Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευρωπαϊκές αντιφάσεις
  • [02] Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και συνάψτε συμφωνία το ταχύτερο δυνατό
  • [03] Αιχμηρό σχόλιο κυβερνητικών πηγών για τις αναφορές των ΜΜΕ
  • [04] Συνομιλία του Τζακ Λιου με Αλέξη Τσίπρα και Ευκλείδη Τσακαλώτο
  • [05] Παυλόπουλος σε Τουσκ: Θέλουμε οικονομικά και πολιτικά βιώσιμη συμφωνία
  • [06] Το Grexit πρέπει να αποφευχθεί συμφωνούν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης
  • [07] Μ. Νούναν:Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αποτελεί για την Ιρλανδία μέρος των διαπραγματεύσεων
  • [08] Ομαλότητα στην αγορά υγρών καυσίμων
  • [09] Η Western Union ενεργοποιεί τις υπηρεσίες αποστολής χρημάτων από το εξωτερικό προς την Ελλάδα
  • [10] Ματτέο Ρέντσι: Πρέπει να οικοδομηθεί μία πολιτική και όχι μόνο οικονομική Ευρώπη
  • [11] Αγνοούνται 17 μετανάστες μετά από το ναυάγιο σκάφους ανοιχτά του Αγαθονησίου
  • [12] Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα αύριο στο ευρωκοινοβούλιο
  • [13] Ν. Κοτζιάς: Βρήκαμε τα κοινά μας σημεία με το Ισραήλ

  • [01] Ευρωπαϊκές αντιφάσεις

    του Δημήτρη Μιχαλέλη*

    Οι δηλώσεις που έκανε την Τρίτη το πρωί ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ προκαλούν αρνητική έκπληξη. Και δεν μπορούν ούτε «ανθρώπινα» να γίνουν αποδεκτές, αλλά ούτε και «πολιτικά» να έχουν ισχύ. Δεν μπορεί ο πρόεδρος της Κομισιόν, αλλά και κανένας άλλος, να ζητάει από μια κυρίαρχη χώρα και τον πρωθυπουργό της να του εξηγήσουν τι σημαίνει το 61%! Διότι ο Αλ. Τσίπρας δεν προσέρχεται ως εκπρόσωπος του 61%, ούτε ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ως εκφραστής μιας πολιτικής τάσης που προφανέστατα βρίσκεται στον ιδεολογικό αντίποδα της κυρίαρχης πολιτικής δύναμης στην Ευρώπη.

    Ο κ. Τσίπρας προσέρχεται στις συζητήσεις ως εκφραστής της θέσης του (σχεδόν) 100% των Ελλήνων πολιτών που επέλεξαν τον δρόμο της Ευρώπης. Και πλέον, με συντριπτική «πολιτική συναίνεση» από την αντιπολίτευση. Επ' αυτού, τι περισσότερες διευκρινίσεις να δοθούν; Αλλά, ΚΥΡΙΩΣ: Γιατί να δοθούν εξηγήσεις; Η Ελλάδα, δηλαδή, θα περάσει από τα καυδιανά δίκρανα και από την Ιερά Εξέταση επειδή αντιμίλησε στην τρόικα; Αφελής ερώτηση, θα πείτε! Ασφαλώς!! Όσο αφελής είναι και η προσέγγιση των εταίρων- δανειστών.

    Ζητούν οι ίδιοι να μην κρίνουν οι Έλληνες πολίτες με το θυμικό, όμως εκείνοι πράττουν ακριβώς αυτό που συστήνουν να αποφύγουμε!

    Είπε προσφάτως η κυρία Λαγκάρντ -και ορθώς- ότι για να υπάρξει πρόοδος και συμφωνία πρέπει να υπάρχει συμπεριφορά ενηλίκων. Σωστά! Όμως απ' όλες τις πλευρές! Κι όχι οι εταίροι- δανειστές- τρόικα να εμφανίζονται να κάνουν «γκομενιλίκια» στην ελληνική κυβέρνηση, άρα στους Έλληνες, επειδή έκαναν διαφορετική επιλογή από εκείνη που θα ήθελαν.

