Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κόντρα Σαμαρά-Μπακογιάννη για την επίσκεψη στον πρωθυπουργό
  • [02] Αισιοδοξία ότι θα βρεθεί μια συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους, εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ
  • [03] Π. Μοσκοβισί: Πρέπει να αποφύγουμε την έξοδο μιας χώρας από το ευρώ
  • [04] Todos somos Grecia! - Είμαστε όλοι Ελλάδα
  • [05] Η Μόσχα ενισχύει το πυρηνικό της οπλοστάσιο
  • [06] Λευκός Οίκος: Αισιοδοξία για συμφωνία Αθήνας - δανειστών
  • [07] Πεπεισμένος για συμφωνία Ελλάδας-δανειστών δήλωσε ο επικεφαλής της ΚΟ της CDU/CSU
  • [08] Την παραμονή των μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων στα φαρμακεία προτείνει η ΠΕΦ
  • [09] Σχέδιο μετεγκατάστασης 16.000 προσφύγων από την Ελλάδα προς άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ
  • [10] Ιστορικός τόπος χαρακτηρίστηκαν οι φυλακές του Ωρωπού
  • [11] Ανατ. Θράκη: Τόποι με «βαριά» ιστορία και καλά κρυμμένους «θησαυρούς» στα σπλάχνα της φύσης
  • [12] O πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης θα επικοινωνήσει με Ευρωπαίους ηγέτες για το ελληνικό ζήτημα
  • [13] Κανένα «όργιο προσλήψεων» από την κυβέρνηση, ξεκαθάρισε η Ν. Βαλαβάνη
  • [14] Μέρκελ: Θέλω να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ

  • [01] Κόντρα Σαμαρά-Μπακογιάννη για την επίσκεψη στον πρωθυπουργό

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Αντώνης Σαμαράς με τη Ντόρα Μπακογιάννη η οποία νωρίτερα είχε καλέσει τον πρόεδρο της ΝΔ για να τον ενημερώσει για την συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, ενώ εκείνος ήταν σε σύσκεψη στα γραφεία του κόμματος.

    Σύμφωνα με πηγές της Συγγρού ο κ. Σαμαράς είπε στην κα Μπακογιάννη: «Έπρεπε να με είχατε καλέσει πριν πάτε και όχι αφού πήγατε».Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρόεδρος της ΝΔ και η βουλευτής συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις.

    Λίγη ώρα αργότερα ήρθε η απάντηση της κα Μπακογιάννη στη διαρροή της λεωφόρου Συγγρού. Σύμφωνα με συνεργάτες της, παρατήρηση του Αντώνη Σαμαρά ότι «έπρεπε να με ενημερώσετε πριν πάτε στον πρωθυπουργό και όχι μετά» η κα Μπακογιάννη απάντησε: «Αυτή την στιγμή δεν είναι για να συζητάμε τα προσωπικά μας, θεώρησα ότι είναι υποχρέωσή μου να σε ενημερώσω για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μετά την συνομιλία μου με τον πρωθυπουργό».

    Β 

    Β 

    Β 

    [02] Αισιοδοξία ότι θα βρεθεί μια συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους, εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ

    Αισιόδοξος ότι θα εξευρεθεί μία λύση στο ελληνικό ζήτημα δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ Ντέιβιντ Πιρς μετά την συνάντηση που είχε με τον Νίκο Κοτζιά, στο υπουργείο Εξωτερικών.

    «Είμαι αισιόδοξος γιατί είναι προς τον κοινό συμφέρον των δύο πλευρών να βρεθεί μία συμφωνία» απάντησε σε ερώτηση εξερχόμενος του υπουργείου. «Πρέπει», προσέθεσε, «οι δύο πλευρές, η ελληνική κυβέρνηση και οι διεθνείς εταίροι, να εργαστούν διεξοδικά προκειμένου να φτιάξουν ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το οποίο μακροπρόθεσμα θα θέσει τα θεμέλια για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη».

