Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Σαμαρά-Παυλόπουλου για το δημοψήφισμα
  • [02] Δ. Κουτσούμπας: «Όχι» στην πρόταση των δανειστών και στην πρόταση της κυβέρνησης
  • [03] ΟΟΣΑ: Οι αγορές δεν είναι έτοιμες για ένα Grexit
  • [04] Εβ. Νοβότνι: Χρεοκοπία δεν σημαίνει και αποχώρηση από το ευρώ
  • [05] Στρος-Καν: Να μάθουμε από τα λάθη μας
  • [06] «Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί το Grexit», διαμηνύουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές
  • [07] Η αντιπολίτευση ζητεί από τη Μέρκελ να παρέμβει ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη
  • [08] Podemos: Η Γερμανία και το ΔΝΤ «θέλουν να στραγγαλίσουν την Ελλάδα»
  • [09] Β. Φαιμαν: Ένα Grexit θα ήταν καταστροφικό για την Ευρωζώνη
  • [10] Π. Παυλόπουλος: Η αρχαία Ελλάδα κοιτίδα της άμεσης δημοκρατίας
  • [11] Τι προβλέπει η νομοθεσία για την διενέργεια δημοψηφισμάτων
  • [12] Υπέρ του «ΝΑΙ» τάσσεται ο Κώστας Σημίτης
  • [13] Αστυνομική επιχείρηση για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Πελοπόννησο
  • [14] Τσίπρας: Το δημοψήφισμα είναι απόφαση ρήξης με τις πρακτικές που προσβάλλουν την Ευρώπη
  • [15] Π. Κρουγκμαν: Ο Τσίπρας κάνει το σωστό απέναντι στην τρέλα των θεσμών
  • [16] Μ. Βαλς: Η ΕΚΤ πρέπει να στηρίξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα
  • [17] Ντ. Τουσκ: Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης

  • [01] Συνάντηση Σαμαρά-Παυλόπουλου για το δημοψήφισμα

    «Την άλλη Κυριακή ο Ελληνικός Λαός θα αποδείξει για άλλη μια φορά ότι στις κρίσιμες ώρες δείχνει την μεγαλύτερη ωριμότητα και αποφασιστικότητα» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του σήμερα το μεσημέρι με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Όπως σημείωσε ο κ.Παυλόπουλος «η πορεία της χώρας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη πρέπει να μείνει αδιατάρακτη» και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο από την κοινή προσπάθεια όλων, που τώρα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία».Μάλιστα, επισήμανε ότι εν όψει της επικαιρότητας « αυτό το διακύβευμα, το γνωρίζει πολύ καλά και ο ελληνικός λαός».

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε ότι η υπεράσπιση της θέσεως της χώρας στην καρδιά της Ευρώπης αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την παράταξή του και πρόσθεσε ότι «είναι μια θέση, η οποία, πραγματικά στηρίζει την ίδια την ύπαρξη της Ελλάδος».

    Ο κ. Σαμαράς θα έχει συνάντηση το απόγευμα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 17:30 στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης,στη Βουλή.

    [02] Δ. Κουτσούμπας: «Όχι» στην πρόταση των δανειστών και στην πρόταση της κυβέρνησης

    Να πει ένα μεγάλο «όχι», τόσο στην πρόταση των δανειστών όσο και στην πρόταση της κυβέρνησης, κάλεσε τον λαό ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη συζήτηση σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πρόταση των τριών Θεσμών.

    «Ούτε η μία ούτε η άλλη πρόταση δίνουν λύση στο πρόβλημα. Το "όχι" της κυβέρνησης είναι απάτη για να πει ο λαός "ναι" στη δική της αντιλαϊκή πολιτική» επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «θέλουν να δέσουν χειροπόδαρα το λαό, και μετά να του λένε ότι εκείνος έκανε την επιλογή, να γίνει με τη βούλα του ό,τι γίνει και να δικαιωθεί, τελικά, ο ποιητής που λέει "λαέ μου ευκολόπιστε και πάντα προδομένε"». Εξάλλου, κάλεσε τους πολίτες να συνταχθούν με το ΚΚΕ, προς την κατεύθυνση της αποδέσμευσης από την ΕΕ.

    Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ επισήμανε ότι η κυβέρνηση φέρνει «εκβιαστικά διλήμματα χωρίς να θίγουν αυτούς που ευθύνονται για την κρίση: το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, η ΕΕ, οι λυκοσυμμαχίες που τον σφάζουν εδώ και χρόνια με αριστερό ή δεξιό πρόσημο». Χαρακτήρισε, δε, ως σταγόνα στον ωκεανό την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διευκολύνει τους επιχειρηματίες με διάφορους τρόπους. Όπως εξήγησε, αυτοί οι φόροι είναι έκτακτοι, ενώ οι φόροι για το λαό ήρθαν για να μείνουν, είναι μέτρα κατά του λαϊκού εισοδήματος.

    Εξάλλου, ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν τολμάει να φέρει την πρότασή της στη Βουλή, καθώς, όπως είπε «και 'σεις και εκείνοι προτείνετε βάρβαρα μέτρα με κάποια στρογγυλέματα στα ισοδύναμα».

    Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα συναντηθεί αύριο Δευτέρα στις 10π.μ.,με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά, ύστερα από αίτημά της, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ.

