Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημ. Στρατούλης: Θρασύτατες οι προτάσεις των δανειστών, δεν θα υποκύψει η κυβέρνηση
  • [02] Προϋπόθεση για συμφωνία, η διευθέτηση του χρέους, τόνισε ο Π. Σκουρλέτης
  • [03] Ντ. Νουί: Θα παρακολουθούμε το θέμα της ρευστότητας μέχρι να υπάρξει συμφωνία
  • [04] Η Τράπεζα της Ελλάδος πήρε τον ELA που ζήτησε
  • [05] Ρεκόρ φυλακίσεων δημοσιογράφων στην Αίγυπτο
  • [06] Βερολίνο: Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες επικρίνουν τον ρόλο του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις
  • [07] Υπέρ της συμφωνίας με τους δανειστές τάσσεται ο ΣΕΒ
  • [08] Αποτράπηκαν τρεις απόπειρες αυτοκτονίας από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
  • [09] Η συγκινητική ιστορία πίσω από τη ζωγραφιά ενός 8χρονου κοριτσιού
  • [10] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα - θεσμών
  • [11] Το Eurogroup εξετάζει την επιστροφή στην Ελλάδα μέρους των κερδών από τις αγορές ελληνικών ομολόγων
  • [12] Ρ. Ντ. Πρεχτ: Αν αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της στη δύσκολη θέση, στέλνουμε λάθος μήνυμα
  • [13] «Ωραία όπως οι Έλληνες»: Εκατόν τριάντα πέντε χρόνια νεοελληνικής λογοτεχνίας

  • [01] Δημ. Στρατούλης: Θρασύτατες οι προτάσεις των δανειστών, δεν θα υποκύψει η κυβέρνηση

    «Θρασύτατες» χαρακτήρισε τις προτάσεις των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές, ούτε μία στο εκατομμύριο.

    Αφορμή ήταν η συζήτηση του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και οι κατηγορίες του πρώην υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, περί πλήρους αποτυχίας της σημερινής κυβέρνησης στο να διαπραγματευτεί για να πετύχει μία καλή συμφωνία για τη χώρα, που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κ. Στρατούλη.

    [02] Προϋπόθεση για συμφωνία, η διευθέτηση του χρέους, τόνισε ο Π. Σκουρλέτης

    «Ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα» για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, αλλά «το καθένα με διαφορετικές πιθανότητες» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

    Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ, ο Πάνος Σκουρλέτης επιβεβαίωσε ότι η ελληνική πλευρά απέσυρε το μέτρο της αύξησης εισφορών στις συντάξεις, σημειώνοντας ότι επρόκειτο για απόφαση που ελήφθη πριν φύγει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τις Βρυξέλλες, καθώς «δεν υπάρχει δημοσιονομικό όφελος για το Δημόσιο, ενώ η επιβάρυνση για κάθε συνταξιούχο είναι μεγάλη».

    Ως προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας, έθεσε το θέμα της διευθέτησης του χρέους και της χρηματοδότησης της χώρας, ενώ επιβεβαίωσε τις αποστάσεις που χωρίζουν τις δύο πλευρές στις Βρυξέλλες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε σε πολύ κρίσιμη στιγμή».

    Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης, διαβεβαίωσε ότι «τη Δευτέρα θα πληρωθούν κανονικότατα μισθοί και συντάξεις, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις».

    [03] Ντ. Νουί: Θα παρακολουθούμε το θέμα της ρευστότητας μέχρι να υπάρξει συμφωνία

    Περιμένουμε και εμείς όπως όλοι να βγει λευκός καπνός και να επιτευχθεί συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο, δήλωσε η επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας Τραπεζών, Ντανιέλ Νουί, μιλώντας σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία, σημείωσε, θα κάνουμε τη δουλειά μας ως επόπτες, παρακολουθώντας το ζήτημα της ρευστότητας και της φερεγγυότητας των τραπεζών.

    Σε ερώτηση αν ο Μηχανισμός συμβουλεύει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν την έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος, απάντησε πως δεν είναι η δουλειά του Μηχανισμού να συμβουλεύει, αλλά να επεμβαίνει σε συγκεκριμένες καταστάσεις και κάτω από συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο και να παίρνει αποφάσεις. Ο αποφάσεις αυτές, εξήγησε δε δημοσιοποιούνται. «Δε σχολιάζω αποφάσεις που μπορεί να έχουν ληφθεί αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες», κατέληξε η Ντανιέλ Νουί.

