Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Στόχος μας να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση
  • [02] Ευ. Βενιζέλος: Εσφαλμένο μήνυμα και προς τα έξω και προς την κοινωνία έστειλε ο Αλ. Τσίπρας
  • [03] Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Ξεκινάμε τον αγώνα για να γυρίσουμε σελίδα στην ιστορία της χώρας
  • [04] Στις 629,08 μονάδες ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου με άνοδο 1,02%
  • [05] Στα 105,6 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη της ΔΕΗ στο πρώτο εξάμηνο
  • [06] Κλείσιμο με άνοδο στα χρηματιστήρια σε Σανγκάη, Σεντζέν και Χονγκ Κονγκ
  • [07] Βάσεις εισαγωγής: Ποιοι παράγοντες καθόρισαν τη γενική πτώση
  • [08] Έκλεισαν διασταυρώσεις στη Χαλκιδική οι μεταλλωρύχοι
  • [09] Σε εξέλιξη δύο πυρκαγιές στην Κεφαλονιά
  • [10] Ολοκληρώνεται η διαδικασία των διερευνητικών εντολών

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Στόχος μας να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση

    Στόχος του "Ποταμιού" είναι να συγκεντρώσει ένα μεγάλο ποσοστό στις επερχόμενες εκλογές, πάνω από 6% και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κυβέρνηση, επιδιώκοντας την επιβολή της ευρύτερης δυνατής συνεργασίας, δήλωσε ο επικεφαλής του "Ποταμιού" Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega.

    Για να αλλάξει η χώρα, πρόσθεσε, χρειάζεται μια μεγάλη συμμαχία του 51% της κοινωνίας είπε ο κ. Θεοδωράκης. Ερωτηθείς εάν θα συνεργαστεί μετεκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως "μπαίνοντας στην πολιτική αποφάσισα ότι είμαι ικανός να συνεργαστώ και με τον διάβολο αν αυτό είναι καλό για τη χώρα" και χαρακτήρισε ως "ύβρις", τις θέσεις του πρωθυπουργού για τις συνεργασίες, όπως διατυπώθηκαν στη χθεσινή του συνέντευξη.

    Ο κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για καθοριστική συμβολή του "Ποταμιού" στις διαπραγματεύσεις για συμφωνία, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για αχαριστία, γιατί όπως είπε, ενώ ο κ Τσίπρας ζήτησε τη βοήθειά του ώστε να υπάρξει συμφωνία, μετά τον "κατήγγειλε".

    "Εμείς στηρίξαμε τη στροφή και τη νέα συμφωνία χωρίς να κοιτάμε το δικό μας όφελος. Ήταν καθοριστική η συμβολή μας", είπε χαρακτηριστικά.

    Κληθείς να σχολιάσει το μνημόνιο, τόνισε πως έχει πολλές αδυναμίες "γιατί έγινε άρπα κόλλα", και επιδέχεται βελτιώσεων σε θέματα όπως των αγροτών και των φόρων, αλλά όπως τόνισε, δεν είναι μία καταστροφική συμφωνία. Χαρακτήρισε το μνημόνιο ως "τον τελευταίο οδικό χάρτη" και διευκρίνισε πως εάν δεν κάνουμε μεταρρυθμίσεις, δεν θα μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε.

    [02] Ευ. Βενιζέλος: Εσφαλμένο μήνυμα και προς τα έξω και προς την κοινωνία έστειλε ο Αλ. Τσίπρας

    Έντονη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα άσκησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ραδιφωνική συνέντευξή του στον Αθήνα 9,84, για όσα είπε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή τηλεοπτική εμφάνισή του στον Άλφα και ειδικότερα για την αναφορά του με ποια κόμματα θα συνεργαστεί μετεκλογικά.

    «Έστειλε ένα τελείως εσφαλμένο μήνυμα και προς τα έξω και προς την κοινωνία. Ποιο μήνυμα; Το μήνυμα ότι "ξέρετε, δεν μου αρέσει το μνημόνιο κατά βάθος, είμαι κρυπτοαντιμνημονιακός". Στο μεν μετριοπαθές κοινό λέει "ξέρετε, είμαι υπεύθυνος, έφερα μνημόνιο, το καλύτερο μνημόνιο" νεομνημονιακός. Αλλά ταυτόχρονα λέει "δεν θέλω να το εφαρμόσω, θα ήταν καλύτερα χωρίς αυτό". Άρα δεν το υιοθετεί, δεν το πιστεύει», είπε προσθέτοντας ότι οι εταίροι ζητούν να τιμήσει την υπογραφή του.

