Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Όχι σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
  • [02] Συνάντηση της ηγεσίας του υπ. Δικαιοσύνης με τον Ρώσο πρέσβη, Αντρέι Μάσλοφ
  • [03] H «ακτινογραφία» του σκανδάλου ΤΤ, οι πρωταγωνιστές και η ζημιά ύψους 500 εκατ. ευρώ για το δημόσιο
  • [04] OHE: Τουλάχιστον 1,4 εκατ. πρόσφυγες αναμένεται να φτάσουν στη Μεσόγειο την περίοδο 2015-16
  • [05] Η δικαιοσύνη ρίχνει φως στις υποθέσεις στις οποίες φέρεται εμπλεκόμενος ο Θ. Λιακουνάκος
  • [06] Μαζική πρόσβαση σε Πολιτισμό και Γνώση με τη χρήση των νέων τεχνολογιών από το Ιδρυμα Ωνάση
  • [07] Στάσεις εργασίας για τις 2 Οκτωβρίου αποφάσισε το Σωματείο Εργαζομένων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
  • [08] Εντός των επόμενων μηνών ξεκινούν οι έρευνες στον τάφο του φαραώ Τουταγχαμών
  • [09] Ήρωες στο Αιγαίο
  • [10] Παναθηναϊκός: Ζήτησε επαγρύπνηση ο Αναστασίου

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Όχι σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

    Σκληρή γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση επιλέγει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας που μετείχαν και κομματικά στελέχη, ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα μπει σε κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή μετά τις προγραμματικές δηλώσεις.

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού σκληραίνοντας την στάση του και προμηνύοντας υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους, έθεσε δύο όρους για να ψηφίσει τον Νίκο Βούτση για τη θέση του Προέδρου της Βουλής: Να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα ψηφίσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου και ότι θα ξεκινήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση,ώστε η επόμενη Βουλή να είναι Αναθεωρητική. Κάλεσε δε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να τηρήσουν την ίδια στάση.

    «Κάποιοι για να δώσουν μια ελπίδα στον κόσμο, διαδίδουν ότι ο Τσίπρας έχει εναλλακτικές. Υπάρχει το Ποτάμι,υπάρχει και το ΠΑΣΟΚ. Ας μας προσπεράσουν λοιπόν εμάς. Και ας πάνε κατευθείαν στο ΠΑΣΟΚ ,που έχει και κυβερνητική εμπειρία, στην άλωση του κράτους. Εμάς, ο ρόλος μας στη Βουλή θα είναι άλλος. Αντιπολίτευση - προτάσεις, αντιπολίτευση - προτάσεις. Αν και εφόσον υπάρχει κάτι σωστό θα το ψηφίσουμε»,ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης, καθιστώντας σαφές ότι «νέους φόρους το Ποτάμι δεν πρόκειται να ψηφίσει».

    [02] Συνάντηση της ηγεσίας του υπ. Δικαιοσύνης με τον Ρώσο πρέσβη, Αντρέι Μάσλοφ

    Με τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο και Δ. Παπαγγελόπουλο αντίστοιχα, συναντήθηκε διαδοχικά ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοφ.

    Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, που πραγματοποιήθηκαν σε εξαιρετικά εγκάρδιο κλίμα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, υπογραμμίσθηκαν «οι ιστορικοί δεσμοί που συνδέουν τους δύο λαούς και επισημάνθηκε και από τις δύο πλευρές η ανάγκη περαιτέρω σύσφιγξης των ελληνορωσικών σχέσεων, με την προβλεπόμενη ενίσχυση και υλοποίηση της συνεργασίας στον τομέα της δικαιοσύνης, όπως περιέχεται μεταξύ άλλων στο Κοινό Πρόγραμμα Δράσεων που έχει εγκριθεί από τους αρχηγούς των δύο χωρών».

    [03] H «ακτινογραφία» του σκανδάλου ΤΤ, οι πρωταγωνιστές και η ζημιά ύψους 500 εκατ. ευρώ για το δημόσιο

    Στα 500 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η συνολική ζημιά που υπέστη το δημόσιο από τα σκάνδαλα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στο διάστημα 2006 έως 2012. Το ποσό αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δόθηκαν από τις διοικήσεις και τις υπηρεσίες του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο διάστημα αυτό, σε γνωστούς επιχειρηματίες, χωρίς να εξασφαλισθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις.

    Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις :

    -της εταιρείας BESTLINE (του Ομίλου Κοντομηνά)

    -του ομίλου Κοντομηνά (με τον όμιλο ΔΕΜΚΟ)

    -του ομίλου Κοντομηνά για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος 12.500.000 ευρώ

    -του ομίλου Λαυρεντιάδη: ζημιά 105.384.605 ευρώ (σε προσωπικούς λογαριασμούς Λαυρεντιάδη)

    -και του ομίλου Γριβέα: ζημιά 17.641.000 ευρώ για δάνειο ύψους 170.000.000 ευρώ

    Τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στη διερεύνηση του σκανδάλου και ελέγχονται για απιστία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου χρήματος και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, είναι οι :

    -Δημ. Κοντομηνάς (απάτη στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, άμεση συνέργεια σε απιστία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες)

    -Άγγελος Φιλιππίδης (απάτη κατά του Δημοσίου και απιστία)

    -Μάριος Βαρότσης (απάτη κατά του Δημοσίου, απιστία, άμεση συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες)

    -Αλεξάνδρα Λιακοπούλου και Ιωάννης Ρόρρης (απάτη κατά του Δημοσίου)

    -Παναγιώτα Μπέζα (απιστία, άμεση συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες)

    -Κλέων Παπαδόπουλος, Φωτεινή Κρέστα, Διον. Γκολφινόπουλος, Χαράλαμπος Σιγανος, Χρ. Μαρουσος, Δημήτριος Κυπαρίσσης, Γ. Ξυφαράς, Αθανάσιος Χασάπης, Χαρ. Γιαγκούδης, Λυμπέρης Κατσιουλέρης, Γ. Στάμνος, Γεώργιος Μπρίνταλος, Σπυρίδων Πολίτης, Αντώνιος Καμινάρης, Περικλής Χανάκης, Ιωάννης Τσαγδής και Αναστασία Σακελλαρίου (απιστία από κοινού)

    -Δημήτριος Παπαγεωργόπουλος, Λυδία Κεκρίδου, Ιωάννης Λεβεντίδης και Σπυρίδων Παντελιάς (απιστία από κοινού κατ' επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας)

    -Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Παναγιώτης Ευθυμίου και Ευάγγελος Αποστολάτος (άμεση συνέργεια σε απιστία - νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες)

    -Μαγδαληνή Ευθυμίου, Χρήστος Ευθυμίου, Ευάγγελος Ευθυμίου, Κυρ. Γριβέας και Αναστασία Βάτσικα (άμεση συνέργεια σε απιστία - νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες)

    -Περικλής Λίβας (άμεση συνέργεια σε απιστία - άμεση συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες)

    -Βίκτωρ Ρέστης, Γεώργιος Δασκαλάκης, R. Zivanic και Δημ. Μπακατσέλος (άμεση συνέργεια σε απιστία)

    Η εισαγγελέας εισηγείται την απαλλαγή για επιμέρους πράξεις των Σοφίας Τόλου, Γεωργίου Μπρίνταλου, Διονύση Γκολφινόπουλου, Σπυρίδωνα Πολίτη, Δημητρίου Κυπαρίσση και Γεωργίου Ξυφαρά

    Οι κύριοι σταθμοί στην εξέλιξη της υπόθεσης:

    -Τον Αύγουστο του 2009 ο Άγγελος Φιλιππίδης, στην έναρξη της οικονομικής κρίσης, αγοράζει CDS ύψους 950.000.000 ευρώ. Τα πούλησε το Δεκέμβριο κερδοσκοπώντας έναντι του ελληνικού Δημοσίου.

    -Τον Σεπτέμβριο του 2010 γίνεται αποτίμηση του ΤΤ και της ΑΤΕ από συμβούλους της κυβέρνησης (Deutsche Bank, HSBC BANK και Lazard Freres).

