Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημ. Στρατούλης: «Το εθνικό νόμισμα δεν είναι αυτοσκοπός»
  • [02] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο επικεφαλής της «Λαϊκής Ενότητας»
  • [03] Πτώση 3% στις ευρωπαϊκές αγορές, απώλειες 8,5% στη Σαγκάη
  • [04] Πτώση 4,62% στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • [05] Το ρούβλι υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο της χρονιάς
  • [06] Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συνάντησης Ολάντ - Μέρκελ
  • [07] Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν στη νοτιοανατολική Τουρκία
  • [08] Π. Ροζανβαλόν στη «Λιμπερασιόν»: Ο Τσίπρας αγωνίστηκε σαν λιοντάρι
  • [09] Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ
  • [10] Παρέδωσε την εντολή στον ΠτΔ ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης

  • [01] Δημ. Στρατούλης: «Το εθνικό νόμισμα δεν είναι αυτοσκοπός»

    Το εθνικό νόμισμα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά «εάν χρειαστεί να συγκρουστούμε με την Eυρωζώνη, θα το κάνουμε». Η έξοδος από την Eυρωζώνη δεν είναι καταστροφή, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Λαϊκής Ενότητας, Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας στο Mega.

    Κληθείς να σχολιάσει τη διερευνητική εντολή που παραλαμβάνει σήμερα η Λαϊκή Ενότητα, επισήμανε ότι το κόμμα θα κρατήσει την εντολή τρεις ημέρες «για να κουβεντιάσουμε με πολιτικές δυνάμεις και να κάνουμε ανταλλαγή απόψεων, για το ποια κυβέρνηση πρέπει να προκύψει για τη χώρα και κυρίως με κοινωνικούς φορείς» ώστε να είναι πιο ενήμερος ο λαός και για το τρίτο μνημόνιο και για το αν υπάρχουν άλλες προτάσεις.

    Ωστόσο, σημείωσε: «Με βάση τις πολιτικές δυνάμεις που έχουμε στη Βουλή και τις θέσεις που έχουν, αντιμνημονιακή κυβέρνηση που θα θέλαμε εμείς δεν μπορεί να προκύψει».

    [02] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο επικεφαλής της «Λαϊκής Ενότητας»

    Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Ενότητας» Π. Λαφαζάνης συναντάται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο προκειμένου να λάβει τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

    Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης στον διάλογο που είχε νωρίτερα με τον Προκόπη Παυλόπουλο μπροστά στις κάμερες ανέφερε ότι τον ενημέρωσε και χθες τηλεφωνικά για την εξέλιξη που υπήρξε και ήρθε στο Προεδρικό Μέγαρο για να λήξει και τυπικά η διαδικασία.Σημείωσε ότι, η ΝΔ έκανε χρήση της εντολής όπως προβλέπεται από Σύνταγμα και επιβάλλεται γιατί, τόνισε, η εθνική συνεννόηση έχει προβάδισμα για να επιλύσουμε τα προβλήματα.

    [03] Πτώση 3% στις ευρωπαϊκές αγορές, απώλειες 8,5% στη Σαγκάη

    Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν ταχύτατα, μετά τη δραματική πτώση των κινεζικών μετοχών που οδήγησε σε μαζικές πωλήσεις στην Ασία και προκαλεί νέα ερωτήματα σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν οι υπεύθυνοι στο Πεκίνο για να αντιμετωπίσουν την κρίση, αναφέρουν οι Financial Times.

    Στο επίκεντρο της νέας πτώσης βρίσκεται η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και οι επιπτώσεις που αυτή αναμένεται να έχει στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

    Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κατέγραφε απώλειες 3,1% και κινείτο κάτω από το όριο των 10.000 μονάδων, στις 9,797,7 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο.

    Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, που έχει πολλές μετοχές εταιρειών πρώτων υλών εκτεθειμένες στην επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας υποχωρούσε 2,9%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 σημειώνει απώλειες 3,5%. Απώλειες 3% σημειώνει και ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών FTSE Eurofirst 300.

    Η πτώση στην Ευρώπη ακολουθεί τις μεγάλες πωλήσεις μετοχών στην Κίνα, όπου ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης μειώθηκε έως 8,5%, χάνοντας όλα τα κέρδη που είχε μέσα στο 2015. Σημειώνεται ότι οι ενδείξεις επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας εντάθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

    [04] Πτώση 4,62% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

    Σε νέα χαμηλά έτους, στα επίπεδα των 600 μονάδων, υποχωρεί η χρηματιστηριακή αγορά, καθώς εντείνονται οι αρχικές πιέσεις, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές.

    Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:25 διαμορφώνεται στις 605,99 μονάδες σημειώνοντας πτώση 4,62%.

    Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 603,57 μονάδες, όταν υποχωρούσε έως και 5,00%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 7,85 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 5,22%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε ποσοστό 3,06%.

    Πτωτικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Εθνικής (-14,29%), της Alpha Bank(-11,96%), της Eurobank( -11,90%), της Πειραιώς (-11,22%), της ΔΕΗ (-9,77%) και της Viohalco (-6,98%).

    [05] Το ρούβλι υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο της χρονιάς

    Το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί φέτος με την ισοτιμία του έναντι του ευρώ να ξεπερνά το συμβολικό όριο των 80 ρουβλίων και την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να διαμορφώνεται πάνω από τα 70 ρούβλια, ενώ ο χρηματιστηριακός δείκτης RTS κατέγραφε πτώση πάνω από 4% στην έναρξη των συναλλαγών, στον απόηχο της κατάρρευσης των ασιατικών αγορών.

    Η ισοτιμία του ευρώ ξεπέρασε κατά το άνοιγμα του χρηματιστηρίου το όριο 80 ρουβλίων για πρώτη φορά από τα μέσα Δεκεμβρίου και διαμορφώθηκε στα 81,32 ρούβλια, έναντι 78,80 ρουβλίων το βράδυ της Παρασκευής. Η ισοτιμία του δολαρίου αυξήθηκε στα 70,91 ρούβλια έναντι 68,21 ρουβλίων πριν από το Σαββατοκύριακο.Από χρηματιστηριακής πλευράς, ο δείκτης RTS (συναλλαγές σε δολάρια) υποχώρησε κατά 4,21% και ο Micex (συναλλαγές σε ρούβλια) υποχώρησε κατά 1,76%.

    Η νέα πτώση της ισοτιμίας του ρουβλίου προκαλεί φόβους για μια νέα αποσταθεροποίηση της χώρας τη στιγμή που η ρωσική οικονομία είναι σε ύφεση.

    [06] Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συνάντησης Ολάντ - Μέρκελ

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θα επιχειρήσουν σήμερα Δευτέρα από το Βερολίνο "να δώσουν μια νέα ώθηση" στην ευρωπαϊκή απάντηση στη μεταναστευτική κρίση, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

    Οι δύο ηγέτες αναμένεται ότι θα συναντηθούν αργά το απόγευμα στην καγκελαρία όπου θα συζητήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία αλλά και το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών. Αργότερα θα έχουν μια συνάντηση και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

    "Πρέπει να ξαναδώσουμε ώθηση ώστε αυτό που αποφασίστηκε (στα τέλη Ιουνίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση) να τεθεί σε εφαρμογή και να ανοιχθούν νέες προοπτικές" ανέφεραν γαλλικές πηγές. "Η κατάσταση δεν ρυθμίζεται" και οι αποφάσεις που έλαβαν οι Βρυξέλλες "δεν είναι αρκετές, δεν είναι γρήγορες και δεν είναι στο ύψος" τον περιστάσεων, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    Μέρκελ και Ολάντ αναμένεται ότι θα συζητήσουν μεταξύ άλλων την πρόθεση των χωρών τους να εμβαθύνουν στην εναρμόνιση των πολιτικών ασύλου και "να θέσουν σε εφαρμογή μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική" για το θέμα αυτό. Στις προτεραιότητές τους βρίσκεται η σύνταξη ενός κοινού καταλόγου με τις λεγόμενες "ασφαλείς χώρες". Μέχρι τώρα οι λίστες αυτές συντάσσονται από κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ ξεχωριστά και έχουν σοβαρές διαφορές μεταξύ τους, κυρίως όσον αφορά τις Βαλκανικές χώρες. Οι μετανάστες που προέρχονται από τις αποκαλούμενες "ασφαλείς χώρες" δεν θεωρούνται εκ των προτέρων ως υποψήφιοι για τη χορήγηση ασύλου.