    Ο κ. Γιούνκερ και κάποιοι άλλοι εταίροι ζητούν λόγια. Όμως τα λόγια είναι περιττά για τους πολιτικούς, όταν τα έργα μιλούν. Και η ελληνική πλευρά προσέρχεται (ή επανέρχεται) στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μια επώδυνη και βαριά πρόταση. Άρα, υπάρχει χρεία ερμηνειών όταν η επιλογή είναι η διαπραγμάτευση;

    Κατά τα λοιπά, το αν η Ευρώπη δεν θέλει το Grexit και σέβεται το μήνυμα των Ελλήνων πολιτών, είναι δυο διακηρύξεις που μένει να επιβεβαιωθούν. Όχι στο επίπεδο των δηλώσεων, αλλά στο πεδίο της πράξης και των έργων: Nα υπάρξει δηλαδή επιχειρηματολογία βάσει των ελληνικών προτάσεων. Κι όχι βάσει των επιθυμιών. Ευρωπαίων ή μη...

    Υ.Γ: Όλα τα παραπάνω διατυπώνονται ασφαλώς με τη ρητή επιφύλαξη των απόψεων που έχει ο καθένας μας για κυβερνητικούς χειρισμούς που έγιναν τόσο το προηγούμενο πεντάμηνο, όσο και το προηγούμενο ενάμιση έτος. Όμως όταν είμαστε ενώπιον αδιεξόδου, προηγείται η «λύση». Και έπεται η κριτική...

  • Ο Δημήτρης Μιχαλέλης είναι διευθυντής σύνταξης της Real News.

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [02] Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και συνάψτε συμφωνία το ταχύτερο δυνατό

    του Γκρέγκορι Κλες*

    To να αφεθεί ή ακόμη χειρότερα να εξαναγκαστεί η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη θα είναι μία τρομερή και αμετάκλητη απόφαση.

    Μία σαφής πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών αποφάσισε να αρνηθεί την πρόταση των δανειστών που ήταν στο τραπέζι στις 25 Ιουνίου. Το εν λόγω αποτέλεσμα δεν πρέπει νααποτελέσει αντικείμενο διαφόρων ερμηνειών και πρέπει να ληφθεί ως έχει, ένα σαφές όχι στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια και απέτυχαν να αποτρέψουν μία ελεύθερη πτώση του ΑΕΠ της τάξης του 25% και μία δραματική αύξηση της ανεργίας κατά 25%. Δεν θα πρέπει καθόλου να εκληφθεί ως ένα «όχι» στη συμμετοχή στο ευρώ, καθώς οι Έλληνες, σε δημοσκοπήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, διαβεβαίωσαν χωρίς καμία αμφιβολία τη βούλησή τους να παραμείνουν στην ευρωζώνη.

    Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα πρέπει να λάβουν ορισμένες ιστορικές αποφάσεις την τρέχουσα εβδομάδα. Ακόμη και αν ορισμένοι από αυτούς προσπάθησαν την προηγούμενη εβδομάδα να επαναδιαμορφώσουν το δημοψήφισμα σαν μία ψήφο εντός ή εκτός ευρώ, ώστε να ωθήσουν τους Έλληνες πολίτες να ψηφίσουν «ναι», αυτό ποτέ δεν αποτέλεσε το ερώτημα που υποβλήθηκε στους Έλληνες. Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας πρέπει να το αναγνωρίσουν και να είναι έτοιμοι να διαπραγματευθούν ένα νέο πρόγραμμα του ESM με την κυβέρνηση του Α. Τσίπρα, στην οποία δόθηκε σαφής εντολή να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για μία καλύτερη συμφωνία από εκείνη που ήταν στο τραπέζι των συνομιλιών στις 25 Ιουνίου.

