Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γεύμα Προέδρου Δημοκρατίας προς τιμήν των πολιτικών αρχηγών
  • [02] Ζ. Κωνσταντοπούλου: Αδιαπραγμάτευτη η δέσμευση για υπεράσπιση του λαού
  • [03] Την επόμενη εβδομάδα η τελική απόφαση για το Χρηματιστήριο
  • [04] Από αύριο στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών
  • [05] Κατά πόσο είναι διατεθειμένος ο Τσίπρας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, διερωτάται η Suddeutsche Zeitung
  • [06] Σε Ιράν και Σαουδική Αραβία η Φ. Μογκερίνι
  • [07] Αίτηση αποφυλάκισης υπέβαλε ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος
  • [08] Σώοι οι επιβαίνοντες του ελικοπτέρου που πραγματοποίησε αναγκαστική προσθαλάσσωση
  • [09] Πύρινα μέτωπα σε Ρόδο, Ηλεία, Μαγούλα
  • [10] Μειωμένες τιμές για τις «Εκκλησιάζουσες» προσφέρει το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο
  • [11] Ν. Μάντης: Η κρίση για μένα ήταν σαν ένα τσακμάκι
  • [12] Κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ
  • [13] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την πρόεδρο της Βουλής
  • [14] Χρήστου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Κίνητρο για μένα οι υψηλές προσδοκίες»

  • [01] Γεύμα Προέδρου Δημοκρατίας προς τιμήν των πολιτικών αρχηγών

    Γεύμα προς τιμήν των Πολιτικών Αρχηγών, θα παραθέσει αύριο στις 14:00 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, με την ευκαιρία της 41ης επετείου της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

    Στο γεύμα θα παρακαθήσουν: o Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι» κ. Σταύρος Θεοδωράκης, εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, λόγω απουσίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, ο κ. Αθανάσιος Παφίλης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κόμματος, ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος και η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κα Φώφη Γεννηματά.

    [02] Ζ. Κωνσταντοπούλου: Αδιαπραγμάτευτη η δέσμευση για υπεράσπιση του λαού

    «Με τον πρωθυπουργό μας συνδέει σχέση συντροφικότητας, ειλικρίνειας και η κοινή διάθεση, δέσμευση και επιθυμία να διαφυλάξουμε τα δίκαια του λαού μας, την προοπτική αυτού του τόπου αλλα και την συνοχή της αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ που κάποιοι πολύ θα επιθυμούσαν να δουν να διαρρηγνύεται».

    Αυτό σημείωσε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά τη συνάντηση, διάρκειας περίπου δύο ωρών, που είχαν με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι είχαν «μια ειλικρινή και εις βάθος συζήτηση με τον πρωθυπουργό για όλες τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αλλά και για τις θεσμικές πρωτοβουλίες που επιβάλλεται να αναληφθούν και από πλευράς Κοινοβουλίου και από πλευράς θεσμικών εκπροσωπήσεων, σε σχέση με την προστασία εκείνων που είναι αδιαπραγμάμτευτα δίκαια και δικαιώματα του λαού μας και σε σχέση με τη θωράκιση της δημοκρατίας, η οποία δοκιμάζεται πολύ σκληρά στην Ευρώπη με θύμα την Ελλάδα, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό».

    Επιπλέον, η πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι εξέθεσε στον πρωθυπουργό εκείνα που κατά την άποψή της «αποτελούν βήματα και πρωτοβουλίες σε σχέση ιδίως με την άμυνα της χώρας ως προς την δαμόκλειο σπάθη του χρέους». Υπογράμμισε με «απερίφραστο τρόπο» ότι «είναι αδιαπραγμάτευτη η κοινή στράτευση και του πρωθυπουργού και η δική μου στην υπηρέτηση των συμφερόντων του λαού,της λαϊκής κυριαρχίας και της λαϊκής ετυμηγορίας».

