Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισημερινός: Αστυνομικός παρέδωσε 60.000 δολάρια που βρήκε στην πόρτα του
  • [02] Η 19η Ιουνίου ορίστηκε από τον ΟΗΕ Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Σεξουαλικής Βίας στις Συγκρούσεις
  • [03] Ξεκινά το εβδομαδιαίο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο Καλαμάτα - Κίσσαμος
  • [04] Σύλληψη 49χρονου, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί ευρωπαϊκό ένταλμα
  • [05] Είκοσι χρόνια Rockwave Festival με τη συναυλία του Ρόμπι Γουίλιαμς
  • [06] Γενέθλια με τα «Μυστήρια της Σαμοθράκης» για το Μουσείο της Ακρόπολης
  • [07] Aναστηλώθηκε ο θρυλικός πύργος του Οθέλλο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο
  • [08] Αλ. Τσίπρας: Συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
  • [09] Ντ. Τουσκ: Δεν θα είναι ο τελικός σταθμός η Σύνοδος Κορυφής
  • [10] Μόδα και πολιτική

  • [01] Ισημερινός: Αστυνομικός παρέδωσε 60.000 δολάρια που βρήκε στην πόρτα του

    Ένας αστυνομικός στον Ισημερινό παρέδωσε στους ανωτέρους του σχεδόν 60.000 δολάρια που βρήκε σε μια εγκαταλελειμμένη τσάντα στην πόρτα του σπιτιού του την ώρα που βγήκε για να πάει στην δουλειά του, ανακοίνωσε χθες η αστυνομία της χώρας.

    Την Τρίτη, ο αστυνομικός Ουίλιαμ Αλβάρες βρήκε μια τσάντα έξω από το σπίτι του στο Γκουαγιακίλ, στον νοτιοδυτικό Ισημερινό, και την άνοιξε νομίζοντας ότι την έριξε ένας γείτονας. Ωστόσο προς μεγάλη του έκπληξη μέσα σε αυτήν βρήκε σχεδόν 60.000 δολάρια, σε χαρτονομίσματα των 20 δολαρίων.Ο Αλβάρες παρέδωσε τα χρήματα αυτά στους ανωτέρους του με την πεποίθηση ότι πρόκειται για «βρόμικο χρήμα» που θα του προκαλέσει προβλήματα, γράφουν οι τοπικές εφημερίδες.

    Η αστυνομία προσπαθεί να βρει σε ποιον ανήκουν αυτά τα χρήματα, δήλωσε παράλληλα ο αρχηγός της αστυνομίας του Γκουαγιακίλ, Λένιν Μπολάνιος.

    [02] Η 19η Ιουνίου ορίστηκε από τον ΟΗΕ Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Σεξουαλικής Βίας στις Συγκρούσεις

    Ο ΟΗΕ όρισε χθες την 19η Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Σεξουαλικής Βίας στις Συγκρούσεις, αντιδρώντας στις ωμότητες που διαπράττουν ένοπλες εξτρεμιστικές οργανώσεις, όπως η Μπόκο Χαράμ ή το Ισλαμικό Κράτος.

    Η απόφαση αυτή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ελήφθη την ώρα που ο διεθνής οργανισμός δέχεται επικρίσεις όσον αφορά διάφορες υποθέσεις φερόμενων σεξουαλικών επιθέσεων.

    Ο γγ του οργανισμού Μπαν Κι Μουν έδωσε πρόσφατα εντολή για την διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης εξωτερικής έρευνας για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε ο ΟΗΕ μια υπόθεση φερόμενων σεξουαλικών επιθέσεων σε παιδιά στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από ξένους στρατιώτες, κυρίως Γάλλους, οι οποίοι υπηρετούσαν σε ειρηνευτική αποστολή, η οποία ωστόσο δεν τελούσε υπό την εντολή του ΟΗΕ.

