Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Κοτζιάς: Είμαστε ενεργητικός παίκτης και όχι παρατηρητής των διεθνών εξελίξεων
  • [02] Συντεταγμένες και λογικές καταστάσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ζήτησε η Μέρκελ
  • [03] «Αεροσκάφη της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ άλλαξαν πορεία για να αποφύγουν τους Ρώσους»
  • [04] Φρανσουά Ολάντ: Εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, τώρα
  • [05] Δίκη ΧΑ: Συνεχίζεται σήμερα η κατάθεση της αδελφής του Π. Φύσσα
  • [06] Π. Κουρουμπλής: Η «Κάρτα Πολίτη» πρώτη μεγάλη τομή
  • [07] Συνεχίζεται σήμερα η δίκη για τη μεταφορά των δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο Noor-one
  • [08] Γ. Πατούλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ναι» στην πιστωτική κάρτα, «όχι» στη στοχοποίηση των γιατρών

  • [01] Ν. Κοτζιάς: Είμαστε ενεργητικός παίκτης και όχι παρατηρητής των διεθνών εξελίξεων

    «Δεν είμαστε παρατηρητής των διεθνών εξελίξεων αλλά ενεργητικός παίκτης», «η εξωτερική πολιτική δεν χρειάζεται να έχει ούτε μικρά, ούτε μεγάλα αφεντικά, αλλά το συμφέρον της χώρας και του λαού της πάνω από όλα» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, κάνοντας μία γενική επισκόπηση της ασκούμενης ελληνικής διπλωματίας.

    «Η εξωτερική μας πολιτική στηρίζει και την οικονομία και ολόκληρη την πολιτική» είπε ο κ. Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι έχει πολύ μεγαλύτερη ισχύ από την οικονομία σήμερα η καλή γεωπολιτική θέση και η μεγάλη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτει η Ελλάδα. Δεδομένα που την καθιστούν - με την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας και εργαλεία τη διαπραγμάτευση, τη διαβούλευση και τη διαιτησία- λύση και όχι μέρος του προβλήματος στην περιοχή μας, δίνοντάς της μια μακρόχρονη ειδίκευση στο διεθνές σύστημα.

    [02] Συντεταγμένες και λογικές καταστάσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ζήτησε η Μέρκελ

    «Συντεταγμένες και λογικές καταστάσεις» στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ζήτησε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην ανάγκη για καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των προσφύγων από τη Γερμανία, δήλωσε για μια ακόμη φορά ότι «θα τα καταφέρουμε». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι οι Γερμανοί είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν μαζί της αυτόν τον δρόμο και δήλωσε υπερήφανη για το γεγονός ότι η χώρα της υποδέχεται φιλικά τους πρόσφυγες.

    «Έχω σχέδιο, αλλά η όλη υπόθεση δεν εξαρτάται μόνο από μένα», τόνισε η Άγγελα Μέρκελ, σε μια σπάνια εμφάνισή της σε ζωντανό «τοκ-σόου», στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD, αποφεύγοντας ωστόσο να προβλέψει τον αριθμό των προσφύγων που θα έρθουν στη Γερμανία. «Θα είναι πάρα πολλοί άνθρωποι», δήλωσε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Δεν εξαρτάται από εμένα το πόσοι θα έρθουν στη Γερμανία, αλλά είναι στο χέρι μας να βάλουμε στη χώρα τα πράγματα σε τάξη... Ως καγκελάριος, πρέπει να δείξω ότι μπορώ να φροντίσω και πάλι για την τάξη», τόνισε η κυρία Μέρκελ και, κληθείσα να σχολιάσει την κριτική που της ασκεί ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, σημείωσε ότι κατανοεί την ανησυχία του για το αύριο, αλλά η δική της αποστολή είναι διαφορετική από τη δική του. «Εγώ πρέπει να ακολουθήσω την πορεία μου. Και έχω την αισιοδοξία ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε», επανέλαβε, ενώ διευκρίνισε επανειλημμένα ότι δεν επιθυμεί να υποσχεθεί κάτι που δεν μπορεί να τηρήσει.

    [03] «Αεροσκάφη της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ άλλαξαν πορεία για να αποφύγουν τους Ρώσους»

    Πολεμικά αεροσκάφη της συμμαχίας στην οποία ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία άλλαξαν πορεία τουλάχιστον μια φορά τις τελευταίες μέρες για να αποφύγουν ρωσικά αεροσκάφη, είπε εκπρόσωπος του Πενταγώνου χθες.

