Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραβίαση της πολιτικής πολυφωνίας
  • [02] ΣτΕ: Κανονικά θα διεξαχθεί την Κυριακή το δημοψήφισμα
  • [03] Τον κώδωνα του κινδύνου για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κρούει ο ΟΟΣΑ
  • [04] Εξασφαλισμένη η ρευστότητα, σύμφωνα με παράγοντες του ΥΠΟΙΚ
  • [05] Κανονικά η σίτιση των ασθενών και των ιατρών στο «Ιπποκράτειο», αναφέρει η διοίκηση του ιδρύματος
  • [06] Αυλαία με «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σήμερα στο Φεστιβάλ Επιδαύρου
  • [07] Δ. Κουτσούμπας: Το ψευδεπίγραφο Όχι σημαίνει συνέχιση των πολιτικών που μας έφεραν έως εδώ
  • [08] Αντ. Σαμαράς: Να σταθούμε ενωμένοι δίπλα στο ΝΑΙ
  • [09] Οι τράπεζες θα ανοίξουν για τα επιδόματα ανεργίας

  • [01] Παραβίαση της πολιτικής πολυφωνίας

    του Αντώνη Σκαμνάκη*

    Αυτό που συμβαίνει εδώ και λίγες ημέρες με τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα έχει σοκάρει όχι μόνο την ελληνική κοινωνία αλλά και μεγάλο μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας, η οποία διδάσκει και ερευνά το εν λόγω πεδίο. Πρόκειται για μία συντεταγμένη και οργανωμένη από ό,τι φαίνεται υιοθέτηση του «ΝΑΙ» από επικοινωνιακούς και ενημερωτικούς οργανισμούς, οι οποίοι έχουν καθήκον να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και τον πλουραλισμό στην πληροφόρηση. Δεν πρόκειται επίσης για μία απλή επιλογή τοποθέτησης στη πολιτική γεωγραφία, κάτι το οποίο ήταν ο κανόνας στην σύγχρονη ιστορία των σχέσεων πολιτικής εξουσίας και ΜΜΕ στην Ελλάδα. Ούτε πρόκειται περί μίας συμπάθειας ή προσανατολισμού ενός Μέσου ενημέρωσης προς ένα κομματικό σχηματισμό όπως μπορεί να συμβαίνει σε άλλες χώρες. Στην πραγματικότητα, τα τηλεοπτικά ΜΜΕ μετατράπηκαν σε προπαγανδιστικούς μηχανισμούς των κομμάτων που υποστηρίζουν το «ΝΑΙ», παραβιάζοντας όμως ταυτόχρονα το δικαίωμα της άλλης άποψης. Πρόκειται για μία εκτροπή από κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας και τήρησης των στοιχειωδών κανόνων πολυφωνίας. Παραβιάζεται έτσι το Σύνταγμα, οι νόμοι του κράτους και η δημοκρατική λειτουργία της κοινωνίας.

    Η επιλογή αυτή των τηλεοπτικών ΜΜΕ δεν είναι τυχαία. Η ιδιοκτησία των πέντε μεγαλύτερων μιντιακών οργανισμών της χώρας αποτελείται από τον σκληρό πυρήνα της κυρίαρχης οικονομικής ελίτ της χώρας η οποία είχε ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ?80, αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στα κρατικά συμβόλαια και τις δημόσιες προμήθειες. Βρίσκονται επίσης, οι εν λόγω επιχειρήσεις συνδεδεμένες με το τραπεζικό σύστημα, από το οποίο έχουν αντλήσει προνομιακό δανεισμό και οικονομική στήριξη εκατοντάδων εκατομμυρίων.

    Γνωρίζαμε έως σήμερα ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ, σύμφωνα και με τις θεωρητικές προσεγγίσεις της κριτικής πολιτικής οικονομίας για τα Μέσα, διαδραματίζει ένα καθοριστικό ρόλο στη παραγωγή του ενημερωτικού προϊόντος, αλλά δεν γνωρίζαμε ότι θα μπορούσε το καθεστώς αυτό να καταλύσει πλήρως τις δημοκρατικές αρχές της ελεύθερης διακίνησης ιδεών.

  • Επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Β© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    [02] ΣτΕ: Κανονικά θα διεξαχθεί την Κυριακή το δημοψήφισμα

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση των δύο Ελλήνων πολιτών που ζητούσαν να κριθεί αντισυνταγματικό το μεθαυριανό δημοψήφισμα.