    [03] Ξεκινά το εβδομαδιαίο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο Καλαμάτα - Κίσσαμος

    Το εβδομαδιαίο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο Καλαμάτα - Κίσσαμος εγκαινιάζεται από σήμερα, Σάββατο με το επιβατηγό - οχηματαγωγό «Βιτσέντζος Κορνάρος» της ΛΑΝΕ/ΑΝΕΚ.

    Το πλοίο θ' αποπλέει από το λιμάνι της Καλαμάτας στη μία παρά τέταρτο τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή (00:45'), με τις τιμές των εισιτηρίων να ξεκινούν από 24 ευρώ στο κατάστρωμα μέχρι 50 ευρώ στην καμπίνα, ενώ για τα οχήματα ο ναύλος κυμαίνεται από 19 μέχρι και 74 ευρώ, ανακοίνωσε ο πράκτορας των ακτοπλοϊκών εταιρειών ΛΑΝΕ και ΑΝΕΚ, Σταύρος Μπακολιάς, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Καλαμάτα.

    Υπενθυμίζεται πως η ακτοπλοϊκή σύνδεση Καλαμάτας - Κρήτης, εγκαινιάσθηκε για πρώτη φορά στις 13 Σεπτεμβρίου 1986, ημέρα κατά την οποία σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Εξ αφορμής των εγκαινίων, χιλιάδες πολίτες την ώρα του φονικού σεισμού βρίσκονταν στο λιμάνι της πόλης, με αποτέλεσμα να είναι μικρότερος ο αριθμός των θυμάτων.

    [04] Σύλληψη 49χρονου, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί ευρωπαϊκό ένταλμα

    Τον εντοπισμό και τη σύλληψη διεθνώς διωκόμενου προσώπου, είχαν ως αποτέλεσμα οι έρευνες και η οργανωμένη επιχείρηση, αστυνομικών του Τμήματος Αναζητήσεων Προσώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

    Πρόκειται για 49χρονο ημεδαπό, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις ισπανικές Αρχές, για περιπτώσεις εκβιασμών, σεξουαλική εκμετάλλευση, «ξέπλυμα» χρήματος, διακίνηση ναρκωτικών, υπεξαίρεση και παραχάραξη εγγράφων, αδικήματα που τελέστηκαν το 2011.

    Ο 49χρονος, ο οποίος φέρεται ως μέλος της παράνομης οργάνωσης «Hells Angel», που δραστηριοποιείται στις χώρες Ισπανία, Γερμανία και Τουρκία, εντοπίσθηκε και συνελήφθη χθες το μεσημέρι στην περιοχή Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη και ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών, στο πλαίσιο συνεργασίας με τις γερμανικές διωκτικές Αρχές. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης.

    [05] Είκοσι χρόνια Rockwave Festival με τη συναυλία του Ρόμπι Γουίλιαμς

    Μια αναδρομή στα είκοσι χρόνια του Rockwave Festival, του σπουδαιότερου ροκ φεστιβάλ της χώρας, που μετά τον «εφηβικό ρομαντισμό» των διοργανωτών του πίσω στο 1996, μεγάλωσε και μύησε όλα αυτά τα χρόνια πολλούς στη σύγχρονη ροκ μουσική, έγινε πριν από λίγες ημέρες στο Terra Vibe στη Μαλακάσα.

    Ο Ιγκυ Ποπ, ο Στινγκ, οι Αρ Ι Εμ, οι Μπλακ Σάμπαθ, οι Μετάλλικα, οι Κιουρ, οι Γκανς εντ Ρόουζες, ο Μάνου Τσάο, οι Μπλερ, ο Μόμπι, οι Πυξ Λαξ, οι Τρύπες, Τα Ξύλινα Σπαθιά, είναι μόνο κάποια από τα κορυφαία ονόματα και συγκροτήματα της σύγχρονης μουσικής που φιλοξένησε το Rockwave Festival όλα αυτά τα χρόνια, χαρίζοντας μοναδικές μουσικές εμπειρίες στους φίλους του.

