Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίθεση Μεϊμαράκη στην κυβέρνηση για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά
  • [02] Με τον αρχιεπίσκο Αμερικής και τον Τούρκο ΥΠΕΞ θα συναντηθεί σήμερα, στη Νέα Υόρκη, ο Ν. Κοτζιάς
  • [03] Πυρετώδεις διαβουλεύσεις ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης
  • [04] Γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι: Το ΔΝΤ πιέζει ώστε να υπάρξει ένα light κούρεμα του ελληνικού χρέους
  • [05] Νέες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία
  • [06] Μεταφορά προσφύγων από την πλατεία Βικτωρίας στο κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου
  • [07] Στην Ελλάδα το πιο συγκεντρωτικό εκπαιδευτικό σύστημα της ΕΕ
  • [08] Τι βρέθηκε στη γιάφκα του Μαραθώνα
  • [09] Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πως δρα το κύκλωμα των δουλεμπόρων
  • [10] Για τον «Ηφαιστίωνα» το μνημείο της Αμφίπολης, υποθέτουν οι ανασκαφείς
  • [11] Χρέος και μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Κέρι
  • [12] Φόρμουλα Ένα: Και το 2016 στη ΜακΛάρεν ο Μπάτον

  • [01] Επίθεση Μεϊμαράκη στην κυβέρνηση για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

    Επίθεση Μεϊμαράκη στην κυβέρνηση για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, για τη φορολογική επιβάρυνση των οικογενειών αυτό το μήνα και για το μεταναστευτικό εξαπέλυσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προσερχόμενος στα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ ευχήθηκε καλό μήνα και αναφέρθηκε στους κατοίκους των νησιών που, όπως είπε, λίγο πριν τις εκλογές τους είχε υποσχεθεί ο κ. Τσίπρας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ και ο κ. Καμμένος τους είχε υποσχεθεί ότι θα ρίξει την κυβέρνηση αν μπει ο ΦΠΑ.

    "Βέβαια αυτά τα είπανε προ των εκλογών και τώρα που υφάρπαξαν την ψήφο τους γιατί τους πίστεψαν έρχονται και ξεχνούν και βάζουν φόρους και αγνοούν όσες υποσχέσεις έδωσαν", ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης.

    [02] Με τον αρχιεπίσκο Αμερικής και τον Τούρκο ΥΠΕΞ θα συναντηθεί σήμερα, στη Νέα Υόρκη, ο Ν. Κοτζιάς

    Σειρά διαδοχικών συναντήσεων περιλαμβάνει και σήμερα το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Υπουργική Εβδομάδα της 70ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στις ΗΠΑ.

    Ο υπουργός Εξωτερικών θα ξεκινήσει τις σημερινές επαφές του με εκπροσώπους αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων, ενώ αργότερα θα συμμετάσχει σε εκδήλωση υψηλού επιπέδου με θέμα τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΑΣΕ, στην οποία θα προεδρεύσει ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάσιτς. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο.

    [03] Πυρετώδεις διαβουλεύσεις ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης

    Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στους κόλπους της κυβέρνησης για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων. Και αυτό καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση, επιθυμούν με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων να υπάρξει η πληρέστερη δυνατή σκιαγράφηση της κυβερνητικής πολιτικής που θα ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα.

    Το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις ενόψει της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων που θα ξεκινήσουν το απόγευμα της προσεχούς Δευτέρας με την ανάγνωσή τους από τον πρωθυπουργό ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής. Οι συσκέψεις αυτές αναμένεται να γίνουν εντατικότερες με την επιστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

    Κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων θα έχει ως βάση την ομιλία του πρωθυπουργού στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και τους άξονες τους οποίους ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στα μέλη της κυβέρνησης.

    «Η υλοποίηση της Συμφωνίας έχει δύο παράλληλους στόχους: Τη διαπραγμάτευση για το χρέος και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει παράλληλα «να τρέξει» ζητήματα όπως αυτό της φοροδιαφυγής, της αδήλωτης εργασίας αλλά και διαρθρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.

