Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τη συγκρότηση Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ, αποφάσισε ο Ευ. Μεϊμαράκης
  • [02] Εφικτή θεωρεί ο Ν. Παππάς την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές
  • [03] Ανδρ. Παπαμιμίκος: Ανανέωση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Στόχος, η ΝΔ να βγει πρώτο κόμμα στις εκλογές
  • [04] «Εκλογικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρή εντολή τετραετίας»
  • [05] Τρ. Αλεξιάδης: Θα έχουμε και το 2016 ΕΝΦΙΑ, αλλά με άλλη δομή στο εσωτερικό του
  • [06] «Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για άνοιγμα τραπεζικών θυρίδων»
  • [07] Έως και την Κυριακή 30 Αυγούστου η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
  • [08] Π. Ροζανβαλόν στη «Λιμπερασιόν»: Ο Τσίπρας αγωνίστηκε σαν λιοντάρι
  • [09] Σύροι πρόσφυγες αφηγούνται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μακρύ ταξίδι προς την Ευρώπη
  • [10] Ανακοινώνονται αυτή την εβδομάδα οι βάσεις
  • [11] Ουσία με δράση ίδια με αυτή της κάνναβης ανιχνεύθηκε σε αρωματικά χώρου
  • [12] Απόπειρα ανθρωποκτονίας λόγω βεντέτας, στα Χανιά
  • [13] Εκθέσεις του εικαστικού Νίκου Φλώρου σε Ρόδο, Ισπανία και Ρωσία
  • [14] Αδ.Γεωργιάδης: Να κλείσουμε τα σύνορα, αν χρειαστεί
  • [15] Παραιτήθηκε ο Τ. Κορωνάκης από τη θέση του γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

  • [01] Τη συγκρότηση Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ, αποφάσισε ο Ευ. Μεϊμαράκης

    Τη συγκρότηση Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα αποφάσισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ανακοίνωσε ότι η πρώτη συνεδρίασή της θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18:00, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

    Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης και μέλη της, με αλφαβητική σειρά, οι εξής: Αγοραστός Κωνσταντίνος, Αντωνίου Μαρία, Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης, Βλάχος Γεώργιος, Βορίδης Μάκης, Βούλτεψη Σοφία, Βρούτσης Γιάννης, Γεωργιάδης Άδωνις, Γιακουμάτος Γεράσιμος, Δακής Γεώργιος, Δασκαλάκης Μενέλαος, Δένδιας Νικόλαος, Ιωαννίδης Αθανάσιος, Κακλαμάνης Νικήτας, Καλαφάτης Σταύρος, Καλογερόπουλος Δημήτριος, Καραγκούνης Κωνσταντίνος, Καρακόλη Μάγδα, Κεδίκογλου Σίμος, Κεφαλογιάννη Όλγα, Κεφαλογιάννης Εμμανουήλ, Κουμουτσάκος Γεώργιος, Μακρή - Θεοδώρου Ελένη, Μητσοτάκης Κυριάκος, Μπακογιάννη Θεοδώρα, Μπούρας Αθανάσιος, Παναγιωτόπουλος Νικόλαος, Παπαμιμίκος Ανδρέας, Πατούλης Γεώργιος, Πλακιωτάκης Ιωάννης, Σταϊκούρας Χρήστος, Σταμάτης Δημήτριος, Σταυράκογλου Σταύρος, Στυλιανίδης Ευριπίδης, Τασούλας Κωνσταντίνος, Ταυρής Φίλιππος, Τσιμάρας Κωνσταντίνος και Χατζηδάκης Κωστής.

    [02] Εφικτή θεωρεί ο Ν. Παππάς την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές

    Την προσδοκία για καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα και αυτοδυναμία στις προσεχείς εκλογές εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real.

    «Είναι σαφές ότι μέσω της επικείμενης κάλπης και αξιοποιώντας τα προβλήματα που προέκυψαν εσωτερικά στο κυβερνητικό μπλοκ, οι δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος επιχειρούν να επανακάμψουν. Αυτό θα έχει κάποιες συνέπειες, οι οποίες νομίζω ότι δεν θα είναι θετικές για τον ελληνικό λαό. Θεωρώ ότι η ιστορική στροφή η οποία έγινε την 25η Γενάρη δεν θα ανακοπεί και δεν θα έχουμε τέτοιου τύπου πισωγυρίσματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Πρόσθεσε πως: «Βλέπετε ποιες ορέξεις έχουν ανοίξει, υπάρχουν δημόσιες τοποθετήσεις και προσδοκίες συμμετοχής σε κυβέρνηση, ο ελληνικός λαός πραγματικά βρίσκεται μπροστά σε μία επιλογή».

