Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΔ: Η κυβέρνηση φέρνει τη χώρα κοντά στο ατύχημα
  • [02] Γέφυρα ανάμεσα σε ισλαμικές και δυτικές τραπεζικές πρακτικές θα αναζητήσει η τουρκική προεδρία στη G20
  • [03] Υποβάθμιση της Ελλάδας από την Standard and Poor's
  • [04] Σλοβενία: Διαμαρτυρία κατά της ιδιωτικοποίησης του οργανισμού τηλεπικοινωνιών
  • [05] Σημαντική άνοδος στο Χρηματιστήριο
  • [06] ΗΠΑ: Δωρεάν οι ομιλίες του Μπιλ Κλίντον εάν η σύζυγός του εκλεγεί στην προεδρία
  • [07] Δεκατέσσερα νέα κρούσματα του κορονοϊού MERS στη Ν. Κορέα
  • [08] Πρόεδρος Αργεντινής: «Σχεδόν αγενής» ο Βρετανός πρωθυπουργός
  • [09] Τα φιστίκια και γενικά οι ξηροί καρποί μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου
  • [10] Καταρρέουν τα ιστορικά πηγάδια στο Σούλι
  • [11] 'Αγνωστοι έβαλαν φωτιά σε τρία ΑΤΜ υποκαταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας
  • [12] Εβδομήντα χρόνια από τον θάνατο του Άρη Βελουχιώτη
  • [13] Η Αμφίπολη κατά τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους
  • [14] Με οδηγό το «Κουτσό» πέντε νέοι καλλιτέχνες δημιουργούν
  • [15] «The Simpsons»: Διαζύγιο για τη Μαρτζ και τον Χόμερ
  • [16] Σε εποικοδομητικό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ- Ολάντ
  • [17] Από σήμερα οι αιτήσεις για τα προγράμματα Αγροτικής Εστίας του ΟΓΑ

  • [01] ΝΔ: Η κυβέρνηση φέρνει τη χώρα κοντά στο ατύχημα

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, με αφορμή τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών, δήλωσε ότι άρχισαν σιγά-σιγά να λένε την αλήθεια, "όμως παραμένουν παγιδευμένοι στα ψέματα που είπαν ως τώρα και φέρνουν τη χώρα κοντά στο ατύχημα".

    Σύμφωνα με τον κ. Καραγκούνη πριν λίγες ημέρες κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης ομολόγησε δημόσια ότι η πρόταση της κυβέρνησής του προς τους δανειστές είναι πολύ πιο επώδυνη από το περιβόητο email Χαρδούβελη, το οποίο -όπως είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ- "υπέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση για να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια".

    Ο κ. Καραγκούνης πρόσθεσε πως την Τετάρτη κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ "ομολόγησε ότι ο πρωθυπουργός του πρέπει να βγει και να πει δημόσια ότι πηγαίνει τη χώρα σε νέο μνημόνιο με σκληρά μέτρα", ενώ "τρίτος υπουργός τους κατήγγειλε σήμερα ότι η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και οι αναρχικοί συνεργάζονται για να καταργήσουν την έννομη τάξη".

    [02] Γέφυρα ανάμεσα σε ισλαμικές και δυτικές τραπεζικές πρακτικές θα αναζητήσει η τουρκική προεδρία στη G20

    Η παροχή ισλαμικών τραπεζικών, χρηματοοικονομικών και επενδυτικών υπηρεσιών είναι στο επίκεντρο της πρακτικής που θ' ακολουθήσει η Τουρκία στην προεδρία της G20, σύμφωνα με τον Μπουρχανετίν Ακτάς, αναπληρωτή υφυπουργό Οικονομικών.

    Οι δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου, έγιναν στη διάρκεια των εργασιών της διάσκεψης της Ισλαμικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (IDB), που πραγματοποιείται στο Μαπούτο της Μοζαμβίκης.

