Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Αναγκαία η ενίσχυση των αγροτών
  • [02] Φ. Γεννηματά: Στείρα και άνευ ουσίας η αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ
  • [03] Β. Μεϊμαράκης: Πάνω απ' όλα η Ελλάδα
  • [04] Κατά χιλιάδες φθάνουν οι πρόσφυγες σε Αυστρία και Γερμανία
  • [05] Μ. Ρέντσι: Η Ιταλία δεν αποτελεί, πλέον, πρόβλημα για την Ευρώπη
  • [06] ΗΠΑ: Ανησυχία για στρατιωτικές κινήσεις της Μόσχας στη Συρία
  • [07] Επεισόδια στο λιμάνι της Μυτιλήνης
  • [08] Εξαρθρώθηκε οργάνωση που εισήγαγε μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης
  • [09] Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή σε επτά νομούς
  • [10] Yπό μερικό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στη Σητεία
  • [11] Αλ. Τσίπρας: Ξεμπερδεύουμε οριστικά με το παλιό
  • [12] Συλλαλητήρια συνδικάτων στη Θεσσαλονίκη
  • [13] Ιδανική πρεμιέρα για την Εθνική, 85-65 την ΠΓΔΜ

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Αναγκαία η ενίσχυση των αγροτών

    Το χωριό Φελλί Γρεβενών επισκέφθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Σταύρος Θεοδωράκης, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί στη Μακεδονία.

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού έτυχε θερμής υποδοχής από τους κατοίκους της περιοχής και στην συνέχεια μαζί με 40 κτηνοτρόφους που είχαν έρθει από όλη την βόρεια Ελλάδα επισκέφθηκε βοσκότοπους και στάνες, άκουσε τα προβλήματα και συζήτησε μαζί τους τις λύσεις που προτείνει το Ποτάμι.

    Μιλώντας σε τοπικοά μέσα ενημέρωσης, μετά το τέλος της επίσκεψής του, ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου, σημειώνοντας ότι «αν δεν ενισχύσουμε αυτούς τους ανθρώπους, η Ελλάδα θα είναι πάντα σκυφτή και με το χέρι απλωμένο για δανεικά. Αν δηλαδή συνεχίσουμε, το τραπέζι μας να έχει εισαγόμενη τομάτα, να έχει εισαγόμενο κρέας, να έχει εισαγόμενο γάλα, πάντα θα ζούμε παρακαλώντας τους Γερμανούς, τους Γάλλους, να μας ελεήσουν. Εμείς λοιπόν έχουμε ένα άλλο μοντέλο». Στην συνέχεια παρουσίασε την πρόταση του Ποταμιού για χαμηλή φορολογία σε ομάδες παραγωγών και συναιτερισμούς.

    [02] Φ. Γεννηματά: Στείρα και άνευ ουσίας η αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

    Για απόπειρα δημιουργίας ενός κακέκτυπου δικομματισμού και μίας στείρας και άνευ ουσίας αντιπαράθεσης που δεν απαντά στην αγωνία του ελληνικού λαού για σταθερότητα, κατηγόρησε τους Αλέξη Τσίπρα και Ευάγγελο Μεϊμαράκη, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, από την Αλεξανδρούπολη, όπου πραγματοποίησε απόψε το βράδυ προεκλογική ομιλία στο Επιμελητήριο της πόλης.

