Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Όχι στον βαμπιρικό θατσερισμό»
  • [02] Πρέπει να κλείσουμε τη συμφωνία και να προχωρήσουμε, δηλώνει ο Ευ. Βενιζέλος
  • [03] Π.Κ.Παντοάν:Σημαντικά βήματα προς μία λύση για την Ελλάδα
  • [04] Γ.Ντάισελμπλουμ: Μπορεί να υπάρξει «σημαντική απόφαση» κατά τη συνεδρίαση του Σαββάτου
  • [05] Την ελληνική πρόταση αξιολογούν οι εκπρόσωποι των θεσμών
  • [06] Ο καγκελάριος Φάιμαν εκτιμά ότι υπάρχουν πιθανότητες επίλυσης της κρίσης στην Ελλάδα
  • [07] Το ενδεχόμενο «κλασσικού» κουρέματος απορρίπτει εκ νέου το Βερολίνο
  • [08] Βερολίνο: Μόνο με αξιόπιστες προτάσεις θα ζητήσει η κυβέρνηση εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση
  • [09] Σκυλλίας 2015: Mαραθώνια κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας στις 11 και 12 Ιουλίου στη Λίμνη Ευβοίας
  • [10] Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής συγκάλεσε ο Ν. Κοτζιάς
  • [11] Τον Σεπτέμβριο εικάζεται ότι θα κυκλοφορήσει το νέο Galaxy Note 5
  • [12] Θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ με νανοσωματίδια, επιτεύχθηκε σε πειραματόζωα

  • [01] «Όχι στον βαμπιρικό θατσερισμό»

    του Τάσου Τσακίρογλου*

    Το «ελληνικό ζήτημα» έφερε στο προσκήνιο τη βαθιά υπαρξιακή κρίση της Ευρώπης, κυρίως όσον αφορά τις αξίες και τις αρχές της, οι οποίες παραβιάζονται βάναυσα από τις επιλογές των κυρίαρχων ελίτ, με επικεφαλής τη γερμανική. Η γηραιά ήπειρος βιώνει έναν νέο πόλεμο στο έδαφός της, προς το παρόν πολιτικό και κοινωνικό, ο οποίος όμως βάζει τις χειρότερες υποθήκες για το μέλλον.

    Η προχθεσινή συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο έδειξε τη διχοστασία που επικρατεί, αφού από τη μια υπήρξε η άποψη του Βερολίνου και των δορυφόρων του, η οποία συνοψίζεται στο δόγμα της αέναης λιτότητας, και από την άλλη, η άποψη αρκετών πολιτικών δυνάμεων που επιθυμούν να ξαναδούν την Ευρώπη να βαδίζει στον δρόμο του ουμανισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης, με προτεραιότητα τον άνθρωπο.

    Αυτοί οι δύο δρόμοι είναι ασύμβατοι και γεννούν το παρόν δίλημμα. Φυσικά, υπάρχει και ο «τρίτος δρόμος», όχι αυτός της κάλπικης σοσιαλδημοκρατίας, αλλά εκείνος της ακροδεξιάς, του εθνικισμού και του φασισμού. Δυστυχώς, η σημερινή πολιτική της κυρίας Μέρκελ και των συν αυτή είναι βούτυρο στο ψωμί ακριβώς αυτών των εξτρεμιστικών δυνάμεων, οι οποίες αιματοκύλισαν την ήπειρο επανειλημμένα. Η πολιτική της ταπείνωσης και του εξευτελισμού χωρών όπως η Ελλάδα είναι η καλύτερη στήριξη στην προεκλογική εκστρατεία της Μαρί Λεπέν και του Νάιτζελ Φάρατζ.

