Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ζητούνται γνώσεις απλών μαθηματικών...
  • [02] Περί δημοψηφίσματος ή χωρίς αλεξικέραυνο και αλεξίπτωτο
  • [03] Τηλεφωνική επικοινωνία του Ν. Αναστασιάδη με τον Αλ. Τσίπρα
  • [04] Πρωθυπουργός Πορτογαλίας: Καμιά χώρα δεν έχει ανοσία στην ελληνική κρίση
  • [05] Ο Αμερικανός οικονομολόγος Γκαλμπρέιθ συνέστησε στους Έλληνες να ψηφίσουν «όχι»
  • [06] Ινδονησία: Τουλάχιστον 30 νεκροί από συντριβή στρατιωτικού αεροπλάνου
  • [07] Σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών, 37 χλμ νοτιοδυτικά της Πύλου
  • [08] Σε εξέλιξη το 3ο ελληνικό Φόρουμ Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας
  • [09] «Η Ευρώπη σε κρίση», ένα βιβλίο σκέψεων για την ΕΕ του δικαίου και των αγορών
  • [10] Το ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος
  • [11] Αμερικανοί οικονομολόγοι κατηγορούν την Ευρώπη για «ανικανότητα»
  • [12] Ανοίγουν περίπου 1.000 τραπεζικά καταστήματα, για εξυπηρέτηση συνταξιούχων

  • [01] Ζητούνται γνώσεις απλών μαθηματικών...

    του Γιώργου Χαρβαλιά*

    Κατ΄αρχήν να ξεκαθαρίσουμε κάτι. «Λόμπι της Δραχμής» δεν υφίσταται. Τουλάχιστον όχι στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα φτηνό εφεύρημα μερίδας της συστημικής αντιπολίτευσης, στην προσπάθεια της να αποδείξει ότι μεγάλα εγχώρια συμφέροντα συνωμοτούν τάχα για την επιστροφή της χώρας στο εθνικό νόμισμα.

    Μόνο που κάτι τέτοιο δεν ισχύει, εκτός κι αν η συνομωσία εξυφαίνεται σιωπηρά από περιθωριακά κόμματα και δημόσιες προσωπικότητες που δεν εκφράζουν ούτε το ένα δέκατο του εκλογικού φάσματος.

    Η αλήθεια λοιπόν είναι διαφορετική. Οι ισχυροί παράγοντες του τόπου επιθυμούν διακαώς την διατήρηση του νομισματικού status quo της τελευταίας 15ετίας. Σύσσωμη η ελληνική επιχειρηματική ολιγαρχία, αλλά και οι οικονομικοί θεσμοί που την εκφράζουν, τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ της παραμονής στο ευρώ «με κάθε κόστος», έστω και εις βάρος της κοινωνικής συνοχής. Το ίδιο ισχύει και για την συντριπτική πλειονότητα των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης που επηρεάζουν την κοινή γνώμη.

    Ομως και για την σημερινή κυβέρνηση της αριστεράς η παραμονή στην ευρωζώνη αποτελεί κρατούσα άποψη. Αλλιώς δεν θα είχε βάλει την υπογραφή του ο επικεφαλής της, σε ένα δυσβάστακτο και άκρως υφεσιακό πακέτο μέτρων λιτότητας ύψους 8 δις ευρώ. Με μια καίρια διαφορά: Σε αντίθεση με το νομοτελειακού τύπου δόγμα «ευρώ και... ξερό ψωμί», η οπτική γωνία του κ. Τσίπρα συνδέει την οικονομική βιωσιμότητα μιας επώδυνης παραμονής μας στο ευρωπαικό νόμισμα με την επίλυση του προβλήματος χρέους.

    Η αντίληψη της προσέγγισης Τσίπρα δεν προυποθέτει ιδιαίτερες γνώσεις. Ούτε χρειάζεται περίπλοκα επιχειρήματα για να γίνει κοινό κτήμα. Απλά μαθηματικά του δημοτικού συνηγορούν στην ορθότητα της. Γιατί όταν το χρέος μιας χώρας προσδιορίζεται διεθνώς σε συνάρτηση με το ΑΕΠ της και το τελευταίο γκρεμίζεται διαρκώς από την πολιτική των μνημονίων, καθίσταται προφανές ότι θεραπεία δεν υπάρχει.

    Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι προτάσεις δανειακής στήριξης των θεσμών, σε όλες τους τις εκδοχές, επιτείνουν το σπιράλ της ύφεσης, είναι άκρως αντιαναπτυξιακές, καταβαραθρώνουν περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο και επομένως επιτείνουν το πρόβλημα του χρέους. Το ομολογεί εκ των υστέρων και το ίδιο το ΔΝΤ που στο δυσμενές, αλλά εν τούτοις επικρατέστερο σενάριο για την εξέλιξη του χρέους το προσδιορίζει στο 142,2% του ΑΕΠ το 2022, δηλαδή 25 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες, πάνω από τις περυσινές προβλέψεις! Γι αυτό και προτείνει την περαιτέρω δανειοδότηση της Ελλάδας με ένα τρίτο μνημόνιο, ξεχνώντας την παλιά του θέση για άμεση ελάφρυνση του χρέους.

    Δεν υπάρχει σήμερα σοβαρός οικονομολόγος στον πλανήτη που να ισχυρίζεται ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο. Κάποιοι τολμούν και το ψιθυρίζουν στο εσωτερικό στρουθοκαμηλίζοντας και κάποιοι το φωνάζουν στο εξωτερικό, επειδή δεν θέλουν να δώσουν(στη σημερινή τουλάχιστον κυβέρνηση)μια τέτοια διευκόλυνση. Κακά τα ψέματα, εκεί ακριβώς σκόνταψε η διαπραγμάτευση. Όχι στο λάδι και στο ξύδι των φοροεισπρακτικών επινοήσεων.

    Ας μην έχουμε αυταπάτες. Αποδοχή πρόσθετων δανειακών συμβάσεων χωρίς γενναία ρύθμιση χρέους μετατρέπει την Ελλάδα σε ένα κράτος-ζόμπι της ευρωζώνης, έναν φτηνό, «ανταγωνιστικό» λουτρότοπο όπου θα πλένουν τα πόδια τους οι κεντροευρωπαίοι τουρίστες και οι ντόπιοι θα ψάχνουν στα σκουπίδια...

    Το πρόβλημα είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση που έχει καλύτερη αντίληψη των μαθηματικών από τις προηγούμενες, δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί μία εναλλακτική διέξοδο με ασφαλέστερες προυποθέσεις επιβίωσης από την ταπεινωτική παραμονή στο ευρώ. Αξιοπρεπέστερη ίσως. Ευκολότερη, σίγουρα όχι...

  • Ο Γιώργος Χαρβαλιάς είναι δημοσιογράφος.

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [02] Περί δημοψηφίσματος ή χωρίς αλεξικέραυνο και αλεξίπτωτο

    του Θανάση Διαμαντόπουλου *

    Είναι βέβαια αναμφίβολο πως η κυβέρνησή μας καταγράφει τελευταία επιτυχίες προς την κατεύθυνση του κεντρικού της στόχου, δηλαδή του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της χώρας: ισχυρό πλήγμα στο νευραλγικό κέντρο του κεφαλαιοκρατικού συστήματος, δηλαδή τις τράπεζες, οικονομικός εξισωτισμός (στα 60 ευρώ), περιορισμός στη ροή χρήματος και, τέλος, πρόσθετος χρόνος ανάπαυσης σε μια κατηγορία μισθωτών, τους τραπεζοϋπαλλήλους.

    Ωστόσο...

