Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παππάς-Κατρούγκαλος: Οι καναλάρχες «να σεβαστούν τη νομιμότητα, τα εργασιακά δικαιώματα και την ελευθεροτυπία»
  • [02] Εξηγήσεις για δύο κακουργήματα καλείται να δώσει ο Στ. Παπασταύρου
  • [03] Όλγα Γεροβασίλη: «Δεν είναι στις προθέσεις μας η κυβέρνηση ειδικού σκοπού»
  • [04] Τη Δευτέρα ανοίγει το ΧΑ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
  • [05] Αποκρατικοποιήσεις και τράπεζες στο επίκεντρο της συνάντησης Τσακαλώτου - Σταθάκη με τους θεσμούς
  • [06] Εγκύκλιος της Κ. Σαββαΐδου για τους συντελεστές του ΦΠΑ
  • [07] Δεν μπαίνουν στον «Τειρεσία» επιταγές γραμμάτια και συναλλαγματικές έως 30 Σεπτεμβρίου
  • [08] Μέλη της οικογένειας του Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκαν σε συντριβή αεροσκάφους
  • [09] Στο Παρίσι τμήμα αεροσκάφους που ίσως ανήκει στο μοιραίο Μπόινγκ των Μαλαισιανών αερογραμμών
  • [10] Αρ. Μπαλτάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πολύ λιγότερα τα κενά των εκπαιδευτικών

  • [01] Παππάς-Κατρούγκαλος: Οι καναλάρχες «να σεβαστούν τη νομιμότητα, τα εργασιακά δικαιώματα και την ελευθεροτυπία»

    Να σεβαστούν τη νομιμότητα, τα εργασιακά δικαιώματα και την ελευθεροτυπία, καλούν τους εργοδότες ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, με κοινή δήλωσή τους ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

    Οι δύο υπουργοί, με αφορμή τις απολύσεις στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και καταγγελίες συνδικαλιστικών οργανώσεων για απειλές για ανάλογες κινήσεις από ιδιοκτήτες άλλων μέσων, υπογραμμίζουν ότι «οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών οφείλουν να γνωρίζουν ότι ανεξαρτήτως τέτοιων ενεργειών, οι προϋποθέσεις της αδειοδότησης και ειδικότερα το καθεστώς των εργοδοτικών υποχρεώσεων που προβλέπει ο νέος νόμος θα εφαρμοστούν στο ακέραιο».

    «Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εργασίας θα εξασφαλίσουν την τήρηση της νομιμότητας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ώστε οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ να μην είναι θύματα εκβιασμών και εκφοβισμών», αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση και καλούν τους εργοδότες ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών να σεβαστούν τη νομιμότητα, τα εργασιακά δικαιώματα και την ελευθεροτυπία και να μη χρησιμοποιήσουν το νομοσχέδιο ως πρόσχημα απολύσεων, την περίοδο μάλιστα που έχει ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για το μείζον αυτό ζήτημα νομιμότητας και δημοκρατίας.

    [02] Εξηγήσεις για δύο κακουργήματα καλείται να δώσει ο Στ. Παπασταύρου

    Τα αποτελέσματα των ποινικών ερευνών των Οικονομικών Εισαγγελέων για τον συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου αναμένει η εισαγγελέας Ελένη Σίσκου που χειρίζεται δικογραφία σε βάρος του δικηγόρου για το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της ψευδορκίας.

    Η εισαγγελική λειτουργός ερευνά αν ο κ. Παπασταύρου είπε ψέματα στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής για την "λίστα Λαγκάρντ", όσον αφορά τον λογαριασμό των περίπου 5,5 εκατομμυρίων ευρώ στην HSBC.

    Ο δικηγόρος, σύμβουλος του Μαξίμου επί πρωθυπουργίας Σαμαρά, είχε καταθέσει ενόρκως στην Επιτροπή πως το επίμαχο χρηματικό ποσό δεν ήταν δικό του περιουσιακό στοιχείο, αλλά του επιχειρηματία κ. Μιωνή και ότι ο ίδιος ήταν νομικός πληρεξούσιος του.

    Να σημειωθεί ότι ο λογαριασμός που ερευνάται από τον οικονομικό εισαγγελέα Ι. Δραγάτση είχε πληρεξούσιους τη μητέρα του δικηγόρου, που ελέγχεται επίσης για την διάπραξη αδικημάτων, και τον αποβιώσαντα πλέον πατέρα του.

