Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Όχι στον βαμπιρικό θατσερισμό»
  • [02] «Ο Τσίπρας δεν είναι ο Λεωνίδας, αλλά οι Έλληνες είναι το ίδιο ανδρείοι!»
  • [03] Για «έναν συμβιβασμό, ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση» έκανε λόγο ο Π. Κουρουμπλής
  • [04] Θετικό το Ποτάμι να εξουσιοδοτήσει την κυβέρνηση να κλείσει συμφωνία
  • [05] Ολοκληρώθηκε το πολιτικό συμβούλιο της ΝΔ
  • [06] «Λογικά αισιόδοξος» ο Μακρόν ότι η Ελλάδα θα καταλήξει σε μία συμφωνία
  • [07] Ακύρωση της συμφωνίας για την κατασκευή του πρώτου σκέλους του αγωγού της Νότιας Ροής
  • [08] Η ΕΚΤ και το ΔΝΤ εξετάζουν τις ελληνικές προτάσεις και θα έχουν έτοιμη την αξιολόγησή το βράδυ
  • [09] Βουλευτές του SPD και των Πρασίνων αποτιμούν θετικά τις προτάσεις της Ελλάδας
  • [10] Μ. Ρέντσι: Η συμφωνία μπορεί να ολοκληρωθεί το Σάββατο στο Eurogroup
  • [11] Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ με διευρυμένη σύνθεση
  • [12] Στις 19:00, στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μέτρα
  • [13] Γ.Ντάισελμπλουμ: Μπορεί να υπάρξει «σημαντική απόφαση» κατά τη συνεδρίαση του Σαββάτου
  • [14] Τηλεδιάσκεψη ΕΕ και ΔΝΤ για την Ελλάδα
  • [15] Φρ. Ολάντ: Αξιόπιστες και σοβαρές οι ελληνικές προτάσεις
  • [16] Γερμανία: Αντιδράσεις από το CDU/CSU για τις νέες προτάσεις της Ελλάδας

  • [01] «Όχι στον βαμπιρικό θατσερισμό»

    του Τάσου Τσακίρογλου*

    Το «ελληνικό ζήτημα» έφερε στο προσκήνιο τη βαθιά υπαρξιακή κρίση της Ευρώπης, κυρίως όσον αφορά τις αξίες και τις αρχές της, οι οποίες παραβιάζονται βάναυσα από τις επιλογές των κυρίαρχων ελίτ, με επικεφαλής τη γερμανική. Η γηραιά ήπειρος βιώνει έναν νέο πόλεμο στο έδαφός της, προς το παρόν πολιτικό και κοινωνικό, ο οποίος όμως βάζει τις χειρότερες υποθήκες για το μέλλον.

    Η προχθεσινή συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο έδειξε τη διχοστασία που επικρατεί, αφού από τη μια υπήρξε η άποψη του Βερολίνου και των δορυφόρων του, η οποία συνοψίζεται στο δόγμα της αέναης λιτότητας, και από την άλλη, η άποψη αρκετών πολιτικών δυνάμεων που επιθυμούν να ξαναδούν την Ευρώπη να βαδίζει στον δρόμο του ουμανισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης, με προτεραιότητα τον άνθρωπο.

    Αυτοί οι δύο δρόμοι είναι ασύμβατοι και γεννούν το παρόν δίλημμα. Φυσικά, υπάρχει και ο «τρίτος δρόμος», όχι αυτός της κάλπικης σοσιαλδημοκρατίας, αλλά εκείνος της ακροδεξιάς, του εθνικισμού και του φασισμού. Δυστυχώς, η σημερινή πολιτική της κυρίας Μέρκελ και των συν αυτή είναι βούτυρο στο ψωμί ακριβώς αυτών των εξτρεμιστικών δυνάμεων, οι οποίες αιματοκύλισαν την ήπειρο επανειλημμένα. Η πολιτική της ταπείνωσης και του εξευτελισμού χωρών όπως η Ελλάδα είναι η καλύτερη στήριξη στην προεκλογική εκστρατεία της Μαρί Λεπέν και του Νάιτζελ Φάρατζ.

