Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την Πέμπτη η ανακοίνωση της υποφηφιότητας Μεϊμαράκη
  • [02] Στρατηγική συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου
  • [03] Κ. Λαγκάρντ: Χαμηλότερη φέτος η παγκόσμια ανάπτυξη
  • [04] Συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τον επικεφαλής της ΕΕ για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
  • [05] Γερμανία: Στα σύνορα θα εξετάζεται μελλοντικά το δικαίωμα χορήγησης ασύλου
  • [06] Τα 2/3 της συνολικής ροής μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα έχει δεχθεί η Μυτιλήνη
  • [07] «Αποκρυπτογραφήθηκε» το μαύρο κουτί του Norman Atlantic
  • [08] Έργα που έγραψαν ιστορία ανεβάζει φέτος η Εθνική Λυρική Σκηνή
  • [09] Ουκρανοί ακροδεξιοί προπηλάκισαν Έλληνες πρώην υπουργούς στην Οδησσό
  • [10] Ώρα Europa League για ΠΑΟΚ και Αστέρα Τρίπολης

  • [01] Την Πέμπτη η ανακοίνωση της υποφηφιότητας Μεϊμαράκη

    Αύριο το μεσημέρι θα ανακοινώσει, σύμφωνα με πληροφορίες την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της ΝΔ, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Μεϊμαράκης θα συνοδεύσει την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του με περισσότερες από 50 υπογραφές μελών της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος -και όχι από τα μέλη του τελευταίου συνεδρίου-, στις οποίες όμως δεν θα συμπεριλαμβάνονται Περιφερειάρχες κα αντιπεριφερειάρχες. Αναμένεται επίσης κατά την ανακοίνωση να παρουσιάσει την πρότασή του για την αναδιοργάνωση του κόμματος.

    Εν τω μεταξύ στο παρασκήνιο υπάρχει διαφωνία για τον χρόνο διεξαγωγής της εκλογής. Πηγές από το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ , ανέφεραν ότι για τον χρόνο διεξαγωγής θα αποφασίσει κατά πλειοψηφία η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Συνεργάτες του εξηγούσαν ότι «όταν σε πέντε ημέρες γίνεται δημοψήφισμα και σε είκοσι ημέρες εθνικές εκλογές, εμείς γιατί να μην μπορούμε να κάνουμε εσωκομματικές εκλογές μέσα σε 10-15 ημέρες» και προσέθεταν ότι «θα πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό οι εσωκομματικές εκλογές, για να αρχίσει να ξεδιπλώνεται η αντιπολιτευτική στρατηγική της ΝΔ». Παράλληλα ο διευθυντής του γραφείου του κ. Μεϊμαράκη ζήτησε και παρέλαβε από την αρμόδια διεύθυνση του κόμματος τους καταλόγους με τα μέλη της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του συνεδρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε επίσης να ενημερωθεί και για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί όσον αφορά την εκλογή του νέου προέδρου.

    Διαφορετική άποψη όμως όσον αφορά την ημερομηνία των εκλογών έχουν οι δύο άλλοι υποψήφιοι όπως προκύπτει από διαρροές συνεργατών τους. Συγκεκριμένα κύκλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη σχολιάζοντας την τοποθέτηση των συνεργατών του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για το χρόνο διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών ανέφεραν: «Οι εκλογές δεν είναι καλλιστεία. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει τί λέμε. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν 15 Νοεμβρίου».

    Αλλά και από το περιβάλλον του Απόστολου Τζιτζικώστα λένε ότι «σε κάθε περίπτωση πρέπει να δοθεί επαρκής χρόνος».