    Το να εκπέμψουν σήμα στην ΕΚΤ ότι επιθυμούν την επίτευξη μίας συμφωνίας γρήγορα θα είναι εξαιρετικά σημαντικό. Σε πρώτη φάση αυτό θα επιτρέψει στην ΕΚΤ τουλάχιστον να διατηρήσει στο τρέχον επίπεδο τον ELA στις ελληνικές τράπεζες. Το ΔΣ της ΕΚΤ θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, 6 Ιουλίου προκειμένου να αποφασίσει τί θα πράξει με τον ELA.Ηαπόσυρση των χρημάτων που δανείστηκαν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να αναπληρώσουντις μαζικές εκροές καταθέσεων, που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες, θα έχει ως αποτέλεσμα τη χρεοκοπία του τραπεζικού τομέα και θα υποχρεώσει τις ελληνικές αρχές να εκδώσουν νέο νόμισμα για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα, με de facto επακόλουθοτην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.Αυτό θα αποτελέσει μια σημαντική πολιτική απόφαση που δεν πρέπει να ληφθεί από τους κεντρικούς τραπεζίτες, πριν τη σύνοδο της Τρίτης. Ως εκ τούτου, είναι καθήκον των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να το αποφύγουν καινα επισημάνουν στην ΕΚΤ άμεσα ότι είναi έτοιμοι να καταλήξουν σε συμφωνία. Σε δεύτερη φάση, αν εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις με ταχύτατους ρυθμούς και αυτό γίνει σαφές στην ΕΚΤ, τότε η Τράπεζα θα επιτρέψει την αύξηση του ELA διαδραματίζοντας και πάλι το ρόλο του ύστατου δανειστή. Με δεδομένη την ήδη περιορισμένη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, με το πάγωμα του ELA, μπορεί οι τράπεζες να ξεμείνουν άμεσα από μετρητά. Για αυτό το λόγο η αύξηση του ανώτατου ορίου του ELA θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

    Επιτρέποντας ή, ακόμη χειρότερα, αναγκάζοντας την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη θαείναι μια φοβερή και αμετάκλητη απόφαση. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θαείναι δραματικό για τους Έλληνες, με δεδομένο ότι θα οδηγήσει σε περισσότερα δεινά που θα προκύψουν από μια περαιτέρω κατάρρευση του ΑΕΠ και αύξηση του ποσοστού ανεργίας. Όμως, αυτό θα έχει δραματικές συνέπειες και για την υπόλοιπη ευρωζώνη καθώς θα φανεί ότι το ευρώ είναι ένα ασταθές νόμισμα και ότι η υπόσχεση της ΕΚΤ ότι «θα κάνει ό,τι χρειάζεται» για να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα της νομισματικής ένωσης δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη .

    Θα είναι δύσκολο, αλλά δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο τώρα. Οι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να δείξουν πολύ γρήγορα ότι είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν, ότι είναι μεγαλόψυχοι και θα πρέπει να ξεχάσουν τη διχαστική ρητορική χρησιμοποιήθηκε συχνά από την ελληνική κυβέρνηση στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας την περασμένη εβδομάδα.Με τον τρόπο αυτό, θα καταδείξουν επίσης ότι λαμβάνουν υπόψη το αποτέλεσμα μιας δημοκρατικής ψηφοφορίας, έστω και αν προέρχεται από μια μικρή χώρα στην άκρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την πλευρά του Τσίπρα και της κυβέρνησής του, παρόλο που μόλις επέτυχαν μια μεγάλη εκλογική νίκη, θα πρέπει να είναι ταπεινοί και να αποδείξουν ότι μπορούν να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των εταίρων τους προτείνοντας τελικά σοβαρές μεταρρυθμίσεις που θα είναι αφενός συμβατές με την πλατφόρμα τους (π.χ. σχετικά με το δικαστικό σύστημα, τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, και σχετικά με το ρόλο της ολιγαρχίας) και αφετέρου, με την εκ νέου εντολή που τους δόθηκε από τον ελληνικό λαό την Κυριακή, με σκοπό να τεθεί η ελληνική οικονομία και η κοινωνία και πάλι στο προσκήνιο.

  • Ο Γκρέγκορι Κλες είναι ερευνητής στο think tank Bruegel των Βρυξελλών

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [03] Αιχμηρό σχόλιο κυβερνητικών πηγών για τις αναφορές των ΜΜΕ

    Με αιχμηρό τρόπο σχολιάζουν κυβερνητικοί κύκλοι στα όσα αναφέρονται στα ΜΜΕ ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει προτάσεις.

    «"Δεν έχουμε προτάσεις", υποστηρίζουν διάφοροι κύκλοι. Όπως δεν είχαμε με τις 47 σελίδες, το ίδιο την προπερασμένη Δευτέρα, το ίδιο σήμερα», σχολιάζουν οι κυβερνητικοί κύκλοι και προσθέτουν: «Δεν έχουμε προτάσεις ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας»;

    [04] Συνομιλία του Τζακ Λιου με Αλέξη Τσίπρα και Ευκλείδη Τσακαλώτο

    Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου μίλησε χθες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον νεοδιορισθέντα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, και είπε ότι η Ουάσινγκτον προσβλέπει στην επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ της Αθήνας και άλλων παραγόντων για την επίλυση της ελληνικής κατάστασης, είπε μια εκπρόσωπος του υπουργείου.