    Η κ. Κωνσταντοπούλου σημείωσε ακόμη ότι «σε τέτοιες στιγμές όπου δοκιμάζονται και οι θεσμικές εκπροσωπήσεις και οι πολιτικές τοποθετήσεις, έχει σημασία οι εκπρόσωποι ακριβώς των θεσμών να μπορούν με ειλικρίνεια, με αμεσότητα, ακόμη κι αν έχουν διαφορετικές απόψεις ή προσεγγίσεις, να μιλούν με ευθύτητα, να συνεννοούνται και να καταλήγουν σε λύσεις».

    [03] Την επόμενη εβδομάδα η τελική απόφαση για το Χρηματιστήριο

    Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σύμφωνα με υψηλόβαθμους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

    Την ίδια ώρα εκπρόσωποι της Τραπέζης τη Ελλάδος, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του Χρηματιστηρίου και του ΣΜΕΧΑ συνεχίζουν τις επαφές τους για να διαμορφώσουν τους όρους επαναλειτουργίας της χρηματιστηριακής αγοράς.

    Το "αγκάθι" για το πως θα επαναλειτουργήσει ομαλά η κεφαλαιαγορά

    Το μεγάλο «αγκάθι» είναι το όριο που θα έχουν οι Έλληνες επενδυτές να χρησιμοποιούν τις υφιστάμενες τραπεζικές τους καταθέσεις για τοποθετήσεις στην εγχώρια αγορά.

    Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων έχουν κατατεθεί τα εξής σενάρια:

    -Οι Έλληνες επενδυτές να μπορούν να αγοράζουν μετοχές εκτός από τη χρήση «νέου χρήματος» και με τη χρήση ενός μικρού ποσοστού αρχικά (10% π.χ.) ή και ενός ορίου (π.χ. 5.οοο ευρώ) των υπαρχόντων τραπεζικών τους καταθέσεων.

    - Με τη χρήση των πιστωτικών τους υπολοίπων στις χρηματιστηριακές, ποσό που όμως κινείται μόλις στα 30 εκατ. ευρώ και

    -Πραγματοποίηση συναλλαγών με δυνατότητα μεταφοράς κεφαλαίων από τραπεζικές καταθέσεις σε μερίδες επενδυτών μέσω e-banking.

    [04] Από αύριο στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών

    Από αύριο θα αρχίζουν να καταφθάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών και του ESM, ενώ από ελληνικής πλευράς στο επίπεδο της τεχνικής διαπραγμάτευσης θα ηγείται ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Γιώργος Χουλιαράκης.

    Αυτό ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι παράλληλα επισήμαναν ότι δεν τίθεται ζήτημα λήψης νέων προαπαιτούμενων μέτρων, πέραν αυτών που ήδη ψηφίστηκαν στις δύο συνεδριάσεις της Βουλής, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πιέσεις περί του αντιθέτου από ορισμένους από τους δανειστές.

    Η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση τόσο για το τριετές Μνημόνιο (MOU) όσο και για τη νέα δανειακή σύμβαση πριν από τις 20 Αυγούστου, οπότε και πρέπει να αποπληρωθεί ένα «ακούρευτο» ελληνικό ομόλογο που διακρατά η ΕΚΤ.

    Σημειώνεται, επίσης, ότι με βάση τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και μέσω της διαπραγμάτευσης θα οριοθετηθούν οι ανά έτος στόχοι.

    Σημειώνεται ότι, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση για την ημερομηνία επαναλειτουργίας του Χρηματιστηρίου, ανέφεραν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα.

    [05] Κατά πόσο είναι διατεθειμένος ο Τσίπρας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, διερωτάται η Suddeutsche Zeitung

    Σε άρθρο σχόλιο με τίτλο «Ο απρόθυμος Τσίπρας» η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung εκτιμά ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός προχωρά μόνο σε όσες μεταρρυθμίσεις είναι αναγκασμένος να εφαρμόσει. Καθώς πιστεύει σε μια διαφορετική πολιτική από αυτή που ασκεί αυτή τη στιγμή, οι πρόωρες εκλογές είναι αναπόφευκτες, προσθέτει.