    Κατά συνέπεια διεξάγεται κανονικά την ερχόμενη Κυριακή το δημοψήφισμα.

    [03] Τον κώδωνα του κινδύνου για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κρούει ο ΟΟΣΑ

    Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε σήμερα για την «αρνητική επίδραση που έχει στην οικονομία» το σημερινό υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους, ιδιαίτερα στην ευρωζώνη, ενώ συνεχίζεται η συζήτηση για το επίπεδο του δημόσιου χρέους της Ελλάδας που χαρακτηρίζεται μη βιώσιμο.

    «Σε μεγάλο βαθμό λόγω της άτονης ανάπτυξης, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε πολύ στη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης και έφθασε κατά μέσο όρο στο 111% του ΑΕΠ στο σύνολο του ΟΟΣΑ το 2013: πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε η Κατρίν Μαν, επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, παρουσιάζοντας μια έκθεση με την ευκαιρία των Οικονομικών Συναντήσεων της Αιξ-αν-Προβάνς (νότια Γαλλία).

    «Οι εργασίες μας δείχνουν πως τέτοια επίπεδα χρέους έχουν αρνητική επίδραση στην οικονομία», διευκρίνισε και κάλεσε τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν «συνετούς μεσοπρόθεσμα στόχους για το χρέος».

    Ο ΟΟΣΑ, στον οποίο μετέχουν 34 ανεπτυγμένες χώρες, όρισε τα επίπεδα του δημόσιου χρέους πέραν των οποίων τα κράτη βρίσκονται σε «ζώνη κινδύνου» και διατύπωσε την εκτίμηση ότι η ευρωζώνη πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική.

    [04] Εξασφαλισμένη η ρευστότητα, σύμφωνα με παράγοντες του ΥΠΟΙΚ

    Στο ύψος του 1 δισ. ευρώ ανέρχεται η ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μειωθεί το όριο ανάληψης κάτω από τα 60 ευρώ, όπως δήλωσε υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, μετά από την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

    Μάλιστα, όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, που μετείχε στη σύσκεψη, «τα ΑΤΜ είναι "φορτωμένα" για όλο το Σαββατοκύριακο».

    Από την πλευρά τους, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι η ρευστότητα είναι εξασφαλισμένη έως τη λήξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ το βράδυ της Κυριακής θα συνεδριάσει η ειδική επιτροπή (από στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών), η οποία θα επανασχεδιάσει την επανεκκίνηση του τραπεζικού συστήματος από την Τρίτη.

    Παράλληλα, το πρωί της προσεχούς Δευτέρας θα συνεδριάσει η ΕΚΤ και ανάλογα με την απόφαση που θα ληφθεί θα εξετασθεί ποιες τραπεζικές υπηρεσίες θα λειτουργήσουν, υπό την «προστασία» των capital controls.

    [05] Κανονικά η σίτιση των ασθενών και των ιατρών στο «Ιπποκράτειο», αναφέρει η διοίκηση του ιδρύματος

    Κανονικά πραγματοποιούνται οι προμήθειες στο Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», χωρίς να δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα στη σίτιση των νοσηλευομένων ασθενών και του ιατρικού προσωπικού, αναφέρει η Διοίκηση του Ιδρύματος, με αφορμή έγγραφο που κοινοποιήθηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες, «χωρίς γνώση ή ενημερωσή της», και αφορά τη σίτιση ασθενών και προσωπικού.

    Στο υπηρεσιακό έγγραφο, αναφερόταν ότι «οι διαδικασίες σίτισης συνεχίζονται στο Νοσοκομείο, όμως είναι αδήριτη ανάγκη η προσαρμογή στη νέα κατάσταση, όπως αυτή διαφαίνεται ότι πιθανόν θα διαμορφωθεί κατόπιν πολλαπλών επικοινωνιών με τους προμηθευτές των τροφίμων του Νοσοκομείου» και προτεινόταν για το διαιτολόγιο των ασθενών και του ιατρικού προσωπικού «να προσαρμοστεί ανάλογα με την διαθεσιμότητα των τροφίμων».

    [06] Αυλαία με «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σήμερα στο Φεστιβάλ Επιδαύρου

    Αυλαία σηκώνει σήμερα το φεστιβάλ Επιδαύρου με τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Έργο εμβληματικό, διαχρονικό και από τα σημαντικότερα του Ευριπίδη, παρουσιάζεται από το Εθνικό Θέατρο σήμερα και αύριο (3-4/7) στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη.

