Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ.Τσίπρας: Θα συνεχίσω μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας με κυβέρνηση μειοψηφίας
  • [02] Ανοίγουν τη Δευτέρα όλα τα καταστήματα των ελληνικών τραπεζών
  • [03] O Γερούν Ντάισελμπλουμ επιθυμεί να σταματούσαν οι συζητήσεις για Grexit
  • [04] Ο Τζακ Λιου παροτρύνει να περιληφθεί στην συμφωνία για την Ελλάδα η βιωσιμότητα του χρέους
  • [05] Κρ. Λαγκάρντ: Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για ελάφρυνση του φορτίου
  • [06] Σήμερα στη Μπούντεσταγκ η συμφωνία για την Ελλάδα
  • [07] Ντ. Τούσκ: Υπάρχει κίνδυνος ιδεολογικού διχασμού στην Ευρώπη
  • [08] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στο Φαρακλό Λακωνίας
  • [09] Ανοίγει για δύο παραστάσεις το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης
  • [10] «Βυζαντίου γεύσεις», ένα βιβλίο για τα γκουρμέ της αυτοκρατορίας
  • [11] Το Theatre du Radeau του πρωτοπόρου Φρανσουά Τανγκύ έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών
  • [12] Κρ. Λαγκάρντ: Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για ελάφρυνση του φορτίου
  • [13] Die Zeit: Ενωμένοι κατά του Σόιμπλε λόγω των απόψεών του περί Grexit

  • [01] Αλ.Τσίπρας: Θα συνεχίσω μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας με κυβέρνηση μειοψηφίας

    Σύσκεψη στελεχών κυβέρνησης και κόμματος πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Μ. Μαξίμου, όπου συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις.

    Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ όπου, κατά την εκτίμησή του, οι εναλλακτικές προτάσεις που θα μπορούσαν να κατατεθούν στη Σύνοδο Κορυφής δεν έδιναν διέξοδο στο εκβιαστικό δίλλημα που αντιμετωπίσαμε.

    Ο πρωθυπουργός, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, τόνισε χαρακτηριστικά: «Κατόπιν τούτων ζήτησα από την ΚΟ και τον κάθε βουλευτή ξεχωριστά να τοποθετηθούν στο ερώτημα αν ο εκβιασμός είναι αληθινός ή πλαστός. Και ζήτησα να αποφασίσουμε μαζί, αν είναι πλαστός, όλοι να ψηφίσουμε ΟΧΙ. Αν, όμως, αποφανθούμε ότι είναι αληθινός, όλοι μαζί να μοιραστούμε την ευθύνη.

    Το γεγονός ότι δεν εκφράστηκε ουσιαστική και τεκμηριωμένη αντίρρηση περί της αληθινής ισχύος του εκβιασμού, καθιστά την επιλογή 32 βουλευτών της ΚΟ να μη μοιραστούν την ευθύνη, τόσο με εμένα προσωπικά όσο και με τους υπόλοιπους 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια επιλογή που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρωθυπουργός τόνισε: «Προσωπικά δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανένα, μετά τα όσα πέρασα 6 μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών.

    Η επιλογή, δε, αυτή των συντρόφων μας, καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της αριστεράς, καθώς πλέον είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με το συνολικό αριθμό των 300 αντιπροσώπων».

    [02] Ανοίγουν τη Δευτέρα όλα τα καταστήματα των ελληνικών τραπεζών

    Τη Δευτέρα θα ανοίξουν όλα τα καταστήματα των ελληνικών τραπεζών, όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τραπεζικές πηγές.

    Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι οι πολίτες θα έχουν αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, τη δυνατότητα να κάνουν σωρευτική ανάληψη χρημάτων από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης ΑΤΜ, ή τα γκισέ των τραπεζών, αντί να υποχρεούνται όπως σήμερα, να λαμβάνουν καθημερινά μόνο το ποσό των 60 ευρώ.

    Σε αυτή την περίπτωση, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, όποιος πολίτης δεν κάνει χρήση της κάρτας ανάληψης για μια ή δυο ημέρες σημαίνει ότι την τρίτη ημέρα θα δικαιούται να λάβει το ποσό των 120.

    Η διευκόλυνση αυτή γίνεται για να αποφευχθούν οι ουρές στα τραπεζικά καταστήματα.

