Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Κουτσούμπας: Αποδείχτηκαν λόγια του αέρα τα σαγηνευτικά συνθήματα «πρώτη φορά αριστερά»
  • [02] Περιοδεία Π. Λαφαζάνη σε Πιερία, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική
  • [03] Λ. Κατσέλη στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: Η Εθνική Τράπεζα στηρίζει τη ΔΕΘ
  • [04] Π. Καμμένος: Η αγορά θα ξαναπάρει μπροστά
  • [05] Πρόεδρος ΟΛΘ: Σε εξέλιξη η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, ενώ συνεχίζεται η κερδοφορία
  • [06] Σε εξέλιξη φωτιά στο Ελληνικό Γορτυνίας
  • [07] Διαμαρτυρία αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών στην 80ή ΔΕΘ
  • [08] Καθιερώνεται από τη Δευτέρα η «Ώρα του Πολίτη» σε όλα τα αστυνομικά τμήματα
  • [09] Εγκαινιάζεται στο Παλάτι των Ιπποτών της Ρόδου η έκθεση του Νίκου Φλώρου
  • [10] Μήνυμα Αβραμόπουλου: Η νέα κυβέρνηση να αντιμετωπίσει οικονομία και προσφυγικό με πνεύμα εθνικής συνεννόησης

  • [01] Δ. Κουτσούμπας: Αποδείχτηκαν λόγια του αέρα τα σαγηνευτικά συνθήματα «πρώτη φορά αριστερά»

    «Η κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται σήμερα επιβεβαιώνει την άκαμπτη στάση μας απέναντι στα μνημόνια και τις πολιτικές δυνάμεις που τα υπηρετούν. Επιβεβαιώνουν τις διαχρονικές μας εκτιμήσεις» υπογράμμισε χαρακτηριστικά από τη Λαμία ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στην αίθουσα του ΕΒΕ στη Λαμία,όπου παρουσίασε και το ψηφοδέλτιο του κόμματος στο νομό Φθιώτιδας.

    Ο κ.Κουτσούμπας έκανε λόγο για δικαίωση των θέσεων του Κ.Κ.Ε. τόσο του 2012 όσο και το 2015 σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ.«Το Γενάρη πολλοί εργαζόμενοι, λαϊκές οικογένειες είπαν να δοκιμάσουν την "πρώτη φορά αριστερά", με τα σαγηνευτικά συνθήματα, που αποδείχτηκαν όμως λόγια του αέρα?» υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας για να συμπληρώσει «όπως, λόγια του αέρα αποδείχτηκαν και τα συνθήματα και οι υποσχέσεις περί τιμωρίας της διαφθοράς, περί τέλους της ρουσφετολογίας και άλλα.Και αποδείχτηκαν ψεύτικα λόγια του αέρα, ακριβώς γιατί στηρίζονταν σε λάθος παραδοχές, σε λάθος πολιτικές προτάσεις» όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

    Σημείωσε με έμφαση ότι δικαιώθηκαν οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ σε σχέση με το δημοψήφισμα και πως αυτό χρησιμοποιήθηκε ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κράτησε χαμηλότερους τόνους σε επίπεδο χαρακτηρισμών από το παρελθόν.

    «Το 2010 από το "λεφτά υπάρχουν" του ΠΑΣΟΚ, φτάσαμε στο πρώτο βάρβαρο μνημόνιο. Το 2012, από το πρόγραμμα του Ζαππείου της ΝΔ και την καταψήφιση του πρώτου μνημονίου, φτάσαμε στο δεύτερο μνημόνιο που το ψήφισε μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Και σήμερα, το 2015, από το "θα σκίσουμε τα μνημόνια" του κ. Τσίπρα και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ φτάσαμε στο τρίτο μνημόνιο, παρεούλα με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ, τους ΑΝΕΛ.

