Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Πολιτική Γραμματεία καταδίκασε τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών
  • [02] Αντ. Σαμαράς: Κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, αν χαθεί η δεδηλωμένη
  • [03] Ν. Κοτζιάς - Ν. Γκρούεφσκι: Δέσμευση για αναβάθμιση των σχέσεων καλής γειτονίας
  • [04] Αναμένεται νέα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
  • [05] Διάσκεψη για το χρέος προτείνει ο Γάλλος οικονομολόγος Πικετί
  • [06] Γ. Ντάισελμπλουμ: Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε εάν χρειαστεί μέσα στη νύχτα
  • [07] Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ ο Κινέζος πρωθυπουργός
  • [08] Α. Στουμπ: Θα έχουμε πρόταση την Πέμπτη το πρωί
  • [09] Charlie Hebdo: H Κρ. Λαγκάρντ να ασχοληθεί με τη ζωγραφική και να αφήσει σε παιδιά τη λύση της ελληνικής κρίσης
  • [10] Πρ. Παυλόπουλος: Το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη
  • [11] Κυβέρνηση: Δεν συμφωνούμε με τη νέα πρόταση των θεσμών
  • [12] Χωρίς αποτέλεσμα το Eurogroup - Νέα συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ τα μεσάνυχτα

  • [01] Η Πολιτική Γραμματεία καταδίκασε τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών

    Τη θέση ότι η τελική πρόταση συμφωνίας πρέπει να αξιολογηθεί συνολικά από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και με βάση τα όρια της εντολής που έχει λάβει η κυβέρνηση και με βάση την βιωσιμότητά της συμπεριλαμβανομένου του σκέλους της ανάπτυξης και του χρέους, ανέπτυξε ο γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι μια αξιοπρεπής συμφωνία.

    Σύμφωνα με κομματικές πηγές στην συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση. Στην εισήγησή του ο κ. Κορωνάκης σημείωσε πως η κυβέρνηση δίνει σκληρή μάχη απέναντι σε απίστευτους εκβιασμούς και πρωτοφανείς τακτικές ασφυξίας.

    Πρόσθεσε, ότι η νέα συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης αποδεικνύει την θέλησή για λύση αν και περιλαμβάνει και επώδυνα στοιχεία που βρίσκονται στα όρια των αντοχών της κοινωνίας, όπως μέχρι σήμερα συλλογικά έχουμε περιγράψει. Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι μια αξιοπρεπής συμφωνία που θα επιβαρύνει τα υψηλά στρώματα και όχι τα φτωχά, ενώ χαρακτήρισε παράλογες τις νέες απαιτήσεις των δανειστών.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, μετά τις εισηγήσεις του Γραμματέα του κόμματος Τάσου Κορωνάκη και του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη υπήρξαν πολλές τοποθετήσεις που περιελάμβαναν και σκληρή κριτική στους πιστωτές, αλλά και στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Μέλη της ΠΓ σημείωναν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι αν υπάρξει συμφωνία θα είναι πολύ επώδυνη και για την κοινωνία, ότι θα είναι δύσκολο να υποστηριχθεί καθώς έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις του κόμματος, αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπήρξαν και αναφορές για την ανάγκη προσφυγής σε εκλογές.

    Επίσης τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει οπωσδήποτε αναφορά στο θέμα ρύθμισης του χρέους, διαφορετικά θα είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή η συμφωνία. Κομματικές πηγές τονίζουν ότι αν ο πρωθυπουργός καταφέρει να αποσπάσει μια δέσμευση για το χρέος, τότε πολλοί θα αλλάξουν στάση ακόμη και στις ψηφοφορίες, καθώς το θεωρούν μείζον για την αντιμετώπιση της κρίσης. Επίσης, άλλα στελέχη υπογράμμισαν την ανάγκη, η όποια συμφωνία να είναι βιώσιμη, να μπορεί να δηλαδή να επιλύσει προβλήματα και όχι να προκαλέσει σύντομα νέες επιπλοκές στην οικονομία.

