Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Όσο δυναμώνουν οι φωνές στην Ευρώπη, τόσο θα μπορούμε να κάνουμε πράγματα έξω από τη συμφωνία» δήλωσε ο Π. Σκουρλέτης
  • [02] Στην τελική ευθεία η εκπόνηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα
  • [03] Λουκέτο σε επιχειρήσεις μετά από έρευνες για φοροδιαφυγή
  • [04] Κύπρος: Ο ρυθμός ανάπτυξης το 2015 θα είναι πιο υψηλός από τις προβλέψεις ΕΕ και ΔΝΤ
  • [05] Πρωταγωνιστής ο κλάδος του τουρισμού σε επενδύσεις στην Ελλάδα
  • [06] Mεγάλη αύξηση βίαιων επιθέσεων εναντίον αιτούντων άσυλο στη Γερμανία, κατήγγειλε ο Ντε Μεζιέρ
  • [07] Χρ. Βερναρδάκης: Το Δημόσιο δεν χρειάζεται απολύσεις αλλά προσλήψεις
  • [08] Ελληνίδα «σήκωσε» το χρυσό στο ... μουντιάλ κήπων στην Ιαπωνία
  • [09] Project Home: Μια συμβολική δράση για τους πρόσφυγες και μετανάστες
  • [10] Το Νόμπελ Λογοτεχνίας στη Σβετλάνα Αλεξίεβιτς
  • [11] Απέκλεισε τον Ολυμπιακό (70-64) στο ΣΕΦ και πάει ημιτελικό ο Παναθηναϊκός

  • [01] «Όσο δυναμώνουν οι φωνές στην Ευρώπη, τόσο θα μπορούμε να κάνουμε πράγματα έξω από τη συμφωνία» δήλωσε ο Π. Σκουρλέτης

    «Όσο δυναμώνουν οι φωνές στην Ευρώπη, τόσο θα μπορούμε να κάνουμε πράγματα έξω από τη συμφωνία. Ποτέ σε τόσο υψηλό επίπεδο δεν υπήρχε δήλωση σαν του Ολάντ για την Ελλάδα» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

    Τόνισε πως όλοι γνώριζαν προεκλογικά τις δυσκολίες και τα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία και θα ληφθούν. Όπως είπε το ΕΚΑΣ προβλέπεται να καταργηθεί σταδιακά, με στόχο όμως να μην αφορά όλους τους πολίτες.

    Ο κ. Σκουρλέτης, υπογράμμισε πως το ασφαλιστικό πρέπει να αναμορφωθεί και να χαρακτηρίζεται από λογική αλληλεγγύης, ενώ αναγνώρισε ότι θα υπάρξει μείωση των συντάξεων, αλλά κλιμακωτά, με στόχο πάντως την προστασία όσων παίρνουν κάτω από 1000 ευρώ.

    Υποστήριξε πως μέσα στο επτάμηνο της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ενώ για τις 100 δόσεις και τις αλλαγές που θα γίνουν με κριτήριο την κατοχή περιουσίας 150.000 ευρώ, σημείωσε ότι θα πρέπει η εγκύκλιος να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα και να είναι ευέλικτη.

    [02] Στην τελική ευθεία η εκπόνηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα

    Επισπεύδονται οι απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, προκειμένου να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

    Τα ενημερωτικά σημειώματα συγκεντρώνονται από τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου, ώστε μέσα στα επόμενα 24ωρα να λάβει το νομοσχέδιο την τελική του μορφή, η οποία δεν θα εξαντλείται σε ένα και μόνο άρθρο.

    Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι, τηρουμένων των προθεσμιών, να μην επαναληφθούν οι ασφυκτικές προθεσμίες που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν κατά τη συζήτηση και ψήφιση προηγουμένων νομοθετημάτων». Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε τα προηγούμενα 24ωρα και η Βουλή, η οποία με ταχύτατες διαδικασίες προχώρησε στη συγκρότηση των διαρκών κοινοβουλευτικών επιτροπών. Στόχος είναι οι επιτροπές να εκλέξουν προεδρεία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να αναλάβουν έργο.