    Η πεντάμηνη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους «θεσμούς» υπήρξε χρήσιμη, προκειμένου να αντιληφθούμε τα όρια και τους περιορισμούς της όποιας σύγκρουσης με το χρηματοπιστωτικό ιερατείο, το οποίο χρησιμοποιεί το ευρώ και τη λιτότητα ως μέσα κυριαρχίας και διακυβέρνησης. Οι ευρωπαϊκοί λαοί οφείλουν να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα της περιόδου, διότι βαδίζουμε σαν υπνοβάτες στο γκρεμό. Η αφύπνιση των μαζικών κινημάτων είναι ζωτική παράμετρος για τις εξελίξεις, αφού μόνον ο λαϊκός παράγοντας μπορεί να κάνει τη διαφορά, πανευρωπαϊκά. Το «όχι» στο πρόσφατο δημοψήφισμα στην Ελλάδα άνοιξε ένα παράθυρο ελπίδας και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες χώρες.

    Ήδη στη Βρετανία, οργανώσεις της Αριστεράς το θέτουν ως συμβολικό αίτημα απέναντι στον βαμπιρικό θατσερισμό του Ντέιβιντ Κάμερον. Το ερώτημα παραμένει: «Μπορούμε;».

  • Ο Τάσος Τσακίρογλου είναι πολιτικός συντάκτης στη «Journalists' Journal» και αρχισυντάκτης στο Efsyn.gr.

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [02] «Ο Τσίπρας δεν είναι ο Λεωνίδας, αλλά οι Έλληνες είναι το ίδιο ανδρείοι!»

    του Ζαν-Πιερ Παζ*

    Η μάχη των Θερμοπυλών έγινε και παρέμεινε για αιώνες, ακόμη και σήμερα, το σύμβολο της αντίστασης των Ελλήνων ενάντια στον εισβολέα! «Ω ξειν', αγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ότι τήδε κείμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι». Η νίκη του ΌΧΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015 μου θύμισε αυτή την πράξη γενναιότητας, θάρρους, αξιοπρέπειας, εδώ και 2.500 χρόνια!

    Προφανώς και η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και άλλοι απέδειξαν ότι έλπιζαν σε μια αποτυχία.

    Ξεπέρασαν τον εαυτό τους στη δημιουργία πανικού, όπως το διαπιστώσαμε μετά την προκήρυξη αυτής της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία. Για να την απαξιώσουν, επιστράτευσαν τα πάντα: Δημιουργία κλίματος πανικού, προσβολές, πατερναλιστικές συμπεριφορές. Είδαμε ακόμη και αυτόν τον πρώην τραπεζίτη των Ρόθτσιλντ, τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών, τον Εμανουέλ Μακρόν τον Μικρό να συγκρίνει τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α με το Εθνικό Μέτωπο.

    ¶λλα, αντίθετα με ό,τι είχαν αναγγείλει, ο ουρανός δεν έπεσε στα κεφάλια μας. Σήμερα, ο φόβος έχει αλλάξει στρατόπεδο. Γιατί αυτό που φοβούνται πάνω απ' όλα, είναι μήπως αυτό που συνέβη γίνει μεταδοτικό παράδειγμα! Σε αυτό το δημοψήφισμα, οι εργαζόμενοι και οι νέοι εκφράστηκαν μαζικά και καθαρά κατά της παράδοσης και της συνθηκολόγησης που πρότεινε η Γερμανία και οι εταίροι της, ώστε να επιδοθούν σε πλιάτσικο ύψους 340 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Μου λέγουν -όπως το θύμισε πολλές φορές ο Αλέξης Τσίπρας- ότι το διακύβευμα σε αυτό το δημοψήφισμα δεν ήταν ούτε η έξοδος από την ΕΕ, ούτε από το ευρώ. Ναι, στον πυρήνα του προβλήματος δεν είναι το Grexit, το πρόβλημα είναι η κρίση την οποία φανερώνει απ' άκρου εις άκρον στην ευρωζώνη και στην ΕΕ το μέλλον ενός απάνθρωπου συστήματος που έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του.