    Σχετικά με το περιεχόμενο της συνάντησης που είχε με τον κ. Κοτζιά -την οποία στο πλαίσιο των περιοδικών ενημερώσεων είχε ζητήσει ο ίδιος και που διήρκησε μιάμιση ώρα-, είπε ότι ήταν μία πολύ καλή συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκαν πολλά θέματα και κυρίως οι εξελίξεις στην περιοχή.

    Β 

    [03] Π. Μοσκοβισί: Πρέπει να αποφύγουμε την έξοδο μιας χώρας από το ευρώ

    Ως ευρωπαϊστής είμαι προσηλωμένος σε δυο χαρακτηριστικά του ευρώ: Το πρώτο είναι η ακεραιότητά του και το δεύτερο η μη αναστρεψιμότητά του. Αυτό δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων σε συνέδριο που διοργάνωσε το ευρωπαϊκό έντυπο Politico στις Βρυξέλλες.

    Όπως ανέφερε, πρέπει να αποφευχθεί ενδεχόμενη έξοδος μιας χώρας από το ευρώ, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν πλήγμα για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και την ευρωζώνη. Τέλος, ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε ότι σήμερα η ευρωζώνη είναι πολύ ισχυρή και ικανή να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση.

    [04] Todos somos Grecia! - Είμαστε όλοι Ελλάδα

    Ένα βίντεο συμπαράστασης στην προσπάθεια της Ελλάδας καιΒ υποστήριξης στην Επιτροπή Αλήθειας για το Χρέος της Βουλής από τους Ισπανούς. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισαγωγή του βίντεο «από τις πλατείες θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στους Έλληνες». Β 

    [05] Η Μόσχα ενισχύει το πυρηνικό της οπλοστάσιο

    Η Ρωσία θα προσθέσει φέτος στο πυρηνικό οπλοστάσιό της περισσότερους από 40 νέους διηπειρωτικούς πυραύλους, δήλωσε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ ο υφυπουργός Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι επιδιώκει να παρασύρει τη Μόσχα σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών.

    Ο Πούτιν έκανε την ανακοίνωση αυτή μια ημέρα αφού ρώσοι αξιωματούχοι κατήγγειλαν το σχέδιο των ΗΠΑ να αποθηκεύσει άρματα μάχης και βαρέα όπλα σε χώρες του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο αυτό την πιο επιθετική αμερικανική ενέργεια μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

    «Περισσότεροι από 40 νέοι διηπειρωτικοί πύραυλοι ικανοί να ξεπεράσουν ακόμη και τα πιο εξελιγμένα τεχνικά συστήματα αντιπυραλικής άμυνας θα προστεθούν φέτος στο πυρηνικό οπλοστάσιο», δήλωσε ο Πούτιν έχοντας γύρω του αξιωματικούς του στρατού σε μια στρατιωτική έκθεση όπλων.

    Η ένταση είναι αυξημένη ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και η Ουάσινγκτον και η Μόσχα έχουν διαφωνίες σε ένα φάσμα άλλων θεμάτων.

    [06] Λευκός Οίκος: Αισιοδοξία για συμφωνία Αθήνας - δανειστών

    Αισιόδοξος ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία και ότι θα αποφευχθεί η αστάθεια στις αγορές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

    Ο ίδιος εξήγησε ότι ο λόγος της ασιοδοξίας της Ουάσινγκτον για ένα θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις είναι ότι όλοι οι εταίροι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα της θετικής κατάληξης των συνομιλιών.

    «Είμαστε σαφείς ως προς τις θέσεις μας, ότι δηλαδή ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει παρατεταμένες δυσκολίες και έχει πραγματοποιήσει δύσκολα αλλά σημαντικά βήματα για να προετοιμάσει το έδαφος για μία βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη. Η ελληνική κυβέρνηση και οι διεθνείς εταίροι της, χρειάζεται να εργαστούν ταχύτατα ώστε να οριστικοποιήσουν ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα μπορεί να θέσει τις βάσεις για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης» ανέφερε ο κ. Έρνεστ.

    Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως ο ελληνικός λαός θα πρέπει να προχωρήσει σε σκληρότερες πολιτικές επιλογές και ότι το βάρος θα επωμιστεί η ελληνική κυβέρνηση, ο Έρνεστ απάντησε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να εμπλακούν στις συνομιλίες με τέτοιο τρόπο, ώστε να καταλήξουν σε μία συμφωνία συμβιβασμού. «Εχουμε επισημάνει ότι είναι σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις κρίσιμες δομικές μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει. Και γνωρίζω ότι αυτό αναμένουν και οι πιστωτές της Ελλάδας. Και θεωρώ ότι, η όποια οριστική συμφωνία θα απαιτεί δέσμευση σε αυτές τις βάσεις. Αλλά, τελικά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να επεξεργαστούν όλες οι πλευρές» εκτίμησε.

    [07] Πεπεισμένος για συμφωνία Ελλάδας-δανειστών δήλωσε ο επικεφαλής της ΚΟ της CDU/CSU

    Πεπεισμένος για μια συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Φόλκερ Κάουντερ, καθώς, όπως είπε, υπάρχει ως τις 30 Ιουνίου αρκετός χρόνος προκειμένου η Αθήνα να υποβάλει προτάσεις.

    «Είμαι απολύτως ήσυχος και χαλαρός (...) Έχω την εντύπωση ότι οι Έλληνες, όσο πιο κοντά έρχεται η μέρα της απόφασης, σκέφτονται ότι η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη και για τους Έλληνες και για τις Ελληνίδες», δήλωσε ο κ. Κάουντερ προσερχόμενος στην συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του.

    «Οι Έλληνες συνταξιούχοι θέλουν να λάβουν τις συντάξεις τους σε ευρώ και όχι σε δραχμές» πρόσθεσε.

    [08] Την παραμονή των μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων στα φαρμακεία προτείνει η ΠΕΦ

    Η διάθεση όλων των φαρμάκων από τα φαρμακεία είναι προς το συμφέρον του Έλληνα ασθενή, επισημαίνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) με αφορμή την αναθέρμανση της συζήτησης για τους όρους πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).

    Η ΠΕΦ επισημαίνει ότι η τυχόν απόφαση της απελευθέρωσης της διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ, ενέχει μια σειρά προβλημάτων για τον Έλληνα ασθενή και γενικότερα για τη Δημόσια Υγεία, καθώς θα ευνοούσε τη δημιουργία συνθηκών χειραγώγησης της αγοράς από τα μεγάλα δίκτυα διανομής, γεγονός που θα οδηγούσε μεσοπρόθεσμα στην εξουδετέρωση του ανταγωνισμού, την αύξηση των τιμών και την περαιτέρω επιβάρυνση των ασθενών.

    «Η χώρα διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο φαρμακείων, το οποίο εγγυάται την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα που χρειάζεται. Επίσης, το ενδεχόμενο πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ από άλλα σημεία εκτός των φαρμακείων, εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία, καθώς τα συγκεκριμένα σκευάσματα παρόλο που για τη χορήγησή τους δεν απαιτείται ιατρική συνταγή, δεν παύουν να αποτελούν φάρμακα των οποίων η διάθεση θα πρέπει να ελέγχεται» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΠΕΦ και τονίζει ότι κανένα συνταγογραφούμενο φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.

