Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέντευξη Τύπου του Π. Καμμένου στη ΔΕΘ, στις 12:00
  • [02] ΝΔ: Θετική η αποτίμηση της παρουσίας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην τηλεμαχία
  • [03] ΟΑΕΔ: Εργαστήρι «Ενεργοποίησης Ανέργων» στους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Κορίνθου
  • [04] Διευκρινίσεις για τον τρόπο επιβολής ΦΠΑ 23% από τις επιχειρήσεις ιδιωτικής εκπαίδευσης
  • [05] Πρόεδρος ΕΣΕΕ: Δεν δόθηκαν απαντήσεις «για τα δύσκολα προαπαιτούμενα της συμφωνίας»
  • [06] Επιβράβευση των συνεπών οικιακών καταναλωτών από τη ΔΕΗ
  • [07] Βέλγος ευρωβουλευτής προτείνει το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να στεγάσει πρόσφυγες
  • [08] Ο «πατέρας» του anti-virus McAfee, θα διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ
  • [09] Ο Μ. Σουλτς επέκρινε «την Ευρώπη των εγωιστών»
  • [10] Στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της ΝΔ
  • [11] Σε Άρτα και Ιωάννινα σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας
  • [12] Τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση
  • [13] Διεθνής επιστημονική ομάδα ζητά να προχωρήσει η γενετική τροποποίηση των ανθρωπίνων εμβρύων

  • [01] Συνέντευξη Τύπου του Π. Καμμένου στη ΔΕΘ, στις 12:00

    Την 80η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης επισκέπτεται, σήμερα, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

    Στις 12 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.

    [02] ΝΔ: Θετική η αποτίμηση της παρουσίας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην τηλεμαχία

    Θετική είναι η αποτίμηση που κάνουν στη ΝΔ για την παρουσία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη χθεσινοβραδινή τηλεμαχία. Από τη λεωφόρο Συγγρού μάλιστα χαρακτηρίζουν τον κ. Μεϊμαράκη ως τον νικητή της διαδικασίας καθώς, όπως λένε, κέρδισε τις εντυπώσεις. Στελέχη της ΝΔ επισημαίνουν πως ο πρόεδρος του κόμματος έδειξε έτοιμος να κυβερνήσει, ήταν σταθερός και μετρημένος δίνοντας σαφείς απαντήσεις, ενώ κατά τη διάρκεια της σφιχτής διαδικασίας κατάφερε, όπως τονίζουν, να αποδομήσει τον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο και χαρακτηρίζουν «αμυντικό και απολογητικό».

    Στη ΝΔ εκτιμούν, ακόμα, πως ο κ. Μεϊμαράκης κατάφερε να κερδίσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους με τη μετριοπάθειά του και τον πολιτικό του λόγο, απευθυνόμενος κυρίως στον κεντρώο χώρο. «Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ήταν ειλικρινής και δεν έχανε χρόνο όπως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Απαντούσα άμεσα και επί της ουσίας στις ερωτήσεις» τονίζει συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστηρίζοντας πως «ανέδειξε και το θέμα της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την αδυναμία του Αλεξη Τσίπρα να προσέλθει σε έναν επί της ουσίας διάλογο μαζί του».

    Στη ΝΔ πλέον δίνουν μεγάλη έμφαση στην παρουσία του προέδρου του κόμματος στη ΔΕΘ και στην ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς όπου και θα ανακοινωθεί το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ. Αύριο ο κ. Μεϊμαράκης θα επισκεφθεί τις Σέρρες.

    [03] ΟΑΕΔ: Εργαστήρι «Ενεργοποίησης Ανέργων» στους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Κορίνθου

    Με στόχο την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανέργους, ο ΟΑΕΔ προχωρά στη δημιουργία του Εργαστηρίου Ενεργοποίησης Κινητοποίησης Ανέργων στους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης και Κορίνθου.

    Μέσω των εργαστηρίων στους συμμετέχοντες θα παρέχεται ολοκληρωμένη βιωματική πληροφόρηση σχετικά με τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που υλοποιούνται από τον Οργανισμό, όπως Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσδιορισμού, Συμβουλή των Τεχνικών Αναζήτησης Εργασίας, Συμβουλευτική Ανάληψης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών, ενώ μετά τη διεξαγωγή του Εργαστηρίου οι ωφελούμενοι θα μπορούν να ενταχθούν σε ολοκληρωμένα προγράμματα συμβουλευτικής.

