Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Σαμαράς ζητά κυβέρνηση με δοτό πρωθυπουργό καταγγέλει ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [02] Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια
  • [03] Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΠτΔ Πρ. Παυλόπουλο είχε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας
  • [04] Ώρα ευθύνης για όλους
  • [05] Το Eurogroup θα μελετήσει έγγραφο της ελληνικής κυβέρνηση ως βάση συμφωνίας λέει ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ
  • [06] Τι προβλέπει η νέα πρόταση των θεσμών
  • [07] Πρωτοβουλία της ιταλικής εφημερίδας «Ιλ Μανιφέστο» υπέρ της Ελλάδας
  • [08] ΝΑΤΟ: Κίνδυνος να επαναληφθούν οι σφοδρές μάχες στην Ουκρανία
  • [09] Η συγκινητική ιστορία πίσω από τη ζωγραφιά ενός 8χρονου κοριτσιού
  • [10] Πανελλαδικές: Ανακοινώθηκαν οι βαθμοί των υποψηφίων των ΕΠΑΛ
  • [11] Υπέρ της συμφωνίας με τους δανειστές τάσσεται ο ΣΕΒ
  • [12] Η μεταφορά ανθρώπων σε άλλους πλανήτες απέχει δεκαετίες, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σταμάτης Κριμιζής
  • [13] Το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης ζωντανεύει το Σάββατο 27 Ιουνίου
  • [14] Μια παλιά κινηματογραφική μηχανή η αφορμή για τη θεατρική παράσταση «Ούτε μια αναπνοή χαμένη»
  • [15] Σόιμπλε: Οι θέσεις της Αθήνας και των πιστωτών της βρίσκονται ακόμα πιο μακριά
  • [16] Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα δεν έχει συμφωνήσει με το κείμενο που κατέθεσαν οι θεσμοί στο Eurogroup
  • [17] Σινεμά κάτω από τ' άστρα της Αθήνας

  • [01] Ο Σαμαράς ζητά κυβέρνηση με δοτό πρωθυπουργό καταγγέλει ο ΣΥΡΙΖΑ

    Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο κατηγορεί ότι την ώρα που η κυβέρνηση δίνει σκληρή μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού, εκείνος ζητά κυβέρνηση με δοτό πρωθυπουργό.

    «Την ώρα που η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δίνουν σκληρή μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού, ο κ. Σαμαράς εκφράζει τους μύχιους πόθους του. Ζητά κυβέρνηση με δοτό πρωθυπουργό προκειμένου να υπογράψει και να εφαρμόσει ό,τι ζητούν οι δανειστές. Άραγε, αυτές τις σκέψεις τις κρατά για τον εαυτό του ή τις μοιράζεται με Ευρωπαίους αξιωματούχους;» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

    [02] Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια

    Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η ΝΔ.

    Υπέρ τάχθηκαν 172 βουλευτές, κατά 91 βουλευτές, ενώ τέσσερις δήλωσαν «παρών».

    Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κώστας Ζουράρης, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή του κόμματός του.

    Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, μαζί με τη ΝΔ και τη Χρυσή Αυγή, το καταψήφισαν, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

    [03] Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΠτΔ Πρ. Παυλόπουλο είχε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας

    Για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, σε επικοινωνία που είχε πριν από λίγο μαζί του.

    [04] Ώρα ευθύνης για όλους

    «Η ελληνική πλευρά παρέμεινε σταθερή στις προτάσεις της οι οποίες και είχαν αναγνωριστεί ως βάση συζήτησης πριν από λίγες ημέρες», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των θεσμών.

    Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν: «Οι προτάσεις εξειδικεύθηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελούν δε μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για άμεση συμφωνία στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. H ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση. Τώρα είναι ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός».

    [05] Το Eurogroup θα μελετήσει έγγραφο της ελληνικής κυβέρνηση ως βάση συμφωνίας λέει ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ

    Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε έγγραφο ως βάση για συμφωνία.