    Η Τουρκία ενδιαφέρεται άμεσα για την επέκταση του δικτύου της IDB στην οικονομία της, μέσω δανειοδοτήσεων για την υλοποίηση υποδομών οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Παράλληλα, η Τουρκία προσπαθεί να διασυνδέσει τις ισλαμικές χρηματοπιστωτικές και τραπεζικές πρακτικές, με τα ισχύοντα στο δυτικό διεθνές οικονομικό σύστημα, ενώ η τουρκική κυβέρνηση αναμένει σχετικές εκθέσεις τόσο από το ΔΝΤ, όσο και από την Παγκόσμια Τράπεζα.

    Στο ίδιο πλαίσιο των χρηματοοικονομικών πρωτοβουλιών, η Άγκυρα έχει προχωρήσει στη σύσταση κρατικής ισλαμικής τράπεζας, ενώ έχει προγραμματίσει τη λειτουργία δύο ακόμη κρατικών ισλαμικών τραπεζών.

    [03] Υποβάθμιση της Ελλάδας από την Standard and Poor's

    Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard and Poor's υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας σε "CCC" από "CCC+", εκτιμώντας πως η ελληνική κυβέρνηση έχει μεγάλες πιθανότητες να χρεοκοπήσει στο εμπορικό της χρέος μέσα στους επόμενους 12 μήνες, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές της.

    Η προοπτική για την Ελλάδα είναι αρνητική, με την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση να παραμένει στο "C", ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης.

    [04] Σλοβενία: Διαμαρτυρία κατά της ιδιωτικοποίησης του οργανισμού τηλεπικοινωνιών

    Διαμαρτυρία κατά των ιδιωτικοποιήσεων, στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λουμπλιάνα οργανώνουν σήμερα κινήσεις της Αριστεράς, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της πώλησης της Telekom Slovenije σε βρετανικό επενδυτικό fund.

    Η διαμαρτυρία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 05:00 το απόγευμα οργανώνεται προκειμένου να ζητηθεί από την κυβέρνηση του Μίρο Τσέραρ να σταματήσουν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Οι διαδηλωτές θα κινηθούν προς τον δημόσιο οργανισμό τηλεπικοινωνιών Telekom Slovenije πριν η πορεία τερμαστιστεί μπροστά στο κοινοβούλιο.

    [05] Σημαντική άνοδος στο Χρηματιστήριο

    Εκρηκτική άνοδο καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, με τους επενδυτές να προεξοφλούν σε επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, μετά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στις Βρυξέλλες.

    Μεγάλη άνοδο καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές ο δείκτης των οποίων καταγράφει κέρδη άνω του 12%.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 801,61 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 5,33%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 16,88 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 5,78%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 4,61%.

    Ανοδικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+12,28%), των Τηλεπικοινωνιών (+7,42%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+6,35%) και των Πρώτων Υλών (+6,12%)

    Ανοδικά κινούνται 57 μετοχές, 5 πτωτικά και 2 παραμένουν σταθερές.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Πειραιώς +15,58%, Εθνική +11,88%, Alpha Bank +11,58% και Euobank+11,38%

    Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Έλαστρον -4,41%, Quest Συμμετοχών -3,39%, Σαράντης -1,84% και Τεχνική Ολυμπιακή -1,12%.

    [06] ΗΠΑ: Δωρεάν οι ομιλίες του Μπιλ Κλίντον εάν η σύζυγός του εκλεγεί στην προεδρία

    Ο Μπιλ Κλίντον δήλωσε χθες Τετάρτη ότι θα σταματήσει να αμείβεται για τις ομιλίες του, αν η σύζυγός του Χίλαρι εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ. Ρεπουμπλικανοί και σχολιαστές στα μέσα ενημέρωσης έχουν ασκήσει κριτική εναντίον του ζεύγους Κλίντον για τα εκατομμύρια δολάρια που κερδίζουν από τις αμειβόμενες ομιλίες τους με το επιχείρημα ότι η πρακτική αυτή εγείρει ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων.

