Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Εθνικός μονόδρομος η πορεία της Ελλάδας εντός της Ευρώπης και εντός της ευρωζώνης»
  • [02] Πιρς: Η Ελλάδα να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης
  • [03] Πρόντι: Τελική λύση η περικοπή του ελληνικού χρέους
  • [04] Διαδήλωση στο Παρίσι: «Όχι» στη λιτότητα
  • [05] Σε επίπεδα ρεκόρ η δημοτικότητα του Σόιμπλε
  • [06] Μ. Ρέντσι: Η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ
  • [07] Voucher τουρισμού για 8.000 θέσεις εργασίας
  • [08] Ν. Κοτζιάς: To δημοψήφισμα είναι άσκηση Δημοκρατίας
  • [09] Αλέξης Τσίπρας: Το «όχι» σε μια μη βιώσιμη συμφωνία δεν σημαίνει ρήξη
  • [10] Βαλς: Χρειαζόμαστε την Ελλάδα στην ευρωζώνη

  • [01] «Εθνικός μονόδρομος η πορεία της Ελλάδας εντός της Ευρώπης και εντός της ευρωζώνης»

    «Η πορεία της Ελλάδας εντός Ευρώπης και εντός ευρωζώνης είναι εθνικός μονόδρομος, και όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, αλλά και για λόγους εθνικής ασφάλειας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του σήμερα το πρωί με την πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Όπως υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος «η πορεία προς το δημοψήφισμα δεν επιτρέπεται σε καμιά περίπτωση να διαταράξει την τόσο απαραίτητη, αυτή τη στιγμή, ενότητα του ελληνικού λαού» και πρόσθεσε: «Το δημοψήφισμα, που είναι θεσμός άμεσης δημοκρατίας, υπηρετεί την δημοκρατία μόνον όταν διεξάγεται υπό όρους που δεν επιτρέπουν κανέναν διχασμό».

    Από την πλευρά της η κα Κατσέλη, αφού συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έκανε λόγο για δύσκολες στιγμές και κάλεσε όλους να τις αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία, ομόνοια και αποφασιστικότητα.

    Μάλιστα, η κα Κατσέλη διαβεβαίωσε ότι μέσα στο πλαίσιο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, το τραπεζικό σύστημα κάνει τα αδύνατα δυνατά να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πελατών. Διευκρινίζοντας, ότι πελάτες είναι από τον απλό συνταξιούχο και την εμπορική εταιρεία, μέχρι την επιχείρηση που προσπαθεί αυτή τη στιγμή να κάνει πληρωμές.

    «Δίνεται ένας καθημερινός αγώνας, πραγματικά, να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών», ανέφερε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και κατέληξε επισημαίνοντας: «Τα πράγματα είναι ομαλά, υπάρχει ρευστότητα και είμαι σίγουρη και αισιόδοξη ότι θα τα βγάλουμε πέρα, αν όλοι, όπως είπατε, είμαστε μαζί και αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες από κοινού».

    [02] Πιρς: Η Ελλάδα να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης

    Την ευχή και την ελπίδα να υπάρξει βιώσιμη λύση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της τόνισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Ντ. Πιρς, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στους προσκεκλημένους στην δεξίωση που δόθηκε στην πρεσβευτική κατοικία με την ευκαιρία της επετείου της 4ης Ιουλίου, κατά την οποία τιμάται η υιοθέτηση της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Η Ελλάδα δεν είναι απλά μία χώρα της Ευρώπης, αλλά μια πολύ σημαντική χώρα στην Ευρώπη, τόνισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, επισημαίνοντας την ανάγκη να ξεπεραστούν τα υφιστάμενα προβλήματα και να μπει η Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου, με την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων.

    [03] Πρόντι: Τελική λύση η περικοπή του ελληνικού χρέους

    «Αν κερδίσει το «ναι», αλλά και αν κερδίσει το «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα, η Ευρώπη θα είναι αναγκασμένη να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα» δήλωσε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    Μιλώντας στο κανάλι Rai Tre, ο κ. Πρόντι υποστήριξε πως «οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχισθούν για εξεύρεση συμφωνίας, είναι αδύνατον να διώξουν την Ελλάδα από το Ευρώ μετά από τις αστοχίες της τρόικας και την έλλειψη μιας ενιαίας στάσης της Ευρώπης».

