Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έρχονται στους ευρωπαϊκούς δρόμους οι πρώτες «έξυπνες» νταλίκες
  • [02] Η Ν. Κορέα ανακοίνωσε τη λήξη της επιδημίας του κορονοϊού MERS στη χώρα
  • [03] Ο πρόεδρος του CSU Ζέχοφερ τάχθηκε κατά ενός Grexit
  • [04] Στις 8 Σεπτεμβρίου η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου για την υπόθεση της ΧΑ
  • [05] Βροχή από πεφταστέρια απόψε
  • [06] Αλ. Τσίπρας: Απαιτούνται συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες ανασύνταξης
  • [07] Στην Κύπρο ο Μπ. Νετανιάχου
  • [08] Μερικά εμβόλια μπορούν να κάνουν τα μικρόβια πιο επικίνδυνα, σύμφωνα με νέα έρευνα

  • [01] Έρχονται στους ευρωπαϊκούς δρόμους οι πρώτες «έξυπνες» νταλίκες

    Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler σκοπεύει να δοκιμάσει τα αυτόνομα μεγάλα φορτηγά της στους δημόσιους γερμανικούς δρόμους έως το τέλος του έτους. Μέχρι στιγμής οι δοκιμές της, που είχαν ξεκινήσει φέτος τον Μάιο, γίνονταν στη Νεβάδα των ΗΠΑ και σε εγκαταστάσεις της Daimler στη Γερμανία.

    Η εταιρεία, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς, ήδη έχει καταθέσει αίτηση για τη δοκιμή των «έξυπνων» φορτηγών της κοντά στη Στουγκάρδη. Η Daimler αισιοδοξεί ότι θα εξασφαλίσει τη σχετική άδεια μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

    Προς το παρόν, για καλό και για κακό, η νταλίκα είναι ημιαυτόνομη, καθώς ένας οδηγός βρίσκεται μέσα στο όχημα, το οποίο όμως ελέγχεται πλήρως από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του.

    [02] Η Ν. Κορέα ανακοίνωσε τη λήξη της επιδημίας του κορονοϊού MERS στη χώρα

    O πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας Χουάνγκ Κιο-Αν ανακοίνωσε σήμερα τη λήξη της επιδημίας του κορονοϊού MERS στη χώρα, δύο και πλέον μήνες αφότου αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα και άρχισε να εξαπλώνεται σε χώρους νοσοκομείων, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

    Στη Νότια Κορέα, η επιδημία εξαπλώθηκε και έγινε η μεγαλύτερη εκτός της Σαουδικής Αραβίας, με 36 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους, 186 να έχουν μολυνθεί από το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής για την καταπολέμηση του οποίου δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο και 17.000 να έχουν τεθεί σε καραντίνα. Ο ιός ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε έναν άνδρα ο οποίος είχε επιστρέψει από επαγγελματικό ταξίδι στη Μέση Ανατολή τον Μάιο.

    [03] Ο πρόεδρος του CSU Ζέχοφερ τάχθηκε κατά ενός Grexit

    Ο πρόεδρος του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζέχοφερ τάχθηκε στο πλευρό της καγκελαρίου Μέρκελ αναφορικά με το θέμα της κρίσης στην Ελλάδα και κατά του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Ζέχοφερ τόνισε ότι τάσσεται κατά μιας αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη και ότι στηρίζει την άποψη της Μέρκελ.

    «Είχα πει από την αρχή: Το CSU βρίσκεται στο πλευρό της 'Αγγελα Μέρκελ. Και για όσο διάστημα τηρεί τη στάση "αλληλεγγύη με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις", η 'Αγγελα Μέρκελ θα έχει την πλήρη στήριξή μου», υπογράμμισε ο πρόεδρος του CSU, του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου.

    Η Μέρκελ «διαπραγματεύθηκε σκληρά και πέτυχε πολλά. Και συμμερίζομαι την άποψή της ότι πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να διατηρήσουμε την ενότητα της Ευρώπης και για να παραμείνει σταθερό το ευρώ», συνέχισε ο Ζέχοφερ.

    Εξάλλου επεσήμανε ότι δεν θεωρεί επιλογή ένα Grexit. «Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις επιπτώσεις ενός Grexit, πέραν του γεγονότος ότι θα διαγράφονταν πολλές απαιτήσεις και ότι παράλληλα θα ήταν απαραίτητη η παροχή οικονομικής βοήθειας».

