Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η σοσιαλδημοκρατία να αντισταθεί στις αντιγερμανικές φωνές
  • [02] Ποτάμι: Δεν μπορεί ο μισός ΣΥΡΙΖΑ να είναι στην κυβέρνηση κι ο άλλος μισός στην αντιπολίτευση
  • [03] Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου
  • [04] Ντράγκι: Η Ελλάδα μπορεί να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
  • [05] Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς: Η Γερμανία να θυμηθεί την ιστορία αντί να παραδίδει μαθήματα οικοκυρικών στην Ελλάδα
  • [06] Ο ηγέτης των Podemos δήλωσε ότι με τη συμφωνία η Ελλάδα κέρδισε σε "σταθερότητα"
  • [07] Αύριο η έκτακτη συνεδρίαση της Μπούντεσταγκ για την Ελλάδα
  • [08] Ξεκινά στις 27 Σεπτέμβρη ο δεύτερος κύκλος προβολών "Σινεμά με τον Φρόιντ"
  • [09] Το Eurogroup συμφώνησε επί της αρχής για την παροχή τριετούς οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα

  • [01] Η σοσιαλδημοκρατία να αντισταθεί στις αντιγερμανικές φωνές

    του Φρανσίσκο Ασίς *

    Τους τελευταίους μήνες, η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία έχει διασπαστεί ανάμεσα σ' αυτούς που υποστηρίζουν έναν σταδιακό αναπροσανατολισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής, προκειμένου να υιοθετηθούν κεϋνσιανές πρωτοβουλίες υπέρ της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, και σ' εκείνους που υποστηρίζουν τη ρήξη με τους κανόνες που ισχύουν στην οικονομική και νομισματική ένωση με την παρούσα μορφή της.

    Οι πρώτοι πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία με εκείνους τους κεντρώους και κεντροδεξιούς πολιτικούς οι οποίοι συμφωνούν πως πρέπει να σημειωθούν αλλαγές στις νομισματικές και δημοσιονομικές προτεραιότητες, χωρίς να διαρραγεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των πλευρών που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία. Οι δεύτεροι έλκονται από μια εξτρεμιστική ρητορική και επενδύουν σε συμμαχίες με πολιτικές οργανώσεις που προέρχονται από μια επαναστατική παράδοση και απορρίπτουν πλήρως το σημερινό θεσμικό μοντέλο. Όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν κι εκείνοι που κρατούν μια αμφιλεγόμενη στάση, όχι τόσο από οπορτουνιστικό τακτικισμό όσο από ανικανότητα να διακρίνουν το πραγματικό πρόβλημα.

    Η διάσπαση αυτή μπορεί να αποβεί πολύ αρνητική αν δεν δούμε το ζήτημα από μια ευρύτερη προοπτική και επιτρέψουμε να μας παρασύρουν τα συναισθήματά μας. Ας λάβουμε υπόψη μας ένα απλό ιστορικό δεδομένο: Η άκρα Αριστερά, στις πολλές της εκφάνσεις, όχι μόνο δεν εντάχθηκε ποτέ στο ευρωπαϊκό σχέδιο, αλλά αντιθέτως το χαρακτήριζε πάντα ένα τυπικό κατασκεύασμα των «αστικών δημοκρατιών» που διαπνέεται από μια καπιταλιστική λογική η οποία είναι εξ ορισμού καταδικασμένη να εκλείψει λόγω της αναπόφευκτης διαλεκτικής της Ιστορίας. Δεν γνωρίζω ούτε μία περίπτωση που αυτές οι δυνάμεις να έχουν στρατευθεί έστω και κατ' ελάχιστο στο ευρωπαϊκό σχέδιο. Η σοσιαλδημοκρατία, αντίθετα, παρά την αρχική της αντίσταση, συνέβαλε αποφασιστικά στην εδραίωση θεσμών που βασίζονται στην υπέρβαση της εθνικής κυριαρχίας και της έννοιας του εθνικού κράτους γενικότερα.

    Η διαφορά αυτή προσδιορίζει ένα ανυπέρβλητο όριο, το οποίο δεν μπορεί παρά να έχει συνέπειες στην πολιτική πρακτική.