    [02] Στρατηγική συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

    Με μία κοινή Διακήρυξη οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, Νίκος Κοτζιάς, Γιάννης Κασουλίδης και Σάμεχ Σούκρυ, σφράγισαν κατά τη συνάντηση που είχαν, χθες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τον στρατηγικό χαρακτήρα της τριμερούς συνεργασίας τους, σε όλους τους τομείς και επίπεδα, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή εταιρική σχέση και συνεργασία, και τη δέσμευσή τους να εργαστούν σθεναρά για την ενίσχυσή της στην υπηρεσία της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Αποφασιστικότητα εκφράστηκε για την ενίσχυση της συνεργασίας των τριών χωρών προκειμένου η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την περιφερειακή συνεργασία και ευημερία, ενώ υπογραμμίστηκε ότι αυτή η συνεργασία εδράζεται στον αμοιβαίο σεβασμό εδραιωμένων αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS). Ειδική αναφορά έγινε στη σημασία της πρόσφατης ανακάλυψης του κοιτάσματος φυσικού αερίου "Zohr" στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Αιγύπτου και συμφωνήθηκε να προβούν αμέσως σε διαπραγματεύσεις επί των εκκρεμών ζητημάτων σχετικά με την οριοθέτηση των παρακείμενων θαλάσσιων ζωνών τους.

    Σχετικά με το Κυπριακό οι τρεις ΥΠΕΞ επιβεβαίωσαν τη σταθερή στήριξή τους στις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις για την επίλυσή του, μία λύση που θα επανενώσει τη νήσο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

    Αναφορικά με την εταιρική σχέση της Αιγύπτου με την ΕΕ σημείωσαν τον αμοιβαία επωφελή χαρακτήρα της και συμφώνησαν στην ανάγκη η ΕΕ, αναγνωρίζοντας τον κεντρικό ρόλο της Αιγύπτου για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, να την στηρίξει σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας.

    Ειδικότερα για την τρομοκρατία οι τρεις ΥΠΕΞ τόνισαν την ανάγκη συντονισμένης δράσης και δεσμεύτηκαν υπέρ της συλλογικής προσπάθειας για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να τερματιστεί η ροή ξένων μαχητών και η παροχή οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

    Παράλληλα επισήμαναν την επείγουσα ανάγκη ολιστικής αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης και των γενεσιουργών αιτιών της, με άμεση προτεραιότητα στην ανθρωπιστική πτυχή της σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, με σκοπό την καταπολέμηση της δράσης των διακινητών.

    Ειδικότερα για τη Συρία, εξέφρασαν τη στήριξή τους στις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, Στεφάν ντε Μιστούρα, και την προώθηση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση. Παράλληλα εξέφρασαν τη σοβαρή τους ανησυχία σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας στη Λιβύη και απηύθυναν εκ νέου έκκληση για την εφαρμογή μιας στρατηγικής κατά της τρομοκρατίας παράλληλα με τη διεξαγωγή του πολιτικού διαλόγου, τη διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης και την εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Αναφερόμενοι στην Υεμένη εξέφρασαν την ισχυρή τους στήριξη στη νόμιμη κυβέρνηση της και στη διαφύλαξη της ενότητας και της εδαφικής της ακεραιότητας, τονίζοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη καταπολέμησης των εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών οργανώσεων, διασφάλισης της προστασίας των αμάχων και παροχής ελεύθερης πρόσβασης για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τον άμαχο πληθυσμό.

    Αναφορικά με το Ιράκ, οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στις προσπάθειες της κυβέρνησής του για την επίτευξη σταθερότητας, πολιτικής συνοχής, ηρεμίας και ειρήνης. Ενώ για το Ιράν χαιρέτησαν την συμφωνία της Βιέννης για το πυρηνικό του πρόγραμμα και υπογράμμισαν την ανάγκη πιστής και πλήρους εφαρμογής της.