    Το μέσο δια του οποίου επιδιώκεται η επίστεψη και ολοκλήρωση του σοσιαλιστικού αυτού μετασχηματισμού ...και από το σημείο αυτό αλλάζει το ύφος του άρθρου-, δηλαδή το δημοψήφισμα, είναι πολλαπλώς αμφισβητήσιμο και πολιτικά επικίνδυνο. Όχι τόσο λόγω της προέλευσης του θεσμού, στον οποίον συστηματικά προσέφευγαν οι δύο Ναπολέοντες και ο Αδόλφος Χίτλερ (ο τελευταίος, ακόμη και για να εγκρίνει ο γερμανικός λαός την προσάρτηση της Αυστρίας, με τον ίδιο τρόπο που σήμερα εμείς επιδιώκουμε να εγκρίνει ο ελληνικός λαός την επιβολή στους «οικονομικούς εγκληματίες» των όρων με τους οποίους θα μας δανείζουν ή θα μας απαλλάσσουν από τα χρέη μας). ΄Οσο λόγω της παρούσης επικινδυνότητάς του.

    Στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία, πράγματι ... και αυτή είναι η ιδιοφυΐα της- το πολιτικό σύστημα και οι κυβερνήσεις λειτουργούν ως αλεξικέραυνο της κοινωνίας: κάνουν τις μείζονες επιλογές και επωμίζονται τις συνέπειες, ώστε η κοινωνία να μπορεί, αλλάζοντας κυβερνητικό σχήμα ή, έστω, πολιτικό σύστημα, να μπορεί να αφήνει πίσω της τις αποτυχίες. Δειλοί, ανεύθυνοι ή ευθυνόφοβοι κυβερνήτες, συχνά ανήμποροί να επιτύχουν αναγκαίες συνθέσεις και γι' αυτό έτοιμοι να φορτίσουν την κοινή γνώμη με όρους διλημματικούς, καθιστούν τους λαούς -ευλόγως αδύναμους να προσλάβουν τις δευτεροβάθμιες συνέπειες της τοποθέτησής τους σε ένα επιβαλλόμενο και επιδεκτικό θυμικής προσέγγισης δίλημμα- συμμέτοχους και συνένοχους σε επιλογές τραγικές.

    Για παράδειγμα, με το δημοψήφισμα του 1920 τέτοιοι κυβερνήτες έδωσαν σε ισχυρούς ξένους την ευκαιρία να χαρακτηρίσουν το λαό μας ως συνένοχο επιλογών εχθρικών για τους ίδιους και να τον αντιμετωπίσουν ανάλογα, κάτι που καθιστά οφθαλμοφανή τη σύνδεση μεταξύ της «αμεσοδημοκρατικής» αυτής διαδικασίας και της μικρασιατικής καταστροφής. Άλλωστε αυτοί, ως υπόδικοι στη «δίκη των έξι», αναγνώρισαν το σφάλμα της μη ανάληψης από τους ίδιους της ευθύνης για τη -μη επιθυμητή στους έως τότε συμμάχους μας- παλινόρθωση.

    Τούτων δοθέντων, η δήθεν δημοκρατικά ευαίσθητη παραπομπή της ευθύνης στο λαό για μετατροπή της χώρας σε Β. Κορέα θα εμπεριείχε φασιστικά στοιχεία, ακόμη και αν η λαϊκή ετυμηγορία δεν εζητείτο σε τέτοια χρονικά περιθώρια (αστείο το επιχείρημα περί προηγηθείσης συζήτησης, γιατί τώρα για πρώτη φορά τίθεται το θέμα των συνεπειών της λαϊκής εμπλοκής στο θέμα), αν με απίστευτους δικολαβισμούς δεν αποφασιζόταν ανισοκατανομή του χρόνου στην προβολή των δύο αντίθετων θέσεων, αν το «όχι» δεν προτασσόταν του «ναι», αν ήταν εγγυημένη η κανονική παρουσία δικαστικών αντιπροσώπων και εφορευτικών επιτροπών, αν..., αν..., αν...