    Ο πρώην Πρόεδρος δήλωσε ότι θα εξακολουθήσει να εκφωνεί ομιλίες χωρίς αμοιβή αν η σύζυγός του, η οποία είναι η επικρατέστερη υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις εκλογές του 2016, εκλεγεί πρόεδρος. "Θα συνεχίσω τις ομιλίες ωστόσο με αντικείμενα του ενδιαφέροντός μου και στ΄αλήθεια τις έχω απολαύσει", δήλωσε ο ίδιος στο Bloomberg TV σε διάσκεψη του Ιδρύματος Κλίντον στο Ντένβερ.

    Ερωτηθείς αν θα συνεχίσει να εκφωνεί ομιλίες επ' αμοιβή αν η σύζυγός του εκλεγεί στην προεδρία, ο Κλίντον είπε: "Όχι. Δεν νομίζω. Δεν το νομίζω γιατί όταν γίνεσαι πρόεδρος, είσαι καθημερινά στη δημοσιότητα".

    [07] Δεκατέσσερα νέα κρούσματα του κορονοϊού MERS στη Ν. Κορέα

    Δεκατέσσερα νέα κρούσματα του κορονοϊού MERS (Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής) καταγράφηκαν στην Νότια Κορέα, ανεβάζοντας σε 122 τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων στην χώρα αυτή, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Σεούλ.

    Μεταξύ των νέων κρουσμάτων που διαγνώσθηκαν είναι και μια έγκυος, η οποία προσβλήθηκε από τον ιό στην πτέρυγα των επειγόντων σε νοσοκομείο της Σεούλ, στο οποίο έχει αναφερθεί ένας αριθμός και άλλων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σύμφωνα με το υπουργείο.

    [08] Πρόεδρος Αργεντινής: «Σχεδόν αγενής» ο Βρετανός πρωθυπουργός

    Αναζωπυρώθηκε χθες Τετάρτη η ένταση στις σχέσεις Αργεντινής-Βρετανίας με αφορμή και πάλι τα νησιά Φόκλαντ με την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες να χαρακτηρίζει τον βρετανό πρωθυπουργό "σχεδόν αγενή" αναφερόμενη στα σχόλια που έκανε ο Ντέιβιντ Κάμερον σε αξιωματούχο της κυβέρνησής της σχετικά με το διαφιλονικούμενο αρχιπέλαγος.

    Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Κοινότητα των Κρατών της Λατινικής Αμερικής (CELAC) στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής 'Εκτορ Τίμερμαν είχε έναν έντονο διάλογο με τον Κάμερον σχετικά με την εθνική κυριαρχία των νησιών. Οι δύο χώρες ενεπλάκησαν σε μικρής διάρκειας πόλεμο για τα εν λόγω νησιά το 1982 από τον οποίο νικήτρια βγήκε η Βρετανία.

    Στη συνάντηση που είχαν οι δύο πολιτικοί, ο Τίμερμαν κατήγγειλε τη Βρετανία ότι είναι προσκολλημένη σε μία "αποικιοκρατική" πολιτική, ενώ ο Κάμερον χαρακτήρισε τις δηλώσεις Τίμερμαν "απειλητικές" σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αργεντινής Telam. "Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν οργισμένη, σχεδόν αγενής", δήλωσε η Φερνάντες στη διάρκεια δημόσιας ομιλίας της.

    [09] Τα φιστίκια και γενικά οι ξηροί καρποί μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

    Οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου, που τρώνε τουλάχιστον δέκα έως 15 γραμμάρια φιστίκια και άλλους ξηρούς καρπούς καθημερινά, έχουν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα από διάφορες παθήσεις, επιβεβαιώνει μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα. Η προστατευτική δράση των ξηρών καρπών δεν ισχύει στην περίπτωση του φιστικοβούτυρου.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Πιτ βαν ντεν Μπραντ του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές επιδημιολογικό περιοδικό "International Journal of Epidemiology", αξιολόγησαν στοιχεία από περίπου 120.000 άτομα ηλικίας 55 έως 69 ετών. H μελέτη έδειξε ότι όσοι τρώνε συστηματικά ξηρούς καρπούς, έχουν μειωμένη κατά 23% πιθανότητα πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μέσα στην επόμενη δεκαετία.

