Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το σχέδιό του για τη ΝΔ, παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
  • [02] Απ. Τζιτζικώστας: Ιστορική ανάγκη η βαθιά ανανέωση της παράταξης
  • [03] Τρ. Αλεξιάδης: Καμία υπόθεση φοροδιαφυγής δεν θα παραγραφεί
  • [04] Μεταρρυθμίσεις και χρέος στο επίκεντρο της συνάντησης του Γ. Σταθάκη με γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ
  • [05] Προφυλακιστέος ο επιχειρηματίας Κ. Δαφέρμος
  • [06] Λιου-Τσακαλώτος: Ελάφρυνση του χρέους
  • [07] Στον όμιλο της Eurobank ο Γ. Προβόπουλος

  • [01] Το σχέδιό του για τη ΝΔ, παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    «Θέλω να ξανακάνω τη ΝΔ μεγάλο κόμμα εξουσίας, κεντρικό διαμορφωτή των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συγκέντρωση που πραγματοποίησε στην Αθήνα προκειμένου να παρουσιάσει το σχέδιό του ως υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος.

    Στέλνοντας ενωτικό μήνυμα και στους συνυποψηφίους του, ζήτησε να έχουν μεταξύ τους ειλικρινή και πολιτισμένο διάλογο, υπογραμμίζοντας ότι αρκετά πλήρωσε η ΝΔ του διχασμούς.

    Απευθυνόμενος στο εκλογικό σώμα τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής σε ανοικτή διαδικασία εκλογής.

    «Θέλω να συνδιαμορφώσουμε με τους φίλους το μέλλον του κοινού μας σπιτιού», είπε και ανέλυσε το δικό του σχέδιο για την επόμενη ημέρα της ΝΔ.

    Συγκεκριμένα, μίλησε για ένα κόμμα αξιών που θα επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο τις βασικές αξίες της παράταξης «για να αντιπαρατεθούμε επιτέλους στην ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς, που θα μιλήσει ουσιαστικά για ελευθερία, αξιοκρατία, δικαιοσύνη, ίσες ευκαιρίες, που θα επαναπροσδιορίσει τι σημαίνει να είναι κάποιος πατριώτης».

    [02] Απ. Τζιτζικώστας: Ιστορική ανάγκη η βαθιά ανανέωση της παράταξης

    «Σήμερα, εδώ από την Πάτρα ξεκινάει το αύριο της παράταξής μας. Της ανοιχτής, της σύγχρονης, της ισχυρής Νέας Δημοκρατίας, έτσι όπως τη θέλουμε», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας απόψε σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

    Στη συνέχεια ανέφερε ότι «η βαθιά ανανέωση της παράταξης είναι ιστορική ανάγκη», αλλιώς όπως πρόσθεσε, «θα μας ξεπεράσει η ίδια η ζωή». Ακόμη, τόνισε ότι «η ΝΔ πρέπει να μεγαλώσει, φέρνοντας στους κόλπους της όσους σήμερα δεν εκφράζονται από κανέναν» και πρόσθεσε: «Ανθρώπους που μοχθούν καθημερινά, νέους που δεν μπορούν να ονειρευτούν, επιστήμονες που μεταναστεύουν και όλους εκείνους που περπάτησαν και το δρόμο του μνημονίου και το δρόμο του αντιμνημονίου και μόνο έχασαν».

    Εξάλλου, ο Απόστολος Τζιτζικώστας σημείωσε ότι θέλει ένα κόμμα ανοιχτό και συμμετοχικό και συμπλήρωσε: «Ένα κόμμα της αξιοκρατίας και όχι της επετηρίδας. Με καθορισμένες θητείες για όλους τους ρόλους, με πρώτη αυτή του προέδρου». Στη συνέχεια, είπε ότι είναι υποψήφιος για την προεδρία, γιατί μπορεί να διεκδικεί «μεγάλες συλλογικές πολιτικές νίκες που αγκαλιάζουν την κοινωνία, όπως έκανα πριν ενάμισι χρόνο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απέναντι σε όλους και σε όλα».