    -Τον Οκτώβριο του 2011 γίνεται καταγγελία δανειακών συμβάσεων, που μπήκαν στην κατηγορία των "Μη Μεταβιβαζόμενων Στοιχείων", καθώς δεν εξυπηρετούνταν και οι δανειολήπτες. Η μεταβίβαση χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

    -Τον Δεκέμβριο του 2011 το ΤΤ απορροφά την τράπεζα TBank (πρώην Aspis, Κλέων Παπαδόπουλος, κλπ), προκαλώντας «άνοιγμα» ύψους 3,5 δισ.

    -Τον Αύγουστο του 2012 ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας χαρακτηρίζει το ΤΤ «μη βιώσιμο».

    -Τον Ιανουάριο του 2013 ιδρύεται «νέο ΤΤ» μετά από διάσπαση του ΤΤ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Τα χρέη της «κακής» εκκαθαρίζονται από το Κράτος. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει την απόφαση «ακατανόητη και εγκληματική» .

    -Τον Μάρτιο του 2013 καταφεύγουν στο ΣτΕ 2.087 μέτοχοι για να γίνει ανάκληση της άδειας του νέου ΤΤ.

    -Τον Ιούλιο του 2013 αποφασίζετε η παραχώρηση του «καλού» τμήματος του ΤΤ στην Eurobank. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει τη διαδικασία «ληστεία τραπέζης» και κατηγόρησε τον Γ. Στουρνάρα για «χειραγώγηση μετοχής» μετά τις δηλώσεις του για «μη βιώσιμο ΤΤ»).

    -Τον Ιανουάριο του 2014, πορισματική έκθεση 150 σελίδων της εισαγγελέως του τμήματος διαφθοράς κυρίας Πόπης Παπανδρέου οδήγησε στη σύλληψη τριών από τους 25 κατηγορούμενους. Απολογία Κοντομηνά. Ο Φιλιππίδης παραμένει στο εξωτερικό.

    -Τον Σεπτέμβριο του 2014 οδηγείται στον ανακριτή το ζεύγος Γριβέα-Βάτσικα (για δάνεια ύψους 17 εκατ.).

    -Τον Μάιο του 2015 παραιτείται η Αναστασία Σακελλαρίου, ΔΣ του ΤΧΣ, κατόπιν απαίτησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λόγω εμπλοκής της στο σκάνδαλο.

    -Τον Σεπτέμβριο του 2015 παραπέμπονται 40 άτομα για την υπόθεση των δανείων. Ανάμεσά τους οι επιχειρηματίες Άγγελος Φιλιππίδης, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Δημήτρης Κοντομηνάς, Περικλής Λίβας, Βίκτωρας Ρέστης, Δημήτρης Μπακατσέλος, η πρώην επικεφαλής του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου, και οι Κυριάκος Γριβέας και Μαρία Βάτσικα.

    [04] OHE: Τουλάχιστον 1,4 εκατ. πρόσφυγες αναμένεται να φτάσουν στη Μεσόγειο την περίοδο 2015-16

    Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) αναμένει ότι 1,4 εκατομμύρια πρόσφυγες θα φθάσουν στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο φέτος και του χρόνου, σύμφωνα με ένα αναθεωρημένο έγγραφό της, διαπιστώνοντας μια απότομη αύξηση σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις για 850.000 πρόσφυγες.

    «Η UNHCR προετοιμάζεται για την άφιξη έως και 700.000 ανθρώπων που επιζητούν ασφάλεια και διεθνή προστασία στην Ευρώπη το 2015»,αναφέρει το έγγραφο.

    «...Είναι πιθανό να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερος αριθμός αφίξεων το 2016, ωστόσο ο σχεδιασμός βασίζεται προς το παρόν σε παρόμοια στοιχεία με αυτά του 2015», επισημαίνει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

    [05] Η δικαιοσύνη ρίχνει φως στις υποθέσεις στις οποίες φέρεται εμπλεκόμενος ο Θ. Λιακουνάκος

    Απολογείται την Παρασκευή ο Θωμάς Λιακουνάκος, για την υπόθεση της προμήθειας τεσσάρων ιπτάμενων ραντάρ που θα τοποθετούνταν στα αεροσκάφη Embraer, έργο που αποτελούσε αντισταθμιστικό πρόγραμμα για τη σύμβαση του Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ), αξίας 540 εκατομμυρίων ευρώ.