    [10] Καταρρέουν τα ιστορικά πηγάδια στο Σούλι

    Καταρρέουν και χάνονται μέσα στη γη, στην ορεινή, βραχώδη και άνυδρη περιοχή του Σουλίου, τα αμέτρητα πηγάδια, που αποτελούν ζωντανούς μάρτυρες της ιστορίας, καθώς συνδέονται άμεσα με τους αγώνες των ηρωικών Σουλιωτών. Δίπλα στα σύμβολα της αντίστασης των Σουλιωτών ενάντια στην σθεναρή πολιορκία του Αλή Πασά, το Κούνγκι, το κάστρο της Κιάφας και το Ζάλογγο, τα εκατοντάδες πηγάδια, αποτελούν μία άγνωστη ίσως πτυχή, ζωής και αγώνα.

    Ο δήμος Σουλίου, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η δήμαρχος Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση, τα έχει καταγράψει και εκπονεί μελέτη για την συντήρηση και διάσωσή τους, με τις υποδείξεις της αρχαιολογίας. Όμως, αναζητείται χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου. Τα περισσότερα πηγάδια, βρίσκονται κοντά στο κάστρο της Κιάφας, ενώ ο συνολικός αριθμός τους πλησίαζε τα 400, καθώς κάθε φαμίλια Σουλιωτών είχε και το δικό της. Το κάθε πηγάδι είναι φτιαγμένο λιθάρι -λιθάρι, σε σχήμα κυκλικό ενώ λιθόστρωτος είναι ο χώρος που το περιβάλει.

    [11] 'Αγνωστοι έβαλαν φωτιά σε τρία ΑΤΜ υποκαταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας

    Φωτιά σε τρία ΑΤΜ υποκαταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας, στην Κυψέλη, στη Νέα Ιωνία και τα Πατήσια έβαλαν άγνωστοι τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Η φωτιά προκάλεσε σοβαρές ζημιές, ενώ, και στις τρεις περιπτώσεις, προήλθε από ύφασμα εμποτισμένο με εύφλεκτο υγρό.

    [12] Εβδομήντα χρόνια από τον θάνατο του Άρη Βελουχιώτη

    Με την ευκαιρία των 70 χρόνων από το τραγικό τέλος του 'Αρη Βελουχιώτη (15/6/1945) κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες σε επανέκδοση, η τριλογία με τα πεζογραφήματα του Μπάμπη Κλάρα, μικρότερου αδελφού του Θανάση Κλάρα και πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, του θρυλικού 'Αρη. Την πεζογραφική τριλογία (εκδ.ΚΨΜ) είχε εκδώσει ο Μπάμπης Κλάρας το 1983, προς το τέλος της ζωής του, αναδεικνύοντας την ιδεολογική θέση του απέναντι στα ιστορικά γεγονότα και την προσωπική του δράση.

    Πώς διαμορφώθηκε και ποιες φάσεις πέρασε ο μύθος του 'Αρη Βελουχιώτη; ρωτάμε τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ηλία Νικολακόπουλο.

    "Ο Θανάσης Κλάρας ως 'Αρης Bελουχιώτης έζησε μόνο τρία χρόνια" απαντά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ηλίας Νικολακόπουλος. "Από τις 7 Ιουνίου 1942 όταν με τους αντάρτες κήρυξε τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα από την Δομνίστα της Eυρυτανίας έως το τραγικό του τέλος στις 15 Ιουνίου 1945. Σ' αυτό το διάστημα είχε ήδη γίνει μύθος για τους συναγωνιστές του και τρόμος για τους αντιπάλους, συνδυάζοντας τη μορφή του Κολοκοτρώνη "φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους" με τη μορφή του Οδυσσέα Ανδρούτσου που δολοφονήθηκε από ελληνικά χέρια. Η κομματική καταδίκη του που ανακοινώθηκε λίγο πριν τον θάνατό του αλλά και το κρεμασμένο στον φανοστάτη Τρικάλων κεφάλι του, έδωσαν μια άλλη και εν μέρει αντιφατική διάσταση στον μύθο του 'Αρη.Χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας του ΕΑΜ 'Ελεύθερη Ελλάδα' για τη βάρβαρη μεταχείριση του πτώματος του 'Αρη".

