Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Σκουρλέτης: Εφικτή η αυτοδυναμία για τον ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές
  • [02] Φ.Ολάντ: Η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας
  • [03] Ν. Αναστασιάδης: Πάνω σε νέα βάση η συζήτηση για το περιουσιακό
  • [04] Απόπειρα απόδρασης κρατουμένων από τις φυλακές Κέρκυρας
  • [05] Τουλάχιστον 212 μετανάστες περισυλλέγησαν το πρωί στην Κω
  • [06] Παρουσία του ΠτΔ ο εορτασμός της Μεγαλόχαρης στην Τήνο

  • [01] Π. Σκουρλέτης: Εφικτή η αυτοδυναμία για τον ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές

    Εφικτή είναι η αυτοδυναμία για τον ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, ανέφερε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ενώ για τις πολιτικές εξελίξεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «όταν οι πολιτικές διαφωνίες μετατρέπονται σε μια συνολική αμφισβήτηση και απόρριψη των προθέσεων του άλλου ο χωρισμός είναι αναπόφευκτος».

    Ο υπουργός συγκεκριμένα απάντησε σε ερώτηση για τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει την αυτοδυναμία σε ενδεχόμενες εκλογές, με ένα πολυδιασπασμένο τοπίο στην αριστερά: «δεν είναι καινούργιο το φαινόμενο της κατακερματισμένης Αριστεράς» είπε. «Νέες είναι οι συνθήκες μέσα στις οποίες καλούμαστε να δράσουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως χαίρει μιας μεγάλης κοινωνικής συναίνεσης και εμπιστοσύνης, ασφαλώς όλος αυτός ο κόσμος που τον στηρίζει είναι ανομοιογενής, αποτελεί όμως μια πολιτική «ύλη» με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκτήσει ισχυρούς δεσμούς. Το πιο πιθανό κατά τη γνώμη μου είναι πως η αυτοδυναμία είναι εφικτή».

    Σε ερώτηση για τις πολιτικές εξελίξεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σκουρλέτης απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύτηκε μέσα από μεγάλες εσωκομματικές κρίσεις και διασπάσεις.

    "... Παρά τα βήματα που έγιναν για την μετατροπή του σε ένα ενιαίο πολυτασικό κόμμα, δεν ξεπεράστηκαν μεγάλες, στρατηγικού χαρακτήρα διαφοροποιήσεις, που έλκουν την καταγωγή τους από το παρελθόν. Στις σημερινές συνθήκες και με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση ή θα υπερβούμε τις στρατηγικού χαρακτήρα διάφορες μας διαμορφώνοντας ένα νέο σχέδιο που θα αντιστοιχεί σε μια σύγχρονη, κοινωνικά γειωμένη αριστερή δύναμη, ή θα υποστούμε τις επιπτώσεις μιας νέας διάσπασης. Όταν οι πολιτικές διαφωνίες μετατρέπονται σε μια συνολική αμφισβήτηση και απόρριψη των προθέσεων του άλλου ο χωρισμός είναι αναπόφευκτος».

    [02] Φ.Ολάντ: Η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας

    Για ένα επιτυχές «αποτέλεσμα για την Ελλάδα, η οποία έκανε τις προσπάθειες που αναμενόταν» και μια «απόδειξη ότι η Ευρώπη είναι ικανή να προχωρήσει στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αντιδρώντας στην συμφωνία στο Eurogroup για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

    [03] Ν. Αναστασιάδης: Πάνω σε νέα βάση η συζήτηση για το περιουσιακό

    Η συζήτηση στο περιουσιακό διεξάγεται πάνω σε νέα βάση και νέα δεδομένα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Σημείωσε ότι αναγνωρίζονται κάποια δικαιώματα, με πρώτο λόγο στους ιδιοκτήτες, αλλά πρόσθεσε πως οι «θεραπείες κατηγοριοποιούνται και είναι πολλές».

    Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη λειτουργία για τη γιορτή της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας της Τρικουκκιώτισσας, στον Πρόδρομο, ο κ. Αναστασιάδης συνέστησε υπομονή στα πολιτικά κόμματα, λέγοντας ότι εντός του Αυγούστου θα ενημερωθούν πλήρως για το τι συζητείται.

    Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Σερτάρ Ντενκτάς για ανταλλαγή περιουσιών, ο Πρόεδρος είπε ότι δεν συζητεί με τον Σερτάρ Ντενκτάς ούτε και τίθεται κάτι ανάλογο. «Ανάλογες θέσεις είχε και ο κ. Έρογλου, γι' αυτό και δεν υπήρξε οποιαδήποτε πρόοδος», συμπλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης.

    Σε ό,τι αφορά την επικείμενη επανέναρξη των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η ουσιαστική φάση έχει ήδη αρχίσει.

    [04] Απόπειρα απόδρασης κρατουμένων από τις φυλακές Κέρκυρας

    Ένα τούνελ μήκους περίπου δεκαπέντε μέτρων και βάθους ενός μέτρου φαίνεται ότι έσκαβαν επί μήνες βαρυποινίτες φυλακισμένοι της πτέρυγας Ζ' του σωφρονιστικού καταστήματος Κέρκυρας προκειμένου να αποδράσουν από την φυλακή. Τα σχέδια των βαρυποινιτών, που επέλεξαν την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου για να αποδράσουν, φέρεται να χάλασε ένας σκύλος που αντιλήφθηκε τη δράση τους πάνω από την άσφαλτο.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι βαρυποινίτες έγιναν αντιληπτοί από τον σκύλο ενός περαστικού που έκανε μια πρωινή βόλτα με το κατοικίδιό του. Το έξυπνο τετράποδο με την όσφρηση του κατάφερε να εντοπίσει κάτω από την άσφαλτο τους βαρυποινίτες που, όπως φαίνεται, δρούσαν ως... τυφλοπόντικες τους τελευταίους μήνες.