    Και απόψε το καταπράσινο Τέρρα Βάιμπ, υποδέχεται ένα από τα λαμπρότερα και δημοφιλέστερα ονόματα του διεθνούς στερεώματος της ποπ: Τον εκκεντρικό, ατίθασο και χαρισματικό Ρόμπι Γουίλιαμς.

    Ο Ρόμπερτ Πίτερ «Ρόμπι» Γουίλιαμς, Άγγλος τραγουδιστής, συνθέτης και πρώην μέλος του συγκροτήματος Take That, ο οποίος άρχισε την καριέρα του το 1990 σε ηλικία μόλις 16 ετών, κατακτώντας ολοένα και περισσότερους θαυμαστές ανά τον κόσμο, έρχεται στη χώρα μας την Παρασκευή το βράδυ, στο πλαίσιο μεγάλης περιοδείας του.

    Ο διευθυντής παραγωγής της Ντίντι Μιούζικ διοργανώτριας εταιρείας του Φεστιβάλ, υποσχέθηκε ότι η συναυλία θα είναι το καλύτερο σόου του 2015.

    Πρωταγωνιστής της βραδιάς ο Ρόμπι Γουίλιαμς και μαζί του η Ολλανδέζα Σάρον Κόβακς, οι Εξ Γκερλφρεντς Πέρφιουμ και οι Ινκονσίστενσις.

    [06] Γενέθλια με τα «Μυστήρια της Σαμοθράκης» για το Μουσείο της Ακρόπολης

    Με μια σημαντική πρωτοβουλία, που αφορά την παρουσίαση μοναδικών έργων από αρχαιολογικά μουσεία της χώρας, τα οποία για διάφορους λόγους -κυρίως απόστασης και δυσκολίας προσβασιμότητας- δεν είναι γνωστά, γιορτάζει τα έκτα του γενέθλια το Μουσείο Ακρόπολης. Πρώτη επιλογή το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαμοθράκης, ένα από τα σπουδαιότερα λόγω σημασίας ευρημάτων, το οποίο βρίσκεται σε φάση ριζικής ανανέωσης και παραμένει κλειστό, συνεπώς τα 252 αντικείμενα που θα το «ταξιδέψουν» στην πρωτεύουσα δεν θα λείψουν από τους επισκέπτες του.

    Η έκθεση, που ξεκινά σήμερα Σάββατο και θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συνεργασία των Εφορειών Αρχαιοτήτων Ροδόπης και Έβρου, αλλά και του αρχαιολόγου Δημήτρη Μάτσα, που αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του στο νησί.

    Η έκθεση έχει θέμα τα περίφημα Μυστήρια των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης, οι οποίοι θεωρούνταν ότι προστάτευαν τους μυημένους από τους κινδύνους της θάλασσας, ενώ οι ίδιοι οι μύστες πίστευαν ότι γίνονταν ευσεβέστεροι και πιο δίκαιοι άνθρωποι.

    [07] Aναστηλώθηκε ο θρυλικός πύργος του Οθέλλο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

    Περίπου τετρακόσια δεκαπέντε χρόνια, αφότου ο μεγάλος Άγγλος συγγραφέας Ουίλιαμ Σαίξπηρ έγραψε την τραγωδία «Οθέλλος», ο ομώνυμος θρυλικός πύργος στα επιβλητικά και γραφικά τείχη της κατεχόμενης Αμμοχώστου αναστηλώθηκε και στις 2 Ιουλίου θα γίνουν τα εγκαίνια του. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης που θα τα συνοδεύει, θα περιλαμβάνει αποσπάσματα του έργου «Οθέλλος» από ομάδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ηθοποιών και μουσική από τη βασισμένη στο έργο, όπερα του Τζιουζέπε Βέρντι.

    Την πρωτοβουλία για την αναστήλωση και συντήρηση του πύργου-μνημείου, είχε η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά και ξεκίνησε πέρσι το καλοκαίρι. Οι εργασίες χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών [UNDP], με συνολικό κόστος των εργασιών επείγουσας αποκατάστασης 1,025 εκ. ευρώ, περιλαμβανομένου του σχεδιασμού και της επίβλεψης.