    Β 

    [09] Σχέδιο μετεγκατάστασης 16.000 προσφύγων από την Ελλάδα προς άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ

    Το σχέδιο μετεγκατάστασης 16.000 προσφύγων από την Ελλάδα προς άλλα κράτη-μέλη, είναι ένα πρώτο ενθαρρυντικό βήμα δίκαιου επιμερισμού των ευθυνών της μετανάστευσης. Αυτό τονίζει η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών της ΕΕ Τασία Χριστοδουλόπουλου σε δήλωσή της από το Λουξεμβούργο όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

    «Πάγιο αίτημα της Ελλάδας ήταν η θέσπιση ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης για τον προσφυγικό και τον μη απελάσιμο πληθυσμό», αναφέρει στη δηλωσή της η Τ. Χριστοδουλοπούλου επισημαίνοντας ότι «η αλληλεγγύη δεν είναι μια ευκαιριακή επιλογή αλλά μια καταστατική αρχή της ύπαρξης της ΕΕ, κι αυτό όχι μόνο στο θέμα του μεταναστευτικού αλλά και σε όλα τα πεδία της πολιτικής».

    Β 

    [10] Ιστορικός τόπος χαρακτηρίστηκαν οι φυλακές του Ωρωπού

    Το 1975, οι φυλακές του Ωρωπού, ένας χώρος συνδεδεμένος με τη δίωξη πολιτικών φρονημάτων και την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων την περίοδο της χούντας, αλλά και τόπος κράτησης για σημαντικές προσωπικότητες, θα αποτελούσε θέμα και πηγή έμπνευσης για τον Μίκη Θεοδωράκη στο τραγούδι του «Μην ξεχνάς τον Ωρωπό», ένα τραγούδι αφιερωμένο στους αγώνες του ελληνικού λαού: «Ο πατέρας εξορία και το σπίτι ορφανό/ ζούμε μες στην τυραννία, στο σκοτάδι το πηχτό. Και εσύ λαέ βασανισμένε, μην ξεχνάς τον Ωρωπό».

    Οι φυλακές του Ωρωπού, ένα κτιριακό συγκρότημα που έχει καταγραφεί στη συλλογική μνήμη ως χώρος φυλάκισης πολιτικών κρατουμένων και έχει συνδεθεί με τους αγώνες για Δημοκρατία, χαρακτηρίστηκαν ομόφωνα ιστορικός τόπος από το κοινό όργανο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του.

    Από τις φυλακές του Ωρωπού, ο κρατούμενος Μίκης Θεοδωράκης θα επιχειρούσε στις 19 Δεκεμβρίου του 1969 να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό. Γράφει στην επιστολή: «Έχομεν την τιμή να σας αποστείλομε συνημμένως 28 αιτήσεις πολιτικών κρατουμένων του Στρατοπέδου Εκτοπισμένων Ωρωπού και σας παρακαλούμε θερμά να μεριμνήσετε δια την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. ΕπίσηςΒ επισυνάπτομε πλήρη κατάλογο ημών των ιδίων, ως και τα ονόματα και τας διευθύνσεις των πλησιέστερων συγγενών μας για την περίπτωση που θα είχατε την ευγενή καλοσύνη να τους βοηθήσετε καθοιονδήποτε τρόπο. Μετά βαθύτατης τιμής δια τους πολιτικούς κρατούμενους του Στρατοπέδου. Μίκης Θεοδωράκης».

    Ωστόσο, η διοίκηση των φυλακών δεν απέστειλε την επιστολή με το αιτιολογικό ότι «δεν συνεμορφώθη προς ταΒ υποδείξεις», φράση που στη συνέχεια γίνεται τραγούδι από τον Μίκη.

    Η κράτηση του Μίκη Θεοδωράκη στις φυλακές Ωρωπού είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων διεθνώς, με αποτέλεσμα τον Φεβρουάριο του 1970 να ιδρυθεί από τον Δημήτρη Σοστακόβιτς διεθνής επιτροπή για την απελευθέρωσή του. Σε αυτή συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Άρθουρ Μίλλερ, Λέοναρντ Μπερνστάιν, Έντουαρντ Άλμπι και Χάρι Μπελαφόντε. Υπό την πίεση της διεθνούς κατακραυγής απελευθερώνεται τελικά στις 13 Απριλίου του 1970.

