Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μ. Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση μειοψηφίας και είναι αδύνατον να συνεχίσει να κυβερνά
  • [02] Συγκρατημένη αισιοδοξία Σόιμπλε μετά τη συμφωνία για την Ελλάδα
  • [03] Ν. Αναστασιάδης: Πάνω σε νέα βάση η συζήτηση για το περιουσιακό
  • [04] Νέο δράμα στη Μεσόγειο με τουλάχιστον 40 μετανάστες νεκρούς
  • [05] Πάνω από 100 οι νεκροί στις εκρήξεις της Τιαντζίν
  • [06] Τα μεσάνυχτα θα ξεκινήσει η επιβίβαση των προσφύγων από τη Συρία στο πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος"
  • [07] Ν. Παππάς: Πόλος σταθερότητας ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [08] Ευ. Τσακαλώτος: Η συμφωνία έχει πολλές ευκαιρίες

  • [01] Μ. Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση μειοψηφίας και είναι αδύνατον να συνεχίσει να κυβερνά

    Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε εκλογές, εξέφρασε σε συνέντευξή του στη «Real News» ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση μειοψηφίας και είναι αδύνατον να συνεχίσει να κυβερνά και να νομοθετεί με τις ψήφους των βουλευτών της αντιπολίτευσης», υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ αναλύοντας τη θέση του. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, η κυβέρνηση ή διευρύνει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία, που εκτιμά ότι δεν είναι πρόθεσή της, ή θα κάνει εκλογές, τις οποίες ο ίδιος θεωρεί ότι θα τις κάνει άμεσα και όχι πάντως αργότερα από τον Νοέμβριο.

    Η ΝΔ, τόνισε ο κ. Βορίδης, δεν φοβάται τις εκλογές και σημειώνει ότι η απόφαση αυτή αποτελεί ευθύνη και πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα.

    Σε ερώτηση αν αποκλείει το ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης με τη στήριξη και της ΝΔ, ο κ. Βορίδης απάντησε πως δεν θεωρεί δυνατή την προγραμματική συμφωνία με την Αριστερά και μια τέτοια συγκυβέρνηση.

    [02] Συγκρατημένη αισιοδοξία Σόιμπλε μετά τη συμφωνία για την Ελλάδα

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τον περασμένο μήνα είχε προτείνει την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στο Eurogroup χθες Παρασκευή.

    «Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε», τόνισε ο Σόιμπλε. «Αυτή είναι μια ευκαιρία», σημείωσε, κρίνοντας ότι «θα ήταν εντελώς ανεύθυνο να μην αξιοποιηθεί».

    «Αυτό όμως που έχει αποφασιστική σημασία είναι η Ελλάδα να κάνει αυτό που λέει ότι θα κάνει», ανέφερε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    Εκτίμησε πάντως ότι επρόκειτο για «μια καλή ημέρα», παρά τις επιφυλάξεις που είχε εκφράσει αρχικά.

    Ο Σόιμπλε ήταν ανάμεσα σε πολλούς υπουργούς Οικονομικών χωρών μελών της ευρωζώνης που τόνισαν ότι είναι ζωτικής σημασίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να λάβει μέρος στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

    [03] Ν. Αναστασιάδης: Πάνω σε νέα βάση η συζήτηση για το περιουσιακό

    Η συζήτηση στο περιουσιακό διεξάγεται πάνω σε νέα βάση και νέα δεδομένα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Σημείωσε ότι αναγνωρίζονται κάποια δικαιώματα, με πρώτο λόγο στους ιδιοκτήτες, αλλά πρόσθεσε πως οι «θεραπείες κατηγοριοποιούνται και είναι πολλές».

    Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη λειτουργία για τη γιορτή της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας της Τρικουκκιώτισσας, στον Πρόδρομο, ο κ. Αναστασιάδης συνέστησε υπομονή στα πολιτικά κόμματα, λέγοντας ότι εντός του Αυγούστου θα ενημερωθούν πλήρως για το τι συζητείται.

    Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Σερτάρ Ντενκτάς για ανταλλαγή περιουσιών, ο Πρόεδρος είπε ότι δεν συζητεί με τον Σερτάρ Ντενκτάς ούτε και τίθεται κάτι ανάλογο. «Ανάλογες θέσεις είχε και ο κ. Έρογλου, γι' αυτό και δεν υπήρξε οποιαδήποτε πρόοδος», συμπλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης.