    Εν τω μεταξύ τη διαβεβαίωση ότι τηΔευτέρα θα ανοίξουν όλες οι τράπεζες έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Οι πολίτες θα μπορούν από τη Δευτέρα να προσέρχονται στις τράπεζες και να καταθέτουν χρήματα ενώ από τα ΑΤΜ θα μπορούν να πάρουν τα 60 ευρώ ανέφερε ο κ Μάρδας. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ακόμη ότι γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης.

    [03] O Γερούν Ντάισελμπλουμ επιθυμεί να σταματούσαν οι συζητήσεις για Grexit

    Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα πως επιθυμεί να σταματήσουν οι συζητήσεις για μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

    «Θα ήμουν σίγουρα ιδιαίτερα χαρούμενος εάν η συζήτηση για ένα Grexit σταματούσε και να μπορούσαμε να συζητήσουμε για το πως θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να ξαναβρεί το δρόμο της και αυτό στοχεύουμε να κάνουμε με αυτό το πρόγραμμα», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ έπειτα από τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με πολιτικούς από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD)

    [04] Ο Τζακ Λιου παροτρύνει να περιληφθεί στην συμφωνία για την Ελλάδα η βιωσιμότητα του χρέους

    Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου παρότρυνε ανώτατους Γερμανούς και Γάλλους αξιωματούχους να καταλήξουνε σε μια συμφωνία για το χρέος με την Ελλάδα που θα διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της.

    Ο Λιου «υπογράμμισε την σημασία επίτευξης βιωσιμότητας του χρέους στις ερχόμενες διαπραγματεύσεις», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου σχετικά με τις συναντήσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών στην Ευρώπη, που περιελάμβαναν συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο και τον Γάλλο ομόλογο του Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι.

    Σύμφωνα με τον αξιωματούχο ο Λιου είχε επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην Φρανκφούρτη.

    [05] Κρ. Λαγκάρντ: Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για ελάφρυνση του φορτίου

    Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα και προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δήλωσε ξεκάθαρα σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο Europe1, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

    Αμέσως μετά την Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στον ίδιο σταθμό, ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μισέλ Σαπέν φάνηκε και ο ίδιος υπέρμαχος της «ελάφρυνσης του χρέους»

    Στο ερώτημα εάν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης που σχεδιάσθηκε την περασμένη Δεύτερα είναι βιώσιμο χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους, η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν κατηγορηματικά αρνητική: «΄Οχι» δήλωσε και πρόσθεσε: «για τον λόγο αυτό οι Ευρωπαίοι εταίροι αποδέχθηκαν την ελάφρυνση του χρέους, έχει γίνει αποδεκτό ως αρχή, χωρίς όμως να έχουν καθορισθεί τα ποσά και οι όροι».

    «Για τη δική μας συμμετοχή είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα πλήρες πρόγραμμα που να ταιριάζει στις απόψεις μας» υπογράμμισε.

    [06] Σήμερα στη Μπούντεσταγκ η συμφωνία για την Ελλάδα

    Συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας προκειμένου να εξουσιοδοτήσει την γερμανική κυβέρνηση για τις διαπραγματεύσεις για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

    Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Βουλής, η συζήτηση έχει προβλεφθεί να διαρκέσει 185 λεπτά.

    Εξάλλου, μοιρασμένη εμφανίζεται η γερμανική κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά το πώς θα πρέπει να ψηφίσει σήμερα το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση «Deutschlandtrend» που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 49% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Βουλή πρέπει να απορρίψει την πρόταση, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 46%.

    [07] Ντ. Τούσκ: Υπάρχει κίνδυνος ιδεολογικού διχασμού στην Ευρώπη

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ντόναλντ Τούσκ ζήτησε σε συνέντευξή του να επιστρέψει σε επίπεδο δεδομένων η συζήτηση για την κρίση στην Ελλάδα, ενώ επέκρινε σφοδρά τους αντιπάλους των πολιτικών λιτότητας όπως ο Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

    Ο Τούσκ κάλεσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες μεταξύ αυτών η «Καθημερινή» και η «Frankfurter Allgemeine», τους ηγέτες των χωρών μελών της ευρωζώνης να επαναφέρουν τη συζήτηση για την Ελλάδα σε επίπεδο δεδομένων.

