Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη υπό την Β.Θάνου για το προσφυγικό στη Μυτιλήνη
  • [02] Σημαντικά στοιχεία για τη λίστα Λαγκάρντ φέρεται να κατέθεσε ο Φαλτσιανί
  • [03] Ε. Τσακαλώτος: «Πρωτογενή πλεονάσματα θα έχει η Ελλάδα από το 2016»
  • [04] Ο αριστερός Τζέρεμι Κόρμπιν εξελέγη πανηγυρικά ηγέτης των Εργατικών
  • [05] Το αδιαχώρητο στον σταθμό του Μονάχου από τους πρόσφυγες
  • [06] Νταβούτογλου: Η Τουρκία χρειάζεται μονοκομματική κυβέρνηση
  • [07] Τρεις νεκροί από ανατροπή λέμβου ανατολικά του Φαρμακονησίου
  • [08] Συγκέντρωση συμπαράστασης για τους πρόσφυγες στο Σύνταγμα
  • [09] Η «πρώτη» τού Λεωφορείου Χωρίς Οδηγό στους δρόμους των Τρικάλων
  • [10] Τραυματίστηκε σε τροχαίο ο Θ. Τζήμερος
  • [11] «Ξαναζωντάνεψε» ο Ιππόλυτος του Ευριπίδη, στο αρχαίο θέατρο Σαλαμίνας, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο
  • [12] Ο θρύλος της ροκ Τζ. Λ. Τέρνερ μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • [01] Σύσκεψη υπό την Β.Θάνου για το προσφυγικό στη Μυτιλήνη

    Διευρυμένη σύσκεψη υπότην υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου καιμε τη συμμετοχή τουαναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας, Χρήστου Ζώη,για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος,θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Μυτιλήνη.

    Εν τω μεταξύ χθες το απόγευμα η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου, είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο ιστορικό Αργέντικο, στον Κάμπο της Χίου.Ο προκαθήμενος του Οικουμενικού Θρόνου αναφέρθηκε στην ευαισθησία της πρωθυπουργού για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, «για τους δυστυχισμένους αυτούς ανθρώπους κινητοποιήσατε τα πάντα», είπε. Από την πλευρά της, η κ. Θάνου υποστήριξε ότι όλοι οι Έλληνες διαθέτουν αυτή την ευαισθησία. «Είναι γνωστό εξάλλου και από αρχαιοτάτων χρόνων -τόνισε- ότι η φιλοξενία των Ελλήνων ήταν πάντοτε στο DNA τους».

    «Ξένιος Ζευς», πρόσθεσε ο κ.κ. Βαρθολομαίος, για να προσθέσει η πρωθυπουργός: «Επομένως, τα φιλάνθρωπα αυτά αισθήματα και πάλι βρίσκονται». «Αλλά ως πρωθυπουργός τα εκφράζετε κατά τον καλύτερο τρόπο», παρατήρησε ο Πατριάρχης.

    [02] Σημαντικά στοιχεία για τη λίστα Λαγκάρντ φέρεται να κατέθεσε ο Φαλτσιανί

    Στοιχεία για κινήσεις λογαριασμών καταθετών της HSBC Γενεύης φέρεται να έδωσε το άλλοτε στέλεχος της μηχανογραφικής υπηρεσίας της τράπεζας, Ερβέ Φαλτσιανί, που έδωσε την Παρασκευή πολύωρη κατάθεση σε τέσσερις Έλληνες εισαγγελείς στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι.

    Ο κ. Φαλτσιανί, ο οποίος υπέκλεψε ηλεκτρονικά αρχεία της τράπεζας τα οποία στη χώρα μας αποκαλούνται «λίστα Λαγκάρντ», φέρεται να μην αναφέρθηκε σε ονόματα προσώπων, αλλά να παρείχε στο κλιμάκιο των εισαγγελέων συγκεκριμένα στοιχεία τραπεζικών κινήσεων ελληνικού ενδιαφέροντος τα οποία εκτιμάται πως αφού αξιολογηθούν και ερευνηθούν, ίσως αποκαλύψουν πτυχές της υπόθεσης φοροδιαφυγής και διακίνησης παράνομων χρημάτων που ερευνά η Δικαιοσύνη.

