Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στ,. Θεοδωράκης: Στόχος του Ποταμιού να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση
  • [02] Γα τα ΜΜΕ και τι τηλεοπτικές άδειες μίλησε στο SBC ο Νίκος Παππάς
  • [03] Στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων από 30 Οκτωβρίου το ΣΔΟΕ
  • [04] Εγκαινιάζεται η έκθεση «In flux» στα Αισχύλεια 2015
  • [05] Λακκοειδή φούρνο της Νεολιθικής Περιόδου αποκάλυψε η αρχαολογική σκαπάνη στην Κύπρο

  • [01] Στ,. Θεοδωράκης: Στόχος του Ποταμιού να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση

    Στόχος του "Ποταμιού" είναι να συγκεντρώσει ένα μεγάλο ποσοστό στις επερχόμενες εκλογές, πάνω από 6% και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κυβέρνηση, επιδιώκοντας την επιβολή της ευρύτερης δυνατής συνεργασίας, δήλωσε ο επικεφαλής του "Ποταμιού" Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega.

    Για να αλλάξει η χώρα, πρόσθεσε, χρειάζεται μια μεγάλη συμμαχία του 51% της κοινωνίας είπε ο κ. Θεοδωράκης. Ερωτηθείς εάν θα συνεργαστεί μετεκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως "μπαίνοντας στην πολιτική αποφάσισα ότι είμαι ικανός να συνεργαστώ και με τον διάβολο αν αυτό είναι καλό για τη χώρα" και χαρακτήρισε ως "ύβρις", τις θέσεις του πρωθυπουργού για τις συνεργασίες, όπως διατυπώθηκαν στη χθεσινή του συνέντευξη.

    Ο κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για καθοριστική συμβολή του "Ποταμιού" στις διαπραγματεύσεις για συμφωνία, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για αχαριστία, γιατί όπως είπε, ενώ ο κ Τσίπρας ζήτησε τη βοήθειά του ώστε να υπάρξει συμφωνία, μετά τον "κατήγγειλε".

    "Εμείς στηρίξαμε τη στροφή και τη νέα συμφωνία χωρίς να κοιτάμε το δικό μας όφελος. Ήταν καθοριστική η συμβολή μας", είπε χαρακτηριστικά.

    Κληθείς να σχολιάσει το μνημόνιο, τόνισε πως έχει πολλές αδυναμίες "γιατί έγινε άρπα κόλλα", και επιδέχεται βελτιώσεων σε θέματα όπως των αγροτών και των φόρων, αλλά όπως τόνισε, δεν είναι μία καταστροφική συμφωνία. Χαρακτήρισε το μνημόνιο ως "τον τελευταίο οδικό χάρτη" και διευκρίνισε πως εάν δεν κάνουμε μεταρρυθμίσεις, δεν θα μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε.

    [02] Γα τα ΜΜΕ και τι τηλεοπτικές άδειες μίλησε στο SBC ο Νίκος Παππάς

    Συνέντευξη εφ? όλης της ύλης έδωσε χθες ο υπουργός ΕπικρατείαςΝίκος Παπάς στο κανάλι SBC. Μιλώντας για τα θέματα αρμοδιότητάς του ο κ. Παππάς επισήμανε, μεταξύ άλλων, σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, ότι η διαφωνία και η πολεμική των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών είναι ανοικτή. Παραβιάζουμε «ανοικτάς θύρας» τόνισε ο υπουργός. «Δόθηκε συνέντευξη Τύπου και κάποιοι θεωρούν ότι αυτό το νομοσχέδιο που αναρτήθηκε στη διαβούλευση δεν είναι βάση για συζήτηση. Εάν δεν είχε διακοπεί βιαίως η ζωή αυτής κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες, το νομοσχέδιο θα ήταν στη Βουλή και μετά από λίγο ψηφισμένο» τόνισε.

    Σχετικά με τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Παππάς δήλωσε ότι προβλέπεται καταρχήν για μία δεκαετία, έτσι ώστε να υπάρξει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. Και συμπλήρωσε ότι έχει ελάχιστες προϋποθέσεις για την ποιότητα του προγράμματος και για τις θέσεις εργασίας, ούτως ώστε να μην τεθεί θέμα απομάκρυνσης μεγάλου αριθμού εργαζομένων από τα τηλεοπτικά μέσα. «Σε κάθε περίπτωση» τόνισε, «νομίζω μπορεί να συμβάλλει ώστε να έχουμε ένα τηλεοπτικό τοπίο όπου ο κατέχων την άδεια έχει μια ασφάλεια ότι κατέχει νομίμως την άδεια και η πολιτεία από την άλλη έχει την καλή έξωθεν μαρτυρία και την καλή εσωτερική λειτουργία να τής έχει αποδώσει νομίμως».