    [03] ΟΟΣΑ: Οι αγορές δεν είναι έτοιμες για ένα Grexit

    Η επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Κάθριν Μαν, εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση, σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, ότι οι «αγορές δεν είναι έτοιμες» για μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

    Για την Μαν «είναι σημαντικό να βρεθεί μια λύση για αυτήν την κατάσταση».

    «Η ανάκαμψη στην Ευρώπη είναι ακόμη εύθραστη και επομένως εξαρτάται από κάθε κατάσταση που ενέχει έναν κίνδυνο. Προκειμένου να την παγιώσουμε (την ανάκαμψη) πρέπει να άρουμε κάθε αβεβαιότητα» τόνισε η ίδια.

    Ερωτηθείσα σχετικά με το αν οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι προετοιμασμένες για τα χειρότερα, δηλαδή μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η Μαν απάντησε ότι «εδώ και κάποιο καιρό, συμπεριφέρονται σα να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος, σαν ο πληθωρισμός ή η μεταβλητότητα (των ξένων νομισμάτων) να μη μπορούν να συμβούν».

    «Επομένως εάν με ρωτάτε εάν είναι έτοιμες για αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, σας απαντώ πως όχι: δεν έχουν προβλέψει, στις εκτιμήσεις τους, κανέναν κίνδυνο» υπογράμμισε η ίδια προτού προσθέσει:«Οι αγορές δεν είναι έτοιμες».

    Εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη «θα είχε πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει, όπως το να εισαγάγει ένα ανεξάρτητο νόμισμα και να βρεθεί αντιμέτωπη με μία πολύ αβέβαιη συναλλαγματική ισοτιμία».

    [04] Εβ. Νοβότνι: Χρεοκοπία δεν σημαίνει και αποχώρηση από το ευρώ

    Εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει την Τρίτη τη δόση των 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τότε αρχίζει η διαδικασία αδυναμίας πληρωμών, ωστόσο μία χρεοκοπία δεν σημαίνει αποχώρηση από το ευρώ, χωρίς όμως και να υπάρχει εγγύηση ότι η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, επισήμανε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι, σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση.

    Πρόσθεσε δε, ότι στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα μπορούσε βασικά οποιαδήποτε στιγμή να υπάρξει μια θετική έκπληξη, αλλά «έως τώρα συνέβαιναν πάντα αναπάντεχα, αρνητικά γεγονότα», αλλά τελευταία, όπως σημείωσε, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα ήταν σε καλή πορεία και ο ίδιος πριν από τρεις ή πέντε ημέρες πίστευε πως το πρόγραμμα μπορούσε να οριστικοποιηθεί και ήδη είχαν καθοριστεί ημερομηνίες στα διάφορα Κοινοβούλια για την επικύρωσή του.

    [05] Στρος-Καν: Να μάθουμε από τα λάθη μας

    «Να μάθουμε από τα λάθη μας» είναι ο τίτλος που έδωσε σε άρθρο του ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν συνιστώντας μια «ριζικά διαφορετική κατεύθυνση στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα». Το άρθρο δημοσιεύεται στα Γαλλικά και Αγγλικά.

    Με την «δυσμενή τροπή που παίρνουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και πιστωτές», λέει ο Στρος-Καν, «όπως και με την αναγγελία του δημοψηφίσματος, είναι αναγκαίο να υπενθυμίσουμε κάποιες αλήθειες ώστε να πάρουμε μια νέα κατεύθυνση».

    «Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να δεχθεί καμία νέα χρηματοδότηση από την ΕΕ και από το ΔΝΤ αλλά να της δοθεί μια πολύ πλατιά επιμήκυνση της ωρίμανσης του χρέους παράλληλα με μια μεγάλη μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους της σε δημόσιους πιστωτές».

    «Είναι ανεύθυνο από πολιτικής και οικονομικής απόψεως, το να προαπαιτείται επιμόνως μια δημοσιονομική προσαρμογή με δεδομένο το σημερινό οικονομικό περιβάλλον της χώρας. Είναι επίσης ανάρμοστο, το να δίνεται χρηματική βοήθεια (στην Ελλάδα) απλώς και μόνο για να αποπληρώνονται οι δημόσιοι πιστωτές» υπογραμμίζει ο ΝΣΚ.

    Το Eurogroup δεσμεύθηκε το 2012 να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Έφθασε η στιγμή για να τηρήσει την υπόσχεσή του. Το ίδιο πρέπει να κάνει και το ΔΝΤ, να εξασφαλίσει ότι όλες οι αποπληρωμές που προβλέπονται για τα δύο επόμενα έτη να αναβληθούν (για αργότερα) ή να χρηματοδοτηθούν από πηγές που παραμένουν διαθέσιμες στο πρόγραμμα. Δεν αγνοώ τις θεσμικές δυσκολίες που αυτές οι αποφάσεις συνεπάγονται, θα πρέπει να ξεπεραστούν» υπογράμμισε.