    Η πεντάμηνη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους «θεσμούς» υπήρξε χρήσιμη, προκειμένου να αντιληφθούμε τα όρια και τους περιορισμούς της όποιας σύγκρουσης με το χρηματοπιστωτικό ιερατείο, το οποίο χρησιμοποιεί το ευρώ και τη λιτότητα ως μέσα κυριαρχίας και διακυβέρνησης. Οι ευρωπαϊκοί λαοί οφείλουν να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα της περιόδου, διότι βαδίζουμε σαν υπνοβάτες στο γκρεμό. Η αφύπνιση των μαζικών κινημάτων είναι ζωτική παράμετρος για τις εξελίξεις, αφού μόνον ο λαϊκός παράγοντας μπορεί να κάνει τη διαφορά, πανευρωπαϊκά. Το «όχι» στο πρόσφατο δημοψήφισμα στην Ελλάδα άνοιξε ένα παράθυρο ελπίδας και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες χώρες.

    Ήδη στη Βρετανία, οργανώσεις της Αριστεράς το θέτουν ως συμβολικό αίτημα απέναντι στον βαμπιρικό θατσερισμό του Ντέιβιντ Κάμερον. Το ερώτημα παραμένει: «Μπορούμε;».

  • Ο Τάσος Τσακίρογλου είναι αρχισυντάκτης στο Efsyn.gr.

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [02] Πρέπει να κλείσουμε τη συμφωνία και να προχωρήσουμε, δηλώνει ο Ευ. Βενιζέλος

    «Λέγαμε πάντα ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, να παραμείνει στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας, αποδεχόμενοι μία συμφωνία, η οποία είναι η λιγότερο επώδυνη για τους πολίτες και την οικονομία» δήλωσε στη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

    «Δυστυχώς το χαμένο πεντάμηνο έχει τεράστιο κόστος. Και το τελευταίο δεκαήμερο με το δημοψήφισμα και το κλείσιμο των τραπεζών έχει ανεβάσει το κόστος στα ύψη. Ενώ θα κλείναμε συμφωνία με το mail Χαρδούβελη, το οποίο κινείτο στο 1 δισεκατομμύριο, τώρα έχουμε φτάσει στην ανάγκη μέτρων, τα οποία πλησιάζουν στα 12 ίσως και 13 δισεκατομμύρια. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πόσο μεγάλη είναι η διαφορά και πόσο μεγάλη είναι η οπισθοχώρηση» πρόσθεσε.

    «Παρόλα αυτά, επειδή κάθε μέρα που περνάει ανεβάζει τον λογαριασμό, πρέπει να κλείσουμε τη συμφωνία και να προχωρήσουμε, ώστε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και το αδιέξοδο, ακυρώνοντας την πλαστή διάκριση σε δήθεν "αντι-μνημονιακούς" και δήθεν "μνημονιακούς". Είναι κατανοητό, πλέον, ότι όσα λεγόντουσαν τα προηγούμενα χρόνια, όλα όσα ειπώθηκαν προεκλογικά, ήταν απλά ψέματα, ήταν μία παραπλάνηση, μία μυθολογία. Γι' αυτό, λοιπόν, εμείς θα βοηθήσουμε στο πλαίσιο της εθνικής ευθύνης μας και λέγοντας πάντα την αλήθεια. Ο κ. Τσίπρας να αναλάβει την δική του ευθύνη και η ευθύνη που του αναλογεί είναι μεγάλη» κατέληξε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    [03] Π.Κ.Παντοάν:Σημαντικά βήματα προς μία λύση για την Ελλάδα

    Στη διαπραγμάτευση των θεσμών με την Ελλάδα αναφέρθηκε ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν με ανάρτησή του στο Twitter.

    Ο ιταλός υπουργός σημειώνει: "Τις ώρες αυτές πραγματοποιούνται σημαντικά βήματα προς μία λύση για την Ελλάδα. Χρειάζεται κοινά αποδεκτή λύση που να προσανατολίζεται προς βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη. Η Ιταλία συνεχίζει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση".

    [04] Γ.Ντάισελμπλουμ: Μπορεί να υπάρξει «σημαντική απόφαση» κατά τη συνεδρίαση του Σαββάτου

    Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε σήμερα την ελληνική πρόταση «λεπτομερές κείμενο», χωρίς να κάνει περαιτέρω σχόλια.

    Σε δηλώσεις του πριν τη συνεδρίαση του ολλανδικού υπουργικού συμβουλίου είπε ακόμα ότι θα μπορούσε να υπάρξει «σημαντική απόφαση» κατά τη συνεδρίαση του Σαββάτου.