    «Απευθυνόμαστε στα αισθήματα και στη λογική, στα βιώματα και στη θέληση. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού απαιτεί απ? τα πολιτικά κόμματα να συνεννοηθούν, να συνεργαστούν, για να μπορέσουμε επιτέλους ν? αφήσουμε οριστικά πίσω τα μνημόνια . Διεκδικούμε την ψήφο και την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη για να αναδειχθεί μία τρίτη δύναμη που θα υποχρεώσει τους δύο δήθεν μονομάχους να συνεργαστούν. Να μη δραπετεύσει κανείς» ανέφερε η κα Γεννηματά.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη σημαντικότερη αλλαγή που έχει συντελεσθεί στο ΠΑΣΟΚ και που είναι ικανή να πείσει τους πολίτες να ανταποκριθούν στο κάλεσμά της για ψήφο εμπιστοσύνης στις επικείμενες εκλογές, η κα Γεννηματά τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ γύρισε σελίδα μετά από το συνέδριό του: «Έχει κάνει μία νέα αρχή. Έχουμε κάνει μία ανανέωση παντού, στα στελέχη, στα ψηφοδέλτια. Εμείς έχουμε ομάδα με γνώση και εμπειρία. Οι πολίτες μπορούν να μας εμπιστευθούν γιατί ξέρουν ότι μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφαλή πορεία της χώρας μέσα στο ευρώ. Ξέρουμε να διαπραγματευτούμε ξανά αυτό το σκληρό μνημόνιο, να πετύχουμε τη νέα αναδιάρθρωση του χρέους, που απαιτείται πλέον μετά από την επτάμηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες γνωρίζουν πια ποιοι τους έλεγαν, κούφιες υποσχέσεις. Ποιοι τους έλεγαν ψέματα και στα Ζάππεια και στη Θεσσαλονίκη. Το μνημόνιο αντιμνημόνιο ανήκει οριστικά στο παρελθόν . Η εθνική γραμμή ήταν πάντα μία για την Ελλάδα: Η παραμονή στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη ως ισότιμο μέλος και είναι η εθνική γραμμή που χάραξε το ΠΑΣΟΚ από το 2010».

    [03] Β. Μεϊμαράκης: Πάνω απ' όλα η Ελλάδα

    «Πάνω από όλα η Ελλάδα» διακήρυξε ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου στην Λάρισα και κάλεσε τους ψηφοφόρους να ακούσουν όλα τα κόμματα να κρίνουν και να συγκρίνουν.

    «Εμείς θέλουμε να μας ακούσουν. Να ακούσουν όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να μας κρίνουν και να μας συγκρίνουν. Να κρίνουν και να συγκρίνουν όμως και αυτά που έλεγε ο Τσίπρας το Γενάρη πριν από τις εκλογές με όσα έκανε στους επτά μήνες που έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης και ρώτησε:«Ποιο κόμμα δείχνει αξιοπιστία, ποιο κόμμα μπορούν να εμπιστευτούν»; Ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι εάν οι πολίτες συγκρίνουν τα κόμματα, «αν αυτό γίνει η ΝΔ θα είναι πρώτη στην προτίμηση όλων των Ελλήνων». Συνέχισε λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει ξανά κανένας και καμιά, θύμα του λαϊκισμού, του φανατισμού και της λάσπης: «Εμείς τους θέλουμε όλους γιατί η ΝΔ υπηρετεί την ενότητα των Ελλήνων. Πρόοδος δεν είναι εμμονή σε χρεοκοπημένες ιδεοληψίες, δεν είναι ο λαϊκισμός, αλλά η υπευθυνότητα».

    Ζήτησε από τους ψηφοφόρους να δώσουν δύναμη στη Νέα Δημοκρατία για να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση με προοπτική τετραετίας και διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι η ΝΔ μπορεί με ένα σχεδιασμό να βοηθήσει ώστε να βγούμε από την κρίση, ενώ προειδοποίησε ότι τα επόμενα δύο χρόνια είναι κρίσιμα. Δεσμεύτηκε δε, ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να δεχθεί τα επώδυνα μέτρα για τους αγρότες

    [04] Κατά χιλιάδες φθάνουν οι πρόσφυγες σε Αυστρία και Γερμανία

    Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες προερχόμενοι από την Ουγγαρία, έφθασαν σήμερα στην Αυστρία και τη Γερμανία. Η κρίση θα έχει διάρκεια και "πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια ", προειδοποιούν ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

    "Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δραματικό γεγονός. Η κρίση είναι εδώ και θα έχει διάρκεια", δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι έπειτα από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο.

