Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατά των πρόωρων εκλογών ο Στ. Θεοδωράκης
  • [02] Έως την 1/1/2016 θα έχει ψηφιστεί διάταξη για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας
  • [03] Υπό έλεγχο η φωτιά στη Σταμάτα
  • [04] Χρ. Σπίρτζης: Όχι τώρα αυξήσεις στα εισιτήρια λόγω του 23% ΦΠΑ
  • [05] «Το καλό σινεμά δίνει μια ανάσα σε όλους μας»
  • [06] Μέχρι τις 20 Αυγούστου η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς
  • [07] Παναγιώτης Γκιώνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Στόχος η οκτάδα στο Ρίο»
  • [08] Συνεχίζει στο «τιμόνι» της Σερβίας ο Τζόρτζεβιτς

  • [01] Κατά των πρόωρων εκλογών ο Στ. Θεοδωράκης

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τάχθηκε κατά των εκλογών που φημολογούνται αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους, στις αρχές του φθινοπώρου και πρότεινε αλλαγή του εκλογικού νόμου με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ, ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε ότι ο κίνδυνος του GREXIT δεν έχει παρέλθει, ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμη σταθεροποιημένη στη ζώνη του ευρώ και ότι χρειάζεται υπευθυνότητα και καθαρές κουβέντες απ' όλους.

    «Το καθαρό Ποτάμι απαιτεί καθαρά λόγια απ' όλους» είπε και πρόσθεσε ότι αφού σταθεροποιηθεί η χώρα στο ευρώ τότε μπορεί να γίνει προσφυγή στις κάλπες.

    Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου πρέπει να αλλάξει και πώς η σχετική πρωτοβουλία ανήκει στον πρωθυυπουργό.

    Κατέθεσε δε επτά συγκεκριμένες προτεραιότητες απέναντι στην κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, οι οποίες είναι οι εξής:

    1.- Να αποφευχθούν οι εκλογές μέχρι την πλήρη σταθεροποίηση της χώρας.

    2.- Να αλλάξει συναινετικά η πρόεδρος της Βουλής, η οποία δεν χαίρει πια της εμπιστοσύνης ούτε μιας μικρής μερίδας του κοινοβουλίου.

    3.- Να σταματήσει η κυβέρνηση τις μονομερείς ενέργειες στο Δημόσιο και την Παιδεία.

    4.- Να δημοσιοποιήσει ο πρωθυπουργός τον οδικό χάρτη της κυβερνητικής και κοινοβουλευτικής δραστηριότητας μέχρι τον Οκτώβριο.

    5.- Να υπάρξει άπλετο φως και πληροφόρηση για το «πλάνο της δραχμής» που επεξεργάστηκαν στελέχη της κυβέρνησης. Να γίνει γνωστό ποιες επαφές είχαν με τρίτες χώρες και τι ζητούσαν.

    6.- Να εκπονηθεί μέσα στον Αύγουστο ένα σχέδιο δράσης για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τις εξαγωγές και

    7.- Να συζητήθεί ανοικτά νέος εκλογικός νόμος με γνώμονα την κατάργηση του παράλογου μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.

    [02] Έως την 1/1/2016 θα έχει ψηφιστεί διάταξη για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

    Η υιοθέτηση Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας -που συζητείται αύριο, Τετάρτη στη Βουλή- είναι ένα από τα προαπαιτούμενα στα οποία δεσμεύεται η χώρα μας, με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των Αρχηγών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να εκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.

    Οι κύκλοι της κυβέρνησης, σχετικά με το επίδικο ζήτημα των πλειστηριασμών, σημειώνουν τα εξής:

    -Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας θα τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2016.

    -Έως τότε θα έχει ψηφιστεί από την Βουλή διάταξη για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

    -Η εκκαθάριση των επιχειρήσεων που έχουν ήδη πτωχεύσει, θα γίνει με τον ισχύοντα νόμο.

    -Μέχρι την έναρξη ισχύος του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ή κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης για βελτιώσεις και τροποποιήσεις.

    Επιπλέον, επισημαίνουν ότι ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών, έχει εκδώσει και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η οποία δεσμεύεται ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα τηρήσει τα προβλεπόμενα από την υφιστάμενη νομοθεσία.

    Οι ίδιες πηγές ενημερώνουν ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί αύριο με το προεδρείο της ΕΕΤ.

