Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Χουντής: Δεν είναι στιγμή προβλέψεων αλλά ώρα μάχης
  • [02] Χρ. Σταϊκούρας: Υπάρχουν περιθώρια για συμφωνία
  • [03] Συμβιβασμό και όχι ρήξη ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ
  • [04] Πυρετώδεις διαβουλεύσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης
  • [05] Να επιτεθεί σε ένα κολέγιο σχεδίαζε αρχικά ο Ντίλαν Ρουφ
  • [06] Ισλαμιστές της Αλ Σεμπάμπ σκότωσαν τουλάχιστον 8 αστυνομικούς στη Σομαλία
  • [07] Ισημερινός: Αστυνομικός παρέδωσε 60.000 δολάρια που βρήκε στην πόρτα του
  • [08] Μεγάλη κινητοποίηση υπέρ της Ελλάδας στο Παρίσι, το απόγευμα
  • [09] Αγνοείται, για τέταρτη ημέρα, βοσκός στα ελληνοαλβανικά σύνορα
  • [10] Η συγκλονιστική επιστολή της Χάνα από τη Συρία
  • [11] Τι πρέπει να προσέχουν οι διαβητικοί στις διακοπές τους
  • [12] Είκοσι χρόνια Rockwave Festival με τη συναυλία του Ρόμπι Γουίλιαμς
  • [13] Τέσσερις μέρες και τέσσερις νύχτες στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος
  • [14] Γενέθλια με τα «Μυστήρια της Σαμοθράκης» για το Μουσείο της Ακρόπολης
  • [15] Aναστηλώθηκε ο θρυλικός πύργος του Οθέλλο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο
  • [16] Στο Βερολίνο η Θ. Φωτίου για τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς την Ελλάδα

  • [01] Ν. Χουντής: Δεν είναι στιγμή προβλέψεων αλλά ώρα μάχης

    «Δεν είναι στιγμή προβλέψεων αλλά ώρα μάχης» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Χουντής.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Επένδυση», ο κ. Χουντής επισημαίνει ότι «η στάση της ελληνικής κυβέρνησης που επιμένει σε συμφωνία- λύση έξω από τις υφεσιακές λογικές, έρχεται σε σύγκρουση με τις απαιτήσεις των δανειστών για συνέχιση των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών, που στόχο έχουν την πολιτική απομόνωση και απαξίωση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, με όπλο την οικονομική ασφυξία της χώρας».

    Ο κ. Χουντής χαρακτηρίζει «εξωθεσμική» την αναβάθμιση του Eurogroup σε αποφασιστικό όργανο. «Εξωθεσμική» χαρακτηρίζει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στον μηχανισμό δανεισμού σε χώρα- μέλος της ευρωζώνης μέσω της τρόικας και σημειώνει ότι «έγινε παράτυπα, εξυπηρετεί σκοπιμότητες, κρύβοντας τις ευθύνες των ευρωπαϊκών θεσμών».

    Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, ο κ. Χουντής αναφέρει ότι «δεν μπορεί να γίνει δεκτή συμφωνία με εκβιασμούς, σαν αυτές που έγιναν με τις μνημονιακές κυβερνήσεις». «Εργαζόμαστε», τονίζει «για μια συνολική λύση που να τελειώνει μια και καλή την εκκρεμότητα της ρευστότητας, του χρέους και παράλληλα να θέτει σε τροχιά την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας ... Η καλύτερη εξέλιξη για την Ελλάδα και την Ευρώπη είναι μια συμφωνία- λύση όπως την περιγράψαμε. Καθυστερήσεις και παρατάσεις, που θα εντείνουν την οικονομική ασφυξία, οδηγούν σε εκβιαστική λύση της τελευταίας στιγμής».

    [02] Χρ. Σταϊκούρας: Υπάρχουν περιθώρια για συμφωνία

    «Υπάρχουν περιθώρια για συμφωνία» εκτιμά ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά». Ο κ. Σταϊκούρας υποστηρίζει ότι «σήμερα έχουν καταρρεύσει οι αυταπάτες και ψευδαισθήσεις για την ύπαρξη εναλλακτικών σχεδίων» και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «οι προτάσεις της στηρίζονται στην ακόμα μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Όλες οι κοινωνικές ομάδες θα επιβαρυνθούν από την αύξηση όχι μόνο των άμεσων, αλλά και των έμμεσων φόρων(ΦΠΑ). Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση μάλλον επιλέγει να πληρώσει και πάλι ο ιδιωτικός τομέας το νέο κόστος που προκύπτει από τους χειρισμούς της. Αυτή, όμως, η προσέγγιση είναι υφεσιακή, οικονομικά αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη».