    Εδώ και ένα χρόνο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διεξάγουν μια αεροπορική καμπάνια ενάντια του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και πέρα από τα σύνορα με τη γείτονα Συρία. Η Ρωσία ξεκίνησε αεροπορικές επιθέσεις στη χώρα τον περασμένο μήνα και έχει εστιαστεί κυρίως στις επιθέσεις εναντίον άλλων επαναστατικών ομάδων που αντιτίθενται στον Σύρο πρόεδρο Μπάσαρ Αλ Άσαντ.

    Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, σμηναγός Τζεφ Ντέιβις, είπε ότι η αλλαγή πορείας του αεροσκάφους είχε γίνει μετά την 1η Οκτωβρίου, ημέρα που αμερικανοί και ρώσοι αξιωματικοί είχαν μια ασφαλή εικονοτηλεδιάσκεψη με θέμα την ασφάλεια των πληρωμάτων καθώς οι δύο πλευρές εκτελούν παράλληλες στρατιωτικές δράσεις με αντικρουόμενους στόχους.

    Ο Ντέιβις αρνήθηκε να δώσει παραπάνω λεπτομέρειες, ως προς το αν το αεροσκάφος ήταν επανδρωμένο ή όχι ή πόσο συχνά είχε γίνει αλλαγή πορείας αεροσκαφών ή πού, εκτός από το να διευκρινίσει ότι έγιναν σε συριακό εναέριο χώρο.

    [04] Φρανσουά Ολάντ: Εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, τώρα

    «Εγκαταλείψαμε την Ελλάδα, μια χώρα της οποίας ο πολιτισμός μάς φωτίζει ακόμη. Απαρνηθήκαμε τις ευθύνες μας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Ελπίζω τώρα ν' αρχίσουμε να μιλάμε για το χρέος», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά την ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μαζί με την Άγγελα Μέρκελ, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ενοποίηση της Γερμανίας.

    «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ένας θαρραλέος πολιτικός και θέλησε να συμβουλευτεί τον λαό του πριν συμφωνήσει για το πρόγραμμα. Τώρα ελπίζω να αρχίσουμε να μιλάμε και για το χρέος» προσέθεσε τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις που αποτελούν η χρηματοπιστωτική κρίση, η μετεξέλιξή της σε ανθρωπιστική, οι μεταναστευτικές ροές και η τρομοκρατία, με «ευθύνη, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα», τρεις αρχές που επανέλαβε με έμφαση.

    [05] Δίκη ΧΑ: Συνεχίζεται σήμερα η κατάθεση της αδελφής του Π. Φύσσα

    ΣήμεραΠέμπτη θα συνεχιστεί η κατάθεση της αδελφής του Παύλου Φύσσα, Ειρήνης Φύσσα, η οποία λόγω συγκινησιακής φόρτισης δεν μπόρεσε να καταθέσει την Τρίτη, 6 Οκτωβρίου.

    Η Ειρήνη Φύσσα περιέγραψε όταν ξεκίνησε την κατάθεσή της στο δικαστήριο, τη στιγμή που πήγε στο Νοσοκομείο να δει τον αδελφό της. «Τον είδα παγωμένο... νεκρό. Δεν μπορούσα να φανταστώ τι είχε γίνει. Παρακαλούσα να σηκωθεί για να φύγουμε. Δύο χρόνια τώρα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι έχει γίνει. Η μάρτυρας αναφέρθηκε σε οργανωμένο σχέδιο δολοφονίας». Αυτά ήταν όσα μπόρεσε να πει στο δικαστήριο η Ειρήνη Φύσσα. Λίγα λεπτά αργότερα, αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και η πρόεδρος διέκοψε την διαδικασία για σήμερα, 8 Οκτωβρίου.

    [06] Π. Κουρουμπλής: Η «Κάρτα Πολίτη» πρώτη μεγάλη τομή

    Την ανάγκη να δημιουργηθούν σύγχρονοι θεσμοί και σύγχρονες δημόσιες δομές στο κέντρο και στην περιφέρεια για να συγκρουστούν, όπως είπε, με τα φαινόμενα της στασιμότητας και της διαφθοράς, επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

    Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έδωσε έμφαση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και στην αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας, τόνισε ότι η «Κάρτα του Πολίτη» θα είναι η πρώτη μεγάλη τομή που θα συμβάλλει στους δημοκρατικούς θεσμούς, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι τον Ιανουάριο θα έχει λυθεί το ζήτημα της διασύνδεσης όλων των βάσεων δεδομένων των δημοσίων διοικήσεων.