    Τα προγράμματα ξεκινούν στην Αθήνα στις 18/09 από τις 09:30 έως τις 15:00,στη Θεσσαλονική 16/09 και στην Κόρινθο στις 30/9 τις ίδιες ώρες.

    [04] Διευκρινίσεις για τον τρόπο επιβολής ΦΠΑ 23% από τις επιχειρήσεις ιδιωτικής εκπαίδευσης

    Διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις ιδιωτικής εκπαίδευσης σε ότι αφορά την έκδοση αποδείξεων και την απόδοση του ΦΠΑ προβλέπει απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου για το διάστημα της παράτασης που έχει ανακοινωθεί στην εφαρμογή του φόρου και έως ότου ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις από τη νέα κυβέρνηση για το θέμα αυτό.

    Έτσι, στην απόφαση προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις ιδιωτικής εκπαίδευσης μπορούν να εκδίδουν μέχρι 23 Οκτωβρίου συμπληρωματικά στοιχεία που αφορούν τον ΦΠΑ για το διάστημα από 20 Ιουλίου - ημερομηνία κατά την οποία βάση του νόμου προβλέπεται η εφαρμογή του φόρου - έως και 16 Οκτωβρίου. Επίσης θα μπορούν να υποβάλλουν εντύπως στη ΔΟΥ τροποποιητικές δηλώσεις με τα στοιχεία αυτά ως τις 30 Νοεμβρίου χωρίς να επιβαρύνονται με τόκους και πρόστιμα.

    [05] Πρόεδρος ΕΣΕΕ: Δεν δόθηκαν απαντήσεις «για τα δύσκολα προαπαιτούμενα της συμφωνίας»

    Δεν δόθηκαν απαντήσεις στο χθεσινό debate από τους πολιτικούς αρχηγούς «για τα δύσκολα προαπαιτούμενα, που θα ξεκλειδώσουν τις επόμενες δόσεις του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης.

    Συγκριμένα, ο κ. Κορκίδης επεσήμανε ότι: «η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, αναντίρρητα, έχει την υποχρέωση να νομοθετήσει μία σειρά από δύσκολα προαπαιτούμενα, που θα ξεκλειδώσουν τις επόμενες δόσεις του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος. Κατ' επέκταση, ένα από τα σημαντικότερα νομοσχέδια, μαζί με το ασφαλιστικό, που θα πρέπει επίσης να έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές της χώρας είναι και το φορολογικό. Ως εκ τούτου, χωρίς να παραβλέπουμε τις αναδρομικές φοροεπιβαρύνσεις 3,6 δισ. ευρώ, εντός του 2015, τουλάχιστον ευελπιστούμε ότι, ο «μετεκλογικός λογαριασμός» δεν θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, λόγω των καθυστερήσεων σχηματισμού κυβέρνησης, αφού θα καταστήσει δυσχερέστερη την αξιολόγηση της χρηματοδότησης, τη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών".

    Όπως πρόσθεσε ο κ.Κορκίδης, «το παρόν φορολογικό σύστημα για πρώτη φορά, κρίνεται απαραίτητο να μην κλειδώσει σε βάθος χρόνου, αλλά να παραμείνει ανοικτό, ώστε να διατηρηθεί η ευελιξία χαλάρωσης των φορολογικών μέτρων και της σταδιακής μείωσης των συντελεστών άμεσων και έμμεσων φόρων. Το φορολογικό περιβάλλον όπως έχει διαμορφωθεί το 2015 σε συνδυασμό με τον "μετεκλογικό λογαριασμό" που θα ξεπεράσει τα 11 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του χρόνου, είναι σαφές ότι δεν βοηθά την υγιή επιχειρηματικότητα. Μετά τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, λοιπόν, σίγουρα απαιτείται και η απομείωση των υπερβολικών φορολογικών απαιτήσεων του μνημονίου. Στο debate των πολιτικών αρχηγών, όμως, έχω να πω ότι κουβέντα δεν ακούστηκε για το πως και ποιός θα πληρώσει τελικά το...μάρμαρο».

