Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Οχι στα τελεσίγραφα και στο διχασμό
  • [02] Ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για την κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα
  • [03] Βερολίνο: Δεν υφίσταται επιτακτική ανάγκη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
  • [04] Γ. Βαρουφάκης: Το ΔΝΤ ομολογεί ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο
  • [05] Γ. Βαρουφάκης: Δεν θα γίνει κούρεμα καταθέσεων, εγγυόμαστε τη ρευστότητα στα ΑΤΜ έως τη Δευτέρα
  • [06] Στηρίζει το «ΟΧΙ» σύσσωμη η ισπανική αριστερά
  • [07] Υπ. Εσωτερικών: Ομαλά και χωρίς προβλήματα θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα
  • [08] ΣΕΒ: Η επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς θα αποτρέψει την καταστροφή της οικονομίας
  • [09] Επιστολή Παπαδημούλη - Τσίμερ σε Σούλτς: Καταχράστε το ρόλο σας ως προέδρου

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Οχι στα τελεσίγραφα και στο διχασμό

    Όχι στα τελεσίγραφα και στον διχασμό, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτικό του μήνυμα και πρόσθεσε ότι «η ώρα της ευθύνης έφθασε» ενώ ζήτησε να σιγήσουν οι σειρήνες της καταστροφής. Ακολούθως ανέφερε: «Ας προσέλθουμε με ψυχραιμία και υπευθυνότητα, βαρύνοντας τα επιχειρήματα και όχι τους αφορισμούς».

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ που προτείνει κούρεμα 30% και 20ετή περίοδο χάριτος για το ελληνικό χρέος: «χθες είδαμε την έκθεση του ΔΝΤ που επιβεβαιώνει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Η θέση τους όμως δεν παρουσιάστηκε από τους δανειστές στους πέντε μήνες που διαπραγματευόμαστε. Ο βασικός εμπνευστής του μνημονίου επιβεβαιώνει τη εκτίμηση μας ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο».

    Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε: «Η ώρα της ευθύνης και της δημοκρατίας έφτασε. Την Κυριακή δεν κρίνεται η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ αλλά αν θα συναινέσουμε στον αργό θάνατο της οικονομίας και την κοινωνίας, αν θα κόψουμε τις συντάξεις ή αν θα ενισχύσουμε την διαπραγματευτική μας δύναμη. Το ΟΧΙ δεν σημαίνει ρήξη με τη Ευρώπη αλλά συνέχιση της διαπραγμάτευσης. Σας καλώ να πούμε ΟΧΙ στον διχασμό και στην εκστρατεία του φόβου, να αποφασίσετε για την δημοκρατία και την αξιοπρέπεια».

    Κλείνοντας κάλεσε «να επιδείξουμε υπευθυνότητα, να σεβαστούμε τις αντίθετες απόψεις και ενωμένο να αντιμετωπίσουμε το κοινό μας αύριο».

    [02] Ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για την κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα

    Ευρεία σύσκεψη είναι αυτήν την ώρα σε εξέλιξη στο υπουργείο Οικονομικών, με αντικείμενο την κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Από την πλευρά της κυβέρνησης, μετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.

    Από την πλευρά των τραπεζών, μετέχουν:

  • Από την Εθνική Τράπεζα, Λούκα Κατσέλη (πρόεδρος) και Λεωνίδας Φραγκιαδάκης (διευθύνων σύμβουλος)

  • Από τη Eurobank, Νίκος Καραμούζης (πρόεδρος) και Φωκίων Καραβίας (διευθύνων σύμβουλος)

  • Από την Alpha Bank, Βασίλης Ράπανος (πρόεδρος) και Δημήτρης Μαντζούνης (διευθύνων σύμβουλος)

  • Από την Τράπεζα Πειραιώς, 'Ανθιμος Θωμόπουλος (διευθύνων σύμβουλος)

  • Από την Τράπεζα Αττικής, Ιωάννης Γαμβρίλης (πρόεδρος) και Αλέξανδρος Αντωνόπουλος (διευθύνων σύμβουλος)

  • Από την Τράπεζα της Ελλάδος, Θεόδωρος Μητράκος (υποδιοικητής)

  • Από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, Χρήτσος Γκόρτσος (γενικός γραμματέας).

    [03] Βερολίνο: Δεν υφίσταται επιτακτική ανάγκη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

    Οι αριθμοί που δημοσιοποιήθηκαν χθες, Πέμπτη, από το ΔΝΤ για τις μεγάλες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας δεν σημαίνουν «με κανέναν τρόπο» αυτομάτως ότι πρέπει να αναδιαρθρωθεί το χρέος της χώρας, έκανε σήμερα γνωστό το Βερολίνο.