    [05] Την ελληνική πρόταση αξιολογούν οι εκπρόσωποι των θεσμών

    Την έγκαιρη παραλαβή των ελληνικών προτάσεων χτες το βράδυ, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ ενημέρωσε πως αυτήν την ώρα λαμβάνει χώρα η αξιολόγηση των προτάσεων από τους τρεις θεσμούς - την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

    Ο ίδιος εκπρόσωπος απέφυγε να δώσει μια πρώτη εκτίμηση για το περιεχόμενο των προτάσεων, καθώς όπως είπε, «η διαδικασία είναι σε εξέλιξη». Σημείωσε ωστόσο, ότι η έκθεση των θεσμών θα είναι έτοιμη πριν από το τέλος της σημερινής ημέρας και θα αποσταλεί στους εκπροσώπους των κρατών μελών στο Euro Working Group.

    Επιπλέον, ο Μ. Σχοινάς σημείωσε ότι σήμερα στις 14.00 ώρα Ελλάδας, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με το Μάριο Ντράγκι, την Κριστιν Λαγκάρν, τον Κλάους Ρέγκλινγκ και το Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    OΜ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο της εντολής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να εξετάσουν το ελληνικό αίτημα για νέο πρόγραμμα, οι τρεις θεσμοί διενεργούν παράλληλα έρευνα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία επίσης θα αποσταλεί στα κράτη μέλη.

    [06] Ο καγκελάριος Φάιμαν εκτιμά ότι υπάρχουν πιθανότητες επίλυσης της κρίσης στην Ελλάδα

    Τη θέση ότι η νέα ελληνική πρόταση αποτελεί ευκαιρία, η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί σοβαρά, διετύπωσε σήμερα ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε μία πρώτη τοποθέτησή του, μετά τη χθεσινοβραδινή κατάθεση της νέας πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης.

    «Δεν υπάρχει ακόμη αποτέλεσμα, αλλά υπάρχει η ευκαιρία για μία συμφωνία και αυτή η ευκαιρία πρέπει να αξιοποιηθεί σοβαρά» αναφέρει σε δήλωσή του, υπογραμμίζοντας ότι «οι εποικοδομητικές δυνάμεις θα πρέπει τώρα να είναι ισχυρότερες από εκείνες, οι οποίες δεν θέλουν, σε καμιά περίπτωση, μία λύση».

    Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από αυτή την κρίση πλήττονται οι φτωχότεροι του ελληνικού πληθυσμού. Γι' αυτό είναι υποχρέωσή μας να αξιοποιήσουμε εποικοδομητικά αυτή την τελευταία ευκαιρία».

    Χθες, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής για το θέμα της Ελλάδας, ο κ. Φάιμαν τόνισε ως κοινό καθήκον την αξιοποίηση και της τελευταίας στιγμής, ενώ είχε επεσήμανε πως σαφής στόχος της αυστριακής κυβέρνησης είναι ο σεβασμός απέναντι στους ανθρώπους στην Ελλάδα και η κοινωνική εξασφάλισή τους, «και ως εκ τούτου είναι άχρηστες προτάσεις για παραπέρα μείωση των κατώτατων συντάξεων».

    [07] Το ενδεχόμενο «κλασσικού» κουρέματος απορρίπτει εκ νέου το Βερολίνο

    Το ενδεχόμενο «κλασσικού» κουρέματος του ελληνικού χρέους απέρριψε για ακόμα μία φορά η γερμανική κυβέρνηση, με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, να επισημαίνει ότι αυτό θα συνιστούσε ποιοτική αλλαγή της νομισματικής ένωσης και να τονίζει ότι η Γερμανία δεν θα συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο.