    «Δεν είναι στις προθέσεις μας το ένα άρθρο», δήλωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κλείνοντας τα σενάρια που ήθελαν το πρώτο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα να φτάνει στη Βουλή με μια τέτοια μορφή.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρχική προθεσμία για την ψήφιση του νομοσχεδίου είναι η 15η Οκτωβρίου, δεν αποκλείουν ωστόσο απώτατο χρονικό όριο να είναι τελικά η 17η του μηνός.

    [03] Λουκέτο σε επιχειρήσεις μετά από έρευνες για φοροδιαφυγή

    Στην αναστολή της λειτουργίας 5 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης προχώρησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου έτους 2015 και για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις παρεμπόδισαν τον έλεγχο με αποτέλεσμα να ματαιωθεί ο περαιτέρω έλεγχος, σε μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης, σε μη έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών, κ.ά.

    Η διάρκεια της αναστολής λειτουργίας των ανωτέρω επιχειρήσεων, που επιβάλλεται με τις αποφάσεις, κυμαίνεται μεταξύ των 10 έως 30 ημερών, ανάλογα με τη βαρύτητα της αποδιδόμενης παράβασης. Πρόκειται για ψητοπωλείο στη Μυτιλήνη (10 μέρες), εστιατόριο στα Χανιά ( 20 μέρες), εστιατόριο - σνακ στη Χίο (10 μέρες), καφέ-μπαρ στην Ιστιαία (10 μέρες , και εστιατόριο στη Ρόδο (30 μέρες)

    [04] Κύπρος: Ο ρυθμός ανάπτυξης το 2015 θα είναι πιο υψηλός από τις προβλέψεις ΕΕ και ΔΝΤ

    Ρυθμό ανάπτυξης κοντά στον μέσο όρο της Ευρωζώνης αναμένεται να σημειώσει η Κύπρος το 2015, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στο ΡΙΚ, σημειώνοντας ότι αναμένεται «πολύ πιό υψηλός ρυθμός ανάπτυξης από το 0,5% που εκτιμούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Όπως πρόθεσε, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να είναι κοντά στο 1,5%, κάτι που θα φανεί και στην επόμενη αξιολόγηση.

    Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι «τα προβλήματα της Ελλάδας δεν επηρέασαν την Κύπρο» και πως υπάρχουν βασικοί ζωτικοί τομείς που καταγράφουν θετικές επιδόσεις, όπως ο τουρισμός, οι υπηρεσίες και η ναυτιλία, με τη συνολική αποτύπωση της πραγματικής οικονομίας να δείχνει ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο και θα έχουμε ρυθμό ανάπτυξης κοντά στον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

    [05] Πρωταγωνιστής ο κλάδος του τουρισμού σε επενδύσεις στην Ελλάδα

    Σε προνομιακό χώρο προσέλκυσης επενδύσεων αναδεικνύεται ο τουριστικός κλάδος στην Ελλάδα, αφού όπως ανάφερε χθες το στέλεχος του Enterprise Greece, Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, το 2014 το 50% των Ξένων Αμεσων Επενδύσεων στην Ελλάδα αφορούσε αποκλειστικά τον τουρισμό και τα ακίνητα.

    Από το βήμα του συνεδρίου της Prodexpo, ο κ. Αγγελόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα διατηρεί παρά την κρίση, το συγκριτικό της πλεονέκτημα της στρατηγικής της θέσης. Σε ό,τι αφορά τις μορφές επενδύσεων εκτίμησε ότι η τουριστικές κατοικίες είναι στην πρώτη γραμμή των επιλογών των ξένων επενδυτών.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιώργος Ηλιάδης από την Algean Property, στάθηκε στις προοπτικές της εξοχικής κατοικίας αλλά και στην εκτίμηση ότι το 2020 η Ελλάδα μπορεί να πετύχει αφίξεις 30 εκατομμυρίων τουριστών και έσοδα 20 δισ. ευρώ. Πολύ σημαντικό κίνητρο για τους επενδυτές, ανάφερε, αποτελεί το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ακινήτων στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερες από το εξωτερικό. Όπως είπε, ένα ακίνητο στη Μύκονο έχει απόδοση επένδυσης 7,4% όταν στην Ibiza το ποσοστό αυτό είναι στο μισό.