    Ερωτηθείς γιατί οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν προχωρούν στην ελάφρυνση του χρέους, από τη στιγμή που είχαν δεσμευτεί το 2012, ο κ. Σταϊκούρας σημειώνει ότι «θα έπρεπε ήδη να έχει δρομολογηθεί η ελάφρυνση του χρέους», ενώ αναφορικά με τη στάση του κόμματός του απαντά ότι η ΝΔ «οφείλει και θα τοποθετηθεί, αφού προηγουμένως υπάρξει συμφωνία».

    [03] Συμβιβασμό και όχι ρήξη ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ

    «Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να παρασυρθεί σε σενάρια ρήξης με τους εταίρους και να υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός με μία βιώσιμη συμφωνία χωρίς μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά με τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ανοίγοντας πριν από λίγη ώρα τη πρώτη συνεδρίαση της νεοεκλεγείσας ΚΕ της ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Θεοχαρόπουλος, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός Grexit και πρόσθεσε ότι είναι απόλυτα αναγκαίο για τη χώρα να πετύχει άμεσα, εντός του μηνός, την καλύτερη δυνατή συμφωνία ώστε να τερματιστεί η αβεβαιότητα, γιατί η καθυστέρηση ήδη έχει προκαλέσει περαιτέρω επιβάρυνση στην πραγματική οικονομία.

    Προϋπόθεση, όπως είπε, είναι να επιτευχθούν συμμαχίες με όλες τις δυνάμεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο που κατανοούν την ανάγκη για λύση και η ευελιξία ώστε να μείνουν ανοικτές δυνατότητες αντικατάστασης ή ελάφρυνσης μέτρων, ενώ είναι απαραίτητο να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους και να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

    Οριοθετώντας τη θέση της ΔΗΜΑΡ απέναντι στη κυβέρνηση ο κ. Θεοχαρόπουλος κατέστησε σαφές ότι δεν έχει εντολή ηρωικής εξόδου αλλά συμβιβασμού μέσα στο ευρώ και σημείωσε ότι «όταν οι προσπάθειες της κυβέρνησης είναι στη σωστή κατεύθυνση τις στηρίζουμε, όταν δεν είναι όχι. Η κυβέρνηση δεν θα έχει τη στήριξή μας αν συνεχίζει να διολισθαίνει σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι με άξονα τη ρήξη, που αντικειμενικά δημιουργεί κίνδυνο για την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ».

    Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υποστήριξε ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές ή δημοψήφισμα αλλά να κυβερνηθεί υπεύθυνα. Είπε ότι υπάρχει η αναγκαιότητα εθνικής συνεννόησης μακριά από στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις γνωστοποιώντας τη πρόθεσή του να συναντηθεί με τους επικεφαλής των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, τις επόμενες μέρες.

    Κάλεσε όλες και όλους που ανά περιόδους ακολούθησαν την Δημοκρατική Αριστερά να συμμετέχουν στην προσπάθεια επανεκκίνησης και επανασυσπείρωσης αφού, όπως είπε, «αναλογιστούμε όλοι τα λάθη και κρατώντας τις κοινές μας ιδρυτικές αφετηριακές αξίες».

    [04] Πυρετώδεις διαβουλεύσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης

    Πυρετώδεις διαβουλεύσεις με στόχο την επίτευξη ενός συμβιβασμού μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της αναμένεται να αρχίσουν αυτό το Σαββατοκύριακο ενόψει της Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών της ευρωζώνης τη Δευτέρα. Είναι προφανές, ότι λόγω της κρισιμότητας των διαπραγματεύσεων, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα το βράδυ.

    Η ελληνική κυβέρνηση χαιρέτησε την πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να συγκαλέσει τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς επισημαίνει σταθερά την ανάγκη να υπάρξει συζήτηση και λύση σε πολιτικό επίπεδο.

    Ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την επιστροφή του, το μεσημέρι, από την Αγία Πετρούπολη αναμένεται να έχει επαφές με συνεργάτες του και με το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να συζητήσει την τακτική που θα ακολουθήσει στη Σύνοδο της Κορυφής. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να έχει επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ενώ ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ στην καθιερωμένη πρόσκληση που απηύθυνε προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ενόψει της Συνόδου Κορυφής αφήνει να εννοηθεί ότι η επείγει η συζήτηση για την Ελλάδα. Ο κ. Τουσκ σημειώνει ότι «λαμβάνοντας υπόψη την έκβαση της συνεδρίασης του Eurogroup της 18ης Ιουνίου, θεωρώ ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε ως την τακτική μας συνάντηση για να συζητήσουμε για την κατάσταση στην Ελλάδα, στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο» και προσθέτει ότι «ο σκοπός της Συνόδου είναι να βεβαιωθούμε ότι όλοι κατανοούμε τις θέσεις μας και τις πιθανές συνέπειες των αποφάσεών μας». Ο Τουσκ τονίζει ότι αυτή η Σύνοδος δεν θα είναι ο τελικός σταθμός και δεν θα γίνουν λεπτομερείς τεχνικές διαπραγματεύσεις, κάτι που είναι αρμοδιότητα των υπουργών Οικονομικών.