    Για το ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ, σημείωσε ότι εάν η πρόθεση είναι να μειωθεί σημαντικά η αξία του χρέους, τότε αυτό θεωρείται «κούρεμα χρέους» και ανέφερε πως σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης αναδιαμόρφωσης τα περιθώρια είναι περιορισμένα. Ο κ. Γιέγκερ πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, έχει μεγάλη σημασία η εκτίμηση του ΔΝΤ. «Ο πήχης είναι ένα συνολικό και σε βάθος μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο θα βγάλει την Ελλάδα μόνιμα από την κρίση» δήλωσε και υπογράμμισε ότι ένδειξη θα αποτελούσε η τελευταία έκθεση της τρόικας, τον Δεκέμβριο του 2014. «Δεν θα αρκούσε να παρουσιαστούν οι προτάσεις από το τέλος Ιουνίου σε νέo περιτύλιγμα. Χρειαζόμαστε πραγματικές, συνολικές μεταρρυθμίσεις, διότι πρόκειται για πακέτο τριών χρόνων» επεσήμανε.

    Αναφερόμενος στην ψηφοφορία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ο κ. Γιέγκερ τόνισε ότι θα πρόκειται «για μία πρώτη ένδειξη για το πόσο σοβαρά το εννοεί η ελληνική πλευρά» αλλά διευκρίνισε ότι «έως τώρα δεν μας είναι σαφές για το τι ακριβώς θα αφορά η ψηφοφορία». «Από την άλλη, εάν σήμερα γίνονταν πρώτα βήματα στην κατεύθυνση νομοθεσίας - όπως ανέφερε και ο κ. Σόιμπλε χθες με το "just do it" - αυτό θα ήταν πολύ θετικό. Κανείς δεν εμποδίζει την ελληνική κυβέρνηση να το κάνει» συμπλήρωσε.

    [08] Βερολίνο: Μόνο με αξιόπιστες προτάσεις θα ζητήσει η κυβέρνηση εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση

    Η αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων θα γίνει από τους αρμόδιους θεσμούς, δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι μόνο εφόσον η Αθήνα δείξει ότι είναι έτοιμη να εφαρμόσει σοβαρές μεταρρυθμίσεις, θα μπορεί η γερμανική κυβέρνηση να ζητήσει από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση.

    «Το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας εξέπνευσε. Χρειαζόμαστε ένα πολυετές νέο πρόγραμμα, το οποίο θα πηγαίνει πολύ πιο πέρα από τις δαπάνες και υποχρεώσεις που συζητούνταν τον Ιούνιο. Μόνο εάν η ελληνική κυβέρνηση περιγράψει σοβαρά και αξιόπιστα ως βασικούς πυλώνες το τι είναι διατεθειμένη να κάνει σε αυτή την μακρά μεταρρυθμιστική πορεία, καθώς και εάν ονομάσει και τα λεγόμενα prior actions, θα μπορέσει η κυβέρνηση να ζητήσει από την Βουλή την εξουσιοδότηση για έναρξη διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

    Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος Μάρτιν Γιέγκερ τόνισε ότι δεν αρκεί να υποβληθούν οι παλιές προτάσεις με νέα συσκευασία, ενώ ερωτώμενος σχετικά με το εάν συζητείται μια χρηματοδότηση-γέφυρα, επισήμανε ότι εφόσον υπάρχει συνολική συμφωνία, τότε θα μπορεί ενδεχομένως να συζητηθεί και αυτό το θέμα. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο κ. Γιέγκερ επανέλαβε ότι η γερμανική κυβέρνηση το απορρίπτει καθώς δεν επιτρέπεται στην Ευρωζώνη, ενώ πρόσθεσε ότι και στο θέμα αναδιάρθρωσης ή αναμόρφωσης υπάρχει πολύ περιορισμένο περιθώριο.

    [09] Σκυλλίας 2015: Mαραθώνια κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας στις 11 και 12 Ιουλίου στη Λίμνη Ευβοίας

    Τη γαλανή του ελευθερία ο γλάρος, δίνει στον ορίζοντα. Αυτό τον ανοιχτό ορίζοντα των στίχων του Οδυσσέα Ελύτη θα αναζητήσουν οι συνεχιστές του θρυλικού ήρωα Σκυλλία, αυτό το Σαββατοκύριακο στη Λίμνη Ευβοίας, στο πλαίσιο της διοργάνωσης μαραθώνιας κολύμβησης «Σκυλλίας 2015». Ο Σκυλλίας ήταν ο πρώτος βατραχάνθρωπος, καταδύτης και κυνηγός εναλίων θησαυρών σε όλη την παγκόσμια ιστορία. Η συμβολή του στη διεξαγωγή της ναυμαχίας του Αρτεμισίου, το 480 π.Χ., επηρέασε την εξέλιξη της ιστορίας του δυτικού πολιτισμού.