    [02] Αντ. Σαμαράς: Κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, αν χαθεί η δεδηλωμένη

    Την εκτίμηση πως αν η κυβερνητική πλειοψηφία δεν στηρίξει την όποια συμφωνία έρθει στη Βουλή θα πρέπει να υπάρξει ένας άλλος κυβερνητικός σχηματισμός, κάνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε συνέντευξή του στο περιοδικό Crash.

    Ο κ. Σαμαράς επισημαίνει πως «αν η κυβερνητική πλειοψηφία δεν στηρίξει την όποια συμφωνία φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, έχουμε απώλεια της δεδηλωμένης» και για αυτό θα πρέπει, όπως αναφέρει, να υπάρξει μια μεγάλη εθνική συνεννόηση και για την παραμονή της χώρας στο ευρώ και για την έξοδο από την κρίση.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθαρίζει πως «αν ο κ. Τσίπρας έχανε την δεδηλωμένη, ούτε εκείνος θα ήταν σωστό να παραμείνει πρωθυπουργός» και τονίζει πως δική του επιδίωξη δεν είναι να μπει σε μια κυβέρνηση από την σημερινή Βουλή. Σπεύδει όμως να διευκρινίσει πως «το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν εκλογές άμεσα, γιατί δεν το αντέχει η χώρα.

    [03] Ν. Κοτζιάς - Ν. Γκρούεφσκι: Δέσμευση για αναβάθμιση των σχέσεων καλής γειτονίας

    Τη δέσμευση για αδιάλειπτη αναβάθμιση των σχέσεων καλής γειτονίας, εξέφρασαν ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στα Σκόπια.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείου του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, οι κ.κ. Γκρούεφσκι και Κοτζιάς χαιρέτισαν και προέβησαν σε θετική εκτίμηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών που ανακοινώθηκαν σήμερα.

    Επίσης, οι δύο πλευρές, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, υπογράμμισαν τη σημασία της διαπραγματευτικής διαδικασίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ανοικτό ζήτημα της ονομασίας.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι κ.κ. Γκρούεφσκι και Κοτζιάς τόνισαν τη δέσμευση για ένταξη όλων των χωρών της περιοχής στην ΕΕ, ενώ έγινε λόγος και για τις δυνατότητες αναβάθμισης της συνολικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

    Συνάντηση Κοτζιά-Ιβάνοφ

    Ο κ.Κοτζιάς, μετά τη συνάντηση με τον κ.Γκρούεφσκι είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, στην οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων για το σύνολο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ χαιρέτισε την υιοθέτηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, εκτιμώντας ότι αυτό συνιστά σημαντικό βήμα για την περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών σχέσεων και μπορεί να συνεισφέρει στην διαμόρφωση θετικού κλίματος για την υπέρβαση της διαφοράς σχετικά με το όνομα.

    [04] Αναμένεται νέα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

    Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup χωρίς αποτέλεσμα. Νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών ορίσθηκε για αύριο στις 14.00 ώρα Ελλάδας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται νέες διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 12 τα μεσάνυχτα, με πιθανή τη συμμετοχή και των επικεφαλής των υπολοίπων θεσμών.

    [05] Διάσκεψη για το χρέος προτείνει ο Γάλλος οικονομολόγος Πικετί

    Ο γνωστός Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί εκτιμά ότι το πρόβλημα του χρέους αφορά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο την Ελλάδα.

    «Χρειαζόμαστε μια διάσκεψη για το σύνολο των χρεών της Ευρώπης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Πικετί σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit. «Μια αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι αναπόφευκτη μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», πρόσθεσε.

    Ο Γάλλος οικονομολόγος επέκρινε επίσης τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα.