    Πόσο έτοιμος για μεταρρυθμίσεις είναι ένας πολιτικός που δεν πιστεύει αυτά που πρέπει να εφαρμόσει; διερωτάται η γερμανική εφημερίδα. Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει μόνο τα βήματα που είναι απαραίτητα, επισημαίνει.

    Όπως εξηγεί η Suddeutsche Zeitung, από το δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων που ψηφίστηκε στην ελληνική βουλή έλειπαν τα μέτρα που αφορούν στην άρση κάποιων φοροαπαλλαγών για τους αγρότες, αλλά και μέτρα που περιορίζουν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Οι Βρυξέλλες δεν είχαν επιμείνει ότι αυτά πρέπει να ψηφιστούν άμεσα, σημειώνει.

    «Απλώς εφαρμόστε», είχε ζητήσει πριν λίγο καιρό από τους Έλληνες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όμως αυτή η πολιτική δεν πρόκειται να προχωρήσει στην Αθήνα με τον Τσίπρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σημειώνει η Suddeutsche Zeitung, παρουσίασε στους πολίτες της χώρας του τη συμφωνία με τους πιστωτές της Αθήνας ως αποτέλεσμα πίεσης.

    Αυτή η κυβέρνηση, εκτιμά η εφημερίδα, έχει μόνο έναν στόχο: να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες ώστε η Ελλάδα να λάβει χρήματα.

    Είναι μόνο θέμα χρόνου το πότε ο Τσίπρας θα προσπαθήσει να απελευθερώσει τους Έλληνες από την φερόμενη πίεση των πιστωτών τους, σημειώνει η Suddeutsche Zeitung. Και καταλήγει τονίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός πιστεύει σε μια άλλη πολιτική, γεγονός που καθιστά τη διεξαγωγή νέων εκλογών αναπόφευκτη.

    [06] Σε Ιράν και Σαουδική Αραβία η Φ. Μογκερίνι

    Στο Ιράν και στη Σαουδική Αραβία θα μεταβεί την προσεχή εβδομάδα, η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, έπειτα από τη συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

    Η Μογκερίνι, η οποία διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στις μακρές διαπραγματεύσεις με το Ιράν, θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία τη Δευτέρα και στην Τεχεράνη την Τρίτη, για συναντήσεις που θα αφορούν τις σχέσεις των χωρών αυτών με την ΕΕ, τα διεθνή ζητήματα και τη συνέχεια της εφαρμογής της συμφωνίας.

    Τη Δευτέρα, αναμένεται να συναντήσει πολλούς Σαουδάραβες αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ, με τους οποίους θα συζητήσει τις διμερείς σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Σαουδική Αραβία και την κατάσταση στην περιοχή, μετά τη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν στις 14 Ιουλίου στη Βιέννη, το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις.

    Την Τρίτη, η Μογκερίνι θα μεταβεί στο Ιράν, όπου θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ. Οι συναντήσεις θα αφορούν κυρίως την εφαρμογή της συμφωνίας, στην οποία η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας "αναμένεται να εξακολουθήσει να διαδραματίζει συντονιστικό ρόλο", αναφέρει η ανακοίνωση.

    Οι σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, επιδιώκουν να εξασφαλίσουν διαβεβαιώσεις ότι η Τεχεράνη θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Εκτιμούν πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Βιέννη θα διευρύνει την επιρροή του Ιράν, του σιίτη αντιπάλου τους, που κατηγορείται ότι "παρεμβαίνει" στο Ιράκ, στη Συρία, στον Λίβανο, στην Υεμένη και στο Μπαχρέιν.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων "Βρετανία, Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Γερμανία" και του Ιράν κατά τις διαπραγματεύσεις που κατέληξαν στις 14 Ιουλίου, σε μία συμφωνία, η οποία εγγυάται τον ειρηνικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

    Σε αντάλλαγμα για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Τεχεράνη, οι μεγάλες δυνάμεις δήλωσαν έτοιμες να άρουν τις κυρώσεις που πλήττουν την ιρανική οικονομία.