    [03] Υπό έλεγχο η φωτιά στη Σταμάτα

    Με πέντε υδροφόρα οχήματα συνέδραμε η Περιφέρειας Αττικής στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε το μεσημέρι σε κατοικημένη περιοχή της Σταμάτας, στον Δήμο Διονύσου.

    Σύμφωνα με την Περιφέρεια, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χάρη στην άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση της Πυροσβεστικής, καθώς και όλων των εμπλεκομένων πλευρών, ενώ σημαντική βοήθεια αποτέλεσαν οι εθελοντικές ομάδες της περιοχής.

    Παράλληλα υπενθυμίζει ότι λόγω της αυξημένης πιθανότητας πυρκαγιάς, οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν εργασίες που περιλαμβάνουν καύση ξερών χόρτων, κλαδιών οξυγονοκολλήσεις κ.ά. Σε περίπτωση πυρκαγιάς θα πρέπει να καλέσουν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199, δίνοντας ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία και το είδος της βλάστησης που καίγεται.

    [04] Χρ. Σπίρτζης: Όχι τώρα αυξήσεις στα εισιτήρια λόγω του 23% ΦΠΑ

    Αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική για τα εισιτήρια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήςτος Σπίρτζης.

    Το υπουργείο μελετά τη δυνατότητα εφαρμογής ζωνών στα εισιτήρια, πχ να συνυπολογίζεται στη τελική τιμή του η απόσταση που διανύει ο επιβάτης, καθώς και η ώρα που το χρησιμοποιεί (πρωί, μεσημέρι, απόγευμα, βράδυ).

    Μιλώντας σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή στην ΕΡΤ, ο αναπληρωτής υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα της αύξησης της τιμής των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στο 23%, τόνισε πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί τώρα ( ενδεχόμενη αύξηση) γιατί έχουν εκδοθεί εισιτήρια, έχουν πουληθεί σε πολίτες και σε ιδιώτες και για να εκδοθούν τα νέα εισιτήρια υπάρχουν διαδικασίες που χρειάζονται αρκετούς μήνες.

    Σημείωσε πάντως πως «πρέπει να γίνει μια αναθεώρηση στον τρόπο που τιμολογούνται τα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες».

    «Πρώτα θα καλύψουμε τους άνεργους ωστε να μπορούν να έχουν ελεύθερη διακίνηση, είναι νόμος που ήδη έχει ψηφιστεί και αυτή τη στιγμή τρέχουμε για την εφαρμογή του και στη συνέχεια θα δούμε ποιες ζώνες θα επιβαρυνθούν περισσότερο και ποιες θα επωφεληθούν», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Χρ. Σπίρτζης.

    Και πρόσθεσε πως δεν είναι δυνατό, παραδείγματος χάριν στη ζώνη 5 με 7 και μισή που μετακινούνται οι εργαζόμενοι - δεν πηγαίνει κανείς βόλτα εκείνη την ώρα - να έχεις την ίδια τιμή εισιτηρίου με το μεσημέρι, το απόγευμα και τα λοιπά.

    [05] «Το καλό σινεμά δίνει μια ανάσα σε όλους μας»

    Με φόντο τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της Αττικής και απρόσμενους χώρους, που αναδεικνύουν το αστικό τοπίο -όπως είναι οι πλατείες, τα πάρκα και οι πεζόδρομοι, αλλά και μερικοί από τους «ιστορικούς» θερινούς κινηματογράφους της πόλης-, το Athens Open Air Film Festival συνεχίζει ακάθεκτο τις υπαίθριες κινηματογραφικές προβολές του, ενώ συμπληρώνει ήδη ένα μήνα από την πρεμιέρα του, που πραγματοποιήθηκε στους Στύλους του Ολυμπίου Διός με την αριστουργηματική βωβή κωμωδία του Μπάστερ Κίτον «Ο Κινηματογραφιστής» (1928), την οποία παρακολούθησαν πάνω από 1.500 άτομα.

    Η συνέχεια περιλαμβάνει ένα μακρύ σινεφίλ οδοιπορικό στην πόλη, που κάνει στάσεις στο Τρένο στο Ρουφ, στο Βυζαντινό Μουσείο, στον πεζόδρομο Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στο Άλσος Πετραλώνων, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Πλατεία Αυδή, στη Βίλα Δρακοπούλου, στο Νομισματικό Μουσείο, στο Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος και στην πλατεία Κοτζιά.