    Λόγω της άμεσης συνάφειας της δικογραφίας που χειρίζεται η εισαγγελική λειτουργός με την έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων, η κ. Σίσκου πρόκειται να κρίνει αν στοιχειοθετείται ή όχι η ψευδορκία σε βάρος του κ. Παπασταύρου αφού αποσαφηνιστούν τα πλήρη στοιχεία που συνδέονται με επίμαχο λογαριασμό στην ελβετική τράπεζα, με τις εξηγήσεις που θα δώσουν τόσο ο κ. Παπασταύρου όσο και ο κ. Μιωνής.

    [03] Όλγα Γεροβασίλη: «Δεν είναι στις προθέσεις μας η κυβέρνηση ειδικού σκοπού»

    «Δεν είναι στις προθέσεις μας ούτε στις προθέσεις του ελληνικού λαού η κυβέρνηση ειδικού σκοπού»,δηλώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στην εφημερίδα «Αγορά». «Η κυβέρνηση έχει τη λαϊκή εντολή να κυβερνήσει τη χώρα προς όφελος των αδύναμων. Αυτή είναι και η ουσία της πολιτικής ρητορικής της πριν τις εκλογές, αυτή εξακολουθεί να είναι η πολιτική της στόχευση και σήμερα», αναφέρει η κ.Γεροβασίλη.

    Στο ερώτημα αν μπορεί να αποτραπεί η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, η κ.Γεροβασίλη απαντά ότι ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει την ικανότητα να συνθέτει μέσα από τη διαφορετικότητα των απόψεων. Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνει πως «η έξοδος από την ΕΕ δεν ήταν ποτέ στην πολιτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ. «Στόχος της κυβέρνησής μας δεν είναι οι εκλογές», αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνει, όμως, ότι «η σταθερότητα στη διακυβέρνηση δεν μπορεί να εξαρτάται από πρόσκαιρες τακτικές πολιτικής στήριξης αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων, που δοκιμάστηκαν και απέδειξαν την αποτυχία τους στην υποστήριξη των λαϊκών συμφερόντων».

    Στο ερώτημα αν θα πάμε σε νέα προαπαιτούμενα μέτρα για ένα δεύτερο δάνειο-γέφυρα, στην περίπτωση που δεν προλάβουμε την υπογραφή συμφωνίας ως τις 18 Αυγούστου, η κυβερνητική εκπρόσωπος απαντά πως η απόφαση της 12ης Ιουλίου είναι μια συμφωνία με προκαθορισμένες υποχρεώσεις αμφότερων πλευρών.

    Στο ερώτημα αν ο κ. Βαρουφάκης θα παραμείνει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αν κυβέρνηση θα φέρει plan B στη Βουλή, η κυβερνητική εκπρόσωπος απαντά ότι το Μαξίμου δεν παίζει και δεν φιλοδοξεί να παίξει τον ρόλο του τιμητή πολιτικών συμπεριφορών ή / και επιλογών οποιουδήποτε μέλους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

    [04] Τη Δευτέρα ανοίγει το ΧΑ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    Το Χρηματιστήριο θα επαναλειτουργήσει τη Δευτέρα, 3 Αυγούστου σύμφωνα με νέες δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Κ. Μποτόπουλου στο CNBC.

    Το Χρηματιστήριο είναι σχεδόν έτοιμο από τεχνικής άποψης να επαναλειτουργήσει τη Δευτέρα, εάν βεβαίως υπάρξει σχετική υπουργική απόφαση και εάν οι τράπεζες έχουν ξεπεράσει τα τεχνικά προβλήματα στα μηχανογραφικά τους συστήματα τα οποία θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα των περιορισμών που θα υπάρχουν για τους Έλληνες επενδυτές.

    Το Σαββατοκύριακο θα γίνουν τα απαραίτητα δοκιμαστικά και εάν όλα πάνε καλά το Χρηματιστήριο Αθηνών θα ανοίξει και πάλι την ερχόμενη Δευτέρα.