    [03] Τρ. Αλεξιάδης: Καμία υπόθεση φοροδιαφυγής δεν θα παραγραφεί

    Tο ΣΔΟΕ δεν πρόκειται να καταργηθεί ούτε να αποδυναμωθεί, ενώ καμία υπόθεσή του δεν θα παραγραφεί, διαβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Αφορμή ήταν οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απόφαση μεταφοράς των αρμοδιοτήτων τελωνειακού και φορολογικού ελέγχου στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) στην οποία επίσης θα μεταφερθούν 500 υπάλληλοι και 3.500 υποθέσεις από το ΣΔΟΕ.

    «Δεν θα ελεγχθούν οι υποθέσεις από εξωγήινους. Εφοριακοί και τελωνειακοί τις ήλεγχαν, το ίδιο θα συμβεί και τώρα», ανέφερε ο υπουργός απαντώντας στην κριτική που ασκείται, κυρίως από τους κόλπους του ΣΔΟΕ, ότι οι υποθέσεις που θα μεταφερθούν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα μετατραπούν σε πληροφοριακά δελτία.

    Όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης το ΣΔΟΕ σήμερα έχει 38.000 εκκρεμείς υποθέσεις οι οποίες αφορούν 1.300.000 ΑΦΜ φυσικών και νομικών προσώπων. Με τα σημερινά δεδομένα, 11.500 υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και η λίστα Λαγκάρντ, θα παραγράφονταν στις 31-12-2015 κάτι το οποίο, όπως εξήγησε, δεν πρόκειται να συμβεί. Η κυβέρνηση σχεδιάζει παράταση του χρόνου παραγραφής των υποθέσεων αυτών κατά ένα έτος.

    Όσον αφορά τις υποθέσεις που θα παραμείνουν στο ΣΔΟΕ -πέραν των 3.500 που θα μεταφερθούν στην ΓΓΔΕ- θα αποφασιστεί με νομοθετική διάταξη που θα περάσει από τη Βουλή πώς θα ελεγχθούν, αλλά, σε κάθε περίπτωση, όπως κατηγορηματικά διαβεβαίωσε ο υπουργός, «καμία υπόθεση δεν πρόκειται να παραγραφεί».

    [04] Μεταρρυθμίσεις και χρέος στο επίκεντρο της συνάντησης του Γ. Σταθάκη με γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ

    Τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης στα μέτωπα των μεταρρυθμίσεων και της επανεκκίνησης της οικονομίας, αναφέρθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης, με αντιπροσωπία από τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τέσσερις γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος, που επισκέφθηκε σήμερα το υπουργείο.

    Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν, πέραν του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντέηβιντ Πηρς, οι γερουσιαστές Ζαν Σαχίν, Έιμι Κλόουμπασαρ, Ελίζαμπεθ Γουώρεν και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Ρίτσαρντ Ντέρμπιν.

    Συζητήθηκε μεταξύ άλλων το θέμα του χρέους, όπου η αμερικανική πλευρά υπογράμμισε τις αρνητικές συνέπειες που έχει αυτό στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και άρα την αναγκαιότητα να υπάρξει άμεσα κάποια συμφωνία ελάφρυνσης του βάρους.

    Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Σταθάκης περιέγραψε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι μέσω συγκεκριμένων παρεμβάσεων η εξυπηρέτηση του χρέους μπορεί να προχωρήσει ομαλά.

    [05] Προφυλακιστέος ο επιχειρηματίας Κ. Δαφέρμος

    Στην φυλακή οδηγήθηκε ο επιχειρηματίας Κώστας Δαφέρμος, μετά την απολογία του ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς Νίκου Τσιρώνη, για κακουργηματικές κατηγορίες σχετικά με παράνομες αμοιβές, που φέρονται να διακινήθηκαν για την αγορά των ρωσικών συστημάτων Kornet από το υπουργείο Άμυνας.

    Ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο χώρο της εμπορίας όπλων, κλήθηκε να λογοδοτήσει για ποσό 1,7 εκατομμυρίων ευρώ, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο έδωσε στον πρώην Διευθυντή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων του ΥΕΘΑ και συγκατηγορούμενό του στην υπόθεση, Αντώνη Κάντα.