    Κάποιοι, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων μέσα στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, θέλουν να αλλοιώσουν τη σημασία μιας τόσο βαθιάς κίνησης, σχετικοποιώντας την, ερμηνεύοντας την λογικά. Τα πάντα περιστρέφονται γύρω απ' αυτή τη μαγική φόρμουλα που είναι: «Οι διαπραγματεύσεις». Μα ποια είναι η ημερήσια διάταξη αυτών των «διαπραγματεύσεων»; Απαντάμε: Μα βεβαίως, η αναδιάρθρωση του χρέους!

    Σε τελευταία ανάλυση, αν υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους, θα πρέπει να καταβάλλονται τόκοι. Γι' αυτό, δεν λέμε κουβέντα. Γιατί; Διότι για τους πιστωτές, πρέπει να προσανατολιστούν οι «διαπραγματεύσεις» στην επιδίωξη της φιλελευθεροποίησης της οικονομίας, να προσανατολιστούν τα πάντα στις εξαγωγές, μειώνοντας την προστασία της εγχώριας βιομηχανίας, να επιδιωχθούν ιδιωτικοποιήσεις, να περιοριστεί ο ρόλος τους κράτους, να γίνει πιο ευέλικτη η αγορά εργασίας. Αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι λοιπόν μια κοροϊδία, κυρίως αν πρόκειται για απαίτηση νέων χρηματοδοτήσεων, άρα για νέους τόκους ακόμα πιο επιβαρυντικούς. Με κάθε τρόπο, πρέπει να πληρώσουμε τον λογαριασμό! Όπως όλοι ξέρουν, από αυτή την πολιτική επωφελούνται πάντα οι πλούσιες χώρες και όχι οι χώρες της περιφέρειας!

    Στην πράξη, υλοποιούμε στην Ελλάδα αυτό που υλοποιήσαμε, τα τελευταία 30 χρόνια, στις υπό ανάπτυξη χώρες, μέσω των διαρθρωτικών προσαρμογών. Είναι έτσι, γιατί η οικονομία είναι χρηματοοικονομική οικονομία και είναι όλη στην υπηρεσία των τραπεζών! Το να αγνοούμε αυτό, είναι να σπεύδουμε σ' ένα αδιέξοδο.

    Η απάντηση, λοιπόν, είναι η διαγραφή του χρέους, απλά και καθαρά! Αυτό, όμως, δεν αρκεί αν ακολουθήσουμε την ίδια οικονομική πολιτική και εκκινήσουμε εκ νέου στην οδό του χρέους! Χρειάζεται μια ριζική αλλαγή και να γνωρίζουμε ποια κοινωνία επιλέγουμε. Πιστεύω ότι αυτό απαιτεί την ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας από την οποία ζει η πλειονότητα των Ελλήνων και κατά συνέπεια, την κατανάλωση και την πλήρη απασχόληση, την αύξηση των μισθών και των συντάξεων, τις δημόσιες δαπάνες που εξυπακούονται!

    Είναι παρηγορητικό το ότι είδαμε να πολλαπλασιάζονται τις τελευταίες εβδομάδες, δράσεις και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό. Παρ' όλα αυτά, η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με αυτό που πρέπει να αποκαλέσουμε «συνδικαλιστική ανικανότητα». Η δημιουργία μιας χρήσιμης και αποτελεσματικής αλληλεγγύης προϋποθέτει τη δράση στη χώρα του καθενός κατά της κυβέρνησης και της εργοδοσίας που υποστηρίζουν τις διεκδικήσεις των πιστωτών. Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας τέτοιος συσχετισμός δυνάμεων που θα επιτρέψει στους Έλληνες εργαζομένους και τον ελληνικό λαό να επιβάλουν ότι επιτέλους, θα συζητήσουμε για τις ανάγκες του, ιδιαίτερα όσον αφορά την κοινωνική δικαιοσύνη και την κυριαρχία.

    Όλα αυτά προϋποθέτουν διαύγεια πνεύματος, άρνηση της ευκολίας και του επίπλαστου. Ο Θεμιστοκλής συμβούλευε ότι αν θέλεις να νικήσεις, δεν είναι ώρα για αμφιβολίες, αλλά για στρατηγική. Περί αυτού πρόκειται!

