Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ
  • [02] Κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα
  • [03] Παρατείνεται μέχρι και τις 15 Ιουλίου η τραπεζική αργία
  • [04] Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει καθυστέρηση της Ελλάδας στην επιστροφή αποθεματικών
  • [05] Η Ελλάδα πλήρωσε ομόλογο «σαμουράι»
  • [06] Γ.Ντάισελμπλουμ: Δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση για βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας
  • [07] Για τη Μέρκελ ήταν σημαντικό να επιλυθεί η ελληνική κρίση και για γεωπολιτικούς λόγους, εκτιμά η Die Welt
  • [08] Έρευνα σε βάρος της Deutsche Bank για ξέπλυμα χρήματος
  • [09] Επανεξελέγη πρόεδρος του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

  • [01] Συνεδριάζει η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ

    Συνεδριάζει αυτή την ώρα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.Τα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία, θα κατατεθούν το μεσημέρι στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και στη συνέχεια θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Σώματος.

    [02] Κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα

    Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών. Βασικό κομμάτι των φορολογικών μέτρων της συμφωνίας αποτελούν οι ανακατατάξεις στο ΦΠΑ η αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης καθώς κα οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών.

    Ειδικότερα θα προβλέπονται τα ακόλουθα:

    Η θέσπιση τριών συντελεστών ΦΠΑ ( 6%, 13% και 23%)- Ο χαμηλός συντελεστής 6% θα περιλαμβάνει τα φάρμακα,τα βιβλία και τα εισιτήρια θεάτρων.

    - Ο μεσαίος συντελεστής 13% θα περιλαμβάνει τα φρέσκα τρόφιμα, την ενέργεια ( τιμολόγια ΔΕΗ, φυσικού αερίου), το νερό ( εκτός τέλη αποχέτευσης)τηδιαμονή σε ξενοδοχεία.

    - Στον υψηλό συντελεστής ΦΠΑ 23%θα υπάγονται όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα,οιμεταφορές( ταξί, εισιτήρια λεωφορείων , πλοίων, κτλ) η εστίαση, οι επισκευαστικές υπηρεσίες, οι ιατρικές υπηρεσίες, τα εισιτήρια θεαμάτων.Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου, με διατήρηση αρχικά μόνο στα απομακρυσμένα νησιά έως το τέλος του 2016 όποτε και θα γίνει η πλήρης κατάργηση. Ωστόσο θα υπάρξει εισοδηματική ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων κατοίκων των νησιών.

    Σε ότι αφορά τη φορολογία φυσικών προσώπων, αγροτών κα επιχειρήσεων θα προβλέπεται:

    - Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1/1/2015 με νέους συντελεστές από 0,7% έως 8% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος

    - Η αύξηση από το 10% στο 13% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών, πισίνες , τα αεροσκάφη και σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων.

    - Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των αγροτών από το 13% στο 26%

    - Η κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες

    - Αυστηρότερα κριτήρια για την προσδιορισμό των κατ' επάγγελμα αγροτών

    - Αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%

    - Αύξηση της προκαταβολή του φόρου των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στο 100%

    [03] Παρατείνεται μέχρι και τις 15 Ιουλίου η τραπεζική αργία

    Παρατείνεται, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η τραπεζική αργία έως και αύριο Τετάρτη 15 Ιουλίου. Διατηρείται ταυτόχρονα το όριο των 60 ευρώ για τις ημερήσιες συναλλαγές από τα ΑΤΜ.

    Σημειώνεται, ότι η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο το ύψος της έκτακτης ρευστότητας, μέσω ELA, στα περίπου 89 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ θα επανεξετάσει την αύξηση του ELA εντός της εβδομάδας και αφού έχει προηγηθεί η ψήφιση από τη Βουλή των πρώτων νομοσχεδίων στο πλαίσιο της συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής.