    Ο Θωμάς Λιακουνάκος είναι ο ιδρυτής του Ομίλου Axon (οικονομικές και υπηρεσίες υγείας, εκδόσεις, αεροπλοΐα, real estate, εμφιάλωση και εμπορία νερού) και μεγαλομέτοχος της Euromedica (Πρόεδρος της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού). Υπήρξε ιδιοκτήτης αεροπορικής εταιρείας (AXONair), ξενοδοχειακών μονάδων και εταιρειών διοργάνωσης διαφόρων εκδηλώσεων.

    Στην περίοδο 1996-2009 τα εξοπλιστικά που πήρε, μέσω του κ. Λιακουνάκου, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ. Τα μεγαλύτερα προγράμματα αφορούν στα άρματα μάχης Leopard 2 και τα ιπτάμενα ραντάρ EmbraerEΜΒ-145Η.

    Η υπόθεση των Leopard 2H αφορά στα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα. Ο τότε αναπληρωτής Γ.Δ. Εξοπλισμών, Αντώνης Καντάς, τον είχε κατονομάσει, στη δίκη Τσοχατζόπουλου, ως έναν από τους επιχειρηματίες που δωροδοκούσαν Έλληνες αξιωματούχους. Στην κατάθεσή του ανέφερε ότι του έδωσε βαλίτσα με 600.000 ευρώ για να «μην φέρει κανένα πρόβλημα στη διαδικασία προμήθειας των Leopard».

    [06] Μαζική πρόσβαση σε Πολιτισμό και Γνώση με τη χρήση των νέων τεχνολογιών από το Ιδρυμα Ωνάση

    Η χρήση των νέων τεχνολογιών για μαζική πρόσβαση στον Πολιτισμό και τη Γνώση είναι επιδίωξη του έργου «Ανοικτές Διαδικτυακές Πλατφόρμες Γραμμάτων και Τεχνών» που παρουσιάστηκε σήμερα, στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ωνάση, σε ημερίδα την οποία συνδιοργάνωσαν η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ΑΜΚΕ, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και το Ίδρυμα Ωνάση.

    Οπως αναφέρθηκε «το έργο αποσκοπεί στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Ελληνικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ωνάση, την ανάπτυξη και διάχυση ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου και την υλοποίηση καινοτόμων εφαρμογών που συμβάλουν στην προώθηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης».

    [07] Στάσεις εργασίας για τις 2 Οκτωβρίου αποφάσισε το Σωματείο Εργαζομένων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

    Στάσεις εργασίας αποφάσισε να πραγματοποιήσει το Σωματείο Εργαζομένων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών , καθώς τους «τελευταίους πέντε μήνες, και όχι για πρώτη φορά, η καταβολή των μισθών έχει καταστεί αδύνατη».

    Ειδικότερα, όπως εξηγεί σε ανακοίνωση του το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του ΜΜΑ, έχοντας εξαντλήσει κάθε άλλο μέσο, σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, σε βαρύ κλίμα, αποφάσισε στάσεις εργασίας την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου και ώρες από 12.00-15.00 και από 17.00-20.00, προκειμένου να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι του Οργανισμού.

    [08] Εντός των επόμενων μηνών ξεκινούν οι έρευνες στον τάφο του φαραώ Τουταγχαμών

    Σαρώσεις υψηλής ανάλυσης υποδηλώνουν ότι ο τάφος του φαραώ Τουταγχαμών περιλαμβάνει διόδους προς δύο «κρυφές» αίθουσες, στη μία από τις οποίες ο Βρετανός αρχαιολόγος Νίκολας Ριβς πιστεύει ότι είναι θαμμένη η βασίλισσα Νεφερτίτη.

    Αν αποδεχτεί ότι κάποια από αυτές τις αίθουσες είναι η τελευταία κατοικία της διασημότερης βασίλισσας της αρχαίας Αιγύπτου, τότε θα πρόκειται για τη σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη εδώ και πολλά χρόνια. Ίσως επίσης να ρίξει λίγο φως σε μια περίοδο που, παρά το παγκόσμιο ενδιαφέρον και τις έρευνες που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίας, παραμένει τυλιγμένη σε μια αχλύ μυστηρίου.