    Σε ό,τι αφορά την επικείμενη επανέναρξη των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η ουσιαστική φάση έχει ήδη αρχίσει.

    [04] Νέο δράμα στη Μεσόγειο με τουλάχιστον 40 μετανάστες νεκρούς

    Τουλάχιστον 40 μετανάστες που επέβαιναν σε ένα πλοίο στη Μεσόγειο βρέθηκαν σήμερα νεκροί, ανακοίνωσε το ιταλικό πολεμικό ναυτικό.

    Τα θύματα πιστεύεται ότι πέθαναν από ασφυξία, από τις αναθυμιάσεις των καυσίμων όταν το πλοίο έβαλε νερά στο αμπάρι, δήλωσε στην ιταλική κρατική τηλεόραση ο καπετάνιος πλοίου του πολεμικού ναυτικού, το οποίο ηγήθηκε των επιχειρήσεων διάσωσης.

    Ο Μάσιμο Τότζι διευκρίνισε ότι όταν οι άνδρες του ανέβηκαν στο πλοίο με τους μετανάστες βρήκαν τους νεκρούς στο αμπάρι. Οι σοροί τους ήταν "βυθισμένες στο νερό, σε καύσιμα και σε ανθρώπινες ακαθαρσίες".

    Στο πλοίο του, το Cigala Fulgosi, μεταφέρθηκαν περισσότεροι από 300 επιζήσαντες, στους οποίους περιλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά.

    [05] Πάνω από 100 οι νεκροί στις εκρήξεις της Τιαντζίν

    O απολογισμός των δύο τεράστιων εκρήξεων που ισοπέδωσαν μια βιομηχανική ζώνη της πόλης Τιαντζίν στη βορειανατολική Κίνα αυξήθηκε σε 104 νεκρούς, μετέδωσαν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ προανήγγειλε αλλαγές σε ό,τι αφορά την πρόληψη των εργατικών δυστυχημάτων.

    Σε μια γραπτή ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε σήμερα από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος της χώρας αναγνώρισε ότι οι εκρήξεις που συγκλόνισαν την Τζιαντζίν και μία σειρά βιομηχανικών δυστυχημάτων που σημειώθηκαν πρόσφατα έχουν «φέρει στο προσκήνιο τα σοβαρά κενά στον τομέα την ασφάλειας της εργασίας» και ότι η χώρα πρέπει να «αντλήσει βαθιά διδάγματα».

    Οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν νωρίτερα σήμερα στην εκκένωση της ζώνης περιμετρικά της περιοχής του δυστυχήματος, λόγω των φόβων που υπήρχαν για μια διαρροή τοξικών χημικών ουσιών.

    Τρεις ημέρες μετά την τραγωδία, οι αρχές συνεχίζουν να δίνουν μάχη προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά και δεν έχουν καταφέρει να αναγνωρίσουν με ακρίβεια όλες τις χημικές ουσίες που είχαν αποθηκευτεί στις εγκαταστάσεις.

    Το πρακτορείο Νέα Κίνα μετέδωσε ότι τουλάχιστον 700 τόνοι κυανιούχου νατρίου βρίσκονταν στις αποθήκες και ότι ίχνη αυτής της υψηλά τοξικής ουσίας έχουν ανακαλυφθεί στο νερό της περιοχής. Η αστυνομία από την πλευρά της για πρώτη φορά επιβεβαίωσε την παρουσία της φονικής αυτής ουσίας στον τόπο της τραγωδίας.

    [06] Τα μεσάνυχτα θα ξεκινήσει η επιβίβαση των προσφύγων από τη Συρία στο πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος"

    Στις 12 τα μεσάνυχτα θα αρχίσει η επιβίβαση των προσφύγων από τη Συρία στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που βρίσκεται από χθες το μεσημέρι στο λιμάνι της Κω.

    Το πρωί εμπλεκόμενοι φορείς πραγματοποίησαν συνάντηση στο πλοίο προκειμένου να διευθετηθεί ποιος θα έχει την ευθύνη για την ασφάλεια των μεταναστών που θα φιλοξενηθούν επί του πλοίου.

    Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι στο πλοίο θα φιλοξενούνται μόνο πρόσφυγες από τη Συρία ενώ θα παραβρίσκονται στελέχη κυβερνητικών οργανώσεων, στελέχη της αστυνομίας αλλά και του λιμενικού που θα διανυκτερεύουν κατά περιόδους στο "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    Αυτή τη στιγμή οι αρμόδιες αρχές καταρτίζουν τις λίστες των προσφύγων που θα διανυκτερεύσουν τη νύχτα στο πλοίο.

    [07] Ν. Παππάς: Πόλος σταθερότητας ο ΣΥΡΙΖΑ

    Συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Ιλ Μανιφέστο παραχώρησε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. Στη συνέντευξη, που αποτελεί κύριο θέμα του εξώφυλλου της εφημερίδας, με τίτλο «Ιl contropiano» (το αντισχέδιο), τονίζεται μεταξύ των άλλων ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο την αύξηση της ελευθερίας κίνησης στην εθνική πολιτική, τίθεται ως προτεραιότητα η αντιμετώπιση του θέματος του χρέους, ενώ ο κ. Παππάς αναφέρεται στην ανάγκη στήριξης των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων και στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής.

    Σε σχέση με τις άμεσες προτεραιότητες κοινωνικής πολιτικής μετά την ψήφιση της συμφωνίας, ο υπουργός Επικρατείας τονίζει:

    «Θα δώσουμε, πρώτα από όλα, μάχη ώστε τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ανάπτυξης να γίνουν εμπροσθοβαρή, να πέσουν νωρίς σε σχέση με το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα, ει δυνατόν από τους πρώτους μήνες, και το δεύτερο είναι να διοχετευθούν κυρίως σε τομείς, δράσεις και κοινωνικές τάξεις και ομάδες οι οποίες θα υποστούν αρνητικές συνέπειες από την απότομη εφαρμογή των ρυθμίσεων του προγράμματος, παραδείγματος χάρη στους αγρότες. Χρειάζεται μια ειδική μέριμνα και πολιτική. Η αύξηση της εισφοράς και το γεγονός ότι φεύγει η επιδότηση του πετρελαίου, δημιουργεί ένα αρνητικό περιβάλλον. Εκεί χρειάζεται μια θετική, δημόσια παρέμβαση, για να επιβιώσει ο κλάδος, να μείνουν οι άνθρωποι στο επάγγελμα και να μην ρημάξουν τα χωράφια».

    Ερωτηθείς αν το τριετές αυτό πρόγραμμα μπορεί να εξασφαλίσει όντως μεγαλύτερη σταθερότητα στην οικονομία, ο Νίκος Παππάς απαντά:

    «Αυτό θα συμβεί υπό την προϋπόθεση της ομαλής χρηματοδότησης και της οριστικής διευθέτησης του θέματος του χρέους. Η οποία, πλέον, είναι και δέσμευση των εταίρων και θα σηματοδοτήσει το κατά πόσον τόσο οι εγχώριοι καταναλωτές όσο και οι διεθνείς επενδυτές θα διαμορφώσουν μια εικόνα για την ελληνική οικονομία γύρω από την οποία δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για Grexit. Yπάρχει όλο το υπόβαθρο και οι δυνατότητες για αναπτυξιακά βήματα. Αυτές οι προϋποθέσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές και κρίσιμες».

    «Για το θέμα του χρέους η Ελλάδα συνεχίζει να ζητά περικοπή, ελάφρυνση, ή μια διευθέτηση που να το κάνει βιώσιμο και να δίνει την δυνατότητα πληρωμής κάθε χρόνο;» ρωτά η «Ιλ Μανιφέστο και ο υπουργός Επικρατείας απαντά:

    «Μπορούμε να συζητήσουμε πλείστες όσες λύσεις, οι οποίες, όμως, μας οδηγούν στο ένα και στο αυτό αποτέλεσμα. Να αφήσουμε έναν όγκο χρέους και μια σειρά ετήσεων υποχρεώσεων, οι οποίες και να είναι βιώσιμες και εξυπηρετήσιμες, και, κυρίως, να μην αποτελούν τροχοπέδη, στην όποια αναπτυξιακή προσπάθεια. Να μην καταπίνουν μεγάλα πλεονάσματα, τα οποία θα βγαίνουν από το υστέρημα της ελληνικής οικονομίας και να μην υποσκάπτουν διαρκώς τόσο την δυνατότητά μας να αποπληρώσουμε, όσο και ευρύτερα, την θέση της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα».

