Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη του γερμανού πρέσβη Πέτερ Σόοφ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [02] Σύνεση στις διαπραγματεύσεις συνιστά ο Μ. Σουλτς
  • [03] Γ. Βαρουφάκης στο "Spiegel-online": Ρωτήστε την κυρία Μέρκελ, αν θα υπάρχει συμφωνία αυτή την εβδομάδα
  • [04] Foreign Policy: Τα προγράμματα για τη στήριξη της Ελλάδας ήταν απίστευτα ανόητα
  • [05] Ρύθμιση οφειλών προς τη ΔΕΗ έως και σε 36 δόσεις, ανακοίνωσε ο ΥΠΑΠΕΝ Παν. Λαφαζάνης
  • [06] Χαλκιδική: Φωτιά σε εξέλιξη μεταξύ Ουρανούπολης και Νέων Ρόδων
  • [07] Αλ. Τσίπρας: Ήρθε η ώρα την κρίση να την πληρώσει η ολιγαρχία, όχι ο κόσμος της εργασίας
  • [08] Κ. Καραγκούνης: Η κυβέρνηση σπρώχνει τη χώρα σε αδιέξοδο και οδηγεί σε ρήξη και καταστροφή

  • [01] Επίσκεψη του γερμανού πρέσβη Πέτερ Σόοφ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    To ΑΠΕ-ΜΠΕ επισκέφτηκε ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Πέτερ Σόοφ, μετά από πρόσκληση του Πρόεδρου του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κ. Μιχάλη Ψύλου. Ο Πρέσβης συνομίλησε με τους πολιτικούς και οικονομικούς συντάκτες του ΑΠΕ- ΜΠΕ για τις πολιτικές εξελίξεις και τις διμερείς σχέσεις.Β 

    [02] Σύνεση στις διαπραγματεύσεις συνιστά ο Μ. Σουλτς

    Σύνεση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών, συνιστά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τονίζει ότι «δεν υπάρχουν γρήγορες και εύκολες λύσεις».

    Ο κ. Γιουνκέρ έκανε «κοινωνικά ανεκτές» προτάσεις, ανέφερε ο κ. Σουλτς στο «Spiegel-online»Β και πρόσθεσε: «Καμία περικοπή των ελληνικών ελάχιστων συντάξεων, αλλά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως πχ. μια υψηλότερη ηλικία για σύνταξη. Καμία αύξηση του ΦΠΑ σε φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά υψηλότερη φορολόγηση των πλουσίων και εξοικονόμηση στον στρατιωτικό προϋπολογισμό».Β 

    [03] Γ. Βαρουφάκης στο "Spiegel-online": Ρωτήστε την κυρία Μέρκελ, αν θα υπάρχει συμφωνία αυτή την εβδομάδα

    Οι ελληνικές προτάσεις εξοικονόμησης και μεταρρυθμίσεων είναι ήδη τόσο σκληρές και απάνθρωπες, όσο οι Γερμανοί δεν θα δέχονταν ποτέ για τους ίδιους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel.

    «Η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σε αυτές μόνο εάν η Ευρώπη συμφωνήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους, επενδύσεις και σε ένα τέλος της κρίσης ρευστότητας» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών .

    «Σε ό,τι αφορά το εάν θα υπάρξει αυτή την εβδομάδα συμφωνία, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ρωτήστε την κυρία Μέρκελ».

    [04] Foreign Policy: Τα προγράμματα για τη στήριξη της Ελλάδας ήταν απίστευτα ανόητα

    "Τα προγράμματα για τη στήριξη της Ελλάδας ήταν απίστευτα ανόητα" υποστηρίζει στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Foreign Policy ο αρθρογράφος Ντάνιελ Όλτμαν. Το ζήτημα γι' αυτόν δεν είναι το αν η διάσωση της Ελλάδας ήταν εξαρχής κακή ιδέα, καθώς εκτιμά πως μια πλήρης κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή, ακόμη και σύγκρουση. "Όμως ο τρόπος που οι Ευρωπαίοι και η κουστωδία τους στο ΔΝΤ στήριξαν την Ελλάδα ήταν εντυπωσιακά, αφόρητα ανόητος" τονίζει.