    Παράλληλα προέβησαν σε έκκληση για την επίτευξη μιας δίκαιης, συνολικής και μόνιμης ειρηνευτικής λύσης στη Μέση Ανατολή βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και για την εγκαθίδρυση ενός κυρίαρχου, βιώσιμου και με εδαφική συνέχεια Παλαιστινιακού Κράτους και τάχθηκαν υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

    Τέλος, οι τρεις υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τις καταστροφές και τις επιθέσεις κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς των χωρών της Μέσης Ανατολής και την οργανωμένη λεηλασία και παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών και συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ένα ισχυρό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα επιβάλλει καθολικούς περιορισμούς στο εμπόριο και στη μεταφορά αντικειμένων τέχνης που προέρχονται από όλες τις εμπόλεμες ζώνες, με την υποχρέωση απόδειξης της νομιμότητας εμπορίας να βαρύνει τους εμπόρους, τους οίκους δημοπρασιών και τους αγοραστές και όχι το κράτος προέλευσης.

    [03] Κ. Λαγκάρντ: Χαμηλότερη φέτος η παγκόσμια ανάπτυξη

    Tον πήχη της ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία το 2015 κατεβάζει η Κριστίν Λαγκάρντ.

    Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προειδοποίησε σήμερα ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι πιθανώς το 2015 πιο αδύναμη σε σχέση με το 2014 και ότι το 2016 αναμένεται μόνο μια μικρή ανάκαμψή της.

    Μιλώντας στο Americas Society and Council of the Americas στην Ουάσιγκτον, ανέφερε πως η ανάκαμψη ενισχύεται μετριοπαθώς στην ευρωζώνη, ενώ η Ιαπωνία επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και η δραστηριότητα παραμένει ισχυρή στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, οι αναδυόμενες οικονομίες είναι πιθανό να καταγράψουν για πέμπτο έτος μείωση των ποσοστών ανάπτυξης.

    [04] Συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τον επικεφαλής της ΕΕ για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

    Συνάντηση με τον νέο επικεφαλής της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης - (Structural Reform Support Service - SRSS) - κ. Μάρτεν Φερβέι, είχαν το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

    Στη συνάντηση συμμετείχε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρης Παπαγιαννάκος, εκπροσωπώντας τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη.

    Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, αντικείμενο της συνάντησης ήταν το πλαίσιο συνεργασίας για την παροχή τεχνικής βοήθειας, τόσο για το επόμενο διάστημα, όσο και μακροπρόθεσμα.

    [05] Γερμανία: Στα σύνορα θα εξετάζεται μελλοντικά το δικαίωμα χορήγησης ασύλου

    Στα σύνορα, όπως στα αεροδρόμια, θέλει μελλοντικά να γίνεται η εξέταση του δικαιώματος χορήγησης πολιτικού ασύλου ο Γερμανός υπουργός Τόμας Ντε Μεζιέρ, ο οποίος ανέφερε ότι το υπουργείο του ετοιμάζει ήδη την σχετική νομοθετική ρύθμιση.

    Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό rbb, ο κ. Ντε Μεζιέρ διαβεβαίωσε ότι το μέτρο συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η πρώτη αντίδραση ωστόσο ήλθε ήδη από την Οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα "Pro Asyl", η οποία υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο η διαδικασία θα συντομευθεί, με τον κίνδυνο να ολοκληρωθεί πλημμελώς, ενώ οι αιτούμενοι άσυλο δεν θα έχουν, όπως συμβαίνει στο αεροδρόμιο, την ευκαιρία να απευθυνθούν σε δικηγόρο.

    [06] Τα 2/3 της συνολικής ροής μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα έχει δεχθεί η Μυτιλήνη

    Οι αριθμοί δείχνουν ότι περίπου τα δύο τρίτα της συνολικής ροής μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα από την αρχή του 2015 τα έχει δεχθεί η Λέσβος. Ειδικότερα, οι αφίξεις που σημειώθηκαν από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας ανέρχονται σε 186.720 από τις 300.000 περίπου αφίξεις συνολικά που καταγράφηκαν στην Ελλάδα το 2015. Ο μήνας με τις περισσότερες αφίξεις είναι ο Σεπτέμβριος, με 73.179 πρόσφυγες και μετανάστες.