    Ο κ. Βενιζέλος προσδιόρισε το διακύβευμα των εκλογών, λέγοντας ότι «είναι το αν η χώρα θα κερδίσει το χαμένο έδαφος, θα ξαναγυρίσει στα δεδομένα του Δεκεμβρίου του 2014, θα αποκτήσει ξανά προσδοκία, αισιοδοξία, προοπτική απογείωσης και ανάκτησης του χαμένου εδάφους, γιατί εκεί βρισκόμασταν. Και δυστυχώς επτά μήνες αργότερα έχουμε κάνει μία τεράστια υποχώρηση». «Πρέπει να αποφύγουμε το αδιέξοδο ξανά: Να αποφύγουμε την επαναφορά του σεναρίου του Grexit» εξήγησε.

    Όπως επεσήμανε, αυτή τη στιγμή η χώρα δεν έχει μία ολοκληρωμένη εθνική αφήγηση, η οποία να γίνεται ευρύτατα αποδεκτή. «Αυτή η αφήγηση είναι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας, είναι η ανάγκη συσπείρωσης όλων των δημοκρατικών, προοδευτικών, κατ' ανάγκη γιατί η χώρα πρέπει να προοδεύσει, και φιλοευρωπαϊκών με την έννοια της αποδοχής του ευρωπαϊκού πλαισίου, όχι των ευρωπαϊκών συσχετισμών, δυνάμεων», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

    [03] Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Ξεκινάμε τον αγώνα για να γυρίσουμε σελίδα στην ιστορία της χώρας

    Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στην ΚΟ του κόμματος λέγοντας ότι «επέδειξε καθεστωτική νοοτροπία και αλαζονεία και άρχισε να κρύβεται. Έδειξε ότι περιφρονεί το Σύνταγμα, έδειξε ότι είναι σε πανικό. Τον παρακολουθούμε αλλά δεν τον ακολουθούμε».

    Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι από την εξαγγελία των εκλογών μόνο η ΝΔ δεν αιφνιδιάστηκε, αντίθετα είναι έτοιμη και μετά την επίσημη ανακήρυξη θα αρχίσει να τρέχει η καμπάνια του κόμματος στο διαδίκτυο. Προκάλεσε δε τον κ. Τσίπρα σε αναμέτρηση. «Ήδη ζήτησα δύο ντιπέιτ, ένα με όλους τους αρχηγούς και ένα με τον κ. Τσίπρα. Του λέω από τώρα, όποτε θέλει, με όποιους όρους θέλει» ανέφερε. Συνεχίζοντας τον κατηγόρησε ότι είπε πολλά ψέματα που στοιχίζουν όμως στην χώρα. Έλεγε ότι θα σκίσει το μνημόνιο και τελικά έφερε το χειρότερο μνημόνιο. Σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας έχει πείσει τους πολίτες να προσέχουν την διάρκεια της διαπραγμάτευσης και όχι το αποτέλεσμα που ήταν κακό. Ρώτησε δε γιατί δεν έκανε εκλογές πριν το μνημόνιο αλλά κάνει αφού το έχει ψηφίσει. Σήμερα ο πολίτης έχει να συγκρίνει πεπραγμένα δικά μας με πεπραγμένα δικά μας. Μετεκλογικά δεν εφάρμοσε τίποτε από όσα υποσχόταν. Με ψέματα αντιμετώπισε και τις αποκαλύψεις για τα περί εξόδου από το ευρώ.

    «Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη αστάθεια και αβεβαιότητα, δεν αντέχει ανεύθυνους να παίζουν την χώρα στα ζάρια, χρειάζεται ειλικρίνεια, συνεννοήσεις, συναινέσεις και συμφωνίες των πολιτικών δυνάμεων ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε ότι εμείς βάλαμε πλάτη όποτε χρειάστηκε, είπαμε ναι στην Βουλή και μιλάμε με όλους» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Εκτεταμένη αναφορά έκανε στην σχέση του κ. Τσίπρα με τον κ. Βαρουφάκη θέτοντας ερωτήματα για το τι έγινε κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης και τι κρύβουν και οι δύο. Απαντώντας σε αιτιάσεις για το ύφος του λόγου του είπε ότι «δεν είμαι δήθεν όπως είναι αυτός και δεν θα πω ψέματα όπως είπε αυτός». Αναρωτιέται κανείς υπάρχουν ακόμη πολίτες που θέλουν να τον ακούνε και τον εμπιστεύονται; ρώτησε ο ίδιος.