    Παραμένοντας στον άξονα των επενδύσεων, η αναπληρώτρια υπουργός τουρισμού Ελενα Κουντουρά, επανέλαβε ότι έχουν "ξεμπλοκαριστεί" επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι ο κλάδος των ξενοδοχείων είναι πρόσφορος για επενδύσεις. Για τη νέα τουριστική χρονιά, τέλος, εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα πάει ακόμα υψηλότερα σε σχέση με το 2015.

    [06] Mεγάλη αύξηση βίαιων επιθέσεων εναντίον αιτούντων άσυλο στη Γερμανία, κατήγγειλε ο Ντε Μεζιέρ

    Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ κατήγγειλε σε συνέντευξή του τη μεγάλη αύξηση βίαιων επιθέσεων εναντίον των προσφύγων στη χώρα του.«Παρατηρείται μια μαζική αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων εναντίον αιτούντων άσυλο» στη Γερμανία, δήλωσε ο ντε Μεζιέρ σε συνέντευξη που παραχώρησε στις εφημερίδες του ομίλου Funke-Mediengruppe.«Συνολικά φέτος έχουν ήδη σημειωθεί περισσότερα από 490 αδικήματα εναντίον κέντρων υποδοχής μεταναστών», εξήγησε.

    Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, τα δύο τρίτα των δραστών είναι «πολίτες της περιοχής, οι οποίοι μέχρι τότε δεν είχαν διαπράξει κάποιο αδίκημα».

    «Βρίσκω ανησυχητική την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που χρησιμοποιούν βία», τόνισε ο ντε Μεζιέρ επισημαίνοντας ότι οι δράστες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυστηρότητα.«Πρέπει να τους κάνουμε να κατανοήσουν ότι διέπραξαν απαράδεκτα εγκλήματα: σωματικές βλάβες, απόπειρες ανθρωποκτονίας, πυρπολήσεις», είπε. «Είναι ντροπή για τη Γερμανία», υπογράμμισε.Όπως επεσήμανε ο Ντε Μεζιέρ, εκτός από τη βία εναντίον των προσφύγων είναι συχνά τα επεισόδια με «μηνύματα μίσους, προσβολές και χρήση προσβλητική γλώσσα».

    [07] Χρ. Βερναρδάκης: Το Δημόσιο δεν χρειάζεται απολύσεις αλλά προσλήψεις

    Νομοτεχνικές βελτιώσεις στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων με έμφαση στην αντιμετώπιση των περιπτώσεων όπου υπάρχει παραπομπή σε δίκη για διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων και κακουργημάτων, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χ. Βερναρδάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.

    Όπως είπε, θα παραμένουν σε αργία δημόσιοι υπάλληλοι που βαρύνονται με κακουργηματικές πράξεις, ακόμη και αν δεν έχουν συνεδριάσει τα πειθαρχικά όργανα.

    Υπογράμμισε, ότι, η αξιολόγηση δεν ταυτίζεται με απολύσεις στο Δημόσιο. «Το Δημόσιο δεν χρειάζεται απολύσεις αλλά προσλήψεις», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι η κινητικότητα θα είναι εθελοντική και χαρακτήρισε τις αποσπάσεις, διοικητική τρέλα λέγοντας ότι δεν μπορούν να χρονίζουν για έξι μήνες.

    Επανέλαβε, ότι όσοι έχουν περάσει στο Δημόσιο με διαδικασίες ΑΣΕΠ, θα έχουν προτεραιότητα στις προσλήψεις.