    [07] Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν στη νοτιοανατολική Τουρκία

    Δύο στρατιώτες και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν σήμερα στην Τουρκία σε νέα επεισόδια βίας που αποδίδονται από τις αρχές στους Κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.Στο Σεμντινλί, μια περιοχή στο νοτιοανατολικό άκρο της Τουρκίας, δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και τρεις ακόμη τραυματίστηκαν όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε νάρκη που είχαν τοποθετήσει οι αντάρτες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

    Εξάλλου, ένας αστυνομικός που είχε τραυματιστεί σοβαρά από πυρά που εξαπέλυσαν τη νύχτα στη Νουσαϊμπίν (νοτιοανατολική Τουρκία) «τρομοκράτες του PKK», υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο, ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση.Μετά την επίθεση αυτοκτονίας στη Σουρούτς, στο νότιο τμήμα της χώρας, η Τουρκία εξαπέλυσε στις 24 Ιουλίου στρατιωτική επιχείρηση με στόχο κυρίως το PKK, το οποίο, σε αντίποινα, διέκοψε την εκεχειρία με την Άγκυρα που είχε τεθεί σε ισχύ από το 2013.

    [08] Π. Ροζανβαλόν στη «Λιμπερασιόν»: Ο Τσίπρας αγωνίστηκε σαν λιοντάρι

    «O Τσίπρας έδωσε ένα άλλο νόημα στην ιδέα της πολιτικής βούλησης». Με αυτά τα λόγια του γνωστού Γάλλου ιστορικού Πιερ Ροζανβαλόν, η εφημερίδα «Λιμπερασιόν» προβάλλει, στο πρωτοσέλιδό της, τη συνέντευξη που φιλοξενεί στις εσωτερικές σελίδες της.Με αφορμή την ολοκλήρωση ενός κύκλου τεσσάρων εκδόσεων του Π. Ροζανβαλόν γύρω από τις σύγχρονες δημοκρατίες, οι συντάκτες του δημοσιεύματος, θέτουν το ερώτημα κατά πόσο «αυτό που διαδραματίζεται στην Ελλάδα είναι μία έκτακτη (πέρα από τα συνήθη) στιγμή δημοκρατίας».

    «Το εξαιρετικό όλων αυτών που συμβαίνουν στην Ελλάδα» απαντά ο Π. Ροζανβαλόν, «είναι ότι αποτελούν ένα είδος ανασκόπησης των μεγάλων εντάσεων και των παθολογιών της σύγχρονης δημοκρατίας. Όπως είναι το χάσμα ανάμεσα στον προεκλογικό χρόνο και στον χρόνο της διακυβέρνησης.Κατά την ψηφοφορία του Ιανουαρίου, οι Έλληνες εξέφρασαν μία απόρριψη για τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα και ένα αίσθημα εξάντλησης για την όλη οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Αυτή η ρήξη γύρω από την πολιτική είχε σαν αδιαμφισβήτητη συνέπεια την ανανέωση των πολιτικών αρχηγών. Σε ό,τι αφορά τις εκλογικές υποσχέσεις είναι πολύ διαφορετικά. Αλλά, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναγνωρίσουμε στον Αλ. Τσίπρα μία πολιτική επιδεξιότητα, ιδιαίτερα εξαιρετική».

    Στο ερώτημα, τελικά τι πέτυχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Π. Ροζανβαλόν απάντησε: «Χρησιμοποίησε τον χρόνο ως μία μεταβλητή παράμετρο, που επέτρεπε την, με διαφορετικό τρόπο, αντιμετώπιση του προβλήματος του κενού ανάμεσα σε προεκλογικές υποσχέσεις και την υλοποίησή τους. Εμφανίσθηκε ως ένας γεμάτος ενέργεια άνδρας που αγωνιζόταν σαν λιοντάρι. Μπορεί να μην εφάρμοσε τις υποσχέσεις του, μετέθεσε όμως το πρόβλημα και έδωσε έμφαση σε μία ριζική προσωπική δέσμευση του ιδίου, δίνοντας έτσι μία άλλη έννοια στην ιδέα της πολιτικής βούλησης. Πράγμα που δεν έχει καμία σχέση με τις παραδοσιακές μορφές άρνησης (των υποσχέσεων)».

    Σύμφωνα με τον ιστορικό, «η ελληνική περίπτωση δείχνει ότι η προσωπική δέσμευση του Τσίπρα και ορισμένων υπουργών, επέτρεψε το πέρασμα της κοινωνίας από μία συγκατάθεση σε μία κατάσταση παραίτησής της, σε μία πιο θετική στάση (όραμα). Το μέλλον θα δείξει».

    «Έχουμε στο πρόσωπο του Τσίπρα, τον κλασικό πολιτικό αλλά συγχρόνως τον καλό κυβερνήτη, πράγμα πρωτόγνωρο (μοναδικό). Επέδειξε μία τέτοια δέσμευση (αφοσοίωση), που χωρίς να θεωρηθεί ανάρμοστη σύγκριση, μου θυμίζει τον Κλεμανσώ* το 1917. Δίνει την εντύπωση ότι διακινδυνεύει την καριέρα του, ακόμα και τη ζωή του, χωρίς τους συνήθεις υπολογισμούς» υπογραμμίζει ο Π. Ροζανβαλόν.

