Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Ευ. Μεϊμαράκη - Ι. Στουρνάρα
  • [02] ΠΑΣΟΚ: Απολογητικός αλλά αμετανόητος ο Τσίπρας για την καταστροφική του διακυβέρνηση
  • [03] Με ομιλία του Αλ. Τσίπρα, ξεκινούν σε λίγο οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
  • [04] Τρ. Αλεξιάδης: Ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ με δίκαιη αναλογία
  • [05] Κρ. Λαγκάρντ: Αναγκαία η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
  • [06] Tη Δευτέρα η επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου, λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
  • [07] Τουρκία: Ένας αστυνομικός και ένας πολίτης σκοτώθηκαν από επίθεση που οι αρχές αποδίδουν στο PKK
  • [08] Για πρώτη φορά ανακαλύφθηκε σέλας πέρα από το ηλιακό μας σύστημα
  • [09] Μαλαισία: «Είναι "σχεδόν βέβαιο" πως τα συντρίμμια στο νησί Ρεϊνιόν ανήκουν στο Μπόινγκ 777»
  • [10] Χιούγκο Ντίξον στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ο Αλ.Τσίπρας πρέπει να σχηματίσει μια σταθερή και αξιόπιστη κυβέρνηση
  • [11] Φωτιά στον Κάτω Όλυμπο
  • [12] Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γ. Ζώη στο 72ο Φεστιβάλ Βενετίας
  • [13] Η πορεία του ηλεκτρονικού βιβλίου στην Ελλάδα
  • [14] Χιλιάδες θεατές γιόρτασαν στον Κήπο του Μεγάρου τα γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη
  • [15] Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
  • [16] Αλλαγές στους όρους και τις διαδικασίες απαλλαγής από το ΦΠΑ
  • [17] Φορτηγό έπεσε πάνω σε πομπή με προσκυνητές, στο Μεξικό

  • [01] Συνάντηση Ευ. Μεϊμαράκη - Ι. Στουρνάρα

    Mε το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα συναντήθηκε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

    Ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε «γόνιμη» τη συζήτηση με τον Διοικητή, τον οποίο και χαρακτήρισε «θεματοφύλακα της σταθερότητας της οικονομίας» και επεσήμανε πως στα τέλη του 2014 η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα είχαν σταθεροποιηθεί.

    «Όλοι αισθάνονταν την ασφάλεια, όμως δυστυχώς το πρώτο εξάμηνο του 2015 κααταγράφονται πολύ μεγάλα προβλήματα, που αν υπήρχε διαχείριση με σύνεση, και σωφροσύνη δεν θα είχαν παρουσιαστεί», είπε ο κ. Μεϊμαράκης, επσημαίνοντας πως η ανάπτυξη έγινε ύφεση και τα πρωτογενή πλεονάσματα έγιναν ελλείματα.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΝΔ, «μπορούμε να βρούμε λύσεις και να αισιοδοξούμε, αν η κυβέρνηση κλείσει τη συμφώνια μέσα στον Αύγουστο και να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης, της συνεννόησης και της συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων, για να βρούμε αυτές τις λύσεις από κοινού».

    [02] ΠΑΣΟΚ: Απολογητικός αλλά αμετανόητος ο Τσίπρας για την καταστροφική του διακυβέρνηση

    «Απολογητικό αλλά ταυτόχρονα και αμετανόητο για τον καταστροφικό απολογισμό του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησής του» χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ τον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τη ραδιοφωνική του συνέντευξη, την Τετάρτη.