    Αν και στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην Αμμόχωστο, αλλά "σ' ένα λιμάνι στην Κύπρο", ο συγκεκριμένος πύργος έχει συσχετιστεί από αιώνες με την ιστορία του Μαυριτανού στρατηγού της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, ο οποίος στάλθηκε στην Κύπρο για να πολεμήσει τους Τούρκους, επειδή παντρεύτηκε κρυφά την όμορφη Δυσδαιμόνα. Αυτή τον ακολούθησε στο ταξίδι του και τελικά και οι δύο είχαν τραγικό τέλος: Η Δυσδαιμόνα κατασυκοφαντήθηκε από τον Ιάγο στον Οθέλλο, ο οποίος την θανάτωσε μέσα στη ζήλια του, για να αυτοκτονήσει αργότερα όταν αποδείχθηκε η αρετή της συζύγου του.

    Ο πύργος του Οθέλλου, που αποτελεί τμήμα των οχυρώσεων του κάστρου της Αμμοχώστου, είναι τετράγωνο κτίσμα με τέσσερις πύργους στις γωνίες του και ξεχωριστή τάφρο από το υπόλοιπο κάστρο. Κατά τη Φραγκοκρατία, εκεί δενόταν η μία άκρη της αλυσίδας που έκλεινε την είσοδο του εσωτερικού λιμένα της πόλης. Η αρχική μορφή του κτιρίου χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Αρχικά είχε και δεύτερο όροφο, ο οποίος όμως αφαιρέθηκε το 1492. Πάνω από την πύλη βρίσκεται εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα με τον ενετικό φτερωτό λέοντα του Αγίου Μάρκου και επιγραφή που γράφει: " Nicolo Foscarini, ο Ενετός στρατηγός". Το κάστρο περιβάλλεται από τάφρο και είναι απομονωμένο από τις υπόλοιπες οχυρώσεις. Στην κύριά του αίθουσα (μεγάλη αίθουσα) σώζονται τα οικόσημα του βασιλείου της Ιερουσαλήμ. Από την ταράτσα του πύργου είναι πανοραμική η θέα της Αμμοχώστου και των μνημείων της μεσαιωνικής πόλης, όπως ο επιβλητικός καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου, κτίσμα του 14ου αιώνα στον οποίο στέφονταν οι Φράγκοι ηγεμόνες του βασιλείου της Κύπρου και Ιερουσαλήμ, και το οποίο το 1571 οι Οθωμανοί μετέτρεψαν σε τέμενος, η Εκκλησία Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων, η Εκκλησία Αγίου Γεωργίου των Λατίνων, όπως επίσης το Βασιλικό Παλάτι (Palazzo del Proveditore).

    Επίσης, ορατά είναι τα ερειπωμένα ξενοδοχεία στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου

    [08] Αλ. Τσίπρας: Συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων

    Με τη ρωσική αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκεη ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην Αγία Πετρούπουλη.

    «Υπάρχουν μπροστά μας δυνατότητες και προκλήσεις που πρέπει να λάβουμε από κοινού. Υπάρχουν σημαντικοί σταθμοί στην ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών, ένας από αυτούς είναι το έτος Ελλάδας-Ρωσίας το 2016, και η δυνατότητα που έχουμε από τώρα μέχρι την επόμενη διακυβερνητική συνάντηση που θα γίνει τον Νοέμβριο να επεξεργαστούμε ένα μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας και να δούμε σε κάθε επιμέρους τομέα πώς θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε για την ανάπτυξη των σχέσεων μας» ανέφερε κατά την έναρξη της συνάντησης ο πρωθυπουργός.