    Η Νεφερτίτη, η προτομή της οποίας, ηλικίας 3.300 ετών, φιλοξενείται σήμερα σε ένα μουσείο του Βερολίνου, πέθανε τον 14ο αιώνα π.Χ.

    Ο Ριβς είπε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο ότι πιστεύει πως το μαυσωλείο του Τουταγχαμών αρχικά προοριζόταν για τη Νεφερτίτη. Οι αιγυπτιολόγοι θεωρούν ότι η βασίλισσα ήταν μητριά του έφηβου φαραώ και ότι συνεχίζει εδώ και 3.000 χρόνια τον αιώνιο ύπνο της, κρυμμένη πίσω από έναν τοίχο.

    «Αν αληθεύει, τότε είμαστε αντιμέτωποι με μια ανακάλυψη που θα επισκιάσει την ανακάλυψη του ίδιου του Τουταγχαμών», είπε ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Μαχμούντ αλ Νταμάτι, μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Θα ήταν η σημαντικότερη ανακάλυψη του 21ου αιώνα», πρόσθεσε.

    [09] Ήρωες στο Αιγαίο

    Θα μπορούσε κανείς να τον αποκαλέσει ήρωα. Η εικόνα, χθες το πρωί, ενός άντρα μέχρι κει πάνω να κάνει τεχνητή αναπνοή σε ένα μωρό τόσο δα, μόλις δυο χρόνων, από την ώρα του κατάπλου μέχρι την ώρα που το άφησε στα χέρια των διασωστών του ΕΚΑΒ, ήταν συγκλονιστική. Ακόμα πιο πολύ, η εικόνα του αξιωματικού αυτού, του Λιμενικού Σώματος, του ανθυποπλοίαρχου Κυριάκου Παπαδόπουλου, κυβερνήτη του πλωτού σκάφους 602, που κατέρρευσε αμέσως μετά... Έβαλε το κεφάλι του στα χέρια του και ξέσπασε σε λυγμούς. Δευτερόλεπτα μετά άκουγε από την ενδοεπικοινωνία του σκάφους του, πως υπήρχε ένα ακόμα περιστατικό με 40-50 ανθρώπους που κινδύνευαν σε μια πλαστική βάρκα μέσα στη φουρτουνιασμένη θάλασσα. «Οι στιγμές της προσωπικής αδυναμίας», λέει μιλώντας σήμερα το μεσημέρι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «είναι πολυτέλεια, που δεν την έχουμε. Λίγα μίλια παραπέρα υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθεια μας. Εμείς έχουμε καιρό να κλάψουμε...».

    Ο 41χρονος Κυριάκος Παπαδόπουλος ξέρει από προσφυγιά. Γέννημα θρέμμα μιας προσφυγικής οικογένειας από τη Νικομήδεια της Μικρασίας, παιδί μαστόρων της μεταλλοτεχνίας που περηφανεύονται πως σμίλεψαν τις μεταλλικές δάφνες στο άγαλμα της ελευθερίας της Μυτιλήνης, το σήμα κατατεθέν της πόλης. Μεγαλωμένος από εργάτες γονείς σε έναν λαϊκό μαχαλά της Μυτιλήνης, τη Λαγκάδα, απόφοιτος της Σχολής Εμποροπλοιάρχων των Οινουσών, ναυτικός πρώτα σε πλοίο του Εμπορικού Ναυτικού κι από εκεί στο Λιμενικό Σώμα. Είναι η εικόνα του Λιμενικού Σώματος σήμερα. Ειδικότητα του... να σώζει ζωές! Είναι ο μέσος αξιωματικός της Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο αξιωματικός που βρίσκεται πίσω από κάθε δελτίο Τύπου που μιλά για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο. Ο απλός καθημερινός άνθρωπος με οικογένεια και δυο παιδιά, δυο κορίτσια 15 και 6 χρόνων. Ταγμένος σε όλη του τη ζωή να υπηρετεί στα σύνορα, πρώτα στον Μόλυβο κι ύστερα στη Μυτιλήνη. Χωρίς ωράριο με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και... χαμηλές αποδοχές κοιτώντας κάθε πρωί την ακτή απέναντι.