    «Για μια ακόμα φορά ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να αποκοιμίσει τον Ελληνικό λαό. Εμφανίστηκε απολογητικός αλλά και ταυτόχρονα αμετανόητος για τον καταστροφικό απολογισμό του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησής του. Του υπενθυμίζουμε ότι δεν βρισκόμαστε στον Ιανουάριο αλλά στα τέλη Ιουλίου με την χώρα χρεοκοπημένη, θυσία στα εσωκομματικά του παιχνίδια», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

    [03] Με ομιλία του Αλ. Τσίπρα, ξεκινούν σε λίγο οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

    Με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ανοίγει τις εργασίες της η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που αντικείμενο έχει τον χαρακτήρα της συλλογικής διαδικασίας που θα δρομολογηθεί για την αποσαφήνιση της στρατηγικής του κυβερνώντος κόμματος. Η εκκίνηση συλλογικών διαδικασιών κρίθηκε απαραίτητη μετά τις διαφοροποιήσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος στις κρίσιμες ψηφοφορίες που έγιναν στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα μέτρα.

    Με βάση την τελευταία ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας, η Κεντρική Επιτροπή καλείται σήμερα να λάβει απόφαση είτε για τη διεξαγωγή συνεδρίου είτε εσωκομματικού δημοψηφίσματος.

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου το φθινόπωρο, και αφού κλειδώσει η συμφωνία που επιδιώκει η χώρα μας με τους εταίρους. Εναλλακτική πρόταση είναι η διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος, προκειμένου η βάση να μπορέσει να τοποθετηθεί ποια θα πρέπει να είναι η διαχείριση μετά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου.

    Στον αντίποδα, μέλη της Πολιτικής Γραμματείας έχουν προτείνει διαρκές συνέδριο το οποίο να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες του. Στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας κατέστη σαφές ότι η σημερινή Κεντρική Επιτροπή θα εξετάσει και όποιες άλλες προτάσεις κατατεθούν από τα μέλη της.

    Ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Ρ/Σ «στο Κόκκινο», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην περίπτωση που δεν εξασφαλίσει η κυβέρνηση του την απαιτούμενη κυβερνητική πλειοψηφία. Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή «αλά κάρτ» στήριξη της κυβέρνησης με φαινόμενα καταψήφισης των κυβερνητικών προτάσεων από βουλευτές που την ίδια ώρα δηλώνουν, ωστόσο, ότι στηρίζουν την κυβέρνησή του.

    [04] Τρ. Αλεξιάδης: Ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ με δίκαιη αναλογία

    Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ με στόχο να γίνει ελαφρύτερος για τα χαμηλά εισοδήματα και τους μικροϊδιοκτήτες, χωρίς να μεταβληθεί ο στόχος των εσόδων 2,65 δισ. ευρώ, προανήγγειλε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ενώ ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και στις τουριστικές περιοχές.

    Επίσης ανακοίνωσε ότι εξετάζονται μέτρα που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα και θα αφορούν στην αξιοποίηση των πιστωτικών καρτών για την άμεση πληρωμή του ΦΠΑ στο δημόσιο, ενώ είπε ότι θα προωθηθεί και η απευθείας διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε πρώτη φάση ξεκινώντας από τουριστικά νησιά. Ακόμη, απέκλεισε για άλλη μία φορά το ενδεχόμενο νέας παράτασης της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

    Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι ήδη υπάρχει προεργασία για το περιεχόμενο του φόρου προκειμένου να υπάρξουν αλλαγές. "Δεν μπορούμε να μειώσουμε τον στόχο για έσοδα 2,65 δισ. ευρώ από τον φόρο" δήλωσε και πρόσθεσε ότι "για τον χρόνο πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ είναι κάτι που το συζητάμε σήμερα και αύριο με τους θεσμούς".

    [05] Κρ. Λαγκάρντ: Αναγκαία η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

    H αναδιάρθρωση του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος είναι αναπόφευκτη, δήλωσε την Τετάρτη η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

    Στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου η κα Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το Χρέος της Ελλάδος δεν είναι βιώσιμο και έθεσε τέσσερεις προϋποθέσεις προκειμένου να επιτύχει το νέο πρόγραμμα.

    Πρώτον «ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους».

    Δεύτερον διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα απελευθερώσουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.

    Τρίτον ικανοποιητική χρηματοδότηση του προγράμματος και

    Τέταρτον αναδιάρθρωση του δημόσιου Χρέους.