    [08] Ελληνίδα «σήκωσε» το χρυσό στο ... μουντιάλ κήπων στην Ιαπωνία

    Πήραμε το χρυσό στο ...μουντιάλ, έγραφε η ανάρτηση στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και τα «κλικ» έπεφταν ...βροχή. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, το μουντιάλ δεν είχε καμιά σχέση με τη «στρογγυλή θεά» αλλά με έναν ξεχωριστό διαγωνισμό κήπων, το Gardening World Cup, όπου το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε μια Ελληνίδα, η Κωνσταντίνα Στάρα.

    Η 35χρονη αρχιτεκτόνισσα τοπίου ζει κι εργάζεται στην Ταϊλάνδη και στον διαγωνισμό που διεξήχθη πρόσφατα στην Ιαπωνία, μια χώρα με ιδιαίτερη «κουλτούρα» κήπων, κατάφερε με τον δικό της «ελληνικό κήπο», να κερδίσει τις εντυπώσεις και την πρωτιά.

    Η Κωνσταντίνα Στάρα μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη μακρινή Μπανγκόγκ, για το έργο της, τη διάκριση που πέτυχε, για το πώς βρέθηκε στην Ταϊλάνδη, αλλά και για το αγαπημένο της στυλ κήπου.

    [09] Project Home: Μια συμβολική δράση για τους πρόσφυγες και μετανάστες

    Βία, φόβος, θάνατος, απώλεια, τραύμα. Η «έξοδος» των Μικρασιατών του 1922 και το βίωμα της προσφυγιάς είναι βαθιά ριζωμένo στην εθνική μας συνείδηση. Ή τουλάχιστον σε μια μεγάλη πλειοψηφία. Γι αυτό και το κάλεσμα του φωτογράφου Βαγγέλη Γκίνη σε απογόνους Μικρασιατών προσφύγων κάθε ηλικίας να μετατρέψουν σε τόπο θύμησης ένα εγκαταλειμμένο, τυπικό προσφυγικό σπίτι στην Ελευσίνα βρήκε τόσους αποδέκτες.

    Στη συμβολή των οδών Δαρδανελλίων και Μαιάνδρου, κοντά στην πλατεία της Ελευσίνας, συγκεντρώθηκαν πριν λίγες ημέρες Μικρασιάτες κι έγραψαν στους εξωτερικούς τοίχους του σπιτιού, με πολύχρωμες μπογιές, τα ονόματα των μελών της οικογένειάς τους που ήρθαν ξεριζωμένοι στην Ελλάδα. «Κάτι σαν προσκλητήριο νεκρών και ψυχών, όπως τα ονόματα όσων δεν είναι πια κοντά μας που μνημονεύει ο παπάς τα Ψυχοσάββατα» εξηγεί ο Βαγγέλης Γκίνης για τη δράση που σχεδιάζει να επαναλάβει τον Νοέμβριο στη Νίκαια, στη Νέα Ιωνία και σε άλλους προσφυγικούς δήμους.

    Μια συμβολική χειρονομία που ενεργοποίησε τη μνήμη και το συναίσθημα στη συνοικία της Ελευσίνας με τα εναπομείναντα προσφυγικά. Και καθώς η ιστορία του ξεριζωμού επαναλαμβάνεται με τα σαρωτικά κύματα μεταναστών από τη Συρία και το Ιράκ που κατακλύζουν τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη, απέκτησε τραγικά επίκαιρες προεκτάσεις.

    [10] Το Νόμπελ Λογοτεχνίας στη Σβετλάνα Αλεξίεβιτς

    «Δεν πρέπει να κάνουμε παραχωρήσεις ενώπιον ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος», επισήμανε η Νομπελίστα συγγραφέας κατά τη διάρκεια συνεντευξής της στο Μινσκ.

    Η Αλεξίεβιτς, που ασκεί δριμεία κριτική στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, τόνισε ότι το Νόμπελ με το οποίο τιμήθηκε αποτελεί μια ανταμοιβή όχι μόνο για εκείνη, αλλά επίσης και για τη χώρα της, αυτή «τη μικρή χώρα που ανέκαθεν βίωνε συνθήκες καταπίεσης».