    Πάντως ο Ζέχοφερ εξήγησε ότι, αν η Ελλάδα δεν δεχθεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, η αποχώρησή της από το ευρώ είναι ένας δρόμος που πρέπει να εξεταστεί, όμως δεν είναι κάτι το οποίο «θα πρέπει κανείς να επιδιώξει και να οργανώσει».

    Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει πως το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα είναι και το τελευταίο, ο πρόεδρος του CSU απάντησε ότι αν «λειτουργήσουν και εφαρμοστούν όσα αποφασίσαμε, τότε θα έχουμε θέσει υπό έλεγχο το πρόβλημα». Εξάλλου σημείωσε ότι συμφωνεί με την άποψη της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι «δεν μπορεί να υπάρξει απομείωση του ελληνικού χρέους, όμως μια ελάφρυνση θα ήταν υπεύθυνη».

    Παράλληλα ο Ζέχοφερ εκτίμησε ότι η πολιτική διάσωσης που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα η ευρωζώνη είναι επιτυχημένη, αναφέροντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας. «Υπάρχουν χώρες που βρίσκονται στον σωστό δρόμο, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Υπάρχουν χώρες που καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να διορθώσουν

    [04] Στις 8 Σεπτεμβρίου η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου για την υπόθεση της ΧΑ

    Ούτε σήμερα θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που εκδικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγης. Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος λόγω κωλύματος και πάλι στο πρόσωπο του αναπληρωτή εισαγγελέα, το δικαστήριο δεν μπορεί να συνεδριάσει ούτε σήμερα.

    Η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου έχει προσδιοριστεί για τις 8 Σεπτεμβρίου.

    [05] Βροχή από πεφταστέρια απόψε

    'Αλλη μια βροχή από πεφταστέρια φθάνει στο αποκορύφωμά της απόψε. Πρόκειται για τις Δέλτα Υδροχοΐδες, που κάθε χρόνο είναι ορατές στη Γη, μεταξύ περίπου 12 Ιουλίου και 23 Αυγούστου.Είναι μια μέσης θεαματικότητας βροχή που μπορεί να παράγει έως 30 μετέωρα ανά ώρα. Στην πραγματικότητα είναι μια διπλή βροχή, καθώς δημιουργείται από τα ξεχωριστά απομεινάρια που έχουν αφήσει στο πέρασμά τους οι κομήτες Μάρσντεν και Κραχτ.

    Δυστυχώς φέτος το σχεδόν «γεμάτο» φεγγάρι (υπάρχει πανσέληνος στις 31 Ιουλίου) θα φωτίζει τον νυχτερινό ουρανό και έτσι η παρατήρηση των διαττόντων δεν θα είναι εύκολη. Σε κάθε περίπτωση, η βροχή είναι καλύτερα ορατή από το νότιο ημισφαίριο από ό,τι στο βόρειο (όπου βρίσκεται και η Ελλάδα).Η εν λόγω βροχή έχει ονομασθεί έτσι, επειδή φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό του Υδροχόου, αν και στην πραγματικότητα τα πεφταστέρια της μπορούν να εμφανισθούν σε οποιοδήποτε σημείο του ουρανού.

    [06] Αλ. Τσίπρας: Απαιτούνται συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες ανασύνταξης

    Συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες ανασύνταξης προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας τη Δευτέρα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι μια κυβέρνηση με κύριο πόλο την αριστερά έχει σήμερα να παίξει κομβικό ρόλο σε πολλαπλά επίπεδα και τόνισε την ανάγκη να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατό η συνεδριακή διαδικασία.

    «Με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, έκλεισε ένας κύκλος 6μηνης πολιτικής πρωτοβουλίας. Ο κύκλος αυτός πρέπει να αποτιμηθεί διεξοδικά. Να συζητηθούν ανοιχτά τα αποτελέσματα που πέτυχε η κυβέρνηση (χαμηλότοκο δάνειο 85 δισ. για 3 χρόνια, δέσμευση για απομείωση του χρέους, μείωση των μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων, 35 δισ. αναπτυξιακό πακέτο). Να συζητηθούν επίσης τα λάθη που κάναμε», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

    «Οφείλουμε να απαντήσουμε ευθέως στα ερωτήματα που τίθενται για την μέχρι τώρα πορεία», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

    «Έκανε η κυβέρνηση όλα όσα μπορούσαν να γίνουν, ή όχι; Υπάρχουν πράγματα που παρέλειψε ή απέφυγε να κάνει, και ποια είναι αυτά; Τι δεν χειρίστηκε με τον σωστό τρόπο.