    Η Μογκερίνι είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία "ένα σημάδι ελπίδας για ολόκληρο τον κόσμο".

    [07] Αίτηση αποφυλάκισης υπέβαλε ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος

    Αίτηση αποφυλάκισης λόγω αναπηρίας,υπέβαλε ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, προκειμένου να κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων που επιτρέπουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δικηγόρος του κ. Παπαγεωργόπουλου, Δημήτρης Τσάκος, το αίτημα υποβλήθηκε, υπήρξε θετική εισήγηση σε αυτό και αναμένεται η απόφαση. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι ειδική επιτροπή που ορίζεται από το νόμο είχε γνωμοδοτήσει θετικά για ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%.

    [08] Σώοι οι επιβαίνοντες του ελικοπτέρου που πραγματοποίησε αναγκαστική προσθαλάσσωση

    Σώοι και καλά στην υγεία τους είναι οι δύο επιβαίνοντες του ιδιωτικού ελικοπτέρου που σήμερα το πρωί πραγματοποίησε αναγκαστική προσθαλάσσωση, υπό αδιευκρίνιστη αιτία, στην περιοχή Αυλάκι Πόρτο Ράφτη. Τα δύο άτομα περισυνελέγησαν από ελικόπτερο «sikorsky» του πολεμικού ναυτικού που έφθασε στο σημείο και μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

    Το ελικόπτερο, σύμφωνα με το λιμενικό σώμα ελληνική ακτοφυλακή παραμένει ημιβυθισμένο στη θαλάσσια περιοχή, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να υπάρξουν ενέργειες για την απομάκρυνσή του. Στο σημείο βρίσκεται πλωτό σκάφος του λιμενικού σώματος.

    [09] Πύρινα μέτωπα σε Ρόδο, Ηλεία, Μαγούλα

    Αντιμέτωπες με πολλαπλά μέτωπα πυρκαγιών βρίσκονται αυτή την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε στις 9.15 το πρωί στο Δραγώγι του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων της Ηλείας, κοντά στη Φιγαλεία. Σε κινητοποίηση αυτή την ώρα βρίσκονται όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής του νομού, ενώ έφθασαν ενισχύσεις από Καλαμάτα, Μελιγαλά, Γαργαλιάνους, Μεγαλόπολη, Τρίπολη, Πάτρα, Καλάβρυτα και Μεσολόγγι. Αυτή τη στιγμή ενεργούν 20 οχήματα με 60 άνδρες και δύο πεζοπόρα τμήματα με 19 άνδρες, ενώ από αέρος κάνουν ρίψεις νερού δύο πετζετέλ κι ένα καναντέρ.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν καεί 70 στρέμματα δασικής έκτασης.

    Επικεφαλής στο έργο της κατάσβεσης είναι ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου Κώστας Κυριακόπουλος. Στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται και ο συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτ. Ελλάδας - Πελοποννήσου και Ιονίου, υποστράτηγος Νίκος Νικολακόπουλος.Στο μεταξύ, υπό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στην περιοχή του Κάστρου Κυλλήνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά έχει κάψει περίπου 30 στρέμματα με καλλιέργειες, καθώς και περίπου 20 στρέμματα δάσους.

    Παράλληλα, πυρκαγιά έχει εκδηλωθεί σε δασική έκταση του νησιού της Ρόδου από άγνωστη αιτία. Η πυρκαγιά ξέσπασε στην κεντρική Ρόδο, μεταξύ των χωριών Λάερμα και Απόλλωνα και για την αντιμετώπιση της έχουν σπεύσει στην περιοχή ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές.

    Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 11 το πρωί, στην περιοχή Μαγούλα Αττικής. Δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή, ενώ, σύμφωνα με την εκτίμηση της Πυροσβεστικής, είναι θέμα χρόνου η οριοθέτησή της.

    Αυτή την ώρα επιχειρούν για την κατάσβεσή της 24 πυροσβέστες με 9 οχήματα.

    Τέλος, σε πλήρη έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά στη Σαμοθράκη, μετά τις ολονύχτιες προσπάθειες για την κατάσβεσή της, με τη συμμετοχή των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας, του δήμου, του στρατού, αλλά και τη βοήθεια που έφτασε νωρίς το πρωί, από την περιφέρεια Έβρου, με το πλοίο "ΣΑΟΣ".

    Από το πρωί ελέγχονται πλέον όλες οι εστίες αναζωπυρώσεων, ενώ η φωτιά έκαψε καλλιέργειες και ένα τοπικό δάσος, χωρίς να υπάρχει ακόμη σαφή εικόνα.

    Μάχη με τις φλόγες δίνουν 63 πυροσβέστες και 15 οχήματα. Οι προσπάθειες ολικής κατάσβεσης θα συνεχιστούν στη διάρκεια της σημερινής ημέρας.

    [10] Μειωμένες τιμές για τις «Εκκλησιάζουσες» προσφέρει το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο

    Δυο μεγάλες τιμολογιακές πρωτοβουλίες παίρνει το Εθνικό Θέατρο για την παράσταση «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη που θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, την Παρασκευή 31 Ιουλίου και το Σάββατο 1η Αυγούστου.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της πρώτης κρατικής σκηνής, προσφέρονται 11.000 εισιτήρια στην τιμή των 8 ευρώ και 1.000 εισιτήρια (500 για κάθε ημέρα) των 15 ευρώ συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης στο αργολικό θέατρο κι επιστροφής με πολυτελή πούλμαν. Τα εισιτήρια αφορούν στο άνω διάζωμα.

    Οι «Εκκλησιάζουσες», μια πολιτική κωμωδία-σάτιρα από τις πιο χαρακτηριστικές του Αριστοφάνη ανεβαίνουν από το Εθνικό Θέατρο στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, σε μετάφραση Μίνωα Βολανάκη και σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου. Ο ποιητής μέσα από τους χιουμοριστικούς διαλόγους και τα σπαρταριστά επεισόδια της πολιτικής αυτής κωμωδίας, εκφράζει την πικρία του για την αδιέξοδη κατάσταση της Αθήνας, μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου.

    Μετά την ήττα της Αθήνας στον Πελοποννησιακό πόλεμο, η διαφθορά και οι ανισότητες έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Έτσι οι Αθηναίες, με πρωτοβουλία της Πραξαγόρας, αποφασίζουν να αντιδράσουν δυναμικά. Μεταμφιεσμένες σε άντρες, πηγαίνουν κρυφά στην Εκκλησία του Δήμου και περνούν ένα ψήφισμα που τους δίνει την εξουσία. Επιβάλλουν τις πολιτικές τους μεταρρυθμίσεις και εφαρμόζουν περιουσιακή και ερωτική κοινοκτημοσύνη. Ωστόσο, η υλοποίηση του προγράμματός τους θα αποδειχτεί ουτοπική και θα υπονομευθεί από διαδοχικές κωμικοτραγικές καταστάσεις.

    Στην πρώτη του κάθοδο στα Επιδαύρια ως σκηνοθέτης, ο Γιάννης Μπέζος συμπράττει με τον Γιάννη Ζουγανέλη. Ο πρώτος κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο της πανούργας Πραξαγόρας, που μεταμφιέζεται σε άνδρα και ηγείται της γυναικείας επανάστασης, ενώ ο δεύτερος υποδύεται τον σύζυγό της, Βλέπυρο. Στον ρόλο του Νέου θα δούμε τον Πάνο Βλάχο. Πρωταγωνιστούν, επίσης, μεταξύ άλλων, οι: ?ανάη Σκιάδη, Λαέρτης Μαλκότσης, Ελένη Μπούκλη, Γιώργος Τσουρής, Μαρίνα Σάττι, Νίκος Μαγδαληνός, και Κώστας Κοράκης. Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Κωστής Μαραβέγιας.

