Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκτίμηση για το δημοψήφισμα 2015
  • [02] Μάχη στήθος με στήθος του Podemos με τα παραδοσιακά κόμματα
  • [03] Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μ. Ραχόι ελπίζει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη
  • [04] Σε ήρεμο κλίμα ολοκληρώθηκε η διαδικασία του δημοψηφίσματος
  • [05] Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το δημοψήφισμα με 540 ξένους απεσταλμένους ΜΜΕ στην Αθήνα
  • [06] Αναστέλλει τη συμμετοχή του στις ενημερωτικές εκπομπές του ΣΚΑΙ για σήμερα και αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [07] Οι Ευρωπαίοι υπέρ των άμεσων διαπραγματεύσεων

  • [01] Εκτίμηση για το δημοψήφισμα 2015

    Σύμφωνα με τηλεφωνικές έρευνες μεγάλων ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών η εκτίμηση για την πρόθεση ψήφου στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου είναι η εξής:

    Τηλεφωνική έρευνα της MARC για τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA: 52% για το ΟΧΙ και 48% για το ΝΑΙ

    Τηλεφωνική έρευνα της MRB για τον τηλεοπτικό σταθμό STAR: 49% έως 54% ΟΧΙ και 46% έως 51% στο ΝΑΙ

    Τηλεφωνική έρευνα της METRON ANALYSIS για τον τηλεοπτικό σταθμό ANT1: 52% ΟΧΙ και 48% ΝΑΙ

    Τηλεφωνική έρευνα της GPO για τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA: 51,5% ΟΧΙ και 48,5% ΝΑΙ

    [02] Μάχη στήθος με στήθος του Podemos με τα παραδοσιακά κόμματα

    Το ισπανικό κόμμα Podemos έρχεται στήθος με στήθος με τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα της χώρας λιγότερο από έξι μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο φαβορί, έδειξε σημερινή δημοσκόπηση.

    Για δεύτερο μήνα στη σειρά, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) έρχεται με μικρή διαφορά πρώτο στη δημοσκόπηση του οργανισμού Metroscopia για την εφημερίδα El Pais, συγκεντρώνοντας το 23% των προτιμήσεων.

    Οι αντιπολιτευόμενοι σοσιαλιστές και το Podemos έρχονται με μικρή διαφορά στη δεύτερη και την τρίτη θέση στη δημοσκόπηση με 22,5% και 21,5% αντιστοίχως. Το άλλο νέο κόμμα, το Ciudadanos, έρχεται τέταρτο με 15%.

    Αυτό σημαίνει πως θα χρειάζονταν τουλάχιστον τρία κόμματα για να σχηματισθεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να υποστηριχθεί μια σταθερή κυβέρνηση σε μια χώρα που δεν έχει παράδοση σε κυβερνητικούς συνασπισμούς.

    Μια συμμαχία ανάμεσα στους σοσιαλιστές, το Podemos και το κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς (Izquierda Unida) θα συγκέντρωνε γύρω στο 48% των ψήφων, αλλά οι Ισπανοί θα προτιμούσαν μια κυβέρνηση με επικεφαλης τους σοσιαλιστές ή το Λαϊκό Κόμμα και υποστηριζόμενη από τους κεντρώους Ciudadanos, έδειξε επίσης η δημοσκόπηση.

    [03] Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μ. Ραχόι ελπίζει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη

    Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης, δηλώνοντας ταυτόχρονα πεπεισμένος πως το μέλλον στη ζώνη του ευρώ «δεν θα είναι εύκολο».

    Σε ομιλία του σε συνέδριο που οργανώθηκε από το FAES, μια συντηρητική δεξαμενή σκέψης ανέφερε όπως έχει κάνει και άλλες φορές, ότι η Ελλάδα έχει ωφεληθεί από την ευρωπαϊκή στήριξη, από οικονομικές αρωγές που αντιπροσωπεύουν 200 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον ίδιο, και επέμεινε στο γεγονός ότι «η Ευρώπη ήταν ανέκαθεν αλληλέγγυα και θα παραμείνει».