    Αυτές οι κινήσεις θα ελευθερώσουν την Ελλάδα από όλες τις υποχρεώσεις προς τους δημόσιους πιστωτές για τα δύο επόμενα έτη. Η χώρα θα αντιμετωπίσει έντονη δημοσιονομική δυσχέρεια, διότι μη έχοντας τη δυνατότητα να δανειστεί στις αγορές, ούτε από την ΕΕ ούτε από το ΔΝΤ, θα υποχρεωθεί να εξισορροπήσει μόνη της τα δημοσιονομικά της. Για να τα καταφέρει, θα πρέπει οι Έλληνες να κάνουν, μόνοι τους, δύσκολες δημοσιονομικές επιλογές : Η κυβέρνηση να μαζεύει τους φόρους, να αγωνιστεί κατά της ολιγαρχίας, τα ιδιωτικά συμφέροντα και τη βαριά γραφειοκρατία του κρατικού μηχανισμού που υπονομεύει το δυναμικό της.

    Εφόσον η Ελλάδα τα καταφέρει, θα μπορέσει, σύμφωνα πάντα με τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, να επωφεληθεί για σταδιακή διαγραφή του χρέους της στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας PPTE (Pays pauvres tres endettes, "φτωχές χώρες με μεγάλο χρέος") που ήδη εφαρμόζεται για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες στο ΔΝΤ.

    Τα λάθη του ΔΝΤ που ο ίδιος ο Στρος Καν αναγνωρίζει είναι :

    Η διάγνωση ότι επρόκειτο για μια κλασική περίπτωση δημοσιονομικής κρίσης και ισοζυγίου πληρωμών, η οποία δεν ήταν σωστή και αυτό γιατί αγνοήθηκε το γεγονός ότι τα βασικό αίτιο του προβλήματος ήταν ο ημιτελής χαρακτήρας της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης και επ' αυτού θα έπρεπε να είχαν επικεντρωθεί οι προσπάθειες για να δοθεί λύση.

    Το άλλο λάθος ήταν ότι το ΔΝΤ υποτίμησε το βάθος των θεσμικών αδυναμιών της Ελλάδας που απαιτούσαν μεγαλύτερη υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας παράλληλα με μεγαλύτερη τεχνική υποστήριξη και δάνεια με ευνοϊκότερους όρους. Επίσης το ΔΝΤ έπρεπε να είναι λιγότερο απαιτητικό ως προς τα αποτελέσματα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με δεδομένο ότι οι δημόσιοι οργανισμοί ήταν ευρέως ελλειμματικοί.

    [06] «Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί το Grexit», διαμηνύουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές

    Η Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με σημερινή ανακοίνωσή της, καλεί τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να συνεδριάσουν εκτάκτως εντός της ερχόμενης εβδομάδας, με αντικείμενο το τι μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων.

    Ο πρόεδρός της, Τζιάνι Πιτέλα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι «η Ευρωζώνη εισέρχεται σε ταραγμένα νερά» και σημειώνει ότι «πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί το Grexit». Το ζητούμενο εξακολουθεί να είναι «ένας αξιοπρεπής συμβιβασμός» επισήμανε.

    «Οι διαφορές μεταξύ των προτάσεων των πιστωτών και της ελληνικής κυβέρνησης μπορούν να γεφυρωθούν» επισημαίνουν οι Σοσιαλιστές, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο ως διαμεσολαβητής.

    Στην ανακοίνωση των Σοσιαλιστών αναφέρεται, επίσης, ότι «μια τεράστια χρηματοπιστωτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτική καταστροφή είναι επικείμενη, αν η Ελλάδα αποκοπεί από χρηματοοικονομικές ροές και βγει έξω από την Ευρωζώνη» και ότι «οι αλυσιδωτές επιπτώσεις μπορεί να ξεφύγουν από τον έλεγχο»

    Όσοι αντιμετωπίζουν το σημερινό αδιέξοδο καθαρά ως χρηματοπιστωτική κρίση παίζουν με τη φωτιά δίπλα σε ένα βαρέλι μπαρούτι, καταλήγει η ανακοίνωση.

    [07] Η αντιπολίτευση ζητεί από τη Μέρκελ να παρέμβει ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη

    Η αντιπολίτευση στη Γερμανία εκτιμά ότι πλέον είναι καθήκον της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ να παρέμβει αποφασιστικά ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, αναφέρει στον ιστότοπό του ο γερμανικός κρατικός τηλεοπτικός σταθμός ARD.

    Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, η αντιπολίτευση στη Γερμανία αναμένει από τη Μέρκελ να κάνει κάποιες κινήσεις. «Η καγκελάριος Μέρκελ πρέπει τώρα να επέμβει. Η τύχη της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια της. Πρέπει να υπάρξει παράταση του λεγόμενου προγράμματος βοήθειας για μια εβδομάδα», ανακοίνωσε η ηγεσία του Die Linke.

    Και οι Πράσινοι φάνηκαν επικριτικοί προς τη στάση που τηρείται απέναντι στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής τους ομάδας Άντον Χόφραϊτερ χαρακτήρισε «εντελώς ανεύθυνο γεγονός» τυχόν αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Θα είχε, υπό προϋποθέσεις, τρομακτικές οικονομικές συνέπειες για την υπόλοιπη Ευρώπη και τον κόσμο», δήλωσε μιλώντας στο ARD.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Χανς Μίχελμπαχ ζήτησε να σταματήσει αμέσως η παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του ELA. «Μόλις σταματήσει η περαιτέρω βοήθεια, μια χρεοκοπία της Ελλάδας μοιάζει αναπόφευκτη», δήλωσε. Γι? αυτό τον λόγο, πρόσθεσε ο Μίχελμπαχ, η ΕΚΤ πρέπει τώρα να μην δώσει άλλα χρήματα στην Ελλάδα.

