Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Η χώρα πρέπει να κάνει άλμα προς το μέλλον
  • [02] Π. Λαφαζάνης: Να πούμε ξανά «όχι» στα μνημόνια και τη λιτότητα
  • [03] Δ. Κουτσούμπας: Δυνατό ΚΚΕ για να ανοίξουμε ένα καλύτερο δρόμο για εμάς και τα παιδιά μας
  • [04] Β. Μεϊμαράκης: Να διώξουμε το γκρίζο, το ψέμα, τους δήθεν
  • [05] Χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία
  • [06] Θ. Θεοχαρόπουλος: Η συνεργασία είναι ο δρόμος για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας
  • [07] Ναυάγιο σκάφους με πρόσφυγες ανοιχτά της Μυτιλήνης
  • [08] Πρ. Παυλόπουλος: Το εκλογικό αποτέλεσμα να δικαιώσει τις τεράστιες θυσίες του λαού
  • [09] Αλ. Τσίπρας: Ο ελληνικός λαός θα δώσει εντολή για κυβέρνηση μάχης
  • [10] Γενικές πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών για τις εκλογές

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Η χώρα πρέπει να κάνει άλμα προς το μέλλον

    Την ανάγκη η χώρα να κάνει ένα άλμα προς το μέλλον τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης που άσκησε στις 10 το πρωί το εκλογικό του δικαίωμα στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων στην περιοχή της Χαλέπας.

    Κατά την έξοδο του από το εκλογικό τμήμα δήλωσε: « Ελπίζω να έχουμε μικρή αποχή να σηκωθεί ο κόσμος να ψηφίσει, να ψηφίσει και να ψηφίσει για το μέλλον των παιδιών του. Να μην γυρίσουμε στις παλιές ημερομηνίες, να μην γυρίσομε στον Γενάρη του 15 , να μην γυρίσομε στα προηγούμενα χρόνια, αλλά να φύγομε μπροστά. Η Ελλάδα μπορεί και νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε ένα άλμα στο μέλλον. Η Ελλάδα μπορεί, μπορούμε να τα καταφέρουμε και η Κρήτη και τα Χανιά δείχνει το δρόμο».

    [02] Π. Λαφαζάνης: Να πούμε ξανά «όχι» στα μνημόνια και τη λιτότητα

    «Για μας προτεραιότητα σε αυτές τις εκλογές έχει η νεολαία της πατρίδας μας. Η νεολαία καλείται να πει «όχι» στην αποχή από τις κάλπες και «στο όλοι το ίδιο είναι» γιατί αυτά οδηγούν και φέρνουν μνημόνια και λιτότητα. Καλούμαστε όλοι να πούμε ξανά «όχι» στα μνημόνια και τη λιτότητα για να μπορούν οι νέοι να βρουν δουλειά και να μην ξενιτεύονται από την πατρίδα τους». Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Π. Λαφαζάνης στο 5ο Λύκειο Κορυδαλλού, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

    [03] Δ. Κουτσούμπας: Δυνατό ΚΚΕ για να ανοίξουμε ένα καλύτερο δρόμο για εμάς και τα παιδιά μας

    «Όλα αυτά τα χρόνια ο λαός μας τα έχει δοκιμάσει όλα, τα έχει δει σχεδόν όλα. Ήλθε η στιγμή σήμερα να αξιοποιήσει αυτήν την μεγάλη πείρα του, να πάει μαζικά στην κάλπη, να ενισχύσει την μόνη δύναμη που μπορεί και αύριο να βρεθεί μαζί του μπροστά που της έχει εμπιστοσύνη, που έχει δείξει συνέπεια και αυτή είναι το ΚΚΕ» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του κόμματος Δ. Κουτσούμπας μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στην Ν. Ιωνία.

    «Καλούμε όλους να πάνε στην κάλπη, να μην καθίσουν σπίτι τους σήμερα, είναι κρίσιμες οι εποχές, έρχονται δύσκολες μέρες και με ένα δυνατό ΚΚΕ θα μπορέσουμε να ανοίξουμε ένα καλύτερο δρόμο για εμάς και τα παιδιά μας» πρόσθεσε.

    «Ταυτόχρονα θα ήθελα να πω ότι μόλις πριν από λίγο επικοινώνησα με την Πρωθυπουργό κ. Θάνου και της έθεσα το εξής σοβαρό ζήτημα: ενώ υπήρχε υπόσχεση, εκτός από την απόφαση της διακομματικής, αλλά και απόφαση της κυβέρνησης να είναι αυτές τις μέρες ανοιχτά τα διόδια έτσι ώστε ο λαός μας που πληρώνει τόσα χαράτσια και τόσους φόρους, σήμερα τουλάχιστον να μπορεί να πάει να ψηφίσει» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.