    Τουλάχιστον 500 άνθρωποι εγκλωβισμένοι εδώ και πολλές ημέρες στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης Κελένι ξεκίνησαν σήμερα νέα πορεία για να διασχίσουν την απόσταση των 175 χιλιομέτρων μέχρι τα σύνορα με την Αυστρία.

    Χθες, 1.200 άνθρωποι ξεκίνησαν την ίδια πορεία με τα πόδια αναγκάζοντας τις ουγγρικές αρχές να επιστρατεύσουν πούλμαν για να μεταφέρουν πολλές χιλιάδες στα αυστρο-ουγγρικά σύνορα. Ομως σήμερα η ουγγρική αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξουν άλλα πούλμαν για τους πρόσφυγες.

    Η Αυστρία που περίμενε την άφιξη 10.000 ανθρώπων και η Γερμανία που υπολόγιζε 7.000 αφίξεις, συμφώνησαν να υποδεχθούν άνδρες, γυναίκες και παιδιά, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από την Συρία.

    "Κάθομαι στα σύνορα και κοιτάζω. Η ροή συνεχίζεται", δήλωσε ο Χανς Πέτερ Ντόσκοζιλ, αρχηγός της αστυνομίας του κρατιδίου του Μπούργκενλαντ της Αυστρίας, περιγράφοντας σκηνές εξόδου της μεγαλύτερης μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη από τον Β' παγκόσμιο πόλεμο.

    Μέχρι αργά το απόγευμα η Αυστρία είχε ήδη υποδεχθεί και καταγράψει 6.500 ανθρώπους. Στον σταθμό της Βιένης ένας στρατός εθελοντών υποδεχόταν τους πρόσφυγες με τρόφιμα, ποτά, σαπούνια και σιδηροδρομικά εισιτήρια.

    Στη Γερμανία, οι πρόσφυγες έφθαναν κατά εκατοντάδες στον σταθμό του Μονάχου και μεταφέρονταν σε κέντρα υποδοχής της πόλης, ενώ τρένα με πρόσφυγες αναμένονταν και στην Φρανκφούρτη και τη Θουριγγία.

    "Επειτα από αναρίθμητα παραδείγματα επονείδιστης μεταχείρισης των προσφύγων και των μεταναστών από τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη, είναι ανακουφιστικό να βλέπεις επιτέλους μια στάλα ανθρωπιάς. Αλλά δεν έχει τελειώσει, τόσο στην Ουγγαρία όσο και στην Ευρώπη".

    Η Ουγγαρία έχει γίνει στόχος σφοδρών επικρίσεων για την μεταχείριση που επιφυλάσσει στους πρόσφυγες και μετανάστες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιζάρτο απάντησε σήμερα το πρωί στις επικρίσεις αυτές λέγοντας: "Αυτό που συνέβη στην Ουγγαρία από τη χθεσινή νύκτα είναι η συνέπεια, πρώτα από όλα, της αποτυχίας της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Στο διπλωματικό πεδίο, στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας απηύθυνε έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση "να ανοίξει τα μάτια".

    Οι Ευρωπαίοι πασχίζουν να διαχειρισθούν από κοινού την τύχη τουλάχιστον 366.00 ανθρώπων που έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Περί τους 2.800 έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτό το ταξίδι.

    Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάλεσε χθες την Ευρωπαϊκή Ενωση να αποφασίσει την κατανομή τουλάχιστον 200.000 αιτούντων άσυλο μεταξύ των χωρών μελών της, ενώ η Ευρωπαϊκή επιτροπή θα προτείνει την ερχόμενη εβδομάδα στα 28 κράτη μέλη την υποδοχή 120.000 προσφύγων.

    [05] Μ. Ρέντσι: Η Ιταλία δεν αποτελεί, πλέον, πρόβλημα για την Ευρώπη

    «Η Ιταλία δεν αποτελεί, πλέον, πρόβλημα για την Ευρώπη» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι στο οικονομικό φόρουμ του ιδρύματος Αμπροζέττι, στην λίμνη του Κόμο.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση και στην πορεία της χώρας του, πρόσθεσε: «είμαστε σαν έναν ποδηλάτη που είχε μείνει πίσω, με σημαντική καθυστέρηση, αλλά κατάφερε να ξαναφτάσει τους υπόλοιπους αθλητές. Βέβαια, δεν μας αρκεί, δεν μπορούμε να θεωρηθούμε ικανοποιημένοι, διότι οι ποδηλάτες αυτοί, προχωρούν με χαμηλή ταχύτητα».