    Ο Λιου εξέφρασε την ελπίδα ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα «θα επιτρέψει στην Ελλάδα να κάνει δύσκολες αλλά αναγκαίες οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να επιστρέψει στην ανάπτυξη, και να καταφέρει βιωσιμότητα του χρέους μέσα στην ευρωζώνη» ανακοίνωσε το υπουργείο σε δήλωση, προσθέτοντας ότι ο Λιου προσφέρθηκε να κρατήσει στενή επαφή με την Αθήνα τις επόμενες ημέρες.

    Νωρίτερα χθες, ο Πρόδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μίλησε με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για την κατάσταση στη Ελλάδα και συμφώνησαν για τη σημασία της εξεύρεσης μιάς οδού για να μπορέσει η Ελλάδα να ξεκινήσει εκ νέου τις μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης, είπε ο Λευκός Οίκος.

    [05] Παυλόπουλος σε Τουσκ: Θέλουμε οικονομικά και πολιτικά βιώσιμη συμφωνία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απέστειλε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ την παρακάτω επιστολή.

    «Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι έπειτα από το αίτημα που υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αλέξης Τσίπρας, συγκάλεσα χθες το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων του Βουλής των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του οποίου μία κοινή δήλωση υιοθετήθηκε από όλα τα πολιτικά κόμματα εκτός του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και η οποία παραθέτει τα ακόλουθα:

    Η πρόσφατη ψήφος των Ελλήνων πολιτών στο δημοψήφισμα που διεξήχθη δεν συνιστά μια εντολή για αποχώρηση από την Ευρωζώνη, αλλά μια εντολή προκειμένου να συνεχίσουμε και να ενδυναμώσουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης συμφωνίας. Η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και κάθε πολιτικός ηγέτης θα συμβάλλει σε αυτήν την προσπάθεια στη βάση του θεσμικού και πολιτικού ρόλου του.

    Ο κοινός στόχος, σε αυτό το πλαίσιο, είναι η επιδίωξη μιας λύσης που θα εξασφαλίζει:

    - Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας

    - Την εφαρμογή αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων, που θα στηρίζονται στη δίκαιη κατανομή των βαρών και την ώθηση της ανάπτυξης, με όσο το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις

    - Ένα ισχυρό, εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πρόγραμμα, που θα προσανατολίζεται πρωταρχικά στην αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας

    - Μία δέσμευση με στόχο την έναρξη μιας ουσιαστικής συζήτησης σχετικά με την αντιμετώπιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους της Ελλάδας

    Οι πολιτικοί ηγέτες επίσης υπογράμμισαν ότι η αποκατάσταση της ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνιστά μια άμεση προτεραιότητα.

    Οι ανωτέρω συναινετικές αποφάσεις των περισσότερων πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας συνιστούν μία κρίσιμης σημασίας ευκαιρία για όλους τους εταίρους στην Ευρωζώνη προκειμένου να επιτευχθεί μια οικονομικά και πολιτικά βιώσιμης συμφωνίας».

    [06] Το Grexit πρέπει να αποφευχθεί συμφωνούν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης

    Ελπίζω να επικρατήσει εποικοδομητικό πνεύμα στο σημερινό Eurogroup, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν. Ο Ιταλός υπουργός είπε ότι αναμένει από την ελληνική πλευρά να ακούσει τί ακριβώς ζητάει, και ποιές δεσμεύσεις είναι διατεθειμένη να αναλάβει με αντάλλαγμα ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας.

    Ο χρόνος που απομένει είναι λίγος και η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο, τόνισε ο υπουργός οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς Ντε Γκίντος. Σημείωσε ότι αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ακούσει τις θέσεις και τις προτάσεις του νέου υπουργού οικονομικών της Ελλάδας. Πρόσθεσε, πάντως ότι το Grexit δεν είναι λύση και ότι πρέπει να αποφευχθεί. Όσον αφορά το θέμα του χρέους της Ελλάδας, ο Ντε Γκίντος είπε ότι δεν είναι της παρούσης.