    Στο ερώτημα αν θεωρεί εφικτή την αυτοδυναμία για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Ναι την θεωρώ εφικτή. Διότι πιστεύω ότι μεγάλα κομμάτια του λαού μας, ακόμα και κομμάτια που δεν ήλθαν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη εκλογή, θα κάνουν μια επιλογή καθαρής λύσης και σταθερότητας και μια τέτοια επιλογή είναι το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ».

    Ερωτηθείς αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία με ποιό κόμμα θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Επικρατείας αφού χαρακτήρισε παραγωγική την συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Ελληνες ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι απευκταίο σενάριο το να αναγκαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ να βάλει από το παράθυρο ανθρώπους τους οποίους ο ελληνικός λαός τους έδιωξε από την πόρτα. Να μην δώσουμε λοιπόν αυτή τη δυνατότητα στο παλιό πολιτικό προσωπικό να επανακάμψει, να συζητήσουμε με ψυχραιμία τη συμφωνία, να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες και να προχωρήσουμε μπροστά».

    [03] Ανδρ. Παπαμιμίκος: Ανανέωση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Στόχος, η ΝΔ να βγει πρώτο κόμμα στις εκλογές

    «Εμείς θα κάνουμε την ανανέωση, γιατί εμείς πιστεύουμε στην ανανέωση. Και η ανανέωση δεν είναι μόνο σε πρόσωπα, είναι και σε ρητορική, αλλά είναι και σε πράξεις και σε πρακτικές. Βεβαίως και ζητάμε και καλούμε ανθρώπους νέους, φρέσκους, που μπορεί να μην είχαν εμπλακεί παλαιότερα με τα κόμματα ή με την πολιτική. Άνθρωποι από την αγορά, από Επιμελητήρια, άνθρωποι πού προέρχονται από την ΟΝΝΕΔ και από την νεολαία μας» δήλωσε ο γραμματέας της ΝΔ, Ανδρ. Παπαμιμίκος, στον ραδιοσταθμό Βήμα FM για τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

    «Όλα είναι στο τραπέζι. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι κυρίως να καλέσουμε ανθρώπους από τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Ανθρώπους που πραγματικά είναι έξω στην αγορά και πιστεύουν, που έχουν αυτή την κουλτούρα της αλλαγής, της παραγωγής, της προκοπής, της κοινής λογικής, να ενεργοποιηθούν... Βάζοντας συγκεκριμένα κριτήρια, εμείς θα μπούμε σε αυτήν τη λογική της ανανέωσης», πρόσθεσε.

    Ο κ. Παπαμιμίκος υπογράμμισε ότι στόχος είναι να βγει η ΝΔ πρώτο κόμμα.

    [04] «Εκλογικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρή εντολή τετραετίας»

    Τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές της προεκλογικής δουλειάς για τον ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην εισήγησή του στο διευρυμένο όργανο της Πολιτικής Γραμματείας.

    Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι εκλογικόςστόχοςείναι η καθαρή εντολή τετραετίας, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τις συστημικές δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος.

    Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε την αναγκαιότητα οργανωτικής ανασύνταξης του κόμματος και εξωστρεφούς δράσης, «συνάντησής μας με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ». Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε τη συγκρότηση ενός πανελλαδικού σώματος, αποτελούμενο από τα μέλη της ΚΕ, των μελών νομαρχιακών επιτροπών και βουλευτών, όπου και θα αποφασιστεί το εκλογικό πρόγραμμα.

    Επιπλέον, κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι δεν πρέπει η εκλογική μάχη να μετατραπεί σε έναν εμφύλιο της Αριστεράς, αλλά «θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να προβάλλει το αριστερό ριζοσπαστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης σε αντιπαράθεση με τη νεοφιλελεύθερη δόμηση της Ευρώπης, αλλά και με το εγχώριο συστημικό μπλοκ». «Στόχος μας» υπογράμμισε, είναι «να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, για την υλοποίηση ενός προγράμματος προοδευτικών αλλαγών, για τον σταδιακό απεγκλωβισμό της χώρας από την επιτροπεία και τα μνημόνια».

    Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος του κόμματος διευκρίνισε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές είναι ο ελληνικός λαός να κρίνει «αν σωστά παλέψαμε στη σκληρή διαπραγμάτευση τους τελευταίους μήνες. Αν σωστά στο τέλος επιλέξαμε να μην οδηγήσουμε τη χώρα σε μια μαζική οικονομική καταστροφή. Αν υπάρχει κάποιος άλλος που θα μπορούσε στις δεδομένες συνθήκες και συσχετισμούς να φέρει μια καλύτερη συμφωνία». Και εν τέλει, όπως σημείωσε, ποιος μπορεί να καταφέρει το καλύτερο δυνατό για τη χώρα αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση για το χρέος στο τέλος του έτους.

    [05] Τρ. Αλεξιάδης: Θα έχουμε και το 2016 ΕΝΦΙΑ, αλλά με άλλη δομή στο εσωτερικό του

    «Οδηγηθήκαμε σε αποφάσεις, όπως η διατήρηση και η μείωση των δόσεων του ΕΝΦΙΑ λόγω αναγκαιότητας» τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης.

    «Θεμιτή η κριτική για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά είναι ώρα να κατατεθεί η διαφορετική εναλλακτική λύση στους πολίτες, αν δεν είχαμε αυτήν τη συμφωνία με τα επακόλουθά της» σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης. και επανέλαβε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2014. «Θα έχουμε και το 2016 ΕΝΦΙΑ, αλλά με άλλη δομή στο εσωτερικό του» ανέφερε. «Δεν είναι κακό να έχουμε φόρους στην ιδιοκτησία, αρκεί να είναι δίκαιοι και αναλογικοί», εξήγησε ο κ. Αλεξιάδης.

    Όσον αφορά τις 100 δόσεις, μεταξύ άλλων, διευκρίνισε ότι «δεν θα ξανανοίξει η εφαρμογή για τις 100 δόσεις». «Δεν είμαστε κυβέρνηση δέκα χρόνια... Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν στο οχτάμηνο που κυβερνήσαμε» πρόσθεσε.Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε ότι ζητήματα όπως η φορολογία των αγροτών θα επανεξεταστούν μετεκλογικά από την κυβέρνηση, με νέες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, καθώς, όπως είπε, τα χρονικό περιθώρια στη διαπραγμάτευση ήταν ασφυκτικά.

    [06] «Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για άνοιγμα τραπεζικών θυρίδων»

    Περιττό και ιδιαίτερα δαπανηρό σε χρόνο και μέσα χαρακτηρίζει ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης το να επιχειρήσει η κυβέρνηση άνοιγμα θυρίδων και έρευνα για ανεύρεση χρημάτων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μια τέτοια ενέργεια θα δημιουργούσε ζητήματα νομιμότητας.

    Έγγραφο του κ. Νικολούδη που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την καταγραφή ποσών σε θυρίδες και τη διαπίστωση αν τα χρήματα αυτά έχουν φορολογηθεί και προέρχονται από νόμιμες προσόδους, ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναλάβει οποιαδήποτε σχετική πρωτοβουλία διότι πέραν των άλλων υπάρχουν σοβαρά ζητήματα νομιμότητας μιας τέτοιας ενέργειας-έρευνας σε ιδιωτικό χώρο κλπ.

    «Από στιγμή που είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα ποσά καταθέσεων, θα ήταν απλώς περιττό αλλά και ιδιαίτερα δαπανηρό σε χρόνο και μέσα να επιχειρήσουμε άνοιγμα των θυρίδων και έρευνα για ανεύρεση χρημάτων και στη συνέχεια έλεγχο για το αν αυτά έχουν δηλωθεί-φορολογηθεί», αναφέρει ο κ. Νικολούδης και τονίζει επίσης ότι «πέραν αυτού υπάρχουν σοβαρά ζητήματα νομιμότητας μιας τέτοιας ενέργειας-έρευνας σε ιδιωτικό χώρο κλπ». Ξεκαθαρίζει εξάλλου ότι ενόψει των ανωτέρω η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναλάβει οποιαδήποτε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