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εσωτερική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και την πιθανότητα διάσπασης, ο υπουργός Επικρατείας τονίζει:

    «Δυστυχώς φαίνεται να οριστικοποιείται ένα ρήγμα το οποίο εμείς θα δουλέψουμε μέχρι τελευταία στιγμή για να το αποτρέψουμε. Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται ως ο πόλος της πολιτικής σταθερότητας στην ελληνική πολιτική σκηνή και θα πρέπει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες ούτως ώστε τον ρόλο αυτό που του αναγνώρισε ο ελληνικός λαός, να μπορέσει να τον φέρει εις πέρας. Και να τελεσφορήσει και η γραμμή και ο σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι και να έχει παρεμβάσεις στο δημοσιονομικό επίπεδο, οι οποίες να είναι αναδιανεμητικές υπέρ των στρωμάτων που πλήττονται, αλλά να κάνει και πάρα πολύ καίριες παρεμβάσεις στο επίπεδο της δημόσιας διοίκησης, στα θέματα της διαφθοράς, της διαπλοκής και της συνολικής λειτουργίας του κράτους. Επειδή είμαστε μια καινούρια πολιτική δύναμη, και δεν έχουμε τις δεσμεύσεις των παλιών, είμαστε η μόνη δύναμη που μπορεί να το κάνει».

    [08] Ευ. Τσακαλώτος: Η συμφωνία έχει πολλές ευκαιρίες

    «Ελπίζουμε ότι η σημερινή συμφωνία θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία μπροστά» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup.

    «Μετά από 6 μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων και πολλά πάνω -κάτω, έχουμε επιτέλους συμφωνία», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα οδηγήσει την ελληνική Οικονομία προς τα μπρος, υπό την έννοια ότι σύντομα θα αρχίσει η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όπως είπε ο υπουργός οικονομικών, προβλέπεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς τη συμμετοχή των καταθετών σε «bail- in» (διάσωση εκ των έσω). Eπομένως, πρόσθεσε ο Ευ. Τσακαλώτος η διαδικασία για την αναστροφή των αρνητικών συνεπειών από τους ελέγχους στην κίνηση των κεφαλαίων θα ξεκινήσει πολύ σύντομα και θα οδηγήσει τάχιστα τις τράπεζες στο σημείο που βρίσκονταν πριν.

    «Αυτή η συμφωνία έχει πολλές ευκαιρίες», συνέχισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι δίνεται η ευκαιρία στον ελληνικό λαό να μεταρρυθμίσει το δημοσιονομικό τομέα, να αντιμετωπίσει την απάτη και τη φοροδιαφυγή και να εφαρμόσει μια σειρά σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ταυτόχρονα, ο Ευ. Τσακαλώτος αναγνώρισε ότι η συμφωνία αυτή δημιουργεί προβλήματα για πολλές κοινωνικές ομάδες. Το πώς θα αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο τα θεσμικά όργανα είναι πρόθυμα να ακούσουν τις προτάσεις που θα καταθέσει η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο ίδιος. Όπως είπε ο υπουργός οικονομικών θα υπάρξει ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα παρουσιαστεί το Μάρτιο του 2016, ενώ πολύ πιο πριν θα παρουσιαστεί σχέδιο για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

    Καταλήγοντας ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι το πόσο καλή είναι αυτή η συμφωνία θα εξαρτηθεί από το πώς η ελληνική κοινωνία, το κράτος, η οικονομία και οι οικονομικοί και κοινωνικοί φορείς θα ανταποκριθούν. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει η βέλτιστη δυνατή εφαρμογή αυτής της συμφωνίας για να αμβλυνθούν οι τυχόν αρνητικές συνέπειες, ανέφερε τέλος ο υπουργός.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 15 August 2015 - 16:32:22 UTC