    Αίσθηση προκάλεσε όμως και η δήλωση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Βέρσμποου ότι η Συμμαχία ανησυχεί ότι πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο στον τομέα της ασφάλειας για τη Συμμαχία. Η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και πολλοί ξένοι παράγοντες έχουν επισημάνει πολλές φορές τη γεωπολιτική διάσταση και την ανάγκη επίτευξης μιας συμφωνίας που θα λαμβάνει υπόψη της όλα τα δεδομένα, σημειώνοντας όμως ταυτόχρονα, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να υπογράψει μια συμφωνία που θα την αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο.

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης υπογράμμισε ότι «η ΕΕ, της οποίας η Ελλάδα είναι μέλος, οφείλει να ξαναβρεί το δρόμο της γυρνώντας πάλι πίσω στις καταστατικές της αρχές και διακηρύξεις», δηλαδή στην αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και πρόσθεσε ότι «με την εμμονή σε πολιτικές λιτότητας και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής που εντείνουν την ύφεση, αυτό δυστυχώς, είναι αδύνατον». Έχοντας πει αυτά, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη σταθερή θέση του ότι «το λεγόμενο ελληνικό πρόβλημα, δεν είναι ελληνικό πρόβλημα», αλλά ευρωπαϊκό. «Το πρόβλημα δεν λέγεται Ελλάδα. Το πρόβλημα λέγεται ευρωζώνη και αφορά την ίδια τη δομή της», τόνισε και υποστήριξε πως το ζήτημα είναι «εάν η ΕΕ θα ξαναδώσει χώρο στην ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή, στην ευημερία. Αν θα δώσει χώρο σε πολιτικές αλληλεγγύης αντί σε πολιτικές επιβολής αδιέξοδων και αποτυχημένων προγραμμάτων».

    Όπως είπε πολύ σωστά ο κ. Τσίπρας το πρόβλημα της κρίσης δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό, σημείωσε, απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλ. Πούτιν. Πρόσθεσε μάλιστα, χαμογελώντας, ότι το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές, και όχι η Ελλάδα.

    [05] Να επιτεθεί σε ένα κολέγιο σχεδίαζε αρχικά ο Ντίλαν Ρουφ

    Να επιτεθεί σε ένα κολέγιο σχεδίαζε αρχικά ο Ντίλαν Ρουφ, ο 21χρονος λευκός που ομολόγησε στις αμερικανικές αρχές ότι σκότωσε 9 Αφροαμερικανούς με ένα αυτόματο όπλο μέσα σε μια ιστορική εκκλησία Αφροαμερικανών της Νότιας Καρολίνας, σύμφωνα με έναν φίλο του, τον οποίο επικαλούνται η εφημερίδα Washington Post και το δίκτυο NBC News.

    Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται την μαρτυρία του 22χρονου Κρίστον Σκρίβεν, ενός Αφροαμερικανού γείτονα του Ρουφ, ο οποίος δήλωσε ότι πρόσφατα κατά την διάρκεια μιας βραδιάς που πίνανε, ο Ρουφ είπε ότι ήθελε να ανοίξει πυρ σε ένα σχολείο.Μια άλλη φορά, ο Ρουφ έλεγε ότι θα επιτεθεί στο Κολέγιο του Τσάρλεστον, σύμφωνα και πάλι με την μαρτυρία του Σκρίβεν που επικαλείται η Washington Post.

    «Η αντίδρασή μου εκείνη την ώρα ήταν "λες απλώς τρέλες"», πρόσθεσε ο 22χρονος.Ο Ρουφ μπορεί να άλλαξε τα σχέδιά του και να επιτέθηκε στους πιστούς στην εκκλησία, επειδή αποφάσισε ότι είναι πιο δύσκολος στόχος ένα κολέγιο, δήλωσε επίσης στο NBC News ο Σκρίβεν.

    [06] Ισλαμιστές της Αλ Σεμπάμπ σκότωσαν τουλάχιστον 8 αστυνομικούς στη Σομαλία

    Ένοπλοι της ισλαμιστικής οργάνωσης Αλ Σεμπάμπ της Σομαλίας σκότωσαν τουλάχιστον 8 αστυνομικούς σε επιδρομή που πραγματοποίησαν σε αστυνομικό τμήμα κοντά στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία και η ισλαμιστική οργάνωση.«Η Αλ Σεμπάμπ σκότωσε 8 συναδέλφους μου και έκλεψε τρία από τα αυτοκίνητά μας», δήλωσε ο αστυνομικός Αμπντικαντίρ Χουσέιν στο Ρόιτερς από το Αφγκόι.