    «Η κ. Πρωθυπουργός με ευχαρίστησε για την ενημέρωση καταρχήν, η ίδια είχε ενημέρωση ότι σήμερα θα δινόταν εντολή για να είναι ανοιχτά τα διόδια αλλά μέχρι στιγμής δεν ισχύει. Μου είπε ότι θα επιληφθεί του θέματος» κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

    [04] Β. Μεϊμαράκης: Να διώξουμε το γκρίζο, το ψέμα, τους δήθεν

    «Σήμερα είναι μέρα γιορτής. Σήμερα μιλάνε οι πολίτες με την ψήφο τους, για να διώξουν το γκρίζο το ψέμα τη μιζέρια, τους δήθεν. Ο λαός θα φέρει την αλήθεια και τους αυθεντικούς». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο 1ο γυμνάσιο Αμαρουσίου.

    [05] Χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία

    Ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξάγεται από τις 7 το πρωί η εκλογική διαδικασία. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και τα περισσότερα μέλη των εφορευτικών επιτροπών είναι στη θέση τους. Η απουσία μελών εφορευτικών επιτροπών σε εκλογικά τμήματα είναι η συνηθισμένη και δεν επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία των εκλογών.

    Στη θέση τους είναι και το εκλογικό υλικό, όπως οι κάλπες, οι φάκελοι και τα ψηφοδέλτια. Απουσιάζουν μόνο τα στυλό από τα παραβάν, καθώς όπως είναι γνωστό, οι εκλογές αυτές πραγματοποιούνται με λίστα και ως εκ τούτου δεν απαιτούνται σταυροί προτίμησης σε υποψηφίους. Αν, ωστόσο, βρεθούν ψηφοδέλτια με σταυρούς αυτά θα γίνουν δεκτά ως έγκυρα.

    Οι κάλπες κλείνουν στις 7 το απόγευμα, ενώ πρώτη ασφαλή εκτίμηση του αποτελέσματος θα έχουμε λίγο μετά τις 9 καθώς τότε υπολογίζεται ότι θα έχει καταμετρηθεί το 10% των ψήφων της επικράτειας.

    Σε ότι αφορά στις έδρες που θα λάβουν τα κόμματα, αυτό εκτιμάται ότι θα το γνωρίζουμε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, οπότε υπολογίζεται θα έχει ενσωματωθεί περίπου το 50% της επικράτειας. Εκτός κι? αν μέχρι τότε υπάρχουν κόμματα κοντά στο 3% και δεν θα έχει ξεκαθαριστεί αν θα καταφέρουν να εισέλθουν στη Βουλή. Σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται να έχουμε σαφή εικόνα τις πρωινές ώρες της; Δευτέρας.

    [06] Θ. Θεοχαρόπουλος: Η συνεργασία είναι ο δρόμος για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας

    «Ο ελληνικός λαός σήμερα ψηφίζει και αποφασίζει για την πορεία της χώρας. Τα προβλήματα είναι πολλά και η επίλυση τους απαιτεί αποφασιστικότητα, γνώση, εμπειρία, και όραμα» ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος που ψήφισε νωρίς το πρωί στη Ν. Σμύρνη

    Ο κ. Θεοχαρόπουλος πρόσθεσε ότι ένα νέο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης είναι απαραίτητο για να υπερβεί η χώρα την κρίση, να μειωθεί η ανεργία και να στηριχθεί η ελληνική οικογένεια.

    [07] Ναυάγιο σκάφους με πρόσφυγες ανοιχτά της Μυτιλήνης

    Ναυάγιο σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί, στις 07.00, ανοικτά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης, όταν ανατράπηκε πλαστική λέμβος στην οποία επέβαιναν 46 παράτυποι μετανάστες.Εννέα παιδιά κάτω των 12 ετών και 11 ή 12 γυναίκες επέβαιναν στην πλαστική λέμβο.

    Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι διασώθηκαν 20 από τους επιβαίνοντες ανάμεσά τους ένα παιδί και δύο γυναίκες, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στην ξηρά, ενώ 26 αγνοούνται. Μεταξύ των αγνοουμένων είναι πολλές γυναίκες και παιδιά.

    Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, η βάρκα ανατράπηκε από τα κύματα εμπορικού πλοίου που εκείνη την ώρα έπλεε πολύ κοντά στο σημείο όπου ήταν η βάρκα με τους μετανάστες.Έρευνες διεξάγονται στην περιοχή.

    Την ίδια ώρα άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων μεταναστών σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Μυτιλήνης μετά τον εντοπισμό 13 μεταναστών χθες στη θάλασσα οι οποίοι δήλωσαν ότι επέβαιναν σε λέμβο η οποία ανετράπη και ότι σε αυτήν επέβαιναν 10 με 12 άτομα ακόμα. Από τη θαλάσσια περιοχή ανασύρθηκε χθες η σορός ενός 5χρονου κοριτσιού.

    Έντεκα από τους μετανάστες, μεταξύ των οποίων και ένας που παρουσίασε συμπτώματα υποθερμίας, περισυνελέγησαν από πλωτό του λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή νησίδας "ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ", ενώ σε έρευνα που διεξήγαγε από ξηράς περιπολικό όχημα της οικείας Λιμενικής Αρχής εντοπίστηκαν στην περιοχή "ΠΕΤΑΛΙΔΙ" Θέρμης, δύο ακόμη μετανάστες οι οποίοι είχαν εξέλθει μόνοι τους στην ακτή.