    «Με κανέναν τρόπο δεν μπορούμε να αντλήσουμε ως συμπέρασμα απ' αυτό ότι είναι απαραίτητη μια αναδιάρθρωση του χρέους», σχολίασε αναφορικά με την έκθεση του ΔΝΤ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Μάρτιν Γέγκερ, σε συνέντευξη Τύπου.

    Η Γερμανία εξακολουθεί να πιστεύει πως η σωτηρία για την Ελλάδα βρίσκεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της οικονομίας της, εξήγησε ο Γέγκερ.

    [04] Γ. Βαρουφάκης: Το ΔΝΤ ομολογεί ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο

    «Για πρώτη φορά το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι είναι μικρή η πιθανότητα να είναι βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας», επισημαίνει σε άρθρο του, στο προσωπικό blog του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

    Ο υπουργός παραθέτει, μεταξύ άλλων, ένα απόσπασμα από την έκθεση του ίδιου του ΔΝΤ, όπου ομολογεί ότι για να παρουσιάσει κανείς το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ως βιώσιμο (χωρίς σημαντική ελάφρυνση), οι ερευνητές του θα πρέπει να υποθέσουν ότι «.... η Ελλάδα θα πρέπει να πάει από το χαμηλότερο μέσο όρο αύξησης της συνολικής παραγωγικότητας στην Ευρωζώνη από τότε που μπήκε στην ΕΕ το 1981, στο να έχει μία από τις πιο ψηλές αυξήσεις της συνολικής παραγωγικότητας, και μάλιστα με την υψηλότερη συμμετοχή στην αγορά εργασίας και με Γερμανικά ποσοστά απασχόλησης». Πιο πιθανό είναι να... πετάξει ο γάιδαρος!, σχολιάζει ο υπουργός.

    Ο κ. Βαρουφάκης καταλήγει στο άρθρο με την επισήμανση ότι «ποτέ στο παρελθόν ένα πραγματικά σημαντικό θεσμικό όργανο δεν έχει υποστηρίξει πολιτικές που συγκρούονται τόσο εξόφθαλμα με τις δικές του έρευνες. Ποτέ στο παρελθόν το ΔΝΤ δεν έχει συμφωνήσει στην οικονομική του ανάλυση με μία κυβέρνηση που προσπάθησε να καταστρέψει».

    [05] Γ. Βαρουφάκης: Δεν θα γίνει κούρεμα καταθέσεων, εγγυόμαστε τη ρευστότητα στα ΑΤΜ έως τη Δευτέρα

    Οι ελληνικές τράπεζες θα ανοίξουν μόλις υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, δήλωσε στο ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά» ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ εγγυήθηκε τη ρευστότητα στα ATM έως τη Δευτέρα, αποκλείοντας κούρεμα καταθέσεων. Επίσης, τόνισε ότι σε περίπτωση που υπερισχύσει το ΝΑΙ θα παραιτηθεί από υπουργός, αλλά όχι από βουλευτής.

    Ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε τους δανειστές ότι «παγίδευσαν την κυβέρνηση και πως δεν ήθελαν συμφωνία, καθώς δεν έφεραν ούτε μία πρόταση, περιμένοντας να τελειώσει η ρευστότητα για να ρίξουν την κυβέρνηση».

    Επίσης, υπεραμύνθηκε του δημοψηφίσματος, και κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν ΟΧΙ, γιατί με το ΝΑΙ, όπως είπε, η συμφωνία που θα έρθει στο τραπέζι δεν θα είναι βιώσιμη.

    Ερωτηθείς τι μας πείθει ότι μετά το ΟΧΙ θα γίνει μία καλύτερη συμφωνία, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Το γεγονός ότι αυτή την εβδομάδα είχαμε καλύτερες προτάσεις που είχαμε αυτό το πεντάμηνο. Από την ώρα που μας έκλεισαν τις τράπεζες, γιατί αυτό συνέβη, το Eurogroup αποφάσισε να μην επιτρέψει στον ελληνικό λαό με γαλήνη και ηρεμία να πάει στις κάλπες για να ψηφίσει «ΝΑΙ ή ΟΧΙ» στην πρόταση των δανειστών. Από εκείνη τη στιγμή όμως, το καλό είναι ότι μας ήρθαν μία σειρά από προτάσεις εμπιστευτικά, από την επίσημη Ευρώπη, οι οποίες είναι ξεκάθαρο ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Μία εκ των οποίων, μάλιστα, θα μπορούσαμε να την είχαμε προσυπογράψει, αλλά, βέβαια, από την άλλη μεριά περιμένουν όπως και εμείς το αποτέλεσμα της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού την Κυριακή».