    «Όμως το ευρώ δεν είναι και δεν μπορεί να είναι μια λέσχη α λα καρτ, υπάρχουν προδιαγραφές και κανόνες που έχουν στόχο να εξασφαλίσουν την επιβίωσή του» δήλωσε. «Το μέλλον δεν θα είναι εύκολο, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», συμπλήρωσε.

    [04] Σε ήρεμο κλίμα ολοκληρώθηκε η διαδικασία του δημοψηφίσματος

    Σε ήρεμο κλίμα ολοκληρώθηκε η διαδικασία του δημοψηφίσματος, με τους ψηφοφόρους της "τελευταίας στιγμής" να πηγαίνουν στα εκλογικά τους τμήματα, πριν το κλείσιμο της κάλπης, η οποία έγινε ακριβώς στις 19:00.

    [05] Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το δημοψήφισμα με 540 ξένους απεσταλμένους ΜΜΕ στην Αθήνα

    Στην Ελλάδα έχει στραφεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον αναμένοντας τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

    Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι το Κέντρο Τύπου του Ζαππείου έχει κατακλυστεί από πάρα πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Τύπου περισσότεροι από 1.000 είναι οι δημοσιογράφοι, τεχνικοί και φωτογράφοι από όλα τα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ που έχουν πάρει διαπιστεύσεις για να καλύψουν από το Ζάππειο τις εξελίξεις.

    Συντριπτική είναι η παρουσία των ξένων απεσταλμένων των ΜΜΕ και σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ξεπερνούν τους 540 που εκπροσωπούν 21 διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, 81 τηλεοπτικούς σταθμούς, 58 εφημερίδες και 17 ραδιόφωνα.

    Εκτός από τις χώρες της ΕΕ έχουν έρθει να καλύψουν τα γεγονότα δημοσιογράφοι από ΗΠΑ, Κίνα, Βραζιλία, Γεωργία, Ελβετία, Καναδά, Λευκορωσία, Ουκρανία, Τουρκία, Κολομβία, Ρωσία, Ιράν και Αίγυπτο.

    [06] Αναστέλλει τη συμμετοχή του στις ενημερωτικές εκπομπές του ΣΚΑΙ για σήμερα και αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ

    Αναστέλλει, σήμερα και αύριο, τη συμμετοχή του στις ενημερωτικές εκπομπές του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση,

    «Εξαιτίας της πρωτοφανούς εκστρατείας εκφοβισμού των πολιτών από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο οποίος έφτασε στο σημείο να παραβιάσει την εκλογική νομοθεσία διοργανώνοντας εκπομπές το Σάββατο με εκπροσώπους του "ΝΑΙ", ο ΣΥΡΙΖΑ αναστέλλει τη συμμετοχή του στις ενημερωτικές εκπομπές του σταθμού σήμερα και αύριο.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει με τη στάση του, εδώ και χρόνια, ότι δεν φοβάται αλλά αντίθετα επιζητά την σκληρή πολιτική αντιπαράθεση. Είναι αδιανόητη, όμως, αυτή η απροκάλυπτη και χυδαία στράτευση μέσων ενημέρωσης ενάντια σε κάθε δεοντολογία και αντικειμενικότητα».

    [07] Οι Ευρωπαίοι υπέρ των άμεσων διαπραγματεύσεων

    Υπέρ της άμεσης επανάληψης των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για μια βιώσιμη συμφωνία τάσσονται πλέον αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες πριν ακόμη κλείσουν οι κάλπες στο σημερινό δημοψήφισμα.

    Το έναυσμα έδωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ο οποίος κατέστησε σαφές ότι «είτε οι Έλληνες ψηφίσουν "ναι" είτε "όχι" θα συνεχίσω να λέω ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ζώνη του ευρώ», όπως ανέφεραν πηγές του περιβάλλοντός του στην εφημερίδα Journal du Dimanche.