    [07] Έως και την Κυριακή 30 Αυγούστου η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

    Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μετά την παράταση της προθεσμίας που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

    Από σήμερα έως και την επόμενη Κυριακή περίπου 800.000 φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση μέσω του ΤΑΧΙS για να αποφύγουν τις επιβαρύνσεις που προβλέπει η νομοθεσία σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής. Μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί δηλώσεις από περίπου 5 εκατ. φορολογούμενους σε σύνολο 5,8 εκατομμυρίων φυσικών προσώπων που έχουν σχετική υποχρέωση. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι είναι εφικτή τις επόμενες ημέρες η αποστολή του συνόλου των δηλώσεων χωρίς προβλήματα.

    Παράλληλα ως την ερχόμενη Δευτέρα 31 Αυγούστου θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση πληρωμής του φόρου εισοδήματος. Αυτό ισχύει για τους φορολογούμενους που υπέβαλαν τις δηλώσεις τους μετά την επιβολή των capital controls. Οι επόμενες δόσεις πληρωμής του φόρου για όσους έχουν λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα από την εφορία λήγουν κανονικά στο τέλος Σεπτεμβρίου και στο τέλος Νοεμβρίου.

    Από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει και η αποστολή των σημειωμάτων για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2015 από τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο φόρος θα καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις έως και τον Φεβρουάριο του 2016 και όπως διευκρίνισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης δεν θα έχει αλλαγές σε σχέση με τον φόρο που καταβλήθηκε το 2014. Οι αλλαγές για μια δικαιότερη κατανομή του φόρου που είχε προαναγγείλει το υπουργείο Οικονομικών μετατίθενται για το 2016.

    [08] Π. Ροζανβαλόν στη «Λιμπερασιόν»: Ο Τσίπρας αγωνίστηκε σαν λιοντάρι

    «O Τσίπρας έδωσε ένα άλλο νόημα στην ιδέα της πολιτικής βούλησης». Με αυτά τα λόγια του γνωστού Γάλλου ιστορικού Πιερ Ροζανβαλόν, η εφημερίδα «Λιμπερασιόν» προβάλλει, στο πρωτοσέλιδό της, τη συνέντευξη που φιλοξενεί στις εσωτερικές σελίδες της.Με αφορμή την ολοκλήρωση ενός κύκλου τεσσάρων εκδόσεων του Π. Ροζανβαλόν γύρω από τις σύγχρονες δημοκρατίες, οι συντάκτες του δημοσιεύματος, θέτουν το ερώτημα κατά πόσο «αυτό που διαδραματίζεται στην Ελλάδα είναι μία έκτακτη (πέρα από τα συνήθη) στιγμή δημοκρατίας».

    «Το εξαιρετικό όλων αυτών που συμβαίνουν στην Ελλάδα» απαντά ο Π. Ροζανβαλόν, «είναι ότι αποτελούν ένα είδος ανασκόπησης των μεγάλων εντάσεων και των παθολογιών της σύγχρονης δημοκρατίας. Όπως είναι το χάσμα ανάμεσα στον προεκλογικό χρόνο και στον χρόνο της διακυβέρνησης.Κατά την ψηφοφορία του Ιανουαρίου, οι Έλληνες εξέφρασαν μία απόρριψη για τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα και ένα αίσθημα εξάντλησης για την όλη οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Αυτή η ρήξη γύρω από την πολιτική είχε σαν αδιαμφισβήτητη συνέπεια την ανανέωση των πολιτικών αρχηγών. Σε ό,τι αφορά τις εκλογικές υποσχέσεις είναι πολύ διαφορετικά. Αλλά, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναγνωρίσουμε στον Αλ. Τσίπρα μία πολιτική επιδεξιότητα, ιδιαίτερα εξαιρετική».

    Στο ερώτημα, τελικά τι πέτυχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Π. Ροζανβαλόν απάντησε: «Χρησιμοποίησε τον χρόνο ως μία μεταβλητή παράμετρο, που επέτρεπε την, με διαφορετικό τρόπο, αντιμετώπιση του προβλήματος του κενού ανάμεσα σε προεκλογικές υποσχέσεις και την υλοποίησή τους. Εμφανίσθηκε ως ένας γεμάτος ενέργεια άνδρας που αγωνιζόταν σαν λιοντάρι. Μπορεί να μην εφάρμοσε τις υποσχέσεις του, μετέθεσε όμως το πρόβλημα και έδωσε έμφαση σε μία ριζική προσωπική δέσμευση του ιδίου, δίνοντας έτσι μία άλλη έννοια στην ιδέα της πολιτικής βούλησης. Πράγμα που δεν έχει καμία σχέση με τις παραδοσιακές μορφές άρνησης (των υποσχέσεων)».