    Η Αλ Σεμπάμπ η οποία επιζητεί την ανατροπή της υποστηριζόμενης από την Δύση κυβέρνησης του Μογκαντίσου, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή στην πόλη Αφγκόι, η οποία βρίσκεται 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μογκαντίσου.

    [07] Ισημερινός: Αστυνομικός παρέδωσε 60.000 δολάρια που βρήκε στην πόρτα του

    Ένας αστυνομικός στον Ισημερινό παρέδωσε στους ανωτέρους του σχεδόν 60.000 δολάρια που βρήκε σε μια εγκαταλελειμμένη τσάντα στην πόρτα του σπιτιού του την ώρα που βγήκε για να πάει στην δουλειά του, ανακοίνωσε χθες η αστυνομία της χώρας.

    Την Τρίτη, ο αστυνομικός Ουίλιαμ Αλβάρες βρήκε μια τσάντα έξω από το σπίτι του στο Γκουαγιακίλ, στον νοτιοδυτικό Ισημερινό, και την άνοιξε νομίζοντας ότι την έριξε ένας γείτονας. Ωστόσο προς μεγάλη του έκπληξη μέσα σε αυτήν βρήκε σχεδόν 60.000 δολάρια, σε χαρτονομίσματα των 20 δολαρίων.Ο Αλβάρες παρέδωσε τα χρήματα αυτά στους ανωτέρους του με την πεποίθηση ότι πρόκειται για «βρόμικο χρήμα» που θα του προκαλέσει προβλήματα, γράφουν οι τοπικές εφημερίδες.

    Η αστυνομία προσπαθεί να βρει σε ποιον ανήκουν αυτά τα χρήματα, δήλωσε παράλληλα ο αρχηγός της αστυνομίας του Γκουαγιακίλ, Λένιν Μπολάνιος.

    [08] Μεγάλη κινητοποίηση υπέρ της Ελλάδας στο Παρίσι, το απόγευμα

    «Ελλάδα, Γαλλία, Ευρώπη: Η λιτότητα σκοτώνει, η δημοκρατία πεθαίνει... Αντιστεκόμαστε» είναι το σύνθημα- κάλεσμα για τη σημερινή διαδήλωση στο Παρίσι, υπέρ της Ελλάδας.Το κάλεσμα, που δίνεται μέσω Ίντερνετ, συνυπογράφουν πολλές εναλλακτικές οργανώσεις, γαλλικές και ευρωπαϊκές, σύλλογοι, συνδικάτα, αριστερά γαλλικά κόμματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Συμμετέχει και η συλλογική πρωτοβουλία που με σύνθημα: «Η Ελλάδα, μια ελπίδα για την Ευρώπη» που έχει συγκεντρώσει 20.000 υπογραφές.

    Το ραντεβού έχει δοθεί για τις 16:00 ώρα Ελλάδας στο βόρειο Παρίσι γύρω από το μετρό «Στάλινγκραντ» με πορεία προς το κέντρο και κατάληξη στην πλατεία Δημοκρατίας (Republique) όπου προγραμματίζονται συζητήσεις και μουσικές εκδηλώσεις.

    [09] Αγνοείται, για τέταρτη ημέρα, βοσκός στα ελληνοαλβανικά σύνορα

    Επιχείρηση της Αστυνομίας και της ΕΜΑΚ βρίσκεται σε εξέλιξη για 3η ημέρα στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στα βουνά της Μουργκάνας, για τον εντοπισμό 72χρονου βοσκού, η τύχη του οποίου αγνοείται από το πρωί της Τετάρτης, στον Λια Φιλιατών.

    Μέχρι στιγμή, οι έρευνες είναι άκαρπες, ενώ συμμετέχουν και κάτοικοι της περιοχής. Ο αγνοούμενος βοσκός έφυγε από τη στάνη, το πρωί της Τετάρτης για να μεταβεί σε κοντινό σημείο, όπου υπάρχει δεξαμενή νερού για τα ζώα και από εκείνη τη στιγμή χάθηκαν τα ίχνη του. Οι έρευνες διεξάγονται κατά μήκος των συνόρων από το Λια μέχρι την Αγία Μαρίνα Πωγωνίου, μέσα σε δύσβατη περιοχή και χαράδρες. Αναζήτηση έγινε και με ειδικά εκπαιδευμένο σκυλί χωρίς όμως αποτέλεσμα.