    [13] Η Αμφίπολη κατά τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους

    Η Αμφίπολη εκτός από μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Μακεδονίας κατά την αρχαιότητα, αποτέλεσε κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους ένα ιδιαίτερο αστικό κέντρο της περιοχής, ήταν έδρα της διοικητικής περιφέρειας "Μακεδόνων Πρώτης" καθώς και έδρα επισκόπου κατά τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους.

    "Τα πρώτα ευρήματα που συνδέουν την Αμφίπολη με τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους και την καθιστούν ένα αξιόλογο θρησκευτικό κέντρο της εποχής, έφερε στο φως με τις ανασκαφές του, το 1961, ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης."Αλλ' όμως το πλέον αξιόλογον κτήριον ήτο ναός παλαιοχριστιανικών χρόνων, αποκαλυφθείς εις την θέσιν 'Μπεζεστένι' και εντός του αγρού του Ιωσήφ Ευθυμιάδη, ανατολικώς της αποκαλυφθείσης εν έτει 1961 κιονοστοιχίας. Έκπληξιν προκαλεί το γεγονός ότι τέσσαρες παλαιοχριστιανικαί βασιλικαί είχον οικοδομηθεί εις τόσον μικράν απόστασιν η μία από της άλλης. Της Βασιλικής Δ μικρόν μόνον μέρος απεκαλύφθη, ήτοι η ανατολική πλευρά εξωτερικώς και μέρος μόνον της βορείας και της νοτίας πλευράς της. Διεπιστώθη ότι πρόκειται περί τρικλίτου βασιλικής πλάτους 19,85 και διαμέτρου κόγχης 6,75 μ. Η νότια πλευρά απεκαλύφθη επί μήκους 14,38 μ. η δε βόρεια επί μήκους 11,20 μ. Οι εξωτερικοί τοίχοι της βασιλικής έχουν πάχος 0,80 μ. - 0,85 μ., ο τοίχος της κόγχης 1 μέτρον και ο στυλοβάτης 0,78 μ. Διεπιστώθη διά δοκιμαστικής τάφρου γενόμενης εις το κεντρικόν κλίτος, ότι η βασιλική είχε πλακόστρωτον δάπεδον..." αναφέρει ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης στα "Πρακτικά της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, στο απόσπασμα του έτους 1964 με θέμα: "Ανασκαφαί και έρευναι εις Αμφίπολη".

    [14] Με οδηγό το «Κουτσό» πέντε νέοι καλλιτέχνες δημιουργούν

    Η περίφημη εγκατάσταση του Βλάση Κανιάρη με τίτλο "Κουτσό" που δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη αμέσως μετά την άφιξή του από το Βερολίνο το 1974 και εκφράζει με οδύνη την υπαρξιακή αγωνία του ξεριζωμού, εμπνέει πέντε σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς που δημιούργησαν καινούργια έργα, για την έκθεση Renaissance Stories, με την οποία ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης "ΝΕΟΝ" συμμετέχει στη φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου.

    Η ιστορία της υπαρξιακής μετανάστευσης του Κανιάρη, παρουσιάζει αναλογίες με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα του σήμερα. Είναι μια προσωπική ιστορία δυσκολιών που όμως υπερβαίνει τις αντιξοότητες της εξόριστης ζωής του δημιουργού της. Το "Κουτσό" αποτελεί ένα εντυπωσιακό παράδειγμα της διαχρονικής δύναμης της τέχνης να συντονίζεται με την ανθρωπότητα, ανεξάρτητα από τις εφήμερες συνθήκες.

    "Η αφορμή της έκθεσης είναι αυτά που ζούμε τα τελευταία πέντε χρόνια και η ιδέα ήταν με ενδοσκόπηση να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα της κρίσης. Σαράντα χρόνια μετά το έργο του Βλάση Κανιάρη, οι καλλιτέχνες με πολύ ευρηματικούς τρόπους μας αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες δεινών και δυσκολιών και της υπέρβασής τους. Πετυχαίνουν να μας κάνουν να σκεφτούμε για την κρίση και να θέσουμε και το ερώτημα αν θα τα καταφέρουμε" είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής της έκθεσης, Δημήτρης Παλαιοκρασσάς.