    Σχετικά με το θέμα του χρέους, ο υπουργός οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σικουλίνα, είπε ότι είναι δύσκολο να συζητηθεί τώρα, γιατί υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική πλευρά. Όπως είπε πρέπει πρώτα η ελληνική πλευρά να επιδείξει πνεύμα καλής θέλησης. Ο ίδιος σημείωσε ότι πλέον οι πιθανότητες ενός Grexit είναι 50%-50% και η ευρωζώνη θα πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται.

    Αναμένουμε μεγαλύτερη σαφήνεια από τον νέο Έλληνα υπουργό οικονομικών για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, είπε ο υπουργός οικονομικών της Λιθουανίας, Ριμάντας Σάτζιους. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης εργάζονται στο σενάριο παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά όπως είπε εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση τί θα αποφασίσει να κάνει. ?Στην πολιτική υπάρχει πάντα χώρος για συμβιβασμούς?, πρόσθεσε.

    Σεβόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, η πόρτα των διαπραγματεύσεων παραμένει ανοιχτή, όμως ο χρόνος που απομένει ως τις 20 Ιουλίου είναι λίγος, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών της Φιλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ.

    Ο Φιλανδός υπουργός τόνισε ότι η χρηματοοικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις. Όπως είπε, η Φιλανδία παρέχει το 2,5% του ΑΕΠ της σε δάνεια προς την Ελλάδα και ο ίδιος έχει έρθει στο Eurogroup με σαφείς εντολές από το κοινοβούλιο της χώρας του.

    [07] Μ. Νούναν:Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αποτελεί για την Ιρλανδία μέρος των διαπραγματεύσεων

    Το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αποτελεί για την Ιρλανδία, μέρος των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν προσερχόμενος στο Eurogroup.

    Ο Μ. Νούναν τόνισε ότι η Ιρλανδία ποτέ δεν είχε σκληρή προσέγγιση στο θέμα της Ελλάδας. Ελπίζω, είπε, πως αυτό που θα παρουσιάσει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση θα είναι ένα επίσημο αίτημα για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, μαζί με προτάσεις που θα δίνουν βιώσιμη λύση στο ελληνικό ζήτημα για τα επόμενα χρόνια. "Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη με ένα βιώσιμο και μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα", ανέφερε.

    Ωστόσο, ο Μ. Νούναν τόνισε ότι είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν και μάλιστα σε πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα. Πρόσθεσε, τέλος, ότι στο σημερινό Eurogroup δεν αναμένονται αποτελέσματα.

    [08] Ομαλότητα στην αγορά υγρών καυσίμων

    Εικόνα ομαλότητας και περιορισμένης ζήτησης επικρατεί στην αγορά καυσίμων, ύστερα από την αυξημένη κίνηση της προηγούμενης εβδομάδας, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές της αγοράς.

    Μοναδικό πρόβλημα παραμένει η χρήση των πιστωτικών καρτών στα πρατήρια καυσίμων που δεν έχουν web banking και δέχονται πληρωμές μόνο τοις μετρητοίς. Ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα των πρατηρίων έχουν εφοδιαστεί και δεν υπάρχουν οι εικόνες με ουρές και κλειστά πρατήρια που υπήρχαν την προηγούμενη εβδομάδα.

    «Ο εφοδιασμός της αγοράς συνεχίζεται κανονικά, χωρίς προβλήματα και η ζήτηση είναι φυσιολογική» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής εταιρικών σχέσεων του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, Ε. Στράνης. Η αγοραστική κίνηση στα πρατήρια είναι περιορισμένη καθώς οι περισσότεροι οδηγοί γέμισαν τα ρεζερβουάρ την προηγούμενη εβδομάδα και έκτοτε έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις τους στο ελάχιστο.

    [09] Η Western Union ενεργοποιεί τις υπηρεσίες αποστολής χρημάτων από το εξωτερικό προς την Ελλάδα

    Η εταιρία Western Union επανενεργοποιεί τις υπηρεσίες αποστολής χρημάτων από 31 χώρες του εξωτερικού προς τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με ανακοίνωση που διανεμήθηκε μέσω του Business Wire.

    Τα χρήματα θα πιστώνονται βάσει του συμφωνηθέντος ποσού στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών, ανέφερε η εταιρία, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι θα συνεχίσει να ισχύει το ημερήσιο όριο ανάληψης των 60 ευρώ.