    Με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και την άνοδο τωνPodemosστην Ισπανία, δύο κινημάτων που ανήκουν στην αντικαπιταλιστική παράδοση και είναι εχθρικά προς τη σοσιαλδημοκρατία, δημιουργήθηκε ένα κύμα ευφορίας σε ένα τμήμα της Αριστεράς που αισθανόταν ιστορικά ακυρωμένο λόγω της αποτυχίας του κομμουνιστικού πειράματος. Δεν είναι της ώρας να αναλύσουμε τους λόγους της ανόδου αυτών των κινημάτων είναι άλλωστε, λίγο-πολύ γνωστοί. Είναι προτιμότερο να αξιολογήσουμε αντικειμενικά τα πολιτικά αποτελέσματα αυτής της επιλογής.

    Επί πέντε μακρούς μήνες, δημιουργήθηκαν τεράστιες προσδοκίες από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα αποτελέσματα βρίσκονται μπροστά μας: Η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, υποχρεώθηκε να δεχθεί ένα δρακόντειο πρόγραμμα και η δυσαρέσκεια είναι τόσο μεγάλη ώστε μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή κοινωνική αναταραχή. Η στρατηγική της ακραίας σύγκρουσης, η προκλητική στάση απέναντι στους πολιτικούς ηγέτες άλλων χωρών της ΕΕ, η επικίνδυνη καλλιέργεια ενός εθνικισμού με τη μορφή της δημαγωγικής επίκλησης της αξιοπρέπειας, η αναφορά σε μια αυξημένη δημοκρατική νομιμότητα, δεν μπορούσαν παρά να οδηγήσουν στην καταστροφή που παρακολουθούμε. Η καταστροφή αυτή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση μια υποτιθέμενη ευρωπαϊκή ακινησία. Εδώ και ένα χρόνο, έχουν σημειωθεί σαφή βήματα με στόχο την αλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής.

    Αν σε αυτή την αποφασιστική στιγμή η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία διστάσει για τον δρόμο που θα ακολουθήσει, το μέλλον της Αριστεράς θα υποθηκευτεί για πολλά χρόνια. Για τον λόγο αυτό, και όσο αντιδημοφιλές κι αν ακούγεται, πρέπει να αντισταθούμε στις αντιγερμανικές κραυγές, οι οποίες επικρίνουν τους υπάρχοντες φιλελεύθερους θεσμούς και υπονομεύουν την εποικοδομητική συνύπαρξη διαφορετικών χωρών και πολιτικών οικογενειών. Αν δεν το κάνουμε, θα μετατραπούμε σε συνεργούς σχεδίων και κινημάτων που, αν πετύχουν, θα διαλύσουν ουσιαστικές πλευρές του ευρωπαϊκού πνεύματος.

    (Πηγή: P?blico)

  • Ο Φρανσίσκο Ασίς είναι πρώην ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας.

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [02] Ποτάμι: Δεν μπορεί ο μισός ΣΥΡΙΖΑ να είναι στην κυβέρνηση κι ο άλλος μισός στην αντιπολίτευση

    Ο πρωθυπουργός πρέπει να βάλει τέλος στον παραλογισμό - ο μισός ΣΥΡΙΖΑ να είναι κυβέρνηση κι ο άλλος μισός αντιπολίτευση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

    Άλλωστε, προσθέτει, ο κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη δεν έχει περάσει και το σχέδιο Σόιμπλε δυστυχώς παραμένει στο τραπέζι και πρέπει να το αποτρέψουμε και τονίζει ότι η συμφωνία με τους εταίρους εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή, αλλά δεν ψηφίστηκε από 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι λένε το πρωτοφανές, ότι στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά καταψηφίζουν την πολιτική της.

    «Για πρώτη φορά ίσως στα παγκόσμια χρονικά, εμφανίζονται υπουργοί που λένε «θα κρατήσουμε τις καρέκλες μας, αλλά θα καταψηφίζουμε τις προτάσεις του πρωθυπουργού. Η θρασύτατη και ανήθικη αυτή στάση δεν γίνεται αποδεκτή από την κοινωνία», υπογραμμίζει το Ποτάμι και συμπληρώνει ότι δεν μπορεί ο μισός ΣΥΡΙΖΑ να είναι στην κυβέρνηση και ο άλλος μισός στην αντιπολίτευση. «Δεν το αποδεχόμαστε εμείς που πρωταγωνιστούμε στην προσπάθεια διάσωσης της χώρας», αναφέρει.