    Σε ερώτηση από πού θα γυρίσουν πίσω τα χρήματα που έφυγαν από τα ασφαλιστικά ταμεία τώρα που έκλεισε το πρόγραμμα, απάντησε: «Μην πανικοβάλλεστε, τίποτα δεν έκλεισε. Και να στο αποδείξω ότι δεν έκλεισε: Στις 27 Ιουνίου, το Σάββατο ήταν, είχαμε το τελευταίο Eurogroup δια ζώσης και στο πλαίσιο αυτό ήταν που ανακοινώθηκε ότι έχει κλείσει το πρόγραμμα, ότι περίπου τελειώνει, όλα αυτά δεν είναι, πλέον, στο τραπέζι. Να σου θυμίσω, όμως, μετά είχαμε άλλα δύο Eurogroup με teleconference, που συζητούσαμε σαν να μην είχε τελειώσει τίποτα... Δεν είναι κακό να το θεωρήσουμε καινούργιο. Αλλά όλα αυτά τα χρηματοδοτικά πακέτα ας συμπεριληφθούν στο καινούργιο πρόγραμμα. Εμείς το λέμε μία καινούργια συμφωνία και η διαφορά είναι ουσιαστική. Τα προηγούμενα δύο είχαν χρήματα, τα οποία πήγαιναν στο ελληνικό Δημόσιο για να συντηρείται το ελληνικό Δημόσιο. Εμείς δεν θέλουμε τέτοια. Το ελληνικό Δημόσιο θα ζει με τα έσοδά του. Αυτό που θέλουμε είναι μία αναδιάρθρωση του χρέους και μία μετατόπιση προς το μέλλον, έτσι ώστε να μπορεί ο επιχειρηματίας, να μπορεί ο επενδυτής να απαντάει στο ερώτημα "μπορεί αυτό το κράτος να βγει χωρίς να ενισχύει την φορομπηχτική του πολιτική;". Αυτός είναι ο στόχος».

    [06] Στηρίζει το «ΟΧΙ» σύσσωμη η ισπανική αριστερά

    Οι αντιπρόσωποι έξι αριστερών ισπανικών κομμάτων και οργανώσεων γνωστοποίησαν σήμερα πως υποστηρίζουν το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στην Ελλάδα, τασσόμενοι εναντίον της «λιτοτητο-κτονίας», του θανάτου μέσω της λιτότητας.

    «Πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός θα είναι θαρραλέος, ότι θα μιλήσει υπέρ του όχι», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Ρόμι Άρσε, αντιπρόσωπος της Ahora Madrid, της πλατφόρμας πολιτών που αποτελείται εν μέρει από τους "αγανακτισμένους" και από τα μέσα Ιουνίου ηγείται της ισπανικής πρωτεύουσας.

    Η ψήφος υπέρ του «ΟΧΙ» στο τελευταίο κείμενο που παρουσιάσθηκε από τους πιστωτές της χώρας «πάει να πει πως απορρίπτουμε τις πολιτικές της λιτότητας και επίσης πως απορρίπτουμε όλες τις κυβερνήσεις που εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές αλλού στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

    «Είμαστε αλληλέγγυοι με τον ελληνικό λαό επειδή κι εμείς έχουμε υποφέρει από τις πολιτικές της τρόικα» (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ), δήλωσε ο Χουάντσο Λόπεθ ντε Ουράλντε, εκπρόσωπος του οικολογικού κόμματος Equo και ένα από τα πιο προβεβλημένα μέλη του ισπανικού κινήματος των «αγανακτισμένων».

    «Το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα δεν είναι ένα ΟΧΙ στην Ευρώπη ούτε στο ευρώ, είναι ένα ΝΑΙ στη δημοκρατία», πρόσθεσε.

    [07] Υπ. Εσωτερικών: Ομαλά και χωρίς προβλήματα θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα

    Ομαλά και χωρίς προβλήματα, παρά τις αντίξοες συνθήκες, θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα της Κυριακής, διαβεβαιώνει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Από τις 12:30 είναι σε εξέλιξη η γενική δοκιμή των συστημάτων παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Κώστα Πουλάκη και της διοίκησης της Singular Logic.