  • ΟΘανάσης Διαμαντόπουλος είναι καθηγητης Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [03] Τηλεφωνική επικοινωνία του Ν. Αναστασιάδη με τον Αλ. Τσίπρα

    Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης είχε αργά χθες βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης άφησε να εννοηθεί ότι η επαφή έγινε ενόψει τηλεφωνικής επικοινωνίας που θα έχει σήμερα ο Κύπριος Πρόεδρος με αξιωματούχους θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ηγέτες κρατών μελών για το θέμα της Ελλάδας.Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος, στόχος των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να επιτευχθεί στην πράξη αυτό που όλοι επιθυμούν, δηλαδή μια συμφωνία έστω και την υστάτη, που θα διασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

    Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο κ. Αναστασιάδης ακύρωσε σήμερα προγραμματισμένη περιοδεία του για να παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις.

    [04] Πρωθυπουργός Πορτογαλίας: Καμιά χώρα δεν έχει ανοσία στην ελληνική κρίση

    Η ευρωζώνη πρέπει να ενισχύσει τη συνεργασία της για να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης στις αγορές σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, διότι ουδεμία χώρα έχει ανοσία από τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρου Πάσους Κουέλιου.

    «Κανείς δεν μπορεί να πει ότι έχει ανοσία σε ό,τι μπορεί να συμβεί» είπε ο Πάσους Κουέλιου σε δημοσιογράφους. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι η συνοχή των χωρών που αποτελούν την ευρωζώνη, ώστε να αποφευχθεί ακριβώς η μετάδοση (της κρίσης) σε χρηματοοικονομικό επίπεδο» πρόσθεσε.

    Η Πορτογαλία χαρακτηρίζεται συχνά μια από τις πιο αδύναμες χώρες της ευρωζώνης, καθώς έχει ακόμη έναν από τους υψηλότερους λόγους χρέους στην ΕΕ, παρά το δικό της πρόγραμμα στήριξης. Το επιτόκιο των 10ετών κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας αυξήθηκε 34 μονάδες βάσης στο 3,08% χθες.

    Ο Πάσους Κουέλιου πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει εάν η Ελλάδα θα βγει από την ευρωζώνη ή όχι, αλλά εάν αυτό συμβεί, σημείωσε πως είναι σημαντικό να βρεθεί μια «στιβαρή λύση από την ευρωζώνη, ώστε οι 18 χώρες που θα παραμείνουν (σ.σ. στο ενιαίο νόμισμα) να αντέξουν».

    [05] Ο Αμερικανός οικονομολόγος Γκαλμπρέιθ συνέστησε στους Έλληνες να ψηφίσουν «όχι»

    Ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γκαλμπρέιθ συνέστησε στους Έλληνες να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Αμερικανός καθηγητής Οικονομικών επεσήμανε ότι το «όχι» είναι ο μοναδικός τρόπος να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη: «Διαφορετικά η Ελλάδα ξαφνικά θα καταρρεύσει πολιτικά και η επόμενη εξέγερση θα είναι εναντίον του ευρώ».

    «Η συμπεριφορά της Μέρκελ και του Γκάμπριελ, του Ολάντ και του Ρέντσι σε συνδυασμό με τον Γιούνκερ καταδεικνύει ξεκάθαρα τι άποψη έχουν για τον ελληνικό κράτος, για την αλήθεια και ποιον πολιτικό δρόμο ακολουθούν», τόνισε ο Γκαλμπρέιθ καταφερόμενος εναντίον των Ευρωπαίων και του τρόπου που διαχειρίζονται την ελληνική κρίση.

    Και ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος, επέκρινε την Ευρώπη.

    «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες άρχισαν να καθιστούν ξεκάθαρα τα πραγματικά κίνητρα της διαμάχης αυτής και η απάντηση δεν είναι ευχάριστη: έχουν να κάνουν περισσότερο με την ισχύ και τη δημοκρατία παρά με τα χρήματα και την οικονομία», έγραψε στο Project Syndicate. «Μια εξόδος της Ελλάδας από το ευρώ θα καθιστούσε ξεκάθαρο ότι η ευρωζώνη είναι ένας πρόσκαιρος θεσμός. Και τι θα γίνει όταν, για παράδειγμα, βρεθεί υπό πίεση η Ισπανία;», διερωτήθηκε ο Στίγκλιτς.