    [08] Πρ. Παυλόπουλος: Το εκλογικό αποτέλεσμα να δικαιώσει τις τεράστιες θυσίες του λαού

    «Είμαι βέβαιος ότι όλη η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί και θα ολοκληρωθεί με τρόπο που ταιριάζει στη δημοκρατική μας παράδοση και την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Εύχομαι και ελπίζω ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα δικαιώσει τις τεράστιες θυσίες του λαού μας και ιδίως της νεολαίας μας μέσα σε μια Ευρώπη, η οποία επιτέλους αντιλαμβάνεται ότι το βασικό της μέγεθος είναι ο Άνθρωπος και η μεγαλύτερη αποστολή της η προστασία της αξίας του και η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του». Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο 583o Εκλογικό Τμήμα του δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, όπου τον υποδέχθηκε και τον συνόδευσε ο δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού Π. Ξυριδάκης.

    [09] Αλ. Τσίπρας: Ο ελληνικός λαός θα δώσει εντολή για κυβέρνηση μάχης

    Την πεποίθηση ότι ο λαός θα δώσει εντολή συνέχειας, σταθερότητας και προοπτική, εντολή για ισχυρή κυβέρνηση τετραετίας, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρας ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Κυψέλη.

    Η δήλωση του Α. Τσίπρα έχει ως εξής:

    «Η Ελλάδα των δημοκρατικών παραδόσεων προσέρχεται σήμερα στις κάλπες. Ο ελληνικός λαός με τη συμμετοχή του δεν θα αφήσει άλλους να αποφασίσουν γι΄αυτόν. Θα πάρει το μέλλον στα χέρια του και έτσι θα επισφραγίσει τη μετάβαση σε μια νέα εποχή. Δίνοντας εντολή συνέχειας, σταθερότητας και προοπτικής, δίνοντας εντολή για μια ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας που έχει ανάγκη ο τόπος, αλλά και για μια κυβέρνηση μάχης προκειμένου να συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα την ίδια αυταπάρνηση να δίνει τις μάχες για την υπεράσπιση του δίκαιου του λαού, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά αυτή τη φορά και μέσα στη χώρα. Για τις μεγάλες συγκρούσεις που είναι αναγκαίες προκειμένου να προχωρήσουμε στις τομές, στις αλλαγές, στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος για να ανασάνει. Για να ξεφύγουμε από το παλιό καθεστώς που μας κρατά καθηλωμένους, να δώσουμε την προοπτική οι νέοι άνθρωποι να μπορέσουν να ζήσουν σε αυτόν τον τόπο, να ονειρευτούν, να δημιουργήσουν, να μείνουν εδώ. Αλλά και να γίνει η χώρα μας ένας ισχυρός και ισότιμος εταίρος στην Ευρώπη. Είμαι αισιοδόξος, αύριο ξεκινάει μια καινούργια μέρα, μια μέρα που μπορούμε να την κερδίσουμε από σήμερα. Οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν, με σταθερά βήματα, γνωρίζοντας το δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε, είμαι αισιόδοξος ότι θα προχωρήσουμε μπροστά ανοίγοντας δρόμους. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να ανοίγουμε δρόμους ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν όταν ο λαός μας είναι στην πρώτη γραμμή και η νέα γενιά, τα πάντα είναι δυνατά. Να είστε καλά».

    [10] Γενικές πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών για τις εκλογές

    Το υπουργείο Εσωτερικών, με αφορμή τις βουλευτικές εκλογές, παραθέτει τις ακόλουθες γενικές πληροφορίες που αφορούν τους ψηφοφόρους:

    Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

    Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που:

    -Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (όσοι έχουν γεννηθεί το έτος 1997).

    -Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας. Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

    Ποιοι στερούνται του δικαιώματος αυτού:

    -Όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.

    -Όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.

    Πού ψηφίζουμε

    Οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οι ετεροδημότες εκλογείς θα ψηφίσουν σε αμιγές ή μεικτό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών της έδρας του Νομού που διαμένουν. Όλοι οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσουν, με την έκδοση και δημοσίευση της σχετικής απόφασης του οικείου Αντιπεριφερειάρχη το αργότερο δέκα (10) ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η οποία γνωστοποιείται στους δήμους του νομού.

    Πώς ψηφίζουμε

    Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας- ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

    Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

    Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.

    Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

    H ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7:00 και θα ολοκληρωθεί στις 19:00.

    Το εκλογικό σώμα, ανέρχεται σε 9.836.997 εκλογείς.

    Οι ετεροδημότες θα μπορέσουν να ψηφίσουν σε 296 εκλογικά τμήματα, 187 εκ των οποίων θα λειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 20 September 2015 - 8:32:14 UTC