Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβέρνηση: Δεν συμφωνούμε με τη νέα πρόταση των θεσμών
  • [02] Παράταση έως τις 27 Ιουλίου για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων
  • [03] Εξαίρεση Ελλάδας, Κύπρου και Ουγγαρίας από τις ρωσικές αντικυρώσεις, προτείνει η πρόεδρος της Άνω Βουλής της Ρωσίας
  • [04] Β. Σόιμπλε: Δεν αναμένεται συμφωνία απόψε
  • [05] Λ. Κανέλλη: Ή πας στη ρήξη ή σκύβεις το κεφάλι
  • [06] «Ωραία όπως οι Έλληνες»: Εκατόν τριάντα πέντε χρόνια νεοελληνικής λογοτεχνίας
  • [07] Σινεμά κάτω από τ' άστρα της Αθήνας
  • [08] Η "Απολογία του Σωκράτη" παρουσιάζεται στα αρχαία ελληνικά
  • [09] Ξεκινούν οι εργασίες αναστήλωσης του γεφυριού της Πλάκας
  • [10] Δ. Στρατούλης: Οι συντάξεις θα πληρωθούν κανονικά
  • [11] Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις του Αλ. Τσίπρα με τους προέδρους των θεσμών
  • [12] Π. Μοσκοβισί: Θα δουλέψουμε για να βρούμε μία λύση
  • [13] Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Eurogroup
  • [14] Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ ο Κινέζος πρωθυπουργός

  • [01] Κυβέρνηση: Δεν συμφωνούμε με τη νέα πρόταση των θεσμών

    Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει στην κατεύθυνση που κινείται η νέα πρόταση που κατέθεσαν σήμερα οι θεσμοί, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα.

    Ειδικότερα, οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι "η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη σημερινή διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα".

    Αναφέρουν επίσης ότι "οι θεσμοί, από την πλευρά τους, κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες".

    Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι "η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση" και προσθέτουν ότι "οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα".

    [02] Παράταση έως τις 27 Ιουλίου για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων

    Παράταση έως τις 27 Ιουλίου για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα αναμένεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Θεανώ Φωτίου.

    Η αρχική προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου αλλά η παράταση κρίνεται επιβεβλημένη λόγω των καθυστερήσεων στην αποστολή των προεκτυπωμένων στοιχείων από τους φορείς.

    [03] Εξαίρεση Ελλάδας, Κύπρου και Ουγγαρίας από τις ρωσικές αντικυρώσεις, προτείνει η πρόεδρος της Άνω Βουλής της Ρωσίας

    Η Ρωσία θα πρέπει να υπολογίσει κατά την επεξεργασία των απαντητικών της μέτρων στις κυρώσεις της Ε.Ε., τις θέσεις εκείνων των χωρών, με τις οποίες έχουν διαμορφωθεί καλές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων της Ουγγαρίας, της Ελλάδας και της Κύπρου - δήλωσε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) Βαλεντίνα Ματβιένκο.

    Η κα Ματβιένκο διαπίστωσε με θλίψη ότι οι αντιρωσικές κυρώσεις της ΕΕ, παρατάθηκαν την Δευτέρα που μας πέρασε, και διαβεβαίωσε ότι «η Ρωσία θα λάβει τις δικές της απαντητικές, κατάλληλες, ισορροπημένες αντικυρώσεις», επί των οποίων τώρα εργάζεται η ρωσική κυβέρνηση.

    [04] Β. Σόιμπλε: Δεν αναμένεται συμφωνία απόψε

    O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ότι οι προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για το ζήτημα δεν προχώρησαν τόσο ώστε τα μέρη να μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία σήμερα.

    Σε δηλώσεις του πριν από την έναρξη του συμβουλίου των υπουργών Οικονομιών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ο Σόιμπλε επισήμανε ότι δεν έχει την αίσθηση πως έχουν αλλάξει πολλά από τη Δευτέρα.