    Σημείωσε ότι αισθάνεται ότι το έργο αυτό έμεινε στη μέση και ότι ελπίζει, μετά τις εκλογές, να του ανατεθεί εκ νέου αυτό το χαρτοφυλάκιο για να το ολοκληρώσει.

    Μιλώντας για τη βασική αρχή του νομοσχεδίου, σημείωσε ότι «θα υπάρξει ένα σημείο εκκίνησης, μοιραία κάποιοι θα είναι καλύτερα προετοιμασμένοι γιατί έχουν προγράμματα, προσωπικό, εγκαταστάσεις. Μοιραία βεβαίως έχουν και κάποιες υποχρεώσεις που κουβαλούν από το παρελθόν, που στο μυαλό κάποιων μπορεί αν ισοφαρίζονται αλλά εν πάση περιπτώσει το παιχνίδι θα ανοίξει και όποιος καταβάλει τα ανάλογο τίμημα, θα μπορεί να έχει άδεια».

    Όσον αφορά τα περιφερειακά κανάλια, ο υπουργός δήλωσε ότι τα περιφερειακά κανάλια μπορούν να συμβάλλουν στην προώθηση της περιφέρειας, αναπαράγοντας στο κοινό τις τοπικές ειδήσεις, ενώ όσον αφορά τα κακώς κείμενα με τις διαπλοκές και τις πιέσεις, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι όλοι πρέπει να βρουν τρόπους, για να μπει μία τάξη που θα είναι προς το συμφέρον όλων, και των ιδιοκτητών των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

    Σχετικά με το ΕΣΡ, ο κ. Παππάς μίλησε μόνο για την μέριμνα της κυβέρνησης να είναι η διαδικασία αδειοδότησης νομικά θωρακισμένη. Επίσης δήλωσε ότι η σύνθεσή του θα πρέπει να είναι τέτοια, «ώστε να μην επιτρέπει σε κανέναν κακόβουλο ή καλόβουλο να εγείρει εκ των υστέρων ζητήματα σύνθεσης και άρα νομίμου αποδόσεως των αδειών».

    Τέλος, μιλώντας για το άνοιγμα της ΕΡΤ, δήλωσε υπερήφανος για το συγκεκριμένο δείγμα γραφής του, συμπληρώνοντας ότι «μπορούμε να φτάσουμε σε ένα σημείο να έχουμε ένα δημόσιο Ραδιοτηλεοπτικό φορέα που θα μας κάνει υπερήφανους» τονίζοντας ότι μπορούν να βρεθούν τρόποι ώστε να αισθάνονται οι τηλεθεατές ότι και το τελευταίο σεντ του ανταποδοτικού τέλους πιάνει τόπο δίνοντας ένα ικανοποιητικό προϊόν.

    [03] Στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων από 30 Οκτωβρίου το ΣΔΟΕ

    Στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα υπάγεται από 30 Οκτωβρίου 2015 το ΣΔΟΕ προκειμένου να ενισχυθεί ο ενιαίος χαρακτήρας και η ανεξαρτησία του φορολοελεγκτικού μηχανισμού.

    Πρόκειται για διάταξη που περιλαμβάνεται στο νέο μνημόνιο την οποία κοινοποιεί με εγκύκλιό της η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου. Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι από 30 Οκτωβρίου "όλες οι αρμοδιότητες και καθήκοντα που άπτονται φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων, μεταφέρονται από την Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών".

    Όπως προβλέπεται στην εγκύκλιο στις υφιστάμενες οργανικές θέσεις στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προστίθενται 500 νέες οι οποίες θα καλυφθούν από το προσωπικό που υπηρετεί στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΟΕ. Επίσης με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών που θα εκδοθούν ως τις 20 Σεπτεμβρίου προβλέπεται να καθοριστούν όλες οι λεπτομέρειες της μετακίνησης, οι κατηγορίες , οι κλάδοι και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια που αφορά του προσωπικό του ΣΔΟΕ

    [04] Εγκαινιάζεται η έκθεση «In flux» στα Αισχύλεια 2015

    Μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα που τρέφουν τις ελπίδες, συχνά μάταιες, των λαών, είναι στο επίκεντρο της εικαστικής έκθεσης με τίτλο «In flux», από την 1η Σεπτεμβρίου στην Ελευσίνα, στα πλαίσια των Αισχυλείων.

    Εννέα καλλιτέχνες από διαφορετικές ευρωπαϊκές και γειτονικές χώρες, εγγράφουν στο έργο τους τη ρευστότητα, όπως μαρτυρά και ο τίτλος της έκθεσης, της μεταβατικής περιόδου που διανύει η Ευρώπη.