    Τα προβλήματα της Ελλάδας --υψηλό χρέος, αδύναμο επιχειρησιακό περιβάλλον και παραοικονομία-- δεν έχουν βραχυπρόθεσμες λύσεις και εντούτοις οι βραχυπρόθεσμες λύσεις ήταν αυτές που επιδιώχθηκαν με τις προσπάθειες στήριξης, εξηγεί ο Όλτμαν, σύμφωνα με τον οποίο "η Ελλάδα εξακολουθεί να διεξάγει κρίσιμες συνομιλίες με τους πιστωτές της επειδή οι πληρωμές που αναμενόταν να κάνει και οι μεταρρυθμίσεις που αναμενόταν να εφαρμόσει αντιστοιχούσαν σε προσδοκίες που ήταν παράλογα βραχυπρόθεσμες".

    "Για να το θέσουμε απλά, τα προβλήματα στην Ελλάδα έχουν μακροπρόθεσμες αιτίες οι οποίες έχουν μόνο μακροπρόθεσμες λύσεις. Ένα δημόσιο χρέος μεγάλο όσο αυτό της Ελλάδας δεν εξαφανίζεται μέσα σε μια νύκτα, ακόμη και με τα σκληρότερα μέτρα λιτότητας", επισημαίνει ο αρθρογράφος και προσθέτει: "Η λιτότητα μπορεί να καταστήσει δυνατό για την Ελλάδα να ανταποκριθεί βραχυπρόθεσμα στις δανειακές υποχρεώσεις της, όμως ποιο θα είναι το όφελος αν η οικονομία μακροπρόθεσμα εξαρθρωθεί;"

    Β 

    Β 

    [05] Ρύθμιση οφειλών προς τη ΔΕΗ έως και σε 36 δόσεις, ανακοίνωσε ο ΥΠΑΠΕΝ Παν. Λαφαζάνης

    Διακανονισμούς των οφειλών προς τη ΔΕΗ με προκαταβολή 10% μέχρι και σε 36 μηνιαίες δόσεις, για τους οικιακούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, που αυξάνονται σε 40 έως 60 για ευάλωτες ομάδες, κλπ, καθώς και ειδικό πρόγραμμα ρύθμισης χρεών για τις τουριστικές επιχειρήσεις, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη.

    Β 

    Πρόκειται, όπως είπε ο κ. Λαφαζάνης, για ένα γενναίο πρόγραμμα διακανονισμών που θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση.

    Αναλυτικά, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, προβλέπουν:

    - Μέχρι 36 μηνιαίες δόσεις σε συνάρτηση με το ύψος της οφειλής και την κατάσταση του οφειλέτη για το σύνολο των οικιακών καταναλωτών και τις επιχειρήσεις τόσο στη χαμηλή όσο και στη μέση τάση, ενώ για την υψηλή όπου οι καταναλωτές είναι αριθμητικά λίγοι, οι ρυθμίσεις είναι εξατομικευμένες. Σημειώνεται ότι έως τώρα προβλέπονταν 8 δόσεις για τους οικιακούς και 4-6 για τις επιχειρήσεις. Το πλήθος των δόσεων (με ανώτατο όριο πάντα τις 36) θα καθορίζεται από το τοπικό γραφείο της ΔΕΗ ανάλογα με το εισόδημα, το ιστορικό του καταναλωτή, την κατάσταση της επιχείρησης, το ύψος της κατανάλωσης και με γνώμονα η δόση να μην υπερβαίνει περίπου το 30 % του μηνιαίου λογαριασμού, κλπ.

    - Μείωση της προκαταβολής στο μισό, 10% αντί για 20%.

    - 40 έως 60 δόσεις για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου, άτομα με αναπηρία κλπ, για τους οποίους δεν κόβεται η παροχή της ηλεκτροδότησης.

    - Η ρύθμιση είναι έντοκη με το εκάστοτε ισχύον συμβατικό επιτόκιο που τώρα είναι 5,7%.

    - Για τις εποχιακές (τουριστικές) επιχειρήσεις προβλέπεται προκαταβολή 20 % και 8 μέχρι 18 δόσεις, με προκαταβολή επίσης 10%.

    - Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και πελάτες που είχαν επιδείξει αντισυμβατική συμπεριφορά (π.χ. παράνομη σύνδεση μετρητή, ρευματοκλοπή), οι οποίοι αποκλείονταν από το προηγούμενο καθεστώς ρυθμίσεων. Στόχος είναι να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν "νέα αρχή" στις σχέσεις τους με τη ΔΕΗ.