    Ο Ζαν-Πιερ Παζ είναι πρώην ηγετικό στέλεχος της GGT, υπεύθυνος του τμήματος διεθνών σχέσεων του συνδικάτου και αρχισυντάκτης της La pens?e libre (www.lapenseelibre.org)

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [03] Για «έναν συμβιβασμό, ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση» έκανε λόγο ο Π. Κουρουμπλής

    «Όλοι αντιλαμβάνονται κάτω από ποιες συνθήκες γίνονται όλες αυτές οι διαδικασίες, τις πιέσεις και όχι μόνο.. Από εκεί και πέρα πας σε έναν συμβιβασμό, να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση» τόνισε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, σχετικά με την ελληνική πρόταση που κατατέθηκε στους θεσμούς.

    Μιλώντας στον ΑΝΤ1, παραδέχθηκε ότι «το "όχι" των πολιτών την προηγούμενη Κυριακή στο δημοψήφισμα, ήταν "όχι" σε πολλά από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές», επισημαίνοντας ότι «δεν είναι τόσο απλό να ωραιοποιήσουμε και να εξωραΐσουμε κάποια πράγματα τα οποία όμως συντελούνται κάτω από συνθήκες, οι οποίες δυστυχώς δεν έχουν κάποιο άλλο περιθώριο, συνθήκες ασφυκτικής πίεσης και απειλής».

    «Με τα εν λόγω μέτρα δεν συνεχίζεται η εσωτερική υποτίμηση, καθώς δε έχουμε μείωση συντάξεων και μισθών» εκτίμησε ο κ. Κουρουμπλής, ενώ ανέφερε ότι η αύξηση των εισφορών στις συντάξεις θα πάει υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος.

    [04] Θετικό το Ποτάμι να εξουσιοδοτήσει την κυβέρνηση να κλείσει συμφωνία

    Το Ποτάμι θα δώσει εξουσιοδότηση ώστε η κυβέρνηση να κλείσει την τελική συμφωνία με τους εταίρους, σύμφωνα με απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, που συνεδρίασε για λίγο το μεσημέρι.

    Στη συνεδρίαση δεν προήδρευσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος εκείνη την ώρα είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουγκέρ, στις Βρυξέλλες.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε κατ' αρχήν ενημέρωση από τον γραμματέα της ΚΟ, Παναγιώτη Καρκατσούλη, για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, καθώς ακόμη δεν έχει γίνει πλήρως γνωστό το χρονοδιάγραμμα της συζήτησης.

    [05] Ολοκληρώθηκε το πολιτικό συμβούλιο της ΝΔ

    Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του άτυπου πολιτικού συμβουλίου της ΝΔ, με διευρυμένη σύνθεση, υπό την προεδρία του προέδρου του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

    [06] «Λογικά αισιόδοξος» ο Μακρόν ότι η Ελλάδα θα καταλήξει σε μία συμφωνία

    Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως είναι λογικά αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα καταλήξει σε μία συμφωνία για βοήθεια έναντι μεταρρυθμίσεων με τους πιστωτές της.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μίας επίσκεψης στη Μαδρίτη, ο Μακρόν είπε ακόμη πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τις τελευταίες ημέρες και πως χρειάζεται μία συζήτηση για το βάρος του χρέους της Ελλάδας.

    [07] Ακύρωση της συμφωνίας για την κατασκευή του πρώτου σκέλους του αγωγού της Νότιας Ροής

    Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom, προχώρησε στην ακύρωση της συμφωνίας που είχε υπογράψει με την ιταλική εταιρία Saipem, σχετικά με την κατασκευή του πρώτου σκέλους του αγωγού φυσικού αερίου, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ.

    Πρόκειται για τον αγωγό της Νότιας Ροής Φυσικού Αερίου, ενώ η ακύρωση του συμβολαίου, γνωστοποιήθηκε στη διάρκεια της συνόδου των BRICS στην Ούφα της Ρωσίας. Παράλληλα, τονίστηκε ότι η τύχη του αγωγού αυτού, δεν εξαρτάται από την ακύρωση της συμφωνίας, καθώς οι συμμετέχοντες στην κατασκευή του αγωγού, δεν έχουν αποφασίσει για το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του.