    [05] Αποκρατικοποιήσεις και τράπεζες στο επίκεντρο της συνάντησης Τσακαλώτου - Σταθάκη με τους θεσμούς

    Το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι στόχοι για τα δημοσιονομικά μεγέθη, καθώς και οι ελληνικές προτάσεις για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο της σημερινής μαραθώνιας συνάντησης μεταξύ των εκπροσώπων των τεσσάρων θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. Αντίθετα, σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, κατά τη συνάντηση δεν ετέθη θέμα προαπαιτούμενων μέτρων,

    Ειδικότερα, όπως δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Τσακαλώτος, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον τόπο διαμονής των εκπροσώπων των θεσμών και διήρκησε έξι ώρες, σημαντικό μέρος της διαπραγμάτευσης αφορούσε σε θέματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για τη σύσταση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, με στόχο αφ' ενός να απομειώνεται το δημόσιο χρέος και αφ' ετέρου να κατευθύνονται κεφάλαια και για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Παράλληλα, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στους στόχους της επόμενης τριετίας για τα δημοσιονομικά μεγέθη, προκειμένου να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

    Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν και οργανωτικά θέματα, πώς δηλαδή θα πραγματοποιούνται οι συναντήσεις και πώς θα επιλύονται εγκαίρως προβλήματα που ανακύπτουν, προκειμένου για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ή διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

    Σύμφωνα, επίσης, με τον υπουργό Οικονομικών, «υπήρξε σύγκλιση σε κάποια σημεία, λιγότερη σύγκλιση σε κάποια άλλα. Η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και θα συνεχιστεί». Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών στη συνέχεια συναντήθηκανμε τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.

    [06] Εγκύκλιος της Κ. Σαββαΐδου για τους συντελεστές του ΦΠΑ

    Νέες διευκρινίσεις για την ορθή εφαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ δίνει με εγκύκλιο της η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου.

    Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται, μεταξύ άλλων ότι αποκλειστικά για μοσχαρίσιο κιμά ο συντελεστής είναι 23%, ενώ, αν είναι, μόνο χοιρινός, 13%. Όμως, αν είναι ήδη αναμεμειγμένος και δεν μπορεί να διαχωριστεί κατά κατηγορία κρέατος, τότε ο ΦΠΑ είναι 23%.

    Επίσης, αν ο πελάτης καθίσει στο σουβλατζίδικο για επιτόπια κατανάλωση, όλα τα προϊόντα υπάγονται στο συντελεστή ΦΠΑ 23%. Αν πάρει πακέτο που περιλαμβάνει σαλάτα, σουβλάκια χοιρινά, αναψυκτικό, νερό και ψωμί, φορολογείται, ως εξής: Η σαλάτα, τα σουβλάκια και το αναψυκτικό με 23%, το νερό και το ψωμί με 13%.

    [07] Δεν μπαίνουν στον «Τειρεσία» επιταγές γραμμάτια και συναλλαγματικές έως 30 Σεπτεμβρίου

    Επιταγές, γραμμάτια και συναλλαγματικές με ημερομηνία πληρωμής λήξης από τις 20 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου, που δεν εξοφλούνται, δεν θα μπουν στον «Τειρεσία», εάν εξοφληθούν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

    Αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων σε νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ η παράταση δίνεται για την διευκόλυνση των επιχειρήσεων που εξαιτίας των περιορισμών, που ισχύουν στην λειτουργία των τραπεζών δεν μπορούν να ανταποκριθούν εγκαίρως στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

    Στο δεύτερο άρθρο της ΠΝΠ αναφέρεται:«Επιταγές, επί των οποίων έχει βεβαιωθεί από την πληρώτρια τράπεζα αδυναμία πληρωμής με ημερομηνία από την 20η Ιουλίου 2015 μέχρι την 31η Αυγούστου 2015, όπως και γραμμάτια εις διαταγήν και συναλλαγματικές με ημερομηνία λήξης εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, που δεν εξοφλήθηκαν, δεν εμφανίζονται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που τηρούνται από τα πιστωτικά ιδρύματα ή από φορείς χάριν αυτών, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν το αργότερο μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2015».

    [08] Μέλη της οικογένειας του Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκαν σε συντριβή αεροσκάφους

    Μέλη της οικογένειας του Οσάμα μπιν Λάντεν περιλαμβάνονται στα θύματα της συντριβής ενός ιδιωτικού αεροποπλάνου στη Βρετανία, έγινε σήμερα γνωστό από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Λονδίνο.

    Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν το αεροσκάφος, ένα Embraer Phenom 300, συνετρίβη σε χώρο πλειστηριασμού αυτοκινήτων, ενώ επιχειρούσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Μπλάκμπους, περίπου 60 χλμ. νοτιοδυτικά του Λονδίνου. Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, ο πιλότος και τρεις επιβάτες σκοτώθηκαν, ενώ δεν υπήρξαν θύματα στο έδαφος.