    Η κα Λαγκάρντ ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει την ιδιοκτησία του νέου προγράμματος και απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο θα μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμα μία κυβέρνηση η οποία δημοσίως έχει δηλώσει ότι δεν πιστεύει σε αυτό, ανέφερε ότι «στο τέλος της ημέρας αυτό που έχει σημασία είναι οι πράξεις και όχι τα λόγια».

    [06] Tη Δευτέρα η επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου, λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    Για τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας μετατίθεται η επαναλειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κ. Μποτόπουλο να δηλώνει στην ΕΡΤ ότι ο στόχος είναι η αγορά να ανοίξει τη Δευτέρα.

    Προϋπόθεση για να ανοίξει και πάλι το Χρηματιστήριο είναι η υπογραφή υπουργικής απόφασης, αλλά και να λυθεί το τεχνικό πρόβλημα σχετικά με τα μηχανογραφικά συστήματα των τραπεζών τα οποία θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα των περιορισμών που θα υπάρχουν για τους Έλληνες επενδυτές.

    Τα μηχανογραφικά συστήματα των τραπεζών θα πρέπει να προσαρμοστούν καθώς οι Έλληνες επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κατά κύριο λόγο «φρέσκο» χρήμα για να αγοράσουν μετοχές, κάτι που απαιτεί τη δημιουργία νέων λογαριασμών.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχουν γίνει οι σχετικές συνεννοήσεις με τις τράπεζες και χρειάζονται μερικές ημέρες ακόμη για να λυθεί το πρόβλημα.

    [07] Τουρκία: Ένας αστυνομικός και ένας πολίτης σκοτώθηκαν από επίθεση που οι αρχές αποδίδουν στο PKK

    Ένας Τούρκος αστυνομικός και ένας πολίτης σκοτώθηκαν στην νοτιοανατολική Τουρκία από μια νέα επίθεση που οι αρχές απέδωσαν στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο πριν από σχεδόν μια εβδομάδα διέκοψε την κατάπαυση του πυρός που τηρούσε, μετέδωσαν σήμερα τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων.

    Ο αστυνομικός καθόταν χθες το βράδυ μπροστά σε ένα τεϊοποτείο κοντά στην πόλη Τσινάρ, στην νοτιοανατολική Τουρκία, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον του από ένα αυτοκίνητο, σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων Ανατολή και Dogan.

    Ένας άμαχος που βρισκόταν κοντά τραυματίστηκε από τους πυροβολισμούς.Οι δύο άνδρες υπέκυψαν στα τραύματά τους κατά την διάρκεια της νύχτας σε νοσοκομείο στο οποίο είχαν διακομιστεί.Από τα πυρά των αγνώστων τραυματίστηκε και δεύτερος πολίτης.Σύμφωνα με τα δύο πρακτορεία ειδήσεων, οι αρχές αποδίδουν την επίθεση αυτή στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν.

    [08] Για πρώτη φορά ανακαλύφθηκε σέλας πέρα από το ηλιακό μας σύστημα

    Οι αστρονόμοι παρατήρησαν για πρώτη φορά ένα σέλας εκτός του ηλιακού μας συστήματος και μάλιστα το φαινόμενο είναι πολύ πιο εντυπωσιακό, καθώς εκτιμάται ότι είναι δεκάδες χιλιάδες, ίσως κι ένα εκατομμύριο φορές πιο λαμπερό από ό,τι στη Γη.

    Το θεαματικό σέλας, που είναι περισσότερο κόκκινο παρά πράσινο - μπλε όπως στον πλανήτη μας, εντοπίσθηκε όχι πάνω από έναν εξωπλανήτη, αλλά γύρω από ένα «αποτυχημένο» άστρο με μικρή μάζα (όπου δεν κατάφερε ποτέ να ξεκινήσει η θερμοπυρηνική σύντηξη στο εσωτερικό του), έναν καφέ νάνο μεγάλο όσο ο Δίας, σε απόσταση 18 ετών φωτός, στον αστερισμό της Λύρας.