    «Λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την κάλπη, νέες παγίδες στήνονται μπροστά στο λαό, για να τον πείσουν ότι έχει μία και μόνη επιλογή: Να επιλέξει ποιος θα υλοποιήσει το 3ο και φαρμακερό μνημόνιο» ανέφερε ο κ.Κουτσούμπας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εγκλώβισε το λαό με ψεύτικες ελπίδες». Τον κατηγόρησε,ακόμη,ότι εξυπηρετεί συστηματικά συγκεκριμένες μνημονιακές πολιτικές ενώ έκανε λόγο στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του για τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και την παραγωγική ανασυγκρότηση κάνοντας μια σύγκριση μεταξύ των θέσεων που εκφράζει το Κ.Κ.Ε. και αυτά που ισχύουν σήμερα. «Η επικαλούμενη από τα άλλα πολιτικά κόμματα παραγωγική ανασυγκρότηση έχει κεντρικό στόχο την εξυπηρέτηση των μονοπωλίων» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.Αναφερόμενος στη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη υπογράμμισε πώς «έρχεται τώρα να επαναλάβει το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ?».

    Ο γραμματέας της ΚΕ του Κ.Κ.Ε. προσπάθησε να φωτίσει και τα μετεκλογικά σενάρια καθώς προέβλεψε ότι θα υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας. Προσανατόλισε μάλιστα αυτή την κυβέρνηση συνεργασίας στην υλοποίηση πραβλέψεων του μνημονίου, όπως είπε και «των μέτρων που φέρνει αυτό».

    Επανέλαβε ότι αρκετοί πολιτικοί σχηματισμοί «είναι πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν αυτόν το σκοπό» όπως ανέφερε και σημείωσε με έμφαση ότι θα συνεχιστεί ο δρόμος επίθεσης στα λαϊκά στρώματα όπως και με τα προηγούμενα μνημόνια. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας καυτηρίασε τις θέσεις που εκφράζουν τα υπόλοιπα κόμματα,κυρίως σε ό,τι αφορά την ετοιμότητα εφαρμογής του μνημονίου σημειώνοντας ότι σ' αυτή την προεκλογική περίοδο ακούστηκαν και ακούγονται αρκετά πράγματα που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν κάθε όριο.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας παρουσιάζοντας το ψηφοδέλτιο στη Φθιώτιδα στο οποίο ηγείται το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Κώστας Μπασδέκης έκανε λόγο για ένα αξιόμαχο ψηφοδέλτιο που κάθε μέρα δίνει μάχες μέσα στην κοινωνία και στο λαϊκό κίνημα. Στο ψηφοδέλτιο μετέχουν ακόμη ο γιατρός Βασίλης Αντωνιάδης, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Λαμίας και του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας. Ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος του σωματείου της ΛΑΡΚΟ και του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας, πρόεδρος Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, ο Σπύρος Μπούας, συνεργαζόμενος, αρχιτέκτων μηχανικός, ο Γιώργος Οικονόμου, πρόεδρος Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Φθιώτιδας, μέλος του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας, η Χρυσούλα Καψάλη, αγρότισσα, μέλος ΔΣ Συλλόγου ΟΓΕ Λαμίαςκαι η Ανδριάνα Μπαφούτσου, εκπαιδευτικός, μέλος ΔΣ Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Φθιώτιδας.

    Σημειώνεται ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας μαζί με όλους τους συγκεντρωθέντες κατέθεσαν λίγα λουλούδια στον ανδριάντα του 'Αρη Βελουχιώτη στην Πλ. Λαού της Λαμίας και στη συνέχεια επισκέφθηκε το εμπορικό κέντρο της πόλης και συνομίλησε με τους εμπόρους και τους κατοίκους της περιοχής με πολλούς από τους οποίους έχει προσωπική γνωριμία, αφού ο γραμματές του ΚΚΕ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λαμία.

    [02] Περιοδεία Π. Λαφαζάνη σε Πιερία, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

    Στην Πιερία περιοδεύει ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ το απόγευμα θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, για να πάρει μέρος σε διαδήλωση κατά της λιτότητας που διοργανώνουν συνδικάτα και φορείς.