    [10] Ματτέο Ρέντσι: Πρέπει να οικοδομηθεί μία πολιτική και όχι μόνο οικονομική Ευρώπη

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι αναφέρθηκε και πάλι σήμερα στην ανάγκη επίλυσης της ελληνικής οικονομικής κρίσης και στην ευρύτερη πραγματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παίρνοντας το λόγο στο Cern (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πυρηνικής Έρευνας) της Γενεύης, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε: «Ετοιμάζομαι να μεταβώ στις Βρυξέλλες για μια πολλοστή συζήτηση σχετικά με την Ευρώπη. Υπάρχει, όμως, ένα πρόβλημα ακόμη μεγαλύτερο από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της Ελλάδας. Το πρόβλημα σχετίζεται με τι είδος Ευρώπης θέλουμε για το μέλλον. Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό «για να μπορέσει να οικοδομηθεί μια πολιτική, και όχι μόνον οικονομική Ευρώπη πρέπει να επιστρατεύσουν όλοι, την μέγιστη εξυπνάδα τους».

    [11] Αγνοούνται 17 μετανάστες μετά από το ναυάγιο σκάφους ανοιχτά του Αγαθονησίου

    Ιστιοπλοϊκό που μετέφερε μετανάστες βυθίστηκε το μεσημέρι στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Φαρμακονησίου και Αγαθανησίου. Σε εξέλιξη είναι επιχείρηση διάσωσης τους από το Λιμενικό αλλά και τις τουρκικές αρχές.Σύμφωνα με πληροφορίες του Λιμενικού, το σκάφος μετέφερε συνολικά 33 με 37 άτομα, εκ των οποίων αγνοούνται τουλάχιστον 17.

    Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 16 άτομα, 10 από τουρκική ακταιωρό και 6 από το ελληνικό ελικόπτερο σούπερ-πούμα που επιχειρεί στην περιοχή, μαζί με 2 σκάφη του Λιμενικού και με την συνδρομή ενός πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού.

    Η έρευνα και διάσωση των μεταναστών συνεχίζεται.

    [12] Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα αύριο στο ευρωκοινοβούλιο

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει αύριο στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

    Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου θα μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της ζώνης του ευρώ.

    [13] Ν. Κοτζιάς: Βρήκαμε τα κοινά μας σημεία με το Ισραήλ

    Οι κοινές στρατηγικές σε ζητήματα ενέργειας, τεχνολογίας, αξιοποίησης του νερού, στρατιωτικής συνεργασίας και συνεργασίας σε ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ.

    Ο κ. Κοτζιάς είχε συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Ισραήλ, τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου, την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Χοτοβέλι, τους υπουργούς Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτζ, Μετανάστευσης και Παλαιστινιακού Σιλβάν Σαλόμ, και τον πρόεδρο της χώρας Ρέουβεν Ρίβλιν, αλλά και μια σειρά από συμβούλους του πρωθυπουργού σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς και την Τζίπι Λίβνι από την αντιπολίτευση.

    Το ενδιαφέρον της ισραηλινής πλευράς για την πορεία της Ελλάδας, όπως δήλωσε ο κ. Κοτζιάς μετά την ολοκλήρωση των επαφών του, ήταν μεγάλο, ενώ, όπως διευκρίνισε, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ.

    «Βρήκαμε τα κοινά μας σημεία» σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και προσέθεσε: «Είναι ολοφάνερο ότι δεν έχουμε μόνο συμπτώσεις, έχουμε και διαφορετική γνώμη και απόψεις για μια σειρά από θέματα, αλλά αυτό που επεξεργαστήκαμε ήταν οι κοινές στρατηγικές μας».

    Βασικό σημείο σύγκλισης απόψεων ήταν το θέμα της ασφάλειας στην περιοχή. Σε όλες τις συναντήσεις τού κ. Κοτζιά τονίστηκε η «ανάγκη να συμβάλλουν και τα δύο κράτη στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου», ενώ οι δύο πλευρές εξέτασαν «πώς θα αξιοποιηθούν καλύτερα οι δεσμοί που έχουν δημιουργηθεί, αλλά και το υπό εκκόλαψη θεσμικό σύστημα που υπάρχει ανάμεσα σε κράτη της περιοχής».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 7 July 2015 - 14:32:29 UTC