    [06] Ινδονησία: Τουλάχιστον 30 νεκροί από συντριβή στρατιωτικού αεροπλάνου

    Στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου Hercules C-130 κατέπεσε και συνετρίβη σήμερα σε κατοικημένη περιοχή, πάνω σε ένα ξενοδοχείο και σε σπίτια στην πόλη Μεντάν της βόρειας Σουμάτρας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 30 άνθρωποι, ανακοίνωσε αξιωματούχος.Σύμφωνα με το BBC, ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε ότι το αεροσκάφος συνετρίβη πάνω σε δύο σπίτια και σε ένα αυτοκίνητο και τυλίχτηκε στις φλόγες.

    «Οι τελευταίες πληροφορίες που έχουμε είναι ότι 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν...Ο αριθμός ενδέχεται να αυξηθεί», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Χισάρ Τουρνίπ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης της Ινδονησίας.Ο εκπρόσωπος του στρατού Φουάντ Μπασία δήλωσε ότι το πλήρωμα ήταν 12μελές, περιλαμβανομένου του πιλότου. Τα πτώματα πέντε εξ΄αυτών βρέθηκαν.

    Ακόμη δεν είναι σαφές πόσα είναι τα θύματα στο έδαφος και πόσα επέβαιναν στο αεροπλάνο.

    [07] Σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών, 37 χλμ νοτιοδυτικά της Πύλου

    Σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 250Χλμ νοτιοδυτικά της Αθήνας, κατέγραψαν σήμερα στις 09:07 οι σεισμογράφοι των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

    Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 37 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πύλου.

    [08] Σε εξέλιξη το 3ο ελληνικό Φόρουμ Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας

    Ο τομέας της έρευνας μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για τη χώρα μας, ενώ γι' αυτόν τον σκοπό μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο η δικτύωση μεταξύ των Ελλήνων επιστημόνων του εσωτερικού και της διασποράς.Αυτός είναι ο κεντρικός άξονας του 3ου ελληνικού Φόρουμ Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (3rd Hellenic Forum for Science, Technology & Innovation) που διοργανώνει ο «Δημόκριτος» στις εγκαταστάσεις του. Το συνέδριο ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει έως τις 3 Ιουλίου.

    Η πληροφορική, οι τηλεπικοινωνίες, η νανοτεχνολογία, η υγεία, η ενέργεια και το περιβάλλον είναι ανάμεσα στις κεντρικές θεματικές ενότητες της εκδήλωσης, στην οποία συμμετέχουν διακεκριμένοι έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού, όπως ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Η/Υ του ΜΙΤ Δημήτρης Αντωνιάδης.Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι εκδηλώσεις δικτύωσης, που δίνουν τη δυνατότητα στους Έλληνες επιστήμονες, είτε ζουν στην Ελλάδα είτε το εξωτερικό, να συναντηθούν μεταξύ τους, καθώς και με εκπροσώπους του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου, προκειμένου να διερευνήσουν τις πιθανότητες συνεργασίας.

    [09] «Η Ευρώπη σε κρίση», ένα βιβλίο σκέψεων για την ΕΕ του δικαίου και των αγορών

    Ένα βιβλίο επίκαιρο όσο ποτέ κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης: «Η Ευρώπη σε κρίση - Ανάμεσα σε δίκαιο και πολιτική» του καθηγητή στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας Αντώνη Μεταξά και του Γερμανού καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου Ινγκόλφ Περνάις.

    Στις 118 σελίδες του περιλαμβάνονται οι διαλέξεις τους που δόθηκαν πρόσφατα στην Αθήνα με θέμα τη διάσωση του ευρώ και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μια συνάντηση απόψεων από δύο αντίθετους πόλους της Ένωσης, τον ευρωπαϊκό Βορρά και τον ευρωπαϊκό Νότο, που, σε πείσμα των λαϊκιστικών στερεοτύπων, ανέδειξε την κοινή αγωνία για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [10] Το ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος

    Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης το ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος της Κυριακής 5ης Ιουλίου.