    [08] Podemos: Η Γερμανία και το ΔΝΤ «θέλουν να στραγγαλίσουν την Ελλάδα»

    Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και το ΔΝΤ θέλουν «να στραγγαλίσουν την Ελλάδα (και) να δώσουν ένα μάθημα» στην ισπανική αριστερά ώστε να αποφύγουν οποιαδήποτε εναλλακτική επιλογή στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται στην Ευρώπη, κατήγγειλε ο επικεφαλής του ισπανικού κόμματος Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.

    «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η γερμανική κυβέρνηση επιτίθενται στη δημοκρατία. Καταστρέφουν το πολιτικό σχέδιο της Ευρώπης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πάμπλο Ιγκλέσιας μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

    «Θα προσπαθήσουν να στραγγαλίσουν την Ελλάδα και φαίνεται πως θέλουν, προσπαθώντας αυτό, να δώσουν ένα μάθημα και σ' εμάς επίσης», κατήγγειλε ο αρχηγός του αριστερού κόμματος στο περιθώριο μιας διαδήλωσης για την υποστήριξη της Ελλάδας στη Μαδρίτη.

    Το Podemos, το οποίο καταγγέλλει τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη, έχει γίνει μέσα σε λιγότερο από ενάμισι χρόνο η τρίτη πολιτική δύναμη της Ισπανίας, μετά το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και το σοσιαλιστικό κόμμα.

    «Σ' αυτούς που θέλουν να φοβίσουν τους Ισπανούς τιμωρώντας τους Έλληνες, τους λέμε πως η Ισπανία δεν είναι η Ελλάδα, πως η Ισπανία έχει μια πολύ ισχυρή θέση στην Ευρώπη και πως δεν θα γονατίσουμε μπροστά στην Μέρκελ», τη καγκελάριο της Γερμανίας.

    «Αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες ώρες είναι μια απόπειρα να ταπεινωθούν οι Έλληνες»

    Μεγάλη εκδήλωση υπέρ της Ελλάδος στη Μαδρίτη

    Μεγάλη σε παλμό και μέγεθος ήταν η εκδήλωση που οργανώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο κεντρικό σημείο Κουέστα ντε Μογάνο της Μαδρίτης, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό «απέναντι στον εκβιασμό που υφίσταται από πλευράς των Θεσμών της τρόικας», σύμφωνα με τους οργανωτές της πρωτοβουλίας «Αλληλεγγύη προς την Ελλάδα», με σύνθημα «Ενωμένοι κατά της Λιτότητας/Αλληλεγγύη στην Ελλάδα».

    Χιλιάδες άνθρωποι, κρατώντας επιγραφές με το «ΟΧΙ» στα ελληνικά, σημαίες και με συνθήματα υπέρ της Ελλάδας και κατά των ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών θεσμών, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των πολυάριθμων κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων που συνθέτουν την πρωτοβουλία (Anticapitalistas, ATTAC, CCOO, Economistas sin Fronteras, Izquierda Unida, Marchas de la Dignidad 22M, Marchas a Bruselas, Plataforma de Auditoria ciudadana de la Deuda (PACD), Podemos Madrid, C?rculos de Cooperaci?n Internacional y de Lavapi?s, USO) και άρχισαν να συγκεντρώνονται από τις 21.00, ώρα Ελλάδος στο σημείο της εκδήλωσης.

    [09] Β. Φαιμαν: Ένα Grexit θα ήταν καταστροφικό για την Ευρωζώνη

    Προειδοποίηση ότι ένα Grexit, μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν καταστροφική τόσο για τους Ελληνες, «που δεν φταίνε σε τίποτα», όσο και για την Ευρωζώνη, απευθύνει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, σε σημερινή συνέντευξη του στην αυστριακή εφημερίδα «΄Εστεραιχ».

    Σε αντίθεση με τη διαφορετική άποψη άλλων Ευρωπαίων ηγετών που ισχυρίζονται ότι η Ευρωζώνη είναι προετοιμασμένη για μια τέτοια εξέλιξη και οι επιπτώσεις μιας εξόδου της Ελλάδας θα ήταν ελεγχόμενες, ο Αυστριακός καγκελάριος εκτιμά ει στη συνέντευξή του, ότι οι συνέπειες ενός Grexit για την Αυστρία μπορεί να είναι ανυπολόγιστες.

    Χθες, και σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία ο Βέρνερ Φάιμαν είχε τονίσει την ανάγκη συνέχισης των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα μέχρι την τελευταία στιγμή, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τη σημασία της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και απευθύνοντας έκκληση προς όλους που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις να καταβάλουν προσπάθειες για να επιτευχθεί μια τελευταία προσέγγιση.

    Παράλληλα, ο καγκελάριος προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να γίνουν περαιτέρω περικοπές στο ελληνικό κοινωνικό σύστημα, καθώς, όπως σημείωσε, υπάρχει μία κατάσταση που οι περισσότερο αδύναμοι άνθρωποι και ιδιαίτερα ο πληθυσμός στις πόλεις, δεν μπορούν πλέον να αντέξουν.