    «Τελευταία έγινε πολύ λόγος για αξιοπρέπεια και ταπείνωση», σχολίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Η Ιστορία, και κυρίως η γερμανική, μας διδάσκει πού οδηγεί αυτό», πρόσθεσε.

    Ο Πολωνός προειδοποίησε κατά ενός ιδεολογικού διχασμού της Ευρώπης. Όπως το 1968 έτσι και σήμερα υπάρχει μια ευρεία δυσαρέσκεια με τις τρέχουσες συνθήκες, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει γρήγορα σε μια επαναστατική διάθεση και να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει εναλλακτική στο τρέχον οικονομικό σύστημα, χωρίς πολιτικές λιτότητας και περικοπές, εξήγησε ο Τούσκ.

    Ο πρόεδρος της ΕΕ επέκρινε μάλιστα και τον Αμερικανό οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος τάσσεται κατά των πολιτικών λιτότητας, επισημαίνοντας: «Αυτό που λέει ο Κρούγκμαν σίγουρα είναι ιδεολογικά λαμπρό, όμως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

    Σύμφωνα με τον Τούσκ, η κρίση στην Ελλάδα δεν οφείλεται στην υιοθέτηση του ευρώ, αλλά στην ελληνική πολιτική. Οποιαδήποτε άλλη υπόθεση είναι παράλογη, τόνισε.

    [08] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στο Φαρακλό Λακωνίας

    Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε περίπου στις 03:45 τα ξημερώματα, από άγνωστη αιτία, σε αγροτοδασική έκταση στο Φαρακλό Λακωνίας, στο βουνό πάνω από τη Νεάπολη Βοιών. Η φωτιά λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις καίγοντας δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση, ενώ ζημιές έχει προκαλέσει και σε σπίτια.

    Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας από νωρίς με 35 οχήματα και ογδόντα περίπου πυροσβέστες δίνει πραγματική μάχη με τις φλόγες, για να ελέγξουν το πύρινο μέτωπο, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ρήψεις νερού κάνουν και δύο αεροσκάφη καναντέρ και το έργο της κατάσβεσης, συντονίζει ο περιφερειάρχης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Γιόβας.

    Το έργο των πυροσβεστών είναι εξαιρετικά δύσκολο γιατί πέραν του δύσβατου σημείου που καίει η φωτιά, πνέουν ισχυρότατοι άνεμοι.

    Ο δήμαρχος Μονεμβασιάς Ηρακλής Τριχείλης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των πολύ δυνατών ανέμων και του εκτεταμένου πύρινου μετώπου.

    Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι έχουν εκκενωθεί τα χωριά Λάχι και Φαρακλό, καθώς και μια παιδική κατασκήνωση στο Λάχι και βρίσκονται σε ασφαλές σημείο τα παιδιά, ενώ ανέφερε πως η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιά σε σπίτια, χωρίς όμως να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό.

    [09] Ανοίγει για δύο παραστάσεις το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης

    Ανοίγει σήμερα, ύστερα από 17 χρόνια, το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης για την παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου, από το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2015 και την αιγίδα του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Σε σκηνοθεσία του Κώστα Φιλίππογλου, τον Προμηθέα ερμηνεύει ο Τάσος Νούσιας, πλαισιωμένος από τους Γεράσιμο Γεννατά στους ρόλους του Ήφαιστου και Ωκεανού, την Marlene Kaminsky, τον Δημήτρη Κουρούμπαλη, την Κατερίνα Λούρα ,την Ίριδα Μάρα (Κορυφαίες Χορού) και 5 χορεύτριες κλασικού χορου. Την κίνηση έχει αναλάβει η Φρόσω Κορρού και την μουσική οι Lost Bodies, ενώ τα σκηνικά-κοστούμια υπογράφει ο Kenny MacLellan και τους φωτισμούς ο Νίκος Βλασόπουλος.

    Το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης θα λειτουργήσει συμβολικά σήμερα και αύριο για δύο παραστάσεις, μετά τη θετική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, στην εισήγηση -αίτημα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, καθώς στον χώρο εκτελούνται εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης.