    Οι ψηφοφόροι θα κληθούν να αποφανθούν επί του ερωτήματος:

    «Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» («Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού») και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» («Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους»).

    Παραπλεύρως του ερωτήματος οι πολίτες επιλέγουν βάζοντας σταυρό στο πλαίσιο που βρίσκεται κάτω από τη φράση:

    ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ ή ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ

    [11] Αμερικανοί οικονομολόγοι κατηγορούν την Ευρώπη για «ανικανότητα»

    Οι Αμερικανοί οικονομολόγοι Τζέφρι Σαξ, Μπάρι Άιχενγκριν και Πολ Κρούγκμαν κατηγορούν την τρόικα για την κρίση στην Ελλάδα, ενώ εξαίρουν τη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και ζητούν περισσότερη κατανόηση από τη Γερμανία.Τρεις από τους σημαντικότερους Αμερικανούς οικονομολόγους επικρίνουν σφοδρά την πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη, αλλά και η Γερμανία συγκεκριμένα, σχετικά με την κρίση στην Ελλάδα.

    Ο Σαξ, ο Κρούγκμαν και ο Άιχενγκριν εμφανίζονται έκπληκτοι από την «ανικανότητα» των Βρυξελλών και του Βερολίνου.

    Και οι τρεις οικονομολόγοι σε άρθρα τους που δημοσιεύθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου επιρρίπτουν την κύρια ευθύνη για την κρίση στην Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    «Οποιοσδήποτε ασχολείται με την αριθμητική του ελληνικού χρέους (...) γνωρίζει ότι η χώρα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της», έγραψε ο Σαξ σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Guardian.Κυρίως οι Γερμανοί, επισημαίνει ο Σαξ, θα πρέπει να δείξουν κατανόηση για την κατάσταση των Ελλήνων. Διότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε ανάλογη οικονομική κατάσταση με αυτή στην οποία βρισκόταν η Γερμανία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    «Θα πρέπει να θυμηθούν την βοήθεια που έλαβε η Γερμανία μέσω του Σχεδίου Μάρσαλ και την απομείωση του χρέους της κατά τη Σύνοδο του Λονδίνου το 1953», τόνισε ο Αμερικανός οικονομολόγος.«Η απομείωση του χρέους έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη και τη δημιουργία δημοκρατικών δομών στην Γερμανία», πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον Σαξ, σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται και η Ελλάδα σήμερα και η τρόικα είναι αυτή που πρέπει να προστατεύσει τη χώρα από το πολιτικό χάος και τις ακραίες δυνάμεις.

    Τα ποσά που οφείλει η Αθήνα στους πιστωτές της «είναι πολύ μεγάλα για την Ελλάδα, αλλά πολύ μικρά για την Ευρώπη», επεσήμανε ο ίδιος.Τέλος, ο Σαξ εκτιμά ότι η Ευρώπη έχει δύο δυνατότητες: «μια εποικοδομητική απομείωση τους χρέους» της Ελλάδας ή την πολιτική κατάρρευση της χώρας η οποία θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και εκτός συνόρων.

    Ο Πολ Κρούγκμαν σε δύο άρθρα του, ένα το Σάββατο και ένα την Κυριακή, επιτέθηκε στην Ευρώπη. Αυτή ευθύνεται για την «καταστροφική λιτότητα» στην Ελλάδα.Ο Τσίπρας κάνει «το σωστό» ζητώντας την άποψη του ελληνικού λαού για το πρόγραμμα λιτότητας που προτείνει η Ευρώπη, σημειώνει ο Κρούγκμαν.

    Επίσης ο Αμερικανός οικονομολόγος συμβούλευσε τους Έλληνες να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα. «Η τρόικα απαιτεί να συνεχιστεί η πολιτική των πέντε τελευταίων ετών», αναφέρει, η οποία όμως μέχρι τώρα δεν είχε καμία επιτυχία και δεν πρόκειται να έχει στο μέλλον.