    «Ζούμε σε εποχή γεμάτη προκλήσεις, και νομίζω ότι η συνεργασία των δύο χωρών μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις αποτελεσματικότερα και να υπηρετήσουμε τον κοινό στόχο για ευημερία των λαών μας, την οικονομική ανάπτυξη, τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον σταθερότητας στην περιοχή μας» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

    Σημαντικό εταίρο για τη Ρωσία στην Ευρώπη χαρακτήρισε την Ελλάδα από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Ο Πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο όγκος κοινού εμπορίου μειώθηκε κατά 40% και μίλησε για πρόγραμμα κοινών δράσεων το 2015-2016, το οποίο, όπως είπε, «είναι σημαντικό να το εφαρμόσουμε στην πράξη», και την ελπίδα στη σημερινή συνάντηση να ετοιμαστεί κάποιο έγγραφο συμφωνίας, και αναφέρθηκε στις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών.

    Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι υπουργοί, Π. Λαφαζάνης, Γ.Σταθάκης, Ν. Βαλαβάνη, Κ. Ήσυχος, και ο Γ. Σακελλαρίδης, ενώ στη ρώσική αντιπροσωπεία συμμετείχε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

    Μετά την συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών ακολούθησε κατ΄ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

    [09] Ντ. Τουσκ: Δεν θα είναι ο τελικός σταθμός η Σύνοδος Κορυφής

    Την καθιερωμένη πρόσκληση προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, προ των Συνόδων Κορυφής, έστειλε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ στην οποία επισημαίνει ότι αποφάσισε να συγκαλέσει άτυπη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης για να συζητηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα.

    Συγκεκριμένα, ο Ντ. Τουσκ στην επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ζώνης του ευρώ αναφέρει τα εξής:

    "Λαμβάνοντας υπόψη την έκβαση της συνεδρίασης του Eurogroup της 18ης Ιουνίου, θεωρώ ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε ως την τακτική μας συνάντηση για να συζητήσουμε για την κατάσταση στην Ελλάδα, στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Το υφιστάμενο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα λήγει σε 11 ημέρες. Ο σκοπός της Συνόδου είναι να βεβαιωθούμε ότι όλοι κατανοούμε τις θέσεις μας και τις πιθανές συνέπειες των αποφάσεών μας. Αυτή η Σύνοδος δεν θα είναι ο τελικός σταθμός και δεν θα γίνουν λεπτομερείς τεχνικές διαπραγματεύσεις. Αυτό είναι κάτι που παραμένει στην αρμοδιότητα των υπουργών Οικονομικών. Έχω προσκαλέσει, επίσης, τους Προέδρους της ΕΚΤ και του Eurogroup, καθώς και τη Διευθύντρια του ΔΝΤ».

    Η Σύνοδος της ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα 22 Ιουνίου και ώρα 8μ.μ. (ώρα Ελλάδος).

    [10] Μόδα και πολιτική

    Η μόδα μπορεί να υποστηρίζει την πολιτική ή αντίθετα να προκαλεί το πολιτικό κατεστημένο. Πριν κάποια χρόνια, το Ινστιτούτο Μόδας και Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης είχε διοργανώσει την έκθεση «Μόδα και πολιτική» φωτίζοντας τον τρόπο με τον οποίο αυτή, επηρέασε την αμερικανική πολιτική για περισσότερα από 200 χρόνια.

    Το συμπέρασμα ήταν και παραμένει ότι στην προώθηση πολιτικών μηνυμάτων έχει το μερίδιο της και η μόδα. Τόσο οι περασμένες γενιές όσο και οι τρέχουσες, συνέδεσαν και εξακολουθούν να συνδέουν σε ένα βαθμό τη μόδα με ιδεολογίες, κινήματα, αξιοκρατικά συστήματα, εξ ορισμού με κοινωνικές τάξεις, κουλτούρες ή υποκουλτούρες .

    Το πιο απλό μέσο για να στείλουν πολιτικό μήνυμα οι σχεδιαστές μόδας, οι οποίοι κατά καιρούς θέλουν να εκφράσουν την άποψή τους για την επικαιρότητα, είναι το τι-σερτ (t-shirt).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 20 June 2015 - 8:32:15 UTC