    Εξάλλου, μείζονα σημασία αποδίδει η κυβέρνηση στην άμεση προώθηση των ζητημάτων που πέτυχε η Ελλάδα να θέσει κατά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις, όπως αυτό των «κόκκινων δανείων», προκειμένου να διασφαλιστεί η πρώτη κατοικία για τους οικονομικά αδύναμους - αλλά και τα εργασιακά, όπου ευρωπαϊκά συνδικάτα έχουν εκδηλώσει και ενδιαφέρον για να συνδράμουν. Παράλληλα, υπάρχει και το ζήτημα του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας, για το οποίο στόχος είναι, τα έσοδα από την αξιοποίηση να μην κατευθύνονται μόνο για το χρέος, αλλά και για την ανάπτυξη της οικονομίας - όπως και η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ και η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για την αποφυγή της επαναφοράς της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

    Ο πρωθυπουργός κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων αναμένεται να αναφερθεί και στο «παράλληλο πρόγραμμα» που έχει η κυβέρνηση - το οποίο θα προχωρήσει παράλληλα με την υλοποίηση της Συμφωνίας - στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Μεγάλο βάρος θα δοθεί στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και προεχόντως στο κυνήγι του χρήματος που προέρχεται από τη διαφθορά. Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση κυβερνητικής πηγής, ότι «το ζήτημα της αντιμετώπισης της διαφθοράς αποτελεί κομβικό στόχο για την κυβέρνηση, γιατί είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για τους οποίους οι πολίτες ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση για δεύτερη φορά».

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης, ότι «η κυβέρνηση αποδίδει σημαντικό ρόλο και στον αναπροσανατολισμό του ΕΣΠΑ προκειμένου να δοθεί έμφαση στην καινοτομία και να βοηθήσει στην αξιοποίηση του υψηλού επιστημονικού επιπέδου των νέων στην Ελλάδα».

    [04] Γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι: Το ΔΝΤ πιέζει ώστε να υπάρξει ένα light κούρεμα του ελληνικού χρέους

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται να ασκεί πιέσεις στους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας προκειμένου να μειώσουν και άλλο το ελληνικό χρέος, αναφέρει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Rheinische Post.Όπως επεσήμαναν κυβερνητικοί κύκλοι από το Βερολίνο, το ΔΝΤ προτίθεται να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας μόνο αν οι Ευρωπαίοι μειώσουν το ελληνικό χρέος κατά περίπου 100 δισεκ. ευρώ.

    Αυτό θα μπορέσει να γίνει μέσω της παράτασης του χρόνου λήξης των δανείων από τα 30 στα 50 χρόνια, αλλά και μέσω της μεταφοράς για μετά το 2030 του χρόνου αποπληρωμής τους. Επιπλέον το Ταμείο θέλει να μειωθούν κι άλλο τα επιτόκια.Οι απαιτήσεις αυτές του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ουσιαστικά σημαίνουν ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.

    Αυτό το απέρριπτε κατηγορηματικά μέχρι τώρα η γερμανική κυβέρνηση, όμως η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είχε δηλώσει μετά τη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της για την παροχή επιπλέον 86 δισ. ευρώ ότι το ζήτημα του χρέους μπορεί να συζητηθεί το φθινόπωρο.Σχετικά με την πρόταση του ΔΝΤ πρέπει να διεξαχθεί ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ, κάτι που ενδέχεται να γίνει ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου, επισημαίνει η Rheinische Post.

    [05] Νέες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία

    Ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν σήμερα νέους στόχους στην Συρία, ανάμεσά τους περιοχές κοντά στην πόλη Ζισρ αλ-Σουγούρ, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο του "Στρατού της Κατάκτησης", μίας συμμαχίας ένοπλων ισλαμικών αντικαθεστωτικών οργανώσεων, ανάμεσά στις οποίες περιλαμβάνεται το Μέτωπο αλ Νόσρα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο al-Mayadeen, που πρόσκειται στη Δαμασκό, με έδρα τον Λίβανο.

    Τα ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τουλάχιστον 30 επιδρομές κατά θέσεων αυτών των ανταρτών σε πολλές περιοχές της βορειο-δυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, ανάμεσά τους και η ορεινή περιοχή της Ζαουίγια, αλλά και στόχους νοτιότερα στην επαρχία Χάμα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο

    [06] Μεταφορά προσφύγων από την πλατεία Βικτωρίας στο κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου

    Μεταφορά προσφύγων από την πλατεία Βικτωρίας, στο κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο του Γαλατσίου, πραγματοποιείται με στόχο την αποσυμφόρηση της πλατείας. Η μεταφορά γίνεται με 5 διπλά λεωφορεία του ΟΑΣΑ και μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι έχουν πάει στο Γαλάτσι περισσότερα από 400 άτομα.