    «Θα προχωρήσουμε στη μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση που θα απελευθερώσει πολλές εργατοώρες και θα επιλύσει τα σημαντικά προβλήματα της γραφειοκρατίας», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών και προσέθεσε: «Θα πρέπει να κατεδαφίσουμε το κράτος του παραλόγου και να εγκαταστήσουμε τη λογική. Είμαστε εδώ για να συγκρουστούμε με τις απολιθωμένες αναχρονιστικές αντιλήψεις και να δημιουργήσουμε μα σύγχρονη δημόσια διοίκηση αποτελεσματική, με αντανακλαστικά για να καθοδηγούμε και όχι να καθοδηγούμαστε από συμφέροντα. Να δημιουργήσουμε την κοινωνία των πολιτών και όχι των θεατών. Μια κοινωνία που δεν θα παραχωρεί σε κανέναν το δικαίωμα να αποφασίζει για αυτήν χωρίς αυτήν».

    [07] Συνεχίζεται σήμερα η δίκη για τη μεταφορά των δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο Noor-one

    Συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη η δίκη για την υπόθεση μεταφοράς των δύο τόνων και 120 κιλών ηρωίνης με το πλοίο Noor-one, από το Ντουμπάι, πριν από περίπου έναν χρόνο.

    Η έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων προχώρησε στη διακοπή την Τρίτη, 6 Οκτωβρίου, προκειμένου να διερευνήσει αν μπορεί η υπόθεση να εκδικαστεί σε άλλη αίθουσα, καθώς οι συνήγοροι υπεράσπισης νωρίτερα είχαν θέσει θέμα χωρητικότητας.«Αν δεν έχουμε χώρο δεν θα μπορέσουμε να ασκήσουμε σωστά τα καθήκοντά μας», υποστήριξαν οι συνήγοροι και ζήτησαν τη μεταφορά της δίκης είτε στο Εφετείο της Αθήνας είτε στο Ρουφ.

    Στη δίκη για την υπόθεση της μεταφοράς των δύο τόνων ηρωίνης είναι κατηγορούμενα 33 άτομα, εκ των οποίων 24 παραμένουν προφυλακισμένα, και 12 μάρτυρες. Οι συνήγοροι υπεράσπισης είναι 30, ενώ υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός διερμηνέων, καθώς στην υπόθεση εμπλέκονται πολίτες από τον Ιράν, την Τουρκία και την Ινδία.

    [08] Γ. Πατούλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ναι» στην πιστωτική κάρτα, «όχι» στη στοχοποίηση των γιατρών

    «Ναι» στην πιστωτική κάρτα, «ναι» στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά μόνο εφόσον διασφαλιστεί το ιατρικό απόρρητο των ασθενών και σταματήσει η στοχοποίηση των γιατρών ως φοροφυγάδων. Αυτή ήταν η θέση που εξέφρασε αργά το απόγευμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης στη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

    Στη συνάντηση, που έγινε στο υπουργείο, κυριάρχησε το ζήτημα που αφορά την πληρωμή των ιατρικών επισκέψεων με πιστωτική κάρτα, καθώς και άλλα κρίσιμα φορολογικά ζητήματα των γιατρών.

    Ο Γ. Πατούλης διευκρίνισε ότι ο ιατρικός κόσμος αρνείται την «άδικη κι αποπροσανατολιστική στοχοποίηση του ιατρικού κλάδου», αλλά στηρίζει την πάταξη της φοροδιαφυγής, και μάλιστα κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γ. Πατούλης τόνισε ότι αυτό που ενόχλησε περισσότερο ήταν η στοχοποίηση ότι μόνο οι γιατροί φοροδιαφεύγουν. «Εμείς δεν θα υπερασπιστούμε το 10% των μεγαλογιατρών εάν κάποιοι από αυτούς φοροδιαφεύγουν. Είναι ξεκάθαρο ότι όλοι πρέπει να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν», τόνισε

    Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να στοχοποιηθεί ο ιατρικός κλάδος. Ο κ. Αλεξιάδης πρότεινε συγκεκριμένες ενέργειες για τη διασφάλιση του ιατρικού απορρήτου, μέσω ενός ειδικού κωδικού για κάθε γιατρό το οποίο θα πιστοποιούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι σε συνεργασία με τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, όπως είπε, η τράπεζα δεν θα μπορεί να βλέπει το όνομα και την ειδικότητα του γιατρού, αλλά μόνο ένα κωδικό, προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως το ιατρικό απόρρητο για τον ασθενή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 October 2015 - 4:32:16 UTC