    [06] Επιβράβευση των συνεπών οικιακών καταναλωτών από τη ΔΕΗ

    Τη νέα τιμολογιακή πολιτική της παρουσίασε σήμερα η ΔΕΗ στο Ηράκλειο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης.

    Κατά την εκδήλωση, ο γενικός Διευθυντής Εμπορίας της ΔΕΗ Λάζαρος Καραλάζος τόνισε ότι η νέα τιμολογιακή πολιτική στη μέση και χαμηλή τάση κινείται σε τρεις άξονες και, συγκεκριμένα: «Στην ανταμοιβή των οικιακών καταναλωτών που είναι συνεπείς στην εξόφληση των λογαριασμών τους για το 2015, στη μείωση των επαγγελματικών τιμολογίων των μεγάλων βιομηχανικών και εμπορικών εγκαταστάσεων στη μέση τάση και στη μείωση των επαγγελματικών τιμολογίων στη χαμηλή τάση για μεγάλους καταναλωτές».

    Ο κ. Καραλάζος επανέλαβε τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται, όπως αυτές είχαν ανακοινωθεί από τη ΔΕΗ και οι οποίες περιλαμβάνουν:

    - Δημιουργία Νέου Εταιρικού Τιμολόγιου με την ονομασία «Εταιρικό Τιμολόγιο-Corporate» με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές χρεώσεις για μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις και ομίλους που έχουν πανελλαδικά πολλά και διαφορετικά σημεία εξυπηρέτησης των πελατών τους.

    - Για πελάτες μέσης τάσης, επέκταση των ιδιαίτερα ανταγωνιστικών τιμολογίων ΒΜ1 και ΒΜ2 που αφορούν μεγάλες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις με ετήσιες καταναλώσεις ανά παροχή άνω των 13GWh και στις παροχές με ετήσιες καταναλώσεις άνω των 10GWh και μείωση των υπόλοιπων τιμολογίων ΒΓ,ΒΥ και ΒΧ.

    - Για πελάτες χαμηλής τάσης, μείωση του τιμολόγιου Γ22 για τους εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες με ισχύ μεγαλύτερη από 25KVA.

    - Επιβράβευση συνεπών οικιακών πελατών, με επιστροφή του διπλάσιου της αξίας της πάγιας χρέωσης σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό για το έτος 2016, δηλαδή σε όσους έχουν εξοφλήσει εμπρόθεσμα τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς του έτους 2015. Με αυτόν τον τρόπο, η επιχείρηση επιστρέφει περίπου 30.000.000 ευρώ στους συνεπείς καταναλωτές της.

    [07] Βέλγος ευρωβουλευτής προτείνει το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να στεγάσει πρόσφυγες

    Το τεράστιο φουτουριστικό κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση προσφύγων, πρότεινε ένας Βέλγος ευρωβουλευτής των Πρασίνων, σύμφωνα με το BBC.Όπως είπε ο Φιλίπ Λάμπερτς, οι ευρωβουλευτές θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο άλλο κτίριο των Βρυξελλών.

    Η πρότασή του διατυπώθηκε χθες την ώρα που ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ καλούσε τις χώρες μέλη της ΕΕ να φιλοξενήσουν επιπλέον 120.000 πρόσφυγες με βάση το σύστημα ποσοστώσεων.

    «Αυτό το κοινοβούλιο, όπου συγκεντρωθήκαμε σήμερα, το χρησιμοποιούμε μόνο 50 μέρες τον χρόνο», είπε ο Λάμπερτς την ώρα που οι ευρωβουλευτές συζητούσαν επί της προτάσεως Γιουνκέρ.

    Το κτίριο του Στρασβούργου εγκαινιάστηκε το 1999 από τον τότε Πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ.

    [08] Ο «πατέρας» του anti-virus McAfee, θα διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ

    Ο 69χρονος βετεράνος της μάχης κατά των ιών των υπολογιστών, ο Τζον ΜακΆφι, ιδρυτής της γνωστής εταιρείας κυβερνο-ασφάλειας McAfee, επιβεβαίωσε ότι θα συμμετάσχει στην «κούρσα» για την εκλογή προέδρου στις ΗΠΑ. Το κόμμα του θα είναι -τι άλλο;- το Κυβερνο-Κόμμα και ήδη έστησε τη σχετική ιστοσελίδα που θα προωθήσει την υποψηφιότητά του.