    Η ανησυχία του σκύλου προκάλεσε το ενδιαφέρον ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου που έσπευσε αμέσως στο σημείο, μόλις πέντε μέτρα έξω από τον περιμετρικό τοίχο των φυλακών, για να δει τι συμβαίνει. Ο υπόγειος διακριτικός θόρυβος που ακουγόταν κάτω από την άσφαλτο, στον περιμετρικό δρόμο πίσω από τις φυλακές που οδηγεί στην περιοχή της Γαρίτσας, έβαλε σε υποψίες και τον σωφρονιστικό υπάλληλο, που αμέσως σήμανε συναγερμό στις φυλακές. Οι σειρήνες των φυλακών ήχησαν δυνατά και αμέσως κλήθηκε η Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας.

    Όπως διαπιστώθηκε από τις πρώτες έρευνες, βαρυποινίτες, ο αριθμός των οποίων παραμένει ακόμη άγνωστος, κατάφεραν με αυτοσχέδια σκαπτικά εργαλεία να ανοίξουν ένα μακρύ τούνελ που θα το χρησιμοποιούσαν, έρποντας, για να διαφύγουν από τη φυλακή.

    «Το μόνο σίγουρό είναι ότι αποτράπηκε η απόδραση των φυλακισμένων» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής των φυλακών Κερκύρας Δημήτρης Παναγιωτελίδης.

    [05] Τουλάχιστον 212 μετανάστες περισυλλέγησαν το πρωί στην Κω

    Στον εντοπισμό και τη διάσωση διακοσίων δώδεκα παράτυπων μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Κω προχώρησαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν τέσσερις πνευστές λέμβοι και ένα πολυεστερικό ταχύπλοο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες.

    Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, τα πληρώματα των περιπολικών σκαφών του λιμενικού προέβησαν στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των παράτυπων μεταναστών οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι.

    [06] Παρουσία του ΠτΔ ο εορτασμός της Μεγαλόχαρης στην Τήνο

    Με κάθε επισημότητα και με την παρουσία χιλιάδων πιστών γιορτάζεται στην Τήνο η Μεγαλόχαρη. Παρόντες στο νησί της Παναγίας ο Πρόεδρος τηςΔημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας, επιβιβάστηκε στην τορπιλάκατο Σταράκης και κατευθύνθηκε στα ανοιχτά του λιμανιού της Τήνου και στο σημείο του τορπιλισμού του αντιτορπιλικού Έλλη, πριν από 75 χρόνια τον Δεκαπενταύγουστο του 1940.

    Ο Προκόπης Παυλόπουλος έριξε στεφάνι στον υγρό τάφο του Έλλη, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων ναυτών και αξιωματικών του αντιτορπιλικού.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατευθύνθηκε αμέσως μετά στον Ναό της Ευαγγελίστριας όπου παραβρέθηκε στην αρχιερατική λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Τήνου στο πλαίσιο του εορτασμού της Κοίμησης της Θεοτόκου.

    Ο Προκόπης Παυλόπουλος παρακολούθησε ευλαβικά μαζι με το πλήθος των πιστών τη λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας μετά τη λιτανεία της εικόνας της Παναγίας, εξέφρασε την ανάγκη για εθνική ενότητα στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνά η χώρα.

    Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε χαρακτηριστικά ότι οφείλουμε «ενωμένοι και αποφασισμένοι να διανύσουμε τον ανηφορικό, πλην όμως ελπιδοφόρο, δρόμο του εθνικού μας μέλλοντος. Τον δρόμο που χάραξαν, ούτως ή άλλως, οι αγώνες και το πνεύμα των προγόνων μας προσδίδοντας στη Δύση, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, τα ανεξίτηλα χαρακτηριστικά της Δημοκρατίας, του Ανθρωπισμού και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης».

    Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην Τήνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Στο Ιερό Νησί της Τήνου, που σήμερα μάς δέχεται φιλόξενο, ο Δεκαπενταύγουστος αποκτά για τον Ελληνισμό μιαν ιδιαίτερη ιστορική διάσταση. Και τούτο γιατί εδώ το θαύμα της Πίστης αναβλύζει και από τις, πάντα ζωντανές, μνήμες αλλά και τα συντρίμμια της "Έλλης", ο τορπιλισμός της οποίας σήμανε, τον Δεκαπενταύγουστο του 1940, την έναρξη του αγώνα κατά του φασισμού και του ναζισμού. Ήτοι του αγώνα για την Πατρίδα και τη Δημοκρατία που, τηρουμένων βεβαίως των ιστορικών αναλογιών, συνεχίζεται -και πρέπει να συνεχίζεται- δίχως διακοπές και δίχως εκπτώσεις, υπό συνθήκες άρρηκτης σύμπνοιας και υπεύθυνης συμπόρευσης».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 15 August 2015 - 14:32:13 UTC