    Ο Ρέντσι υπογράμμισε, παράλληλα, ότι «μέσα σε έναν χρόνο η κυβέρνησή του ενέκρινε την μεταρρύθμιση του εργασιακού, ενώ η Γερμανία, για τις ίδιες αλλαγές, χρειάστηκε τρία χρόνια».

    Παραδέχθηκε, επίσης, ότι «επαναδημιουργήθηκε μόνο το ένα τρίτο των θέσεων εργασίας που χάθηκε με την κρίση, αλλά το ότι οι προσλήψεις έγιναν στην Κάτω Ιταλία μας δείχνει ότι είμαστε σε σωστό δρόμο».

    [06] ΗΠΑ: Ανησυχία για στρατιωτικές κινήσεις της Μόσχας στη Συρία

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι τηλεφώνησε σήμερα στον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για να του εκφράσει την ανησυχία της Ουάσινγκτον για στρατιωτικές κινήσεις της Μόσχας στη Συρία, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    "Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ξεκάθαρα ότι εάν οι σχετικές πληροφορίες είναι ακριβείς, οι ενέργειες αυτές είναι πιθανόν να προκαλέσουν κλιμάκωση της σύρραξης", αναφέρεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Η ανακοίνωση που είχε εκδοθεί για την ίδια τηλεφωνική συνομιλία νωρίτερα στη Μόσχα ανέφερε ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν σήμερα τηλεφωνική συνομιλία "με αμερικανική πρωτοβουλία" και κατά τη διάρκειά της "συζητήθηκαν διάφορες πτυχές της κατάστασης στη Συρία, καθώς και οι στόχοι της εκστρατείας κατά του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων".

    Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τη "συνεργασία" της Μόσχας με την Ουάσινγκτον "με στόχο την υποστήριξη των προσπάθειών του ΟΗΕ για την προώθηση μίας πολιτικής διαδικασίας στη Συρία", σύμφωνα με τη ρωσική ανακοίνωση.

    [07] Επεισόδια στο λιμάνι της Μυτιλήνης

    Επεισόδια σημειώθηκαν στο λιμάνι της Μυτηλήνης το βράδυ του Σαββάτου. Περίπου 500 πρόσφυγες Αφγανοί αφού πραγματοποίησαν διαδήλωση στο λιμάνι, κατευθύνθηκαν προς το πλοίο "Tera Jet" και κατέλαβαν τον καταπέλτη, απαιτώντας να επιβιβαστούν και να ταξιδέψουν για τον Πειραιά ενώ ακόμη δεν έχει γίνει η ταυτοποίησή τους και δεν έχουν εφοδιαστεί με τα απαραίτητα έγγραφα. Η κίνησή τους προκάλεσε την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας που τους απομάκρυναν. Κατά την διάρκεια των συμπλοκών τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα που μεταφέρθηκαν για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε τεράστιο καταυλισμό έχουν μετατραπεί οι δημόσιοι χώροι της Μυτιλήνης

    Ο δήμαρχος Λέσβου απειλεί με αποχή από τις εκλογές αν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα των προσφύγων

    [08] Εξαρθρώθηκε οργάνωση που εισήγαγε μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης

    Εξαρθρώθηκε, από τη Δίωξη Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με το Γραφείο D.E.A. της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, τη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λ.Σ- ΕΛ.ΑΚΤ και το Σ.Δ.Ο.Ε, εγκληματική οργάνωση διεθνικού χαρακτήρα, που μετέφερε δια θαλάσσης, μέσα σε εμπορευματοκιβώτια, σημαντικές ποσότητες κοκαΐνης, από τη Νότια Αμερική στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Ειδικότερα, συνελήφθησαν, μετά από ευρεία αστυνομική επιχείρηση, στον Ασπρόπυργο και στο κέντρο της Αθήνας, τρία μέλη της οργάνωσης, ένας ημεδαπός, ένας υπήκοος Γουϊάνας και ένας Ολλανδός, ηλικίας 38, 48 και 38 ετών αντίστοιχα, ενώ κατασχέθηκε σημαντική ποσότητα κοκαΐνης, βάρους 27 κιλών και 170 γραμμαρίων.

    Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

    [09] Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή σε επτά νομούς

    Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για αύριο Κυριακή στους νομούς Μαγνησίας, Λάρισας, Βοιωτίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Αττικής και Κορινθίας.

    Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    [10] Yπό μερικό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στη Σητεία

    Yπό μερικό έλεγχο τέθηκε απόψε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ από άγνωστη αιτία κοντά στο χωριό Σκορδίλο του δήμου Σητείας Λασιθίου.

    Η πυρκαγιά λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Παρά την ολονύχτια μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων το πρωί συνέχιζε το καταστροφικό της έργο. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχυθήκαν με πάνω από 20 οχήματα και 35 πυροσβέστες και το πρωί πήρε μέρος στην κατάσβεση ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο, ενώ στη συνέχεια μετέβη στην περιοχή και δεύτερο, που έκαναν συνέχεις ρίψεις νερού.

    Η μάχη με τις φλόγες συνεχίσθηκε καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ τέθηκε υπό μερικό έλεγχο .

    Η πυρκαγιά δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές ή αγροικίες, παρά το γεγονός ότι έχει εκδηλωθεί κοντά σε χωριά και το μέτωπο της ήταν ιδιαίτερα μεγάλο.

    Από την φωτιά έχουν καταστραφεί καλλιέργειες, δασικές και χορτολοβαδικές εκτάσεις .

    [11] Αλ. Τσίπρας: Ξεμπερδεύουμε οριστικά με το παλιό

    «Μόνοι μας και όλοι τους, όπως και πριν, και τώρα θα νικήσουμε και με διαφορά», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από την πλατεία της Καισαριανής, καλώντας τον λαό να εμπιστευτεί αυτόν που στάθηκε όρθιος μαζί του, ζητώντας του να «ξεμπερδέψει με το παλιό και να το στείλει οριστικά στα συρτάρια της ιστορίας στις 20 Σεπτέμβρη», ζητώντας του να αποτρέψει το σχέδιο του «παλιού πολιτικού συστήματος» για αριστερή παρένθεση και να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν μαζί τη μάχη για την αλλαγή, με ορίζοντα τετραετίας.

    «Οι εκλογές», τόνισε, «είναι η ώρα της απόφασης για το ποιον δρόμο θα τραβήξει η χώρα και με ποιον οδηγό». Τις χαρακτήρισε πιο σημαντικές από εκείνες του Γενάρη, διότι αν επιστρέψει το παλιό, «δεν θα ξαναγυρίσει με το ωραίο χαμόγελο που μας παρουσιάζει για να μας παραπλανήσει, δεν θα γυρίσει με διάθεση συναίνεσης όπως δήθεν εμφανίζεται υποκριτικά, αλλά θα γυρίσει με διάθεση εκδικητικότητας». Υποστήριξε ότι αν το σχέδιο της αριστερής παρένεθσης γίνει πράξη, τα πράγματα για τις δυνάμεις της εργασίας, τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα επιδεινωθούν ραγδαία και το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών δεν θα επηρεάσει μόνο τα πράγματα στην Ελλάδα αλλά και τις επόμενες αναμετρήσεις στην Ευρώπη. Χαρακτήρισε τις εκλογές ως ιστορική ευκαιρία για τη χώρα, την Ευρώπη, την Αριστερά.