    [15] «The Simpsons»: Διαζύγιο για τη Μαρτζ και τον Χόμερ

    Έπειτα από πολλά χρόνια γάμου, το πιο αγαπημένο ζευγάρι πρωταγωνιστών σε σειρά κινουμένων σχεδίων- η Μαρτζ και ο Χόμερ Σίμσον της μακροβιότερης τηλεοπτικής σειράς σε ώρα υψηλής τηλεθέασης της αμερικανικής τηλεόρασης "Οικογένεια Σίμσον" ("The Simpsons") - παίρνουν διαζύγιο. Την αποκάλυψη έκανε ο Αλ Τζιν, ο παραγωγός της σειράς, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Variety που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

    Σύμφωνα με τον Τζιν, τα προβλήματα θα ξεκινήσουν από το πρώτο κιόλας επεισόδιο της πρεμιέρας του 27ου κύκλου της σειράς όταν θα αποκαλυφθεί ότι ο Χόμερ τόσα χρόνια πάσχει από ναρκοληψία, μία ασυνήθιστη νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανεξέλεγκτη υπνηλία, ακόμη κι έπειτα από επαρκή ύπνο.Η πάθησή του αυτή θα έχει αντίκτυπο στον γάμο του και τελικά θα τον οδηγήσει στο διαζύγιο με την Μαρτζ.

    Ωστόσο, ο Χόμερ θα κινηθεί αστραπιαία καθώς θα ερωτευτεί την φαρμακοποιό του. Η αγωνία των τηλεθεατών θα επικεντρωθεί στο αν θα κρατήσει ο νέος έρωτας του Χόμερ ή αν τελικά το ζεύγος Σίμσον θα τα ξαναβρεί.

    [16] Σε εποικοδομητικό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ- Ολάντ

    Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε εποικοδομητικό κλίμα η τριμερής συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στις Βρυξέλλες.

    Οι τρεις ηγέτες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές , συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η διαδικασία γεφύρωσης των διαφορών που απομένουν με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος.

    "Αποφασίσαμε την εντατικοποίηση των προσπαθειών για να γεφυρωθούν οι διαφορές που απομένουν", δήλωσε ο πρωθυπουργός, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συνάντηση έγινε όπως πάντα σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα. "Νομίζω ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δοθεί βιώσιμη λύση στην Ελλάδα , καθώς και η δυνατότητα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή, με ασφάλεια, με ανάπτυξη αλλά και με χρέος βιώσιμο σε μια προοπτική που θα δώσει ξανά ασφάλεια και σταθερότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη".

    Η συνάντηση διήρκησε περίπου δύο ώρες.

    Νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής συναντήθηκε με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις, αναλυτικά και σε εποικοδομητικό κλίμα, ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν και σήμερα (Πέμπτη).

    [17] Από σήμερα οι αιτήσεις για τα προγράμματα Αγροτικής Εστίας του ΟΓΑ

    Ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει έως την Τρίτη 30 Ιουνίου η υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή στα Προγράμματα της Αγροτικής Εστίας του 2015. Η υποβολή αιτήσεων μπορεί να γίνει από τα ΚΕΠ όλης της χώρας. Μετά την επεξεργασία των αιτήσεων, θα ακολουθήσει κλήρωση με ηλεκτρονική διαδικασία για την ανάδειξη των δικαιούχων.

    Οι φετινές παροχές πρόκειται να καλύψουν συνολικά 419.000 δικαιούχους. Τα προγράμματα όπου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν άμεσα συμμετοχή, αφορούν τον κοινωνικό και ιαματικό τουρισμό, τις εκδρομές, την δωρεάν παροχή βιβλίων και τα δωρεάν δελτία θεάματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 11 June 2015 - 8:32:25 UTC