    Χθες, σεσυνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ALPHA ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε πως«Η τρόικα είναι πολύ χειρότερη από χούντα».«Είναι πολύ χειρότερη» συνέχισε «διότι καθορίζει και τις τελευταίες λεπτομέρειες της ζωής μας. Ακόμα και το πότε θα ανοίξουν τα φαρμακεία ή το αν θα ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές θα το καθορίζει η τρόικα. Έχουμε φτάσει σε σημείο τέτοιας νεοαποικιοποίησης, ώστε το προτεκτοράτο να μην παίζει κανένα ρόλο και να μην έχει καμία αξία. Εκεί έχουμε καταντήσει πλέον. Συνώνυμο ταπείνωσης και αναξιοπρέπειας. Αυτή, δυστυχώς, είναι η κατάσταση» είπε.

    [03] Λ. Κατσέλη στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: Η Εθνική Τράπεζα στηρίζει τη ΔΕΘ

    Τη στήριξη της Εθνικής Τράπεζας στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης εξέφρασε η πρόεδρος της Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, με δήλωσή της στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, στη διάρκεια των εγκαινίων του περιπτέρου της ΕΤΕ στην 80ή ΔΕΘ.

    «Είμαστε εδώ, τα στελέχη της Τράπεζας, η διοίκηση της Τράπεζας, για να υποστηρίξουμε τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Οπως ξέρετε, η Εθνική Τράπεζα είναι επίσημος χορηγός της ΔΕΘ. Προσβλέπουμε σε αυτή τη συνεργασία. Είναι μια συνεργασία για το καλό και των δύο φορέων, αλλά και για το καλό της οικονομίας μας» είπε η κ. Κατσέλη.

    Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Λεωνίδας Φραγκιαδάκης υπογράμμισε: «Είμαστε περήφανοι για τη συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας στη Διεθνή Εκθεση. Είναι σημαντικός θεσμός και για την πόλη της Θεσσαλονίκης και για την Ελλάδα. Η Εθνική Τράπεζα στηρίζει και σαν θεσμός, αλλά και με τους ανθρώπους της».

    [04] Π. Καμμένος: Η αγορά θα ξαναπάρει μπροστά

    «Επισκεπτόμαστε σήμερα την αγορά,μια αγορά η οποία έχει υποστεί πολύ μεγάλη ζημία από τα capital controls, που κάποιοι επέβαλαν προκειμένου να χτυπήσουν την κυβέρνηση,αλλά έχουν υποστεί επίθεση και οι πολίτες, οι καταναλωτές» δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος μετά την επίσκεψή του στην Βαρβάκειο Αγορά.

    Τόνισε ότι «η πρώτη μέριμνα της κυβέρνησης που θα προκύψει την 21η του μηνός είναι να φέρει τη σταθερότητα. Να εγγυηθούμε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια που θα φέρουν την ελπίδα. Θα ξαναπάρει μπροστά η αγορά, θα υπάρχουν καταναλωτές και θα μπορέσουν και οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες να σταθούν ξανά στα πόδια τους». Ο κ.Καμμένος επισήμανε πως «είναι σημαντικό ότι θα πέσουν χρήματα στην οικονομία, τα οποία δεν θα πάνε στις τσέπες των διαπλεκόμενων, αλλά θα πέσουν στην πραγματική αγορά».

    [05] Πρόεδρος ΟΛΘ: Σε εξέλιξη η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, ενώ συνεχίζεται η κερδοφορία

    Βασικό πυλώνα ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας,χαρακτήρισε το λιμάνι ο πρόεδρος του ΟΛΘ ΑΕ, Γιάννης Παντής, λέγοντας ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία ιδιωτικοποίησης,ενώ συνεχίζεται και φέτος η κερδοφορία του οργανισμού.