    [04] Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει καθυστέρηση της Ελλάδας στην επιστροφή αποθεματικών

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν προχώρησε σε επιστροφή περίπου 456 εκατομμυρίων ευρώ από αποθεματικούς πόρους (ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα, ή SDR) που όφειλε σήμερα, ενώ πρόσθεσε ότι το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα εξετάσει σύντομα την αίτηση της χώρας για παράταση χρόνου αποπληρωμής της δόσης του δανείου που έληγε στις 30 Ιουνίου.

    [05] Η Ελλάδα πλήρωσε ομόλογο «σαμουράι»

    Η Ελλάδα αποπλήρωσε σήμερα ομόλογο «σαμουράι» με ημερομηνία λήξης 14 Ιουλίου σε ιδιώτες πιστωτές στην Ιαπωνία, σε μία συμβολική κίνηση που απέτρεψε μία αθέτηση πληρωμής η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως χρεοκοπία σε εμπορικό χρεόγραφο.

    «Η καταβολή του ποσού των 20 δισεκατομμυρίων γεν (148 εκατομμυρίων ευρώ) επιβεβαιώθηκε σήμερα το πρωί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της ιαπωνικής τράπεζας Mizuho Financial Bank, διαχειριστή του ομολόγου.

    Το ομόλογο είχε εκδοθεί από το ελληνικό κράτος πριν από 20 χρόνια σε γεν και είχε πωληθεί σε ιδιώτες επενδυτές.

    [06] Γ.Ντάισελμπλουμ: Δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση για βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας

    Η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της εν αναμονή ενός τρίτου πακέτου διεθνούς βοήθειας είναι ένα «πολύ περίπλοκο» θέμα και ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση για αυτό, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    Το θέμα είναι «πολύ περίπλοκο» και «δεν έχουμε ακόμη βρει το κλειδί» σχολίασε ο Ντάισελμπλουμ κάνοντας λόγο για οικονομικές, τεχνικές, δημοσιονομικές και πολιτικές δυσκολίες.

    Το Eurogroup αποφάσισε πάντως να συγκροτήσει μια ομάδα εργασίας που θα επεξεργαστεί το ζήτημα και θα παρουσιάσει τα συμπεράσματά της «το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

    Ο Ντάισελμπλουμ είπε επίσης ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν να εργάζονται και οι υφυπουργοί (Οικονομικών) θα εξετάσουν την Τρίτη το θέμα και κατόπιν «θα έχουμε πιθανότατα μια τηλεδιάσκεψη των υπουργών για το συγκεκριμένο ζήτημα».

    [07] Για τη Μέρκελ ήταν σημαντικό να επιλυθεί η ελληνική κρίση και για γεωπολιτικούς λόγους, εκτιμά η Die Welt

    Σε άρθρο της με τίτλο: «Γιατί η 'Αγγελα Μέρκελ έσωσε παρόλα αυτά τους Έλληνες», η γερμανική εφημερίδα Die Welt εξηγεί ότι η κρίση στην Ελλάδα για τη Γερμανίδα καγκελάριο δεν έχει μόνο δημοσιονομική και οικονομική διάσταση. Έχει να κάνει και με τη διατήρηση της σταθερότητας στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, αλλά και τη θέση της ΕΕ στον κόσμο.

    Στη διάρκεια της δεύτερης ελληνικής κρίσης η Μέρκελ αναφέρθηκε στην πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σχολιάζει η εφημερίδα. Ακόμη πιο φυσιολογικό όμως ήταν να εξετάσει όλες τις δυνατότητες ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη.

    Το ελληνικό δίλημμα, σημειώνει η Welt, έχει για τη Γερμανίδα καγκελάριο διαστάσεις πέραν των οικονομικών και των δημοσιονομικών. Η Μέρκελ έχει συχνά επισημάνει ότι η παροχή βοήθειας στις χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση αφορά και τη βαρύτητα του ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα και αναμφισβήτητα με τη σημασία που θα έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη δημιουργία της μελλοντικής παγκόσμιας τάξης.