    Οι επιστήμονες από διάφορες χώρες, με επικεφαλής τον καθηγητή αστρονομίας Γκρεγκ Χάλιναν του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), που έκαναν την ανακάλυψη με επίγεια οπτικά τηλεσκόπια και ραδιοτηλέσκόπια, και παρουσίασαν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», δήλωσαν ότι αποτελεί αίνιγμα με ποιό τρόπο παράγεται το εν λόγω σέλας.

    [09] Μαλαισία: «Είναι "σχεδόν βέβαιο" πως τα συντρίμμια στο νησί Ρεϊνιόν ανήκουν στο Μπόινγκ 777»

    Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας δήλωσε σήμερα ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» πως τα συντρίμμια που εντοπίστηκαν στο νησί Ρεϊνιόν, στο νότιο Ινδικό Ωκεανό, κοντά στο νησί της Μαδαγασκάρης, ανήκουν στο Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines.

    «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το κομμάτι του πτερυγίου προέρχεται από αεροπλάνο Μπόινγκ 777. Ο επικεφαλής των ερευνών μας μού το είπε», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Αμπντούλ Αζίζ Καπράουι.

    Κανένα ίχνος δεν έχει βρεθεί από την πτήση MH370 που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου του 2014, με 239 επιβάτες και πλήρωμα, μια ώρα μετά την απογείωσή του από την πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ, με προορισμό το Πεκίνο.

    [10] Χιούγκο Ντίξον στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ο Αλ.Τσίπρας πρέπει να σχηματίσει μια σταθερή και αξιόπιστη κυβέρνηση

    «Αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχηματίσει μια σταθερή και αξιόπιστη κυβέρνηση και διατηρήσει μια εποικοδομητική σχέση με τους πιστωτές, τότε θα μπορεί να προσβλέπει σε ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα μετά από 6-12 μήνες», εκτιμά ο Bρετανός πολιτικός αναλυτής Χιούγκο Ντίξον σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    «Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Αμάρτια Σεν παρομοίωσε τη λιτότητα με το δηλητήριο και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με το αντιβιοτικό που πρέπει να χορηγηθεί στον ασθενή όταν έχει πυρετό», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη Λίλα Χoτζόγλου ο Χιούγκο Ντίξον.

    Λάτρης της Ελλάδας, ο οποίος μάλιστα πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες τις διακοπές του σε ελληνικό νησί, ο Χιούγκο Ντίξον είναι αρθρογράφος στους Τάιμς της Νέας Υόρκης και στο πρακτορείο Ρόιτερς. «Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι πρέπει να πάρει ένα χάπι που αναμιγνύει το καλό αντιβιοτικό με το κακό δηλητήριο. Δυστυχώς, στην Ελλάδα πρέπει να χορηγηθεί λίγο περισσότερο δηλητήριο. Αυτή είναι η πραγματικότητα», υποστηρίζει ο Bρετανός αναλυτής.

    Ο Χιούγκο Ντίξον σημειώνει ότι «προς το παρόν ελπίζουμε στην άμεση άρση των μέτρων ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων και η ΕΚΤ πιθανότατα θα παρέμβει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αφού θα έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί οι τράπεζες και θα έχει σχηματιστεί μια σταθερή και σωστή κυβέρνηση» και προσθέτει : «Το καλό σενάριο είναι αυτό να συμβεί μέσα στο τρέχον έτος, προς τα τέλη του 2015».

    Επίσης, εκτιμάται ότι εάν ο Τσίπρας εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, θα υπάρξει μια συμφωνία απομείωσης του χρέους, όχι με τη μορφή του «κουρέματος», αλλά με μειωμένα επιτόκια και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Και παρόλο που δεν θα είναι «κούρεμα», θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το «κούρεμα».