    [10] Π. Παυλόπουλος: Η αρχαία Ελλάδα κοιτίδα της άμεσης δημοκρατίας

    Τη διαβεβαίωση ότι θα ασκήσει στο ακέραιο τα καθήκοντά του κατά το Σύνταγμα, ιδίως κατά τις διατάξεις του άρθρου 44 παράγραφος 2 εδάφιο α, αναφορικά με την προκήρυξη δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του σήμερα τα ξημερώματα με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία του παρέδωσε την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για την ενεργοποίηση του άρθρου 44 παρ.2 εδάφιο α του Συντάγματος για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα.

    Μάλιστα, ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι «η αρχαία Ελλάδα ήταν εκείνη η οποία υπήρξε η κοιτίδα της άμεσης Δημοκρατίας».

    Από την πλευρά της, η κα Κωνσταντοπούλου δήλωσε:

    «Έχω την χαρά και την τιμή να σας εγχειρίσω την πρώτη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής που εκδόθηκε στην Μεταπολίτευση για την ενεργοποίηση του άρθρου 44 παρ.2 εδάφιο α του Συντάγματος για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για κρίσιμη εθνικό θέμα, μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς την Βουλή.

    Είχα την τιμή να είμαι η πρώτη Πρόεδρος της Βουλής που υπέγραψε μια τέτοια απόφαση. Θα έχετε την τιμή και την χαρά να είσαστε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που θα υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο θα ενεργοποιηθεί αυτή η κορυφαία δημοκρατική διαδικασία. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την θεσμική επαγρύπνηση λόγω της ευθύνης και για την θεσμική σας εγρήγορση και εύχομαι όλοι οι πραγματικοί Θεσμοί να αίρονται στο ύψος των περιστάσεων και να δικαιώνουν αυτό που αποτελεί κορυφαία εκδήλωση της Δημοκρατίας και είναι η λαϊκή κυριαρχία».

    Εξάλλου, εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων με 178 ψήφους υπέρ έναντι 120 κατά, η πρόταση του υπουργικού συμβουλίου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την Κυριακή 5Ιουλίου.

    Στο δημοψήφισμα ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει με την ψήφο του εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup.

    [11] Τι προβλέπει η νομοθεσία για την διενέργεια δημοψηφισμάτων

    Το δημοψήφισμα θα διενεργηθεί με βάση τον νόμο 4023/2011 «Διεύρυνση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας με τη διενέργεια δημοψηφίσματος» του υπουργείου Εσωτερικών και είναι ερμηνευτικός της παραγράφου 2 του άρθρου 44 του Συντάγματος.

    Ειδικότερα, το δημοψήφισμα προκηρύσσεται με Προεδρικό Διάταγμα, και διεξάγεται για δύο λόγους: α) για κρίσιμο εθνικό θέμα το οποίο προσυπογράφεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και β) για ψηφισμένο νομοσχέδιο, που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, από τον Πρόεδρο της Βουλής.

    Ο ψηφοφόρος καλείται να εκφράσει την προτίμηση του στο ερώτημα ή στα ερωτήματα, που καθορίζονται στην απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, με την οποία γίνεται δεκτή η πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Στο δημοψήφισμα ψηφίζουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας βρίσκονται εντός των ορίων της Επικράτειας.

    Στο δημόσιο διάλογο, επί του ερωτήματος ή των ερωτημάτων που τίθενται στην ψηφοφορία, και, εν γένει, στη διενέργεια του δημοψηφίσματος συμμετέχουν πολιτικά κόμματα, ανεξαρτήτως της εκπροσώπησης τους στη Βουλή ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώσεις προσώπων, επιστημονικές, επαγγελματικές ή συνδικαλιστικές οργανώσεις και κάθε άλλη οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών.

    Τα έσοδα και οι δαπάνες έως τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας θεωρούνται εκλογικές, αλλά σε όσους συμμετέχουν στη διενέργεια δημοψηφίσματος δεν διατίθεται κρατική χρηματοδότηση. Ο νόμος θέτει περιορισμούς στη χρηματοδότηση και κάθε άλλου είδους παροχές ή διευκολύνσεις σε όσους συμμετέχουν στη διενέργεια δημοψηφίσματος, ενώ η χρηματοδότηση από το ίδιο φυσικό πρόσωπο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ.

    Επιβάλλεται, επίσης, όριο δαπανών για τη συμμετοχή στη διενέργεια δημοψηφίσματος. Ειδικότερα, οι δαπάνες των πολιτικών κομμάτων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 30% της χρηματοδότησης που διατέθηκε στις τελευταίες γενικές βουλευτικές εκλογές. Οι δαπάνες ενώσεων προσώπων, επιστημονικών, επαγγελματικών ή συνδικαλιστικών οργανώσεων και κάθε άλλης οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 50% του ποσού που αποτελεί όριο δαπανών για τα πολιτικά κόμματα.