    Τη μεταφορά επέβλεπε νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, χαρακτήρισε την εικόνα στην πλατεία "άθλια" και συμπλήρωσε: «Έχω πει επανειλημμένα ότι η προσπάθειά μας είναι να αποφορτίσουμε τον ντόπιο πληθυσμό από τα βάρη που δημιουργεί το προσφυγικό ρεύμα ώστε και ο πληθυσμός να κρατήσει την αλληλέγγυα στάση που έχει δείξει μέχρι τώρα και οι πρόσφυγες να τύχουν καλύτερης μεταχείρισης»

    Η προσωρινή στέγαση των προσφύγων στο Γαλάτσι, γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του υπουργείου να βρει «ένα σύστημα παράλληλων χώρων, ώστε όπου δημιουργείται πρόβλημα να αποφορτίζεται» όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός.

    [07] Στην Ελλάδα το πιο συγκεντρωτικό εκπαιδευτικό σύστημα της ΕΕ

    Το πλέον συγκεντρωτικό εκπαιδευτικό σύστημα στην Ευρώπη διαθέτει η χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ για την ηγεσία και την αυτονομία των σχολείων που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Αύγουστο.

    Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε από την Ομάδα Εκπαιδευτικής Ερευνας και Αξιολόγησης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, στα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρατηρείται σχετικά μεγάλη αυτονομία των σχολικών μονάδων στα θέματα των μεθόδων διδασκαλίας, της επιλογής των σχολικών εγχειριδίων ή της επιλογής των μαθητών τους με την «αξιοσημείωτη εξαίρεση της Ελλάδας όπου τα ζητήματα αυτά καθορίζονται από τις εκπαιδευτικές Αρχές».

    Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ όπου τα σχολικά εγχειρίδια καθορίζονται από τις εκπαιδευτικές Αρχές, ενώ στη Γαλλία συμβαίνει το ίδιο μόνο για τα σχολικά εγχειρίδια των μαθημάτων επιλογής. Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Γαλλία είναι επίσης η εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τις σχολικές μονάδες να επιλέγουν τους καθηγητές που θα καλύψουν τα κενά τους σε προσωπικό, καθώς και να έχουν τον πρώτο λόγο στο θέμα των απολύσεων και της επιλογής του διευθυντή τους.

    [08] Τι βρέθηκε στη γιάφκα του Μαραθώνα

    Δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατική ή άλλη εγκληματική ενέργεια, τα όπλα που βρέθηκαν μέχρι στιγμής από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στο σπίτι - αποθήκη στον Μαραθώνα, όπως προκύπτει από τη βαλλιστική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., στο σπίτι βρέθηκαν αναλυτικά τα εξής:

    Δύο εκτοξευτήρες ρουκετών RPG, δύο πιστόλια, δύο πολεμικά τυφέκια τύπου Kalashnikov, ένα υποπολυβόλο MP-5, μία χειροβομβίδα και ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο εμπορίου.

    Τα εννέα κλεμμένα οχήματα που βρέθηκαν στην γιάφκα, αναλυτικά είναι:

    Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μάρκας VOLKSWAGEN, μοντέλο TIGUAN, χρώματος λευκό, για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή στο Τμήμα Ασφαλείας Αγίας Παρασκευής Αττικής την 29-06-2014.

    Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μάρκας SMART, μοντέλο FORTWO CABRIO, χρώματος ασημί, για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή στο Τμήμα Ασφαλείας Γλυφάδας την 19-10-2014.

    Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, MINI COOPER, χρώματος μαύρο, για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή στο Τμήμα Ασφαλείας Κηφισιάς την 19-06-2014.

    Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μάρκας TOYOTA, μοντέλο AURIS, χρώματος γκρι, για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή στο Τμήμα Ασφαλείας Κηφισίας την 08-03-2014.

    Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μάρκας TOYOTA, μοντέλο YARIS, χρώματος λευκό, για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή στο Τμήμα Ασφαλείας Πεντέλης την 01-12-2014.

    Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μάρκας JEEP CHEROKEE, χρώματος μαύρο, για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή στο Τμήμα Χαριλάου Θεσσαλονίκης την 17-10-2007.

    Ι.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο, μάρκας MITSUBISHI, χρώματος γκρι, για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή στο Τμήμα Ασφαλείας Ηλιούπολης την 03-12-2013.