    [04] Η Τράπεζα της Ελλάδος πήρε τον ELA που ζήτησε

    Συνεδρίασε και σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.Σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα της Ελλάδος «πήρε όσο ΕLA (ρευστότητα έκτακτης ανάγκης) ζήτησε».

    Ωστόσο δεν διευκρινίζεται αρμοδίως αν και κατά πόσο αυξήθηκε το όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του συγκεκριμένου Μηχανισμού. Τούτο σημαίνει ότι το όριο του ELA μπορεί και να μην έχει αυξηθεί. Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση του ορίου κρίνεται επιβεβλημένη κάθε φορά που παρατηρούνται εκτεταμένες εκροές καταθέσεων.

    Πάντως η κατάσταση θα επανεξεταστεί τις επόμενες 24 ώρες εφόσον είναι αναγκαίο.

    [05] Ρεκόρ φυλακίσεων δημοσιογράφων στην Αίγυπτο

    Η Αίγυπτος έχει τον μεγαλύτερο αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία, τους οποίους στέλνει στη φυλακή χρησιμοποιώντας το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας με στόχο την καταστολή των ελευθεριών του Τύπου, ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

    Απογραφή που διενήργησε η CPJ στις φυλακές την 1η Ιουνίου κάνει λόγο για 18 Αιγύπτιους δημοσιογράφους οι οποίοι κρατούνται για λόγους που συνδέονται με ρεπορτάζ τους, ο μεγαλύτερος αριθμός φυλακισμένων δημοσιογράφων στην Αίγυπτο από το 1990 που η CPJ ξεκίνησε να κρατάει σχετικά αρχεία.

    «Η απειλή φυλάκισης στην Αίγυπτο εντάσσεται σε ένα κλίμα άσκησης πίεσης από την πλευρά των αρχών προς μέσα ενημέρωσης για λογοκρισία των επικριτικών φωνών και για έκδοση διαταγής για την φίμωσή τους όταν πρόκειται για ευαίσθητα θέματα» αναφέρει η Επιτροπή σε έκθεσή της που δημοσιεύεται σήμερα.

    [06] Βερολίνο: Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες επικρίνουν τον ρόλο του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις

    Μετά τη νέα αποτυχία χθες των συνομιλιών για την επίτευξη συμφωνίας με στόχο την επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα, στο εσωτερικό της Γερμανίας έχουν ενταθεί οι επικρίσεις απέναντι στη σκληρή στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.Κυρίως οι Γερμανοί Πράσινοι κατηγορούν το ΔΝΤ ότι επιθυμεί να επιβάλει στην Αθήνα την άποψή του για την οικονομική πολιτική. Όμως κριτική ασκείται και από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

    «Έχω την εντύπωση ότι πλέον το ζήτημα δεν είναι αν η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει ένα λογικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα, αλλά αν εφαρμόζει τις πολιτικο-οικονομικές απόψεις του ΔΝΤ», δήλωσε ο ειδικός επί των οικονομικών θεμάτων των Πρασίνων Γκέρχαρντ Σικ.«Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνεται σε μια δημοκρατία», πρόσθεσε. «Παραμένει απόφαση των Ελλήνων ψηφοφόρων με ποιο τρόπο θα εξυγιανθεί το κράτος τους», υπογράμμισε.

    Η επικεφαλής της επιτροπής Θεμελιωδών Αξιών του SPD Γκεζίνε Σβαν κατήγγειλε χθες το βράδυ στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής στον γερμανικό σταθμό ARD τη «νεοφιλελεύθερη» στάση του ΔΝΤ.

    [07] Υπέρ της συμφωνίας με τους δανειστές τάσσεται ο ΣΕΒ

    Παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις κάνει σήμερα ο ΣΕΒ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές, η οποία θα εδραιώσει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

    Ενώ στις Βρυξέλες συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, των θεσμών και κοινοτικών παραγόντων, μετά τις νέες απαιτήσεις των δύο τελευταίων, οι οποίες ανέτρεψαν τις όποιες ισορροπίες υπήρχαν στις αρχές της εβδομάδας, στην επισκόπηση του εβδομαδιαίου δελτίου για την ελληνική οικονομία του ΣΕΒ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, εκφράζεται η ελπίδα ότι στο σημερινό Συμβούλιο Κορυφής θα υπάρξουν αποφάσεις που θα εδραιώνουν τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