    Νωρίτερα, ο κ. Πουλάκης σε συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι, παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν εξαιτίας των κλειστών τραπεζών, αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα και αποτελεσματικά, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, όλα τα σχετικά προβλήματα. Ήδη προκαταβάλλονται οι αποζημιώσεις και τα οδοιπορικά των δικαστικών αντιπροσώπων που θα μετακινηθούν εκτός έδρας, ενώ διαβεβαίωσε -διαψεύδοντας σχετικές φήμες- ότι οι υπάλληλοι των δήμων, που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία της Κυριακής, θα λάβουν κανονικά την εκλογική αποζημίωση.

    Ανέφερε ότι ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία προετοιμασίας των καταστημάτων ψηφοφορίας από τους δήμους, με την τοποθέτηση καλπών και παραβάν, ενώ οι εκλογικοί σάκοι έχουν ήδη αποσταλεί στα περισσότερα από τα 19.159 εκλογικά κέντρα της χώρας και έως το βράδυ θα έχουν παραλάβει το εκλογικό υλικό και τα κοντινότερα εκλογικά κέντρα της Αττικής.

    Υπενθύμισε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στα ίδια εκλογικά τμήματα με τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου, οι ετεροδημότες που υπέβαλαν σχετική αίτηση έως τις 30 Απριλίου 2015 θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά θα ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους στο κοντινότερο -και όχι σε ειδικό- εκλογικό τμήμα.

    Ερωτηθείς για το πότε θα είναι γνωστό το αποτελέσματα, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣΔΑ δήλωσε άγνοια, και περιορίστηκε να απαντήσει ότι όσο πιο μικρή είναι η διαφορά μεταξύ των δύο απαντήσεων τόσο θα διευρύνεται η ώρα του τελικού αποτελέσματος. Για την αμεσότερη μετάδοση των αποτελεσμάτων θα αξιοποιηθούν και κινητά τηλέφωνα τα οποία θα έχουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι 4.800 εκλογικών τμημάτων.

    Ο κ. Πουλάκης εξήρε την προσπάθεια του δυναμικού του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο -όπως είπε- σε μόλις 5-6 ημέρες διαχειρίστηκε όγκο δουλειάς που σε άλλες εκλογικές διαδικασίες απαιτούνταν 25-26 ημέρες, αποδεικνύοντας ότι "όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος".

    «Η επιτυχής διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αποτελεί ένα συλλογικό στοίχημα για όλους μας», πρόσθεσε τονίζοντας ότι το υπουργείο μπορεί να εγγυηθεί στους Έλληνες ότι την Κυριακή θα μπορέσουν να προσέλθουν χωρίς προβλήματα στις κάλπες «και να εκφράσουν με αυθεντικό και ανόθευτο τρόπο τη βούλησή τους, στο πλαίσιο μιας κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας».

    [08] ΣΕΒ: Η επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς θα αποτρέψει την καταστροφή της οικονομίας

    Η επίτευξη συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους μας και το Δ.Ν.Τ., έστω και την τελευταία στιγμή, θα μπορέσει να αποτρέψει την ολοκληρωτική καταστροφή της οικονομίας και να διασφαλίσει τη συνέχιση της δυναμικής που σημειώθηκε κατά τους πρώτους μήνες του 2015.

    Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας που εκδόθηκε σήμερα ενώ αναφέρει ακόμη ότι «Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και η κορύφωσή της τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου, με τη διακοπή των διαπραγματεύσεων και την ανακοίνωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, του οποίου το αποτέλεσμα ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ, έχει προκαλέσει ήδη μεγάλη ζημιά στις επιχειρήσεις και το γενικότερο οικονομικό κλίμα», και ότι «Η διακοπή χρηματοδότησης βασικών λειτουργιών της οικονομίας και των επιχειρήσεων μετά την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων αρχίζει ήδη να επηρεάζει τον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας».

    [09] Επιστολή Παπαδημούλη - Τσίμερ σε Σούλτς: Καταχράστε το ρόλο σας ως προέδρου

    Να σταματήσει να αμαυρώνει την ελληνική κυβέρνηση και να παρεμβαίνει μονόπλευρα ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής, καλούν με κοινή επιστολή τους τον Μάρτιν Σουλτς η πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL Γκάμπι Τσίμερ και ο αντιπρόεδρος του ΕΚ και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

    «Ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οφείλετε να σέβεστε όλες τις διαφορετικές απόψεις του θεσμού που εκπροσωπείτε» υπογραμμίζουν και δηλώνουν τον αποτροπιασμό τους για τις πρόσφατες δηλώσεις Σουλτς για το ελληνικό δημοψήφισμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 3 July 2015 - 14:32:15 UTC