    Μοτσικλέτα μάρκας SUZUKI, μοντέλο GSX R1000, χρώματος μπλε, για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή στο Τμήμα Ασφαλείας Ιλίου την 26-02-2014.

    Μοτοσικλέτα μάρκας DUCATTI, χρώματος ερυθρό, για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή στο Τμήμα Ασφαλείας Συντάγματος την 26-01-2015.

    Οι αξιωματικοίτης Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, εκτιμούν αναζητούν και άλλα κρυσφύγετα στην περιοχή της Αττικής.

    Οι έρευνες συνεχίζονται.

    Από την Αστυνομία υπενθυμίζονται οι τηλεφωνικοί αριθμοί κλήσης 1014 και 10414 της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, όπου οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας, με την διαβεβαίωση ότι εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

    [09] Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πως δρα το κύκλωμα των δουλεμπόρων

    Αποστολή του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, έδειξε πως ένα μεγάλο τμήμα του ιστορικού κέντρου της Σμύρνης, το ιστορικό Μπασμανέ, κάτω από τη μύτη, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων με την ανοχή κράτους και διωκτικών αρχών, έχει μετατραπεί σε κέντρο διακίνησης μεταναστών και προσφύγων. Κάπως έτσι προέκυψε και το προσωνύμιο "Δαμασκός", με το οποίο οι Τούρκοι αποκαλούν τη γειτονιά αυτή.

    Ανάλογα, λοιπόν, με τα χρήματα που διαθέτουν μετανάστες και πρόσφυγες οδηγούνται στις περιοχές απόπλου. Αλλά όχι στα σημεία απόπλου. Η περιοχή του Αϊβατζίκ, στην ακτή του Αδραμυτινού κόλπου βόρεια της Λέσβου είναι, σύμφωνα με μαρτυρίες, η ασφαλέστερη. Ακολουθεί η περιοχή νότια του Δικελί, ανατολικά της Λέσβου.

    Αόρατος "ιδιοκτήτης" της αποβάθρας, στην περιοχή του Αίβατζίκ είναι ο "Κενάν", ο οποίος και εγγυάται πως η αναχώρηση όσων θα μεταφερθούν είναι σίγουρη, όπως και η άφιξή τους στο νησί. Σημεία απόβασης η βόρεια Λέσβος, από το Μόλυβο και την Εφταλού, μέχρι τη Συκαμνιά. Η αμοιβή του, για όσους θα ταξιδέψουν με αυτόν, είναι κάπως "τσιμπημένη". Πληρώνει 1.800 με 2.000 δολάρια ο κάθε ενήλικος (ενήλικοι λογίζονται όσοι έχουν ηλικία άνω των 12 ετών) και τα μισά (900 με 1000 δολάρια) για κάθε παιδί, κάτω των 12 ετών. Η αποβάθρα, στην περιοχή του Δικελί, ελέγχεται από τον "Ιμάμ". Αυτός αποβιβάζει κόσμο στην περιοχή του αεροδρομίου της Μυτιλήνης και στη Χαραμίδα και κοστολογεί περί τα 1500 ευρώ το κεφάλι το πέρασμα στη Λέσβο. Μισή είναι η τιμή για παιδιά, κάτω των 12 ετών. Πρόσφυγες που πέρασαν από τη συγκεκριμένη περιοχή μιλάνε για σκληρούς συνεργάτες που λεηλατούν κυρίως τους Σύρους πρόσφυγες και ιδιαίτερα τις γυναίκες από τα χρυσά κοσμήματα που φορούν, ενώ ακινητοποιούν τους άνδρες για να μην αντιδράσουν απειλώντας με βιασμό των γυναικών τους. Μετά, υπό την απειλή όπλων, τους επιβιβάζουν στις βάρκες.

    Πληροφορίες από κατοίκους των τουρκικών παραλίων αναφέρουν πως οι αποβάθρες, απ' όπου ξεκινούν οι πλαστικές βάρκες με προορισμό τα νησιά "ανήκουν" σε συγκεκριμένους Τούρκους που τις έχουν νοικιάσει από άλλους κατόχους μεγαλύτερων εκτάσεων και οι οποίοι με τη σειρά τους λογοδοτούν σε άλλους. Όλοι τους φαίνεται πως είναι μέλη μιας μεγάλης μαφιόζικης πυραμίδας, που διακινεί δεκάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες και μετανάστες κάθε λογής, προς την Ελλάδα. Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως ο "Κενάν" πληρώνει στον πάνω από αυτόν το ποσό των 100.000 αμερικάνικων δολαρίων ημερησίως. Τρία εκατομμύρια δολάρια το μήνα. Ποσό που αντιστοιχεί με τα όσα πληρώνουν οι επιβαίνοντες σε μια και μόνο βάρκα για να περάσουν στη Λέσβο. Και καθημερινά προς το νησί περνάν πλέον 30 με 100 βάρκες!