    Σύμφωνα με τον ιστορικό, «η ελληνική περίπτωση δείχνει ότι η προσωπική δέσμευση του Τσίπρα και ορισμένων υπουργών, επέτρεψε το πέρασμα της κοινωνίας από μία συγκατάθεση σε μία κατάσταση παραίτησής της, σε μία πιο θετική στάση (όραμα). Το μέλλον θα δείξει».

    «Έχουμε στο πρόσωπο του Τσίπρα, τον κλασικό πολιτικό αλλά συγχρόνως τον καλό κυβερνήτη, πράγμα πρωτόγνωρο (μοναδικό). Επέδειξε μία τέτοια δέσμευση (αφοσοίωση), που χωρίς να θεωρηθεί ανάρμοστη σύγκριση, μου θυμίζει τον Κλεμανσώ* το 1917. Δίνει την εντύπωση ότι διακινδυνεύει την καριέρα του, ακόμα και τη ζωή του, χωρίς τους συνήθεις υπολογισμούς» υπογραμμίζει ο Π. Ροζανβαλόν.

    [09] Σύροι πρόσφυγες αφηγούνται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μακρύ ταξίδι προς την Ευρώπη

    «Οι Σύροι είμαστε σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι. Πάμε στην Ευρώπη γιατί θέλουμε να σωθούμε από τον πόλεμο και να ξεκινήσουμε εκεί μια νέα ζωή»λέει ο νεαρός πρόσφυγας που στέκεται υπομονετικά στην ουδέτερη ζώνη, στα σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, προκειμένου να περάσει στο έδαφος τής γειτονικής χώρας.

    Στο ερώτημα δε, αν έχει αποφασίσει πού θα προσπαθήσει να "χτίσει" τη νέα του ζωή, απαντά:«Οπουδήποτε μπορώ να έχω μια αξιοπρεπή διαβίωση, μακριά από τον φόβο του θανάτου. Ίσως στη Γερμανία ή την Ολλανδία, όπου οι συνθήκες είναι καλές».

    Τον Μααμούν τον συναντήσαμε στην ουδέτερη ζώνη, στο πιο "καυτό σημείο" για τις προσφυγικές ροές που κινούνται προς την ΠΓΔΜ και μέσω αυτής ελπίζει πως θα φτάσει στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη.

    Ο νεαρός Σύρος μεγάλωσε και σπούδασε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πριν από περίπου τέσσερα χρόνια αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του, τη Συρία, για να ξεκινήσει εκεί μια νέα ζωή. "Αυτό ήταν τραγικό λάθος. Εγκλωβίστηκα εκεί, όταν άρχισαν οι συγκρούσεις" λέει. Τώρα, πήρε τον δρόμο της προσφυγιάς μαζί με χιλιάδες συμπατριώτες του.

    Η UNHCR στο πλευρό των προσφύγων

    Χθες, στην ουδέτερη ζώνη, τη διανομή βοήθειας από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) συντόνιζε ο ίδιος ο επικεφαλής του Γραφείου Ελλάδας Γιώργος Τσαρμπόπουλος.

    Το κλιμάκιο της UNHCR -μεταξύ άλλων- μοιράζει βοήθεια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που συρρέουν κατά εκατοντάδες στην περιοχή, και τους ενημερώνει για το πώς μπορούν να συνεχίσουν νόμιμα το ταξίδι τους ή ακόμη και για τις δυνατότητες προσωρινής φιλοξενίας που υπάρχουν, εφόσον αισθάνονται εξαντλημένοι ή αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας και δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

    Πάνω από 150 άτομα ζήτησαν βοήθεια μέσα σε λίγες ώρες

    Από την πλευρά της, η Σοφία Γκαρανέ, επικεφαλής του γραφείου των Γιατρών του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη, εξηγεί ότι το δικό τους κλιμάκιο κάνει άμεσες παρεμβάσεις κατόπιν ανάγκης, καθώς δεν "τρέχει" κάποιο πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο με καθημερινή παρουσία.