    «Είναι μεγάλο λάθος η υπονόμευση της δημοκρατίας στην Ευρώπη, όπως κάνει τώρα η Γερμανία προκειμένου να επιβάλλονται κανόνες προερχόμενοι κυρίως από το Βερολίνο σχετικά με τα χρέη των κρατών», εκτιμά ο Πικετί.

    Η Γερμανία είναι η χώρα που δεν έχει πληρώσει ποτέ τα χρέη της. «Δεν μπορεί να δίνει μαθήματα για το θέμα αυτό σε άλλες χώρες».

    Η Ευρώπη χρειάζεται έναν νέο δημοκρατικό θεσμό, ο οποίος θα αποφασίσει για το επιτρεπτό όριο χρέους ώστε να αποφευχθεί μια νέα αύξησή τους. «Θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα μια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», πρότεινε ο Πικετί.

    [06] Γ. Ντάισελμπλουμ: Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε εάν χρειαστεί μέσα στη νύχτα

    Ενημερώσαμε απλά τους υπουργούς για το πού βρισκόμαστε, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ.

    Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε εάν χρειαστεί μέσα στη νύχτα. Το Eurogroup θα συγκληθεί και πάλι αύριο στις 13:00 ώρα Βελγίου, ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

    [07] Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ ο Κινέζος πρωθυπουργός

    Τη στήριξη της Κίνας στις συνεχιζόμενες συνομιλίες της Ελλάδας και της ΕΕ και την ευχή του Πεκίνου να δει μια ενωμένη Ευρώπη με ισχυρό ευρώ και την προώθηση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, εξέφρασε κατά την συνάντησή του με τον Βασιλιά του Βελγίου Φίλιππο, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιανγκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας της κινεζικής κυβέρνησηςhttp://www.gov.cn/.

    Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός Λι αναφέρθηκε στην επικείμενη σινο-ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής και τόνισε ότι η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεων της με την ΕΕ καθώς μακροπρόθεσμα υποστηρίζει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, θέλοντας να δει μια ευημερούσα και ενωμένηΕυρώπη, με ένα ισχυρό ευρώ.

    «Τα σημερινά προβλήματα χρέους της Ελλάδας διέρχονται μια κρίσιμη περίοδο και η Κίνα ελπίζει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, εκτιμά δε ιδιαίτερα τις προσπάθειες των ενδιαφερομένων μερών, και ελπίζει στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων. Η Κίνα στηρίζει την Ευρώπη και την ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΕΕ» σημειώνει το δημοσίευμα της ιστοσελίδας της κινεζικής κυβέρνησης.

    [08] Α. Στουμπ: Θα έχουμε πρόταση την Πέμπτη το πρωί

    Ενημερωθήκαμε για την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά δεν υπήρχε τελική πρόταση στο τραπέζι για να αποφασίσουμε. δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ.

    Θα έχουμε μια πρόταση αύριο το πρωί. Είναι σημαντικό να συνεχίζονται οι διαδικασίες. Για να δείξουμε στον έξω κόσμο ότι πάμε σοβαρά για μια συμφωνία, δήλωσε ο Αλ. Στουμπ.

    [09] Charlie Hebdo: H Κρ. Λαγκάρντ να ασχοληθεί με τη ζωγραφική και να αφήσει σε παιδιά τη λύση της ελληνικής κρίσης

    Σε φόντο κίτρινο, το προφίλ της Κριστίν Λαγκάρντ στο πρωτοσέλιδο του «Charlie Hebdo», δεν ξεγελάει κανέναν: Γκρίζο μαλλί, επιβλητική μύτη και θεληματικά μπράτσα, κρατούν σταθερά την κεφαλή κάποιου δυστυχή μέσα σε δοχείο νερού, ή γιατί όχι, κάποιου άλλου δηλητηριώδους υγρού.

    «Σώστε την Ευρώπη» λέει με κόκκινα γράμματα ο τίτλος. «Πνίξτε τους Έλληνες» εξηγεί η επιγραφή κάτω από την ένρινη προεξοχή της κυρίας.