    Η τελευταία φορά που παρουσιάστηκαν οι «Εκκλησιάζουσες» από το Εθνικό Θέατρο ήταν το 1996ν σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο Πραξαγόρα και τον Γιώργο Μοσχίδη Βλέπυρο.

    [11] Ν. Μάντης: Η κρίση για μένα ήταν σαν ένα τσακμάκι

    «Η κρίση για μένα ήταν σαν ένα τσακμάκι, που απελευθέρωσε εντονότερα εικόνες και ιδέες οι οποίες έτσι κι αλλιώς ωρίμαζαν μέσα μου από καιρό». Αυτό δηλώνει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συγγραφέας Νίκος Μάντης, που κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών δημοσίευσε δύο διαδοχικά μυθιστορήματα για την κρίση: την «'Αγρια Ακρόπολη» και το «Πέτρα, ψαλίδι, χαρτί» (κυκλοφορούν αμφότερα από τις εκδόσεις Καστανιώτη).

    Η επιταγή κάποιων να αφήνουμε τα γεγονότα να «κρυώσουν» προτού καταπιαστούμε μαζί τους δεν ισχύει για τον ίδιο. Ο Ν. Μάντης σημειώνει εξάλλου πως με κάθε καινούργιο του βιβλίο νιώθει την ανάγκη να ανεβάζει τον βαθμό του ρίσκου, συμπληρώνοντας πως δεν κατατάσσει τον εαυτό του σε εκείνους που «γράφουν πάντα και παντού».

    [12] Κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ

    Συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα στις 16:00 η Εκτελεστική Γραμματεία από κοινού με το διευρυμένο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ, υπό την προεδρία του κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη στα κεντρικά κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.

    Εν τω μεταξύ χθες 60 βουλευτές της ΝΔ σε σύνολο 76 που αριθμεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, έβαλαν την υπογραφή τους σε κοινό κείμενο με το οποίο ζητούν να μετατεθεί για αργότερα η εκλογή νέου αρχηγού. Η πρωτοβουλία ήλθε σαν απάντηση σε πληροφορίες, ότι ο κ. Μεϊμαράκης σκεπτόταν να επιταχύνει τις διαδικασίες ανάδειξης νέου Προέδρου του κόμματος και να ορίσει ως ημερομηνία την 30η Αυγούστου.

    Υπέρ της επίσπευσης των διαδικασιών εκλογής αρχηγού στη ΝΔ έχουν ταχθεί σύμφωνα με πληροφορίες οι κ.κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάκης Βορίδης. Ο κ. Μειμαράκης επιθυμεί την "νομιμοποίησή του" από την Πολιτική Επιτροπή του κόμματος,ώστε να κλείσει το θέμα της ηγεσίας μέχρι τη σύγκληση του επόμενου τακτικού Συνεδρίου την Άνοιξη του 2016. Όπως δήλωσε στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ,το "μεταβατικός" αναφέρεται μόνο στον χρόνο παραμονής του στην ηγεσία της ΝΔ καθώς κατά τα λοιπά ασκεί όλες τις αρμοδιότητες που απορρέουν από το καταστατικό του κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό έχει σημασία η αυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Πάντως την τυπική αρμοδιότητα για το θέμα των διαδικασιών εκλογής αρχηγού, έχει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της ΝΔ.