    "Ερχόμαστε κατόπιν ενημέρωσης κι εφόσον υπάρχει έκκληση για παροχή άμεσης ιατρικής βοήθειας. Παρέχουμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε όσους το χρειάζονται" εξηγεί.

    [10] Ανακοινώνονται αυτή την εβδομάδα οι βάσεις

    Από αύριο, Τρίτη, και μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων οι βάσεις των πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας, τερματίζοντας έτσι την αγωνία των υποψηφίων που διεκδικούν 68.345 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεγάλη πτώση στις δημοφιλείς σχολές, αλλά και σε κάποιες σχολές της περιφέρειας, όπου αναμένεται να υπάρξουν ακόμη και κενές θέσεις. Παράλληλα, προβλέπεται μικρή άνοδος στις σχολές που κινούνται στα 11.000 με 13.000 μόρια.

    Συγκεκριμένα, οι χαμηλές βαθμολογίες των υποψηφίων σε μαθήματα κατεύθυνσης, όπως τα Αρχαία, τα Μαθηματικά και η Φυσική, που έχουν αυξημένο συντελεστή βαρύτητας, αποτελούν έναν από τους παράγοντες που θα οδηγήσουν τις βάσεις σε χαμηλότερα επίπεδα, σε σχέση με πέρυσι. Επιπλέον, μεγάλο ρόλο φαίνεται ότι θα παίξει η επιλογή αρκετών υποψηφίων να δηλώσουν σχολές κοντά στον τόπο διαμονής τους, κυρίως λόγω του νέου νομοθετικού πλαισίου, που περιορίζει τον αριθμό δικαιούχων μετεγγραφών.

    [11] Ουσία με δράση ίδια με αυτή της κάνναβης ανιχνεύθηκε σε αρωματικά χώρου

    Δράση ίδια με αυτή της ινδικής κάνναβης ανιχνεύθηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους σε αρωματικά που πωλούνται ελεύθερα και προωθούνται ως άλατα μπάνιου, αρωματικά κεριά, αρωματικά βότανα και καθαριστικά ηλεκτρικής σκούπας, όπως επισημαίνει έγγραφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που διαβιβάστηκε στη Βουλή, με αφορμή ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος αναφορικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου των νέων συνθετικών ναρκωτικών ουσιών.

    «Παρατηρείται μια νέα τάση που αφορά στο κάπνισμα αρωματικών ποτ πουρί, που πωλούνται ελεύθερα και προωθούνται ως άλατα μπάνιου, αρωματικά κεριά, αρωματικά βότανα και καθαριστικά ηλεκτρικής σκούπας. Σύμφωνα με το Γενικό Χημείο του Κράτους πρόκειται για φυτικά αποσπάσματα στα οποία ανιχνεύονται ουσίες που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί ναρκωτικών , η δε δράση τους είναι ίδια με αυτή της ινδικής κάνναβης», αναφέρει στην έγγραφη απάντησή του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και προσθέτει ότι ενόψει αυτών, σε περίπτωση που εντοπίζονται στην ελληνική αγορά, προϊόντα στα οποία ανιχνεύονται οι ανωτέρω ουσίες, ανακαλούνται και αποσύρονται με απόφαση του ΕΟΦ.

    Ο κ. Πανούσης αναφέρει ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου των νέων ψυχότροπων ουσιών έχει συμπεριληφθεί ως μια από τις προτεραιότητες της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSI) για την καταπολέμηση του

    [12] Απόπειρα ανθρωποκτονίας λόγω βεντέτας, στα Χανιά

    Απόπειρα ανθρωποκτονίας διαπράχθηκε σήμερα το πρωί, με δράστη έναν 25χρονο και θύμα έναν 24χρονο Χανιώτη.Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί, ο 25χρονος, μπήκε σε καφετέρια σε περιοχή στα Χανιά στην οδό Καλλεργών και πυροβόλησε τον 24χρονο πέντε φορές από μικρή απόσταση με αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό του. Ο δράστης που γνώριζόταν με το θύμα από παλιά, μετά την πράξη του, διέφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση.

