Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Πολιτική Γραμματεία καταδίκασε τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών
  • [02] Ν. Κοτζιάς: Οι σχέσεις εμπιστοσύνης χτίζονται μέσα από τη δημιουργία δικτύων
  • [03] Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις του Αλ. Τσίπρα με τους προέδρους των θεσμών
  • [04] Συνεδριάζει το Euro working group
  • [05] ΣτΕ: Συνταγματικό μέτρο ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής χρημάτων από φαρμακευτικές εταιρείες
  • [06] Σινεμά κάτω από τ' άστρα της Αθήνας
  • [07] Η "Απολογία του Σωκράτη" παρουσιάζεται στα αρχαία ελληνικά
  • [08] Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις του Αλ. Τσίπρα με τους προέδρους των θεσμών
  • [09] Αντιπαράθεση Βούτση - Γεωργιάδη για τη διαπραγμάτευση
  • [10] Συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τις διαπραγματεύσεις
  • [11] Δεν ζήτησε να αποχωρήσει ο Γ. Βαρουφάκης από τις διαπραγματεύσεις, τονίζει το ΥΠΟΙΚ

  • [01] Η Πολιτική Γραμματεία καταδίκασε τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών

    Τη θέση ότι η τελική πρόταση συμφωνίας πρέπει να αξιολογηθεί συνολικά από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και με βάση τα όρια της εντολής που έχει λάβει η κυβέρνηση και με βάση την βιωσιμότητά της συμπεριλαμβανομένου του σκέλους της ανάπτυξης και του χρέους, ανέπτυξε ο γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι μια αξιοπρεπής συμφωνία.

    Σύμφωνα με κομματικές πηγές στην συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση. Στην εισήγησή του ο κ. Κορωνάκης σημείωσε πως η κυβέρνηση δίνει σκληρή μάχη απέναντι σε απίστευτους εκβιασμούς και πρωτοφανείς τακτικές ασφυξίας.

    Πρόσθεσε, ότι η νέα συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης αποδεικνύει την θέλησή για λύση αν και περιλαμβάνει και επώδυνα στοιχεία που βρίσκονται στα όρια των αντοχών της κοινωνίας, όπως μέχρι σήμερα συλλογικά έχουμε περιγράψει. Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι μια αξιοπρεπής συμφωνία που θα επιβαρύνει τα υψηλά στρώματα και όχι τα φτωχά, ενώ χαρακτήρισε παράλογες τις νέες απαιτήσεις των δανειστών.

    [02] Ν. Κοτζιάς: Οι σχέσεις εμπιστοσύνης χτίζονται μέσα από τη δημιουργία δικτύων

    Με έντεκα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας καιΠΓΔΜ Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Πόποσκι ανοίγει ο δρόμος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

    Πρόκειται για μέτρα που αφορούν τη συνεργασία στους τομείς της παιδείας, του πολιτισμού, του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας, της εσωτερικής ασφάλειας και δικαιοσύνης αλλά και της αποκατάστασης των πολιτικών διαβουλεύσεων των υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών.

    Για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με εργαλείο τη συνεργασία σε πολλούς τομείς, που θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά και στην επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, μίλησαν οι δύο υπουργοί σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την εποικοδομητική συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων.

    Μια συνάντηση, η τέταρτη ανάμεσα στους δύο υπουργούς, που διεξήχθη μέσα σε ένα ιδιαίτερα φιλικό κλίμα.

    Οι σχέσεις εμπιστοσύνης μπορεί να μετακινήσουν ακόμη και βουνά είπε ο κ. Κοτζιάς τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συμβάλει με όλα τα μέσα και την πείρα που διαθέτει στην ευρωπαϊκή κατεύθυνση της ΠΓΔΜ.

    «Θέλουμε» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών «όλοι οι γείτονές μας να είναι μέλη της ΕΕ, να έχουν κράτος δικαίου, να έχουν οικονομική ανάπτυξη, γιατί και η δική μου χώρα εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από το τι συμβαίνει στα Βαλκάνια συνολικά».