    Δημόσια προβολή

    Σύμφωνα με το άρθρο 9 του εν λόγω νόμου, κατά τη διάρκεια της περιόδου από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος, με το οποίο προκηρύσσεται η διενέργεια δημοψηφίσματος, έως και την Παρασκευή πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, οι τηλεοπτικοί σταθμοί ελεύθερης λήψης, καθώς επίσης οι φορείς παροχής συνδρομητικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών κάθε μορφής υποχρεούνται να μεταδίδουν μηνύματα όσων συμμετέχουν στο δημοψήφισμα.

    Ο χρόνος που διατίθεται κατανέμεται ισομερώς μεταξύ εκείνων που τάσσονται υπέρ καθεμιάς από τις προσφερόμενες απαντήσεις στο ερώτημα ή στα ερωτήματα. Η μετάδοση των μηνυμάτων και η παρουσίαση της δραστηριότητας διενεργείται δωρεάν και απαλλάσσεται από κάθε τέλος.

    Με κριτήριο τη θέση τους στο ερώτημα ή στα ερωτήματα που τίθενται στην κρίση των ψηφοφόρων, τα πολιτικά κόμματα, οι ενώσεις προσώπων, οι επιστημονικές, οι επαγγελματικές ή οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και κάθε άλλη οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών συμμετέχουν στην αντίστοιχη «Επιτροπή Υποστήριξης».

    Για την απόφαση τους ενημερώνεται με την υποβολή σχετικής δήλωσης ο Υπουργός Εσωτερικών εντός τριών ημερών από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος, με το οποίο προκηρύσσεται η διενέργεια δημοψηφίσματος.

    Το άρθρο 11 προβλέπει ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος, με το οποίο προκηρύσσεται η διενέργεια δημοψηφίσματος, έως και την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, απαγορεύεται σε όσους συμμετέχουν σε αυτό:

    α) η ανάρτηση ή η επικόλληση σε εξωτερικούς δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους και σε αυτοκινούμενα μέσα αεροπανώ, πανώ, αφισών, γιγαντοαφισών και κάθε άλλου είδους υλικού προβολής, εκτός των χώρων της παραγράφου 5 του άρθρου 9, καθώς επίσης η αναγραφή συνθημάτων, και

    β) η μετάδοση μηνυμάτων από δημόσιους και ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης, καθώς επίσης από φορείς παροχής συνδρομητικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών.

    Ψηφοφορία

    Το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα είναι δεσμευτικό, όταν στην ψηφοφορία λάβει μέρος τουλάχιστον το 40% όσων έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ για ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον του 50% των ψηφοφόρων.

    Η ψηφοφορία διεξάγεται εντός τριάντα ημερών από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο προκηρύσσεται το δημοψήφισμα, κατά εκλογικές περιφέρειες, όπως αυτές καθορίζονται κάθε φορά στις διατάξεις του νόμου για την εκλογή βουλευτών. Ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας ορίζεται η Κυριακή από τις 7.00 έως τις 19.00.

    Το εκλογικό σώμα εκφράζει την προτίμηση του σε έντυπο ψηφοδέλτιο με τη χρήση των όρων ΝΑΙ και ΟΧΙ ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο καθορίζει η Ολομέλεια της Βουλής στην απόφαση της για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

    Τα ψηφοδέλτια και οι φάκελοι αποστέλλονται στον οικείο Αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού και για την Περιφέρεια Αττικής στον Περιφερειάρχη της το αργότερο πέντε ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας και σε αριθμό μεγαλύτερο τουλάχιστον κατά 20% του αριθμού των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε κάθε εκλογικό τμήμα.

    [12] Υπέρ του «ΝΑΙ» τάσσεται ο Κώστας Σημίτης

    Υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα δηλώνει ευθέως ο Κώστας Σημίτης, επι πρωθυπουργίας του οποίου η Ελλάδα εντάχθηκε στο ευρώ. Ο πρώην πρωθυπουργός με γραπτή δήλωσή του επέκρινε τη κυβέρνηση καθώς «... προχώρησε ένα βήμα προς την έξοδο από την Ευρωζώνη και το ευρώ, ένα βήμα προς μία άγνωστη κατεύθυνση, για την οποία ούτε γνώση ούτε προετοιμασία έχει. Το ερώτημα για το οποίο θέλει να διενεργήσει δημοψήφισμα είναι παραπλανητικό».

    [13] Αστυνομική επιχείρηση για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Πελοπόννησο

    Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, έγιναν έλεγχοι σε περισσότερα από εννιακόσια άτομα, προσήχθησαν εκατόν δώδεκα και συνελήφθησαν τελικά σαράντα δύο άτομα.

    Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για διάφορα αδικήματα, ενώ από την επιχείρηση εξιχνιάστηκε μία περίπτωση κλοπής σε ξενοδοχείο στο Ναύπλιο και για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία από την ασφάλεια Ναυπλίου, σε βάρος ενός 35χρονου Έλληνα για κλοπή.

    Επίσης, βεβαιώθηκαν διακόσιες εξήντα έξι παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, οκτώ παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού, δώδεκα παραβάσεις για στέρηση άδειας λειτουργίας μουσικής και δύο παραβάσεις για στέρηση άδειας εργασίας, ενώ κατασχέθηκαν πολλά προϊόντα παράνομου υπαίθριου εμπορίου στην Αργολίδα.

    Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους κατά τόπο Εισαγγελείς.