    [05] Λ. Κανέλλη: Ή πας στη ρήξη ή σκύβεις το κεφάλι

    Η προεδρία της Σερβίας τίμησε τον Μίκη Θεοδωράκη και τη Λιάνα Κανέλλη, με το χρυσό και το ασημένιο μετάλλιο τιμής του σερβικού λαού, για την προσφορά τους στις δυσκολότερες στιγμές του σερβικού λαού, την περίοδο των βομβαρδισμών της χώρας.

    Με αφορμή αυτή τη βράβευση, η βουλευτής του ΚΚΕ μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την «πολύ μεγάλη τιμή» που της έγινε, δεκαέξι χρόνια μετά «και σε μια εποχή που τα Βαλκάνια αναδεύονται εξαιρετικά αρνητικά, ακόμη κι αν εμείς μιλούμε σήμερα εδώ αβρόχοις ποσίν για μισθούς Βουλγαρίας και κινήσεις στο Κουμάνοβο, και αίμα που έχει αρχίσει και τρέχει πάλι στα Βαλκάνια».

    Μίλησε, όμως, και για την κυβερνητική πολιτική, λέγοντας πως «τα μνημόνια δεν σκίστηκαν, η ελπίδα δεν ήρθε, οι φόροι παραμένουν» και πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος απ? αυτόν που προτείνει το ΚΚΕ «καλώντας πια τον κόσμο στον δρόμο, με συλλαλητήρια, με εκδηλώσεις, με απεργίες, με ό,τι μπορούμε να σταματήσουμε αυτή τη λαίλαπα».

    «Ή πας στη ρήξη ή σκύβεις το κεφάλι» τονίζει, διευκρινίζοντας «εμείς μιλάμε μόνο για ρήξη, αλλά όταν το ΚΚΕ μιλάει για ρήξη δεν την προσαρμόζει τη ρήξη στην εντιμότητα, στο απεχθές στο δεν ξέρω εγώ τι -βρες όποιο άλλο επίθετο θέλεις- της υπαρκτής πολιτικής. Η ρήξη είναι ρήξη με την ευρωπαϊκή πολιτική, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και όχι απλώς με την ευρωζώνη, είναι και με το ΝΑΤΟ».

    [06] «Ωραία όπως οι Έλληνες»: Εκατόν τριάντα πέντε χρόνια νεοελληνικής λογοτεχνίας

    Μια νέα ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, έργο του Ιταλού μεταφραστή και νεοελληνιστή Μαουρίτσιο Ντε Ρόζα, με τίτλο «Βella come I greci» (Ωραία όπως οι Έλληνες) παρουσιάστηκε σήμερα στην ιταλική πρωτεύουσα.

    Το βιβλίο πραγματεύεται «εκατόν τριάντα πέντε χρόνια νεώτερης νεοελληνικής λογοτεχνίας» από το 1880 μέχρι το 2015, η οποία παρουσιάζεται στο ιταλικό αναγνωστικό κοινό.

    «Η ελπίδα μου είναι να ξαφνιαστούν κάπως οι αναγνώστες, ανακαλύπτοντας μια λογοτεχνία η οποία χαρακτηρίζεται, από την μία από τα ιστορικά συμβάντα της σύγχρονης και νεώτερης Ελλάδας, και από την άλλη, συνδιαλέγεται άνετα με το πνεύμα της διεθνούς λογοτεχνίας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μαουρίτσιο Ντε Ρόζα, ο οποίος εδώ και μια δεκαετία διάλεξε ως μόνιμο τόπο κατοικίας του την Αθήνα.

    Ο Ιταλός μεταφραστής, ο οποίος έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών, μεταξύ άλλων, με τον εκδοτικό οίκο Crocetti, προσθέτει ότι ξεκίνησε το έργο του από τις τελευταίες αναφορές της γνωστής «Ιστορίας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» που έχει συγγράψει ο καθηγητής Μάριο Βίττι, δίδοντας στην συνέχεια, ιδιαίτερη έμφαση στην λογοτεχνική παραγωγή των τελευταίων πενήντα ετών.

