Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην τελική ευθεία η εκπόνηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα
  • [02] Απαλλάσεται, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ο Ηλίας Κασιδιάρης για την «υπόθεση Μπαλτάκου»
  • [03] Θ. Τζάκρη: Έμφαση στην παροχή κινήτρων για επενδύσεις μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου
  • [04] Στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας το Νόμπελ Ειρήνης
  • [05] Mεγάλη αύξηση βίαιων επιθέσεων εναντίον αιτούντων άσυλο στη Γερμανία, κατήγγειλε ο Ντε Μεζιέρ
  • [06] Σχηματίστηκε κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Λιβύη ανακοίνωσε ο ΟΗΕ
  • [07] Απολογούνται σήμερα στον ανακριτή Διαφθοράς ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Δαφέρμος
  • [08] Παράσταση 24ωρης διάρκειας παρουσιάζει στα "Δημήτρια" ο αιρετικός Φλαμανδός εικαστικός Γιάν Φάμπρ
  • [09] Project Home: Μια συμβολική δράση για τους πρόσφυγες και μετανάστες
  • [10] Το Νόμπελ Λογοτεχνίας στη Σβετλάνα Αλεξίεβιτς
  • [11] Ο Κώστας Ζαχαριάδης ορίστηκε διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
  • [12] Με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ανοίγει αύριο τις εργασίες της η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
  • [13] Νεκρό αγοράκι ενός έτους σε λέμβο που μετέφερε μετανάστες
  • [14] «Η ευρωζώνη συμφωνεί για πλαφόν στις ετήσιες δαπάνες για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους»
  • [15] Οι παχύσαρκοι κινδυνεύουν περισσότερο από απόπειρα αυτοκτονίας έπειτα από χειρουργική επέμβαση
  • [16] Αυτοκίνητο για την ψηφιακή εποχή

  • [01] Στην τελική ευθεία η εκπόνηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα

    Επισπεύδονται οι απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, προκειμένου να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

    Τα ενημερωτικά σημειώματα συγκεντρώνονται από τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου, ώστε μέσα στα επόμενα 24ωρα να λάβει το νομοσχέδιο την τελική του μορφή, η οποία δεν θα εξαντλείται σε ένα και μόνο άρθρο.

    Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι, τηρουμένων των προθεσμιών, να μην επαναληφθούν οι ασφυκτικές προθεσμίες που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν κατά τη συζήτηση και ψήφιση προηγουμένων νομοθετημάτων». Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε τα προηγούμενα 24ωρα και η Βουλή, η οποία με ταχύτατες διαδικασίες προχώρησε στη συγκρότηση των διαρκών κοινοβουλευτικών επιτροπών. Στόχος είναι οι επιτροπές να εκλέξουν προεδρεία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να αναλάβουν έργο.

    «Δεν είναι στις προθέσεις μας το ένα άρθρο», δήλωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κλείνοντας τα σενάρια που ήθελαν το πρώτο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα να φτάνει στη Βουλή με μια τέτοια μορφή.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρχική προθεσμία για την ψήφιση του νομοσχεδίου είναι η 15η Οκτωβρίου, δεν αποκλείουν ωστόσο απώτατο χρονικό όριο να είναι τελικά η 17η του μηνός.

    [02] Απαλλάσεται, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ο Ηλίας Κασιδιάρης για την «υπόθεση Μπαλτάκου»

    Απαλλάσεται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, για την υπόθεση της καταγραφής και δημοσιοποίησης συνομιλίας με τον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Τάκη Μπαλτάκο.

    Το Συμβούλιο Εφετών υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Αντώνη Λιόγα, ο οποίος είχε εισηγηθεί να μην αποδοθεί κατηγορία στον βουλευτή για την αποκαλούμενη "υπόθεση Μπαλτάκου". Κατά την άποψη του εισαγγελικού λειτουργού, ο Ηλίας Κασιδιάρης, κατηγορούμενος στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, δεν πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη, καθώς η επίμαχη συνομιλία αφορούσε ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος, τα οποία θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο ενημέρωσης της κοινής γνώμης.