    [06] Χαλκιδική: Φωτιά σε εξέλιξη μεταξύ Ουρανούπολης και Νέων Ρόδων

    Από εδάφους και αέρος συνεχίζεται το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων στην ανατολική Χαλκιδική, όπου μεταξύ Ουρανούπολης και Νέων Ρόδων, ξέσπασε μεγάλη φωτιά σε δασική έκταση.

    Η πυρκαγιά βρίσκεται από το μεσημέρι σε εξέλιξη, καίγοντας χαμηλή βλάστηση, όπως πουρνάρια και θάμνους, χωρίς όμως να απειλεί ούτε κατοικημένες περιοχές ούτε ζωικό και φυσικό περιβάλλον.

    Τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη βρίσκονται στην περιοχή και πραγματοποιούν ρίψεις, ενώ από εδάφους επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

    [07] Αλ. Τσίπρας: Ήρθε η ώρα την κρίση να την πληρώσει η ολιγαρχία, όχι ο κόσμος της εργασίας

    Μήνυμα στην Ευρώπη να μιλήσει τώρα σοβαρά και με συνέπεια, όχι για το μέλλον την Ελλάδας αλλά της ίδιας της Ευρωζώνης, να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα της Ευρώπης, εάν θέλει, επιμένοντας, να οδηγήσει μια χώρα στην εξαθλίωση και την ταπείνωση ή εάν θέλει να βρει τις χρυσές τομές για την εμπέδωση της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης, έστειλε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος.

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στην πορεία των διαπραγματεύσεων έως σήμερα αλλά και τη στάση των εταίρων απέναντι στις προτάσεις, ενώ έκανε σύντομο απολογισμό του έως τώρα κυβερνητικού έργου μιλώντας για αποφάσεις και κινήσεις που αποτελούν η καθεμιά τους μια μεγάλη μάχη κόντρα στο καθεστώς του μνημονίου, για να υπογραμμίσει ότι «σε αυτή την γραμμή σκοπεύουμε να συνεχίσουμε ώστε σε βάθος τετραετίας να ξηλώσουμε το κατεστημένο του μνημονίου».

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι τώρα μπαίνουμε στην τελική ευθεία, ότι τώρα αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση και πως «τώρα θα κριθεί η δυνατότητα η ελληνική κυβέρνηση με αποφασιστικότητα και αταλάντευτη προσήλωση στους στόχους της, να πάρει μια δίκαιη λύση». Τόνισε ωστόσο ότι ταυτόχρονα θα κριθεί και η δυνατότητα της Ευρώπης να σταματήσει να πυροβολεί τα πόδια της «και πιστεύω ότι θα το κάνει», επισημαίνοντας ότι αυτό το στοίχημα δεν είναι μόνο της κυβέρνησης, αλλά του ελληνικού λαού, της Ελλάδας, των λαών της Ευρώπης. Εξέφρασε την ακράδαντη πεποίθηση του ότι παρά τον ορυμαγδό των επιθετικών δηλώσεων του τελευταίου διαστήματος, υπάρχουν ακόμα στην Ευρώπη δυνάμεις που δεν αισθάνονται άνετα με αυτή την τακτική, που αναγνωρίζουν τα λάθη και την κρισιμότητα της κατάστασης και που δουλεύουν στην κατεύθυνσης της εξεύρεσης μιας λύσης.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό που ζητείται τελικά είναι να αποδεχτούμε μια συμφωνία που όχι μόνο δεν θα λύνει το πρόβλημα αλλά θα παρασύρει μια οικονομία που είναι έτοιμη να ορθοποδήσει, πάλι σε μια υφεσιακή δίνη. Και τόνισε: «Αν λοιπόν στόχος είναι η συνέχιση ενός προγράμματος έμπνευσης ΔΝΤ το οποίο όλοι γνωρίζουν ότι απέτυχε και μάλιστα η συνέχιση του χωρίς καμία ρύθμιση για το χρέος, τότε δεν αφήνεται κανένα περιθώριο στο ελληνικό κοινοβούλιο, όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση». Είπε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πράξει το καθήκον της, να μην υποκύψει σε πιέσεις που μάλιστα δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα και κάλεσε τους εταίρους να μιλήσουν ξεκάθαρα για το εάν θέλουν λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας ή εάν επιθυμούν αυτό να διαιωνίζεται. Επίσης, για το πώς είναι δυνατόν, εφόσον επιθυμούν το ΔΝΤ να είναι μέρος συμφωνίας, να αποδέχονται τα σκληρά μέτρα που προτείνει και όχι τις προτάσεις του για διαγραφή του χρέους. «Έχει φτάσει όμως η ώρα οι προτάσεις του Ταμείου να κριθούν δημόσια, όχι από εμάς, πρωτίστως από την ίδια την Ευρώπη και τις δυνάμεις που συνεχίζουν αν μιλούν για αλληλεγγύη και δημοκρατία».