    «Κάθε περιστατικό λέει είναι διαφορετικό από το άλλο. Άλλα πρόσωπα, άλλα απλωμένα για βοήθεια χέρια, άλλα μάτια που ζητούν σωτηρία... Κι όλα αυτά συμβαίνουν με διαφορετικό κάθε φορά τρόπο. Γιατί διαφορετική είναι κάθε φορά η ανεξέλεγκτη εκδήλωση του πανικού αυτών των ανθρώπων. Και νιώθω τον εαυτό μου τυχερό γιατί οι απώλειες όλα αυτά τα χρόνια σε σχέση με τον αριθμό των περιστατικών που αντιμετωπίσαμε είναι μηδαμινές».

    Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος σταμάτησε να μετρά τις επιχειρήσεις διάσωσης, στις οποίες συμμετείχε, τον πρώτο μήνα της θητείας του στο Λιμενικό Σώμα. «Στις πρώτες 20 με 30 φορές συνειδητοποίησα πως το να σώζεις ανθρώπους είναι σαν την ανάσα. Αναπνέεις χωρίς να μετράς τις ανασαιμιές σου...».

    Μιλά για το πλήρωμα του. Τη δεύτερη του οικογένεια. «Το πλήρωμα είναι η συνέχεια του καπετάνιου. Οι άνθρωποι που στηρίζεσαι πάνω τους. Αν λείψουν αυτοί θα λείψεις κι εσύ» λέει.

    Δεν θυμάται πόσους ανθρώπους έσωσε. «Μπορούμε να πούμε χιλιάδες. Τα περισσότερα από αυτά τα άτομα σώθηκαν σε δύσκολες συνθήκες. Κι οι συνθήκες είναι δύσκολες είτε πάνω στη βάρκα είναι δυο είτε 102 άνθρωποι. Στα σκοτεινά με κάποιες θερμικές κάμερες, με τα κιάλια προσπαθούμε να εντοπίσουμε μέσα στα κύματα τη βάρκα, τους ανθρώπους που είναι γαντζωμένοι μέσα ή πάνω ή μερικές φορές και κάτω από αυτήν...»

    «Χθες, άκουσα από το VHF ένα επιβατικό να καλεί σε βοήθεια. Σε λίγα λεπτά βρεθήκαμε εκεί. Σώσαμε 48 άτομα. Χάσαμε δυο. Μια γυναίκα με σωσίβιο κι ένα παιδάκι που το βρήκαμε χωρίς σωσίβια... Αφήνουν παιδιά να περνάν τη θάλασσα χωρίς σωσίβια. Είναι εγκληματίες...» λέει ο Κυριάκος Παπαδόπουλος. Σκληροτράχηλος που συχνά πυκνά βουρκώνει. «Ήταν εγκλωβισμένο το παιδί, στο δίπλωμα του ημιβυθμισμένου φουσκωτού σκάφους... Η θάλασσα ήταν αγριεμένη. Δώσαμε σκοινιά, δέσαμε το φουσκωτό πάνω μας κι αρχίσαμε κρεμασμένοι από το σκάφος να ανεβάζουμε τον κόσμο... 10-11 παιδιά πρώτα κι ύστερα γυναίκες και ενήλικες. Σε στιγμές απίστευτου πανικού. Σε μια φουσκωτή εξάμετρη λέμβο κάπου 50 άτομα. Ποιον να πρωτοσώσεις... Ο ένας πατούσε πάνω στον άλλο».

    Και κάπου εκεί είδε το δίχρονο παιδί. «Τον ανασύραμε τον μικρό μόλις τον εντοπίσαμε. Παρούσα στην επιχείρηση η διασώστρια Ζωή Λειβαδίτη. Αυτή πρώτη κι εγώ δεύτερος στη μάχη να ζήσει το παιδί... Το έχουμε ξανακάνει. Άλλες φορές τα καταφέραμε άλλες όχι...». Σταματά να μιλά για λίγο... Παίρνει βαθειά ανάσα και συνεχίζει. «Κάποια στιγμή το παιδί έδωσε σημάδια πως θα ζήσει. Έβγαλε νερό από το στόμα του κι από τη μύτη του. Συνέχισα να του δίνω το ?φιλί της ζωής?. Χάρηκα, αλλά η χαρά κράτησε λίγο. Είχα καταλάβει πως το παιδί είχε πεθάνει, αλλά έλεγα πως δεν μπορεί, θα ζήσει. Πρέπει να ζήσει. Μέχρι που το παρέδωσα...».