    Η ακύρωση του συμβολαίου έγινε μετά τις διαφορετικές απόψεις που εκφράστηκαν μεταξύ της Gazprom και της Saipem, σε οικονομικά και επιχειρησιακά ζητήματα για την πρώτη φάση κατασκευής του αγωγού.Ο αγωγός αυτός, θα μεταφέρει φυσικό άεριο από τη Ρωσία, υπό τη Μαύρη Θάλασσα στη βορειοδυτική Τουρκία, ενώ μέσω Ελλάδας, το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

    [08] Η ΕΚΤ και το ΔΝΤ εξετάζουν τις ελληνικές προτάσεις και θα έχουν έτοιμη την αξιολόγησή το βράδυ

    Οι θεσμοί έλαβαν χθες εγκαίρως την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης με τις προτάσεις για τα προαπαιτούμενα, δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει μια πρώτη εκτίμηση για το περιεχόμενό τους. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ εξετάζουν τις ελληνικές προτάσεις και θα έχουν έτοιμη την αξιολόγησή τους σήμερα το βράδυ. Αύριο στις 11 το πρωί, θα συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) και στις 4 το απόγευμα το Eurogroup.

    Ο ίδιος αξιωματούχος της ευρωζώνης, υπενθύμισε ότι οι θεσμοί θα αξιολογήσουν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για νέο πρόγραμμα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EMΣ), λαμβάνοντας υπόψη τη σταθερότητα της ευρωζώνης, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις πραγματικές χρηματοοικονομικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, οι θεσμοί θα αξιολογήσουν τις ελληνικές προτάσεις με τη λίστα των προαπαιτούμενων δράσεων.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το Eurogroup του Σαββάτου αν συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, την επομένη είναι πιθανό να μη συγκληθεί η Σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης.

    Όσον αφορά τη λεγόμενη «χρηματοδότηση-γέφυρα» που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τον επόμενο μήνα, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης τόνισε ότι για να ξεκινήσει η συζήτηση αυτή, θα πρέπει πρώτα να υπάρχει συμφωνία για τη μακροχρόνια χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Σημείωσε, επίσης, ότι η Συνθήκη του ΕΜΣ δεν προβλέπει πρόωρες εκταμιεύσεις.

    [09] Βουλευτές του SPD και των Πρασίνων αποτιμούν θετικά τις προτάσεις της Ελλάδας

    O Γερμανός ευρωβουλευτής ¶ξελ Σέφερ (SPD) χαρακτήρισε θετική τη νέα λίστα μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η Ελλάδα στους θεσμούς και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

    Οι προτάσεις «είναι μια σημαντική πρόοδος, διότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν» σε αυτές, δήλωσε ο Σέφερ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό SWR.

    Όταν ρωτήθηκε αν αυτή η λίστα θα κριθεί επαρκής από τους πιστωτές της Ελλάδας, απάντησε: «Το ελπίζω».

    Η Ελλάδα πρέπει να λάβει ένα ευρωπαϊκό πακέτο βοήθειας, εξήγησε ο ίδιος, «αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται νέα δημοσιονομικά μέτρα».

    Ο Σέφερ εκτίμησε ότι θα υπάρξει πλειοψηφία για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας στη γερμανική βουλή. Όμως επεσήμανε ότι θα είναι πιο εύκολο να υπάρξει θετική ψήφος από τους βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών απ? ό,τι από αυτούς των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών.

    Από την πλευρά της η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ τάχθηκε υπέρ μιας τροποποίησης των ευρωπαϊκών κανόνων ώστε να μπορέσει να βοηθηθεί η Ελλάδα και να παραμείνει στην ευρωζώνη.

    «Πιστεύω ότι οι κανόνες θα πρέπει να τηρούνται, αλλά μόνο όταν μπορούν να τηρηθούν», είπε η Γκέρινγκ- Έκαρτ σε τηλεοπτική εκπομπή του ZDF. «Κάποιοι κανόνες θα πρέπει σε μια τέτοια κατάσταση να τροποποιούνται», κατέληξε.