    Εκτιμάται επίσης ότι αν δεν υπάρξει ρήξη, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν και την επόμενη βδομάδα, ενώ στην αναφορά που γίνεται στα νέα φορολογικά μέτρα, επισημαίνεται ότι η υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αναμένεται να βλάψει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, καθώς και ότι η αναστροφή του αρνητικού κλίματος στην οικονομία, προϋποθέτει ότι τα μέτρα θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα, ενώ όταν οι συνθήκες ομαλοποιηθούν θα πρέπει να υπάρξει μείωση της φορολογίας σε μόνιμη βάση. Ενδιαφέρον προκαλεί εξάλλου η επισήμανση, ότι η φορολογία των επιχειρήσεων δεν φορολογεί τον πλούτο, αλλά τη δημιουργία του πλούτου, κάτι που αναμένεται να έχει αρνητικές συνέπειες στις επενδύσεις και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    [08] Αποτράπηκαν τρεις απόπειρες αυτοκτονίας από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

    Αποτράπηκαν ακόμα τρεις απόπειρες αυτοκτονίας, που εκδηλώθηκαν μέσω διαδικτύου, στις 22 και 23 Ιουνίου, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τη βοήθεια της online διαδικασίας «Cyber Alert». Πρόκειται για τις περιπτώσεις τριών γυναικών, 19χρονης, 44χρονης και 55χρονης.

    Σε όλες τις περιπτώσεις έγιναν άμεσα και αποτελεσματικά όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με τα αρμόδια Αστυνομικά Τμήματα, για τον φυσικό εντοπισμό των ατόμων και τη διασφάλιση της σωματικής τους ακεραιότητας.

    Το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε και για τις τρεις περιπτώσεις, θα υποβληθεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

    [09] Η συγκινητική ιστορία πίσω από τη ζωγραφιά ενός 8χρονου κοριτσιού

    Ζωγράφισε πρώτα το σπίτι της, με τα δύο παράθυρα και τη μεγάλη πόρτα. Στη συνέχεια σκίτσαρε τον πατέρα της και έναν άγνωστο άντρα, με καλυμμένο πρόσωπο και μαχαίρι στο χέρι. Και στο τέλος αποτύπωσε τα δάκρυά της. Η οκτάχρονη Ιρακινή Νεβίν επέλεξε το μολύβι και το χαρτί για να εκφράσει το βίωμα που τη στιγμάτισε: τη δολοφονία του πατέρα της από έναν τζιχαντιστή μπροστά στα μάτια της.

    Η ζωγραφιά της μικρής Νεβίν έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου και συγκλονίζει με την τραγικότητά της και την πληθώρα των συναισθημάτων που αποτυπώνει. Όλα ξεκίνησαν πριν από μία εβδομάδα όταν το οκτάχρονο κορίτσι έφτασε στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Έβρου μαζί με τη μητέρα της, τις δυο αδελφές και τον άντρα της αδελφής της. Στις ερωτήσεις των καταγραφέων του ΚΕΠΥ για το όνομά της, το μικρό κορίτσι παρέμενε σιωπηλό και ανέκφραστο.

    «Όταν έφτασε το κοριτσάκι δεν μιλούσε, δεν χαμογελούσε, δεν είχε τις αντιδράσεις που έχουν τα άλλα παιδιά. Ήταν σε κατάσταση άγχους», διηγείται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καταγραφέας που πρώτος ήρθε σε επαφή με την οικογένεια, υπαρχιφύλακας, Χρήστος Δαρβούδης.

    Τότε η διερμηνέας της ζήτησε να ζωγραφίσει την πατρίδα της και το σπίτι της και να της τα δείξει. Το αποτέλεσμα ήταν σοκαριστικό. Η Νεβίν άρχισε να ζωγραφίζει πρώτα ένα σπίτι, μετά τον πατέρα της, στη συνέχεια έναν άλλον άνδρα με μαντήλι στο στόμα, οδοντωτό μαχαίρι στο ένα χέρι και βόμβα στο άλλο και ανάμεσα σ' αυτούς τοποθέτησε ένα κοριτσάκι που κλαίει. Στο τέλος, ολοκλήρωσε την εικόνα προσθέτοντας στη ζωγραφιά ήλιο, σύννεφα και πολλά λυπημένα λουλούδια.

    «Αμέσως μόλις είδαμε τη ζωγραφιά ρωτήσαμε τη μητέρα τι συνέβαινε», θυμάται ο κ. Δαρβούδης. Η μητέρα άρχισε να τους διηγείται ότι η οικογένεια ζούσε στο Ιράκ και πριν από ένα μήνα μπήκε ένας τζιχαντιστής στο σπίτι τους και ζήτησε να πάρει τις τρεις κόρες της οικογένειας. Ο πατέρας τους αρνήθηκε και ο τζιχαντιστής τον σκότωσε μπροστά στα μάτια της οκτάχρονης Νεβίν. Τότε η οικογένεια αναγκάστηκε να μαζέψει τα υπάρχοντά της και να φύγει από το Ιράκ. Έπειτα από ένα μακρύ ταξίδι διαμέσου της Τουρκίας και της Βουλγαρίας, έφτασαν στην Ελλάδα.