    Παράγοντες της κοινωνίας των παραπάνω τουρκικών περιοχών υποστηρίζουν πως η επιδεικνυόμενη ανοχή στο φαινόμενο είναι αποτέλεσμα του ότι πολλά από αυτά τα χρήματα καταλήγουν και στην τσέπη ντόπιων αλλά και κεντρικών εκπροσώπων του τουρκικού κράτος. Μεγάλα τμήματα της Στρατοχωροφυλακής, της Ακτοφυλακής αλλά και πολιτικοί παράγοντες στην περιοχή θεωρείται πως συμμετέχουν στο κύκλωμα και φυσικά στα κέρδη, ανεχόμενοι την όλη κατάσταση.

    "Η μαφιόζικη πυραμίδα λένε πολλοί πως αγγίζει και την πολιτική σκηνή. Εξηγείται αλλιώς η ανοχή στο φαινόμενο από το κατά τα άλλα ισχυρό τουρκικό κράτος;", λέει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ στέλεχος του ειρηνιστικού κινήματος στην περιοχή του Δικελί.

    Οι μετακινούμενοι, σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των μεταναστών και των προσφύγων πληρώνουν το 50% του κόστους του ταξιδιού, μέσω εταιρείας ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων, ενώ με λεωφορεία, που ξεκινούν το βράδυ από την περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού της Σμύρνης μετακινούνται σε συγκεκριμένα σημεία.

    Το σημείο συγκέντρωσης του "Κενάν" είναι η περιοχή του χωριού Μπαντεμλί. Στο εκεί δάσος και τον κοντινό ελαιώνα κρύβονται μέχρι να ανάψει το πράσινο φως του απόπλου. Που συνοδεύεται με το πράσινο φως από τον αόρατο "Κενάν" ότι πληρώθηκε και το υπόλοιπο των μεταφορικών μέσω πάντα της εταιρείας ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων.

    Με τα σακίδια στην πλάτη βαδίζουν μέχρι την παραλία απ' όπου και αποπλέουν. Σημεία απόπλου όλη η ακτογραμμή, από το σημείο νότια του Μπαντεμλί μέχρι και ανατολικά την αρχαία Άσσο, το σημερινό Μπεχράμ Καλέ.

    Ανάλογη και η διαδικασία του "Ιμάμ". Οι φυγάδες συγκεντρώνονται και αυτοί στο χωριό Μπαντεμλί, χωριό που έχει το ίδιο όνομα με αυτό που χρησιμοποιεί ο "Κενάν". Στο βουνό και στα δέντρα πίσω από το χωριού κρύβονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Και ακολουθούν και αυτοί την ίδια ακριβώς διαδικασία.

    Στην ακτή όλοι φουσκώνουν τα πλαστικά σκάφη ενώ κάποια χαμηλόβαθμα μέλη του κυκλώματος ενημερώνουν κάποιον από τους επιβαίνοντες στη βάρκα πώς θα χρησιμοποιούν την εξωλέμβια μηχανή. Φορούν τα σωσίβια που έχουν αγοράσει και αποπλέουν. Προορισμός η Λέσβος. Με το πρώτο πρωινό φως και σχεδόν κάθε μισάωρο ένα τέτοιο πλαστικό σκάφος με περίπου 50 επιβαίνοντες ξεκινά το ταξίδι αυτό που κανείς δεν ξέρει αν θα εξελιχθεί σε ταξίδι θανάτου.

    Η αναχώρηση, λένε οι ντόπιοι, γίνεται πολλές φορές κάτω από το βλέμμα της Ακτοφυλακής. Ιδιαίτερα οι λέμβοι, που ξεκινούν από το αρχαίο λιμάνι της Άσσου, λένε καλαμπουρίζοντας οι Τούρκοι, πως τα στελέχη της Ακτοφυλακής "ελέγχουν τον αριθμό των επιβαινόντων μη βουλιάξει η βάρκα και αναγκαστούν να τους σώσουν".