    Παρά τις πολιτικές εξελίξεις η πρώτη κρατική σκηνή αποφάσισε να πραγματοποιήσει κανονικά τις παραστάσεις της στο αργολικό θέατρο. «Το Θέατρο δεν σταματά ποτέ. Το Εθνικό Θέατρο θα είναι συνεπές στο ραντεβού του με το κοινό και τις δύο ημέρες στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Θα είμαστε εκεί» ανέφερε σε ανακοίνωση του, πριν λίγες μέρες, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού θεάτρου Στάθης Λιβαθινός.

    Ο Ευριπίδης με τις «Τρωάδες» γράφει ένα αντιπολεμικό αριστούργημα και κατακρίνει την πολιτική των Αθηναίων για το προκλητικό ανοσιούργημα που είχαν διαπράξει λίγους μήνες πριν εναντίον των Μηλίων, καθώς και για τη Σικελική Εκστρατεία που προετοιμάζουν.

    Έργο γραμμένο το 415 π.Χ., οι «Τρωάδες», είναι ένα αμείλικτο «κατηγορώ» για τις φρικαλεότητες του πολέμου και ένα σπαρακτικό αίτημα για αλληλεγγύη και ανθρωπισμό.

    Στον ρόλο της Εκάβης η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Μαζί της ένας 25μελής θίασος, ανάμεσά τους οι Μαρία Κίτσου, Κόρα Καρβούνη, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Νίκος Ψαρράς, Θέμης Πάνου, Ελένη Ρουσσινού, Γιασεμή Κηλαηδόνη, Κρατερός Κατσούλης κ.ά.

    Για 60ή χρονιά στην ιστορία του, το Φεστιβάλ Επιδαύρου παρακινεί το κοινό κάθεΒ­ Παρασκευή και Σάββατο, από σήμερα (3/7) μέχρι και τις 31 Αυγούστου, να επισκεφτεί το αργολικό θέατρο, όπου θίασοι δημοφιλών Ελλήνων πρωταγωνιστών, καθοδηγούμενοι από γνωστούς σκηνοθέτες, καταπιάνονται με αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.

    [07] Δ. Κουτσούμπας: Το ψευδεπίγραφο Όχι σημαίνει συνέχιση των πολιτικών που μας έφεραν έως εδώ

    «Στο δημοψήφισμα-φιάσκο της Κυριακής, ο λαός μπορεί με κάθε πρόσφορο τρόπο και με το άκυρο και με το λευκό και με την αποχή, να ακυρώσει τα μνημόνια και της τρόικα ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης» αναφέρει ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    «Όσοι την Κυριακή ψηφίσουν "Ναι" (των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) ή "Όχι" (των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή) στην πραγματικότητα ψηφίζουν συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων με παλιά και νέα μνημόνια - ψηφίζουν συνέχιση των πολιτικών που μας έφεραν έως εδώ, δηλαδή της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος, με το λαό να πληρώνει ένα χρέος που δεν το δημιούργησε ο ίδιος» αναφέρει στην συνέχεια της δήλωσής του.

    [08] Αντ. Σαμαράς: Να σταθούμε ενωμένοι δίπλα στο ΝΑΙ

    «Δεν ψηφίζουμε μόνο ΝΑΙ στο ευρώ, αλλά ΝΑΙ στην Ελλάδα. Και δυνατή Ελλάδα είναι η ενωμένη Ελλάδα», δήλωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς.

    [09] Οι τράπεζες θα ανοίξουν για τα επιδόματα ανεργίας

    Οι τράπεζες θα ανοίξουν τα υποκαταστήματά τους, κατά τη διάρκεια της «τραπεζικής αργίας», για να λάβουν το επίδομα και οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ που δεν διαθέτουν κάρτα ανάληψης μετρητών.

    Αυτό ορίζει απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, για την καταβολή των τακτικών επιδομάτων λόγω ανεργίας, των επιδομάτων μακροχρόνια ανέργων και των βοηθημάτων ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτων απασχολουμένων. Το ποσό που θα λάβει κάθε δικαιούχος είναι, όπως και στην περίπτωση των συνταξιούχων, έως τα 120 ευρώ. Παράλληλα, οι τράπεζες θα πρέπει να εκδώσουν κάρτες στους δικαιούχους για τη μετέπειτα διευκόλυνσή τους.

    Η ημερομηνία και οι ώρες έναρξης πληρωμής των επιδομάτων θα ανακοινωθούν από τον ΟΑΕΔ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 3 July 2015 - 16:32:12 UTC