    Στη διάρκεια των εγκαινίων του περιπτέρου του ΟΛΘ, στη Διεθνή Έκθεση, από τον υπηρεσιακό υπουργό υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Φίλιππο Τσαλίδη ο κ. Παντής είπε ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε μια κατάσταση που έχει θετικά στοιχεία και συμμετέχει ενεργά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

    Ερωτηθείς για την πρόσφατη απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με την οποία σε πρώτη φάση θα διατεθεί το 51% του ΟΛΘ ενώ το υπόλοιπο 16% θα το αποκτήσει ο πλειοδότης του διαγωνισμού σε πέντε χρόνια, εφόσον ολοκληρώσει τις απαιτούμενες επενδύσεις., κ. Παντής είπε: «Εμείς έχουμε άποψη. Νομίζω ότι θα βρεθούμε σε μια κατάσταση συντεταγμένα, προς μια πορεία που πρέπει να κάνουμε όλοι».

    [06] Σε εξέλιξη φωτιά στο Ελληνικό Γορτυνίας

    Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά που εκδηλώθηκε, στις 12 το μεσημέρι, από άγνωστη αιτία στο Ελληνικό Γορτυνίας. Η φωτιά λόγω και των καιρικών συνθηκών έλαβε διαστάσεις και καίει δασική έκταση με πουρνάρια, ενώ δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

    Μάχη με τις φλόγες δίνουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας με δεκατρία οχήματα, περί τους τριάντα πυροσβέστες και ρίψεις νερού κάνουν τρία αεροσκάφη PZL κι ένα ελικόπτερο, ενώ στο σημείο σπεύδουν προς ενίσχυση και άλλες πυροσβεστικές δυνάμεις.

    [07] Διαμαρτυρία αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών στην 80ή ΔΕΘ

    Διαμαρτυρία στην εμπορική πύλη της ΔΕΘ έκαναν συνδικαλιστές αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες, οι οποίοι άνοιξαν πανό, χωρίς να εμποδίζουν την είσοδο του κοινού στην 80ή Διεθνή Εκθεση.

    «Οχι» στην οικονομική τους εξαθλίωση διαδήλωσαν αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες, που διάλεξαν αυτό το συμβολικό τρόπο διαμαρτυρίας και όχι το συλλαλητήριο με πορεία, καθώς δεν υπάρχει εκλεγμένη κυβέρνηση για να διατυπώσουν τα αιτήματα τους.

    [08] Καθιερώνεται από τη Δευτέρα η «Ώρα του Πολίτη» σε όλα τα αστυνομικά τμήματα

    Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, καθιερώνεται σε μόνιμη βάση, απο την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, η «Ώρα του Πολίτη, των Φορέων και των Κοινωνικών Εταίρων», που εφαρμόζεται πιλοτικά εδώ και δύο μήνες, με πρωτοβουλία του τέως αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση.

    Η «Ώρα του Πολίτη» θα εφαρμόζεται πλέον σε εβδομαδιαία βάση και συγκεκριμένα, κάθε Δευτέρα, κατά τις ώρες 18.00-20.00, σε όλα τα αστυνομικά τμήματα της χώρας.

    Κατά τις συγκεκριμένες ώρες, οι διοικητές των αστυνομικών τμημάτων ή οι νόμιμοι αναπληρωτές τους, θα δέχονται τους πολίτες, φορείς και κοινωνικούς εταίρους της περιοχής ευθύνης τους, ύστερα από σχετική τηλεφωνική επικοινωνία για τον προγραμματισμό της συνάντησης, προκειμένου να συζητούνται απόψεις, να υποβάλλονται αιτήματα, παράπονα και να εκθέτονται προβληματισμοί και προτάσεις για θέματα που συνδέονται με τη δράση και το έργο της Αστυνομίας.

    [09] Εγκαινιάζεται στο Παλάτι των Ιπποτών της Ρόδου η έκθεση του Νίκου Φλώρου

    Εκατομμύρια πολύχρωμα κουτάκια αναψυκτικών γίνονται νήμα για τουαλέτες, ύφασμα για χιτώνες, ακόμα και φτερά αγγέλων, στα χέρια του εικαστικού Νίκου Φλώρου.Από σήμερα 5 Σεπτεμβρίου και για έναν μήνα, Έλληνες και ξένοι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα έργα και να επεξεργαστούν την εντυπωσιακή τεχνική του Έλληνα διεθνούς γλύπτη, στην έκθεσή του στο «Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών» στην Ρόδο.