    Ο Κρούγκμαν εκτιμά επίσης ότι η Ελλάδα και οι τράπεζές της είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση που μια έξοδος από το ευρώ δεν θα προκαλούσε πολύ μεγαλύτερο χάος. Ένα Grexit «θα άνοιγε τον δρόμο για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας».Η τρόικα έδωσε με το νέο πακέτο «ένα τελεσίγραφο στον Τσίπρα το οποίο δεν μπορούσε να δεχθεί». Έτσι, επισημαίνει ο Αμερικανός οικονομολόγος, δεν είχε άλλο δρόμο εκτός από το να στραφεί στους πολίτες.

    Ο Μπάρι Άιχενγκριν δεν αποδίδει στην τρόικα ακέραια την ευθύνη για την κρίση στην Ελλάδα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος. Η ανικανότητα» του Έλληνα πρωθυπουργού δεν συγκρίνεται με αυτή «της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και το ΔΝΤ», εκτιμά.Και οι τρεις θεσμοί είχαν ταχθεί το 2010 κατά μιας απομείωσης του χρέους της Ελλάδας, όπως και τώρα, παρόλο που θα ήταν «η πλέον προφανής υποχώρηση» προς την Αθήνα, σημειώνει ο Άιχενγκριν.

    Ο Αμερικανός οικονομολόγος είχε εκτιμήσει το 2007 ότι δεν είναι πιθανή η διάσπαση της ευρωζώνης, λέγοντας ότι το κόστος της εξόδου μιας χώρας από το ευρώ θα ήταν πολύ μεγάλο. Πλέον έχει αλλάξει άποψη: «Είχα υποτιμήσει το μέγεθος της πολιτικής ανικανότητας, όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και των πιστωτών τους».

    [12] Ανοίγουν περίπου 1.000 τραπεζικά καταστήματα, για εξυπηρέτηση συνταξιούχων

    Ανοικτά, από αύριο Τετάρτη 1η Ιουλίου και για τρεις συναπτές ημέρες, θα είναι περίπου 1.000 τραπεζικά καταστήματα σε όλη τη χώρα, για να εξυπηρετήσουν τους συνταξιούχους που δεν διαθέτουν κάρτες ανάληψης ή χρεωστικές κάρτες. Παράλληλα, οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα μπορούν, για να μην ταλαιπωρούνται και τις τρεις ημέρες, να αποσύρουν έως 120 ευρώ μετρητά συνολικά με τη μία φορά. Αυτό το δικαίωμα της ανάληψης πάνω από το όριο των 60 ευρώ, θα το έχουν μόνον κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.

    Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη κατά τη χθεσινή σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με τους εκπροσώπους των πέντε μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας και σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, οι τράπεζες δεσμεύονται να εκδώσουν άμεσα χρεωστικές κάρτες, ώστε οι συνταξιούχοι να μπορούν να συναλλάσσονται κανονικά σε σημεία πώλησης που δέχονται χρεωστικές κάρτες, καθώς και να κάνουν τις προβλεπόμενες αναλήψεις των 60 ευρώ ημερησίως. Ο κατάλογος των τραπεζικών καταστημάτων που θα ανοίξουν αύριο, θα δημοσιοποιηθεί αργότερα σήμερα.

    Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει σε όλους τους καταθέτες ότι «οι καταθέσεις τους σε ευρώ είναι ασφαλείς πριν και μετά το δημοψήφισμα, το οποίο δίνει στους πολίτες την ευκαιρία να αποφανθούν για το εάν συμφωνούν ή όχι με την πρόταση του Eurogroup να μπουν, άλλη μια φορά, στο στόχαστρο οι συντάξεις- ένα δημοψήφισμα που το Eurogroup προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να τορπιλίσει αρνούμενο να επεκτείνει τη δανειακή συμφωνία για σύντομο χρονικό διάστημα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 30 June 2015 - 8:32:17 UTC