    Τον ρωτάμε τι τον κάνει τόσο δυνατό. Λένε για αρρώστιες που φέρνουν οι μετανάστες... «Έχεις παιδιά του λέμε, σκέφτηκες ποτέ πως μπορεί να φέρεις στο σπίτι μια αρρώστια;».

    Χαμογελά πικρά... «Ναι... Το σκέφτομαι. Αλλά όχι την ώρα της μάχης. Μετά, στο σπίτι, κάποιες φορές αναρωτιέμαι. Αλλά στο σκάφος όχι. Εκεί πρέπει να κάνω αυτό για το οποίο έχω ταχθεί. Πρέπει να βοηθήσω ανθρώπους στη θάλασσα και αυτό κάνω. Δεν με νοιάζει αν είναι εγκληματίας, διακινητής ή το παιδάκι το χτεσινό. Εγώ πρέπει να τον σώσω».

    Τον ρωτάμε πόσους ανθρώπους έχει σώσει. Δεν θυμάται. Δεν τους μέτρησε. Χθες έσωσε με τους συναδέλφους του στο 602, 88. Ρωτάμε αν τους θυμάται... «Όχι», λέει. «Δεν τους θυμάμαι. Στον δρόμο όμως όταν με βλέπουν και μέχρι να φύγουν με θυμούνται αυτοί. Όταν με βλέπουν με χαιρετάνε, μου χαμογελάνε... μεγάλο πράγμα είναι αυτό. Και δεν πληρώνεται με τίποτα στον κόσμο»

    Τον ρωτάμε αν θυμάται αυτούς που έχασε... «Αυτούς που χάθηκαν μπροστά μου;» ρωτά. Ναι αυτούς.

    Ο σκληρός ανθυποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, ο κυβερνήτης του πλωτού σκάφους 602 βουρκώνει για μια ακόμα φορά. «Αυτοί όλοι είναι ο εφιάλτης μου λέει. Δε νιώθω ένοχος για το ότι χάθηκαν. Λέω μόνο θα έπρεπε να ζήσουν...».

    Τον αποχαιρετάμε. Μπαίνει μέσα στην καμπίνα του σκάφους. Όπου να ?ναι το VHF θα τον ξανακαλέσει σε μια ακόμα επιχείρηση διάσωσης...

    [10] Παναθηναϊκός: Ζήτησε επαγρύπνηση ο Αναστασίου

    Απαγορευμένη είναι η λέξη χαλάρωση στον Παναθηναϊκό. Ενόψει του εκτός έδρας αγώνα με τη Ξάνθη, ο τεχνικός των «πρασίνων», Γιάννης Αναστασίου, ζήτησε από τους παίκτες του να βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση, διότι, όπως τους είπε χαρακτηριστικά, «... μας περιμένει μεγάλη μάχη».

    Ο 42χρονος τεχνικός έστειλε στους ποδοσφαιριστές του το μήνυμα πως τους υπολογίζει όλους, ενώ τόνισε πως δεν πρόκειται να αποκαλύψει τα πλάνα του για την ενδεκάδα, όντας ενοχλημένος από τις διαρροές προς τον Τύπο σχετικά με τις δοκιμές που εφαρμόζει στους καθημερινές προπονήσεις του Παναθηναϊκού.

    Χαρακτηριστικά είπε ανάμεσα σε άλλα: «Θέλω να είστε όλοι έτοιμοι. Γνωρίζετε καλά τη σημασία του συγκεκριμένου αγώνα και πόσο δύσκολος θα είναι. Προέχει να είστε όλοι απόλυτα συγκεντρωμένοι, διότι μας περιμένει μία μεγάλη μάχη. Αν είμαστε συγκεντρωμένοι θα νικήσουμε. Από μας εξαρτάται».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 October 2015 - 14:33:03 UTC