    «Η μητέρα της μας είπε ότι μετά το συμβάν αυτό η Νεβίν σταμάτησε να μιλάει, σχεδόν δεν τρώει και βλέπει συνέχεια εφιάλτες», λέει ο καταγραφέας. «Μόλις έμαθα την ιστορία έδωσα ένα λούτρινο ελεφαντάκι στο κορίτσι, η οποία το αγκάλιασε με πάθος και άρχισε να το φιλάει. Ήταν η πρώτη φορά που μετά από αρκετή ώρα η μικρή χαμογέλασε και μίλησε», προσθέτει. Σε κακή ψυχολογική κατάσταση ήταν και οι άλλες δύο κόρες της οικογένειας, αλλά και η μητέρα, η οποία όμως προσπάθησε να είναι δυνατή για να δίνει θάρρος στα παιδιά της.

    Στα δύο χρόνια που εργάζεται ως καταγραφέας στο φυλάκιο του Έβρου, ο Χρήστος Δαρβούδης έχει ακούσει πολλές συγκλονιστικές ιστορίες. Όπως λέει, πολύ δύσκολες καταστάσεις βιώνουν οι Κούρδοι, αλλά και οι Σύριοι. Ωστόσο η ιστορία της Νεβίν έκανε όλους όσους την άκουσαν να κλάψουν. «Εμείς οι εργαζόμενοι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανακουφίσουμε τον πόνο των ανθρώπων που φτάνουν στην Ελλάδα. Δίνουμε ακόμα και χρήματα από την τσέπη μας για να αγοράσουμε είδη πρώτης ανάγκης για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, όπως γάλα, παιχνίδια ή σε μία περίπτωση γυαλιά μυωπίας», επισημαίνει.

    [10] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα - θεσμών

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, των επικεφαλής των τριών θεσμών, του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, αυτή τη στιγμή καθαρογράφεται η πρόταση που θα κατατεθεί στο Eurogroup. Πρόκειται για ένα σύνολο εγγράφων που εγκρίθηκαν ομόφωνα από τους θεσμούς που στάλθηκε στο Eurogroup και μπορεί να αποτελέσει βάση συμφωνίας, τονίζουν οι ευρωπαϊκές πηγές.

    Από τις 7 το πρωί είχαν προηγηθεί οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων, οι οποίες σύμφωνα με κοινοτική πήγη ήταν «εποικοδομητικές».

    [11] Το Eurogroup εξετάζει την επιστροφή στην Ελλάδα μέρους των κερδών από τις αγορές ελληνικών ομολόγων

    Ποσό ύψους έως 3,35 δις. ευρώ, που αντιστοιχεί σε κέρδη των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από το πρόγραμμα αγοράς ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ (Securities Market Program, SMP) μπορεί να επιστραφεί στην Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου, εφόσον η χώρα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξετάζουν την επιστροφή μέρους των κερδών αυτών , εάν η Ελλάδα επιτύχει συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές, αναφέρει το δημοσίευμα που επικαλείται τρεις αξιωματούχους. Τα κέρδη από το SMP μπορεί να διατεθούν γρήγορα, επειδή οι υπουργοί δεν χρειάζονται την έγκριση των κοινοβουλίων τους, δήλωσε ένας αξιωματούχος. Τα κέρδη αυτά μεταφέρονται από τις χώρες σε έναν λογαριασμό στον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) - το ταμείο διασώσεων της Ευρωζώνης -, το οποίο μπορεί να τα διαθέσει στην Ελλάδα μόλις το ζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών. Ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, έχουν επιφυλάξεις αν αυτή θα ήταν σωστή στρατηγική, ανέφερε άλλος αξιωματούχος.

    Το ποσό από κέρδη του SMP στο 2014, το οποίο μπορεί να διατεθεί στην Ελλάδα εάν ζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ανέρχεται σε 1,85 δις. ευρώ έως τις 30 Ιουνίου. Από την 1η Ιουλίου αναμένεται να μεταφερθούν από τις χώρες επιπλέον 1,5 δις. ευρώ από κέρδη στο 2015, τα οποία επίσης μπορούν να δοθούν στην Ελλάδα, εάν το Eurogroup θελήσει να τα αποδεσμεύσει, δήλωσε ο αξιωματούχος.