    «Στόχος του φεστιβάλ είναι να δούμε την Αθήνα αλλιώς, να ανακαλύψουμε τις πιο ωραίες και τις πιο πρωτότυπες κρυφές γωνιές της και να τις φωτίσουμε με καλό σινεμά, προσφέροντας και μία ανάσα στους Αθηναίους, καθώς οι προβολές αυτές είναι δωρεάν» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καλλιτεχνικός διευθυντής των «Νυχτών Πρεμιέρας» Ορέστης Ανδρεαδάκης, που οραματίστηκε το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας πριν από μία πενταετία.

    Παράλληλα, συνεχίζει, είναι επίσης σημαντικό να προσελκύσουμε και τους τουρίστες που βρίσκονται στην Αθήνα, των οποίων η προσέλευση τα τελευταία τρία χρόνια έχει αυξηθεί εντυπωσιακά. Γι' αυτό "ευθύνεται" και η συνεργασία με τον ΕΟΤ, η οποία ανανεώθηκε φέτος για τρίτη χρονιά. «Είναι μία ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν και αυτοί ότι η Αθήνα είναι ακόμη μία πόλη ζωντανή, παρόλα αυτά τα τρομακτικά που βλέπουν στις τηλεοράσεις τους, τα οποία δεν ανταποκρίνονται και απολύτως στην πραγματικότητα. Αυτό μέχρι στιγμής το έχουμε πετύχει και φέτος» συμπληρώνει.

    Κι ενώ οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις έχουν επιφέρει «κύμα» ακυρώσεων σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και θεάματα, φαίνεται να αφήνουν ανεπηρέαστη τη διεξαγωγή του 5ου Athens Open Air Film Festival που επιμένει στην τήρηση του ανακοινωμένου προγράμματός του. «Είναι μία διέξοδος από όλα αυτά που ζούμε, διότι έχει ανάγκη ο κόσμος να βγει και λίγο έξω και να περάσει καλά, όχι όμως με την έννοια μιας ανώδυνης διασκέδασης, αλλά με καλό σινεμά, είτε αυτό σημαίνει κωμωδία, δράμα, θρίλερ ή όπερα».

    Όπως παρατηρεί ο ίδιος, το κοινό -που αποτελείται από άτομα προχωρημένης ηλικίας που έρχονται περπατώντας με δυσκολία μέχρι μικρά παιδιά με τους γονείς και πολλούς νέους- έχει σχεδόν διπλασιαστεί από πέρυσι. «Οι θεατές δεν χωράνε πια στις καρέκλες που φέρνουμε, οπότε φέρνουμε περισσότερες που κι αυτές δεν φτάνουν κάποιες φορές, με αποτέλεσμα ορισμένοι να κουβαλούν στις προβολές τα δικά τους πτυσσόμενα καθίσματα, μαξιλάρια ή αυτοσχέδια στρώματα, ενώ πολλοί κάθονται στο πάτωμα και γίνεται ένα πραγματικό πανηγύρι. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια της κρίσης, μετά την προβολή το κοινό δεν μας λέει πια "συγχαρητήρια", μας λέει "ευχαριστώ" και αυτό είναι τρομερά συγκινητικό. Το καλό σινεμά δίνει μια ανάσα σε όλους μας».

    Σε ό,τι αφορά τον φετινό προγραμματισμό, από τον οποίο δεν λείπουν οι ελληνικές παραγωγές, στις 2 Σεπτεμβρίου θα προβληθεί το ερωτικό δράμα του Νίκου Βεργίτση «Ρεβάνς» (που στην εποχή του σάρωσε τα βραβεία στην Ελλάδα), υποτιτλισμένο στο σύστημα για κωφούς και για άτομα με μειωμένη ακοή. «Θα είναι ίσως και η πρώτη ανοιχτή προβολή που θα μπορούν να έρθουν και άτομα με προβλήματα ακοής για να παρακολουθήσουν αυτήν την εξαιρετική ταινία» αναφέρει ο Ορ. Ανδρεαδάκης, ενώ τονίζει ότι στις υπόλοιπες ελληνικές ταινίες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα θα υπάρχει κατά τη διάρκεια της προβολής τους μεταφραστής στην ελληνική νοηματική γλώσσα, έτσι ώστε οι συγκεκριμένοι θεατές να παρακολουθήσουν την ταινία ανεμπόδιστα.