    Πρόκειται για πέντε ανάγλυφους πίνακες μεγάλων διαστάσεων ( φτάνουν έως και 5,5 μ.ύψος και 3μ. πλάτος ) ,εμπνευσμένους από τις φιγούρες του Ελ Γκρέκο. Τους δύο πίνακες είχε παρουσιάσει ο Νίκος Φλώρος στην Αγ. Πετρούπολη, την περασμένη χρονιά, στο Κρατικό Μουσείο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ισαάκ, μια έκθεση που προσέλκυσε αναρίθμητους επισκέπτες.

    « Ένιωσα τεράστια ευθύνη να δημιουργήσω έργα- φόρο τιμής στον Γκρέκο, με τον πιο ταπεινό τρόπο, μ' ένα υλικό ποπ αρτ. Και στη συνέχεια να εκτεθούν μέσα στο ναό ενός τόσο θρησκευόμενου λαού όπως οι Ρώσοι» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Φλώρος αλλά παραδέχεται ότι του αρέσουν οι προκλήσεις.Και αισθάνεται συγκίνηση κι ευγνωμοσύνη με το γεγονός ότι η έκθεση της Ρόδου θα μεταφερθεί μετά το τέλος της, στο σπίτι-Μουσείο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, στο Τολέδο. « Νιώθω ευγνώμων για την τεράστια τιμή που μου γίνεται» σχολιάζει ο ίδιος.« Γιατί φανταστείτε, δίπλα στα έργα του μεγάλου Κρητικού, θα εκτεθούν τα δικά μου, 400 χρόνια μετά τον θάνατο του Γκρέκο».

    [10] Μήνυμα Αβραμόπουλου: Η νέα κυβέρνηση να αντιμετωπίσει οικονομία και προσφυγικό με πνεύμα εθνικής συνεννόησης

    Ανοίγει ο δρόμος για την άμεση καταβολή 33 εκατομμυρίων ευρώ έως τις 15 Σεπτεμβρίου,προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την έκτακτη κατάσταση της μαζικής εισροής προσφύγων. Όπως ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τα θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη συνάντησή του με την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου τα χρήματα αυτά αποτελούν μέρος των 450 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την Ελλάδα. Θα ακολουθήσει ακόμη περισσότερη χρηματοδότηση με βάση το έργο που παράγεται, είπε ο κ. Αβραμόπουλος ο οποίος έστειλε μήνυμα πως τα μεγάλα ζητήματα της οικονομίας και του προσφυγικού-μεταναστευτικού δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση και γι΄αυτό η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου πρέπει να τα αντιμετωπίσει με σύνεση, υπευθυνότητα και σε πνεύμα εθνικής συνεργασίας.

    Η κυβέρνηση κάνει κάθε προσπάθεια ώστε τα μέτρα που αποφασίστηκαν να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό, είπε από την πλευρά της η υπηρεσιακή πρωθυπουργός και τόνισε ότι η Ελλάδα αναμένει και αξιώνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη συνέχεια της στήριξης στην Ελλάδα γιατί η ελληνική πολιτεία δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει τις συνεχώς αυξανόμενες εισροές προσφύγων και μεταναστών.

    Ο διάλογος:

    «Κύριε Επίτροπε, η κυβέρνησή μας κάνει κάθε προσπάθεια ώστε τα μέτρα αυτά τα οποία απεφασίσθησαν σε συνέχεια των ήδη αποφασισθέντων μέτρων, να υλοποιηθούν με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο» ανέφερε υποδεχόμενη στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου. «Βεβαίως, θα πρέπει να πω ότι αναμένουμε και αξιώνουμε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο. Αναμένουμε τη συνέχιση της βοήθειας η οποία ήδη υπάρχει και την οικονομική και την υλικοτεχνική,αλλά και την ηθική στήριξη των ευρωπαίων εταίρων στο μεγάλο αυτό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η ελληνική πολιτεία με τις συνεχώς αυξανόμενες εισροές των προσφύγων και των μεταναστών. Ζήτημα, το οποίο όπως κατανοείτε δεν είναι δυνατόν μόνη να αντιμετωπίσει η ελληνική πολιτεία χωρίς την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε η κ.Θάνου.