    Από το 2011 ο όμιλος ερασιτεχνών αλιέων Λίμνης «Ποσειδών» διοργανώνει στη Λίμνη Ευβοίας, σε ανάμνηση της θρυλικής διαδρομής των 80 σταδίων (14.500 μ.), τον διάπλου του Βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου, ο οποίος από το 2014 μετεξελίχθηκε στη μοναδική διήμερη διοργάνωση μαραθώνιας κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας με την επωνυμία «Σκυλλίας».

    Οι εκδηλώσεις του φετινού «Σκυλλία 2015», εξαιρετική ιδέα για μια ανάσα απόδρασης στη Λίμνη, είναι αφιερωμένες σε ναυτικές προσωπικότητες της περιοχής, οι οποίες προέβησαν σε πράξεις διάσωσης, ναυτικής συνδρομής και γενικότερου ανθρωπιστικού αλτρουισμού στη θάλασσα, στην προστασία του Βόρειου Ευβοϊκού και στους «μαραθωνοδρόμους της ζωής» (παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες «Σύλλογος Πίστη»).

    Η ανάδυση ενός Θρύλου μετά από 2.500 χρόνια

    Χρειάστηκε να περάσουν 2.500 χρόνια και μια τρελή ιδέα που έπεσε σε παρέα φίλων σε ένα ουζερί στη Λίμνη Ευβοίας το 2011, για να ξεκινήσει κάτι, που αρχικά έμοιαζε με αστεϊσμό αλλά στη συνέχεια διαμορφώθηκε σε ένα σύνθετο δρώμενο που κινητοποιεί και εμπνέει σήμερα χιλιάδες ανθρώπους. Ο θρυλικός Σκυλλίας, αναδύεται από τη λήθη και την αποσιώπηση αιώνων. Η διοργάνωση διεξάγεται στο πλαίσιο του μακροβιότερου Περιφερειακού Φεστιβάλ «Ελύμνια», υπό την αιγίδα του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και με συνδιοργανωτή την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, ενώ στο πλευρό των διοργανωτών είναι η τιμητική αντιπροσωπεία ανδρών της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών.

    Στον 5ο Διάπλου Β. Ευβοϊκού θα πάρουν μέρος 30 αθλητές και αθλήτριες, ενώ στους αγώνες των 5.000 μ. και των 500 μ. (παιδικός) αναμένονται δεκάδες συμμετοχές, καθώς οι δηλώσεις συμμετοχής είναι ακόμα ανοικτές. Το Αγωνιστικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει:

    Σάββατο 11 Ιουλίου : 5ος Διάπλους Β. Ευβοϊκού Κόλπου («Θωρηκτό Αβέρωφ», Λιμνιώτικα Πληρώματα «Τσιφόρος Γεώργιος» ) απόσταση 14.500 μ.

    Κυριακή 12 Ιουλίου: απόσταση 500 μέτρων για κολυμβητές από 9 έως 16 ετών και 5000 μέτρα, ανοικτή κατηγορία για αθλητές άνω των 16 ετών.

    «Πριν από 2.500 χιλιάδες χρόνια ένας μικρός λαός και ένας θρύλος έκανε το αδιανόητο. Αναμετρήθηκε με μια ολόκληρη αυτοκρατορία και υπερασπίστηκε με επιτυχία το ελληνικό και ευρωπαϊκό ιδεώδες» επισημαίνει στην ανακοίνωση του ο όμιλος ερασιτεχνών Αλιέων Λίμνης «Ποσειδών», « Η αναλογία με τη σημερινή κατάσταση που βιώνουμε στη χώρα μας μάς κάνει αισιόδοξους ότι με ανάλογες συμπεριφορές μπορούμε να βγούμε νικητές από τη μαραθώνια δοκιμασία που έχουμε μπροστά μας. Ο «Σκυλλίας 2015», είναι ένα μάθημα ζωής για όσους συμμετέχουν σε αυτόν ενεργά και με οποιοδήποτε τρόπο».