    [10] Μ. Ρέντσι: Η συμφωνία μπορεί να ολοκληρωθεί το Σάββατο στο Eurogroup

    Η συμφωνία για την Ελλάδα μπορεί να υπάρξει ήδη στο Eurogroup του Σαββάτου, αντί για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Κυριακή, δήλωσε σήμερα ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

    "Ελπίζουμε να μην ξαναειδωθούμε την Κυριακή, αυτό πάει να πει πως η συμφωνία μπορεί να γίνει το Σάββατο από τους υπουργούς Οικονομικών", δήλωσε ο Ρέντσι αναφορικά με την Ελλάδα σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Παλάτσο Κίτζι, την έδρα της ιταλικής προεδρίας της κυβέρνησης, μαζί με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένι.

    Την ίδια ελπίδα ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί το Σάββατο εξέφρασε και ο Κένι.

    Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό σήμερα θα γίνει τηλεδιάσκεψη με θέμα την Ελλάδα ανάμεσα στους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Στην τηλεδιάσκεψη θα πάρουν μέρος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ

    [11] Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ με διευρυμένη σύνθεση

    Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ με διευρυμένη σύνθεση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισήγησή του, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Η ΝΔ ξεκαθαρίζει ότι μέχρι την Κυριακή η χώρα θα πρέπει να έχει συμφωνία που θα την κρατά στο ευρώ και στην Ευρώπη. Η ΝΔ, επίσης, ξεκαθαρίζει προς τον πρωθυπουργό: Σου δίνουμε την εξουσιοδότηση να φέρεις συμφωνία, σου δίνουμε όχι μόνο εξουσιοδότηση αλλα εντολή να αποτρέψεις την έξοδο της χώρας απο την Ευρώπη και το ευρώ. Και για το πώς φτάσαμε στην όποια συμφωνία θα μιλήσουμε μετά».

    [12] Στις 19:00, στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μέτρα

    Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις προτάσεις της κυβέρνησης προς τους θεσμούς, θα ξεκινήσει στην Ολομέλεια της Βουλής στις 19:00.

    Αναρτήθηκε στην κοινοβουλευτική διαφάνεια η διαδικασία συζήτησης για την εξουσιοδότηση της Βουλής στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, στη βάση του κειμένου της πρότασης. Όπως προκύπτει, η κυβέρνηση την κατέθεσε ως σχέδιο νόμου με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος.

    Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα γίνει σύμφωνα με το άρθρο 89 του Κανονισμού της Βουλής και ορίζεται ότι θα ξεκινήσει σήμερα στις 15:00, στην αίθουσα της Ολομέλειας, σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης και Παραγωγής και Εμπορίου.

    Στο κείμενο που έχει αναρτηθεί και υπογράφει η πρόεδρος του Σώματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφέρεται: «Εφόσον γίνει αποδεκτό από τις Επιτροπές ο χαρακτηρισμός του νομοσχεδίου ως κατεπείγοντος εκ μέρους της κυβέρνησης, ορίζεται προθεσμία υποβολής της έκθεσης των Επιτροπών η 12η βραδινή της 10ης Ιουλίου. Τίτλος του νομοσχεδίου είναι "για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που κατέθεσαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι υπουργοί Οικονομικών, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας κα Τουρισμού, Πολιτισμού Παιδείας, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Εξωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υγείας και Επικρατείας».

    [13] Γ.Ντάισελμπλουμ: Μπορεί να υπάρξει «σημαντική απόφαση» κατά τη συνεδρίαση του Σαββάτου

    Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε σήμερα την ελληνική πρόταση «λεπτομερές κείμενο», χωρίς να κάνει περαιτέρω σχόλια.

    Σε δηλώσεις του πριν τη συνεδρίαση του ολλανδικού υπουργικού συμβουλίου είπε ακόμα ότι θα μπορούσε να υπάρξει «σημαντική απόφαση» κατά τη συνεδρίαση του Σαββάτου.