    Οι πρώτες πληροφορίες για την πολυσέλιδη κατάθεση του άλλοτε υπαλλήλου της HSBC, μάρτυρας που θεωρείται κρίσιμος για τη διερεύνηση των στοιχείων της «λίστας Λαγκάρντ», αναφέρουν πως αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική για την έρευνα που διενεργούν οι Οικονομικοί Εισαγγελείς, Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης, στους καταθέτες της τράπεζας για αφορολόγητα ή παράνομης προέλευσης χρήματα.

    [03] Ε. Τσακαλώτος: «Πρωτογενή πλεονάσματα θα έχει η Ελλάδα από το 2016»

    Πρωτογενή πλεονάσματα θα έχει από το 2016 η Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα αύξησης του χρέους της χώρας, καθώς δεν υφίσταται ανάγκη δανείων για κάλυψη ελλειμμάτων, δήλωσε ο τέως υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησετο βράδυ της Παρασκευής στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο της ομιλίας του με θέμα «Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών. Ποιος έχει πρόταση για το μέλλον της πατρίδας και της κοινωνίας».

    Ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε λάθος τους ισχυρισμούς της Ν.Δ., ότι κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η χώρα χρεώθηκε 90 δισεκατομμύρια ευρώ, διευκρινίζοντας ότι η μόνη αύξηση του χρέους αφορά τα χρήματα που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ήτοι 10 δισσεκατομμύρια ευρώ στο πρώτο στάδιο και άλλα 15 σε περίπτωση που χρειαστεί.

    Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις δυνατότητες επανεξέτασης της φορολογίας των αγροτών παραδέχθηκε πως αναμφίβολα οι αγρότες θα έχουν ένα μεγαλύτερο βάρος και αυτό είναι ένα από τα πολύ άσχημα της συμφωνίας. «Υπάρχει υπόσχεση από εμάς αλλά και από όλα τα κόμματα να δούμε πως θα το διορθώσουμε». Ο κ. Τσακαλώτος συμπλήρωσε ότι η σύσταση των θεσμών ήταν να προχωρήσει η κυβέρνηση στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και σε σχέση με τους αγρότες και με το ΦΠΑ και μέχρι τον Οκτώβρη να κατατεθεί σχέδιο παραγωγικής ανάπτυξης του αγροτικού τομέα. «Μέχρι τον Οκτώβρη θα υπάρχει αυτό το σχέδιο για τον αγροτικό τομέα. Όχι για όλους, δεν χρειάζονται όλοι. Υπάρχουν όμως αγρότες που πρέπει να βοηθηθούν και θα υπάρχουν ελαφρύνσεις, γενικώς όχι μόνο για τους αγρότες, όσο μπορούμε να διορθώσουμε το φορολογικό σύστημα όσο μπορούμε να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή».

    [04] Ο αριστερός Τζέρεμι Κόρμπιν εξελέγη πανηγυρικά ηγέτης των Εργατικών

    Ο ριζοσπάστης Τζέρεμι Κόρμπιν εξελέγη άνεταχθες ηγέτης του βρετανικού Εργατικού Κόμματος. Η εκλογή του αποτελεί μια νίκη που επικυρώνει την απροσδόκητη άνοδο του 66χρονου ευρωσκεπτικιστή, σκληρού πολέμιου των πολιτικών της λιτότητας.

    Φαβορί των δημοσκοπήσεων και των μπουκμέικερς, ο Κόρμπιν εξελέγη με ποσοστό 59,5% υπερισχύοντας των τριών αντιπάλων του, του Άντι Μπέρνχαμ, της Ιβέτ Κούπερ και της Λιζ Κένταλ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στο Λονδίνο στη διάρκεια ενός έκτακτου συνεδρίου των Εργατικών, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

    [05] Το αδιαχώρητο στον σταθμό του Μονάχου από τους πρόσφυγες

    Κατά χιλιάδες, οι πρόσφυγες εξακολουθούν να φτάνουν, για δεύτερο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο, στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου, την πύλη εισόδου τους στον "γερμανικό παράδεισο". Όμως οι τελετές υποδοχής έχουν σταματήσει και, κυρίως, οι δυνατότητες της πόλης να φιλοξενήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους αρχίζουν να περιορίζονται.

    Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι αναμένοντανότι θα αποβιβαστούν μέχρι χθες τα μεσάνυχταστον σιδηροδρομικό σταθμό της βαυαρικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με την Εύα Χίνγκλαϊν, την εκπρόσωπο της περιφέρειας της Άνω Βαυαρίας. Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής μέχρι τις 10.30 το πρωί του Σαββάτου οι αρχές είχαν καταγράψει 3.600 αφίξεις.