    Στις 14.30 το μεσημέρι ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

    Όπως ανακοίνωσε το Ποτάμι, ο Σταύρος Θεοδωράκης ενημέρωσε τον κ. Γκάμπριελ για την ευρεία πλειοψηφία των 229 ψήφων που απέσπασε η πρόταση Τσίπρα στην Ελληνική Βουλή και ζήτησε από τον Αντικαγκελάριο να κάνει ό,τι μπορεί για ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία η Συμφωνία για την Ελλάδα και από τη γερμανική Βουλή.

    Ο Αντικαγκελάριος τον διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει κανένα θέμα και οι Γερμανοί βουλευτές με μεγάλη πλειοψηφία αναμένεται να εγκρίνουν το σχέδιο βοήθειας προς τη χώρα μας. Του είπε ακόμη πως οι σοσιαλδημοκράτες καταβάλουν συνεχείς προσπάθειες για να μην κινδυνεύσει ξανά η Ελλάδα με έξοδο από την ευρωζώνη κάτι που επιθυμούν κύκλοι και στη Γερμανία αλλά και στην Ελλάδα, αναφέρει το Ποτάμι.

    [03] Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

    Συνεργασία με στενούς του συνεργάτες έχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στο πρωθυπουργικό γραφείο βρίσκονται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Γραμματέας της Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης. Στη σύσκεψη μετέχουν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

    Η σύσκεψη βρίσκεται σε εξέλιξη, το δε ενδεχόμενο ανασχηματισμού παραμένει ισχυρό, ιδίως μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα και τη διαφοροποίηση μελών της κυβέρνησης (Λαφαζάνης, Στρατούλης, Ήσυχος και Βαλαβάνη, η οποία είχε παραιτηθεί από αναπληρώτρια υπουργός πριν την ψηφοφορία).

    Ο χρόνος για την ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας δεν έχει ωστόσο συγκεκριμενοποιηθεί.

    [04] Ντράγκι: Η Ελλάδα μπορεί να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

    H Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λαμβάνει τις αποφάσεις της με αυτό το σκεπτικό. Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράκγι στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, λίγο μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. το οποίο απεφάσισε για πρώτη φορά μετά την 28 Ιουνίου να αυξηθεί η χρηματοδότηση μέσω του ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 900 εκατ. ευρω. Μάλιστα τόσο ο κ. Ντράγκι όσο και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Β. Κοστάντσιο, άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί και η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (αγοράς ομολόγων), όταν θα αποκτασταθούν οι απαραίτητες συνθήκες (ενταχθεί και πάλι η χώρα σε πρόγραμμα, ξεκινήσει η εφαρμογή του και αποπληρωθούν τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν φέτος). (Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χλάρωσης συνολικού ύψους 1,1 τρισ. ευρώ έχει διάρκεια έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2016 και αφορά σε αγορές ομολόγων, ανάλογα με τη συμμετοχή της κάθε χώρας σε αυτό. Η Ελλάδα επρόκειτο να ενταχθεί στο ευεργετικό για την ανάκαμψη της οικονομίας, πρόγραμμα, από τα μέσα Ιουλίου. Κατόπιν της νέας συμφωνίας με τους εταίρους της, η ποσοτική χαλάρωση μπορεί να ενεργοποιηθεί και για την Ελλάδα).

    Ο επικεφαλής της ΕΚΤ άσκησε δρυμία κριτική σε όσους πίεζαν εντός της Ε.Ε. για να μειωθεί ο ELA (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι πιέσεις έχει ασκήσει τόσο ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Jens Weidman αλλά και εμμέσως ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Β, Σόιμπλε) , αναφέροντας χαρακτηριστικά "όσοι πίεζαν προς μία τέτοια κατεύθυνση δεν σέβονται την αποστολή και το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ είναι η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος και σύμφωνα με το καταστατικό της δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για το ποια χώρα θα μετέχει στην ευρωζώνηΒ¨" υπονοώντας ότι μία μείωση του ELA θα εξωθούσε την Ελλάδα εκτός της ζώνης του ευρώ.