    «Το σημερινό συμπέρασμα» είπε ο κ. Πόποσκι «είναι ότι κάνουμε ένα νέο βήμα για αμοιβαία ενεργή προσέγγιση πρακτικής συνεργασίας» τονίζοντας ότι ο αδύναμος κρίκος στις διμερείς μας σχέσεις ήταν επί δεκαετίες η ανεπαρκής εμπιστοσύνη ιδιαίτερα σε πολιτικό επίπεδο, ενώ ο ισχυρότερος κρίκος ήταν το ενδιαφέρον και το κίνητρο πολιτών, επιχειρήσεων και κοινωνιών να συνδέονται και να συνεργάζονται».

    Τα ΜΟΕ, επισήμανε ο κ. Πόποσκι «θα συνεισφέρουν στην υπέρβαση των διαφορών στο πνεύμα των ευρωπαϊκών αξιών και σύμφωνα με τα κοινά συμφέροντα».

    «Να σταθεροποιήσουμε δημιουργικά τις σχέσεις μας, αυτό το νόημα έχουν τα ΜΟΕ» είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέροντας ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης χτίζονται μέσα από τη δημιουργία δικτύων. Δικτύων αγωγών, σιδηροδρομικών γραμμών, ανάπτυξης εμπορίου και οικονομίας μέσω επαγγελματικών φόρουμ, πολιτισμού, συνεργασίας ΑΕΙ, ερευνητικών κέντρων και Ινστιτούτων, καθώς επίσης και συνεργασία σε τομείς ασφάλειας συνόρων και δικαιοσύνης.

    [03] Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις του Αλ. Τσίπρα με τους προέδρους των θεσμών

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους προέδρους των θεσμών στις Βρυξέλλες.

    Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αλλά και ότι οι διαφωνίες που υπάρχουν εξακολουθούν να είναι σημαντικές. Αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στις αντιρρήσεις των δανειστών σε σχέση με τη φορολόγηση των επιχειρήσεων αλλά και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στην εργασία, επισημαίνοντας ότι το μείζον πρόβλημα έγκειται όχι μόνο στο ότι δεν δέχονται αυτές τις προτάσεις, αλλά και στο ότι απορρίπτουν διάφορες μορφές ισοδύναμων μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά.

    Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ούτως ώστε να υπάρξει βάση διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργών οικονομίας των χωρών της ευρωζώνης, οι οποίοι με βάση την υπάρχουσα πρόβλεψη, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στις 8μ.μ. (ώρα Ελλάδας).

    [04] Συνεδριάζει το Euro working group

    Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές συνεδρίαση των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης το λεγόμενο euro working group. Ωστόσο οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο για την επίτευξη συμφωνίας πριν από την έναρξη του Eurogroup.

    [05] ΣτΕ: Συνταγματικό μέτρο ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής χρημάτων από φαρμακευτικές εταιρείες

    Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με έξι αποφάσεις του (2439-2445/2015) έκρινε ότι ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (Claw back) που εφαρμόστηκε από το υπουργείο Υγείας το 2012 ως έκτακτο οικονομικό μέτρο στις φαρμακευτικές εταιρείες είναι για λόγους δημοσίου συμφέροντος συνταγματικό, σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), αλλά και σύμφωνo με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.

    Οι δικαστικές αποφάσεις αναφέρουν εμμέσως πλην σαφώς, ότι τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα των φαρμακευτικών εταιρειών δεν είναι υποχρεωτικό να είναι στην λίστα των φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ (με τη βούλησή τους εντάχθηκαν), καθώς μάλιστα υπάρχει η ελεύθερη αγορά φαρμάκων.

    Ακόμη, αναφέρει το ΣτΕ ότι το μέτρο αυτό είχε εξαγγελθεί με τον νόμο 4046/2012, ο οποίος ανέφερε ότι «ένας αυτόματος μηχανισμός επανείσπραξης θα εγγυάται ότι η δαπάνη για τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα για την περίοδο 2012 - 2015 δεν θα ξεπερνά τα όρια του προϋπολογισμού».

    Όπως είναι γνωστό, το Claw back επιβλήθηκε το 2012 από το υπουργείο Υγείας στις φαρμακευτικές εταιρείες που είναι κάτοχοι αδειών κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων, ως έκτακτο οικονομικό μέτρο σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η αλόγιστη συνταγογράφηση εξωνοσοκομιακων ιδιοσκευασμάτων.