    Κι ενώ αμείωτη παραμένει η ροή προς τη Λέσβο υπηρεσιακοί παράγοντες υποστηρίζουν πως η κορύφωσή της δεν έχει ακόμα σημειωθεί. Τις τελευταίες ημέρες 3000 άνθρωποι έφθαναν καθημερινά, κυρίως στη βόρεια Λέσβο από τις τουρκικές ακτές, ακόμα και τις ημέρες που σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις, ενώ την περασμένη Παρασκευή σημειώθηκε ο αριθμός ρεκόρ των 5.810 αφίξεων σε ένα 24ωρο.

    Υψηλόβαθμο στέλεχος του Λιμενικού Σώματος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αιγαίου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, έλεγε πως ο Οκτώβριος είναι ο μήνας με τις περισσότερες αφίξεις τα τελευταία χρόνια και μέχρι στιγμής τα στοιχεία δείχνουν πως ο κανόνας θα επιβεβαιωθεί. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κατάσταση στη Συρία, αλλά και στο Αφγανιστάν, βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη, πράγμα που προμηνύει την συνέχιση του μεταναστευτικού κύματος.

    Δεύτερος παράγοντας που δρα καταλυτικά στη μεταναστευτική ροή είναι η ανεξέλεγκτη δράση των δικτύων διακινητών στην Τουρκία. Το δουλεμπόριο έχει μετατραπεί σε μία από τις πιο προσοδοφόρες παράνομες δραστηριότητες στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής με τα κυκλώματα να είναι πλέον πανίσχυρα και ικανά να μετακινούν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια δραστική ενέργεια για τον περιορισμό της δράσης τους.

    Πώς όμως λειτουργεί το δουλεμπορικό κύκλωμα στην Τουρκία; Αποστολή του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, έδειξε πως ένα μεγάλο τμήμα του ιστορικού κέντρου της Σμύρνης, το ιστορικό Μπασμανέ, κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων με την ανοχή κράτους και διωκτικών αρχών, έχει μετατραπεί σε κέντρο διακίνησης μεταναστών και προσφύγων. Κάπως έτσι προέκυψε και το προσωνύμιο "Δαμασκός", με το οποίο οι Τούρκοι αποκαλούν τη γειτονιά αυτή.

    [07] «Αποκρυπτογραφήθηκε» το μαύρο κουτί του Norman Atlantic

    «Οι συνομιλίες που περιέχονται στο μαύρο κουτί του πλοίου Norman Atlantic αποτελούν ωφέλιμο, καθοριστικό υλικό για την έρευνα σχετικά με το ναυάγιο» γράφει η εφημερίδα Ιλ Φάτο Κουοτιντιάνο.

    Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, το εν λόγω ηχητικό υλικό μπόρεσε τελικά να εντοπισθεί και να «αποκρυπτογραφηθεί» από σειρά ειδικών, και αναμένεται να προσφέρει ουσιαστικές απαντήσεις σε ό,τι αφορά τα αίτια του ναυαγίου, το οποίο σημειώθηκε την νύχτα της 27ης προς 28η Δεκεμβρίου του 2014.

    Οι δικαστικοί του Μπάρι κατάφεραν, τελικά, να περισώσουν το ηχητικό αυτό ντοκουμέντο -παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που θα μπορούσαν να το έχουν καταστρέψει- το οποίο θα πρέπει να περιέχει τις συνομιλίες του καπετάνιου με τους στενούς του συνεργάτες και με τις λιμενικές αρχές.

    Η πυρκαγιά που ξέσπασε στο Νorman Atlantic πριν εννέα μήνες, ενώ το πλοίο είχε πορεία πλεύσης προς την Αγκόνα, έχοντας αποπλεύσει από την Πάτρα, προκάλεσε τον θάνατο έντεκα ανθρώπων, ενώ άλλοι δεκαοκτώ, επισήμως, παραμένουν αγνοούμενοι.