    Ο Βρετανός πολιτικός αναλυτής υποστηρίζει ότι «ακόμη και εάν υπάρξει κούρεμα χρέους, το ΑΕΠ θα μειωθεί». Δεν νομίζει «ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για να αποφευχθεί η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης το τρέχον έτος. Το ερώτημα είναι πότε θα αρχίσει να αναπτύσσεται η οικονομία. Ανάπτυξη θα υπάρξει, αλλά σαφέστατα το τρέχον έτος και το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα εξαιτίας της λιτότητας, των μέτρων ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων που έχουν επιβληθεί και των πιέσεων στην επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη. Δεν μπορεί να περιμένει πολλά κανείς τους επόμενους μήνες όσον αφορά την ανάπτυξη».

    Σύμφωνα με τον Χιούγκο Ντίξον, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κ. Τσίπρας «είναι η δημιουργία μιας σταθερής και αξιόπιστης κυβέρνησης. Τα δύο πιο σημαντικά θέματα που μάλιστα συνδέονται μεταξύ τους είναι η εμπιστοσύνη και η εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Επειδή δεν εμπιστεύονται τον Τσίπρα ότι θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. Για αυτό χρειάζεται μια σταθερή και αξιόπιστη κυβέρνηση. Και ο Τσίπρας έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να σχηματίσει νέα κυβέρνηση δεδομένης της κατάστασης μέσα στο κόμμα».

    Ο Βρετανός πολιτικός αναλυτής υποστηρίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποφύγει τη διάσπαση». Εκτιμά πάντως ότι «αυτή η διάσπαση είναι κάτι θετικό τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον ίδιο τον Τσίπρα γιατί θα μπορέσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση που δεν θα είναι τόσο ακραία, ενώ παράλληλα θα είναι και πιο ικανή. Οι έξι μήνες διακυβέρνησης του Τσίπρα ήταν σχετικά αναποτελεσματικοί».

    Σύμφωνα με τον κ. Ντίξον «υπάρχουν σήμερα τρεις επιλογές: Η πρώτη είναι πρόωρες εκλογές, όχι και τόσο πρόωρες βέβαια, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα, και με τον Τσίπρα να κατεβαίνει στις εκλογές χωρίς την αριστερή πλατφόρμα και τους αντάρτες του κόμματος, όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η δεύτερη επιλογή είναι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον Τσίπρα πρωθυπουργό, έχοντας διώξει τους αντάρτες, και τη δημιουργία κυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι ή ίσως και το ΠΑΣΟΚ. Και οι δύο αυτές επιλογές είναι καλές. Η τρίτη επιλογή είναι να καταφέρει να ενώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε ένα δυσλειτουργικό γάμο, όπου η μία καταστροφή θα διαδέχεται την άλλη. Δεν θα συνιστούσα την τρίτη επιλογή».

    [11] Φωτιά στον Κάτω Όλυμπο

    Έρπουσα φωτιά, που καίει εκτάσεις χορτολιβαδικές και πουρνάρι, είναι σε εξέλιξη στον Κάτω Όλυμπο.Η φωτιά εκδηλώθηκε χθες, στις 8 το βράδυ, σε υψόμετρο 800-900 μέτρων.Στην περιοχή βρίσκονται πέντε πυροσβεστικά οχήματα με 10 άνδρες και 46 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από το πρωί επιχειρούν από αέρος ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο και δύο καναντέρ.

    Το έργο των επίγειων πυροσβεστικών μέσων δυσχεραίνει το δύσβατο της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κλήση του εδάφους στο σημείο αγγίζει το 80%, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.Στο σημείο κατευθύνονται μηχανήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής.

    [12] Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γ. Ζώη στο 72ο Φεστιβάλ Βενετίας

    Παγκόσμια πρεμιέρα στο 72ο Φεστιβάλ Βενετίας, στο Διαγωνιστικό Τμήμα Orizzonti, το οποίο θα διεξαχθεί από 2 έως 12 Σεπτεμβρίου 2015, κάνει η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη με τίτλο «Interruption».Είναι η τρίτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια, που ο Γιώργος Ζώης συμμετέχει σε ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου καθώς και οι δύο προηγούμενες μικρού μήκους ταινίες του, Casus Belli (2010) και Τίτλοι Τέλους (2012), είχαν επίσης κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας.