    [07] Σινεμά κάτω από τ' άστρα της Αθήνας

    Υπαίθριο σινεμά, μια μοναδική μεσογειακή εμπειρία. Κι ακόμα περισότερο όταν βιώνεται στον Ναό του Ολυμπίου Διός, όπου πριν λίγες ημέρες Αθηναίοι και μη, απόλαυσαν την ταινία του Μπάστερ Κίτον «Ο κινηματογραφιστής», συνοδεία ζωντανής μουσικής.

    Ήταν στην έναρξη του Θερινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ( Athens Open Air Film Festival), που συνεχίζει δυναμικά για τον μήνα Ιούνιο με μία σειρά προβολών για όλες τις ηλικίες και προτιμήσεις στις ωραιότερες γωνιές της πόλης, στα ιστορικά σημεία, σε υπαίθριες κινηματογραφικές αίθουσες .Και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο.

    Σήμερα 24/6 στο Σινέ Ζέφυρος στα 'Ανω Πετράλωνα, το κοινό θα απολαύσει τις παραισθησιογόνες «Ανεξέλεγκτες καταστάσεις» του Κεν Ράσελ (1980) ενώ την Πέμπτη 25/6 -και για πρώτη φορά στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη-, θα προβληθεί η μαύρη κωμωδία του Μάικλ Λέμαν «Heathers». (1988).

    [08] Η "Απολογία του Σωκράτη" παρουσιάζεται στα αρχαία ελληνικά

    Σκηνοθετεί το έργο του Πλάτωνα «Απολογία του Σωκράτη» στην πρωτότυπη μορφή του αρχαία ελληνικά για να «διατηρηθεί η μουσικότητα της γλώσσας του κειμένου», γιατί «οι μεταφράσεις αλλάζουν τη μουσικότητα των λέξεων που εκφράζεται μόνο με τη φωνή. Η μετάφραση είναι ένα είδος παρερμηνείας των εννοιών που εκφράζουν οι λέξεις, Χωρίς φωνή έχουμε ένα νεκρό κείμενο».

    Ο Δήμος Αβδελιώδης που οραματίστηκε προ τριετίας τη μεταφορά του κειμένου του Πλάτωνα στη σκηνή, υλοποιεί πλέον το εγχείρημά του χάρη στην υποστήριξη του σωματείου «Διάζωμα» και του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας που ανέλαβε την παραγωγή.

    Η «Απολογία Σωκράτους», που έγινε στις 21 Μαΐου του 399 π.χ. και καταγράφηκε πιθανόν το 397 π.χ., είναι το μοναδικό μη διαλογικό έργο του Πλάτωνα αλλά και το μόνο στο οποίο αναφέρει τον εαυτό του παρόντα και ενεργό κατά τη διαδικασία του Δικαστηρίου της Ηλιαίας (αυτό στο οποίο ο Σωκράτης καταδικάστηκε).

    [09] Ξεκινούν οι εργασίες αναστήλωσης του γεφυριού της Πλάκας

    Την άμεση εκκίνηση των εργασιών αναστήλωσης του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας στα Τζουμέρκα, αποφάσισαν και προγραμμάτισαν σήμερα οι εμπλεκόμενοι φορείς, σε κοινή σύσκεψή τους στο υπουργείο Πολιτισμού.

    Ως στόχος τέθηκε, οι εργασίες αναστήλωσης να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του 2016, με φορέα υλοποίησης του έργου την περιφέρεια Ηπείρου. Για τον σκοπό αυτό συστήνεται επιστημονική επιτροπή παρακολούθησης των εργασιών, καθώς και μη κερδοσκοπική εταιρεία με σκοπό την υποδοχή δωρεών και χορηγιών - αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

    «Οι εμπλεκόμενοι φορείς βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία, ενώ δωρητές, όπως η οικογένεια Λούλη, έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεσή τους να προβούν σε δωρεές ώστε να προχωρήσει η αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού. Η σημερινή σύσκεψη επιβεβαίωσε τη σύμπνοια όλων των εμπλεκομένων φορέων» δήλωσε ο αν. υπουργός Πολιτισμού μετά το πέρας της σύσκεψης.