    [08] Έργα που έγραψαν ιστορία ανεβάζει φέτος η Εθνική Λυρική Σκηνή

    «Ανέλαβα μια εθνική όπερα, ένα λυρικό θέατρο που συγκρίνεται και συνεργάζεται με κορυφαία ευρωπαϊκά. Δεν θα επιτρέψω, όσο αυτό περνάει από το χέρι μου, αυτό το ιστορικό θέατρο, η μοναδική λυρική σκηνή της Ελλάδας, να συρρικνωθεί σε ένα επαρχιακό θίασο» τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μύρων Μιχαηλίδης στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος της καλλιτεχνικής περιόδου 2015-16, η οποία είναι η τελευταία όπου η ΕΛΣ θα έχειγια έδρα της το ιστορικό «Ολύμπια» της Οδού Ακαδημίας.

    Λίγο πριν από τη μετάβαση στις νέες εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Εθνική Λυρική Σκηνή επιλέγει να παρουσιάσει έργα που έγραψαν ιστορία και αγαπήθηκαν ιδιαιτέρως από το αθηναϊκό κοινό στη σκηνή του θεάτρου «Ολύμπια». Η «Μαντάμα Μπατερφλάι» του Τζάκομο Πουτσίνι, ο «Κουρέας της Σεβίλλης» του Τζοακίνο Ροσίνι, ο «Ριγολέττος» του Τζουζέππε Βέρντι, ο «Βαφτιστικός» του Θεοφράστου Σακελλαρίδη και η «Μποέμ» του Τζάκομο Πουτσίνι είναι μερικά από τα εμβληματικά έργα τα οποία σε νέες παραγωγές και αναβιώσεις επιστρέφουν φέτος στο «Ολύμπια», ως ένα αφιέρωμα στην πολυετή ιστορία του, η οποία ταυτίζεται με τη μεταπολεμική Ελλάδα.

    [09] Ουκρανοί ακροδεξιοί προπηλάκισαν Έλληνες πρώην υπουργούς στην Οδησσό

    Ένας εκπρόσωπος της φασιστικής οργάνωσης Δεξιός Τομέας της Ουκρανίας παραδέχθηκε σήμερα πως τα μέλη της οργάνωσης απέκλεισαν εν γνώσει τους ένα ξενοδοχείο στην Οδησσό όπου είχαν καταλύσει Έλληνες πολιτικοί και δημοσιογράφοι, για να τους εμποδίσουν να παρευρεθούν σε μια συνάντηση με οργανώσεις μειονοτήτων.

    Νωρίτερα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη κατήγγειλε ότι μέλη της ακροδεξιάς ουκρανικής οργάνωσης τους ακολουθούσαν συνεχώς, ζητώντας τους «εξηγήσεις» για ποιο λόγο βρίσκονται στην Οδησσό.

    Τα μέλη της αντιπροσωπείας, στην οποία μετέχουν επίσης ο πρώην υπουργός Κώστας Ήσυχος, ο πρώην βουλευτής Βασίλης Χατζηλάμπρου και ο δημοσιογράφος ¶ρης Χατζηστεφάνου, αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε ένα εστιατόριο για να ξεφύγουν από τα ακροδεξιά στοιχεία και ζήτησαν τη βοήθεια του προξενείου και της ουκρανικής αστυνομίας.

    «Οι ακροδεξιοί μας έλεγαν ότι είμαστε εχθροί της Ουκρανίας», τόνισε η κ. Βαλαβάνη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι είναι η πρώτη φορά που ξένη αντιπροσωπεία ουσιαστικά προπηλακίζεται από ακροδεξιά στοιχεία στην Οδησσό.

    Λόγω των συνεχών παρενοχλήσεων ακυρώθηκε η συνάντηση που θα είχαν σήμερα τα πρώην κυβερνητικά στελέχη με μέλη της ομογένειας. Οι πρώην υπουργοί θα επιστρέψουν, αύριο, στην Ελλάδα.