    Με ένα κούφιο καλάμι για αναπνευστήρα

    Ο Σκυλλίας ονομαστός κολυμβητής από την πολιτεία Σκιώνη, Ευβοέων εποίκων της Παλλήνης Χαλκιδικής, ύστερα από πολλά κατορθώματα ως βατραχάνθρωπος, συνελήφθη από Πέρσες στρατιώτες, περίπου το 480 π.Χ., οι οποίοι τον επιβίβασαν σε ένα από τα πλοία του στόλου τους με σκοπό να τον χρησιμοποιήσουν εναντίον του ελληνικού στόλου. Όμως ο Σκυλλίας έμαθε τα σχέδια τους και βούτηξε από το πλοίο στη θάλασσα, έκοψε τα σχοινιά από τις άγκυρες και δημιούργησε μεγάλη σύγχυση στον περσικό στόλο. Χρησιμοποιώντας ένα κούφιο καλάμι ως αναπνευστήρα κολύμπησε εννέα ναυτικά μίλια μέχρι το Αρτεμίσιο και ανέφερε στους Έλληνες τις προθέσεις του εχθρού καθώς και άλλα χρήσιμα στοιχεία. Η Ύδνα εκπληκτικά δύτρια και κόρη του Σκυλλία, βοήθησε τον πατέρα της στα έργα του εναντίον των Περσών. Προς τιμήν τους ανεγέρθηκαν δύο χρυσά αγάλματα-ομοιώματα (το ένα είναι μάλλον η Αφροδίτη του Εσκυλλίνου) στο πανελλήνιο ιερό τω Δελφών, τα οποία σύλησε ο Νέρωνας 500 χρόνια αργότερα.

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης «Σκυλλίας 2015».

    [10] Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής συγκάλεσε ο Ν. Κοτζιάς

    Με κύριο θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις στη νοτιοανατολική Ευρώπη, υπό το φως και των πρόσφατων αλλά και επικείμενων επισκέψεών του στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

    Η συνεδρίαση του ΕΣΕΠ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015, λίγο μετά την επιστροφή του κ. Κοτζιά από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τελευταίο σταθμό της δεύτερης περιοδείας του στο Κόσοβο και την Αλβανία.

    [11] Τον Σεπτέμβριο εικάζεται ότι θα κυκλοφορήσει το νέο Galaxy Note 5

    Περί τις αρχές του Σεπτεμβρίου εικάζεται ότι πρόκειται να κυκλοφορήσει η Samsung το νέο μέλος της δημοφιλούς της σειράς κινητών τηλεφώνων Galaxy Note, ωστόσο μέχρι στιγμής η εταιρεία δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε καν την ύπαρξή του.

    Πιο αναλυτικά, η ιστοσελίδα τεχνολογίας Inquirer, επικαλούμενη τεχνολογικές πηγές, αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι η πιο πιθανή περίοδος για την κυκλοφορία του νέου phablet (κινητά τηλέφωνα με οθόνη μεγαλύτερη των 5,5 ιντσών) Galaxy Note 5 θα είναι στις αρχές του Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της έκθεσης τεχνολογίας IFA που θα πραγματοποιηθεί στη Γερμανία.

    Σύμφωνα με αναφορές του Bloomberg, η Samsung ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι μεταθέτει τη διάθεση της νέας υπηρεσίας Samsung Pay από τον Ιούνιο στον Σεπτέμβριο και ότι θα ξεκινήσει παράλληλα με την κυκλοφορία μιας νέας συσκευής κινητής τηλεφωνίας.

    Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά της επερχόμενης συσκευής, το νέο μοντέλο αναμένεται να έχει παρόμοιο σχεδιασμό με το Galaxy S6, με το σώμα να είναι καλυμμένο με αλουμίνιο και γυαλί. Εικάζεται επίσης ότι θα ενσωματώνει τεχνολογία αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων για την ταυτοποίηση του χρήστη.

