός προτίμησε την κυβέρνηση συνασπισμού" είπε και τόνισε πως τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης "από την πρώτη στιγμή έκλεισαν την πόρτα για κυβέρνηση συνασπισμού με το κόμμα μας".

    [09] Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο

    Η πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης του Ασπροπύργου έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, βρίσκονται σε ταχεία εξέλιξη οι ανακρίσεις για την πλήρη και σε βάθος διαλεύκανση των αιτιών που προκάλεσαν την πυρκαγιά και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.

    [10] Σύμπτωση απόψεων υπουργού Υγείας και φαρμακοποιών για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

    Η πρόταση για απελευθέρωση του δικτύου διανομής των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ) είναι απαίτηση των θεσμών, επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διατηρηθούν οι σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των φαρμακοποιών σε αξιοπρεπές και αξιόπιστο επίπεδο.

    Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, υπουργείο Υγείας και φαρμακοποιοί συμφώνησαν ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αποφυγής οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών και δημόσιας υγείας, τα μη συναγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ), θα πρέπει να διατίθενται στους πολίτες από τον φυσικό τους χώρο που δεν είναι άλλος από το φαρμακείο.

    "Υπάρχει ένα πρόβλημα, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Το πρόβλημα προέκυψε ύστερα από την απαίτηση των εταίρων. Για το λόγο αυτό η θέση μας είναι ξεκάθαρη στο συγκεκριμένο ζήτημα", ανέφερε, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι ζήτησε τη συνδρομή του προέδρου του ΠΦΣ για την ενίσχυση της επιχειρηματολογίας που υπάρχει. "Όλα τα στοιχεία καθώς και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συγκλίνουν στο γεγονός ότι τα φάρμακα αυτά πρέπει να παραμείνουν στα φαρμακεία", τόνισε.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος, μίλησε για εποικοδομητική συζήτηση και επανέλαβε τη θέση των φαρμακοποιών, που συμπίπτει με του υπουργείου, ότι το φάρμακο δεν είναι καταναλωτικό προϊόν.

    [11] Συμφωνία Μάντσεστερ και Ρεάλ για Ντε Χέα

    Θέμα χρόνου πρέπει να θεωρείται η μεταγραφή του Νταβίντ Ντε Χέα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, οι "μερένγκες" συμφώνησαν να καταβάλλουν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ένα ποσό της τάξης των 25 εκατ. ευρώ, το οποίο μπορεί να φτάσει και τα 30 εκατ. υπό προϋποθέσεις. Τις επόμενες ημέρες ο Ισπανός διεθνής τερματοφύλακας θα μεταβεί στη Μαδρίτη για να οριστικοποιήσει τους όρους της συνεργασίας του με τη "βασίλισσα".

    Η επικείμενη απόκτηση του Ντε Χέα καθιστά πλέον εξαιρετικά αμφίβολη την παραμονή στη Ρεάλ του αρχηγού της Ικερ Κασίγιας.

    [12] Συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Τσίπρα απόψε

    Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί απόψε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στις Βρυξέλλες, γνωστοποίησαν οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας.

    "Επιβεβαιώνω ότι θα γίνει μια συνάντηση του πρωθυπουργού (της Ελλάδας Αλέξη) Τσίπρα με την καγκελάριο (της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ) και τον πρόεδρο (Φρανσουά) Ολάντ. Θα γίνει μετά το δείπνο", είπε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να γίνει "μια εκτίμηση της κατάστασης", ανέφερε πηγή στη γαλλική κυβέρνηση.

    Στο μεταξύ εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε, ερωτηθείς σχετικά με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg περί του ότι το Βερολίνο μετριάζει τη στάση του έναντι της Αθήνας, ότι δεν ισχύει τίποτα τέτοιο.

    "Η Γερμανία θα αποδεχθεί μόνον μια πρόταση των τριών θεσμών", είπε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και πρόσθεσε: "όλα τα άλλα είναι αποκυήματα φαντασίας"

    [13] Σε εποικοδομητικό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ

    O πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής συναντήθηκε με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις, αναλυτικά και σε εποικοδομητικό κλίμα, ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν και αύριο.

    [14] Κατά 2,3 δισ. ευρώ αύξησε τον ELA η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

    Σε σημαντική αύξηση του ανώτατου ορίου άντλησης ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας αποφασίστηκε το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον ΕLA ν΄ αυξηθεί κατά περίπου 2,3 δισ. ευρω, με αποτέλεσμα να φθάσει πλέον τα 83 δισ. ευρω.

    Μετά την αύξηση αυτή στο σύστημα, παρά την εκροή καταθέσεων που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, το περιθώριο ασφαλείας στη ρευστότητα παραμένει στα 3 δισ. ευρω. Η κατάσταση αναμένεται να επαναξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 June 2015 - 18:32:20 UTC