    Η υπόθεση προβληματίζει τους κατοίκους γιατί, όπως λένε, ο 72χρονος που κατάγεται από τη Ροδόπη, γνωρίζει λιθάρι προς λιθάρι την περιοχή γιατί εκεί εργάζεται για 35 χρόνια.

    [10] Η συγκλονιστική επιστολή της Χάνα από τη Συρία

    «Αν παρακολουθείς την επικαιρότητα, θα ξέρεις γιατί έπρεπε να αποδράσουμε από το σπίτι μας. Αυτή είναι η σωστή λέξη - αποδράσαμε. Αποδράσαμε για να σώσουμε τα παιδιά μας από το θάνατο που πήρε τη ζωή 200 χιλιάδων ανθρώπων. Τα σπίτια μας καταστράφηκαν, οι δικοί μας μπήκαν φυλακή, τις γυναίκες τις βίασαν» γράφει μεταξύ άλλων η Χάνα, πρόσφυγας από τη Συρία που πια βρίσκεται στην Αυστρία σε επιστολή της προς τη γενική διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Μαριέττα Προβοπούλου, την οποία γνώρισε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της,

    Και συνεχίζει η Χάνα: «Αυτό το γράμμα δεν μπορεί να μεταφέρει το μέγεθος του πόνου, της αδικίας, του φόβου που νιώθουμε.Αναρωτιέμαι: αν οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν στ'αλήθεια να μας δεχτούν, γιατί δεν το κάνουν νόμιμα, μέσω των πρεσβειών τους; Έχει τυφλωθεί ολόκληρος ο κόσμος και δε βλέπει τι γίνεται; Θέλουν να εξαφανίσουν το συριακό λαό; Ποντάρουν πως θα πεθάνουμε πριν φτάσουμε;

    Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό και γνωρίζουμε ότι η οικονομική του κατάσταση δεν του επιτρέπει να δεχτεί πρόσφυγες και να τους εξασφαλίσει παροχές. Για μας η Ελλάδα είναι χώρα τράνζιτ. Γιατί λοιπόν μας πιέζουν κι άλλο; Γιατί μας φυλακίζουν; Γιατί μας συλλαμβάνουν στο αεροδρόμιο, στο λιμάνι, ακόμα και στο δρόμο; Επειδή είμαστε πρόσφυγες;[...]»

    Το συγκλονιστικό γράμμα της Χάνα αποτυπώνει τον αγώνα των ανθρώπων, αλλά και την αδιαφορία της Ευρώπης-φρούριο για την τύχη τους.

    Στην Ελλάδα, που αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου των προσφύγων στην Ευρώπη, εξελίσσεται μια προσφυγική κρίση, προειδοποιούν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα σε ανακοίνωσή τους. Από την αρχή του χρόνου, περισσότεροι από 46.000 πρόσφυγες έχουν περάσει στην Ελλάδα από τα θαλάσσια σύνορα, ενώ τα νησιά που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων είναι η Λέσβος, η Χίος, η Κως, η Λέρος και η Σάμος. Πάνω από το 90% προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Σομαλία.

    Σε ένα από τα σημεία εξόδου της χώρας, στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που εργάζονται στην περιοχή, βλέπουν καθημερινά έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, και μέσω της δυτικής βαλκανικής οδού, να φτάσουν στη δυτική και βόρεια Ευρώπη.

    [11] Τι πρέπει να προσέχουν οι διαβητικοί στις διακοπές τους

    Με οξείες επιπλοκές του διαβήτη απειλούνται τους καλοκαιρινούς μήνες όσοι πάσχουν από τη νόσο, λόγω του ότι οι θερινές διακοπές βγάζουν εκ των πραγμάτων εκτός προγράμματος τον περισσότερο κόσμο, μια και αυτό άλλωστε είναι το νόημα τους.

    Όπως δηλώνει σε συνέντευξη που παραχωρεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο παθολόγος-διαβητολόγος, συντονιστής διευθυντής της Α' Παθ/κης Κλινικής & Διαβ/κου Κέντρου του Τζανείου Νοσοκομείου Ανδρέας Μελιδώνης «οι διαβητικοί μπορεί να πάθουν σοβαρή υπεργλυκαιμία που χρήζει νοσηλείας, είτε γιατί ξεχνούν να λάβουν την αγωγή τους, είτε γιατί δεν προσέχουν την αυξομείωση της δόσης της ινσουλίνης, ανάλογα και με τις συνθήκες των διακοπών. Επίσης μεγάλη πτώση του σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία) μπορεί να προκληθεί λόγω μη λήψης δεκατιανού, ιδίως για τους ινσουλινοθεραπευόμενους.