    [03] Θ. Τζάκρη: Έμφαση στην παροχή κινήτρων για επενδύσεις μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου

    Στο νέο αναπτυξιακό νόμο πρέπει να δοθεί έμφαση στην παροχή συνδυασμού νέων και παλαιών κινήτρων, είπε η υφυπουργός Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη, στη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλη Κορκίδη. Στη συνάντηση, οποία πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία της υφυπουργού, στο πλαίσιο των επαφών της με όλους τους φορείς, συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Στρ. Ζαφείρης.

    Ο κ. Κορκίδης όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, αναφέρθηκε στην ανάγκη σταθεροποίησης της οικονομίας καθώς και ομαλοποίησης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών στη χώρα.

    Ο κ. Κορκίδης έθεσε επίσης το πρόβλημα της «επιχειρηματικής μετανάστευσης», επισημαίνοντας, όμως, πως οι επιχειρηματίες οφείλουν να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους εκτός των φορολογικών θέλγητρων / κινήτρων των γειτονικών χωρών και τους κινδύνους που απορρέουν από ενδεχόμενη μετακίνηση των εταιρειών τους, αφού η εισαγωγή κεφαλαίων σε μία ξένη χώρα, μπορεί να αποδειχθεί στην πράξη πολύ πιο εύκολη διαδικασία από ότι η εξαγωγή τους.

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η υφυπουργός επισήμανε την έλλειψη βιώσιμου και αξιόπιστου αναπτυξιακού μοντέλου τα τελευταία χρόνια, επιβεβαιώνοντας ότι τα οφέλη από τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους δεν ήταν τα αναμενόμενα. Ωστόσο, τονίστηκε η σημασία ολοκλήρωσης της πληρωμής των συμμετεχόντων σε παλαιότερες δράσεις του αναπτυξιακού νόμου, ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητα στην αγορά.

    [04] Στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας το Νόμπελ Ειρήνης

    Το Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας κέρδισε σήμερα το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης "για την αποφασιστική συμβολή του στην οικοδόμηση μιας πλουραλιστικής δημοκρατίας μετά την Επανάσταση του Γιασεμιού το 2011", ανέφερε η Επιτροπή Νόμπελ.

    Το Κουαρτέτο συστάθηκε το καλοκαίρι του 2013, σε μια στιγμή κατά την οποία η διαδικασία του εκδημοκρατισμού βρισκόταν σε κίνδυνο λόγω πολιτικών δολοφονιών και μεγάλων κοινωνικών αναταραχών.

    Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αξίας οκτώ εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (972.000 δολάρια ΗΠΑ), θα απονεμηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο.

    [05] Mεγάλη αύξηση βίαιων επιθέσεων εναντίον αιτούντων άσυλο στη Γερμανία, κατήγγειλε ο Ντε Μεζιέρ

    Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ κατήγγειλε σε συνέντευξή του τη μεγάλη αύξηση βίαιων επιθέσεων εναντίον των προσφύγων στη χώρα του.«Παρατηρείται μια μαζική αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων εναντίον αιτούντων άσυλο» στη Γερμανία, δήλωσε ο ντε Μεζιέρ σε συνέντευξη που παραχώρησε στις εφημερίδες του ομίλου Funke-Mediengruppe.«Συνολικά φέτος έχουν ήδη σημειωθεί περισσότερα από 490 αδικήματα εναντίον κέντρων υποδοχής μεταναστών», εξήγησε.

    Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, τα δύο τρίτα των δραστών είναι «πολίτες της περιοχής, οι οποίοι μέχρι τότε δεν είχαν διαπράξει κάποιο αδίκημα».