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει μέχρι τέλους να εργάζεται με την ίδια ψυχραιμία, ηρεμία, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα για την εξεύρεση λύσης, όχι απλά συμφωνίας, ενώ έθεσε τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε μια τέτοια λύση και βάσει των οποίων θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις της ελληνικής πλευράς. Είπε ειδικότερα ότι «η εντολή που έχουμε πάρει από τον λαό -και δεν είναι εντολή δημιουργικής ασάφειας, είναι μια σαφής εντολή-, είναι να τερματίσουμε την πολιτική της λιτότητας στον τόπο μετά από 5 χρόνια σκληρής επιβολής». Για να γίνει αυτό, είπε, «είμαστε υποχρεωμένοι να επιδιώξουμε μια συμφωνία που θα έχει σαφή αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά, δεν θα επιβαρύνει μισθωτούς και συνταξιούχους και θα κατανέμει τα βάρη σε όσους δεν έχουν πληρώσει το μερίδιο τους για την έξοδο από την κρίση». Μια συμφωνία, όπως είπε, που δεν θα παρατείνει την αβεβαιότητα αλλά θα κλείνει μια και καλή τη συζήτηση περί Grexit και που θα πρέπει να εμπεριέχει συγκεκριμένες και δεσμευτικές ρήτρες για την αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας που επιδεινώθηκε την 5ετία με αποκλειστική ευθύνη των θεσμών.

    «Τις τελικές μας αποφάσεις θα τις πάρουμε βάσει αυτών των κριτηρίων, γιατί δεν λειτουργούμε εμείς με το άγχος και την πίεση της στιγμής, ούτε κάτω από εκβιαστικά διλήμματα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «έχουμε πάρει μια εντολή 4ετίας, θέλω να το θυμίσω αυτό σε όλους και σε όλες σας, όλα τα εναλλακτικά σενάρια που ανοίγονται μπροστά μας τα επεξεργαζόμαστε στη βάση του ποια χώρα και ποια οικονομία θέλουμε να παραδώσουμε σε 4 χρόνια από τώρα». Τόνισε ότι πάνω απ' όλα στόχος είναι η οικοδόμηση ενός κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου υψηλών προσδοκιών για όλους. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτό είναι το στοίχημα της κυβέρνησης που θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στήριξη του λαού «την οποία έχουμε και που θα έχουμε όσο υπερασπιζόμαστε τα δικά του συμφέροντα με πάθος». «Και η στάση της ψυχραιμίας και της αποφασιστικότητας είναι που εκμηδενίζει κάθε απειλή και διχασμό», πρόσθεσε.

    Η πορεία της διαπραγμάτευσης και η στάση των εταίρων

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά στην πορεία της διαπραγμάτευσης. Είπε ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έδειξε ότι είναι έτοιμη να συζητήσει με τους εταίρους με ειλικρίνεια για να γεφυρωθούν οι διαφορές και να βρεθούν οι χρυσές τομές και λύσεις, για να φτάσουν σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία που θα σέβεται τόσο τους κανόνες της ευρωζώνης όσο και τη λαϊκή εντολή. Επισήμανε ότι όμως εξίσου από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση δήλωσε, ότι αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να αποτελεί συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής, της λιτότητας.