    Δεν ήταν, όμως, μόνο ο Μίκης Θεοδωράκης που κρατήθηκε εκεί. Την περίοδο της χούντας η φυλακή αποκτά αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα και φυλακίζονται εκεί εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι. Μεταξύ αυτών ήταν και οι Χαρίλαος Φλωράκης, Μανώλης Γλέζος και Ανδρέας Λεντάκης

    [11] Ανατ. Θράκη: Τόποι με «βαριά» ιστορία και καλά κρυμμένους «θησαυρούς» στα σπλάχνα της φύσης

    «Εδώ, λίγο πριν από την Ανταλλαγή, υπήρχαν Αρμένιοι και Έλληνες και μουσουλμάνοι. Ζούσαν όλοι αρμονικά κι ειρηνικά. Σήμερα, τα παλιά κτίσματα της πόλης είναι αυτά που έχουν απομείνει να μαρτυρούν το παρελθόν της».

    Ο λιπόσαρκος ασπρομάλλης, με το καλοφτιαγμένο γενάκι και το ρολόι με τη μορφή του «πατέρα» του σύγχρονου τουρκικού έθνους, Κεμάλ, στο αριστερό του χέρι, μας καλωσορίζει με θέρμη στο Tekirdag της Ανατολικής Θράκης, τη Ραιδεστό της αρχαιότητας, που εποικίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. από Σάμιους και στο πέρασμα του χρόνου άλλαξε διαδοχικά «χέρια» -από τους Βούλγαρους, που την κατέλαβαν το 1912, στους Τούρκους, που την ξαναπήραν το 1913. Από εκεί πέρασε στους Έλληνες με τη Συνθήκη των Σεβρών και πάλι πίσω στους Τούρκους το 1922.

    Στη δυτική ακτή της Θάλασσας του Μαρμαρά, περίπου 135 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη, το Tekirdag είναι σήμερα μια γραφική πόλη, χωρίς περιττά φτιασίδια, που βασίζεται στο εμπόριο και είναι γνωστή όχι μόνο για την ιστορία της, αλλά και για τα περίφημα σουτζουκάκια της -απαραίτητος σταθμός ανάπαυσης και γαστριμαργικής απόλαυσης για τους καλοφαγάδες, που ταξιδεύουν οδικώς προς την Κωνσταντινούπολη.

    Η περιήγηση στην πόλη ξεκινά λίγα μέτρα μακριά από το Αρχαιολογικό και Εθνολογικό Μουσείο, στη γειτονιά με τα σπίτια, που σε πείσμα του χρόνου και της εγκατάλειψης, συνεχίζουν να αναδύουν... άρωμα Μεσογείου και να θυμίζουν το πολυπολιτισμικό παρελθόν.Β 

    [12] O πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης θα επικοινωνήσει με Ευρωπαίους ηγέτες για το ελληνικό ζήτημα

    Πρωτοβουλία σε σχέση με τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για συνομολόγηση συμφωνίας με τους θεσμούς αναλαμβάνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος -σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη-, αργότερα σήμερα ή και αύριο θα έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους ηγέτες.

    Σήμερα ο κ. Αναστασιάδης, μόλις επέστρεψε από το Ισραήλ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογο του, Προκόπη Παυλόπουλο, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

    Σε ερώτηση αν ο υπουργός Οικονομικών , Χάρης Γεωργιάδης, έχει να διαδραματίσει οποιοδήποτε μεσολαβητικό ή υποβοηθητικό ρόλο στην προσπάθεια της Ελλάδας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Η απάντηση στο ερώτημα σας είναι το τι θα πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Πρόεδρο Παυλόπουλο. Θα επιχειρήσει να μιλήσει με ξένους ηγέτες, με εκείνους τους επικεφαλής των θεσμών με τους οποίους γίνεται η διαπραγμάτευση».

    Ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται με τους τρεις θεσμούς και «εκεί θα επιχειρήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο βαθμό του εφικτού και του δυνατού να βοηθήσει».