    Αμεσα η καταβολή των 33 εκατ.ευρώ

    «Κυρία Πρόεδρε, χθες είχα την ευκαιρία να δηλώσω δημόσια για ακόμη μια φορά ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, η Ευρώπη είναι κοντά της και συμφωνώ με αυτά που είπατε», ανέφερε ο κ.Αβραμόπουλος και ενημέρωσε την πρωθυπουργό ότι «είναι θέμα τεσσάρων-πέντε ημερών, με την ολοκλήρωση αυτής της πρώτης φάσης συνεργασίας μας, την ανακοίνωση της διαχειριστικής αρχής μέχρι τις 14 του μηνός και τα υπόλοιπα που αποφασίσαμε με τους συναρμόδιους υπουργούς,να ανοίξει ο δρόμος για άμεση καταβολή καταρχήν 33 εκατομμυρίων ευρώ στις 15 Σεπτεμβρίου και από εκεί και πέρα συνεχίζεται η καταβολή των υπόλοιπων ποσών,αλλά και εκείνων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων. Το συνολικό ποσό είναι της τάξεως των 450 εκατομμυρίων ευρώ περίπου και βέβαια θα ακολουθήσει ακόμη περισσότερη χρηματοδότηση με βάση όμως το έργο που παράγεται. Και το έργο που παράγεται είναι στα χέρια δημόσιων και διοικητικών αρχών που και τις ενθαρρύναμε και τους αναγνωρίσαμε το σημαντικό ρόλο που επιτελούν, κυρίως τα στελέχη του Λιμενικού και της Αστυνομίας, αλλά και με την τεχνική βοήθεια και την ενίσχυση των ελληνικών υπηρεσιών, με προσωπικό από άλλες ευρωπαϊκές χώρες,αλλά και με μέσα που αυτές θα διαθέτουν στα πλαίσια της αλληλεγγύης, που όπως γνωρίζετε ως διαπρεπής νομικός δεν είναι μόνο ηθική έννοια αλλά και νομική διότι προκύπτει μέσα από τις συνθήκες της ΕΕ».

    «Στόχος και της ελληνικής κυβέρνησης, τουλάχιστον αυτής της βραχύβιας κυβέρνησης η οποία μέσα στα στενά πλαίσια των αρμοδιοτήτων της είναι η υπηρεσιακή κυβέρνηση, στόχος λοιπόν της κυβέρνησης αυτής είναι αφενός μεν να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε όλη αυτή τη βοήθεια η οποία έρχεται από την ΕΕ, ώστε και οι τοπικές κοινωνίες να μπορέσουν να ελαφρυνθούν από αυτό το βάρος που υφίστανται,αλλά και συγχρόνως μέσα στο γενικότερο ελληνικό πνεύμα του αλτρουισμού και της αλληγεγγύης να μπορέσουμε να διευκολύνουμε και όλους αυτούς τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι εισρέουν στη χώρα μας», είπε ακόμη η υπηρεσιακή πρωθυπουργός.

    Κλείνοντας αυτή τη συνομιλία, ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έσπευσε να υπογραμμίσει: «Εύχομαι με την καρδιά μου, πλέον ως έλληνας πολίτης, η κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτές τις εκλογές να αντιμετωπίσει αυτά τα μεγάλα ζητήματα και τα ζητήματα της οικονομίας, και του προσφυγικού και μεταναστευτικού, με σύνεση και υπευθυνότητα και σε πνεύμα εθνικής συνεννόησης και συνεργασίας γιατί, θα συμφωνήσετε μαζί μου, ότι και τα δύο αυτά μεγάλα ζητήματα δεν προσφέρονται για στενόμυαλες κομματικές αντιπαραθέσεις».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 5 September 2015 - 12:32:10 UTC