    Υπενθύμισε ότι εδώ και 2 εβδομάδες κατέθεσε η κυβέρνηση ένα συνολικό κείμενο προτάσεων για μια συμφωνία δύσκολη μεν αλλά οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά ανεκτή, ένα κείμενο που αποτελούσε τη σύνοψη των δύσκολων επί τρεις μήνες διαπραγματεύσεων στο Brussels Group που λάμβανε υπόψη τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας αλλά και τις θέσεις των θεσμών. «Αντί απαντήσεων από την πλευρά τους λάβαμε στην πρόταση αυτή, παραλάβαμε ένα κείμενο 5 σελίδων που αγνόησε τις διαπραγματεύσεις και επανήλθε σε προτάσεις για περικοπές συντάξεων, δραματικές αυξήσεις στον ΦΠΑ, κατάργηση του ΕΚΑΣ και πολλά άλλα απαράδεκτα και εξωπραγματικά», είπε. Παρά την κίνηση αυτή, συνέχισε, η κυβέρνηση προσήλθε εκ νέου στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αποδεικνύοντας και πάλι ότι στόχος της είναι να φτάσει σε λύση. Μίλησε για την προσπάθεια της κυβέρνησης να γεφυρώσει το κενό δημοσιονομικά προτείνοντας ισοδύναμα μέτρα που δεν επιβαρύνουν όσους επιβαρύνθηκαν από την κρίση και πως η απάντηση που έλαβε σε αυτά ήταν ότι τα μόνιμα παραμετρικά μέτρα δεν είναι δυνατόν να μην περιλαμβάνουν περικοπές στις συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ και αντίστοιχο ποσό από την αύξηση του ΦΠΑ. Είπε ότι φαίνεται να αδιαφορούν και για το ότι η αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10 μονάδες αποτελεί οριζόντια μείωση του πραγματικού εισοδήματος και χαρακτήρισε παράδοξο οι θεσμοί όχι μόνο να ζητούν υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους και να αρνούνται τα ισοδύναμα για αυτούς.

    Σε αυτό το σημείο ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση πως το ποιος θα πληρώσει φόρους σε αυτή τη χώρα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ίδιας, «γιατί ήρθε η ώρα επιτέλους σε αυτόν τον τόπο την κρίση να την πληρώσει η ολιγαρχία, όχι ο κόσμος της εργασίας».

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι η επιμονή σε περικοπές και μέτρα που δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτά δεν μπορεί να αποτελεί λάθος και πως το πιθανότερο είναι ότι εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, ένα σχέδιο για την ταπείνωση όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά ενός ολόκληρου λαού και πως θέλουν να δοθεί με το μήνυμα στον ελληνικό λαό και τους λαούς της Ευρώπης ότι η λαϊκή ετυμηγορία δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Το πιθανότερο, συνέχισε, είναι ότι πρόκειται για μια επίδειξη πυγμής που σκοπεύει να σκοτώσει οποιαδήποτε προσπάθεια τερματισμού της λιτότητας. Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ότι η ΕΚΤ επιμένει σε γραμμή οικονομικού στραγγαλισμού.

    Ωστόσο, εξέφρασε την ακράδαντη πεποίθηση του ότι παρά τον ορυμαγδό των επιθετικών δηλώσεων του τελευταίου διαστήματος, υπάρχουν ακόμα στην Ευρώπη δυνάμεις που δεν αισθάνονται άνετα με αυτή την τακτική και που αναγνωρίζουν τα λάθη και την κρισιμότητα της κατάστασης και που δουλεύουν στην κατεύθυνσης της εξεύρεσης μιας λύσης.

    Τόνισε ότι αυτές πρέπει να επικρατήσουν και πως για να γίνει αυτό πρέπει και μεταξύ των θεσμών να αποδοθούν οι ευθύνες και να αποφασιστεί συγκεκριμένη άποψη που δεν θα αποτελεί τη συνισταμένη των σκληρότερων μεταξύ τους επιλογών. Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι κυριαρχούν οι θέσεις του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τη σκληρότητα των μέτρων και οι θέσεις της άρνησης για την επίλυση του θέματος του χρέους από την πλευρά της ΕΕ.

    Απολογισμός: «Καθημερινές μάχες για να ξηλώσουμε το μνημονιακό κατεστημένο σε βάθος 4ετίας»

    Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε απολογισμό της έως τώρα διακυβέρνησης, τονίζοντας ότι εξαρχής η κυβέρνηση βρέθηκε να αντιμετωπίζει μια ασφυκτική κατάσταση για την οποία δεν φέρει την ευθύνη, επισημαίνοντας ότι όμως «γνωρίζαμε τα προβλήματα, αλλά κάναμε μια γενναία πολιτική επιλογή να διεκδικήσουμε την πιο δύσκολη στιγμή να αναλάβουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης». Αυτό διότι, όπως είπε, γιατί κάθε μέρα που περνούσε με την προηγούμενη κυβέρνηση η χώρα βυθιζόταν όλο και πιο βαθιά στο μνημονιακό καθεστώς και η κατάσταση θα ήταν μη αναστρέψιμη για την οικονομία και τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας.