    Οι υπουργοί (Οικονομικών) θα μελετήσουν τώρα αυτό το έγγραφο "για να δουν εάν μπορεί να γίνει αποδεκτό", δήλωσε ο αυστριακός υπουργός στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

    [06] Τι προβλέπει η νέα πρόταση των θεσμών

    Δύο κείμενα θα τεθούν προς συζήτηση στην συνεδρίαση του Eurogroup, ένα της ελληνικής πλευράς και ένα των θεσμών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

    Αλλαγές στην προηγούμενη πρόταση τους για τον ΦΠΑ περιλαμβάνει η νέα πρόταση που κατέθεσαν σήμερα οι θεσμοί.

    Στη νέα πρόταση οι δανειστές περιλαμβάνουν και τα βασικά τρόφιμα (γάλα, ψωμί, λάδι κ.ά.) στον συντελεστή 13%, μαζί με την ενέργεια και το νερό. Στην προηγούμενη πρότασή τους περιελάμβαναν στον συντελεστή 13% μόνο τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα (φρέσκα).

    Ωστόσο μεταφέρουν στον υψηλότερο συντελεστή 23% και τα ξενοδοχεία εκτός από τα εστιατόρια και τα κέτερινγκ.

    Στον συντελεστή 6%, με βάση την πρόταση αυτή, παραμένουν φάρμακα, βιβλία και θέατρα.

    Προτείνεται επίσης η κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

    Μεταξύ άλλων προβλέπεται η δυνατότητα αναθεώρησης των συντελεστών του ΦΠΑ και των κατηγοριών προϊόντων που εντάσσονται σε αυτούς τους συντελεστές στο τέλος του 2016, εφόσον υπάρξουν τα περιθώρια από την αύξηση των εσόδων από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής.

    Επίσης προτείνεται η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών και η αύξηση στο 100% της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις. Στην πρόταση των δανειστών περιλαμβάνεται επίσης η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ για τους αγρότες και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015 και 2016 με την ίδια απόδοση εσόδων ( 2,65 δις ευρώ) ακόμη και αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

    Προβλέπεται ακόμη η αναθεώρηση της φορολογίας εισοδήματος το Σεπτέμβριο του 2015, με σκοπό την απλοποίηση του συστήματος tax credit και την εφαρμογή νέας φορολογικής κλίμακας που θα ενσωματώνει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.

    Ακόμη προτείνεται η αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 26% στο 28% και η αύξηση από το 10% στο 13% του συντελεστή του φόρου πολυτελείας ο οποίος θα επιβληθεί και στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων.

    [07] Πρωτοβουλία της ιταλικής εφημερίδας «Ιλ Μανιφέστο» υπέρ της Ελλάδας

    «Παραιτούμαι από το ελληνικό χρέος που μου αναλογεί» (Io rinuncio al mio debito greco) ονομάζεται η πρωτοβουλία-έκκληση της ιταλικής αριστερής εφημερίδας «Ιλ Μανιφέστο» υπέρ της Ελλάδας. Η ιδέα ανήκει στη δημοσιογράφο, ιστορική μορφή της ιταλικής αριστεράς, πρώην βουλευτίνα και ευρωβουλευτίνα Λουτσιάνα Καστελλίνα.

    Η εφημερίδα καλεί τους Ιταλούς πολίτες να στείλουν mail, δηλώνοντας ότι παραιτούνται από το ελληνικό χρέος που τους αναλογεί, στην ιταλική προεδρία της κυβέρνησης ή στις επιτροπές του «Ψηφοδελτίου Τσίπρα» το οποίο συμμετείχε στις ευρωεκλογές του 2014, εκλέγοντας τρεις ευρωβουλευτές.

    «Η Αθήνα δεν είναι μόνη. Το γράμμα "παραιτούμαι από το ελληνικό χρέος που μου αναλογεί" είναι μια μικρή αλλά και μεγάλη απάντηση στην ενέδρα της ΕΕ και του ΔΝΤ σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα», γράφει η ιταλική αριστερή εφημερίδα.

    [08] ΝΑΤΟ: Κίνδυνος να επαναληφθούν οι σφοδρές μάχες στην Ουκρανία

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι υπάρχει «κίνδυνος επανάληψης των σφοδρών μαχών» στην ανατολική Ουκρανία, όπου η εκεχειρία παραβιάζεται τακτικά.