    Όπως επίσης ότι με το βραβείο αυτό, το καθεστώς του Λουκασένκο,πρόσθεσε η νομπελίστα συγγραφέας ,«θα αναγκαστεί να με ακούσει. Υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που έχουν κουραστεί και δεν έχουν πλέον τη δύναμη να πιστέψουν» .

    Η δημοσιογράφος και συγγραφέας, τιμάται για «το πολυφωνικό της έργο, μαρτυρία για τα δεινά και το θάρρος στην εποχή μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ακαδημίας.

    Η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς είναι η συγγραφέας συνταρακτικών βιβλίων για την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ, τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, απαγορευμένων στη χώρα της που δεν της συγχωρεί τη σύνθεση του πορτρέτου του ανίκανου για την ελευθερία «homo sovieticus».

    Το έργο της 67χρονης δημοσιογράφου και συγγραφέως βασίζεται στη σύνθεση υπομονετικά συγκεντρωμένων μαρτυριών και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και εκδοθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Το τελευταίο της βιβλίο μεταφρασμένο στα γαλλικά, «Το Τέλος του Κόκκινου Ανθρώπου ή Εποχή του Τέλους των Ψευδαισθήσεων», τιμήθηκε με το βραβείο δοκιμίου Medicis 2013. Η συγγραφέας συνθέτει σε αυτό, 20 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, ένα αμείλικτο πορτρέτο του «homo sovieticus».

    «Τον γνωρίζω αυτόν τον Κόκκινο Άνθρωπο, είμαι εγώ, οι άνθρωποι που με περιστοιχίζουν, οι γονείς μου», δήλωνε στο περιοδικό Ogoniok το 2013. «Ο κόκκινος άνθρωπος δεν έχει εξαφανιστεί. Ο αποχαιρετισμός θα είναι πολύ μακροχρόνιος», έλεγε σε συνέντευξή της πέρυσι στο Μινσκ.

    [11] Απέκλεισε τον Ολυμπιακό (70-64) στο ΣΕΦ και πάει ημιτελικό ο Παναθηναϊκός

    Σε μία ατμόσφαιρα που παρέπεμπε περισσότερο σε φιλική αναμέτρηση, παρά σε «ντέρμπι «αιωνίων» ενός προημιτελικού Κυπέλλου, νικητής στο άδειο ΣΕΦ αναδείχτηκε ο κάτοχος του τίτλου και πολυνίκης του θεσμού, Παναθηναϊκός. Με 16 πόντους του Δημήτρη Διαμαντίδη, 14 του Φελντέιν, αλλά κυρίως 12 του Βλαδίμηρου Γιάνκοβιτς που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της ομάδας του στις αρχές της 4ης περιόδου σημειώνοντας 7 διαδοχικούς, οι «πράσινοι» επικράτησαν με 70-64 του Ολυμπιακού, απέτρεψαν μία 6η διαδοχική ήττα από τους «ερυθρόλευκους», αλλά κυρίως προκρίθηκαν στα ημιτελικά του Κυπέλλου.

    Πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού ο Γιώργος Πρίντεζης με 19 πόντους, ενώ 14 πόντους και 7 ριμπάουντ είχε συγκομιδή ο Ματ Λοτζέσκι. Ο Ολυμπιακός είχε 17% ευστοχία από τη γραμμή του τριπόντου με 5/30 τρίποντα (0/5 ο Σπανούλης που σημείωσε μόνο 2 πόντους, είχε 5 ασίστ, αλλά και 5 λάθη). Οι παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς ήταν ελαφρώς πιο εύστοχοι στα τρίποντα με 4/16, αλλά ήταν τα 41 ριμπάουντ του Παναθηναϊκού έναντι των 34ων των γηπεδούχων που έκαναν τη διαφορά (από 6 οι Φώτσης, Καλάθης).

    Τα δεκάλεπτα: 14-12, 26-26, 44-44, 64-70


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 October 2015 - 8:32:16 UTC