    «Βρίσκω ανησυχητική την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που χρησιμοποιούν βία», τόνισε ο ντε Μεζιέρ επισημαίνοντας ότι οι δράστες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυστηρότητα.«Πρέπει να τους κάνουμε να κατανοήσουν ότι διέπραξαν απαράδεκτα εγκλήματα: σωματικές βλάβες, απόπειρες ανθρωποκτονίας, πυρπολήσεις», είπε. «Είναι ντροπή για τη Γερμανία», υπογράμμισε.Όπως επεσήμανε ο Ντε Μεζιέρ, εκτός από τη βία εναντίον των προσφύγων είναι συχνά τα επεισόδια με «μηνύματα μίσους, προσβολές και χρήση προσβλητική γλώσσα».

    [06] Σχηματίστηκε κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Λιβύη ανακοίνωσε ο ΟΗΕ

    Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Μπερναρντίνο Λεόν, ανακοίνωσε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή ότι σχηματίστηκε στη χώρα κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό τον Φάγεζ ελ Σάρατζ και αντιπροέδρους τον Άχμαντ Μέιτιγκ, τον Φάτι ελ Μπέζμπρι και τον Μούσα ελ Κόνι.

    «Έπειτα από έναν χρόνο προσπαθειών που καταβλήθηκαν σε αυτή τη διαδικασία με περισσότερες από 150 προσωπικότητες της Λιβύης έχει έρθει επιτέλους η ώρα που μπορούμε να προτείνουμε τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας», δήλωσε ο Λεόν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Σκιράτ του Μαρόκου όπου τη Δευτέρα ξεκίνησαν και πάλι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη.

    Προτάθηκαν μάλιστα διάφορα πρόσωπα για να αναλάβουν διάφορα υπουργεία, αλλά και θέσεις- κλειδιά όπως στο Συμβούλιο του Κράτους και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

    «Πάρα πολλοί Λίβυοι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλες τόσες μητέρες έχουν υποφέρει. Σήμερα σχεδόν 2,4 εκατομμύρια χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια», τόνισε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ.

    [07] Απολογούνται σήμερα στον ανακριτή Διαφθοράς ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Δαφέρμος

    Απολογείται σήμερα ο επιχειρηματίας στον χώρο των όπλων Κωνσταντίνος Δαφέρμος, που συνελήφθη τη Δευτέρα ύστερα από ένταλμα του ανακριτή Διαφθοράς Νίκου Τσιρώνη για την υπόθεση της αγοράς των ρωσικών συστημάτων τύπου Kornet.

    Συγκατηγορούμενοι του στην υπόθεση, που επίσης συνελήφθησαν μετά από ένταλμα ως μέλη εμπλεκόμενων εταιρειών, είναι ο γιος του επιχειρηματία καθώς και ένας συνεργάτης του, οι οποίοι αναμένεται να απολογηθούν σήμερα πριν βρεθεί ενώπιον του ανακριτή ο Κωσταντίνος Δαφέρμος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας ζήτησε σήμερα να του δωθεί νέα προθεσμία, αίτημα που δεν έγινε δεκτό από τον κ. Τσιρώνη.

    ι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της επίμαχης αγοράς, αφορούν τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Τα εντάλματα σε βάρος του εμπόρου όπλων και των δύο συγκατηγορουμένων του εκδόθηκαν, καθώς διαβιβάστηκαν πριν τρεις ημέρες στο ανακριτικό γραφείο στοιχεία που είχαν ζητηθεί μέσω δικαστικών συνδρομών από τις ελβετικές και τις αυστριακές Αρχές, σύμφωνα με τα οποία προκύπτουν παράνομες πληρωμές για την επίμαχη προμήθεια.

    [08] Παράσταση 24ωρης διάρκειας παρουσιάζει στα "Δημήτρια" ο αιρετικός Φλαμανδός εικαστικός Γιάν Φάμπρ

    Η 24ωρης διάρκειας παράσταση «Mount Olympus/24h» που φέρνει ο 57χρονος πλέον Φλαμανδός σκηνοθέτης Γιάν Φάμπρ και στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο -στο πλαίσιο των 50ων Δημητρίων, δεν είναι ένα... πολύωρο ανθολόγιο των αρχαίων τραγωδιών...