    «Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει ήδη στοιχίσει περισσότερες από 6.000 ζωές. Οι παραβιάσεις της εκεχειρίας συνεχίζονται και υπάρχει πάντα κίνδυνος να επαναληφθούν οι σφοδρές μάχες», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά την έναρξη της συνεδρίασης των 28 υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ με τον ουκρανό ομόλογό τους Στέπαν Πόλτορακ στις Βρυξέλλες.

    «Η Ρωσία συνεχίζει να στηρίζει τους αυτονομιστές εκπαιδεύοντάς τους, παρέχοντάς τους όπλα και στρατιώτες. Έχει συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό δυνάμεων στα σύνορά της με την Ουκρανία», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.

    «Οι καλύτερες ευκαιρίες για την επίτευξη ειρήνης υπάρχουν στην πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ 2, η οποία επέτρεψε την εφαρμογή εκεχειρίας τον Φεβρουάριο», δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ. «Καλώ όλες τις πλευρές να το πράξουν και η Ρωσία έχει ιδιαίτερη ευθύνη ως προς αυτό», πρόσθεσε.

    [09] Η συγκινητική ιστορία πίσω από τη ζωγραφιά ενός 8χρονου κοριτσιού

    Ζωγράφισε πρώτα το σπίτι της, με τα δύο παράθυρα και τη μεγάλη πόρτα. Στη συνέχεια σκίτσαρε τον πατέρα της και έναν άγνωστο άντρα, με καλυμμένο πρόσωπο και μαχαίρι στο χέρι. Και στο τέλος αποτύπωσε τα δάκρυά της. Η οκτάχρονη Ιρακινή Νεβίν επέλεξε το μολύβι και το χαρτί για να εκφράσει το βίωμα που τη στιγμάτισε: τη δολοφονία του πατέρα της από έναν τζιχαντιστή μπροστά στα μάτια της.

    Η ζωγραφιά της μικρής Νεβίν έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου και συγκλονίζει με την τραγικότητά της και την πληθώρα των συναισθημάτων που αποτυπώνει. Όλα ξεκίνησαν πριν από μία εβδομάδα όταν το οκτάχρονο κορίτσι έφτασε στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Έβρου μαζί με τη μητέρα της, τις δυο αδελφές και τον άντρα της αδελφής της. Στις ερωτήσεις των καταγραφέων του ΚΕΠΥ για το όνομά της, το μικρό κορίτσι παρέμενε σιωπηλό και ανέκφραστο.

    «Όταν έφτασε το κοριτσάκι δεν μιλούσε, δεν χαμογελούσε, δεν είχε τις αντιδράσεις που έχουν τα άλλα παιδιά. Ήταν σε κατάσταση άγχους», διηγείται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καταγραφέας που πρώτος ήρθε σε επαφή με την οικογένεια, υπαρχιφύλακας, Χρήστος Δαρβούδης.

    Τότε η διερμηνέας της ζήτησε να ζωγραφίσει την πατρίδα της και το σπίτι της και να της τα δείξει. Το αποτέλεσμα ήταν σοκαριστικό. Η Νεβίν άρχισε να ζωγραφίζει πρώτα ένα σπίτι, μετά τον πατέρα της, στη συνέχεια έναν άλλον άνδρα με μαντήλι στο στόμα, οδοντωτό μαχαίρι στο ένα χέρι και βόμβα στο άλλο και ανάμεσα σ' αυτούς τοποθέτησε ένα κοριτσάκι που κλαίει. Στο τέλος, ολοκλήρωσε την εικόνα προσθέτοντας στη ζωγραφιά ήλιο, σύννεφα και πολλά λυπημένα λουλούδια.

    «Αμέσως μόλις είδαμε τη ζωγραφιά ρωτήσαμε τη μητέρα τι συνέβαινε», θυμάται ο κ. Δαρβούδης. Η μητέρα άρχισε να τους διηγείται ότι η οικογένεια ζούσε στο Ιράκ και πριν από ένα μήνα μπήκε ένας τζιχαντιστής στο σπίτι τους και ζήτησε να πάρει τις τρεις κόρες της οικογένειας. Ο πατέρας τους αρνήθηκε και ο τζιχαντιστής τον σκότωσε μπροστά στα μάτια της οκτάχρονης Νεβίν. Τότε η οικογένεια αναγκάστηκε να μαζέψει τα υπάρχοντά της και να φύγει από το Ιράκ. Έπειτα από ένα μακρύ ταξίδι διαμέσου της Τουρκίας και της Βουλγαρίας, έφτασαν στην Ελλάδα.