    Όπως αναφέρει σε σχετικό του σημείωμα ο σκηνοθέτης, «το Interruption είναι μια ιστορία που εκτυλίσσεται μέσα σε ένα θέατρο. Το θέατρο προέρχεται από τη λέξη "θέατρον" που σημαίνει το μέρος όπου πάμε για να δούμε. Το Interruption είναι μια ταινία για την ίδια την θέαση. Στις 23 Οκτώβρη 2002, πενήντα οπλισμένοι Τσετσένοι εισβάλλουν σε κεντρικό θέατρο της Μόσχας. Στα πρώτα λεπτά της εισβολής, το κοινό γοητευμένο από την απρόσμενη εξέλιξη, δεν καταλαβαίνει αν όλο αυτό είναι μέρος της παράστασης ή όχι. Σε αυτά τα κρίσιμα λεπτά, μυθοπλασία και πραγματικότητα, αλήθεια και ψέμα, λογική και παράλογο ταυτίστηκαν. Η ταινία είναι η διαστολή αυτών των πρώτων λεπτών αμφισημίας».

    Η ταινία είναι μια συμπαραγωγή μεταξύ Ελλάδας (Pan Entertainment), Γαλλίας (ΕΖ Films) και Κροατίας (JDP in association with Nukleus Film) με την υποστήριξη του Ελληνικού, του Γαλλικού (CNC) και του Κροατικού (HAVC) Κέντρου Κινηματογράφου, ενώ στην παραγωγή συμμετέχουν ακόμη η Nova, οι εταιρείες Marni Films, Cinephase, Digital District, Post Faust Ltd, Prosenghisi Ltd, Homemade Films και SquaredSquare.

    [13] Η πορεία του ηλεκτρονικού βιβλίου στην Ελλάδα

    Το ηλεκτρονικό βιβλίο έχει μπει εδώ και πέντε χρόνια στη ζωή μας, πιο συγκεκριμένα από το 2010, όταν οι Έλληνες εκδότες αποφάσισαν να στραφούν συστηματικά στην παραγωγή του, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι μέχρι στιγμής θεαματικά. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να συνομολογούν παράγοντες της εκδοτικής αγοράς, χωρίς, πάντως, να υποτιμούν τη μέχρι τώρα πορεία και, κυρίως, χωρίς να αποκλείουν καλύτερες προοπτικές για το μέλλον.

    «Το ηλεκτρονικό βιβλίο δεν έχει αποδώσει όσο ενδεχομένως θα περίμενε κανείς», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκδότης Χάρης Ψυχογιός, μιλώντας εκ μέρους του ομώνυμου οίκου: «Ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ηλεκτρονικό βιβλίο αποσπά από το 6% έως και το 12% των συνολικών πωλήσεων, στην Ελλάδα το ίδιο ποσοστό είναι κάτω από το 1%».

    Σε τι οφείλεται αυτή η έλλειψη ανταπόκρισης; Έχει άραγε να κάνει με το γεγονός πως ως κοινωνία εξακολουθούμε να μην έχουμε εξοικειωθεί με τα ηλεκτρονικά μέσα; «Αυτό γενικά ισχύει, το κυριότερο, όμως, πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει διαθέσιμη στην ελληνική αγορά μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα ανάγνωσης, όπως το Kindle της Amazon», παρατηρεί ο Αργύρης Καστανιώτης από τις ομώνυμες εκδόσεις.

    [14] Χιλιάδες θεατές γιόρτασαν στον Κήπο του Μεγάρου τα γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη

    Δύο κεράκια που συμβολίζουν 90 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας «έσβησαν» οι 3.500 θεατές, οι οποίοι βρέθηκαν χθες βράδυ στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για να ευχηθούν στον Μίκη Θεοδωράκη την ημέρα των γενεθλίων του.

    Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης δεν μπόρεσε να παρευρεθεί γιατί δεν του το επέτρεψε η εύθραυστη κατάσταση της υγείας του, αλλά σε μήνυμα του - που διαβάστηκε στην έναρξη της βραδιάς - μετέφερε τα αισθήματα χαράς και συγκίνησης για την πραγματοποίηση της τιμητικής αυτής εκδήλωσης. Ωστόσο, σημείωσε , «αισθάνομαι πολύ άβολα που γίνονται αφιερώματα στη μουσική μου και ακούγονται τα τραγούδια μου σε μία εποχή που κυριαρχείται από τον μεγάλο πόνο των γερόντων που λιώνουν στις ουρές για ένα πιάτο φαΐ. Είναι επόμενο να αισθάνομαι ντροπή, ειδικά εγώ που ενώ κουβαλάω στην πλάτη μου τα ίδια χρόνια, έχω το προνόμιο την ίδια στιγμή, να απολαμβάνω την μεγάλη χαρά ενός ανθρώπου της Τέχνης, που βλέπει το έργο του να παρουσιάζεται μπροστά στο κοινό».

    «Το μόνο που με παρηγορεί», συνέχισε, «είναι ο συμβολισμός από την συνύπαρξη μέσα στον ίδιο λαό του πόνου και της ελπίδας αλλά και της βεβαιότητας ότι κάποτε ο πόνος θα εξαλειφθεί, ενώ η ελπίδα θα γιγαντωθεί και θα γίνει πραγματικότητα. Γιατί η ελπίδα είναι αυτή που θριαμβεύει πάντοτε όταν έχει κανείς μέσα του αληθινή πίστη στον άνθρωπο και στη ζωή», κατέληξε.

    [15] Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

    Με ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στο Σινέ Κεραμεικός (Κεραμεικού 61). Η ομιλία του πρωθυπουργού θα μεταδοθεί απευθείας από το ΑΠΕ-ΜΠΕ (www.amna.gr).

    Χθες, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» εξέφρασε την πεποίθησή του ότι εάν η κυβέρνηση δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.

    «Θα ήμουν ο τελευταίος που θα είχα λόγο να θέλω εκλογές αν είχαμε εξασφαλισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε ένα σχέδιο. Αν δεν έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές. Αυτό έχει να κάνει και με τις αποφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη του κόμματος πρέπει να δώσουν απαντήσεις με δημοκρατικό και συντεταγμένο τρόπο και όχι με διαδικασία "άρπα-κόλλα". Να πάμε σύντομα σε έκτακτο συνέδριο, αρχές Σεπτέμβρη» σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας.

    Διαβάστε επίσης: Αλ. Τσίπρας: Εκλογές εάν δεν έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία

    [16] Αλλαγές στους όρους και τις διαδικασίες απαλλαγής από το ΦΠΑ

    Απόφαση η οποία προβλέπει αλλαγές στους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία απαλλαγής από το ΦΠΑ για την αγορά ή την εισαγωγή αγαθών που προορίζονται για εξαγωγή και ενδοκοινοτική παράδοση, αυτούσια ή μεταποιημένα, καθώς και των υπηρεσιών που συνδέονται άμεσα με τις πράξεις αυτές εξέδωσε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, με σκοπό τη δημιουργία ευνοϊκότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος στους οικονομικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

    Συγκεκριμένα, για να τύχουν απαλλαγής τα υποκείμενα στον φόρο πρόσωπα, πρέπει να υποβάλουν στην αρμόδια ΔΟΥ:

    α) Έντυπη αίτηση, που θα πρωτοκολλείται και θα καταχωρείται σε ειδικό βιβλίο-μητρώο, στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός των σειρών «Ειδικού Διπλοτύπου Δελτίου Απαλλαγής (ΕΔΔΑ)» που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν καθώς και το διακριτικό τους. Το ΕΔΔΑ εκδίδεται σε δύο αντίτυπα από τον αγοραστή ή τον εισαγωγέα ή το λήπτη υπηρεσιών, προς τον προμηθευτή του ή το τελωνείο εισαγωγής είτε χειρόγραφα είτε με μηχανογραφικά μέσα και φέρει αλληλοδιάδοχη αρίθμηση.