    Η οθόνη αναμένεται να είναι διαγώνιου 5,9 ιντσών, τεχνολογίας QHD, 3840x2160 Super AMOLED, ενώ εικάζεται ότι θα έχει ανάλυση 4K.

    [12] Θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ με νανοσωματίδια, επιτεύχθηκε σε πειραματόζωα

    Ελπίδες, για την οριστική θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ με την χρήση λιποσωμάτων δίνουν στοιχεία έρευνας, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιταλία, καθώς, ήδη, έχειεπιτευχθεί πλήρης αποκατάσταση της μνήμης σε πειραματόζωα, μετά από τρεις εβδομάδες θεραπείας.

    Γι αυτήν την πολλά υποσχόμενη μελέτημίλησε ο καθηγητής βιοχημείας και επικεφαλής του Κέντρου Νανοϊατρικής του Πανεπιστημίου Bicocca του Μιλάνου, Μάσιμο Μασερίνι, στο 9ο Διεθνές Θερινό Σχολείο, που διεξάγεται στο πλαίσιο του συνεδρίου NANOTEXNOLOGY2015.

    «Στη νόσο Αλτσχάιμερ έχουμε δύο σημαντικά ευρήματα: το ένα είναι οι πλάκες β αμυλοειδούς, που δημιουργούνται στον εγκέφαλο και το άλλο είναι η προοδευτική απώλεια μνήμηςτων ασθενών. Έχουμε εφεύρει ένα είδος νανοσωματιδίων, μεγέθους 120 νανομέτρων, τα λιποσώματα, τα οποία έχουν δύο λειτουργίες: η μία είναι ότι μπορούν να συνδεθούν με τις πλάκες αυτέςπου δημιουργούνται στον εγκέφαλο και η δεύτερη λειτουργία είναι ότι μπορούν να περάσουν τον φραγμό του εγκεφάλου. Αυτά τα νανοσωματίδια τα ενέσαμε σε ζώα στα οποία με μεταλλάξεις δημιουργήθηκε ένα μοντέλο Αλτσχάιμερ,Τα ζώα αυτά, που ήταν ποντίκια, δεν είχανε μνήμη και ουσιαστικά υπήρχε μίμηση της Αλτσχάιμερ. Μετάαπό τρεις βδομάδες ενέσιμης χορήγησης αυτών των νανοσωματίδιων. παρατηρήσαμε ότι μειώθηκε σημαντικά το μέγεθος των πλακών στον εγκέφαλο και ότι αποκαταστάθηκε πλήρως η μνήμη των ποντικών.Στα ζώα αυτά έγιναν συγκεκριμένα τεστ ελέγχου της μνήμης και της συμπεριφοράς", ανέφερε ο κ. Μασερίνι.

    Ο κ. Μασερίνι, επισήμανε ότι υπάρχει ήδη πατέντα για τα συγκεκριμένα νανοσωματίδια, ότι μέσα σε αυτό το μήνα θα ιδρυθεί μια εταιρεία «spin off», στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο και ότι έχουν βρεθεί Ελβετοί επενδυτές ώστε να προχωρήσουν σε κλινικές μελέτες.

    «Στοχεύουμε στη θεραπεία και όχι απλώς στην αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ. Η διάγνωση της νόσου δεν είναι τόσο δύσκολη. Ήδη, υπάρχουν απεικονιστικές τεχνικές στην κλινική πράξη, όπως το ΡΕΤ και μαγνητική τομογραφία, όπως και η αλλαγή στην συμπεριφορά του ασθενούς και έτσι, στο90% των περιπτώσεων το Αλτσχάιμερ διαγιγνώσκονται. Το πρόβλημα είναι η θεραπεία και σε αυτό στοχεύουμε. Θα χρειαστεί ένας χρόνος για την αδειοδότηση από το υπουργείο Υγείας και θα χρειαστούνπερίπου 4-5 χρόνια για κλινικές μελέτες. Η θεραπεία αυτή θα είναι γιαπροχωρημένου σταδίου νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά έχουμε στρατηγική και τεχνολογία και για την πρόληψη και για τα πρώιμα στάδια της νόσου», εξήγησε ο καθηγητής Μασερίνι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 July 2015 - 12:32:27 UTC