    Είπε ότι γνώριζε ότι δεν θα υπάρξει περίοδος χάριτος για την κυβέρνηση και πως όμως δεν έγινε η χάρη σε όσους πόνταραν σε αριστερή παρένθεση. Είπε ότι η συμφωνία της 20ης Φλεβάρη έδινε τη δυνατότητα και τον χρόνο για διαπραγμάτευση και πως «καταφέραμε να μείνουμε όρθιοι και να πατήσουμε γερά στα πόδια μας» παρά τη μηδενική χρηματοδότηση και τις «παγίδες από το μνημονιακό καθεστώς». Είπε ειδικότερα ότι ελήφθησαν τα πρώτα μέτρα ανακούφισης υπέρ των πλέον αδικημένων, αναφερόμενος στο μέτρο για τις 100 δόσεις, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, επαναλειτουργία της ΕΡΤ, δρομολόγηση της αποκατάστασης αδικιών στον δημόσιο τομέα με επαναπροσλήψεις των καθαριστριών και των σχολικών φυλάκων, κατάργηση του 5ευρου στα νοσοκομεία, την αποσυμφόρηση των φυλακών, τον νόμο για την ιθαγένεια.

    «Κάθε μια από αυτές τις παρεμβάσεις ήταν μια σκληρή μάχη απέναντι στο κατεστημένο του μνημονίου που χτίστηκε τα τελευταία 5 χρόνια», τόνισε, μια «μάχη κόντρα σε προκαταλήψεις και εμμονές εντός και εκτός συνόρων, σε ένα καθεστώς εκβιασμού και χρηματοδοτικής ασφυξίας». «Σ' αυτή τη γραμμή των καθημερινών και δύσκολων μαχών σκοπεύουμε να προχωρήσουμε προκειμένου σε βάθος 4ετίας να καταφέρουμε να ξηλώσουμε αυτό το κατεστημένο», σημείωσε. Επισήμανε ότι ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, όμως είναι ευθύνη της κυβέρνησης να σηκώσει αυτό το βάρος και αυτό θα κάνει όσο η μεγάλη πλειοψηφία του λαού θα στηρίζει τις προσπάθειες της, δίνοντας τη μάχη με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

    Τόνισε ότι ωστόσο μένουν πολλά να γίνουν ακόμα για να αλλάξει η καταστροφική πραγματικότητα των μνημονίων και ότι η κυβέρνηση έχει μείνει πίσω σε μέτωπα όπως για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που έχει ήδη ξεκινήσει και το μέτωπο της διαφθοράς. Ο αγώνας που προέχει τώρα είναι να φέρουμε ξανά τον λαό στο προσκήνιο, να ξηλώσουμε αυτό το μνημονιακό καθεστώς και να αποκαταστήσουμε τη δικαιοσύνη», υπογράμμισε και ζήτησε από τους βουλευτές να ασκούν εποικοδομητική κριτική, πίεση προς τους υπουργούς και να ενημερώνουν τον λαό.

    Β 

    [08] Κ. Καραγκούνης: Η κυβέρνηση σπρώχνει τη χώρα σε αδιέξοδο και οδηγεί σε ρήξη και καταστροφή

    Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η ΝΔ, η οποία κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως σπρώχνει τη χώρα στη ρήξη και την καταστροφή.

    Σε δήλωσή του, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ, υπό τον Αντώνη Σαμαρά, ο εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Καραγκούνης κάνει λόγο για κοροϊδία του ελληνικού λαού από την κυβέρνηση. «Μέχρι τώρα μας έλεγαν ότι καθαρογράφεται η συμφωνία. Δεν ξεκινά τώρα η πραγματική διαπραγμάτευση, τώρα κορυφώνεται η κοροϊδία του ελληνικού λαού. Δεν ξεκινά σήμερα η μάχη του κ. Τσίπρα για να μείνουμε στην Ευρώπη, σήμερα τελειώνει η ψευδαίσθηση ότι ο κ. Τσίπρας αγωνίζεται για τη παραμονή μας στο ευρώ και στην Ευρώπη» τονίζει χαρακτηριστικά, κατηγορώντας ανοιχτά τον πρωθυπουργό πως «σπρώχνει τη χώρα σε αδιέξοδο, ανεβάζει τον λογαριασμό στα ύψη και οδηγεί σε ρήξη και καταστροφή».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 June 2015 - 16:32:15 UTC