    Ο Ολάντ, μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος θα συζητήσει με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και Ευρωπαίους ηγέτες για το αποτέλεσμα. «Θα συζητήσει για την εξεύρεση λύσης» δήλωσε χαρακτηριστικά πηγή του περιβάλλοντος του Γάλλου Προέδρου.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Il Messaggero» σημειώνει ότι «όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, είναι προφανές ότι την επομένη του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες». «Όταν βλέπεις έναν συνταξιούχο να κλαίει μπροστά σε μια τράπεζα και τους ανθρώπους που κάνουν ουρά μπροστά από τα ATM, αντιλαμβάνεσαι ότι μια χώρα τόσο σημαντική για τον κόσμο και για τον πολιτισμό του όσο η Ελλάδα δεν μπορεί να καταλήγει έτσι», σημείωσε ο Ρέντσι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός κάλεσε μάλιστα ανοικτά την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ να ανοίξει και πάλι την πόρτα της διαπραγμάτευσης με την Αθήνα. «Είναι επομένως προφανές, ότι την επόμενη ημέρα θα πρέπει να ξαναρχίσουμε να μιλάμε.

    Η πρώτη που το γνωρίζει αυτό είναι ακριβώς η Άγγελα Μέρκελ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ματέο Ρέντσι.

    Αλλαγή πλεύσης από τον Μάρτιν Σουλτς

    Αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς ανασκευάζοντας ουσιαστικά προηγούμενες δηλώσεις του «περί διπλού νομίσματος», δήλωσε σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag ότι «οι Ευρωπαίοι δεν θα εγκαταλείψουν τους Έλληνες, έστω κι αν το σημερινό δημοψήφισμα καταλήξει σε ένα "όχι", και θα μπορούσαν να χορηγήσουν γρήγορα στην Αθήνα έκτακτες πιστώσεις.

    «Δεν θα εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους στην Ελλάδα» όποια κι αν είναι η έκβαση της σημερινής ψηφοφορίας, διαβεβαίωσε ο Σουλτς και πρόσθεσε: «Ίσως να πρέπει να χορηγήσουμε έκτακτες πιστώσεις στην Αθήνα ώστε οι δημόσιες υπηρεσίες να συνεχίσουν να λειτουργούν και οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη να λάβουν τα χρήματα που είναι απαραίτητα για να επιβιώσουν», πρόσθεσε, «υπάρχουν στις Βρυξέλλες κεφάλαια που μπορεί να κινητοποιηθούν γι' αυτό». Υποστήριξε πάντως ότι τέτοιες έκτακτες αρωγές «δεν αποτελούν μια λύση διαρκείας».

    Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Εμμανουέλ Μακρόν , τόνισε τέλος ότι «όποιο κι αν είναι» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι οφείλουν «να επαναλάβουν τις πολιτικές συνομιλίες» με την Αθήνα.

    «Όποια κι αν είναι η ψήφος (στην Ελλάδα), οφείλουμε από αύριο να επαναλάβουμε τις πολιτικές συνομιλίες» δήλωσε. «Έστω κι αν κερδίσει το ελληνικό "όχι", η ευθύνη μας θα είναι να μην κάνουμε τη συνθήκη των Βερσαλλιών της ευρωζώνης».

    Η συνθήκη των Βερσαλλιών, η οποία υπογράφηκε στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, επέβαλε πολύ σκληρούς όρους στη Γερμανία, οι οποίοι ευνόησαν την άνοδο του ναζισμού.

    Ο υπουργός τάχθηκε κατά του πειρασμού «να συντρίψουμε έναν λαό» επειδή «οι μεν θα θεωρήσουν πως κέρδισαν ένα δημοψήφισμα» δήλωσε στη διάρκεια ενός οικονομικού συνεδρίου.

    Η ΕΚΤ έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα ρευστότητας

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα αν η κατάσταση το απαιτήσει, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.«Στις τρέχουσες συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας στην Ευρώπη και τον κόσμο, η ΕΚΤ έχει υπάρξει σαφής ότι, αν χρειασθεί να κάνουμε περισσότερα. Θα βρούμε τα απαραίτητα εργαλεία», δήλωσε ο Κερέ σε οικονομική διάσκεψη στο Αιξ-αν-Προβάνς, στη νότια Γαλλία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 5 July 2015 - 16:32:19 UTC