    «Η μητέρα της μας είπε ότι μετά το συμβάν αυτό η Νεβίν σταμάτησε να μιλάει, σχεδόν δεν τρώει και βλέπει συνέχεια εφιάλτες», λέει ο καταγραφέας. «Μόλις έμαθα την ιστορία έδωσα ένα λούτρινο ελεφαντάκι στο κορίτσι, η οποία το αγκάλιασε με πάθος και άρχισε να το φιλάει. Ήταν η πρώτη φορά που μετά από αρκετή ώρα η μικρή χαμογέλασε και μίλησε», προσθέτει. Σε κακή ψυχολογική κατάσταση ήταν και οι άλλες δύο κόρες της οικογένειας, αλλά και η μητέρα, η οποία όμως προσπάθησε να είναι δυνατή για να δίνει θάρρος στα παιδιά της.

    Στα δύο χρόνια που εργάζεται ως καταγραφέας στο φυλάκιο του Έβρου, ο Χρήστος Δαρβούδης έχει ακούσει πολλές συγκλονιστικές ιστορίες. Όπως λέει, πολύ δύσκολες καταστάσεις βιώνουν οι Κούρδοι, αλλά και οι Σύριοι. Ωστόσο η ιστορία της Νεβίν έκανε όλους όσους την άκουσαν να κλάψουν. «Εμείς οι εργαζόμενοι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανακουφίσουμε τον πόνο των ανθρώπων που φτάνουν στην Ελλάδα. Δίνουμε ακόμα και χρήματα από την τσέπη μας για να αγοράσουμε είδη πρώτης ανάγκης για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, όπως γάλα, παιχνίδια ή σε μία περίπτωση γυαλιά μυωπίας», επισημαίνει.

    [10] Πανελλαδικές: Ανακοινώθηκαν οι βαθμοί των υποψηφίων των ΕΠΑΛ

    Ανακοινώθηκαν οιβαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΕΠΑΛ-Α', καθώς και των ΕΠΑΛ-Β' (μαθήματα ειδικότητας).

    Οι βαθμολογίες είναι ανηρτημένες σε όλα τα επαγγελματικά λύκεια της χώρας, ενώ οι υποψήφιοι μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (http://results.it.minedu.gov.gr), πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους.

    Εκκρεμεί η έκδοση της βαθμολογίας των υποψηφίων που έδωσαν ειδικά μαθήματα.

    Σημειώνεται ότι μέχρι την Τρίτη, 7 Ιουλίου, οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό τους δελτίο (στην ηλεκτρονική διεύθυνσηhttp://exams.it.minedu.gov.gr).

    [11] Υπέρ της συμφωνίας με τους δανειστές τάσσεται ο ΣΕΒ

    Παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις κάνει σήμερα ο ΣΕΒ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές, η οποία θα εδραιώσει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

    Ενώ στις Βρυξέλες συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, των θεσμών και κοινοτικών παραγόντων, μετά τις νέες απαιτήσεις των δύο τελευταίων, οι οποίες ανέτρεψαν τις όποιες ισορροπίες υπήρχαν στις αρχές της εβδομάδας, στην επισκόπηση του εβδομαδιαίου δελτίου για την ελληνική οικονομία του ΣΕΒ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, εκφράζεται η ελπίδα ότι στο σημερινό Συμβούλιο Κορυφής θα υπάρξουν αποφάσεις που θα εδραιώνουν τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

