Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποκρατικοποιήσεις και τράπεζες στο επίκεντρο συνάντησης Τσακαλώτου - Σταθάκη με τους θεσμούς
  • [02] Tο Πουέρτο Ρίκο αναμένεται να χρεοκοπήσει σήμερα για πρώτη φορά
  • [03] Ξεκινάει το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου

  • [01] Αποκρατικοποιήσεις και τράπεζες στο επίκεντρο συνάντησης Τσακαλώτου - Σταθάκη με τους θεσμούς

    Το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι στόχοι για τα δημοσιονομικά μεγέθη, καθώς και οι ελληνικές προτάσεις για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο της σημερινής μαραθώνιας συνάντησης μεταξύ των εκπροσώπων των τεσσάρων θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. Αντίθετα, σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, κατά τη συνάντηση δεν ετέθη θέμα προαπαιτούμενων μέτρων,

    Ειδικότερα, όπως δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Τσακαλώτος, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον τόπο διαμονής των εκπροσώπων των θεσμών και διήρκησε έξι ώρες, σημαντικό μέρος της διαπραγμάτευσης αφορούσε σε θέματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για τη σύσταση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, με στόχο αφ' ενός να απομειώνεται το δημόσιο χρέος και αφ' ετέρου να κατευθύνονται κεφάλαια και για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Παράλληλα, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στους στόχους της επόμενης τριετίας για τα δημοσιονομικά μεγέθη, προκειμένου να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

    Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν και οργανωτικά θέματα, πώς δηλαδή θα πραγματοποιούνται οι συναντήσεις και πώς θα επιλύονται εγκαίρως προβλήματα που ανακύπτουν, προκειμένου για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ή διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

    Σύμφωνα, επίσης, με τον υπουργό Οικονομικών, «υπήρξε σύγκλιση σε κάποια σημεία, λιγότερη σύγκλιση σε κάποια άλλα. Η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και θα συνεχιστεί». Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών στη συνέχεια συναντήθηκανμε τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.

    [02] Tο Πουέρτο Ρίκο αναμένεται να χρεοκοπήσει σήμερα για πρώτη φορά

    Η αναμενόμενη αθέτηση πληρωμής χρέους, που λήγει σήμερα, από το Πουέρτο Ρίκο θα είναι η αρχή μίας διαδικασίας που μπορεί να καταλήξει σε μία από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις χρέους τοπικής κυβέρνησης, με προοπτική να ανοίξει την πόρτα σε διαμάχη με τους επενδυτές και να προκαλέσει αστάθεια στις τιμές των ομολόγων.

    Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο Αλεχάνδρο Γκαρσία Παντίγια σοκάρισε του επενδυτές τον Ιούνιο, όταν δήλωσε ότι το χρέος του νησιού - που ανέρχεται σε 72 δισ. δολάρια - δεν μπορεί να αποπληρωθεί και χρειάζεται αναδιάρθρωση. Το Πουέρτο Ρίκο σημείωσε ότι πιθανότατα δεν θα πληρώσει χρέος του Δημόσιου Οργανισμού Χρηματοδότησής του (Public Finance Corporation, PFC), ύψους 58 εκατ. δολαρίων, που λήγει σήμερα, το οποίο προβλέπει ασθενέστερη προστασία των επενδυτών σε σχέση με κάποια άλλα ομόλογα.

    «Αυτό που θα μπορούσε να αιφνιδιάσει τους επενδυτές είναι όταν ακούσουν πραγματικά τη λέξη χρεοκοπία και ότι επήλθε μία χρεοκοπία», δήλωσε στέλεχος της Wells Capital Management, η οποία κατέχει ως επί το πλείστον διασφαλισμένο χρέος του Πουέρτο Ρίκο, προσθέτοντας: «Η άμεση αντίδραση πιθανόν να είναι μικρές πωλήσεις στην αγορά, καθώς θεωρώ ότι ο κόσμος θα αρχίσει να προσδοκά, ποιές θα είναι οι επόμενες σειρές χρέους που δεν πρόκειται να αποπληρωθούν».

    Θα πρόκειται για την πρώτη λήξη χρέους που δεν θα πληρωθεί. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που συνόδευσε την έκδοση ομολόγου το 2014, το Πουέρτο Ρίκο δεν έχει αθετήσει ποτέ αποπληρωμή κεφαλαίου ή τόκων χρέους του. Η μη αποπληρωμή του χρέους που λήγει σήμερα θα είναι η πιο σημαντική έπειτα από αυτή της πόλης του Ντιτρόιτ, η οποία αθέτησε την πληρωμή ασφαλισμένων συνταξιοδοτικών ομολόγων ύψους 1,45 δισ. δολαρίων από ένα σύνολο ομολόγων περίπου 8 δισ. δολαρίων, πριν προχωρήσει σε αίτηση χρεοκοπίας το 2013 και στη συνέχεια σε (αθέτηση πληρωμής) γενικών υποχρεώσεων ομολόγων, αξίας άνω των 600 εκατ. δολαρίων.

    [03] Ξεκινάει το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου

    Ένας νέος θεσμός, ένα νέο θέατρο. Διπλή η γιορτή. Ήρθε η ώρα ένας νέος θερινός πολιτιστικός θεσμός, με τη σφραγίδα του Παντελή Βούλγαρη, να σηκώσει την αυλαία του.

    Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον πολυβραβευμένο Έλληνα σκηνοθέτη, η νέα διοργάνωση του δήμου Ανδρου, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, εγκαινιάζεταισήμερα.

    Καθόλη τη διάρκεια του Αυγούστου (1-30 Αυγούστου) θα φιλοξενεί στο νεότευκτο υπερσύγχρονο ανοικτό θέατρο της Χώρας (δώρο στον τόπο τού Ανδρεώτη Αλκιβιάδη Τάττου), παραστάσεις αρχαίου δράματος από την Επίδαυρο, συναυλίες καταξιωμένων τραγουδιστών και σχημάτων και ανδρεώτικες καλλιτεχνικές ομάδες.

    Το θέατρο, χωρητικότητας 900 θέσεων, υπογράφουν οι αρχιτέκτονες Κυριακή Κονδυλάτου και Κωνσταντίνος Λούκος.

    «Φιλοδοξία του νέου θεσμού», όπως υπογραμμίζει ο Παντελής Βούλγαρης, «είναι να φιλοξενεί κάθε χρόνο εκδηλώσεις τέχνης δίνοντας την ευκαιρία στους Ανδρεώτες ?κι όχι μόνο- να χαρούν Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες. Δοκιμασμένους στην τέχνη αλλά και νεότερους. Φυσικά, ο χώρος θα διατεθεί και στους ίδιους τους Ανδρεώτες και στην τέχνη τους. Εύχομαι η φετινή χρονιά να είναι σημαντική και επίσης να μας δώσει την ευκαιρία σκεφτούμε τα καλύτερα για τα επόμενα χρόνια. Αυτή την εποχή προλάβαμε ό,τι καλύτερο από τις παραστάσεις της Επιδαύρου, σημαντικούς καλλιτέχνες της μουσικής και νεότερους, για να καλύψουμε τον Αύγουστο. Η συνέχεια βεβαίως θα κριθεί από την εμπειρία που θα αποκτήσουμε. Από την 1η Σεπτεμβρίου αρχίζει η δουλειά μας για το επόμενο φεστιβάλ».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 August 2015 - 6:32:20 UTC