    [14] Τσίπρας: Το δημοψήφισμα είναι απόφαση ρήξης με τις πρακτικές που προσβάλλουν την Ευρώπη

    Η επόμενη μέρα ενός υπερήφανου «όχι» στην υποτέλεια θα είναι μια μέρα που θα βρει τη χώρα μας πολύ πιο ενισχυμένη στη διαπραγματευτική της δυνατότητα, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για το δημοψήφισμα. Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι «η απόφαση να εκφραστεί κυρίαρχα ο λαός δεν αποτελεί απόφαση ρήξης με την Ευρώπη, άλλα είναι μια απόφαση ρήξης με τις πρακτικές που προσβάλλουν την Ευρώπη, τις πρακτικές των εκβιασμών και του καταναγκασμού.

    Είναι, είπε, μια απόφαση επιστροφής στην Ευρώπη των ιδρυτικών της αξιών και απόφαση αξιοπρέπειας απέναντι σε πρακτικές ωμού εκβιασμού.

    Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι από τις 6 Ιουλίου, με τη δύναμη της λαϊκής ετημυγορίας, η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες της και ότι θα γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα της επιλογής του λαού, όποιο κι αν είναι αυτό.

    Το Eurogroup

    «Η σημερινή ημέρα θα γραφεί για την κοινή ευρωπαϊκή μας ιστορία με μελανά χρώματα όχι μόνο γιατί κάποιοι αποφάσισαν έξω και πέρα από κάθε θεσμική διαδικασία, έξω και πέρα από τους κοινούς κανονισμούς της ΕΕ και των Συνθηκών της, να συνεδριάσουν στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αποκλείοντας έναν ισότιμο εταίρο»είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι«αυτό δεν είναι στοιχείο για το οποίο κάποιος μπορεί να επιχαίρει. Η χώρα μας είναι. Και κάποιοι αποκλείουν τη χώρα μας από μια διαδικασία χωρίς να έχουν δικαίωμα».

    Για την απόρριψη της πρότασης των δανειστών

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο πώς έφτασε η κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση-τελεσίγραφο των Θεσμών. Είπε ότι διαπραγματεύτηκε σε συνθήκες πρωτοφανούς χρηματοπιστωτικής ασφυξίας για την επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, με ειλικρινή προσπάθεια, αποφασιστικότητα, αξιοπρέπεια, αταλάντευτα στον διπλό σεβασμό στην ετημυγορία του λαού και στους κοινούς κανόνες της Ευρωζώνης. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι έκανε και προσωπικά ό,τι ήταν δυνατό σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά επικράτησαν οι ακραίες φωνές μεταξύ των εταίρων και των θεσμών, και πως όσο κι αν υπήρξαν ειλικρινείς προθέσεις -ιδιαίτερα από την πλευρά Γιούνκερ-, η επιμονή όμως αυτή να εγκριθεί η συμφωνία κι από το ΔΝΤ, περιόρισε ασφυκτικά κάθε πιθανότητα ενός έντιμου συμβιβασμού.

    «Δεν θα ζητήσουμε την άδεια από τον κ. Σόιμπλε και τον κ. Νταισελμπλούμ»

    «Σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών, με την εξαίρεση βέβαια αρκετών που τοποθετήθηκαν διαφορετικά, στην ουσία τι μας είπαν; Μας είπαν ότι δεν επιτρέπουν στη Δημοκρατία να αναπνεύσει. Και η απάντηση του ελληνικού λαού σε αυτή την επιλογή πρέπει να είναι πάνδημη. Κυρίες και κύριοι βουλευτές δεν θα ζητήσουμε στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία την άδεια από τον κ. Σόϊμπλε και τον κ. Ντάισελμπλούμ για να δώσουμε το λόγο στον ελληνικό λαό. Δεν θα ζητήσουμε την άδεια από τον κ. Σόϊμπλε και τον κ. Ντάισελμπλούμ για να προφυλάξουμε να διαφυλάξουμε τη Δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε. Το δημοψήφισμα για να αποφασίσει κυρίαρχα ο ελληνικός λαός για το μέλλον του την επόμενη Κυριακή θα γίνει κανονικά είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν οι εταίροι μας»είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει κυρίαρχα και όλοι θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του όποια και αν είναι αυτή, είπε ο πρωθυπουργός, γιατί έχουμε υποχρέωση να σεβαστούμε το Σύνταγμα, τη λαϊκή κυριαρχία και την εθνική ανεξαρτησία της πατρίδας μας.

    Για τους θεσμούς

    Ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε τη στάση των Θεσμών ότι την κρίσιμη ώρα, κυρίως μετην επιμονή του ΔΝΤ, ζήτησαν μετριασμό των προτάσεων για τη φορολόγηση του πλούτου, απάλειψη της επιβολής έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των επιχειρήσεων πάνω από 500.000 ευρώ, αύξηση του συντελεστή φορολόγησης νομικών προσώπων κατά 3% και επαναφορά των εργοδοτικών εισφορών στο 2,9%. Επισήμανε την τεράστια αντίφαση ότι στο όνομα των μη υφεσιακών μέτρων ζήτησαν να μην πέσουν τα βάρη στους πλουσιότερους αλλά στις συντάξεις και στους μισθούς, να κοπούν κύριες συντάξεις και το επίδομα για τις πιο χαμηλές συντάξεις.

