Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΔ: Η κυβέρνηση «θριαμβολογεί» για τη σύναψη του 3ου μνημονίου
  • [02] «Δημιουργία 2.500 θέσεων ανοιχτής φιλοξενίας μέχρι το τέλος του 2015»
  • [03] Χ. Καραγιαννίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δεν θα υπερψηφίσω τα μέτρα
  • [04] Π. Λαφαζάνης: Ο δρόμος του νέου μνημονίου δεν αξίζει στον ΣΥΡΙΖΑ
  • [05] Άνοδος 2,14% στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • [06] Επικοινωνία Π. Σκουρλέτη με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας
  • [07] Επεισόδια με μετανάστες στην Κω
  • [08] Σ. Κωφίδης: Το ποδόσφαιρο θα αλλάξει όταν οι ποδοσφαιριστές καταλάβουν την δύναμή τους
  • [09] Έκτακτα μέτρα της τροχαίας ενόψει Δεκαπενταύγουστου
  • [10] Επιστολή Αλ. Τσίπρα στη Ζ. Κωνσταντοπούλου για άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής
  • [11] Τρ. Αλεξιάδης: Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα είναι σύνθετο

  • [01] ΝΔ: Η κυβέρνηση «θριαμβολογεί» για τη σύναψη του 3ου μνημονίου

    Η κυβέρνηση «θριαμβολογεί» για τη σύναψη του 3ου μνημονίου ενώ ο Αλέξης Τσίπρας στην Real News στις 29/03/2015 έλεγε ότι δεν συζητάει 3ο μνημόνιο και ότι καταλαβαίνει ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που ονειρεύονται την επιστροφή στο μνημόνιο «αλλά θα συνεχίσουμε να τις απογοητεύουμε», επισημαίνεται σε ενημέρωση από την Νέα Δημοκρατία.

    «Και σήμερα "απογοητεύτηκε" η ίδια, αφού κατέρρευσαν και αυτοί οι μύθοι και οι ψευδαισθήσεις», σχολιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ενδεικτικά η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ ότι προεκλογικά και μετεκλογικά καλλιέργησαν τους εξής «μύθους και ψευδαισθήσεις»:

    - Υποστήριξαν ότι θα ακύρωναν τα προηγούμενα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο και σήμερα προτείνουν νέο μνημόνιο το οποίο η ΝΔ χαρακτηρίζει ως το πιο επώδυνο από τα τρία.

    - Υποστήριζαν ότι μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, χαρίζονται χρήματα στους τραπεζίτες και σήμερα αντιλαμβάνονται ότι η ανακεφαλαιοποίηση είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί η συστημική ευστάθεια των τραπεζών.

    - Υποστήριζαν ότι το χρέος είναι επονείδιστο και πρέπει να «κουρευτεί» και σήμερα υπογράφουν τη δέσμευση ότι η χώρα θα αποπληρώνει πλήρως και έγκαιρα τις δανειακές της υποχρεώσεις και δεσμεύεται ότι δεν θα γίνει «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας του χρέους.

    - Υποστήριζαν ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι πλήρες και κοστολογημένο με παροχές ύψους 11 δισ. ευρώ και τώρα εισηγούνται μέτρα λιτότητας μόνο για τα πρώτα δύο χρόνια ύψους 8 δισ. ευρώ «με νέους, πρόσθετους φόρους και περικοπές συντάξεων, κύριων και επικουρικών». Η ΝΔ κατηγορεί επ' αυτού την κυβέρνηση ότι βαφτίζει αυτά τα μέτρα «ήπια προσαρμογή» και αναφέρει αναλυτικά πολλά εξ αυτών σημειώνοντας ποιους επιβαρύνουν.

    - Υποστήριζαν ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης και «σήμερα "θριαμβολογούν" για τη σύναψη ενός νέου δανείου και μάλιστα ύψους 86 δισ. ευρώ».

    - Υποστήριζαν ότι θα «γκρεμίσουν» τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ και σήμερα δεσμεύονται να τις ολοκληρώσουν και να «χτίσουν» κι άλλες.