    «Η Γερμανία υπερέχει χάρη στις αδυναμίες των υπόλοιπων. Στην Ευρώπη υπάρχει η κυριαρχία μιας μόνον χώρας, που δυσκολεύεται να ασκήσει μια ηγεσία η οποία να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες όλων. Είναι το σημερινό ευρωπαϊκό δράμα», πρόσθεσε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και κατέληξε: «Αν το Ταμείο τασσόταν υπέρ της περικοπής του ελληνικού χρέους από την αρχή, πριν τέσσερα χρόνια, θα είχαμε λύσει όλο το θέμα. Αυτή θα είναι, θεωρώ, και η τελική λύση», ολοκλήρωσε ο Ρομάνο Πρόντι.

    [04] Διαδήλωση στο Παρίσι: «Όχι» στη λιτότητα

    Χιλιάδες Γάλλοι βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού σήμερα και προέτρεψαν τους Έλληνες πολίτες να απορρίψουν τα προγράμματα λιτότητας που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνοντας μια έμμεση έκκληση, όπως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή με επίκεντρο τη συμφωνία με τους πιστωτές.

    «Τέλος στη Λιτότητα», «Αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό, διαγραφή του χρέους» και «Αντίσταση στην Ελλάδα, στη Γαλλία» ήταν μεταξύ των συνθημάτων που έγραφαν τα πανό στην πλατεία της Βαστίλης και φώναζε το πλήθος των διαδηλωτών, ενώ στο πανό που κρατούσαν οι συμμετέχοντες στην αρχή της πορείας, το σύνθημα «Με τους Έλληνες, ενωμένοι εναντίον της λιτότητας: Αρνούμαστε τις διαταγές του χρηματοπιστωτικού τομέα» ήταν ζωγραφισμένο με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας: λευκό και μπλε.

    [05] Σε επίπεδα ρεκόρ η δημοτικότητα του Σόιμπλε

    Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθε η δημοτικότητα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη Γερμανία, όπου οι πολίτες δηλώνουν θετικά διακείμενοι στο πρόσωπό του σε ποσοστό 70% και εγκρίνουν τη δουλειά που κάνει.

    Μία δημοσκόπηση που έδωσε στη δημοσιότητα το τηλεοπτικό δίκτυο ARD καταδεικνύει ότι ο 72χρονος Σόιμπλε είναι περισσότερο δημοφιλής από την επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η δημοτικότητας της οποίας βρίσκεται στο 67%.

    Από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Γερμανίας, τα υψηλότερα ποσοστά δημοτικότητας συγκεντρώνει ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ με 73%.

    Το ARD επισημαίνει ότι το ποσοστό που συγκεντρώνει σήμερα ο Σόιμπλε είναι το υψηλότερο που έχει συγκεντρώσει ποτέ.

    Τις τελευταίες εβδομάδες τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης εξαίρουν τους χειρισμούς του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα.

    [06] Μ. Ρέντσι: Η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ

    «Η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα και να διαπραγματευθεί ένα πρόγραμμα βοηθειών», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξή του στο ιταλικό δημόσιο κανάλι Rai Uno.

    Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα κατά την γνώμη του δεν θα βγει από το ευρώ και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πετύχει συμφωνία».

    Ο Ματέο Ρέντσι υπογράμμισε, επίσης , ότι «είναι άσχημο να βλέπει κανείς τις εικόνες των ανθρώπων στις ουρές για ανάληψη χρημάτων αλλά είναι άσχημο και να υπάρχουν ακόμη πρόωρες συντάξεις στην Ελλάδα και εφοπλιστές που δεν πληρώνουν τους φόρους. Οι Ιταλοί σκέφτονται ότι έχουν κάνει αυτές τις μεταρρυθμίσεις και δεν θέλουν να πληρώνουν για τους άλλους».

    [07] Voucher τουρισμού για 8.000 θέσεις εργασίας

    Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα απασχόλησης 8.000 ανέργων ηλικίας 18 έως 29 ετών στον τομέα του τουρισμού. Πρόκειται για την επιταγή επαγγελματικής κατάρτισης (voucher) απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και πιστοποίησης προσόντων, με στόχο την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων ανέργων αποφοίτων ΑΕΙ/ΤΕΙ και αποφοίτων δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    Στο πρόγραμμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνον οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ που ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Από τους συνολικά 8.000 ωφελούμενους, οι 1.100 θα είναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ, ενώ οι 6.900 θα είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.insete-training.gr από σήμερα έως και τις 30 Ιουλίου.