    Υπήρξε κάποιο ρεαλιστικό και βιώσιμο εναλλακτικό σχέδιο που δεν υιοθετήθηκε; Ποια θα μπορούσε να είναι σήμερα αυτή η εναλλακτική βιώσιμη λύση;

    Τι πρέπει να κάνει σήμερα η Αριστερά; Να εγκαταλείψει την κυβέρνηση στους εκπροσώπους του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος; Ή να δώσει την μάχη στις συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί;».

    Ο κ. Τσίπρας προσέθεσε ότι «επ' αυτού, πρέπει να γίνει απόλυτη συνείδηση όλων ότι μια διακυβέρνηση με κύριο πόλο την αριστερά, έχει σήμερα να παίξει εξαιρετικά κομβικό και καθοριστικό ρόλο σε πολλαπλά επίπεδα».

    Η στρατηγική μας πρέπει να αποσαφηνιστεί με νηφαλιότητα και ωριμότητα, μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες που εμπλέκουν το σύνολο των κομματικών δυνάμεων, τόνισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι γι αυτό πρέπει να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατό η συνεδριακή διαδικασία, όπως προβλέπεται από το καταστατικό. Υποχρέωση όλων μας είναι να περιφρουρήσουμε την ενότητα του κόμματος, κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας..

    Νέα συνεδρίαση την Τρίτη

    Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει και πάλι την Τρίτη στις τέσσερις το απόγευμα, προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα διαδικαστικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, θα συζητηθεί το ενδεχόμενο έναρξης συνεδριακών διαδικασιών, καθώς και η εσωκομματική διαδικασία εφεξής - δηλαδή θέματα, όπως το αν και το πότε θα συγκληθεί Κεντρική Επιτροπή και με ποια ατζέντα.

    [07] Στην Κύπρο ο Μπ. Νετανιάχου

    Επίσκεψη μερικών ωρών στην Λευκωσία θα πραγματοποιήσει σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, για να έχει συνομιλίες με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

    Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, πέρα από τα περιφερειακά θέματα, θα συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως αυτά της ενέργειας, της ασφάλειας και της οικονομίας. Δεν αναμένεται, είπε, να υπογραφούν συμφωνίες, αλλά θα δοθεί πολιτική ώθηση σε αριθμό θεμάτων, που συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη στα Ιεροσόλυμα.

    Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για τον ρόλο, που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, είχε χθες τηλεφωνικές συνομιλίες με τους Προέδρους της Αιγύπτου και της Παλαιστίνης, όπως επίσης και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόλαντ Τουσκ και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο κ.Τουσκ, είπε ο κύριος Χριστοδουλίδης, αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή αρχές Σεμπτεμβρίου για να προωθηθεί η πρωτοβουλία του προέδρου Αναστασιάδη.

    [08] Μερικά εμβόλια μπορούν να κάνουν τα μικρόβια πιο επικίνδυνα, σύμφωνα με νέα έρευνα

    Τα κάθε είδους εμβόλια σώζουν εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο, «διδάσκοντας» στο ανοσοποιητικό πώς να καταπολεμά καλύτερα τους παθογόνους μικροοργανισμούς (βακτήρια και ιούς). Όμως μια νέα αμερικανο-βρετανική επιστημονική έρευνα έρχεται να ενισχύσει τους φόβους ότι, κατά παράδοξο τρόπο, ορισμένες φορές ένα εμβόλιο είναι δυνατό να «μάθει» στα μικρόβια πώς να γίνουν πιο επικίνδυνα.

    'Αλλοι επιστήμονες πάντως εξέφρασαν τον φόβο τους ότι η επίμαχη μελέτη, που βασίσθηκε σε πειραματόζωα (κοτόπουλα) και όχι σε ανθρώπους, θα ενισχύσει τις αμφιβολίες και τους φόβους ουκ ολίγων ανθρώπων σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων. Με δεδομένο ότι συχνά τα νέα εμβόλια συναντούν αντίσταση στην εξάπλωσή τους στον πληθυσμό (όπως στην περίπτωση του εμβολιασμού των εφήβων κατά του ιού HPV που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου), ενώ έχει αναπτυχθεί μέχρι και κίνημα αντι-εμβολιασμού διεθνώς, η νέα έρευνα ασφαλώς δεν αναμένεται να διασκεδάσει τις ανησυχίες αυτών των καχύποπτων ανθρώπων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 28 July 2015 - 6:32:20 UTC