    Οι παραστάσεις θα δοθούν στις 7 το απόγευμα με το φως της μέρας, τόσο για λόγους πρακτικούς όσο και προσέγγισης του αυθεντικού τρόπου απόδοσης του αρχαίου δράματος. Ο αριθμός των θεατών θα είναι περιορισμένος, καθώς προς λειτουργία δόθηκαν 4 κερκίδες στο κάτω διάζωμα του θεάτρου, ενώ η διαδρομή προς τον χώρο θα είναι συγκεκριμένη.

    Την Κυριακή, η παράσταση θα δοθεί στο υπαίθριο θέατρο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, στις 9 το βράδυ.

    [10] «Βυζαντίου γεύσεις», ένα βιβλίο για τα γκουρμέ της αυτοκρατορίας

    Tριακόσιες τριάντα πέντε σελίδες γεμάτες καρυκεύματα, συνταγές, κρασιά και όλα τα καλά που είχαν οι τραπεζαρίες των αυτοκρατόρων του Βυζαντίου αλλά και του φτωχού λαού της Κωνσταντινούπολης, είναι το βιβλίο«Βυζαντίου γεύσεις»του 'Αγγλου φιλόλογου και ιστορικού 'Αντριου Ντάλμπαϊ, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη. Πρόκειται για μια παρουσίαση του πολιτισμού της κουζίνας αυτοκρατόρων και υπηκόων της πολυπολιτισμικής και πολύγλωσσης χριστιανικής αυτοκρατορίας που ως προς την καταγωγή ήταν μισή ελληνόφωνη αν και είχε ιδρυθεί από λατίνους παγανιστές.

    Ολοκληρώνοντας την απολαυστική αυτή ανάγνωση επιβεβαιώνεται ότι τα πιάτα των βυζαντινών είναι η διασταύρωση της βαριάς κουζίνας των Ρωμαίων με τους λιτούς θησαυρούς της ελληνικής θάλασσας και το δυναμωτικό φαγητό του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Το βιβλίο είναι ένα ταξίδι σε σοκάκια γεύσεων και σε παλάτια απολαύσεων, σε εξαίσιες μυρωδιές φτωχών και σε γαστριμαργικό επιδείξεις αυτοκρατορικού «λαϊφ στάϊλ»..

    [11] Το Theatre du Radeau του πρωτοπόρου Φρανσουά Τανγκύ έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών

    Ένας ποιητής της γαλλικής σκηνής εμφανίζεται για πρώτη φορά μπροστά στο ελληνικό κοινό.Ο πρωτοπόρος Φρανσουά Τανγκύ έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών με το Th??tre du Radeau για να παρουσιάσει το ονειρικής, αποσπασματικής δομής «Passim» που αποτελεί μία από τις πολυαναμενόμενες εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης(16-17-18 Ιουλίου, Πειραιώς 260, Χώρος Η).

    Το θέατρο του Φρανσουά Τανγκύ «κατοικείται» από εικόνες που αναδύονται μέσα από μια δραματουργία ονειρική. Ευριπίδης, Σαίξπηρ, Μάρλοου, Αριόστο, Τάσσο, Μολιέρος, Καλντερόν, Κλάιστ, Γκρόσμαν, Παβέζε, Τσέλαν: θραύσματα από θεατρικά έργα και ποιήματα συνυπάρχουν σε ένα ετερόκλητο θεατρικό εργαστήρι με αναπάντεχα μαστορέματα. Ψιχία από κείμενα, αντηχήσεις από λέξεις και μουσικές, κοστούμια, πανό, ηθοποιοί που αναδύονται μέσα από ένα ζωντανό πίνακα δημιουργούν την ιδιαίτερη ταυτότητα του Th??tre du Radeau, καλώντας τους θεατές να συμμετάσχουν σε ένα συνεχές παιχνίδι ελεύθερων συνειρμών.

    Στο «Passim»- όρος λατινικός που δηλώνει μία λέξη που επανέρχεται σε πολλά σημεία ενός κειμένου- ο θεατής βρίσκεται μπροστά σ' ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Τεράστια ξύλινα πλαίσια δημιουργούν εικόνες που εμφανίζονται και εξαφανίζονται σαν από κάποιο μαγικό τρικ. Αυτή η θεατρική κατασκευή από εικόνες που παραπέμπουν σε διαφορετικές εποχές αλλά και σε κόσμους μυστικιστικούς ή ονειρικούς, και που περνούν από το κωμικό στο τραγικό και αντίστροφα, είναι μια σύνθεση βασισμένη στις αρχές της αρμονίας αλλά και του χάους. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης λέει για το «Passim»: «Δεν είναι μια παράσταση. Κανείς δεν μπορεί να περιγράψει τι συμβαίνει. Δεν υπάρχει τίποτα για να περιγράψει».