    Ο κ. Μελιδώνης που είναι και πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Μεταβολικών Νοσημάτων, αναφέρει λεπτομερώς τι πρέπει να προσέχουν οι διαβητικοί στη διατροφή τους όταν βρίσκονται στις διακοπές, όταν συνήθως αλλάζουν οι συνήθειες για τον περισσότερο κόσμο. Επίσης, δίνει χρήσιμες οδηγίες για το μπάνιο στη θάλασσα, για τα ταξίδια με αεροπλάνο, λεωφορείο ή αυτοκίνητο, αλλά και για το πώς πρέπει να διαχειρίζονται το «βαλιτσάκι» τους όλοι όσοι έχουν το γλυκό προνόμιο του σακχαρώδη διαβήτη.

    [12] Είκοσι χρόνια Rockwave Festival με τη συναυλία του Ρόμπι Γουίλιαμς

    Μια αναδρομή στα είκοσι χρόνια του Rockwave Festival, του σπουδαιότερου ροκ φεστιβάλ της χώρας, που μετά τον «εφηβικό ρομαντισμό» των διοργανωτών του πίσω στο 1996, μεγάλωσε και μύησε όλα αυτά τα χρόνια πολλούς στη σύγχρονη ροκ μουσική, έγινε πριν από λίγες ημέρες στο Terra Vibe στη Μαλακάσα.

    Ο Ιγκυ Ποπ, ο Στινγκ, οι Αρ Ι Εμ, οι Μπλακ Σάμπαθ, οι Μετάλλικα, οι Κιουρ, οι Γκανς εντ Ρόουζες, ο Μάνου Τσάο, οι Μπλερ, ο Μόμπι, οι Πυξ Λαξ, οι Τρύπες, Τα Ξύλινα Σπαθιά, είναι μόνο κάποια από τα κορυφαία ονόματα και συγκροτήματα της σύγχρονης μουσικής που φιλοξένησε το Rockwave Festival όλα αυτά τα χρόνια, χαρίζοντας μοναδικές μουσικές εμπειρίες στους φίλους του.

    Και απόψε το καταπράσινο Τέρρα Βάιμπ, υποδέχεται ένα από τα λαμπρότερα και δημοφιλέστερα ονόματα του διεθνούς στερεώματος της ποπ: Τον εκκεντρικό, ατίθασο και χαρισματικό Ρόμπι Γουίλιαμς.

    Ο Ρόμπερτ Πίτερ «Ρόμπι» Γουίλιαμς, Άγγλος τραγουδιστής, συνθέτης και πρώην μέλος του συγκροτήματος Take That, ο οποίος άρχισε την καριέρα του το 1990 σε ηλικία μόλις 16 ετών, κατακτώντας ολοένα και περισσότερους θαυμαστές ανά τον κόσμο, έρχεται στη χώρα μας την Παρασκευή το βράδυ, στο πλαίσιο μεγάλης περιοδείας του.

    Ο διευθυντής παραγωγής της Ντίντι Μιούζικ διοργανώτριας εταιρείας του Φεστιβάλ, υποσχέθηκε ότι η συναυλία θα είναι το καλύτερο σόου του 2015.

    Πρωταγωνιστής της βραδιάς ο Ρόμπι Γουίλιαμς και μαζί του η Ολλανδέζα Σάρον Κόβακς, οι Εξ Γκερλφρεντς Πέρφιουμ και οι Ινκονσίστενσις.

    [13] Τέσσερις μέρες και τέσσερις νύχτες στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος

    Tο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ανοίγει τις πύλες του από την Κυριακή 21 έως και την Τετάρτη 24 Ιουνίου για μία σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Η νύχτα μέρα». Οι εκδηλώσεις θα επιτρέψουν σε όσους τις παρακολουθήσουν να δουν «πρώτοι» πως έχει ήδη διαμορφωθεί ο νέος αυτός χώρος Πολιτισμού στην πρωτεύουσα. Η Μίλυ Πασχάλη, δ/ντρια προγραμματισμού και παραγωγής του ΚΠΙΣΝ μίλησε στη κάμερα του ΑΠΕ - ΜΠΕ για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο πολύχρωμο και «ευωδιαστό» πάρκο που έχει ήδη διαμορφωθεί.

    «Βρισκόμαστε στο μεγάλο ξέφωτο» λέει στην κάμερα και μας οδηγεί στο χώρο του πάρκου όπου θα πραγματοποιηθούν οι μεγάλες συναυλίες και τα μεγάλα θεάματα του 4ημέρου. Η προβολή των video art που θα χρωματίσουν τη θεματική αυτού του 4ημέρου τιτλοφορείται Fireflies in the Night. Οι συναυλίες ξεκινούν με τον Δ. Σαββόπουλο ο οποίος θα έχει μαζί του την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και τη χορωδία του Μουσικού Σχολείου Πειραιά. Το πρόγραμμα θ΄ανοίξει η Underground Youth Orchestra, μια ορχήστρα νέων σπουδαστών Μουσικής, την οποία διευθύνει ο δημιουργός της Κ. Ηλιάδης.