    Ο μάλλον αμφιλεγόμενος ΜακΆφι είχε προκαλέσει διεθνή θόρυβο το 2012, όταν είχε εξαφανιστεί μετά τον φόνο ενός γείτονά του στο Μπελίζ, αν και ο ίδιος ποτέ δεν θεωρήθηκε επίσημα ύποπτος. Τελικά, συνελλήφθη στα σύνορα με τη Γουατεμάλα και εκδόθηκε στις ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός του Μπελίζ Ντιν Μπάροου είχε τότε χαρακτηρίσει τον ΜακΆφι «υπερβολικά παρανοϊκό».

    Ο ΜακΆφι ίδρυσε την ομώνυμη εταιρεία το 1987, αλλά το 1994 παραιτήθηκε και η McAfee εξαγοράστηκε αργότερα από την Intel αντί 7,6 δισ. δολαρίων.

    [09] Ο Μ. Σουλτς επέκρινε «την Ευρώπη των εγωιστών»

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς επέκρινε «την Ευρώπη των εγωιστών», ενώ προειδοποίησε χώρες όπως η Ουγγαρία ότι δεν κερδίζουν αλληλεγγύη όταν προκαλούν.Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Passauer Neuen Presse ο Σουλτς έκανε ξεκάθαρα λόγο για την παροχή νόμιμων οδών μετανάστευσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    «Αν ανοίξουμε νόμιμες οδούς στην ΕΕ, κατευθύνουμε τη μετανάστευση την οποία η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρόλα αυτά εξήγησε ότι κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι θα μπορεί να έρχεται ο καθένας στην ΕΕ. «Όμως θα δίνεται η ευκαιρία να ταξιδέψουν βάσει ξεκάθαρων κριτηρίων».

    [10] Στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της ΝΔ

    Το Σαββατοκύριακο, 12 και 13 Σεπτεμβρίου, θα επισκεφτεί την 80ή ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    Στις 8 το βράδυ του Σαββάτου θα πραγματοποιήσει ομιλία στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» και την Κυριακή θα συναντηθεί στις 11:00 με τη διοίκηση της ΔΕΘ-ΗΕLEXPO AE και θα δώσει συνέντευξη Τύπου στη μία μετά το μεσημέρι.

    [11] Σε Άρτα και Ιωάννινα σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας

    Περιοδεία στην Άρτα και στα Γιάννενα πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

    Ειδικότερα, η περιοδεία του κ. Τσίπρα στην 'Αρτα ξεκίνησε στις 11:00, ενώ στις 19:30 θα απευθύνει ομιλία στα Ιωάννινα στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου «DU LAC» (Λεωφόρος Καρόλου Παπούλια).

    [12] Τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση

    Ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης εκτίμησε από τις Βρυξέλλες ότι σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, ο σχηματισμός μετεκλογικής κυβέρνησης στην Ελλάδα δεν καθυστερεί ιδιαίτερα, επισημαίνοντας ότι μέσα στον Οκτώβριο πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τα τεχνικά ζητήματα της αξιολόγησης, παράλληλα θα τεθούν στο τραπέζι μια σειρά από ζητήματα τα οποία είναι κυρίως «πολιτικού ενδιαφέροντος» και αφορούν τον ρόλο του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα, τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

    Σχετικά με το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα -που εκκρεμεί-, ανέφερε ότι πιθανότατα θα επιτευχθεί συμφωνία. Ωστόσο, συνέχισε, το ΔΝΤ είναι γνωστό ότι επιμένει στο να ξεκαθαρίσουν πρώτα τα μέτρα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σε αυτό το θέμα, σχολίασε ότι είναι τα κράτη μέλη που κυριαρχούν στη λήψη αποφάσεων και όχι οι θεσμοί, ωστόσο εκτίμησε ότι αυτή τη φορά ?σε σχέση με το 2012- δεν θα είναι τόσο «επίπονη» η διαδικασία. Σημείωσε, επίσης, ότι σημαντική παράμετρος είναι ο τρόπος μέτρησης του άχθους του ελληνικού χρέους σε σχέση με το ελληνικό ΑΕΠ. Ανέφερε συγκεκριμένα, ότι εκτός από το ύψος του δημόσιου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, σημαντικός παράγοντας είναι και η ετήσια επιβάρυνση του ελληνικού κράτους για την απόσβεση του ελληνικού χρέους.

    Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, σημείωσε πως θα αποτελέσει μέρος της συζήτησης για την Ελλάδα στο Eurogroup του ερχόμενου Σαββάτου, ενώ υπενθύμισε ότι από τα 25 δισ. τα οποία προβλέπει η συμφωνία του Ιουνίου, τα 10 δισ. έχουν ήδη εκταμιευτεί και βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό του ESM γι΄ αυτόν τον σκοπόμ ενώ για τα υπόλοιπα 15 δισ. οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ληφθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

    Επιπλέον, ο ίδιος αξιωματούχος δεν θέλησε να προβεί σε εικασίες για το πότε θα αρθούν οι έλεγχοι κεφαλαίων, ωστόσο, υπογράμμισε πως σε σχέση με άλλες χώρες, όπως η Ισλανδία και η Κύπρος, οι επιπτώσεις στην Ελλάδα ήταν λιγότερο εκτεταμένες.

    Εξάλλου, ερωτηθείς για το αν υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η νέα ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα συμφωνημένα, δήλωσε «απολύτως πεπεισμένος» και «σίγουρος» πως όποια και να είναι η νέα κυβέρνηση θα «τιμήσει τη συμφωνία». Επιπλέον, εξήγησε πως οι όροι του μνημονίου είναι υπό συνεχή διαπραγμάτευση και ως ?ζωντανός οργανισμός? υπόκειται σε αλλαγές.

    Αναφερόμενος στο Eurogroup του ερχόμενου Σαββάτου, σημείωσε πως θα γίνει μια σύντομη παρουσίαση της τρέχουσας κατάστασης από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Υπάρχει, συνέχισε, κατανόηση ότι κάτω από τις παρούσες συνθήκες η νομοθετική εφαρμογή των επιμέρους στοιχείων του προγράμματος δεν είναι δυνατή. Ωστόσο, όπως είπε, οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για το νομοθετικό έργο προχωρούν και θα είναι κομμάτι της παρουσίασης του Έλληνα υπουργού.

    [13] Διεθνής επιστημονική ομάδα ζητά να προχωρήσει η γενετική τροποποίηση των ανθρωπίνων εμβρύων

    Αν και ολοένα περισσότεροι επιστήμονες ζητούν να υπάρξει «μορατόριουμ» στη γενετική τροποποίηση των ανθρώπινων εμβρύων, μια δυνατότητα την οποία πλέον παρέχει η γενετική τεχνολογία, ιδίως η νέα τεχνική Crispr, μια διεθνούς κύρους ομάδα ειδικών από οκτώ χώρες, η Ομάδα Χίνξτον (Hinxton Group), έρχεται να ρίξει το ειδικό βάρος της υπέρ του ακριβώς αντίθετου, ζητώντας να μην μπουν εμπόδια στην γενετική τροποποίηση, για το καλό της επιστήμης και της ανθρωπότητας.

    Η Ομάδα Χίνξτον, που δημιουργήθηκε το 2006, είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο από περίπου 30 ειδικούς στην έρευνα πάνω στα βλαστοκύτταρα, στη βιοηθική και στη χάραξη πολιτικής. Συναντήθηκαν στη Βρετανία και μόλις έδωσαν στη δημοσιότητα μια έκθεση με τα επιχειρήματά τους, προκειμένου να επηρεάσουν τον δημόσιο διάλογο που έχει φουντώσει διεθνώς πάνω στο επίμαχο ζήτημα, σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερς και το «Science».

    Οι υπέρμαχοι της γενετικής τροποποίησης υποστηρίζουν ότι η συνέχιση της σχετικής έρευνας στα ανθρώπινα έμβρυα πρέπει να επιτραπεί, ώστε να υπάρξει καλύτερη κατανόηση της βιολογίας τους. Όμως η Ομάδα δήλωσε ότι, προς το παρόν, δεν τάσσεται υπέρ της γέννησης γενετικά τροποποιημένων μωρών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 September 2015 - 8:32:20 UTC