    Στην Ελλάδα επεστράφησαν τον Ιούλιο του 2013 κέρδη 1,5 δις. ευρώ από το SMP, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ESM.

    [12] Ρ. Ντ. Πρεχτ: Αν αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της στη δύσκολη θέση, στέλνουμε λάθος μήνυμα

    Η Ελλάδα, παρά τα οικονομικά της προβλήματα, πρέπει να παραμείνει μέλος της νομισματικής ένωσης, εκτίμησε ο Γερμανός φιλόσοφος Ρίχαρντ Νταβίντ Πρεχτ.

    «Η παλιά ιστορία ότι η Ευρώπη είναι μια μεγάλη συμμαχία ειρήνης δεν ισχύει πλέον και δεν έχουμε βρει κάποια άλλη αφήγηση», επεσήμανε ο Πρεχτ. Γι αυτό τον λόγο ο Γερμανός φιλόσοφος προσπάθησε να αναπτύξει μία (αφήγηση): Η Ευρώπη τού θυμίζει την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία λίγο πριν την πτώση της.

    Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατέρρευσε λόγω της έλλειψης εσωτερικής συνοχής, εξήγησε ο Πρχτ σημειώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή συνοχή περισσότερο από ποτέ.

    «Η ψηφιακή επανάσταση είναι εδώ και δεν θα αφήσει τίποτα στη θέση του», προειδοποίησε ο ίδιος συγκρίνοντάς την με τις αλλαγές που προκάλεσε η βιομηχανική επανάσταση. Και η ψηφιακή πρόοδος με παρόμοιο τρόπο θα αλλάξει αποφασιστικά την κοινωνία, εξήγησε ο Πρεχτ.

    Σε 20 με 30 χρόνια δεν θα υφίσταται πλέον η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. «Θα έχουμε ποσοστά ανεργίας που ίσως να ξεπεράσουν αυτό της Ελλάδας σήμερα. Αν αφήσουμε την Ελλάδα τώρα μόνη της στη δύσκολη θέση, στέλνουμε λάθος μήνυμα», επεσήμανε.

    Εξάλλου αναρωτήθηκε για ποιο λόγο δίνεται τόση αξία σε μεταρρυθμίσεις «που μακροπρόθεσμα δεν θα καταστήσουν ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία».

    Παράλληλα ο Πρεχτ εκτίμησε ότι το αυξανόμενο κύμα μεταναστών προς την Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από κοινού. Επίσης ένας ακόμη λόγος για μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη είναι τα συμφέροντά της σε ό,τι αφορά την εξωτερική της πολιτική. Η Ευρώπη χρειάζεται έναν ευρωπαϊκό στρατό για να μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Πρεχτ.

    [13] «Ωραία όπως οι Έλληνες»: Εκατόν τριάντα πέντε χρόνια νεοελληνικής λογοτεχνίας

    Μια νέα ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, έργο του Ιταλού μεταφραστή και νεοελληνιστή Μαουρίτσιο Ντε Ρόζα, με τίτλο «Βella come I greci» (Ωραία όπως οι Έλληνες) παρουσιάστηκε σήμερα στην ιταλική πρωτεύουσα.

    Το βιβλίο πραγματεύεται «εκατόν τριάντα πέντε χρόνια νεώτερης νεοελληνικής λογοτεχνίας» από το 1880 μέχρι το 2015, η οποία παρουσιάζεται στο ιταλικό αναγνωστικό κοινό.

    «Η ελπίδα μου είναι να ξαφνιαστούν κάπως οι αναγνώστες, ανακαλύπτοντας μια λογοτεχνία η οποία χαρακτηρίζεται, από την μία από τα ιστορικά συμβάντα της σύγχρονης και νεώτερης Ελλάδας, και από την άλλη, συνδιαλέγεται άνετα με το πνεύμα της διεθνούς λογοτεχνίας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μαουρίτσιο Ντε Ρόζα, ο οποίος εδώ και μια δεκαετία διάλεξε ως μόνιμο τόπο κατοικίας του την Αθήνα.

    Ο Ιταλός μεταφραστής, ο οποίος έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών, μεταξύ άλλων, με τον εκδοτικό οίκο Crocetti, προσθέτει ότι ξεκίνησε το έργο του από τις τελευταίες αναφορές της γνωστής «Ιστορίας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» που έχει συγγράψει ο καθηγητής Μάριο Βίττι, δίδοντας στην συνέχεια, ιδιαίτερη έμφαση στην λογοτεχνική παραγωγή των τελευταίων πενήντα ετών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 June 2015 - 10:32:14 UTC