    [14] Τηλεδιάσκεψη ΕΕ και ΔΝΤ για την Ελλάδα

    Τηλεδιάσκεψη με θέμα την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί σήμερα ανάμεσα στους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Στην τηλεδιάσκεψη θα πάρουν μέρος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ

    [15] Φρ. Ολάντ: Αξιόπιστες και σοβαρές οι ελληνικές προτάσεις

    Οι νέες προτάσεις που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση δείχνουν τη βούλησή της να παραμείνει η Ελλλάδα στη ζώνη του ευρώ, τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα σοβαρό και αξιόπιστο.

    Ο κ. Ολάντ απηύθυνε έκκληση για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τη βούληση να ολοκληρωθούν. «Οι Έλληνες έδειξαν αποφασιστικότητα ότι θέλουν να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ καθώς το πρόγραμμα που παρουσίασαν είναι σοβαρό και αξιόπιστο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος.

    [16] Γερμανία: Αντιδράσεις από το CDU/CSU για τις νέες προτάσεις της Ελλάδας

    Υψηλόβαθμα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για την ειλικρίνεια των νέων προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

    Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU/CSU Ραλφ Μπρίνκχαους διερωτήθηκε μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF: «Πόσο αξιόπιστο είναι να πιστεύουμε ότι θα εφαρμοστεί αυτή η λίστα των μεταρρυθμίσεων;».

    Ουσιαστικά περιέχει προηγούμενες ευρωπαϊκές προτάσεις, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση και οι Έλληνες πολίτες απέρριψαν με το δημοψήφισμα της προηγούμενης Κυριακής, πρόσθεσε.

    «Από εκεί εγείρεται το ερώτημα της αξιοπιστίας», εξήγησε ο Μπρίνκχαους.

    Ο άλλος αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU/CSU Μίχαελ Φουξ δήλωσε μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC ότι δυσκολεύεται να εμπιστευθεί τις τελευταίες προτάσεις της Ελλάδας, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα οι Έλληνες απέρριψαν μέσω του δημοψηφίσματος τα μέτρα λιτότητας.

    «Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί διότι, ειλικρινά, δυσκολεύομαι λίγο να πιστέψω (τις προτάσεις), γιατί ποια είναι η διαφορά μεταξύ της Κυριακής και της σημερινής ημέρας;», διερωτήθηκε ο Φουξ. «Την Κυριακή ο ελληνικός λαός ψήφισε κατά αυτών των μέτρων», πρόσθεσε.

    «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τώρα εξυπηρετείται η βιωσιμότητα του χρέους, αν αυτό δεν λειτουργεί δεν έχει νόημα», κατέληξε.

    Ο βουλευτής του CSU Χανς-Πέτερ Φρίντριχ επέκρινε σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο τις ελληνικές προτάσεις, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    «Έχω πολύ μικρή εμπιστοσύνη», είπε. Στο θέμα της Ελλάδας ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα μπορούσε «επίσης να στείλει μια παλιά εφημερίδα, υπογεγραμμένη και τότε κάποιοι θα έλεγαν ?ωραία, ωραία?. Αυτή είναι τώρα η βάση», σημείωσε ο Φρίντριχ.

    «Είτε η ελληνική κυβέρνηση κοροϊδεύει τους πολίτες της είτε (κοροϊδεύει) εμάς και πάλι», κατέληξε.

    Από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γεργκ Κράμερ ανέλυσε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

    «Με εξαίρεση μερικές διακοσμητικές διορθώσεις, η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε την λίστα των μεταρρυθμίσεων, την οποία πριν μία εβδομάδα είχε συστήσει στους πολίτες της να απορρίψουν», εξήγησε.

    Παρόλα αυτά ο Κράμερ εκτίμησε ότι «μια συμφωνία είναι πλέον κατά τι πιο πιθανή, αν και κανείς θα πρέπει να έχει στο νου του ότι θα πρόκειται για μια κακή συμφωνία. Διότι η Ελλάδα υποσχέθηκε όπως συνήθως μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συχνά μέχρι τώρα δεν εφαρμόζονταν».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 July 2015 - 10:32:29 UTC