    Σε εσωτερική της σελίδα η σατιρική «Charlie H.» αναπτύσσει με τον δικό της ειρωνικό τρόπο, τις απόψεις της για τον «απογοητευτικό» ελληνικό λαό που «κωφεύει και δεν υπακούει στις καλές συμβουλές του ΔΝΤ».

    Κατά την Λαγκάρντ, εξηγεί το δημοσίευμα, «η ελληνική δημοκρατία που γεννήθηκε πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια, δεν έχει παρ? όλα αυτά, ακόμη αρκετά ενηλικιωθεί (...)

    Οι Έλληνες δεν θέλουν να μεγαλώσουν, απόδειξη ότι στην Πελοπόννησο - σκεφθείτε! - παίρνουν σύνταξη 600 ευρώ, που είναι μάλλον χαρτζιλίκι για μικρά παιδιά, γι αυτό και η Λαγκάρντ τους τα ψέλνει... Εκτός και εάν έχει άλλη μυστική αποστολή..»

    «Λέγεται ότι απαιτείται μια ολόκληρη ζωή για να μάθει κάνεις να ζωγραφίζει σαν παιδί. Είναι καιρός για το ΔΝΤ να ασχοληθεί με τη ζωγραφική και να αφήσει τα παιδιά να λύσουν την ελληνική κρίση» καταλήγει το δημοσίευμα.

    [10] Πρ. Παυλόπουλος: Το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη

    «Το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη» διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας σήμερα το απόγευμα σε μεταπτυχιακούς φοιτητές Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που τον επισκέφθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

    «Ανήκω σ? εκείνους - εδώ και πάρα πολύ καιρό, αλλά ιδίως σήμερα - που πιστεύουν ότι όταν ανήκεις σε μία δημοκρατία και έναν πολιτικό πολιτισμό, τον δυτικό πολιτισμό, όταν ανήκεις σε μια οικογένεια στην οποία έχεις συμβάλει για να δημιουργηθεί, μέσα από το Πνεύμα, μέσα από τον Πολιτισμό, μέσα από την Δημοκρατία, όταν ανήκεις λοιπόν στην Ευρώπη, μένεις στην Ευρώπη. Και αγωνίζεσαι να την αλλάξεις. Δεν φεύγεις για να την αφήσεις να παίρνει έναν δρόμο, ο οποίος δεν ταιριάζει με το μέλλον και την προοπτική της» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

    Τα παραπάνω σημαίνουν πως «σήμερα η Ελλάδα δίνει αγώνα για να μείνει στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη. Όχι γιατί δεν ξέρουμε τα προβλήματά της, όχι γιατί δεν ξέρουμε ως λαός τι έχουμε υποστεί όλα αυτά τα χρόνια και από λάθη της Ευρώπης, αλλά γιατί εκεί είναι το μέλλον μας».

    [11] Κυβέρνηση: Δεν συμφωνούμε με τη νέα πρόταση των θεσμών

    Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει στην κατεύθυνση που κινείται η νέα πρόταση που κατέθεσαν σήμερα οι θεσμοί, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα.

    Ειδικότερα, οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι "η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη σημερινή διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα".

    Αναφέρουν επίσης ότι "οι θεσμοί, από την πλευρά τους, κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες".

    Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι "η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση" και προσθέτουν ότι "οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα".

    [12] Χωρίς αποτέλεσμα το Eurogroup - Νέα συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ τα μεσάνυχτα

    Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup. Νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ορίσθηκε για την Πέμπτη στις 14.00 ώρα Ελλάδας.

    Ενημερώσαμε απλά τους υπουργούς για το πού βρισκόμαστε, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ.

    Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε εάν χρειαστεί μέσα στη νύχτα, πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται νέες διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απόψε, στις 12 τα μεσάνυχτα, με πιθανή τη συμμετοχή και των επικεφαλής των υπολοίπων θεσμών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 June 2015 - 20:32:14 UTC