    «Μελέτησα τις αρχαίες τραγωδίες. Πολλές απ' αυτές μου μίλησαν, όχι ως σύνολο των δραμάτων άλλα μεμονωμένα ως χαρακτήρες και ως έννοιες που φέρει ο καθένας απ' αυτούς. Είναι οι πρωτόλειες έννοιες του μίσους, των παθών, της αγάπης, η έννοια του ξένου, του πολιτισμικού περιβάλλοντος, της βίας, που ενυπάρχουν στις αρχαίες τραγωδίες ως έννοιες κι είναι αυτές που με απασχόλησαν στην παράσταση» είπε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης όπου βρέθηκε με την ομάδα των συνεργατών του ο Γιάν Φάμπρ.

    Όσο για την εμπειρία του από το κοινό της Γερμανίας και της Ολλανδίας; (Η παράσταση ?Όρος Όλυμπος? διάρκειας 24 ωρών έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Ιούνιο στο Βερολίνο στο πλαίσιο του Berliner Festspiele και στη συνέχεια ταξίδεψε στο Άμστερνταμ).

    Η performance «Mount Olympus/24h» επιλέχθηκε από τους διοργανωτές των φετινών 50ων Δημητρίων ως το κορυφαίο γεγονός της φετινής διοργάνωσης, ως το «μέσο» για την εξωστρέφεια της παλιότερης και μέγιστης πολιτιστικής διοργάνωσης της Θεσσαλονίκης.

    [09] Project Home: Μια συμβολική δράση για τους πρόσφυγες και μετανάστες

    Βία, φόβος, θάνατος, απώλεια, τραύμα. Η «έξοδος» των Μικρασιατών του 1922 και το βίωμα της προσφυγιάς είναι βαθιά ριζωμένo στην εθνική μας συνείδηση. Ή τουλάχιστον σε μια μεγάλη πλειοψηφία. Γι αυτό και το κάλεσμα του φωτογράφου Βαγγέλη Γκίνη σε απογόνους Μικρασιατών προσφύγων κάθε ηλικίας να μετατρέψουν σε τόπο θύμησης ένα εγκαταλειμμένο, τυπικό προσφυγικό σπίτι στην Ελευσίνα βρήκε τόσους αποδέκτες.

    Στη συμβολή των οδών Δαρδανελλίων και Μαιάνδρου, κοντά στην πλατεία της Ελευσίνας, συγκεντρώθηκαν πριν λίγες ημέρες Μικρασιάτες κι έγραψαν στους εξωτερικούς τοίχους του σπιτιού, με πολύχρωμες μπογιές, τα ονόματα των μελών της οικογένειάς τους που ήρθαν ξεριζωμένοι στην Ελλάδα. «Κάτι σαν προσκλητήριο νεκρών και ψυχών, όπως τα ονόματα όσων δεν είναι πια κοντά μας που μνημονεύει ο παπάς τα Ψυχοσάββατα» εξηγεί ο Βαγγέλης Γκίνης για τη δράση που σχεδιάζει να επαναλάβει τον Νοέμβριο στη Νίκαια, στη Νέα Ιωνία και σε άλλους προσφυγικούς δήμους.

    Μια συμβολική χειρονομία που ενεργοποίησε τη μνήμη και το συναίσθημα στη συνοικία της Ελευσίνας με τα εναπομείναντα προσφυγικά. Και καθώς η ιστορία του ξεριζωμού επαναλαμβάνεται με τα σαρωτικά κύματα μεταναστών από τη Συρία και το Ιράκ που κατακλύζουν τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη, απέκτησε τραγικά επίκαιρες προεκτάσεις.

    [10] Το Νόμπελ Λογοτεχνίας στη Σβετλάνα Αλεξίεβιτς

    «Δεν πρέπει να κάνουμε παραχωρήσεις ενώπιον ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος», επισήμανε η Νομπελίστα συγγραφέας κατά τη διάρκεια συνεντευξής της στο Μινσκ.