    Το έργο του Τανγκύ, που το υπηρετεί επί 35 χρόνια μακριά από μόδες και συρμούς, μοιάζει με μια ανεστραμμένη Βαβέλ, με έναν τόπο, όπου οι διαφορετικές γλώσσες, κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά (γλώσσες θεατρικές, μουσικές, εικαστικές), συναρμόζονται για να μας αποκαλύψουν όχι την ασυνεννοησία, αλλά την ποίηση και την ομορφιά των πολιτιστικών μας αποσκευών.

    Ο Τανγκύ δημιουργεί έναν καινούργιο κόσμο με διαρκώς εναλλασσόμενους θεατρικούς πίνακες και υπεύθυνοι για τη συνοχή του, είναι οι ηθοποιοί-μάγοι που τον αναδημιουργούν. Για υλικά τους έχουν κείμενα, ποίηση, μουσική, ζωγραφική. Στο «Passim» ακούγονται μέρη, μεταξύ άλλων, από την «Πενθεσίλεια» του Κλάιστ, τη «Σφαγή των Παρισίων» του Μάρλοου, τον «Μαινόμενο Ορλάνδο» του Αριόστο, τον «Βασιλιά Ληρ», τον «Άμλετ», το «Χειμωνιάτικο Παραμύθι» και τα «Σονέτα του Σαίξπηρ», από την «Ελευθερωμένη Ιερουσαλήμ» του Τάσσο, τον «Πειρασμό του Αγίου Αντωνίου» του Φλωμπέρ, το «Η ζωή είναι όνειρο» του Καλντερόν, τις «Μεταμορφώσεις του Οβιδίου», τον «Μισάνθρωπο» του Μολιέρου και τις «Βάκχες» του Ευριπίδη. Οι μουσικές του Σούμπερτ, του Μπετόβεν, του Χαίντελ, του Βέρντι, του Τζον Κέιτζ και του Ξενάκη προσθέτουν νέες αναφορές, νέα σημεία στο χρόνο που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του κοινού.

    Ο Φρανσουά Τανγκύ έχει συνδέσει την καλλιτεχνική του πορεία με το Θέατρο της Σχεδίας, που δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 στην πόλη Λε Μαν και το οποίο ανέλαβε, ως βασικός σκηνοθέτης του, λίγα χρόνια αργότερα, το 1982. Μαζί με την Λωράνς Σαμπλ, ίδρυσαν επισήμως τον θίασο του Θεάτρου της Σχεδίας, που εγκαταστάθηκε στο χώρο μιας παλιάς αυτοκινητοβιομηχανίας, και που αργότερα ονομάστηκε La Fonderie. Με το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», την πρώτη δημιουργία τους, ο θίασος εξερευνά το σαιξπηρικό σύμπαν, βασισμένος πρωτίστως στο κείμενο και τη γραφή του Άγγλου δραματουργού. Οι παραγωγές που θα ακολουθήσουν θα έχουν ως αφετηρία έναν σφαιρικό προβληματισμό, χωρίς την προσφυγή σε κείμενα: πρόκειται για μια διερεύνηση ιδεών και αισθήσεων ώστε να γεννηθεί κατόπιν στη σκηνή ένα έργο απότοκο αυτού του προβληματισμού.

    Από το 1997, οι παραστάσεις του Τανγκύ εγκαταλείπουν τις θεατρικές αίθουσες και παρουσιάζονται κάτω από μια μεγάλη κινητή κατασκευή, τη Σκηνή (La Tente),ή σε χώρους που μπορούν να χωρέσουν αυτό τον σκηνικό μηχανισμό. Στις δημιουργίες του Th??tre du Radeau περιλαμβάνονται : «Δον Ζουάν» του Μολιέρου (1982), «Choral »(1994), «Η Μάχη του Ταλιαμέντο» (1996), «Orph on-Bataille-suite lyrique» (1998), «Les Cantates» (2001), «Coda»(2004), «Ricercar» (2007),και «Onzi?me»(2011).