    Ο κ. Ντράγκι εμφανίστηκε βέβαιος για την αποπληρωμή του ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου που λήγει την ερχόμενη Δευτέρα αλλά και των υπολοίπων οφειλών της Ελλάδος προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αναγνώρισε ότι οι περιορισμοί που έχουν τεθεί στην κίνηση κεφαλαίων προκαλούν ζημιά στην οικονομία και εμποδίζουν την ανάκαμψή της. Ωστόσο όπως είπε η επιβολή τους ήταν αναγκαία προκειμένου να αποφευχθεί η μαζική φυγή των καταθέσεων και να προστατευθούν οι μικροκαταθέτες. Σε κάθε περίπτωση επεσήμανε η άρση τους αποτελεί ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και απέφυγε να προβλέψει το πότε θα αρθούν.

    Για το θέμα του Δημόσιου Χρέους ο επικεφαλής της ΕΚΤ εμφανίστηκε κατηγορηματικός αναφέροντα ότι η Ελλάδα χρειάζεται οπωσδήποτε ελάφρυνση του Χρέους. " Είναι αδιαμφισβήτητα ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη, και νομίζω ότι κανείς δεν αμφισβήτησε το γεγονός. Το θέμα είναι ποια είναι η καλύτερη μορφή ελάφρυνσης του χρέους εντός του νομικού, θεσμικού πλαισίου μας" ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα που θα συμφωνήσει η χώρα με τον ESM o επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι εγείρονται ζητήματα για την εφαρμογή του. "Επαφίεται στην ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί με τις αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις, προκειμένου να διαλύσει τις όποιες αμφιβολίες."

    Απαντώντας στην κριτική ότι η ΕΚΤ δεν στήριξε επαρκώς τις ελληνικές τράπεζες το τελευταίο διάστημα στερώντας τους την απαραίτητη ρευστότητα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών στην χρηματοδότηση της ΕΚΤ έχει φθάσει πλέον τα 130 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει τις καταθέσεις που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες πλέον έχουν υποχωρήσει στα 120 δισ. ευρώ. Ο κ. Ντράγκι ανέφερε επιπροσθέτως ότι η ΕΚΤ υπερκάλυπτε πάντα τις εκροές καταθέσεων, λέγοντας ότι τον Ιούνιο οι εκροές των καταθέσεων ξεπέρασαν τα 8,1 δισ. ευρω ενώ η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ ανήλθε τον ίδιο μήνα στα 10,3 δισ. ευρώ.

  • Για τις ελληνικές τράπεζες ανέφερε ότι με τα εποπτικά κριτήρια που θέτει ο Ευρωπαϊκό Μηχανισμός τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένα καθώς οι σχετική δείκτες επάρκειας (Τier1 Cet1) υπερβαίνουν τα ελάχιστα αποδεκτά όρια. Ωστόσο όπως είπε εγείρονται ερωτήματα για την μακροπρόθεσμη προοπτική καθώς η κεφαλαιακή τους επάρκεια θα δεχθεί πιέσεις εξαιτίας της αναμενόμενης αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπροσθέτως ένα μεγάλο μέρος του κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών επηρεάζεται από την πιστοληπτική ικανότητα του Ελληνικού Δημοσίου καθώς συνίσταται στον αναβαλλόμενο φόρο. Εκτίμησε ωστόσο ότι τα 25 δισ. ευρω τα οποία προβλέπει το νέο πρόγραμμα να διατεθούν για τις τράπεζες, επαρκούν για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

    [05] Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς: Η Γερμανία να θυμηθεί την ιστορία αντί να παραδίδει μαθήματα οικοκυρικών στην Ελλάδα

    Με ανοιχτή επιστολή του προς τον γερμανικό λαό ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, ο ηγέτης του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και στενός σύμμαχος του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, καλεί το Βερολίνο να αναλογιστεί τη θέση του στην Ευρώπη και να πάρει μαθήματα Ιστορίας, πέρα από το να δίνει μόνο μαθήματα οικονομίας.

    Η επιστολή, που ξεκινά με τη φράση "Αγαπητέ μου φίλε", καταδεικνύει πόσο επιβαρύνθηκαν οι σχέσεις της Γαλλίας με τη Γερμανία --δύο από τα σημαντικότερα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης-- με αφορμή το ελληνικό ζήτημα.