    [15] Π. Κρουγκμαν: Ο Τσίπρας κάνει το σωστό απέναντι στην τρέλα των θεσμών

    Σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times με τίτλο "Η ώρα της αλήθειας για την Ευρώπη" ο Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

    «Μέχρι τώρα όλες οι προειδοποιήσεις για την επερχόμενη διάσπαση του ευρώ αποδείχθηκαν λανθασμένες», σημειώνει. «Οι κυβερνήσεις, ό,τι κι αν έλεγαν κατά την προεκλογική περίοδο, υπέκυπταν στις απαιτήσεις της τρόικας. Στο μεταξύ η ΕΚΤ επενέβαινε για να καθησυχάσει τις αγορές. Αυτή η διαδικασία διατηρούσε τη συνοχή του ενιαίου νομίσματος, όμως διαιώνιζε και μια βαθιά καταστροφική λιτότητα».

    «Μου φαίνεται ότι η τρόικα (?) ανέμενε, ή τουλάχιστον ήλπιζε, ότι η Ελλάδα θα ήταν μια επανάληψη αυτής της ιστορίας», συνεχίζει ο Κρούγκμαν.

    Όμως, εξηγεί ο Αμερικανός οικονομολόγος, ο Έλληνας πρωθυπουργός πλέον φαίνεται να αρνείται να υποπέσει στο ίδιο λάθος.

    «Αντιμέτωπος με το τελεσίγραφο της τρόικας αποφάσισε τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για το αν η χώρα θα πρέπει να το δεχθεί», σημειώνει ο Κρούγκμαν και, παρόλο που ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχθηκε πολλές επικρίσεις για την απόφασή του, «στην πραγματικότητα κάνει το σωστό για δύο λόγους».

    «Πρώτον, αν κερδίσει το δημοψήφισμα, η ελληνική κυβέρνηση θα ενισχυθεί από τη δημοκρατική νομιμότητα, η οποία, πιστεύω, εξακολουθεί να έχει σημασία στην Ευρώπη. (Και αν δεν έχει, πρέπει να το γνωρίζουμε)», εξηγεί ο Κρούγκμαν.

    «Δεύτερον, μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν σε μια δύσκολη θέση πολιτικά, με τους ψηφοφόρους ταυτόχρονα οργισμένους απέναντι στις ολοένα και μεγαλύτερες απαιτήσεις για λιτότητα και (την ίδια ώρα) μη διατεθειμένους να φύγουν από το ευρώ. Ήταν πάντα δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς μπορούν να συνδυαστούν αυτές οι επιθυμίες και είναι ακόμη δυσκολότερο τώρα. Το δημοψήφισμα στην πραγματικότητα θα ζητήσει από τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν ποια είναι η προτεραιότητά τους και θα δώσει στον Τσίπρα εντολή να κάνει ό,τι χρειάζεται, αν η τρόικα το πάει στα άκρα», συνεχίζει.

    «Αν με ρωτήσετε, επρόκειτο για μια ενέργεια τεράστιας τρέλας από την πλευρά των κυβερνήσεων των πιστωτών και των θεσμών να ωθήσουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο. Όμως το έκαναν και δεν μπορώ να κατηγορήσω τον Τσίπρα που στράφηκε στους ψηφοφόρους αντί να στραφεί σε αυτούς (τους θεσμούς)», καταλήγει το άρθρο του Πολ Κρούγκμαν.

    [16] Μ. Βαλς: Η ΕΚΤ πρέπει να στηρίξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να πάψει να υποστηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, αν η Αθήνα δεν καταφέρει να πληρώσει στις 30 Ιουνίου τη δόση του δανείου της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

    «Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, αλλά δεν αμφιβάλω ότι θα αναλάβει τις ευθύνες της», είπε ο Βαλς σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. «Δεν πιστεύω ότι μπορεί να διακόψει τη στήριξη, για να το πω αλλιώς».

    «Ο ελληνικός λαός είναι αυτός που υποφέρει», σημείωσε ο Βαλς. «Ας μην προσθέτουμε δεινά στον ελληνικό λαό. Η ΕΚΤ πρέπει με ανεξάρτητο τρόπο να αναλάβει τις ευθύνες της. Μια οικονομική στήριξη τις επόμενες ημέρες είναι χωρίς αμφιβολία απαραίτητη», εκτίμησε.

    «Δεν μπορώ να παραιτηθώ και να αφήσω την Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη πρέπει να βρούμε μια λύση», κατέληξε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

    [17] Ντ. Τουσκ: Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος της ζώνης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, προσθέτοντας ότι επικοινώνησε με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να εμποδίσουν την Αθήνα να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση.

    «Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει μέλος της ζώνης του ευρώ», ανέφερε σε γραπτή του ανακοίνωση μέσω τουλογαριασμού του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter,ο Ντόναλντ Τουσκ, αφότου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αρνήθηκαν να χορηγήσουν παράταση στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας ένα πρόγραμμα που τερματίζεται την Τρίτη.

    «Είμαι σε επαφή με τους ηγέτες (της Ευρώπης) για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της ζώνης του ευρώ των 19 χωρών», ανέφερε η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τουσκ


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 28 June 2015 - 12:32:15 UTC