    Το μέτρο, εκτός από τον ΕΟΠΥΥ καταλαμβάνει και άλλους φορείς κοινωνικής ασφάλισης (Ταμεία) που είναι υπό την εποπτεία του κράτους. Έτσι, ο μηχανισμός του Claw back υποχρεώνει τις φαρμακευτικές εταιρείες να επιστρέψουν τα ποσά που υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης των φορέων της κοινωνικής ασφάλισης. Το ανώτατο πλαφόν του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας.

    [06] Σινεμά κάτω από τ' άστρα της Αθήνας

    Υπαίθριο σινεμά, μια μοναδική μεσογειακή εμπειρία. Κι ακόμα περισότερο όταν βιώνεται στον Ναό του Ολυμπίου Διός, όπου πριν λίγες ημέρες Αθηναίοι και μη, απόλαυσαν την ταινία του Μπάστερ Κίτον «Ο κινηματογραφιστής», συνοδεία ζωντανής μουσικής.

    Ήταν στην έναρξη του Θερινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ( Athens Open Air Film Festival), που συνεχίζει δυναμικά για τον μήνα Ιούνιο με μία σειρά προβολών για όλες τις ηλικίες και προτιμήσεις στις ωραιότερες γωνιές της πόλης, στα ιστορικά σημεία, σε υπαίθριες κινηματογραφικές αίθουσες .Και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο.

    Σήμερα 24/6 στο Σινέ Ζέφυρος στα 'Ανω Πετράλωνα, το κοινό θα απολαύσει τις παραισθησιογόνες «Ανεξέλεγκτες καταστάσεις» του Κεν Ράσελ (1980) ενώ την Πέμπτη 25/6 -και για πρώτη φορά στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη-, θα προβληθεί η μαύρη κωμωδία του Μάικλ Λέμαν «Heathers». (1988).

    [07] Η "Απολογία του Σωκράτη" παρουσιάζεται στα αρχαία ελληνικά

    Σκηνοθετεί το έργο του Πλάτωνα «Απολογία του Σωκράτη» στην πρωτότυπη μορφή του αρχαία ελληνικά για να «διατηρηθεί η μουσικότητα της γλώσσας του κειμένου», γιατί «οι μεταφράσεις αλλάζουν τη μουσικότητα των λέξεων που εκφράζεται μόνο με τη φωνή. Η μετάφραση είναι ένα είδος παρερμηνείας των εννοιών που εκφράζουν οι λέξεις, Χωρίς φωνή έχουμε ένα νεκρό κείμενο».

    Ο Δήμος Αβδελιώδης που οραματίστηκε προ τριετίας τη μεταφορά του κειμένου του Πλάτωνα στη σκηνή, υλοποιεί πλέον το εγχείρημά του χάρη στην υποστήριξη του σωματείου «Διάζωμα» και του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας που ανέλαβε την παραγωγή.

    Η «Απολογία Σωκράτους», που έγινε στις 21 Μαΐου του 399 π.χ. και καταγράφηκε πιθανόν το 397 π.χ., είναι το μοναδικό μη διαλογικό έργο του Πλάτωνα αλλά και το μόνο στο οποίο αναφέρει τον εαυτό του παρόντα και ενεργό κατά τη διαδικασία του Δικαστηρίου της Ηλιαίας (αυτό στο οποίο ο Σωκράτης καταδικάστηκε).

    [08] Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις του Αλ. Τσίπρα με τους προέδρους των θεσμών

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους προέδρους των θεσμών στις Βρυξέλλες.

    Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αλλά και ότι οι διαφωνίες που υπάρχουν εξακολουθούν να είναι σημαντικές. Αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στις αντιρρήσεις των δανειστών σε σχέση με τη φορολόγηση των επιχειρήσεων αλλά και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στην εργασία, επισημαίνοντας ότι το μείζον πρόβλημα έγκειται όχι μόνο στο ότι δεν δέχονται αυτές τις προτάσεις, αλλά και στο ότι απορρίπτουν διάφορες μορφές ισοδύναμων μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά.

    Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ούτως ώστε να υπάρξει βάση διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργών οικονομίας των χωρών της ευρωζώνης, οι οποίοι με βάση την υπάρχουσα πρόβλεψη, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στις 8μ.μ. (ώρα Ελλάδας).

    [09] Αντιπαράθεση Βούτση - Γεωργιάδη για τη διαπραγμάτευση

    Την αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκάλεσε η τοποθέτηση του 'Αδωνη Γεωργιάδη, ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, καθώς και το γεγονός - όπως είπε ο υπουργός - ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ αυτή την στιγμή που κορυφώνεται η διαπραγμάτευση «σφυροκοπάει την κυβέρνηση ότι ευθύνεται μονομερώς για την πίεση που βρίσκεται η χώρα και ο λαός μας μπροστά στις συζητήσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες». «Το θεωρώ απολύτως απαράδεκτο και στην καλύτερη περίπτωση θα ήθελα να το χρεωθεί ο κ. Γεωργιάδης προσωπικά κι όχι όλη η ΝΔ» είπε μάλιστα ο κ. Βούτσης. Όπως πάντως τόνισε, η κυβέρνηση με την στήριξη του ελληνικού λαού αντιστέκεται σθεναρά σε αυτή την κατρακύλα που τον οδηγούν κάποιες δυνάμεις στο στρατηγικό σχέδιο, το λεγόμενο σχέδιο time out, για το οποίο θέλουν να γίνει μία ειδική οικονομική ζώνη όλη η Βαλκανική με 250 ευρώ μεροκάματα και με χαμηλές υπηρεσίες στον τουρισμό. «Ο ελληνικός λαός αιμορραγεί και με την συναίνεσή του κάνει θυσίες για να φτάσουμε σε μια τίμια συμφωνία που θα ανοίξει δρόμους προόδου για την χώρα μας» σημείωσε ο υπουργός.

    «Σε αυτά τα λεβέντικα που λέτε ότι αντιστέκεστε, σας αντιπαραβάλλω την απάντηση της ελληνικής πλευράς προς τις απαιτήσεις της τρόικας για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2015 και το 2016 που φέρει την υπογραφή του κ. Τσίπρα ότι έχει γίνει απόλυτη και πλήρης συμμόρφωση», απάντησε ο 'Αδωνις Γεωργιάδης. «Τώρα που επανήλθατε στην πραγματικότητα ας φεύγει σιγά - σιγά και η προεκλογική σας ατζέντα» είπε απευθυνόμενος στον κ. Βούτση για να του απαντήσει ο υπουργός: «Αυτά τα οποία είπατε αποδεικνύουν απροκάλυπτη συνηγορία στην πρόταση των δανειστών που απορρίφθηκε προ διώρου».

    [10] Συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τις διαπραγματεύσεις

    Πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών αυτή την εβδομάδα, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

    Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 22ης Ιουνίου, αλλά και τα θέματα που θα συζητηθούν στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Φ. Τίμερμανς επισήμανε ότι τα χρονικά περιθώρια που απομένουν για επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα είναι ελάχιστα. Ο ίδιος υπογράμμισε τις προσπάθειες που καταβάλλει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να γεφυρώσει τις διαφορές όλων των πλευρών και σημείωσε ότι η Κομισιόν εργάζεται με γνώμονα τη βοήθεια προς τους Έλληνες πολίτες και την αντιμετώπιση της ανεργίας και της αβεβαιότητας στη χώρα.

    Συνεχίζοντας, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση, τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ να επωμισθούν τις ευθύνες τους και να δεσμευθούν ότι θα δώσουν λύση στο ελληνικό πρόβλημα, για μια νέα εκκίνηση της Ελλάδας που θα βασίζεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στην αρωγή των θεσμών. Πρόσθεσε, τέλος, ότι μόλις επιτευχθεί συμφωνία, ο πρόεδρος της Επιτροπής θα υποβάλει προτάσεις για την παροχή 35 δισ. ευρώ για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

    Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ο Μάλφρεντ Βέμπερ τόνισε ότι έχει χαθεί πολύς χρόνος, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει αξιόπιστες προτάσεις. Επέρριψε δε ευθύνες στην «κομμουνιστική κυβέρνηση της Ελλάδας», όπως την αποκάλεσε, η οποία παρέλαβε την οικονομία σε βελτιωμένη κατάσταση και την επιδείνωσε, από τα χαμηλά πλεονάσματα πίσω στα ελλείμματα, από την ισχνή ανάπτυξη στη βαθιά οικονομική κρίση και από το σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα στην εκροή κεφαλαίων. Κατέληξε, λέγοντας ότι η συμφωνία είναι αναγκαία και ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Σοσιαλιστικής Ομάδας, Τζιάνι Πιτέλα εξέφρασε την ελπίδα να δούμε αυτήν την εβδομάδα την τελική κατάληξη της ελληνικής υπόθεσης και να βρεθεί συμφωνία. Εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου του ΕΛΚ, που είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει προτάσεις, λέγοντας ότι αυτό έχει γίνει ήδη και ότι η συμφωνία είναι επί τάπητος χάρη στις προσπάθειες του Ζ-Κ Γιούνκερ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προσέθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να τίθεται σε κίνδυνο η ακεραιότητα της ευρωζώνης και το μέλλον της Ευρώπης για τον ΦΠΑ στα ελληνικά εστιατόρια. Κατέληξε λέγοντας πως αυτοί που θέλουν να ταπεινώσουν την Ελλάδα κάνουν λάθος, γιατί δεν αμφισβητούν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά τη διάσωση του ελληνικού λαού και την ακεραιότητα της ευρωζώνης.

    Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Γκι Βερχόφστατ ανέφερε ότι η μόνη επιλογή και διέξοδος από την κρίση είναι η επίτευξη συμφωνίας, γιατί διαφορετικά μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν χειρότερη για τον ελληνικό λαό, αλλά και για την Ευρώπη. Ο Γκι Βερχόφστατ τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί μία διαρκής λύση για την Ελλάδα, και αυτό δεν συμβαίνει με τη συμφωνία που βρίσκεται υπό συζήτηση αυτή την ώρα.

    Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE) ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι την περασμένη Δευτέρα η Επιτροπή και το Eurogroup χαιρέτισαν τις ελληνικές προτάσεις ως «καλή βάση» συζήτησης, το ΔΝΤ και συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης δείχνουν ότι δεν θέλουν συμφωνία και θέλουν να ταπεινώσουν τον ελληνικό λαό. Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε πρόταση που εξασφαλίζει υγιή δημόσια οικονομικά, προωθεί μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους, και βάζει τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

    Συνεχίζοντας, ο Δ. Παπαδημούλης επέρριψε ευθύνες στις συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι οποίες εφάρμοσαν μαζί με την τρόικα μια πολιτική που τριπλασίασε την ανεργία στην Ελλάδα, έφερε ύφεση 25% του ΑΕΠ και εκτίναξε το ελληνικό χρέος από 125% του ΑΕΠ στο 180%. Τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται υγιή δημόσια οικονομικά, αλλά και ανάπτυξη και βιώσιμο χρέος. Πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά κατέθεσε προτάσεις με ισοδύναμα μέτρα, τα οποία όμως δεν αρέσουν στο ΔΝΤ, γιατί φορολογούνται οι πλούσιοι.

    Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε λέγοντας ότι η εξεύρεση λύσης επείγει και είναι απολύτως εφικτή και πως είναι έτοιμη στη βάση των ελληνικών προτάσεων που κατατέθηκαν την περασμένη Δευτέρα και κάλεσε την Επιτροπή να εργαστεί πάνω σε αυτές τις προτάσεις χωρίς να είναι υποχρεωτική η συμμετοχή του ΔΝΤ εσαεί.

    «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμφωνήσει, αλλά ο ελληνικός λαός δεν είναι έτοιμος να γονατίσει και να ταπεινωθεί και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι», δήλωσε ο Δ. Παπαδημούλης.

    [11] Δεν ζήτησε να αποχωρήσει ο Γ. Βαρουφάκης από τις διαπραγματεύσεις, τονίζει το ΥΠΟΙΚ

    Διαψεύδονται από το υπουργείο Οικονομικών δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης δήθεν ζήτησε αποχώρηση από τη διαπραγμάτευση, εάν δεν υπάρξει υπαναχώρηση από την πλευρά του ΔΝΤ.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 June 2015 - 16:32:13 UTC