    Η Αλεξίεβιτς, που ασκεί δριμεία κριτική στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, τόνισε ότι το Νόμπελ με το οποίο τιμήθηκε αποτελεί μια ανταμοιβή όχι μόνο για εκείνη, αλλά επίσης και για τη χώρα της, αυτή «τη μικρή χώρα που ανέκαθεν βίωνε συνθήκες καταπίεσης».

    Όπως επίσης ότι με το βραβείο αυτό, το καθεστώς του Λουκασένκο,πρόσθεσε η νομπελίστα συγγραφέας ,«θα αναγκαστεί να με ακούσει. Υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που έχουν κουραστεί και δεν έχουν πλέον τη δύναμη να πιστέψουν» .

    Η δημοσιογράφος και συγγραφέας, τιμάται για «το πολυφωνικό της έργο, μαρτυρία για τα δεινά και το θάρρος στην εποχή μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ακαδημίας.

    Η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς είναι η συγγραφέας συνταρακτικών βιβλίων για την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ, τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, απαγορευμένων στη χώρα της που δεν της συγχωρεί τη σύνθεση του πορτρέτου του ανίκανου για την ελευθερία «homo sovieticus».

    Το έργο της 67χρονης δημοσιογράφου και συγγραφέως βασίζεται στη σύνθεση υπομονετικά συγκεντρωμένων μαρτυριών και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και εκδοθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Το τελευταίο της βιβλίο μεταφρασμένο στα γαλλικά, «Το Τέλος του Κόκκινου Ανθρώπου ή Εποχή του Τέλους των Ψευδαισθήσεων», τιμήθηκε με το βραβείο δοκιμίου Medicis 2013. Η συγγραφέας συνθέτει σε αυτό, 20 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, ένα αμείλικτο πορτρέτο του «homo sovieticus».

    «Τον γνωρίζω αυτόν τον Κόκκινο Άνθρωπο, είμαι εγώ, οι άνθρωποι που με περιστοιχίζουν, οι γονείς μου», δήλωνε στο περιοδικό Ogoniok το 2013. «Ο κόκκινος άνθρωπος δεν έχει εξαφανιστεί. Ο αποχαιρετισμός θα είναι πολύ μακροχρόνιος», έλεγε σε συνέντευξή της πέρυσι στο Μινσκ.

    [11] Ο Κώστας Ζαχαριάδης ορίστηκε διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

    Ο Κώστας Ζαχαριάδης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ορίστηκε διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Ο κ. Ζαχαριάδης αναλαμβάνει καθήκοντα στη θέση του Κώστα Αθανασίου, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα γενικού γραμματέα της Βουλής.

    [12] Με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ανοίγει αύριο τις εργασίες της η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

    Με την ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ανοίγει αύριο Σάββατο, στις 10:30, τις εργασίες της η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

    Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθούν στον πολυχώρο ΑΘΗΝΑΪΣ (Καστοριάς 34-36) και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 11 Οκτωβρίου. Τα θέματα που θα την απασχολήσουν είναι η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ο προγραμματισμός δράσης και η εκλογή γραμματέα ΚΕ και Πολιτικής Γραμματείας.

    [13] Νεκρό αγοράκι ενός έτους σε λέμβο που μετέφερε μετανάστες

    Ένα αγοράκι, ενός μόλις έτους, είναι ένα ακόμη θύμα των Τούρκων διακινητών, που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες, από τις μικρασιατικές ακτές προς τη Λέσβο.

    Μέσα στη θαλασσοταραχή, χθες στις 11:30, στη θαλάσσια περιοχή της Συκαμνιάς στη βόρεια Λέσβο, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος περισυνέλεξε 56 ναυαγούς μετανάστες και πρόσφυγες μεταξύ των οποίων και το ενός έτους αγοράκι που είχε χάσει τις αισθήσεις του. Παρά τις προσπάθειες των μελών του σκάφους, και στη συνέχεια εθελοντών γιατρών και του αγροτικού γιατρού του Μόλυβου, που προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες, το παιδάκι έχασε τη μάχη για τη ζωή. Στο Κέντρο Υγείας της Καλλονής, όπου μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ συνοδεία γιατρού, διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