    'Αμεσα κινητοποιήθηκε η αστυνομία η οποία με στοιχεία που είχε στην κατοχή της εντόπισε και συνέλαβε τον δράστη. Ο 25χρονος νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, λόγω του σοβαρού τραυματισμού του, και υπεβλήθη σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση. Στο νοσοκομείο βρίσκονται και οι συγγενείς του ενώ οι αρχές έχουν λάβει μέτρα ώστε να υπάρξει περιφρούρηση για τυχόν επεισόδια μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.

    [13] Εκθέσεις του εικαστικού Νίκου Φλώρου σε Ρόδο, Ισπανία και Ρωσία

    Οι γλυπτές εγκαταστάσεις του Νίκου Φλώρου και οι ποπ αρτ ανάγλυφοι πολύχρωμοι πίνακές του, αφιερωμένοι στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, δουλεμένοι από χιλιάδες κουτάκια αναψυκτικών και άλλα αλουμινένια υλικά, προετοιμάζονται, μαζί με νέες δημιουργίες του Έλληνα εικαστικού, για τριπλή έξοδο, με αποκορύφωμα τις ατομικές εκθέσεις του καλλιτέχνη στη Ρωσία, το 2016, έτος ελληνορωσικής φιλίας.

    Η περιοδεία των εκθέσεων του Νίκου Φλώρου ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα από τη Ρόδο, όπου από τις 5 Σεπτεμβρίου, στο επιβλητικό Παλάτι των Ιπποτών, ο καλλιτέχνης παρουσιάζει πέντε πίνακές του, ως φόρο τιμής στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, με αφορμή τη συμπλήρωση των 400 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου. Επίσης, με αυτή την έκθεση, ο Νίκος Φλώρος στηρίζει την υποψηφιότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του δήμου Ρόδου, στη διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021.

    Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο, η έκθεση της Ρόδου θα μεταφερθεί στο Μουσείο «Ελ Γκρέκο» στο Τολέδο. Πρόκειται για τα έργα «Ανάσταση Ιησού Χριστού», «Διαμερισμός των ιματίων του Ιησού Χριστού», «Σταύρωση Ιησού», «Αποκαθήλωση» και «Πορτρέτο του Ελ Γκρέκο».

    Στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016, ο Νίκος Φλώρος, μετά από επίσημη πρόσκληση, εκθέτει και πάλι στην Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα.

    [14] Αδ.Γεωργιάδης: Να κλείσουμε τα σύνορα, αν χρειαστεί

    «Θα πρέπει να πούμε στον κόσμο, όπως και τα άλλα κόμματα, τι θα κάνουμε αν κερδίσουμε τις εκλογές. Δύο πράγματα η ΝΔ βάζει ως στόχους, αν βγει πρώτη. Τη μείωση των φόρων, γιατί το μνημόνιο του Τσίπρα δεν βγαίνει, και να ελέγξουμε τις μεταναστευτικές ροές, να κλείσουμε τα σύνορα, αν χρειαστεί», δήλωσε στον ραδιοσταθμό real ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.

    «Ο Αντώνης Σαμαράς είχε ελέγξει τη μεταναστευτική ροή. Πώς το είχε κάνει αυτό; Με την επιχείρηση "Ξένιος Δίας" στην επικράτεια, με τη μη εφαρμογή του νόμου Ραγκούση, τον οποίο εφάρμοσε η κ. Χριστοδουλοπούλου και μας τίναξε όλους στον αέρα, αφού διπλασιάστηκαν οι μεταναστευτικές ροές. Το μεταναστευτικό στις εκλογές του 2012 ήταν ένα από τα πρώτα θέματα στην προεκλογική ατζέντα. Στις εκλογές του 2015 δεν υπήρχε ως ζήτημα, γιατί η ΝΔ, με την πολιτική της, το είχε περιορίσει» πρόσθεσε.

    Ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύτηκε για μείωση των φόρων μέσω και της μείωσης του μισθολογίου στο Δημόσιο, ενώ υποστήριξε πως η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές.

    [15] Παραιτήθηκε ο Τ. Κορωνάκης από τη θέση του γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

    Την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Τάσος Κορωνάκης, κατά τη διάρκεια της εν εξελίξει συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Κορωνάκης θα δημοσιοποιήσει το κείμενο της παραίτησής του μετά το τέλος της συνεδρίασης της ΠΓ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 24 August 2015 - 12:32:19 UTC