    Την Τρίτη 23 Ιουνίου θα τερματίσουν στο χώρο οι 2016 δρομείς που θα συμμετάσχουν στο βραδινό αγώνα δρόμου. Θα ξεκινήσουν από το Παναθηναϊκό Στάδιο και θα καταλήξουν εδώ (πάρκο Σταύρος Νιάρχος). Θα υπάρξουν επίσης αθλητικές δραστηριότητες, Καραγκιόζης και δημιουργικά προγράμματα για παιδιά. O διεθνούς φήμης σκακιστής Γκάρι Κασπάροφ θα παίξει ένα παιχνίδι σιμουλτανέ εναντίον 15 νεαρών πρωταθλητών, ηλικίας 8-14 ετών. Η δ/ντρια προγραμματισμού και παραγωγής του ΚΠΙΣΝ υπογραμμίζει ότι «το πρόγραμμα των εκδηλώσεων απευθύνεται σ΄ ένα πολύ μεγάλο κοινό και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα προτιμήσεων, συνηθειών, χόμπι, αναγκών πληροφόρησης και ψυχαγωγίας ενώ ταυτόχρονα προτείνει νέες ιδέες και τρόποι ζωής, άθλησης, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και αναψυχής». Στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος περιλαμβάνονται οι νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, το οποίο απλώνεται σε έκταση 170 στρεμμάτων και καλύπτει το 85% της επιφάνειας του χώρου. Πρόκειται για ένα πανέμορφο ευωδιαστό κήπο γεμάτο ελιές και μυρωδικά της ελληνικής γης με πάνω από 600 δέντρα και 62.000 θάμνους. Η Μίλυ Πασχάλη μιλά στην κάμερα του ΑΠΕ-ΜΠΕ και για τον Renzo Piano «που είναι ο αρχιτέκτονας του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ενας διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας, έργα του οποίου βρίσκει κανείς σ όλον τον κόσμο». Συνολικά στο έργο εργάζονται 1100 άνθρωποι. Ηδη έχουν ολοκληρωθεί τα κελύφη των κτιρίων (της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής). Συνολικά, το έργο ολοκληρώνεται και παραδίδεται στην Ελληνική Πολιτεία το 2016, οπότε και θ΄αναλάβει την αποκλειστική διαχείρισή του.

    [14] Γενέθλια με τα «Μυστήρια της Σαμοθράκης» για το Μουσείο της Ακρόπολης

    Με μια σημαντική πρωτοβουλία, που αφορά την παρουσίαση μοναδικών έργων από αρχαιολογικά μουσεία της χώρας, τα οποία για διάφορους λόγους -κυρίως απόστασης και δυσκολίας προσβασιμότητας- δεν είναι γνωστά, γιορτάζει τα έκτα του γενέθλια το Μουσείο Ακρόπολης. Πρώτη επιλογή το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαμοθράκης, ένα από τα σπουδαιότερα λόγω σημασίας ευρημάτων, το οποίο βρίσκεται σε φάση ριζικής ανανέωσης και παραμένει κλειστό, συνεπώς τα 252 αντικείμενα που θα το «ταξιδέψουν» στην πρωτεύουσα δεν θα λείψουν από τους επισκέπτες του.

    Η έκθεση, που ξεκινά σήμερα Σάββατο και θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συνεργασία των Εφορειών Αρχαιοτήτων Ροδόπης και Έβρου, αλλά και του αρχαιολόγου Δημήτρη Μάτσα, που αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του στο νησί.

    Η έκθεση έχει θέμα τα περίφημα Μυστήρια των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης, οι οποίοι θεωρούνταν ότι προστάτευαν τους μυημένους από τους κινδύνους της θάλασσας, ενώ οι ίδιοι οι μύστες πίστευαν ότι γίνονταν ευσεβέστεροι και πιο δίκαιοι άνθρωποι.

    [15] Aναστηλώθηκε ο θρυλικός πύργος του Οθέλλο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

    Περίπου τετρακόσια δεκαπέντε χρόνια, αφότου ο μεγάλος Άγγλος συγγραφέας Ουίλιαμ Σαίξπηρ έγραψε την τραγωδία «Οθέλλος», ο ομώνυμος θρυλικός πύργος στα επιβλητικά και γραφικά τείχη της κατεχόμενης Αμμοχώστου αναστηλώθηκε και στις 2 Ιουλίου θα γίνουν τα εγκαίνια του. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης που θα τα συνοδεύει, θα περιλαμβάνει αποσπάσματα του έργου «Οθέλλος» από ομάδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ηθοποιών και μουσική από τη βασισμένη στο έργο, όπερα του Τζιουζέπε Βέρντι.