    Για το σκοπό αυτό «συνάπτεται προγραμματική συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου, του ΕΜΠ και του δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Ο πρύτανης του ΕΜΠ ενημέρωσε τον υπουργό για την παρουσίαση μελετών από καθηγητές και φοιτητές του ΕΜΠ για το γεφύρι της Πλάκας, η οποία θα λάβει χώρα στην Αθήνα τις πρώτες μέρες του Ιουλίου».

    [10] Δ. Στρατούλης: Οι συντάξεις θα πληρωθούν κανονικά

    «Κανονικά θα πληρωθούν οι συντάξεις» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης για τον διορισμό του Γιάννη Θεωνά στη θέση του διοικητή του ΙΚΑ.

    Ειδικότερα ο κ. Στρατούλης ανέφερε - με αφορμή δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο δεν θα πληρωθούν ολόκληρες οι συντάξεις - ότι «δεν πρέπει να υπάρχει κινδυνολογία» και διαβεβαίωσε ότι «οι συντάξεις θα πληρωθούν κανονικά, και μάλιστα και πριν την ώρα τους».

    [11] Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις του Αλ. Τσίπρα με τους προέδρους των θεσμών

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους προέδρους των θεσμών στις Βρυξέλλες.

    Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αλλά και ότι οι διαφωνίες που υπάρχουν εξακολουθούν να είναι σημαντικές. Αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στις αντιρρήσεις των δανειστών σε σχέση με τη φορολόγηση των επιχειρήσεων αλλά και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στην εργασία, επισημαίνοντας ότι το μείζον πρόβλημα έγκειται όχι μόνο στο ότι δεν δέχονται αυτές τις προτάσεις, αλλά και στο ότι απορρίπτουν διάφορες μορφές ισοδύναμων μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά.

    Το Eurogroup θα αρχίσει αφού τελειώσει η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους θεσμούς και μπορεί να καθυστερήσει.

    [12] Π. Μοσκοβισί: Θα δουλέψουμε για να βρούμε μία λύση

    Θα δουλέψουμε για να βρούμε μία λύση, η οποία είναι αναγκαία, αλλά και πιθανή, δήλωσε πριν από λίγο ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

    Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι εντατικές και υπάρχει πρόοδος, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι πιθανό η νύχτα να είναι μεγάλη πρόσθεσε ο ίδιος.

    [13] Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Eurogroup

    Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους προέδρους των Θεσμών Ζ.Κ. Γιούνκερ, Μ.Ντράγκι και Κρ.Λαγκάρντ.

    Ο πρωθυπουργός αναχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις στον τύπο ενώ ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

    Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι διαβουλεύσεις θα επαναληφθούν αύριο. Οι ίδιες πηγές ανάφεραν ότι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι η τελευταία και αναμένεται να γίνει νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο εγγύτατο μέλλον.

    [14] Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ ο Κινέζος πρωθυπουργός

    Τη στήριξη της Κίνας στις συνεχιζόμενες συνομιλίες της Ελλάδας και της ΕΕ και την ευχή του Πεκίνου να δει μια ενωμένη Ευρώπη με ισχυρό ευρώ και την προώθηση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, εξέφρασε κατά την συνάντησή του με τον Βασιλιά του Βελγίου Φίλιππο, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιανγκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας της κινεζικής κυβέρνησηςhttp://www.gov.cn/.

    Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός Λι αναφέρθηκε στην επικείμενη σινο-ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής και τόνισε ότι η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεων της με την ΕΕ καθώς μακροπρόθεσμα υποστηρίζει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, θέλοντας να δει μια ευημερούσα και ενωμένηΕυρώπη, με ένα ισχυρό ευρώ.

    «Τα σημερινά προβλήματα χρέους της Ελλάδας διέρχονται μια κρίσιμη περίοδο και η Κίνα ελπίζει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, εκτιμά δε ιδιαίτερα τις προσπάθειες των ενδιαφερομένων μερών, και ελπίζει στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων. Η Κίνα στηρίζει την Ευρώπη και την ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΕΕ» σημειώνει το δημοσίευμα της ιστοσελίδας της κινεζικής κυβέρνησης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 June 2015 - 18:32:13 UTC