    [10] Για τον «Ηφαιστίωνα» το μνημείο της Αμφίπολης, υποθέτουν οι ανασκαφείς

    Το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης είναι παραγγελία και χρηματοδοτημένο απο τον Μέγα Αλέξανδρο προς τιμή του αγαπημένου φίλου του Ηφαιστίωνα, είναι σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Δεινοκράτη ή Στησικράτη και υλοποιήθηκε ως έργο στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ από τον Αντίγονο τον μονόφθαλμο.

    Τις νέες υποθέσεις -με βάση και πρόσφατα ευρήματα- ανακοίνωσαν οι ανασκαφείς και μελετητές του μνημείου "αποκωδικοποιώντας" τρεις οικοδομικές επιγραφές που εντοπίστηκαν πρόσφατα όπως είπαν, στην περιοχή όπου βρίσκεται ο Λέων - λίγα χιλιόμετρα νότια της περιοχής της Αμφίπολης.

    Οι ευμεγεθείς επιγραφές (περί τα 25 εκατοστά σε ύψος) με την "υπογραφή" ΑΝΤ ("υπογραφή" που συναντάται σε όλους τους Αντιγονίδες (και εδω αποδίδεται στον Αντίγονο τον Μονόφθαλμο (323-318 π.Χ) φέρουν χαραγμένη τη λέξη "ΠΑΡΕΛΑΒΟΝ" και στο τέλος το σύμπλεγμα γραμμάτων που σχηματίζει τo όνομα "Ηφαιστίωνος" (Δηλαδή: Εγώ ο Αντίγονος, παρέλαβα οικοδομικό υλικό για την ανέγερση μνημείου προς τιμή του Ηφαιστίωνος) ...

    Τα νέα στοιχεία (και τα νέα ευρήματα) παρουσίασαν σε εκδήλωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (στην πρώτη δημόσια εκδήλωση του πανεπιστημίου στην οποία παραβρίσκεται και μιλά η ανασκαφέας της Αμφίπολης ) με τίτλο «Ερευνώντας τον τύμβο Καστά Αμφίπολης: 2012-2014» .

    [11] Χρέος και μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Κέρι

    Η διαπραγμάτευση της Ελλάδας στο πλαίσιο της ευρωζώνης κατά τους τελευταίους μήνες και η ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς επίσης το ζήτημα των προσφυγικών ροών, το Κυπριακό, το ονοματολογικό, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Συρία και τα ενεργειακά θέματα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Κοτζιά, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

    Ο Τζον Κέρι, από την πλευρά του, τόνισε τη στρατηγική σημασία των αγωγών TAP και IGB για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακόυ κόμβου, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πρόθεση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την επίλυση του ονοματολογικού και του Κυπριακού.

    Ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε στον κ. Κέρι την ανάγκη να υποστηρίξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες την αναβάθμιση του μηχανισμού του ΟΗΕ για επανεγκατάσταση των προσφύγων, καθώς και να εντείνουν τις επαφές τους με την Τουρκία για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, αλλά και για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

    Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του ονοματολογικού, με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό περιορισμό για χρήση έναντι όλων, καθώς και την ανάγκη να επιδειχθεί αντίστοιχη πρόθεση από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

    [12] Φόρμουλα Ένα: Και το 2016 στη ΜακΛάρεν ο Μπάτον

    Κόντρα στη φημολογία των τελευταίων εβδομάδων ότι ο Τζένσον Μπάτον θα βάλει τέλος στην καριέρα του στη Φόρμουλα Ένα με την ολοκλήρωση της τρέχουσας σεζόν, ο Βρετανός οδηγός πείστηκε τελικά από τη ΜακΛάρεν και θα είναι παρών και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της επόμενης σεζόν το 2016. «Μίλησα με τον (σ.σ. επικεφαλής της ομάδας) Ρον Ντένις και με διαβεβαίωσε πως τη νέα σεζόν θα είμαστε πιο ανταγωνιστικοί και μ' έπεισε να παραμείνω» δήλωσε μεταξύ άλλων ο 35χρονος πιλότος, ο οποίος έχει κατακτήσει 15 νίκες, έχει ανέβει 50 φορές στο βάθρο και έχει πανηγυρίσει ένα πρωτάθλημα οδηγών (2009), μολονότι έφθασε στην τελευταία νίκη του σε γκραν πρι στον αγώνα του 2012 στη Βραζιλία.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 October 2015 - 10:32:22 UTC