    Στο κείμενο για την συλλογή υπογραφών επισημαίνεται η ανάγκη για εκκαθάριση του μητρώου των μελών του κόμματος, προτού να στηθούν κάλπες για την εκλογή αρχηγού, όποια διαδικασία και αν επιλεγεί, κάτι που επίσης είχε επισημάνει και ο πρόεδρος της ΝΔ στην συνέντευξή του.

    Το κείμενο υπέγραψαν οι Απόστολος Βεσυρόπουλος, Μάνος Κόνσολας, Γιώργος Κουμουτσάκος, Κώστας Αχ. Καραμανλής, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Νίκος Δένδιας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Μαρία Αντωνίου, Σοφία Βούλτεψη, Γιάννης Τραγάκης, Θανάσης Μπούρας, Κώστας Τζαβάρας, Κώστας Τσιάρας, Θεόδωρος Καράογλου, Λευτέρης Αυγενάκης, Νότης Μηταράκης, Άννα Καραμανλή, Κώστας Γκιουλέκας, Στέφανος Γκίκας, Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Βαγιωνάς, Αλέξανδρος Κοντός, Ευάγγελος Μπασιάκος, Κώστας Κουκοδήμος, Σίμος Κεδίκογλου, Γιώργος Κασαπίδης, Στέργιος Γιαννάκης, Κώστας Σκρέκας, Κώστας Κατσαφάδος, Τιμολέων Κοψαχείλης, Γιώργος Γεωργαντάς, Θανάσης Δαβάκης, Βασίλης Γιόγιακας, Σάββας Αναστασιάδης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Τάσος Δημοσχάκης, Γιώργος Καρασμάνης, Χρήστος Κέλλας, Κώστας Τασούλας, Μάξιμος Χαρακοπουλος, Χαράλαμπος Αθανασίου, Θεόδωρος Φορτσάκης, Κώστας Βλάσσης, Νίκη Κεραμέως, Γιάννης Ανδριανός, Χρήστος Σταϊκούρας, κ.ά. Δεν υπέγραψαν, για διαφορετικούς όμως λόγους οι κ.κ. Χρίστος Δήμας, Δημήτρης Κυριαζίδης και Ιωάννης Αντωνιάδης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Γιώργος Βλάχος όπως και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης και ο κ. Δημήτρη Σταμάτη, οι ποίοι δήλωσαν ότι συμφωνούν μεν αλλά θα εκφράσουν την άποψή τους στην Πολιτική Επιτροπή. Δεν υπέγραψε επίσης η κα Ντόρα Μπακογιάννη οποία όμως έλεγε ότι δεν διαφωνεί με τη χρονική μετάθεση της εκλογικής διαδικασίας καθώς επίσης και οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης.

    Σπ. Γκουτζάνης

    [13] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την πρόεδρο της Βουλής

    Με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα συναντήθηκε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

    Η κ. Κωνσταντοπούλου προσήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο μετά τις 12:30. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε στις 14:30.

    Εν τω μεταξύ, στο Μέγαρο Μαξίμου προσήλθαν ο υπουργός ΠΑΠΕΝ κ. Πάνος Σκουρλέτης,ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

    [14] Χρήστου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Κίνητρο για μένα οι υψηλές προσδοκίες»

    Αφού κατέκτησε τα πάντα ως έφηβος, ο Απόστολος Χρήστου ετοιμάζεται να ανέβει για πρώτη φορά στο... παλκοσένικο σε επίπεδο ανδρών, καθώς συμμετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου, που αρχίζει αύριο στο Καζάν. Ο 19χρονος κολυμβητής, ο οποίος στέφθηκε πρωταθλητής κόσμου και Ευρώπης σε επίπεδο εφήβων στα 100μ. ύπτιο και πήρε το ασημένιο μετάλλιο στους περσινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στα 50μ. ύπτιο, μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τους στόχους του στο Καζάν και χαρακτήρισε κίνητρο για τον ίδιο τις μεγάλες προσδοκίες που υπάρχουν από αυτόν για το μέλλον.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 July 2015 - 12:32:14 UTC