    Από την «πόλη των αγώνων της αριστεράς» ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε σε κάθε προοδευτικό, αριστερό, δημοκρατικό ψηφοφόρο, καλώντας τους να μην αφήσουν τους πιο ακραίους και συντηρητικούς κύκλους σε Ελλάδα και Ευρώπη να κάνουν πράξη αυτό που δεν κατάφεραν επί έξι μήνες που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αγωνιζόταν και έμεινε όρθια. Και τους κάλεσε να το κάνουν αυτό, όπως είπε, ακόμα κι αν είναι πικραμένοι πιστεύοντας ότι ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τη μάχη με εντιμότητα αλλά δεν την κέρδισε -«μια μάχη, όχι όμως τον πόλεμο»,τόνισε- ακόμα κι αν είναι απογοητευμένοι που «δεν μας νίκησαν τα κάπιταλ κοντρόλ και ο Σόιμπλε με το γκρέξιτ, αλλά οι δικές μας αδυναμίες, η αποχώρηση 30 αριστερών βουλευτών που έριξαν την πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς». Σημείωσε ότι «θα μπορούσαμε εύκολα κι εμείς να δραπετεύσουμε από τη σκληρή πραγματικότητα, να μη λερώσουμε τα χέρια μας, να μείνουμε άσπιλοι και αμόλυντοι», για να ρωτήσει: «αν όλοι εμείς δεν λερώσουμε τα χέρια μας για να γυρίσουμε τον τροχό της ιστορίας να ξελασπώσει ο τόπος, τότε ποιος θα το πράξει;».

    Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε όλους τους πολίτες, και όσους ταλαντεύονται ή είναι απογοητευμένοι, πικραμένοι, «να σφίξουμε τα δόντια, τη γροθιά, γιατί δεν θα αφήσουμε ανοικτούς λογαριασμούς με την ιστορία». Η αριστερά, τόνισε, δεν είναι μια σπίθα που έσβησε, δεν είναι μια παρένθεση διακυβέρνησης, η αριστερά θα είναι και την επόμενη τετραετία και θα βγάλει τον τόπο από τα μνημόνια.

    [12] Συλλαλητήρια συνδικάτων στη Θεσσαλονίκη

    Ολοκληρώθηκε στη Λεωφόρο Στρατού, στο ύψος της ΕΤ- 3, η καθιερωμένη πορεία των συνδικάτων, ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΘ - ΕΔΟΘ, που ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου, στην οδό Εγνατία, στο πλαίσιο της 80ης ΔΕΘ.

    Οι συμμετέχοντες, με κεντρικό σύνθημα: ?Βάζουμε φρένο στην ανεργία, τη φτώχεια και τη λιτότητα», απαίτησαν ?την αποκατάσταση των αδικιών των μνημονίων?. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν από το χώρο της συγκέντρωσης προς την οδό Βενιζέλου και στη συνέχεια στην παραλιακή Λεωφόρο Νίκης, η πορεία πέρασε μπροστά από το Λευκό Πύργο και το Δημαρχείο, πριν ολοκληρωθεί μπροστά από τις εγκαταστάσεις της κρατικής τηλεόρασης.

    Στην κορυφή της πορείας είχαν τεθεί οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία α της Χαλκιδικής, οι οποίοι σε κάποια στιγμή πραγματοποίησαν ολιγόλεπτη καθιστική διαμαρτυρία, μπροστά στο Λευκό Πύργο, χτυπώντας τα κράνη τους στην άσφαλτο και φωνάζοντας συνθήματα, ενώ με την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου εξαπέλυσαν αποδοκιμασίες κατά της ΕΤ-3.

    Στην κεντρική του ομιλία, στη συγκέντρωση, ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Π. Τσαραμπουλίδης, καταφέρθηκε ενάντια στις πολιτικές που ? όπως είπε - φέρνουν ύφεση και λιτότητα, αναφέρθηκε στα υψηλά ποσοστά ανεργίας στη Θεσσαλονίκη, εκτιμώντας ότι θα αυξηθούν περισσότερο μέχρι τα τέλη του χρόνου, ενώ τάχθηκε ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ΔΕΚΟ, μεταξύ των οποίων ο ΟΛΘ και η ΕΥΑΘ. Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα της διακοπής των έργων κατασκευής του μετρό, ενώ έκανε αναφορά και στα μεταλλεία της Χαλκιδικής. ?Δεν θα σταματήσουμε τους αγώνες μας μέχρι να μπει ένα τέλος. Ένα τέλος στις πλήρως λανθασμένες και επικίνδυνες πολιτικές που ασκούνται τα τελευταία 6 χρόνια», είπε.