    Την πρωτοβουλία για την αναστήλωση και συντήρηση του πύργου-μνημείου, είχε η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά και ξεκίνησε πέρσι το καλοκαίρι. Οι εργασίες χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών [UNDP], με συνολικό κόστος των εργασιών επείγουσας αποκατάστασης 1,025 εκ. ευρώ, περιλαμβανομένου του σχεδιασμού και της επίβλεψης.

    Αν και στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην Αμμόχωστο, αλλά "σ' ένα λιμάνι στην Κύπρο", ο συγκεκριμένος πύργος έχει συσχετιστεί από αιώνες με την ιστορία του Μαυριτανού στρατηγού της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, ο οποίος στάλθηκε στην Κύπρο για να πολεμήσει τους Τούρκους, επειδή παντρεύτηκε κρυφά την όμορφη Δυσδαιμόνα. Αυτή τον ακολούθησε στο ταξίδι του και τελικά και οι δύο είχαν τραγικό τέλος: Η Δυσδαιμόνα κατασυκοφαντήθηκε από τον Ιάγο στον Οθέλλο, ο οποίος την θανάτωσε μέσα στη ζήλια του, για να αυτοκτονήσει αργότερα όταν αποδείχθηκε η αρετή της συζύγου του.

    Ο πύργος του Οθέλλου, που αποτελεί τμήμα των οχυρώσεων του κάστρου της Αμμοχώστου, είναι τετράγωνο κτίσμα με τέσσερις πύργους στις γωνίες του και ξεχωριστή τάφρο από το υπόλοιπο κάστρο. Κατά τη Φραγκοκρατία, εκεί δενόταν η μία άκρη της αλυσίδας που έκλεινε την είσοδο του εσωτερικού λιμένα της πόλης. Η αρχική μορφή του κτιρίου χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Αρχικά είχε και δεύτερο όροφο, ο οποίος όμως αφαιρέθηκε το 1492. Πάνω από την πύλη βρίσκεται εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα με τον ενετικό φτερωτό λέοντα του Αγίου Μάρκου και επιγραφή που γράφει: " Nicolo Foscarini, ο Ενετός στρατηγός". Το κάστρο περιβάλλεται από τάφρο και είναι απομονωμένο από τις υπόλοιπες οχυρώσεις. Στην κύριά του αίθουσα (μεγάλη αίθουσα) σώζονται τα οικόσημα του βασιλείου της Ιερουσαλήμ. Από την ταράτσα του πύργου είναι πανοραμική η θέα της Αμμοχώστου και των μνημείων της μεσαιωνικής πόλης, όπως ο επιβλητικός καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου, κτίσμα του 14ου αιώνα στον οποίο στέφονταν οι Φράγκοι ηγεμόνες του βασιλείου της Κύπρου και Ιερουσαλήμ, και το οποίο το 1571 οι Οθωμανοί μετέτρεψαν σε τέμενος, η Εκκλησία Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων, η Εκκλησία Αγίου Γεωργίου των Λατίνων, όπως επίσης το Βασιλικό Παλάτι (Palazzo del Proveditore).

    Επίσης, ορατά είναι τα ερειπωμένα ξενοδοχεία στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου

    [16] Στο Βερολίνο η Θ. Φωτίου για τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς την Ελλάδα

    Στην διχογνωμία των Θεσμών κατά την διαπραγμάτευση με την Ελλάδα απέδωσε την κρισιμότητα της κατάστασης, η οποία «μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ατυχήματος», η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και τόνισε κατηγορηματικά ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν επιθυμεί το ατύχημα» και εργάζεται σταθερά και λεπτομερώς» για την επίτευξη συμφωνίας - για το καλό της Ευρώπης και της Ελλάδας.

    «Έχουμε διανύσει τα 4/5 της απόστασης μεταξύ των αντιτιθέμενων απόψεων και απομένει στους εταίρους μας να κάνουν το υπολειπόμενο μικρό βήμα προς εμάς», δήλωσε η κυρία Φωτίου κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στο Ίδρυμα Rosa Luxembourg, στο Βερολίνο, όπου συμμετέχει στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς την Ελλάδα που διοργανώνει η Αριστερά (Die Linke) σε συνεργασία με πολιτικές οργανώσεις, με αφορμή την Ημέρα των Προσφύγων (20ή Ιουνίου) στο Βερολίνο και σε ολόκληρη την Γερμανία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 20 June 2015 - 10:32:12 UTC