    [13] Κανένα «όργιο προσλήψεων» από την κυβέρνηση, ξεκαθάρισε η Ν. Βαλαβάνη

    Κάθετα αντίθετη με τις αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη περί «οργίου προσλήψεων από την κυβέρνηση» εμφανίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη κατά τη συζήτηση του "μίνι" φορολογικού νομοσχεδίου.

    Όπως σημείωσε η κυρία Βαλαβάνη, οι μόνες προσλήψεις που έγιναν αφορούν την επαναπρόσληψη των σχολικών φυλάκων, των καθαριστριών του υπ. Οικονομικών, των καθηγητών της τεχνικής εκπαίδευσης και των δημοσιογράφων της ΕΡΤ. Αυτό είναι το «όργιο των προσήψεων»; αναρωτήθηκε η αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε ότι όσες άλλες έχουν γίνει αφορούν ένα μέρος αυτών που έπρεπε να γίνουν το 2014, και δεν έγιναν, και μάλιστα, όπως είπε, αφορούν διαδικασία ΑΣΕΠ.

    Εξάλλου, η κυρία Βαλαβάνη αναφέρθηκε στις ελλείψεις προσωπικού στον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου και σημείωσε ότι υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια ένα τσουνάμι εξόδου έμπειρων ανθρώπων. Μάλιστα, όπως είπε, «την κίνηση αυτή την επιδίωξαν κάποιοι απ' έξω και τους βοήθησαν και από μέσα».

    [14] Μέρκελ: Θέλω να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ

    «Θέλω να κάνω ό,τι είναι δυνατό για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και αυτές τις μέρες αφοσιώνομαι σε αυτό», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι το Eurogroup μπορεί να αποφασίσει μόνο εφόσον υπάρχει κοινή πρόταση των θεσμών με την Ελλάδα για την εφαρμογή των προϋποθέσεων.

    «Συγκεντρώνω όλη μου τη βοήθεια στο να βοηθήσω ώστε οι τρεις θεσμοί να βρουν μαζί με την Ελλάδα μια λύση, μια πρόταση, με βάση την οποία θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup. Σε αυτό βλέπω την αποστολή μου. Θέλω να κάνω ό,τι είναι δυνατό για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και αυτές τις μέρες αφοσιώνομαι σε αυτό», τόνισε η καγκελάριος μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Χαβιέ Μπετέλ.

    «Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά νέα για την Ελλάδα και για αυτό η συζήτηση μας για το θέμα ήταν σύντομη», ανέφερε η κ. Μέρκελ και προσέθεσε ότι «πρώτα από όλα υπολογίζουμε στη συζήτηση στο Eurogroup την Πέμπτη, αλλά και εκεί μπορεί να αποφασιστεί κάτι, μόνο εάν υπάρχει μια κοινή πρόταση των τριών θεσμών με την Ελλάδα για την εφαρμογή των προϋποθέσεων», για να συνεχίσει: «Το θέμα είναι η Ελλάδα να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Κατά τα άλλα, το θέμα είναι η υλοποίηση του δεύτερου προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι το θέμα δεν είναι κάποιο χρηματοδοτικό κενό, αλλά τα σημεία τα οποία καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο του 2014 και το ερώτημα εάν σε αυτά τα σημεία από τη σκοπιά των θεσμών έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος. Στην ουσία το θέμα είναι η Ελλάδα κάποια μέρα να είναι σε θέση να επανέλθει σε καλύτερη κατάσταση στον τομέα της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Και εδώ δυστυχώς, ειδικά σε ό,τι αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης, δεν είδαμε τον τελευταίο καιρό βελτίωση. Για αυτό τώρα (χρειάζεται) πλήρης συγκέντρωση στη συνάντηση και ει δυνατόν οι τρεις θεσμοί να συμφωνήσουν με την Ελλάδα. Εάν αυτό θα επιτευχθεί ως την Πέμπτη, δεν μπορώ να το πω».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 June 2015 - 14:48:22 UTC