    "Η Ευρώπη, αγαπητέ μου φίλε, δεν καταλαβαίνει την επιμονή της χώρας σου να ακολουθείται τυφλά ο δρόμος της λιτότητας. Ξέχασε μήπως η χώρα σου τη στήριξη που της προσέφερε η Γαλλία αμέσως μετά τα στυγερά εγκλήματα που διαπράχθηκαν εξ ονόματός σου;"

    Ο Καμπαντελίς συνεχίζει καταγράφοντας τη συμβολή της Γαλλίας στην ανάκαμψη της μεταπολεμικής Γερμανίας και αναφέρει μεταξύ άλλων το Σχέδιο Μάρσαλ του 1947, τη συμφωνία του 1953 για την ελάφρυνση του γερμανικού χρέους και το διπλωματικό "πράσινο φως" που δόθηκε το 1989 για την επανένωση των δύο Γερμανιών μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

    "Το Βερολίνο θα πρέπει να θυμηθεί αυτό το μάθημα ιστορίας ενώ δίνει στην Αθήνα μαθήματα οικοκυρικών" γράφει ο Καμπαντελίς. "Η Γαλλία και η Ευρώπη επέτρεψαν στη Γερμανία να γίνει η δύναμη που είναι σήμερα... Αγαπητέ μου φίλε, η Γερμανία πρέπει να συνέλθει, και γρήγορα!".

    Την Τετάρτη, το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, ωστόσο στη συζήτηση που προηγήθηκε εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η Ευρώπη την κρίση. Πολλοί στη γαλλική αριστερά πιστεύουν ότι ο πρόεδρος Ολάντ έχασε την ευκαιρία να αντισταθεί στην πολιτική λιτότητας που προωθούν η Γερμανία και άλλα μέλη της ΕΕ, όμως η κεντροδεξιά αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι κατέστρεψε τις γαλλογερμανικές σχέσεις. Ο Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του υποβαθμίζει τις διαφορές του με τη Γερμανία και επιμένει ότι η καλή σχέση του με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ ήταν ένας από τους παράγοντες που βοήθησαν στην επίτευξη της συμφωνίας για την Ελλάδα.

    [06] Ο ηγέτης των Podemos δήλωσε ότι με τη συμφωνία η Ελλάδα κέρδισε σε "σταθερότητα"

    Ο επικεφαλής του ισπανικού κόμματος Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, ένας υποστηρικτής του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε σήμερα πως η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της προσφέρει τουλάχιστον στη χώρα "σταθερότητα" και έναν "ορίζοντα" για την αναδιάρθρωση του χρέους.

    "Σε μένα όπως και στον Αλέξη (Τσίπρα) δεν αρέσει η συμφωνία, όμως ήταν μια κατάσταση στο όριο: είτε η συμφωνία, είτε μία έξοδος από το ευρώ", δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Μαδρίτη, στις πρώτες δηλώσεις που έκανε για το κείμενο αυτό μετά την έγκρισή του.

    Όμως, "κατά κάποιο τρόπο η κυβέρνηση κέρδισε σε σταθερότητα", πρόσθεσε, αναφερόμενος σε αυτό το τριετές σχέδιο βοήθειας, ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης ύψους άνω των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Και "ταυτόχρονα εξασφάλισε πως το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους θα εξεταστεί", δήλωσε ακόμη.

    Το Podemos, που διατηρεί στενές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται στο μέσο της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στα τέλη του έτους στην Ισπανία και με τις οποίες φιλοδοξεί να διώξει τη δεξιά από την εξουσία.

    Ως εκ τούτου η πολιτική διαμάχη επικεντρώνεται εδώ και μήνες στην κατάσταση στην Ελλάδα, με τη δεξιά να υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να καταδείξει τους "κινδύνους" του πολιτικού σχεδίου των Podemos.

    Ο Ιγκλέσιας δεν θέλησε να κάνει άλλα σχόλια.

    [07] Αύριο η έκτακτη συνεδρίαση της Μπούντεσταγκ για την Ελλάδα

    Αύριο στις 10:00 (τοπική ώρα) θα συνεδριάσει εκτάκτως το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας προκειμένου να εξουσιοδοτήσει την γερμανική κυβέρνηση για τις διαπραγματεύσεις για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

    Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Βουλής, η συζήτηση έχει προβλεφθεί να διαρκέσει 185 λεπτά.