    Εκτιμάται επίσης ότι αν δεν υπάρξει ρήξη, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν και την επόμενη βδομάδα, ενώ στην αναφορά που γίνεται στα νέα φορολογικά μέτρα, επισημαίνεται ότι η υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αναμένεται να βλάψει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, καθώς και ότι η αναστροφή του αρνητικού κλίματος στην οικονομία, προϋποθέτει ότι τα μέτρα θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα, ενώ όταν οι συνθήκες ομαλοποιηθούν θα πρέπει να υπάρξει μείωση της φορολογίας σε μόνιμη βάση. Ενδιαφέρον προκαλεί εξάλλου η επισήμανση, ότι η φορολογία των επιχειρήσεων δεν φορολογεί τον πλούτο, αλλά τη δημιουργία του πλούτου, κάτι που αναμένεται να έχει αρνητικές συνέπειες στις επενδύσεις και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    [12] Η μεταφορά ανθρώπων σε άλλους πλανήτες απέχει δεκαετίες, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σταμάτης Κριμιζής

    Έχει "επισκεφθεί" όλους τους πλανήτες με τα διαστημικά όργανα, τα οποία σχεδίασε και κατασκεύασε για τις διαστημικές αποστολές, και είναι ο μοναδικός επιστήμονας, που το έχει πετύχει αυτό. Τα σχολικά βιβλία έχουν ξαναγραφεί από τα αποτελέσματα των θρυλικών διαστημόπλοιων Voyager 1 και 2, αποστολών, των οποίων υπήρξε βασικός συντελεστής. Εργάστηκε επί δεκαετίες επικεφαλής ερευνητικών προγραμμάτων της ΝASA. Στα 77 του έτη το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι να ... ?αγγίξει? τον Ήλιο, καθώς το εργαστήριό του κατασκευάζει το διαστημόπλοιο Solar Probe Plus, που θα εκτοξευθεί προς τον Ήλιο το 2018 και θα είναι η πρώτη αποστολή σε άστρο.

    Ένας από τους πλέον διακεκριμένους διαστημικούς επιστήμονες στον κόσμο, ο Έλληνας ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, επικεφαλής του γραφείου Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, ομότιμος διευθυντής της Διοίκησης Διαστήματος του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ και πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις διαστημικές αποστολές, που βρίσκονται σε εξέλιξη και γι' αυτές που προγραμματίζονται, για τα γραφειοκρατικά εμπόδια σε μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ των μεγάλων διαστημικών υπηρεσιών, για τις δυνατότητες της Ελλάδας να μπει στον "χάρτη" των χωρών, που παράγουν διαστημική τεχνολογία.

    Χαρακτηρίζει τα ?απλησίαστα? της διαστημικής εξερεύνησης ως ?το υλικό των ονείρων?, πεπεισμένος, όμως, ότι ?οι σπουδαιότερες ανακαλύψεις είναι αυτές που δεν περιμένουμε?. ?Προσγειώνει?, ωστόσο, εκείνους, που ονειρεύονται το μέλλον τους ... σ' άλλη Γη κι άλλα μέρη, εκτιμώντας ότι ?η μεταφορά ανθρώπων σε άλλους πλανήτες απέχει αρκετές δεκαετίες, καθώς δεν έχουν ξεπεραστεί προβλήματα, όπως η προστασία του πληρώματος από ηλιακές εκρήξεις υψηλής ενέργειας, η έλλειψη βαρύτητας για μεγάλα χρονικά διαστήματα και πιθανές ψυχολογικές καταστάσεις?.

    Την Κυριακή 28 Ιουνίου και ώρα 20.00, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ο κ.Κριμιζής θα δώσει δημόσια διάλεξη με τίτλο "Το πρώτο ανθρώπινο ταξίδι στον Γαλαξία: Η Οδύσσεια των διαστημοπλοίων Voyager 1,2", ανοίγοντας τις εργασίες του 12ου Συνεδρίου της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας (ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ.), που διοργανώνεται (28/6-2/7) σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

    [13] Το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης ζωντανεύει το Σάββατο 27 Ιουνίου

    Το Σάββατο (27 Ιουνίου 2015), στο αρχαίο θέατρο Μεσσήνης, το TEDxKalamata φιλοξενεί τα «πρώτα βήματα» 11 σπουδαίων ανθρώπων και μας καλεί να κάνουμε το «πρώτο βήμα», σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, την Αρχαία Μεσσήνη.Οι ομιλητές που φτάνουν εκεί για να μας αφηγηθούν τα πρώτα τους βήματα, βήματα που στιγμάτισαν τη ζωή τους, βήματα ικανά ν' αλλάξουν τη ροή της ιστορίας, είναι:

    - Inna Shevchenko - Η επικεφαλής του διεθνούς ακτιβιστικού κινήματος Femen

    - Rolf Landua - O κορυφαίος φυσικός, επικεφαλής εκπαίδευσης του CERN

    - Zineb El Rhazoui - Η δημοσιογράφος του Charlie Hebdo που επέζησε

    - Andreja Pejic - Το πανέμορφο τρανσέξουαλ Top Μodel, μούσα του Gaultier

    - Mαριέττα Προβοπούλου - Η διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα

    - Laurence O' Rourke - Ο συντονιστής προσεδάφισης της διαστημικής αποστολής Rosetta της ESA

    - Bob Carey - O «Mr Tutu» που μάχεται των καρκίνο του μαστού

    - David Kwong - Ο διάσημος μάγος, γητευτής των ψευδαισθήσεων

    - Homayoon Kazerooni - Ο καθηγητής ρομποτικής του πανεπιστήμιου Berkeley, εμπνευστής του εξωσκελετού

    - Fio Silva - Το νέο αστέρι της street- art που μεταμορφώνει τους δρόμους του κόσμου

    Η ομάδα TEDxKalamata απευθύνεται στον καθένα, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, με τις τιμές των εισιτήριων της εκδήλωσης να είναι προσαρμοσμένες στις συνθήκες της εποχής μας. Τα εισιτήρια περιλαμβάνουν την είσοδο στην εκδήλωση, ενώ επίσης δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς με πούλμαν από την Καλαμάτα στην Αρχαία Μεσσήνη.Για φοιτητές, μαθητές και ανέργους το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ και το κανονικό 15 ευρώ.

    [14] Μια παλιά κινηματογραφική μηχανή η αφορμή για τη θεατρική παράσταση «Ούτε μια αναπνοή χαμένη»

    Πριν από τέσσερα χρόνια, σε μια βόλτα που έκανε ο γιατρός Γεράσιμος Μπαμίχας μαζί με άλλους εργαζόμενους στην εγκαταλελειμμένη πτέρυγα του νοσοκομείου Παπανικολάου, είδε μπροστά του ένα ασυνήθιστο εύρημα. Ήταν μια παλιά κινηματογραφική μηχανή, δεν επρόκειτο όμως απλά για μια αντίκα.

    Μπορεί να ήταν άδεια, όμως από τα αντικείμενα που βρέθηκαν δίπλα της, (ποντικοφαγωμένα βιβλία εισόδου ασθενών και ακτινογραφίες) ήταν σαφές ότι «στα νιάτα της» είχε καταγράψει γιορτές, εκδηλώσεις και χαρούμενες στιγμές των ασθενών του Λαϊκού Σανατορίου Ασβεστοχωρίου, που λειτούργησε στον ίδιο χώρο από τη δεκαετία του '20 ως εκείνη του '60 προτού το 1983 να μετεξελιχθεί σε Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου».

    «Στην εγκαταλελειμμένη πτέρυγα, όπου υπάρχει ακόμη η δομή των κτιρίων, οι πέτρες και οι τοίχοι, κρατούσαμε τα σκηνικά της θεατρικής μας ομάδας "Ληνός", που δημιούργησαν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο πριν από 20 χρόνια. Ποτέ όμως μέχρι εκείνη τη μέρα δεν είχαμε βρεθεί στο συγκεκριμένο σημείο. Μέσα στα χαλάσματα και το σωρό των αντικειμένων βρήκαμε κατά τύχη αυτή τη μηχανή. Η συγκεκριμένη εμπειρίαήταν "σταθμός" για τη θεατρική μας ομάδα που αποφάσισε τότε να προχωρήσει στην παραγωγή μιας θεατρικής παράστασης, με κύριους χαρακτήρες τους ανθρώπους που έζησαν στο σανατόριο, βίωσαν την αποξένωση, την εγκατάλειψη και την περιθωριοποίηση που δημιουργούσε και μόνο στο άκουσμά της η λέξη ?φυματίωση?», λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Μπαμίχας.