    [04] Στις 629,08 μονάδες ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου με άνοδο 1,02%

    Ανοδικές τάσεις επικρατούν στη χρηματιστηριακή αγορά, όμως έχουν περιοριστεί τα υψηλά αρχικά κέρδη.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:30 διαμορφώνεται στις 629, 08 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,02%.

    Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 635,30 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 2,02%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 9,98 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,87%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,44%.

    Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (+5,43%), της Ελλάκτωρ (+4,80%), των ΕΛΠΕ (+3,90%), της Εθνικής (+3,63%) και της ΕΥΔΑΠ(+3,40%).

    Αντιθέτως πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank (-2,38%), της Coca Cola HBC (-1,05%) και της Lamda Development (-0,24%).

    Από τους επιμέρους δείκτες, πτώση σημειώνει μόνο ο δείκτης των Τροφίμων (-1,21%), ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες του Πετρελαίου (+2,81%), των Τραπεζών (+2,74%), των Κατασκευών (+2,37%) και του Εμπορίου(+2,25%).

    Ανοδικά κινούνται 54 μετοχές, 16 πτωτικά και 12 παραμένουν σταθερές.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Σφακιανάκης +20,00%, Forthnet +20,00%, ΑΝΕΚ (κο) +18,03% και Γ.Ε. Δημητρίου +16,67%.

    Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Κέκροψ -18,12%, ΑΕΓΕΚ (κο) -16,67%, Autohellas -9,27% και J&P 'Αβαξ -8,05%.

    [05] Στα 105,6 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη της ΔΕΗ στο πρώτο εξάμηνο

    Στα 105,6 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα μετά από φόρους κέρδη της ΔΕΗ το πρώτο εξάμηνο του 2015 από 96,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2014, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης: «μετά τη συμφωνία με τους δανειστές, η ΔΕΗ επεξεργάζεται και αναπροσαρμόζει την στρατηγική της, ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ως εταιρεία και όμιλος».

    Σε ότι αφορά στα οικονομικά στοιχεία, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 17% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο 2014, με το περιθώριο EBITDA να διαμορφώνεται σε 22% έναντι 19,3%.

    Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 2,8% στα 2.913,3 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στον κύκλο εργασιών περιλαμβάνεται ποσό ύψους 24,7 εκατ. ευρώ που αφορά στη συμμετοχή χρηστών του δικτύου για τη σύνδεσή τους σε αυτό, έναντι 32 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2014.

    [06] Κλείσιμο με άνοδο στα χρηματιστήρια σε Σανγκάη, Σεντζέν και Χονγκ Κονγκ

    Με μεγάλη άνοδο 5,34% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο της Σανγκάης. Ο δείκτης Shanghai Composite σημείωσε κέρδη 156,30 μονάδων (+5,34%) για να διαμορφωθεί στις 3.083,59 μονάδες.

    Στο χρηματιστήριο της Σεντζέν, ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,33%, στις 1.752,21 μονάδες.Στο Χονγκ Κονγκ ο χρηματιστηριακός δείκτης Hang Seng έκλεισε με άνοδο 3,60% στις 21.838.54 μονάδες.

    [07] Βάσεις εισαγωγής: Ποιοι παράγοντες καθόρισαν τη γενική πτώση

    Περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά ήταν οι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση των φετινών βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στον βαθμό της δυσκολίας των θεμάτων, ο οποίος είναι και ο κύριος μοχλός ανόδου ή πτώσης των βάσεων, θα πρέπει να προστεθεί φέτος η νέα, αυστηρότερη ρύθμιση για τις μετεγγραφές, αλλά και μία σειρά από μη μετρήσιμα στοιχεία, όπως η οικονομική κρίση και η προοπτική εξόδου στην αγορά εργασίας.

    «Η συμπλήρωση των μηχανογραφικών συνέπεσε χρονικά με το δημοψήφισμα και το κλείσιμο των τραπεζών» παρατηρεί ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης. «Αυτή η κατάσταση δημιούργησε ένα άγχος στους γονείς, οδηγώντας εύλογα πολλούς από αυτούς να μην αφήσουν τα παιδιά τους να δηλώσουν σχολές σε άλλες πόλεις» προσθέτει.

    Ακόμη ένας μη μετρήσιμος παράγοντας ήταν η πτώση της ζήτησης για σχολές που σχετίζονται με επαγγέλματα, τα οποία χτυπήθηκαν ιδιαίτερα από την κρίση, όπως ο κατασκευαστικός κλάδος. Αυτή η τάση αποτυπώθηκε στις βάσεις των πολυτεχνικών σχολών, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις τις βάσεις στις σχολές των πολιτικών μηχανικών που κατρακύλησαν πάνω από 1.300 μόρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και πάνω από 1.400 μόρια στις άλλες πόλεις. «Αυτή η τόσο μεγάλη πτώση δεν δικαιολογείται από τα βαθμολογικά στοιχεία, αλλά από τις προοπτικές που ένιωθαν ότι είχαν οι υποψήφιοι σχετικά με την επαγγελματική αποκατάσταση» εξηγεί ο κ. Στρατηγάκης.