    Λίγη ώρα αργότερα, χθες τα μεσάνυχτα, και πάλι στη βόρεια Λέσβο, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος επενέβη σε δύο ακόμα περιστατικά. Στην Εφταλού, διασώζοντας 48 μετανάστες και πρόσφυγες από βυθιζόμενη πλαστική βάρκα και στη θαλάσσια περιοχή Λάνμνας μεταξύ Μολύβου και Συκαμνιάς διασώζοντας 70 ανθρώπους από, επίσης, βυθιζόμενη πλαστική βάρκα.

    Από τις 6 το πρωί χθες Πέμπτη και μέχρι σήμερα Παρασκευή το πρωί, σε όλη τη Λέσβο, αποβιβάσθηκαν περί τις 2000 μετανάστες και πρόσφυγες. Οι 800 από αυτούς αποβιβάσθηκαν από τη δύση του ήλιου χθες και μέχρι σήμερα το πρωί.

    Διαβάστε επίσης: Σκάφος με περίπου 200 μετανάστες προσάραξε στη Λέρο

    [14] «Η ευρωζώνη συμφωνεί για πλαφόν στις ετήσιες δαπάνες για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους»

    Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, συμφωνούν πως μια ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω του περιορισμού του κόστους για την εξυπηρέτησης του χρέους στο 15% του ΑΕΠ ετησίως, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    Ωστόσο, οι συζητήσεις για το εάν η ελάφρυνση αυτή θα πρέπει να δοθεί εξ ολοκλήρου από την αρχή, σταδιακά με την πάροδο του χρόνου όσο τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις ή ως συνδυασμός αυτών των δύο, θα ξεκινήσει αργότερα φέτος, αφού η Ελλάδα περάσει με επιτυχία την πρώτη αξιολόγηση από τους πιστωτές, είπε ο Ντάισελμπλουμ.

    «Υπάρχει ευρεία κατανόηση για τη μέθοδο που θα έπρεπε να επιλέξουμε, δηλαδή να δούμε τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες για το κρατικό χρέος» είπε ο Ντάισελμπλουμ.

    «Δεύτερον, φαίνεται να υπάρχει μια ευρεία κατανόηση ότι ένα καλό πρότυπο θα ήταν να έχουμε ένα πλαφόν στο 15% του ΑΕΠ», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Και τρίτον, και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή κατανόηση των σεναρίων: ποιες είναι οι ρεαλιστικές προσδοκίες σε ένα κανονικό σενάριο, ή σε ένα δυσμενές σενάριο σε όρους ανάπτυξης και πληθωρισμού κλπ».

    Ο Ντάισελμπλουμ άφησε να εννοηθεί ότι μια συμφωνία για την εξ ολοκλήρου εμπροσθοβαρή ελάφρυνση του χρέους ίσως να μην είναι η καλύτερη λύση.

    «Θα δούμε εάν θα υπάρξουν κάποιες πολύ υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες (peaks) τα επόμενα 30 χρόνια» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.

    [15] Οι παχύσαρκοι κινδυνεύουν περισσότερο από απόπειρα αυτοκτονίας έπειτα από χειρουργική επέμβαση

    Όσοι υποβάλλονται σε χειρουργική θεραπεία της παχυσαρκίας ενδέχεται να αντιμετωπίζουν κατά 50% μεγαλύτερο κίνδυνο για απόπειρα αυτοκτονίας έπειτα από την επέμβαση σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, όπως επισημαίνει έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην αμερικανική ιατρική επιθεώρηση JAMA.

    H έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα περισσότερων από 8.800 ανθρώπων στον Καναδά. Οι επιστήμονες τους παρακολούθησαν για τρία χρόνια, πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση--όπως, για παράδειγμα, το γαστρικό by pass για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας--ένα φαινόμενο που έχει εξελιχθεί σε επιδημία στις πλούσιες χώρες όπου καταγράφονται ποσοστά μέχρι και στο 6% του συνολικού πληθυσμού.