    Ακολούθησε μια μεγάλη κινητικότητα από πάρα πολλούς ανθρώπους, εργαζόμενους στο νοσοκομείο που προσφέρθηκαν να δουλέψουν εθελοντικά για την παράσταση αυτή. Η παράσταση με τον τίτλο "Λαϊκό Σανατόριο Ασβεστοχωρίου. Ούτε μια αναπνοή χαμένη" έγινε πράξη και φέτος "ανεβαίνει" και πάλι στον ίδιο χώρο για τον τρίτο κύκλο παραστάσεων.

    Το κοινό, που έμαθε από στόμα σε στόμα, την ιστορία της παράστασης, θα έχει τη δυνατότητα στις 26, 27, και 28 Ιουνίου καθώς και στις 3,4 και 5 Ιουλίου να δει από κοντά μια ανακυκλούμενη διαδρομή στις αφορμές του κοινωνικού αποκλεισμού μέσα από τις αιτίες και τις συγκυρίες της δημιουργίας του συνοικισμού της Εξοχής.

    [15] Σόιμπλε: Οι θέσεις της Αθήνας και των πιστωτών της βρίσκονται ακόμα πιο μακριά

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι οι θέσεις της Ελλάδας και των πιστωτών της βρίσκονται «ακόμη πιο μακριά» από πριν, αντί να προσεγγίζουν.

    «Οι Ελληνες έχουν μάλλον κάνει ένα βήμα πίσω» στις τελευταίες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους τρεις θεσμούς. «Υπάρχει μάλλον περαιτέρω απομάκρυνση παρά προσέγγιση», είπε ο Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

    [16] Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα δεν έχει συμφωνήσει με το κείμενο που κατέθεσαν οι θεσμοί στο Eurogroup

    Η ελληνική πλευρά δεν έχει συμφωνήσει με το κείμενο που κατέθεσαν οι θεσμοί στο Eurogroup, δήλωσε προσερχόμενος για την συνεδρίαση ο πρόεδρος της ευρωομάδας, Γερουν Ντάισελμπλουμ.

    «Θα παρουσιάσουμε στους υπουργούς τα έγγραφα που συνέταξαν από κοινού οι θεσμοί. Δεν έχουμε συμφωνία της ελληνικής πλευράς ακόμη», ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

    «Θα ήθελα να ακούσω μέσα στη συνεδρίαση την ελληνική πλευρά να πει με ποιά σημεία συμφωνεί και με ποιά όχι και «θα ξεκινήσουμε από εκεί», πρόσθεσε. Ερωτηθείς, τέλος, τί αναμένει από την αποψινή συνεδρίαση απάντησε: «Σκληρή δουλειά».

    [17] Σινεμά κάτω από τ' άστρα της Αθήνας

    Υπαίθριο σινεμά, μια μοναδική μεσογειακή εμπειρία. Κι ακόμα περισότερο όταν βιώνεται στον Ναό του Ολυμπίου Διός, όπου πριν λίγες ημέρες Αθηναίοι και μη, απόλαυσαν την ταινία του Μπάστερ Κίτον «Ο κινηματογραφιστής», συνοδεία ζωντανής μουσικής.

    Ήταν στην έναρξη του Θερινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ( Athens Open Air Film Festival), που συνεχίζει δυναμικά για τον μήνα Ιούνιο με μία σειρά προβολών για όλες τις ηλικίες και προτιμήσεις στις ωραιότερες γωνιές της πόλης, στα ιστορικά σημεία, σε υπαίθριες κινηματογραφικές αίθουσες .Και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο.

    Σήμερα 24/6 στο Σινέ Ζέφυρος στα 'Ανω Πετράλωνα, το κοινό θα απολαύσει τις παραισθησιογόνες «Ανεξέλεγκτες καταστάσεις» του Κεν Ράσελ (1980) ενώ την Πέμπτη 25/6 -και για πρώτη φορά στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη-, θα προβληθεί η μαύρη κωμωδία του Μάικλ Λέμαν «Heathers». (1988).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 June 2015 - 12:32:20 UTC