    [08] Ξεκινά στις 27 Σεπτέμβρη ο δεύτερος κύκλος προβολών "Σινεμά με τον Φρόιντ"

    Ξεκινά ο δεύτερος κύκλος προβολών «Σινεμά με τον Φρόιντ.Ελληνικός κινηματογράφος, πλάνα της εξωτερικής και εσωτερικής μας πραγματικότητας», από το φθινόπωρο.

    Η επιτυχημένη σειρά της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, και ξεκινά στις 27 Σεπτεμβρίου με την προβολή της ταινίας «Ο εχθρός μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου.

    «Μέσα από τη δημιουργική ματιά του κινηματογράφου αναζητούμε την αίσθηση του πραγματικού και αφηνόμαστε στην ψευδαίσθηση που, ενώ αντιστέκεται στην πραγματικότητα, μας δίνει το χρόνο, το χώρο και τα υλικά να την βρούμε και να την δημιουργήσουμε», λένε στην πρόσκλησή τους οι ψυχαναλυτές. Μετά το τέλος κάθε προβολής συζητούν με το κοινό και σχολιάζουν με τους σκηνοθέτες, τους συντελεστές της ταινίας αλλά και με κριτικούς του κινηματογράφου.

    Για φέτος έχουν επιλέξει τις ταινίες:«Ο εχθρός μου» του Γ. Τσεμπερόπουλου (ακολουθεί συζήτηση με τον ψυχαναλυτή Γ. Βαρτζόπουλο, τον σκηνοθέτη και τον συγγραφέα Γ. Τσίρο).

    «Μπάιρον» του Νίκου Κούνδουρου (συζητούν ο ψυχαναλυτής Κ. Καπετανάκης και ο σκηνοθέτης).

    «Απ? τα κόκκαλα βγαλμένα» του Σωτήρης Γκορίτσα (συζητούν ο ψυχαναλυτής Μ. Πέτρου και ο σκηνοθέτης).

    «Ο όμηρος» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη (συζητούν η ψυχαναλύτρια Α. Σκούλικα και ο σκηνοθέτης).

    «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» του Λάκη Παπαστάθη (συζητούν η ψυχαναλύτρια Κ. Συνοδινού και ο σκηνοθέτης).

    «Το βλέμμα του Οδυσσέα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου (συζητούν ο ψυχαναλυτής Κ. Μπαζαρίδης και η παραγωγός Φ. Αγγελοπούλου και συμμετέχουν οι κριτικοί κινηματογράφου Γ. Μπράμος και Μ. Δημόπουλος).

    [09] Το Eurogroup συμφώνησε επί της αρχής για την παροχή τριετούς οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα

    Τριετή στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προς την Ελλάδα, ενέκρινε επί της αρχής το Eurogroup, που συνεδρίασε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.

    Συγκεκριμένα, το Εurogroup στη δήλωσή του, καλωσορίζει την υιοθέτηση από τη Βουλή των Ελλήνων όλων των δεσμεύσεων που ορίζει η δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου. Σημειώνει, επίσης, ότι βάσει της αξιολόγησης των θεσμών, οι ελληνικές αρχές εφάρμοσαν το πρώτο πακέτο μέτρων «εγκαίρως και με ικανοποιητικό τρόπο» και επιβεβαιώνει ότι η δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου συμπεριλαμβάνεται στον εφαρμοστικό νόμο που υιοθετήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων.

    Ως εκ τούτου το Eurogroup επισημαίνει ότι αποφάσισε επί της αρχής να δώσει τριετή στήριξη στην Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), σημειώνοντας ωστόσο, ότι ακολουθούν οι σχετικές εθνικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

    Τo Εurogroup αναφέρει, επίσης, ότι μετά την ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών και την επίσημη απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΜΣ που αναμένεται μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, θα δοθεί εντολή στους θεσμούς να διαπραγματευτούν γρήγορα το νέο πρόγραμμα με τις Ελληνικές Αρχές, στο οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι πολιτικής που θα συνοδεύουν το μηχανισμό οικονομικής στήριξης.

    Τέλος, το Eurogroup καλεί τις Ελληνικές Αρχές να εγκρίνουν ως τις 22 Ιουλίου, τη δεύτερη δέσμη μέτρων, όπως προβλέπεται στη δήλωση της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου, καθώς επίσης να επικαιροποιήσουν τη νομοθεσία που σχετίζεται με το πρώτο πακέτο μέτρων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 16 July 2015 - 16:32:15 UTC