    [12] Κρ. Λαγκάρντ: Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για ελάφρυνση του φορτίου

    Την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους υποστήριξε η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σήμερα στον Ρ/Σ «Europe1», με τον τριπλό συνδυασμό «επιμήκυνση μέσα στον χρόνο των προθεσμιών λήξης, επιμήκυνση μιας περιόδου χάριτος κατά την οποία δεν θα γίνεται καμία αποπληρωμή και επίσης μείωση των επιτοκίων στο ελάχιστο».

    «Πιστεύουμε ότι εφ' όσον τηρηθούν σωστά οι τρεις αυτές μέθοδοι, θα μπορέσει να γίνει το χρέος βιώσιμο. Με άλλα λόγια μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα με άλλους τρόπους από τη διαγραφή» υπογράμμισε.

    Η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους η συμφωνία για την Ελλάδα «δεν είναι βιώσιμη» και αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. «Για τη δική μας συμμετοχή, είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που να ταιριάζει στις απόψεις μας, που σημαίνει ότι η μεν Ελλάδα θα πρέπει να μεταρρυθμισθεί και να πειθαρχήσει, οι δε πιστωτές να αναδιαρθρώσουν το χρέος» τόνισε.

    Στο ερώτημα εάν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης που σχεδιάσθηκε την περασμένη Δεύτερα είναι βιώσιμο χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους, η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν κατηγορηματικά αρνητική: «΄Οχι» δήλωσε και πρόσθεσε: «για τον λόγο αυτό οι Ευρωπαίοι εταίροι αποδέχθηκαν την ελάφρυνση του χρέους, έχει γίνει αποδεκτό ως αρχή, χωρίς όμως να έχουν καθορισθεί τα ποσά και οι όροι».

    «Είμαστε μόλις στην αρχή της περιπέτειας» υποστήριξε η κ. Λαγκάρντ, σημειώνοντας: «Ας είμαστε ξεκάθαροι, δεν έχουμε φθάσει στο τέλος του δρόμου. Πρόκειται για μια διαδικασία που ξεκινάει με ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα και μια τεράστια πρόκληση. Οι διαπραγματεύσεις για τους συγκεκριμένους όρους εφαρμογής του νέου προγράμματος θα διαρκέσουν το λιγότερο τέσσερις εβδομάδες. Δεν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δρόμο με τριαντάφυλλα, αλλά περίπλοκο και επίπονο».

    Αναγνώρισε τέλος ότι «δεν πέτυχε» η προηγούμενη συμμετοχή του ΔΝΤ στην αρχή της ελληνικής κρίσης, όταν η ίδια ήταν ακόμα υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. « Τότε δεν πετύχαμε, πιστεύω ότι τότε δεν είχαμε άλλη επιλογή από μια αυστηρή γραμμή για τη μείωση του ελλείμματος» κατέληξε.

    [13] Die Zeit: Ενωμένοι κατά του Σόιμπλε λόγω των απόψεών του περί Grexit

    «Το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ,οι Πράσινοι και η Αριστερά εμφανίζονται οργισμένοι με τις νέες δηλώσεις περί Grexit του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε»γράφει η εφημερίδα Die Zeit.

    H γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι λίγο πριν από την σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία στην Μπούντεστανγκ «μια ασυνήθιστη ενότητα» κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθώς «πολλοί πιστεύουν ότι ο υπουργός Οικονομικών θέλει να τορπιλίσει το νέο πακέτο βοήθειας προς στην Ελλάδα ενώ οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη»

    «Η καγκελάριος πρέπει να σταματήσει τον Σόιμπλε», δήλωσε η πρόεδρος των Πρασίνων,Κατρίν Γκέρινγκ Εκαρντ. Στο ίδιο μήκος κύματος ο ηγέτης της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι δηλώνει οργισμένος με τη στάση του Σόιμπλε, τονίζοντας ότι «τις τελευταίες εβδομάδες ο υπουργός Οικονομικών λειτουργεί ως καγκελάριος χωρίς να ακούει κανέναν».

    Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Οπερμαν τόνισε επίσης ότι από την στιγμή που η ελληνική βουλή αποδέχτηκε τις μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί ο Σόιμπλε να βάζει θέμα προσωρινού Grexit σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις.

    Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει μάλιστα ότι στο μέτωπο των επικριτών του Σόιμπλε μετέχουν τόσο ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 17 July 2015 - 8:32:14 UTC