    [02] «Δημιουργία 2.500 θέσεων ανοιχτής φιλοξενίας μέχρι το τέλος του 2015»

    Με τα ευρωπαϊκά κονδύλια που εγκρίθηκαν από την Κομισιόν, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα προχωρήσει στη δημιουργία θέσεων σε χώρους ανοιχτής φιλοξενίας για πρόσφυγες, πράγμα που όφειλε να το έχει κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση, και στην ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

    Από τη συνολική χρηματοδότηση των 474 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, που θα πραγματοποιηθεί για πέντε συν δυο χρόνια, τα 260 εκατομμύρια προέρχονται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ τα υπόλοιπα 215 εκατομμύρια από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) και αφορούν άλλα υπουργεία.

    «Δεν είναι κάποιο σπουδαίο ποσό», αναφέρει η κ. Χριστοδουλοπούλου. «Οι ανάγκες είναι επείγουσες, επιτακτικές και πάρα πολλές. Η προηγούμενη κυβέρνηση έπρεπε να είχε υποβάλει το αίτημα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα από τον Οκτώβριο του 2014. Δεν το έκανε και υποχρεωθήκαμε να το κάνουμε εμείς. Επίσης, η προηγούμενη κυβέρνηση υποχρεούταν να έχει φτιάξει μέχρι τον Δεκέμβρη του 2014, δυόμισι χιλιάδες θέσεις ανοιχτής φιλοξενίας για πρόσφυγες, που ούτε αυτό έπραξε. Για αυτό υποσχεθήκαμε εμείς στην πρώτη σύνοδο των υπουργών της ΕΕ, τον Μάρτιο του 2015, πως θα τις δημιουργήσουμε ως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2015», επισήμανε η αναπληρώτρια υπουργός.

    [03] Χ. Καραγιαννίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δεν θα υπερψηφίσω τα μέτρα

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, με συμβολικό κλείσιμο του κεντρικού δρόμου για μισή ώρα, πραγματοποίησαν, σήμερα, κτηνοτρόφοι και αγρότες της Β. Ελλάδας. Την αντίδρασή τους για τα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνει η νέα συμφωνία εξέφρασαν οι συγκεντρωμένοι στο βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Καραγιαννίδη, που ήταν ένας από τους ομιλητές. «Νιώθουν εξαπατημένοι. Όταν ανέβηκα να μιλήσω υπήρχε ένταση και οργή ότι δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν προεκλογικά» δήλωσε ο κ. Καραγιαννίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνοντας ακόμη ότι «Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι με τους οποίους μίλησα, είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους». Αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσει ο ίδιος όταν έρθει στη Βουλή προς ψήφιση η συμφωνία ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Προφανώς, δεν με ικανοποιεί η συμφωνία. Δεν θα υπερψηφίσω τα μέτρα που έρχονται».

    Από την πλευρά τους, οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες της Β Ελλάδας αναμένεται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και ανανέωσαν το ?ραντεβού? τους για το παναγροτικό, πανκτηνοτροφικό συλλαλητήριο της 25ης Αυγούστου, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

    [04] Π. Λαφαζάνης: Ο δρόμος του νέου μνημονίου δεν αξίζει στον ΣΥΡΙΖΑ

    "Ο δρόμος του νέου μνημονίου δεν αξίζει στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αδιέξοδος για την κυβέρνηση και κυρίως είναι αδιέξοδος για την Ελλάδα" αναφέρει σε δήλωσή του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

    Προσθέτει, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση "επέλεξε, δυστυχώς, τη ρήξη με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της", "με το περήφανο 'ΟXI' του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου και τους σκληρούς αγώνες του ΣΥΡΙΖΑ και του ελληνικού λαού ενάντια στα μνημόνια, την υποτέλεια και τη λιτότητα".

    [05] Άνοδος 2,14% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

    Σε ανοδική τροχιά κινήθηκε, για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση, η χρηματιστηριακή αγορά, λαμβάνοντας ώθηση από την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το νέο πρόγραμμα βοήθειας.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών διέσπασε ανοδικά τα επίπεδα των 700 μονάδων και έκλεισε στις 705,00 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 2,14%.

    Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 708,29 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 2,62%.

    Στη διάρκεια των τεσσάρων ανοδικών συνεδριάσεων, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει συνολικά κέρδη σε ποσοστό 9,60%.

    Ο τραπεζικός δείκτης, μετά τη μεγάλη πτώση 63,81%, που κατέγραψε στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις, μετά την επαναλειτουργία του Χ.Α., έχει ανακάμψει κατά 29,15%.