    «Ήταν μια ομάδα Ελλήνων της άκρας αριστεράς που ήθελαν να πραγματοποιήσουν μια συνάντηση. Αποκλείσαμε την έξοδο του ξενοδοχείου για να τους εμποδίσουμε να πάνε σε αυτή την εκδήλωση και θα το ξανακάνουμε από όπου και αν έρθουν», δήλωσε ο ¶ρτεμ Σκοροπάντσκι, προσθέτοντας πως δεν έχει πληροφορίες για το που βρίσκονται τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, αλλά πρόσθεσε πως «σίγουρα έχασαν την συνάντηση».

    [10] Ώρα Europa League για ΠΑΟΚ και Αστέρα Τρίπολης

    Στην Τούμπα στρέφεται το ελληνικό ενδιαφέρον και στο μεγάλο παιχνίδι του ΠΑΟΚ με την Ντόρτμουντ, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του 3ου ομίλου του Europa League. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης είναι σ' εξαιρετική κατάσταση και θέλει ν' ανατρέψει τα προγνωστικά, στην κατάμεστη Τούμπα, κόντρα στη διάσημη γερμανική ομάδα και να πάρει την πρώτη της νίκη στους ομίλους της διοργάνωσης. Δύσκολη αποστολή κόντρα σε γερμανική ομάδα θα έχει και ο Αστέρας Τρίπολης, καθώς θ' αντιμετωπίσει στο Γκελζενκίρχεν τη Σάλκε και έχει τ' «όνειρο» ενός θετικού αποτελέσματος. Στο άλλο παιχνίδι του 11ου ομίλου ο ΑΠΟΕΛ θα παίξει στην Τσεχία κόντρα στη Σπάρτα Πράγας.

    Από εκεί και πέρα, το πρόγραμμα της 2ης αγωνιστικής περιλαμβάνει σπουδαία παιχνίδια, όπως αυτό της Μονακό με τη Τότεναμ και της Αλκμααρ με την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Συνοπτικά το πρόγραμμα των ομίλων της διοργάνωσης:

    1ος ΟΜΙΛΟΣ

    Σέλτικ-Φενέρμπαχτσε

    Μόλντε-Αγιαξ

    2ος ΟΜΙΛΟΣ

    Ρούμπιν Καζάν-Μπορντό

    Λίβερπουλ-Σιόν

    3ος ΟΜΙΛΟΣ

    FC Κράσνονταρ-Καμπάλα

    ΠΑΟΚ-Ντόρτμουντ

    4ος ΟΜΙΛΟΣ

    Μπριζ-Μίντιλαντ

    Λέγκια Βαρσοβίας-Νάπολι

    5ος ΟΜΙΛΟΣ

    Ντιναμό Μινσκ-Ραπίντ Βιένης

    Βιγιαρεάλ-Βικτόρια Πλζεν

    6ος ΟΜΙΛΟΣ

    Μαρσέιγ-Σλόβαν Λίμπερετς

    Μπράγκα-Γκρόνινγκεν

    7ος ΟΜΙΛΟΣ

    Ρόζενμποργκ-Ντνίπρο

    Λάτσιο-Σεντ Ετιέν

    8ος ΟΜΙΛΟΣ

    Μπεσίκτας-Σπόρτινγκ Λισ.

    Λοκομοτίβ Μόσχας-Σκεντέρμπεου

    9ος ΟΜΙΛΟΣ

    Μπελενένσες-Φιορεντίνα

    Βασιλεία-Λεχ Πόζναν

    10ος ΟΜΙΛΟΣ

    Καραμπάχ-¶ντερλεχτ

    Μονακό-Τότεναμ

    11ος ΟΜΙΛΟΣ

    Σπάρτα Πράγας-ΑΠΟΕΛ

    Σάλκε-ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

    12ος ΟΜΙΛΟΣ

    ¶ουγκσμπουργκ-Παρτιζάν Βελ.

    ¶λκμααρ-Αθλέτικ Μπιλμπάο


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 September 2015 - 18:32:14 UTC