    β) Συγκεντρωτική κατάσταση εξαγωγών, οι οποίες θεωρούνται οριστικοποιημένες και δεν έχουν ακυρωθεί κατά το κρινόμενο διάστημα, στην οποία αναγράφονται στοιχεία όπως ενδεικτικά, ο αριθμός καταχώρησης (MRN) των διασαφήσεων εξαγωγής, η χώρα και η αξία εξαγωγής, το σύνολο αξίας εξαγωγών κλπ.

    γ) Συγκεντρωτική κατάσταση ενδοκοινοτικών παραδόσεων, στην οποία θα αναγράφονται, ανά κράτος μέλος και ΑΦΜ/ΦΠΑ, η συνολική καθαρή αξία των παραδόσεων.

    Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ, αφού λάβει υπόψη του τα παραπάνω κατατεθειμένα στοιχεία, και εφόσον διαπιστώσει ότι το δικαιούχο πρόσωπο, κατά τη διαχειριστική περίοδο στην οποία υποβλήθηκε η αίτηση ή σε κάποια από τις τρεις προηγούμενες διαχειριστικές περιόδους, δεν έχει υποπέσει σε παραβάσεις φοροδιαφυγής, δεν έχει κάνει χρήση ΕΔΔΑ χωρίς προηγούμενη έγκριση, ή υπέρβαση του χορηγηθέντος ορίου, ή υπέρβαση του δωδεκαμήνου για το οποίο χορηγήθηκε το όριο, θα εκδίδει άμεσα απόφαση για την έγκριση του ορίου απαλλαγής, η οποία καταχωρείται σε ειδικό βιβλίο αποφάσεων. Ο υπολογισμός του ορίου απαλλαγής προβλέπεται λεπτομερώς στην απόφαση τόσο για τα παλιά όσο και για τα νέα ή μετασχηματιζόμενα δικαιούχα πρόσωπα.

    Σε περίπτωση μη πλήρωσης μιας εκ των παραπάνω προϋποθέσεων απαλλαγής, η έγκριση ανακαλείται με κοινοποιηθείσα στο δικαιούχο απόφαση του προϊσταμένου της ΔΟΥ.

    Επισημαίνεται ότι τα ΕΔΔΑ που ήδη χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις, εξακολουθούν να ισχύουν έως την εξάντληση του ορίου απαλλαγής ή παρέλευσης του δωδεκαμήνου για το οποίο χορηγήθηκε.

    [17] Φορτηγό έπεσε πάνω σε πομπή με προσκυνητές, στο Μεξικό

    Φορτηγό έπεσε πάνω σε θρησκευτική πομπή στην οποία συμμετείχαν περίπου 200 προσκυνητές, στο κεντρικό Μεξικό, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 16 άνθρωποι να σκοτωθούν και 30 να τραυματιστούν, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.Γύρω στις 19:00 τοπική ώρα (03:00 ώρα Ελλάδας), «τα φρένα του φορτηγού κατά τα φαινόμενα είχαν χαλάσει και το βαρύ όχημα έπεσε πάνω στο πλήθος» των πιστών που κατευθυνόταν σε μια εκκλησία στην κοινότητα Μαζαπίλ της πολιτείας Ζακατέκας, σύμφωνα με πηγή της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

    Ο γενικός γραμματέας της πολιτείας Ζακατέκας, Χάιμε Σαντόγιο Κάστρο, ανακοίνωσε ότι στο τραγικό αυτό συμβάν σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 30.Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και ο Ερυθρός Σταυρός είχαν αρχικά κάνει λόγο για 12 νεκρούς.Σύμφωνα με τις αρχές, ο οδηγός του φορτηγού φέρεται να διέφυγε πεζός μετά το δυστύχημα.Εικόνες που δημοσίευσε τοπική εφημερίδα δείχνει ένα ανατραπέν φορτηγό στη μέση του δρόμου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 30 July 2015 - 8:32:23 UTC