    Ο σαουδάραβας πρεσβευτής στη Βρετανία, σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο λογαριασμό της πρεσβείας στο Twitter, «υποβάλει τα συλλυπητήριά του στους γιους του εκλιπόντος Μοχάμεντ μπιν Λάντεν και τους οικείους τους». Στο μήνυμα δεν διευκρινίζεται η ταυτότητα των θυμάτων.

    Η βρετανική εφημερίδα Guardian είχε κάνει νωρίτερα γνωστό, επικαλούμενη δημοσιογραφικές πληροφορίες, πως πρόκειται για την μητριά του Οσάμα μπιν Λάντεν, την ετεροθαλη αδελφή του και τον σύζυγό της.Σύμφωνα με τις αρχές της σαουδαραβικής πολιτικής αεροπορίας, το αεροπλάνο ήταν νηολογημένο στη Σαουδική Αραβία. Το BBC μετέδωσε από την πλευρά του ότι είχε απογειωθεί από το ιταλικό αεροδρόμιο Μαλπένσα του Μιλάνου.

    [09] Στο Παρίσι τμήμα αεροσκάφους που ίσως ανήκει στο μοιραίο Μπόινγκ των Μαλαισιανών αερογραμμών

    Στο Παρίσι έφτασε σήμερα το τμήμα φτερού που ανακαλύφθηκε στο γαλλικό νησί Λα Ρεϊνιόν, στον δυτικό Ινδικό Ωκεανό και θα εξετασθεί τις προσεχείς ημέρες από ειδικούς, για να προσδιορισθεί αν πρόκειται πράγματι για συντρίμμι της πτήσης MH370, που έχει εξαφανισθεί από τον Μάρτιο του 2014.

    Συσκευασμένο σ' ένα κιβώτιο, αυτό το θραύσμα μήκους δύο μέτρων ανακαλύφθηκε την Τετάρτη σε παραλία του γαλλικού νησιού και πρόκειται τώρα να μεταφερθεί οδικώς, συνοδεία χωροφυλάκων, σε εργαστήριο κοντά στην Τουλούζη, όπου την Τετάρτη θα αρχίσει η εξέτασή του από εμπειρογνώμονες. Κομμάτια μιας καφέ βαλίτσας που βρέθηκαν την Πέμπτη κοντά σ' αυτό το τμήμα φτερού θα εξετασθούν επίσης από ειδικούς σε εργαστήριο της Χωροφυλακής κοντά στο Παρίσι, σύμφωνα με την εισαγγελία. Δεν έχει διευκρινισθεί πόσο θα διαρκέσει η εξέτασή τους.

    Η γαλλική δικαιοσύνη έχει επιληφθεί επειδή τέσσερα από τα 239 θύματα της καταστροφής της 8ης Μαρτίου 2014 είναι Γάλλοι.

    [10] Αρ. Μπαλτάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πολύ λιγότερα τα κενά των εκπαιδευτικών

    Αισιόδοξος ότι οι υπάρχουσες πιστώσεις θα επαρκέσουν για την κάλυψη των κενών στα σχολεία, εμφανίστηκε ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς τελικά τα κενά εκπαιδευτικών που υπάρχουν στα σχολεία είναι πολύ λιγότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι η μεγάλη πρόκληση για το υπουργείο μέχρι το Σεπτέμβρη είναι «την πρώτη μέρα της τάξης να υπάρχει δάσκαλος σε κάθε τάξη και βιβλία για τα παιδιά».

    Αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο, ο κ. Μπαλτάς ανέφερε ότι προχωράει κανονικά. Αλλά δε μπορεί σε αυτή τη φάση να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ψήφισή του, «για λόγους που σχετίζονται με τον όλο προγραμματισμό της κυβέρνησης και το γεγονός ότι έχουμε τη μεγάλη συζήτηση για τη συμφωνία». Ωστόσο υπογράμμισε ότι «θα φτάσει να ψηφιστεί κανονικά πριν τελειώσει το καλοκαίρι».

    Τέλος, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής και τόνισε ότι «αποφεύχθηκαν διασπάσεις και μη αντιστρεπτά φαινόμενα» και παράλληλα δόθηκε χρόνος «σε όλους μας να καταλάβουμε καλύτερα τι γίνεται και πού πορευόμαστε».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 August 2015 - 8:32:23 UTC