    Αφορά την αξιοπιστία της ΕΕ, καθώς κάθε απόφαση δημιουργεί ένα προηγούμενο. Η έξοδος ενός μέλους από την ευρωζώνη θα έπρεπε λοιπόν να εκληφθεί από τη διεθνή κοινότητα ως ένα μεμονωμένο γεγονός, επισημαίνει η εφημερίδα.

    Σε διαφορετική περίπτωση η ΕΕ θα έχανε μεγάλο μέρος της εικόνας της του προτύπου επίλυσης κρίσεων. Ακόμη ένας πολύ σημαντικός λόγος είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης είναι και μέλη του ΝΑΤΟ. Η Αθήνα διαδραματίζει στο ΝΑΤΟ έναν ρόλο και το ΝΑΤΟ είναι σημαντικό για τη διασφάλιση της ΕΕ στα ανατολικά, εξηγεί η εφημερίδα.

    [08] Έρευνα σε βάρος της Deutsche Bank για ξέπλυμα χρήματος

    Οι αμερικανικές αρχές άρχισαν νέα έρευνα σε βάρος της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από τη Ρωσία, μετά την απόπειρα χρηματισμού ενός χρηματομεσίτη στη Μόσχα, δήλωσαν χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές ενήμερες για την υπόθεση.

    Η έρευνα, η οποία βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, διεξάγεται από τον εποπτικό φορέα του χρηματοοικονομικού τομέα της Νέας Υόρκης (Department of Financial Services, DSF), ο οποίος διεξάγει παράλληλα και άλλες έρευνες σε βάρος της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας, σύμφωνα με τις πηγές αυτές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

    Ο DSF, ο οποίος έχει τη φήμη ότι αντιμετωπίζει με άτεγκτο τρόπο ακόμη και τις μεγάλες τράπεζες, άνοιξε ένα νέο μέτωπο στις αρχές του καλοκαιριού. Ο εποπτικός φορέας έλαβε γνώση, σύμφωνα με τις πηγές, για μια απόπειρα χρηματισμού ενός χρηματιστή της Deutsche Bank στη Μόσχα από Ρώσους πελάτες που επιδίωκαν να κρύψουν την προέλευση των κεφαλαίων τους.

    Οι πηγές αυτές δεν έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με την απόπειρα χρηματισμού, η οποία απέτυχε.

    Η τράπεζα πληροφόρησε τους εποπτικούς φορείς της Βρετανίας και της Γερμανίας ότι διεξάγει εσωτερική έρευνα για τις συναλλαγές που έχουν γίνει από τους χρηματομεσίτες της στη Μόσχα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

    Ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, η διεύθυνση της Deutsche Bank δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για καμιά από τις δύο έρευνες.

    [09] Επανεξελέγη πρόεδρος του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

    Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ επανεξελέγη πρόεδρος του Eurogroup, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Ο Ντάισελμπλουμ θα υπηρετήσει για άλλα δυόμισι χρόνια στη θέση του προέδρου του ισχυρού συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών των 19 χωρών μελών της ευρωζώνης, που καθορίζει την ατζέντα της οικονομικής πολιτικής στα κράτη που ανήκουν στο ενιαίο νόμισμα.

    Ο μοναδικός αντίπαλος του κεντροαριστερού Ντάισελμπλουμ ήταν ο κεντροδεξιός υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς δε Γκίντος. Ο Ολλανδός αναμενόταν ευρέως να επανεκλεγεί στο αξίωμα.

    «Ευχαριστώ τους συναδέλφους μου για την υποστήριξή τους, τη συνεργασία τους και ανυπομονώ να αναλάβω τη δεύτερη θητεία του προέδρου του Eurogroup», έγραψε ο 49χρονος Ολλανδός υπουργός στον λογαριασμό του στο Twitter.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 July 2015 - 6:32:12 UTC