    [09] Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

    Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα, με στόχο να ξεκινήσει ουσιαστικά η προετοιμασία του κόμματος για τις εκλογές.

    Στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής αποφασίστηκε να γίνει νέα συνεδρίαση σήμερα το μεσημέρι και να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή, πιθανότατα εντός της εβδομάδας προκειμένου να συζητήσει την εκλογική τακτική, θέματα σχετικά με το νέο πρόγραμμα και την νέα διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε και έγινε δεκτό να συγκροτηθούν τρείς επιτροπές εκλογικού προγράμματος, κατάρτισης ψηφοδελτίων και επικοινωνίας. Τα μέλη των τριών επιτροπών αναμένεται να οριστούν στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ κυβερνητικά και κομματικά στελέχη αναμένεται να τοποθετηθούν στις θέσεις όσων αποχώρησαν, προκειμένου η Πολιτική Γραμματεία να έχει πλήρη σύνθεση για να ανταποκριθεί στις αυξημένες προεκλογικές υποχρεώσεις του κόμματος.

    [10] Παρέδωσε την εντολή στον ΠτΔ ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης

    Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στο διάλογο που είχε με τον Προκόπη Παυλόπουλο μπροστά στις κάμερες ανέφερε ότι τον ενημέρωσε και χθες τηλεφωνικά για την εξέλιξη που υπήρξε και ήρθε στο Προεδρικό Μέγαρο για να λήξει και τυπικά η διαδικασία.

    Σημείωσε ότι, η ΝΔ έκανε χρήση της εντολής όπως προβλέπεται από Σύνταγμα και επιβάλλεται γιατί, τόνισε, η εθνική συνεννόηση έχει προβάδισμα για να επιλύσουμε τα προβλήματα.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε ότι το Δεκέμβριο του 2014 "όταν δεν ακούσαμε το Σύνταγμα να συνεννοηθούμε με ευθύνη του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οδηγηθήκαμε στην καταστροφή".

    Ο κ. Μεϊμαράκης πρόσθεσε πως το Σύνταγμα δεν προβλέπει τυπικές και φιλικές συναντήσεις αλλά θεσμική συνεννόηση.

    "Δυστυχώς η χώρα οδηγείται σε καταστροφική πορεία με ευθύνη του Τσίπρα που θα μπορούσε να αποφευχθεί", συνέχισε και κάλεσε τον κ. Τσίπρα "να συναντηθεί μαζί μας ώστε να αποφύγουμε μια τέτοια πορεία".

    Υπογράμμισε ότι ο ίδιος ο κ.Τσίπρας αναγνώρισε ότι το φάντασμα της εξόδου από το ευρώ πλανάται ακόμα.

    Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του να οδηγηθούμε σε απόλυτο αδιέξοδο και επειδή, είπε, όπως φαίνεται οδεύουμε σε εκλογές πρέπει να υπάρξει πολιτικός πολιτισμός.

    "Θα συμβούν και εντάσεις, όμως υπάρχει η δυνατότητα μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού να ξανασυνεννοηθούμε", συμπλήρωσε και επισήμανε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παίζει καθοριστικό ρόλο σαν σύμβολο ενότητας του λαού.

    "Εχουμε ακόμη το χρόνο και στη συνεδρίαση υπό την προεδρία σας να πρυτανεύσει η εθνική συνεννόηση. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι υπάρχουν αναγκαία μέτρα λόγω των εκλογών που προκάλεσε.

    Με αυτές τις σκέψεις προσήλθα και είμαι έτοιμος να συμβάλω", πρόσθεσε.

    "Ιδίως υπό αυτές τις συνθήκες η τήρηση των διατάξεων του Συντάγματος κατά γράμμα και κατά πνεύμα είναι πολύ σημαντικό πράγμα όπως και ο ρόλος των κομμάτων που είτε έλαβαν είτε όχι τη διερευνητική εντολή, για τη συνεννόηση", είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη να συζητήσουμε πράγματα.

    "Βεβαίως δεν θα μείνουν μυστικά για να μη δημιουργηθούν προβλήματα. Ο πολιτικός πολιτισμός αναγκαίος. Δίνουμε εξετάσεις εντός και εκτός Ελλάδος", επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 24 August 2015 - 10:32:17 UTC