    Φωτογραφίες, εγκαταστάσεις, γλυπτά «συνομιλούν» στην έκθεση -την επιμελείται η Σοέρ Μαβλιάν της Πινακοθήκης Τέιτ Μόντερν-, για την πολυπλοκότητα της σχέσης Ανατολής -Δύσης, την θέση ή όχι μιας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη μεταναστευτική κρίση, την διαμαρτυρία και την αντίσταση, την κατασκευή της εθνικής ταυτότητας.

    Το εγχείρημα των νέων καλλιτεχνών να επεξεργαστούν ιδέες και γεγονότα, επιθυμίες, όνειρα και καταστάσεις οριακές, μετουσιώνοντας την επικαιρότητα και το παρελθόν σε τέχνη, παρουσιάζει το Φεστιβάλ των Αισχυλείων 2015 σε συνεργασία με την «Ελευσίνα 21 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης - Υποψήφια Πόλη».

    Στην ομαδική έκθεση «In flux» πολλοί από τους καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπήσει τις χώρες τους στην Μπιενάλε της Βενετίας. Είναι οι: Bouillon Group (Γεωργία), Αικατερίνη Γεγησιάν (γεν. 1976, Ελλάδα), Emine Gozde Sevim (γεν. 1985 Τουρκία), Sergiy Lebedynskyy και Vlad Krasnoshchok (γεν.1982, Ουκρανία και γεν.1980, Ουκρανία), Emeric Lhuisset (γεν. 1983, Γαλλία), Thomas Mailaender (γεν.1979, Γαλλία), Ahmet Ogut (γεν. 1981 Tουρκία), Henk Wildschut (γεν.1967, Ολλανδία).

    Η έκθεση φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Λ. Κανελλόπουλος (Δραγούμη 37, Παραλία Ελευσίνας). Θα διαρκέσει έως τις 9 Οκτωβρίου.

    [05] Λακκοειδή φούρνο της Νεολιθικής Περιόδου αποκάλυψε η αρχαολογική σκαπάνη στην Κύπρο

    Μια πρώιμη φάση εποχιακής κατοίκησης κατά τη Νεολιθική Περίοδο φανερώνουν τα προϊστορικά κατάλοιπα, που ανακαλύφθηκαν στη θέση Μεσόροτσος στο Πραστιό της Πάφου.

    Σε αυτή τη φάση χρονολογείται, σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, ένας μεγάλων διαστάσεων λακκοειδής φούρνος (διαμέτρου 2,5 - 3 μ.) και ένας μικρότερος θολωτός, οι οποίοι είχαν ανευρεθεί σε προηγούμενη ανασκαφική περίοδο. Φέτος, προέκυψαν περισσότερα στοιχεία για τη χρήση των κτισμάτων αυτών και τη λειτουργία τους εντός της προϊστορικής κοινότητας. Με την λήξη της φετινής ανασκαφικής διοργανώθηκε εκδήλωση πειραματικής αρχαιολογίας. Συγκεκριμένα, κατασκευάστηκε αντίγραφο του λακκοειδούς φούρνου στον χώρο του εστιατορίου που βρίσκεται απέναντι από την αρχαιολογική θέση. Στον φούρνο αυτό ψήθηκε φαγητό για ομάδα 200 ατόμων και δοκιμάστηκε έτσι η υποθετική ερμηνεία ότι ο φούρνος αυτός κατά τη Νεολιθική περίοδο χρησιμοποιείτο για το ψήσιμο φαγητού σε μεγάλης κλίμακας φαγοπότια. Το πείραμα φανέρωσε όχι μόνο ότι η εγκατάσταση αυτή σχετίζεται με το μαγείρεμα φαγητού, αλλά και ότι είχε τη δυνατότητα να ψήσει κρέας για μια πολύ μεγάλη ομάδα.

    Οι έρευνες αποκάλυψαν περαιτέρω ενδείξεις κατοίκησης κατά τη Νεολιθική και Χαλκολιθική περίοδο, με αδιατάραχτα κατάλοιπα που δείχνουν συνεχόμενη κατοίκηση κατά το μεγαλύτερο μέρος της προϊστορίας. Ήρθαν επίσης στο φως περισσότερα στοιχεία για τη μετάβαση από τη Χαλκολιθική περίοδο στην Εποχή του Χαλκού, αφού βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες κεραμικής της Ύστερης Χαλκολιθικής και της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Κατά την Εποχή του Χαλκού φαίνεται ότι η μετάβαση από την Πρωτοκυπριακή στη Μεσοκυπριακή περίοδο ήταν σημαντική, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, τη δημιουργία αναβαθμίδων και την εισαγωγή πολεοδομικού συστήματος, προτού η θέση εγκαταλειφθεί πριν από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 August 2015 - 8:32:28 UTC