    Η αξία των συναλλαγών παρουσιάσθηκε αυξημένη σε σχέση με χθες και ανήλθε στα 61,703 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 224.114.481 τεμάχια.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 2,86%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,34%.

    [06] Επικοινωνία Π. Σκουρλέτη με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας

    Ελλάδα και Ρωσία επιβεβαίωσαν τη σκοπιμότητα κατασκευής σε ελληνικό έδαφος αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό καύσιμο στους Ευρωπαίους καταναλωτές, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας.

    Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με την ανακοίνωση, από την τηλεφωνική συνομιλία, που είχαν νωρίτερα σήμερα οι δύο αρμόδιοι υπουργοί, Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.

    «Κατά τη συνομιλία εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του μνημονίου συνεργασίας σχετικά με την κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού φυσικού αερίου στο έδαφος της Ελληνικής Δημοκρατίας και του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης του σχεδίου για την κατασκευή του αγωγού σε ελληνικό έδαφος, από τα σύνορα με την Τουρκία και έως τα σύνορα με την ΠΓΔΜ», γράφει σχετικά το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ.

    Οι Π. Σκουρλέτης και Α. Νόβακ συμφώνησαν να συνεχίσουν τον εντατικό διάλογο, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο της ειδικά διαμορφωμένης ελληνορωσικής ομάδας εργασίας για την Ενέργεια.

    [07] Επεισόδια με μετανάστες στην Κω

    Δύο διμοιρίες ΜΑΤ, αναχώρησαν εσπευσμένα από την Αθήνα για την Κω, με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130, με εντολή της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Αστυνομίας, για να ενισχύσουν τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις, καθώς το πρωί η κατάσταση με τους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στο νησί με ταχύτατο ρυθμό, φάνηκε ότι ξέφευγε από τον έλεγχο.

    Παράλληλα, επισπεύδονται οι διαδικασίες για ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων με τουλάχιστον 250 αστυνομικούς σε πρώτη φάση, και στα άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που δέχονται καθημερινά τεράστιο αριθμό προσφύγων.

    Το πρωί δημιουργήθηκε ένταση έξω από την αστυνομική διεύθυνση της Κω και τους δρόμους της πόλης, καθώς οι εκατοντάδες αλλοδαποί, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση, απαιτούσαν να μπουν στο κτίριο της Αστυνομίας για να πάρουν τα έγγραφα τους και να αναχωρήσουν για την ηπειρωτική Ελλάδα. Οι μετανάστες αρνήθηκαν να μπουν στο στάδιο, στο οποίο τους υποδείχτηκε να συγκεντρωθούν ώστε να μπει μια τάξη και να επισπευτεί η ταυτοποίηση, προκειμένου να τους χορηγηθεί η άδεια για αναχώρηση.

    Οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση ακόμα και πυροσβεστήρων για να απωθήσουν τους μετανάστες Οι εικόνες αυτές έκαναν τον γύρο του κόσμου, δημιουργώντας αρνητικό κλίμα για τη χώρα, σε συνδυασμό και με το χτεσινό περιστατικό, στο οποίο αστυνομικός χαστούκισε παράτυπο μετανάστη.

    [08] Σ. Κωφίδης: Το ποδόσφαιρο θα αλλάξει όταν οι ποδοσφαιριστές καταλάβουν την δύναμή τους

    Απομακρυσμένος από τις τηλεοπτικές κάμερες, τα μικρόφωνα του ραδιοφώνου, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, μία επιλογή ζωής, που κάποιες φορές έχει ως συνέπεια και τον αποκλεισμό. Ποτέ όμως κρυμμένος, από τους αγώνες, την κοινωνία, τα κινήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Δίπλα σε αυτούς που έχουν ανάγκη, πάντα κοντά στα παιδιά.

    Ο Σάββας Κωφίδης, γεννημένος πριν από 54 χρόνια στο Αλμάτι του Καζακστάν, είναι ένας άνθρωπος ειλικρινής, ξεκάθαρος, ανατρεπτικός, ρεαλιστής αλλά την ίδια στιγμή και ονειροπόλος. Όπως ακριβώς ήταν το παιχνίδι του, στα χρόνια του Ηρακλή, του Ολυμπιακού, του Άρη, της εθνικής μας.

    Ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ και μίλησε για πολλά από εκείνα που συζητάμε ή θα έπρεπε να συζητάμε μεταξύ μας, άνθρωποι και παρέες. Μας μίλησε έστω κι αν δεν δίνει συχνά συνεντεύξεις. Οχι γιατί όπως κάποιοι επιλέγουν να αποκαλυφθούν σιωπώντας, αλλά επειδή προτιμά περισσότερο την πράξη από τον λόγο. Όπως έδειξε με την δημιουργία της κίνησης "Hasta la victoria siempre".

    O Σάββας Κωφίδης δηλώνει ότι χρειάζεται πολιτική βούληση για να αλλάξει το ποδόσφαιρο, για να ξεπεραστούν τα συμφέροντα. «Πρέπει να αλλάξει όλη η κοινωνία, η παιδεία. Να γίνουν πραγματικά μεγάλες αλλαγές. Όχι, το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να γίνει καλύτερο, δεν μπορεί να αλλάξει μέσα σε αυτές τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες. Το νομοθετικό, πολιτικό, οικονομικό σύστημα δεν είναι δίκαιο. Εμπλέκονται άτομα στην πολιτική μέσα από το ποδόσφαιρο, με τις όποιες συγκρίσεις μπορούμε να κάνουμε. Υπάρχει συγκεκριμένος άνθρωπος του

    ποδοσφαίρου, που τώρα είναι δήμαρχος. Αυτό δεν μπορώ να το διανοηθώ. Οι αξίες έχουν χαθεί. Πνίγονται όσοι προσπαθούν να κάνουν κάτι, που έχουν αξίες. Φεύγουν μόνοι τους ή αναγκάζονται να φύγουν. Έχω συναντήσει ανθρώπους που κάνουν προσπάθειες να αλλάξουν όσο μπορούν τα πράγματα. Φεύγουν ή τους αποβάλει το σύστημα. Ελάχιστοι μένουν να παλεύουν».

    Υποστηρίζει ότι FIFA και UEFA ουσιαστικά καπηλεύονται το ποδόσφαιρο και υπογραμμίζει ότι η δύναμη των ποδοσφαιριστών, είναι ικανή να επαναφέρει την αξία χρήσης του ποδοσφαίρου πάνω από την εμπορευματική.

    «Οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, που είναι οι ποδοσφαιριστές, θα πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να έχουν την βούληση να σταματήσουν αυτό το εμπόριο. Όμως είναι δύσκολο, γιατί το σύστημα λειτουργεί έτσι ώστε οι ποδοσφαιριστές να μπαίνουν σε μία ιστορία που με κάθε τρόπο να κατευθύνονται προκειμένου να χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για να βγάλουν περισσότερα χρήματα, να κυνηγήσουν τα μεγάλα συμβόλαια, να επιβεβαιώνονται μέσα από αυτό, να αποκτούν δημοσιότητα, με ότι αυτή συνεπάγεται. Πρέπει να το καταλάβουμε, την δύναμη την έχουν οι παίκτες. Για παράδειγμα εάν στην Ελλάδα όλοι οι παίκτες αποφασίσουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, ενάντια σε όποιον τα προσβάλει, τα υποστηρίξουν και τα προβάλουν, μέσα σε μία ημέρα θα καταρρεύσει η ομοσπονδία».

    [09] Έκτακτα μέτρα της τροχαίας ενόψει Δεκαπενταύγουστου

    Επιστρέφονται από αύριο οι πινακίδες κυκλοφορίας και τα διπλώματα που αφαιρέθηκαν για παραβάσεις του ΚΟΚ, ενώ έκτακτα μέτρα, μεταξύ των οποίων και απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών στα εθνικά δίκτυα, έχει προγραμματίσει η Τροχαία, ενόψει της εορταστικής περιόδου του Δεκαπενταύγουστου, για τη διευκόλυνση και την ασφάλεια των εκδρομέων.

    Ειδικότερα, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, επιστρέφονται από αύριο, 12-08-2015, οι άδειες οδήγησης, καθώς και οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων). Η απόφαση αφορά τα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που αφαιρούνται ή κατατίθενται στις αστυνομικές Αρχές μέχρι και σήμερα, 11-08-2015.

    Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας απόφασης, δεν θα εκτελεστούν οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις, επιδοθείσες ή μη, για την «επιβολή διοικητικών μέτρων» για τροχαίες παραβάσεις που βεβαιώνονται μέχρι και αύριο, 12-08-2015.

    Η απαγόρευση κίνησης των φορτηγών για ωφέλιμο φορτίο άνω των 1,5 τόνων στα εθνικά δίκτυα θα ισχύσει την Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2015, για το ρεύμα εξόδου, από τις 16:00 έως τις 21:00 και την Κυριακή, 16 Αυγούστου 2015, για το ρεύμα εισόδου στα αστικά κέντρα, από τις 15:00 έως τις 22:00.

    [10] Επιστολή Αλ. Τσίπρα στη Ζ. Κωνσταντοπούλου για άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής

    Επιστολή στην πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, έστειλε σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες για την επικύρωση της Συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης προβλεπόμενης δόσης.

    Προκειμένου να μην υπάρχουν δικαιολογημένες αντιδράσεις για το πιεστικό χρονοδιάγραμμα, όπως σημειώνει, ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι πρόθεσή του είναι να κατατεθεί σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο για να διανεμηθεί εγκαίρως στους Βουλευτές, στη συνέχεια μπορούν να συνεδριάσουν οι αρμόδιες Επιτροπές την Τετάρτη 12 Αυγούστου και η διαδικασία να ολοκληρωθεί με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας την Πέμπτη 13 Αυγούστου.

    [11] Τρ. Αλεξιάδης: Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα είναι σύνθετο

    «Θα κριθώ από την ικανότητά μου ή μη ως προς τη συλλογή φόρων» είναι ο τίτλος συνέντευξης στη βελγική εφημερίδα L' Echo του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για τα έσοδα, Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος αναφέρεται εκτενώς στα ζητήματα που άπτονται της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

    Απαντώντας στο ερώτημα γιατί είναι τόσο δύσκολη η συλλογή φόρων στην Ελλάδα ο Τ. Αλεξιάδης επισημαίνει ότι «το πρόβλημα είναι σύνθετο», ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα «δεν υπήρχε πραγματική πολιτική βούληση» για τη διασφάλιση της λειτουργίας του φορολογικού συστήματος και ότι για «τους φορολογούμενος με πολιτικές επαφές οι έλεγχοι συχνά διακόπτονταν, μετά από παρέμβαση πολιτικών προσώπων, είτε επρόκειτο για υπουργούς, είτε για βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, καθώς και ενίοτε των κομμάτων της αντιπολίτευσης». Προσθέτει, ωστόσο, πως «για τους 5.300 ελέγχους που διενεργήθηκαν σε επιχειρήσεις την προηγούμενη εβδομάδα, δεν έχω λάβει καμία τηλεφωνική κλήση όπου να μου ζητείται να παρέμβω για να προστατεύσω κάποιον. Η κοινή γνώμη γνωρίζει ότι η κατάσταση στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια είναι σήμερα πολύ διαφορετική».

    Συνεχίζοντας, ο υπουργός επισημαίνει ότι μετά από πέντε έτη συνεχόμενων αυξήσεων φόρων, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη και υπενθυμίζει ότι «την περασμένη εβδομάδα, στη Ρόδο, εφοριακοί εκδιώχθηκαν δια της βίας από επιχειρηματίες και πολίτες ενώ διενεργούσαν ελέγχους». «Αυτές οι αντιδράσεις αποτελούν απαρχή φασισμού. Οι πολίτες δεν είναι δυνατό να επιτίθενται σε αξιωματούχους που κάνουν τη δουλειά τους. Έχουν τη δυνατότητα να διαδηλώσουν, να οργανώσουν πολιτικές δράσεις προβολής των ιδεών τους και να προτείνουν λύσεις, αλλά μέχρις αυτού του σημείου. Οι ?επαναστάτες? της Ρόδου δεν ήταν ηρωικοί αγωνιστές, αλλά φοροφυγάδες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Θα πρέπει να ξέρετε ότι αυτό το είδος βίας κατά ελεγκτών άρχισε με νυχτερινά κέντρα και μπράβους. Δεν είναι αποδεκτές πρακτικές εντός του δημοκρατικού πλαισίου» τονίζει ο Τ. Αλεξιάδης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 August 2015 - 16:32:11 UTC