    [08] Ν. Κοτζιάς: To δημοψήφισμα είναι άσκηση Δημοκρατίας

    Στη στάση της Ευρώπης και στην επιλογή του δημοψηφίσματος αναφέρθηκε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην ιταλική τηλεόραση "Rai Tre". "To δημοψήφισμα είναι άσκηση Δημοκρατίας, την Κυριακή θα ψηφίσουμε επί μιας συμφωνίας που θεωρώ απαράδεκτη για τους Έλληνες. Είμαστε αναγκασμένοι να ψηφίσουμε σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, με την Κεντρική Τράπεζα η οποία μείωσε την ρευστότητα αναγκάζοντάς μας να κλείσουμε τις δικές μας τράπεζες" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

    Στην ερώτηση της δημοσιογράφου, Μαρία Κουφάρο, αν τη Δευτέρα οι τράπεζες θα ξανανοίξουν, ο κ. Κοτζιάς είπε:"θεωρώ ότι η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να παίζει μαζί μας, έχουμε ανάγκη από ρευστότητα για να ανοίξουμε τις τράπεζες, δεν μπορούμε να το πράξουμε χωρίς νέα ρευστότητα. Ελπίζω να μην έχει κανείς συμφέρον στην Ευρώπη, να βυθίσει την Ελλάδα στο χάος. Βρισκόμαστε σε μια γεωπολιτική κατάσταση ιδιαίτερα περίπλοκη, υπάρχει η Λιβυκή, αλλά και η ουκρανική κρίση".

    [09] Αλέξης Τσίπρας: Το «όχι» σε μια μη βιώσιμη συμφωνία δεν σημαίνει ρήξη

    Αυτό το δημοψήφισμα έχει αργήσει 5 χρόνια, ο ελληνικός λαός γνωρίζει γιατί θα κληθεί να ψηφίσει αυτή την Κυριακή, ανέφερε σε συνέντευξή του στον AΝΤ1 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Ο ελληνικός λαός ζητάει να μπορέσει να προχωρήσει με αισιοδοξία. Μένουμε στην Ευρώπη αλλά θέλουμε να προκόψουμε. Θέλουμε να είμαστε ίσοι στην Ευρώπη» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι 5 χρόνια η συνταγή που εφαρμόστηκε στη χώρα απέτυχε. Για το δημοψήφισμα της Κυριακής είπε πως το «όχι σε μια μη βιώσιμη συμφωνία δεν σημαίνει ρήξη αλλά ισχυρή πίεση ώστε η Ευρώπη να αντιμετωπίσει πλέον με μεγαλύτερο ρεαλισμό την Ελλάδα».

    Αναφερόμενος στην πεντάμηνη διαπραγμάτευση είπε, πως ούτε μια στιγμή δεν σκέφτηκε να κάνει ότι έκαναν οι άλλοι πρωθυπουργοί. Να γυρίσει δηλαδή πίσω με ένα πρόγραμμα πεντάμηνο που θα δημιουργούσε ανάγκη νέου δανεισμού και να πει ότι πέτυχε στις διαπραγματεύσεις.

    «Φτάσαμε στο τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης. Τη σφραγίδα θα τη βάλει ο ελληνικός λαός» είπε ο πρωθυπουργός και προέβλεψε ότι θα δοθεί ένα μεγάλο «όχι» που θα προκαλέσει σεισμό στην Ευρώπη. «Το ισχυρό όχι θα μας βοηθήσει να φτάσουμε γρήγορα σε μια συμφωνία με βιώσιμους όρους. Είμαι ανοιχτός σε παραχωρήσεις αν είναι η συμφωνία να δώσει διέξοδο και να σταματήσει τη συζήτηση για το Grexit» είπε ο πρωθυπουργός.

    [10] Βαλς: Χρειαζόμαστε την Ελλάδα στην ευρωζώνη

    «Εμείς δεν επιθυμούμε, το γνωρίζετε, ούτε χθες, ούτε σήμερα ούτε αύριο, η Ελλάδα να εξέλθει από την ευρωζώνη. Έχουμε ανάγκη την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς.

    «Επιθυμούσαμε, και συνεχίζουμε να επιθυμούμε, να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός και δεν αμφέβαλα ούτε για μία στιγμή ότι η Γερμανία επίσης επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης - προφανώς όχι υπό οποιουσδήποτε όρους» προσέθεσε ο Βαλς.

    Ο ίδιος άλλωστε διέψευσε «επίσημα» σήμερα ότι υπάρχει «απόσταση» μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας επί του ελληνικού ζητήματος.

    «Διάβασα σχόλια περί του ότι υπάρχει μια απόσταση μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας, ότι πήραμε απόσταση... Όχι. Διαψεύδω επίσημα αυτήν την ανάλυση. Ποτέ ξανά οι γαλλογερμανικές σχέσεις δεν ήταν τόσο ισχυρές και τόσο χρήσιμες στην Ευρώπη» τόνισε ο Βαλς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 July 2015 - 20:32:13 UTC