    [08] Έκλεισαν διασταυρώσεις στη Χαλκιδική οι μεταλλωρύχοι

    Έκλεισαν, στις έντεκα, τις διασταυρώσεις Στρατωνίου - Ιερισσού και Γοματίου - Πλανών, όπως είχαν προαναγγείλει, οι εργαζόμενοι των μεταλλείων Κασσάνδρας, διαμαρτυρόμενοι για το σταμάτημα των έργων σε Σκουριές και Ολυμπιάδα.

    Το κλείσιμο των δρόμων επηρεάζει όσους κινούνται οδικώς προς την Ιερισσό, την Ουρανούπολη, τα Νέα Ρόδα και τον 'Αθωνα, όπου η κυκλοφορία διεξάγεται μετ' εμποδίων λόγω της διαμαρτυρίας, καθώς οι μεταλλωρύχοι αποφάσισαν να ανοίγουν τους δρόμους, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να αποσυμφορείται η κίνηση.

    «Δεν είναι στην πρόθεσή μας να δημιουργήσουμε το παραμικρό πρόβλημα, ούτε στους άγιους πατέρες τους αγιορείτες, ούτε στους προσκυνητές, ούτε και στους επισκέπτες της περιοχής. Μοιράζουμε φυλλάδια με ενημερωτικό υλικό για να ενημερωθεί ο κόσμος» δήλωσε ο πρόεδρος των εργατοτεχνιτών των μεταλλείων Κασσάνδρας Γιώργος Χατζής.

    «Σκοπός μας είναι να ενημερώσουμε και να διαμαρτυρηθούμε κι όχι να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο, δε το θέλουμε αυτό» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων στις στοές των μεταλλείων Κασσάνδρας, Χρήστος Ζαφειρούδας.

    Οι μεταλλωρύχοι σκοπεύουν να παραμείνουν στα σημεία ως τις τέσσερις το απόγευμα. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η παραμονή συναδέλφων τους, υπογειτών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, μέσα στις στοές της Ολυμπιάδας.

    [09] Σε εξέλιξη δύο πυρκαγιές στην Κεφαλονιά

    Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις στην Κεφαλονιά. Η πρώτη πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς τα ξημερώματα στο τοπικό διαμέρισμα Νύφη της περιοχής Θηνιάς, έχει ήδη καταφέρει να κάψει περισσότερα από 50 στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ στο σημείο βρίσκονται δύο οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας με δέκα πυροσβέστες και μία υδροφόρο του δήμου.

    Η δεύτερη πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί, στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, έχει καταφέρει ήδη να τυλίξει στις φλόγες της περισσότερα από 150 στρέμματα δασικής έκτασης , ενώ στη μάχη με τη φωτιά βρίσκονται έντεκα πυροσβέστες και υπάλληλοι του δήμου με υδροφόρες.Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Ιονίων Νήσων, Ευθύμιος Γεωργακόπουλος άγνωστα παραμένουν τα αίτια και των δύο πυρκαγιών», ενώ όπως τόνισε «οι πυροσβέστες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα, που ξέσπασε σε δύο μέτωπα».

    Στην επιχείρηση περιορισμού και κατάσβεσης των δύο πυρκαγιών συμμετέχουν από αέρος και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα πετζετέλ, καθώς και έναν ελικόπτερο.

    [10] Ολοκληρώνεται η διαδικασία των διερευνητικών εντολών

    Στον δρόμο προς τις κάλπες οδηγείται η χώρα, - με ανοιχτή ακόμη την ημερομηνία των εθνικών εκλογών- καθώς λήγει σήμερα η διαδικασία των διερευνητικών εντολών προς τα κόμματα της βουλής για την πιθανότητά σχηματισμού κυβέρνησης.

    Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης παραδίδει εντός της ημέρας την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και έτσι ανοίγει ο δρόμος για τη διενέργεια των εθνικών εκλογών στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με πιθανότερη ημερομηνία της 20ηΣεπτεμβρίου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών θα αποφασίσει πότε θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές. Άγνωστο πάντως παραμένει ακόμη αν ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών πριν από την οριστική προσφυγή στις κάλπες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 August 2015 - 10:32:16 UTC