    Αν το κύμα των προσφύγων από την Αυστρία και την Ουγγαρία δεν κοπάσει σήμερα, τότε και αυτό το Σαββατοκύριακο, όπως έγινε και το προηγούμενο, αναμένεται να φτάσουν στη Γερμανία 20.000 άνθρωποι, κυρίως Σύροι.

    [06] Νταβούτογλου: Η Τουρκία χρειάζεται μονοκομματική κυβέρνηση

    Η Τουρκία χρειάζεται μονοκομματική κυβέρνηση για να νικήσει την "τρομοκρατία" και να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση, υποστήριξεχθες ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, καθώς απομένουν λιγότεροι από δύο μήνες για τις βουλευτές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.

    "Η μονοκομματική κυβέρνηση είναι αναγκαία τόσο για να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία όσο και για να ανταπεξέλθουμε στις οικονομικές προκλήσεις" είπε ο Νταβούτογλου ενώπιον χιλιάδων στελεχών και υποστηρικτών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που πραγματοποιεί το συνέδριό του στην Άγκυρα.

    Στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου το AKP απώλεσε την απόλυτη πλειοψηφία που είχε επί δώδεκα χρόνια στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ελπίζει όμως ότι θα την ανακτήσει στις εκλογές του Νοεμβρίου.

    [07] Τρεις νεκροί από ανατροπή λέμβου ανατολικά του Φαρμακονησίου

    Τραγωδία με παράτυπους μετανάστες τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή, ανατολικά του Φαρμακονησίου. Λέμβος στην οποία επέβαιναν περίπου 100 άτομα ανετράπη,με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρία άτομα ,μεταξύ των οποίων και ένα παιδί.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας δέχθηκε τηλεφώνημα μέσω του αριθμού 112 ότι μετανάστες βρίσκονται σε κίνδυνο στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Άμεσα απογειώθηκε ελικόπτεροSuper Puma και πλωτότου λιμενικού από τη Μυτιλήνη για τον εντοπισμό τους. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα έως τώρα έχουν ανασυρθεί από τη θάλασσα τρεις νεκροί, 68 διασώθησαν,ενώ άλλοι 29 είχαν καταφέρει μόνοι τους να βγουν σε παραλία του Φαρμακονησίου.

    Την ίδια ώρα άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό τεσσάρων ανήλικων που αγνοούνται στη θαλάσσια περιοχή βόρειατης Σάμου, μετά την ανατροπή πλαστικού σκάφους που μετέφερε παράτυπουςμετανάστες. Το λιμενικό περισυνέλλεξε σώους 24 μετανάστες από τη θάλασσα.

    [08] Συγκέντρωση συμπαράστασης για τους πρόσφυγες στο Σύνταγμα

    Πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης για τους πρόσφυγες η 12η Σεπτεμβρίου και στο πλαίσιο αυτό σε ολόκληρη την Ευρώπη πραγματοποιήθηκαν δεκάδες δράσεις αλληλεγγύης και διαδηλώσεις, με την Αθήνα να μην αποτελεί εξαίρεση καθώς περίπου 400 άτομα συγκεντρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτουστο Σύνταγμα με σύνθημα «Πρόσφυγες, καλώς ήρθατε».

    Οι συγκεντρωμένοι στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς τα γραφεία της ΕΕ στην οδό Βασ. Σοφίας όπου και παρέμειναν για λίγη ώρα φωνάζοντας συνθήματα. Στο σημείο ήταν συγκεντρωμένες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ωστόσο όλα κύλησαν ήρεμα.

    [09] Η «πρώτη» τού Λεωφορείου Χωρίς Οδηγό στους δρόμους των Τρικάλων

    Σε πραγματικές συνθήκες δοκιμάστηκε χθες το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό στους δρόμους των Τρικάλων, ένα παγκόσμιο επίτευγμα που παίρνει σάρκα και οστά στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού προγράμματος CityMobil 2, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

    Το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό άρχισε σήμερα την πορεία του στους δρόμους των Τρικάλων, όπως θα κάνει κάθε μέρα -πλην Δευτέρας- και τις ώρες 10:00 έως 14:00 και 16:00 έως 20:00. Το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό θα διασχίζει τη μήκους 2,4 χμ. προγραμματισμένη διαδρομή στο κέντρο των Τρικάλων.