    Νωρίτερα ολοκληρώθηκε και η πορεία του ΠΑΜΕ, η οποία ξεκίνησε από την πλατεία Αριστοτέλους. Χιλιάδες διαδηλωτές διέσχισαν την παραλιακή λεωφόρο Νίκης, έφθασαν στην πλατεία της ΧΑΝΘ, μπροστά από την πύλη της ΔΕΘ και στη συνέχεια ακολούθησαν τις οδούς Αγγελάκη και Εγνατία, μέχρι το άγαλμα του Βενιζέλου.

    [13] Ιδανική πρεμιέρα για την Εθνική, 85-65 την ΠΓΔΜ

    «Ποδαρικό με το δεξί» για την Εθνική Ανδρών στο Ευρωμπάσκετ 2015. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μόλις απέβαλε το άγχος της πρεμιέρας έλυσε τα... φρένα της επίθεσης στην τελευταία περίοδο και έφτασε άνετα στη νίκη με 85-65 επί της ΠΓΔΜ, στην πρώτη του υποχρέωση στον 3ο όμιλο, που φιλοξενείται στο Ζάγκρεμπ.

    Λάθη από την Εθνική και το ρεσιτάλ των παικτών της ΠΓΔΜ από τα 6.75 (τελείωσε με 12/30 τρίποντα) κράτησε ζωντανό το ενδιαφέρον του αγώνα μέχρι το 30΄, καθώς στον... επίλογο ανέλαβαν δράση η φροντ λάιν και η περιφέρεια της ελληνικής ομάδας και «καθάρισαν» με συνοπτικές διαδικασίες τον αγώνα. Ωστόσο, κάποια ξεσπάσματα των Ελλήνων διεθνών, καθώς και η έφεσή τους στη δημιουργία (23 ασίστ, 8 ο Καλάθης) συνέβαλαν ώστε οι παίκτες του Φώτη Κατσικάρη να αισθανθούν ελάχιστες φορές την... ανάσα των αντιπάλων. Πρώτος σκόρερ της Εθνικής και σταθερός στην επίθεση από το πρώτο τζάμπολ ο Πρίντεζης με 18 πόντους, ενώ τον ακολούθησε σε απόδοση ο Μπουρούσης με νταμπλ-νταμπλ σε πόντους (16) και ριμπάουντ (10). Πολύτιμη βοήθεια και από τον Σλούκα, ο οποίος σημείωσε 9 πόντους και έδωσε την απαραίτητη ενέργεια στην αλλαγή ρυθμού του αγώνα, όποτε του ζητήθηκε.

    Επόμενος αντίπαλος της Εθνικής η «οικοδέσποινα» του 3ου ομίλου, Κροατία (6/9, 22:00)

    Τα δεκάλεπτα: 16-23, 31-38, 50-59, 65-85

    Ο Νικ Καλάθης αποτέλεσε τον ιθύνοντα νου της Εθνικής στο πρώτο δεκάλεπτο, με τον γκαρντ του Παναθηναϊκού να δίνει ρεσιτάλ δημιουργίας (5 ασίστ), σκοραρίσματος (5 πόντοι) και άμυνας (1 κλέψιμο) στην ανατροπή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος από το 1-7 που βρέθηκε στο 3΄. Ο Καλάθης συνεργάστηκε άψογα με τη γραμμή ψηλών της Εθνικής (Κουφό, Μπουρούση, Πρίντεζη και Αντετοκούνμπο) και οι Έλληνες διεθνείς με επιμέρους σκορ 2-18 εκτόξευσαν τη διαφορά στο 7΄ στο +10 (9-19), για να μπουν στη δεύτερη περίοδο στο +7 (16-23).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 5 September 2015 - 20:32:15 UTC