    Κλασσικός βωβός κινηματογράφος συνοδεία μουσικής, βραβευμένο ελληνικό σινεμά και η πιο μυθική καλτ ταινία όλων των εποχών σε επετειακή προβολή, αποτελούν το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας. Συγκεκριμένα, σήμερα (21/7) θα προβληθεί το κλασσικό βωβό αριστούργημα του Φρ. Β. Μουρνάου, «Νοσφεράτου: μια Συμφωνία Τρόμου» (1922), συνοδεία μουσικής επένδυσης από τους Mechanimal στο Τρένο στο Ρουφ, αύριο Τετάρτη (22/7) το βραβευμένο σκηνοθετικό ντεμπούτο της Πέννυς Παναγιωτοπούλου «Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί: Ο Μπαμπάς μου» (2002) στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και την Παρασκευή (24 /7) το «The Rocky Horror Picture Show» (1975) του Τζιμ Σάρμαν στο Άλσος Πετραλώνων.

    [06] Μέχρι τις 20 Αυγούστου η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

    Αμέσως μετά την ψήφιση των προαπαιτουμένων, θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, με καταληκτική ημερομηνία την 20η Αυγούστου, σύμφωνα με δήλωση που έκανε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Στα προαπαιτούμενα αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος για τους αγρότες.

    Όπως ειδικότερα ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «σύμφωνα με την Απόφαση της Συνόδου των Κρατών-Μελών της Ευρωζώνης της 12.7.2015 και η οποία κυρώθηκε στη Βουλή και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Ν.4334 ΦΕΚ 80), τα προαπαιτούμενα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί η χώρα μας προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είναι:

    Α) Oι αλλαγές στον ΦΠΑ και το συνταξιοδοτικό, η διασφάλιση της πλήρους ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ και η πλήρης εφαρμογή των διατάξεων της Συνθήκης για την Σταθερότητα ,τον Συντονισμό και την Διακυβέρνηση στο πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Mε εξαίρεση το συνταξιοδοτικό, η ψήφιση του οποίου, κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς μετατέθηκε για αργότερα, τα μέτρα αυτά ψηφίστηκαν από τη Βουλή στις 15 Ιουλίου.

    Β) Η υιοθέτηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και η μεταφορά της οδηγίας για την στήριξη και την εξυγίανση των Τραπεζών. Τα μέτρα αυτά θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή στις 22 Ιουλίου».

    «Αμέσως μετά την ψήφιση των παραπάνω προαπαιτουμένων ,θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, με καταληκτική ημερομηνία την 20η Αυγούστου», δήλωσε η κ. Γεροβασίλη προσθέτοντας ότι «η Κυβέρνηση επιθυμεί να καταστήσει σαφές ότι κανένα από τα παραπάνω προαπαιτούμενα δεν αφορά την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος για τους αγρότες. Συνεπώς η παραφιλολογία των τελευταίων ημερών για υποτιθέμενη ψήφιση τέτοιων μέτρων στις αρχές Αυγούστου, είναι εντελώς ανυπόστατη».

    [07] Παναγιώτης Γκιώνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Στόχος η οκτάδα στο Ρίο»

    Ο Παναγιώτης Γκιώνης ξεκίνησε την προετοιμασία του ενόψει της νέας αγωνιστικής χρονιάς που είναι γεμάτη απαιτήσεις. Ο διεθνής αθλητής της επιτραπέζιας αντισφαίρισης μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τους στόχους της νέας χρονιάς, το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και φυσικά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο που θα ήθελε, όπως είπε, να μπει στην οκτάδα!

    [08] Συνεχίζει στο «τιμόνι» της Σερβίας ο Τζόρτζεβιτς

    Την παραμονή του Σάσα Τζόρτζεβιτς μέχρι το 2019 στη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή της εθνικής ανδρών της Σερβίας ανακοίνωσε και επίσημα η ομοσπονδία μπάσκετ της χώρας. Η κατάληψη της δεύτερης θέσης στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας (2014) εκτιμήθηκε δεόντως και ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού καλείται να καθοδηγήσει τους «πλάβι» και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο 47χρονος Σέρβος προπονητής βρίσκεται στην εθνική ομάδα της χώρας του από το 2013.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 July 2015 - 14:32:09 UTC