    Η κυκλοφορία για τις πρώτες έξι ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, θα γίνεται χωρίς επιβάτες. Από τις 18 Σεπτεμβρίου, ημέρα Παρασκευή, το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό θα δέχεται επιβάτες στην πιλοτική του λειτουργία και από τα τέλη Οκτωβρίου, θα γίνεται κανονικά η αυτόματη ανεξάρτητη κυκλοφορία του.

    [10] Τραυματίστηκε σε τροχαίο ο Θ. Τζήμερος

    Τροχαίο σημειώθηκε λίγο μετά τις 14:30 χθες στο κέντρο του Βόλου, στο οποίο τραυματίστηκε ο επικεφαλής του κόμματος «Δημιουργία Ξανά» Θάνος Τζήμερος.

    Το τροχαίο σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Ανθίμου Γαζή και Ιωλκού, όταν το όχημα στο οποίο επέβαινε ο κ. Τζήμερος, που εκινείτο στην οδό Ανθίμου Γαζή, συγκρούστηκε με άλλο όχημα επί της Ιωλκού.

    Ο κ. Τζήμερος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Βόλου με χτύπημα στο κεφάλι, το οποίο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, είναι θλαστικό.

    [11] «Ξαναζωντάνεψε» ο Ιππόλυτος του Ευριπίδη, στο αρχαίο θέατρο Σαλαμίνας, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

    Περίπου 3.800 θεατές, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και ξένοι, παρακολούθησαντο βράδυ της Παρασκευής την πρώτη μετά το 1974, παράσταση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, με τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη, στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

    Η παράσταση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του ΘΟΚ με τον Σύνδεσμο της Εντός των Τειχών Πόλης της Αμμοχώστου (MASDER) και τελούσε υπό την αιγίδα της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό. Ήταν υπερτιτλισμένη στην τουρκική και την αγγλική γλώσσα.

    Την παράσταση παρακολούθησαν οι διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, ο δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός και ο Τουρκοκύπριος ομόλογος του, οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου και Νεοκλής Συλικιώτης, και οι βουλευτές του κόμματος Γιώργος Λουκαΐδης και Σκεύη Κουκουμά. Από τον ΔΗΣΥ παραβρέθηκε μόνο ο Ρίκκος Μαππουρίδης.

    [12] Ο θρύλος της ροκ Τζ. Λ. Τέρνερ μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    «Είναι φανταστικό, εξωπραγματικό, να βάζεις μουσικό πολιτισμό μέσα σε ένα σπήλαιο». Ο Τζο Λιν Τέρνερ, ο θρύλος της ροκ, ο τραγουδιστής των «Rainbow» και των «Deep Purple», λίγο πριν από τη συναυλία του στο Σπήλαιο Περάματος στα Γιάννενα, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την πρωτόγνωρη εμπειρία του.

    Τον συναντήσαμε λίγες ώρες πριν από το ακουστικό σόου, που λόγω συνθηκών στο σπήλαιο, θα διαρκέσει 40 λεπτά (θα αρχίσει στις 20.30), μαζί με τον στενό του φίλο και γνωστό Γιαννιώτη ροκ καλλιτέχνη Γιώργο Γάκη, ο οποίος είναι και η «ψυχή» της διοργάνωσης.

    «Στην καριέρα μου έπαιξα σε αρχαιολογικού χώρους, σε ιστορικά μνημεία, ποτέ όμως σε σπήλαιο», λέει και επισημαίνει, πως ίσως απόψε γραφτεί ιστορία για τη ροκ μουσική. «Είναι η πρώτη και μοναδική εμπειρία για μένα, «η παρθενική». Ίσως παγκοσμίως, δεν έχει ξανασυμβεί ανάλογο μουσικό γεγονός. Γράφουμε ιστορία απόψε, με κάποιο τρόπο».

    Ο ροκ σταρ δεν κρύβει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τον ενθουσιασμό του για τη συναυλία, αλλά και γιατί πραγματοποιείται η ιδέα που είχε πριν από ένα χρόνο, όταν είχε επισκεφτεί για πρώτη φορά το Σπήλαιο. Τότε, όπως αποκαλύπτει ο Γιώργος Γάκης του είπε, «εδώ, σε αυτό το χώρο πρέπει να γίνει συναυλία».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 13 September 2015 - 6:32:16 UTC