    Οι ερευνητές γνώριζαν από καιρό ότι τα ψυχικά προβλήματα συναντώνται συχνά σε εξαιρετικά υπέρβαρα άτομα, αλλά δεν ήταν σε θέση να αποδείξουν αν οι αυτοκτονικές τάσεις υφίσταντο πριν από την επέμβαση ή αν προέκυπταν μετά.

    Ο αριθμός των κρουσμάτων αυτοτραυματισμού μεταξύ αυτών των 8.800 ανθρώπων ήταν μικρός --111 ασθενείς με 158 κρούσματα αυτοτραυματισμού.

    Οι ερευνητές ωστόσο διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος από αυτά τα έκτακτα περιστατικά αυξανόταν σημαντικά--περίπου κατά 50%--μετά την επέμβαση.

    "Η πιο συχνή απόπειρα αυτοκτονίας ήταν η λήψη υπερβολικής δόσης φαρμάκων", ανέφερε η έρευνα.

    [16] Αυτοκίνητο για την ψηφιακή εποχή

    Η νέα εποχή έχει άλλες απαιτήσεις από κάθε τι που υπάρχει γύρω μας. Η επικοινωνία, η συνδεσιμότητα, η συνεχής επαφή με τα ηλεκτρονικά μέσα και τόσες άλλες εφαρμογές αποτελούν μερικές από τις προτεραιότητες των νέων ανθρώπων. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων αφουγκράζονται τις νέες τάσεις και ανάλογα προσαρμόζουν τα μελλοντικά μοντέλα τους.

    Στο 44ο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο (30 Οκτωβρίου ? 8 Νοέμβριου), κυρίως οι Ιάπωνες κατασκευαστές δίνουν ρεσιτάλ σε θέματα τεχνολογίας, πρωτότυπων προτάσεων και νέων διατάξεων που αναβαθμίζουν την αυτοκίνηση. Η Nissan ετοίμασε την δική της παρουσία, η οποία περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό πρωτότυπων αυτοκινήτων, καθώς και εμπορικών μοντέλων.

    Η προσέγγιση της ιαπωνικής φίρμας στις νέες προκλήσεις εκφράζεται μέσω της μελέτης Teatro for Dayz. Το πρωτότυπο όχημα σηματοδοτεί μια νέα κατεύθυνση στην τεχνολογία των κινητών επικοινωνιών και των social media. Σχεδιασμένο ειδικά για την νέα ?ψηφιακή γενιά? της Ιαπωνίας, το πρωτότυπο αυτό όχημα αποτελεί μια ?πηγή? ανταλλαγής και μετάδοσης δεδομένων και πληροφοριών στον ψηφιακό κόσμο. Από τις επενδύσεις στις πόρτες μέχρι και τα καθίσματα, η ψηφιακή τεχνολογία είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Έχοντας σαφή προσανατολισμό στο mobile connectivity, το Teatro for Dayz δεν θα μπορούσε παρά να είναι αμιγώς ηλεκτροκίνητο, βασισμένο στην πλούσια εμπειρία της Nissan στον τομέα αυτό.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το πρωτότυπο 2020 Vision Gran Turismo, που διαμορφώθηκε σε συνεργασία με την Polyphony Digital, δημιουργό του video game Gran Turismo για το PlayStation. To Vision Gran Turismo παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Goodwood Festival of Speed του 2014, στην Αγγλία. Τώρα με ένα νέο κόκκινο χρώμα και με τη χαρακτηριστική μάσκα τύπου V της Nissan, αποδεικνύει πως η εικονική πραγματικότητα των video games μπορεί να μετουσιωθεί σε ένα πραγματικό supercar.

    Επίσης, η Nissan θα παρουσιάσει συνολικά 20 αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων το GripZ Concept και μια υβριδική έκδοση του X-Trail.

    Σπύρος Ρέκκας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 October 2015 - 10:32:23 UTC