    Με ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα, οι δύο συγκατηγορούμενοι του επιχειρηματία αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους με την επιβολή του όρου της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και χρηματική εγγύηση 80 χιλιάδων ευρώ ο καθένας . Πρόκειται για τον γιο του κ. Δαφέρμου και ένα 80χρονο, στελέχη εμπλεκόμενης εταιρίας που συνελήφθησαν την Δευτέρα, όπως και ο επιχειρηματίας, μετά από εντάλματα του ανακριτή. Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί για την υπόθεση, είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορούν τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    [06] Λιου-Τσακαλώτος: Ελάφρυνση του χρέους

    Τη σημασία που αποδίδει στην τήρηση της δέσμευσης της Ευρώπης να καταστήσει το ελληνικό δημόσιο χρέος βιώσιμο διαμέσου της ελάφρυνσής του, επαναβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζέικομπ Λιου, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο περιθώριο των Ετήσιων Συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα του Περού.

    Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ σημείωσε ακόμη ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, επαναβεβαιώνοντας, επίσης, τη σημασία που αποδίδεται στη συνέχιση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

    Στην πρώτη τους συνάντηση μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα, ο κ. Λιου συνεχάρη τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, για τον διορισμό του εκ νέου στο αξίωμα και επαίνεσε τη δέσμευσή του στην εξεύρεση ενός εποικοδομητικού τρόπου για να προχωρήσει η Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

    Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ εξέφρασε την ανησυχία του για τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη και την υποστήριξή του σε όλες τις προσπάθειες να προληφθούν νέα δεινά μέσω μιας συνεκτικής ευρωπαϊκής αντίδρασης.

    [07] Στον όμιλο της Eurobank ο Γ. Προβόπουλος

    Την ανάληψη καθηκόντων του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της θυγατρικής τράπεζας του ομίλου στη Βουλγαρία, Eurobank Bulgaria AD (Postbank) απο τον καθηγητή Γιώργο Προβόπουλο, ανακοίνωσε η Εurobank.

    Ημερομηνία ανάληψης των νέων καθηκόντων του Γ. Προβόπουλου έχει οριστεί η 15η Οκτωβρίου, κατόπιν της αναμενόμενης έγκρισης των εποπτικών αρχών της Βουλγαρίας.

    Χαιρετίζοντας την έναρξη της συνεργασίας του Γ. Προβόπουλου με τον όμιλο της Eurobank, ο πρόεδρος του ΔΣ του ομίλου, Νικόλαος Καραμούζης, τόνισε: «Η πολύχρονη παρουσία, η εμπειρία και η βαθειά γνώση του κ. Γιώργου Προβόπουλου, στα θέματα του τραπεζικού τομέα και, ιδιαίτερα, σε θέματα διεθνούς εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προσδίδουν ιδιαίτερη αξία και συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη του ομίλου μας εκτός Ελλάδος. Η εμπειρία του από την επιτυχή διαχείριση της κρισιμότερης ίσως περιόδου, για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι πολύτιμη. Παράλληλα, η συμβολή του στη διαφύλαξη της σταθερότητας των ελληνικών τραπεζών και, ιδιαίτερα, στην προστασία των καταθέσεων υπήρξε καθοριστική. Καλωσορίζουμε τον κ. Προβόπουλο στον όμιλό μας και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα».

    «Αποτελεί ξεχωριστή τιμή και χαρά για τον όμιλό μας, η συνεργασία με τον κ. Γιώργο Προβόπουλο, μια προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους με μακρά επιτυχημένη διαδρομή στην ελληνική οικονομική και χρηματοπιστωτική αγορά, που χαίρει ευρείας αποδοχής και εκτίμησης στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά από την ακαδημαϊκή κοινότητα, τον τραπεζικό τομέα και το σύνολο των θεσμικών φορέων με τους οποίους συνεργάσθηκε από τις θέσεις ευθύνης που κατείχε. Είμαι βέβαιος ότι από τα νέα του καθήκοντα θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη των εργασιών του ομίλου μας στη Βουλγαρία, αλλά και ευρύτερα στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που διαμορφώνονται στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό περιβάλλον» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας.

    Ήδη ο Φ. Καραβίας και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής των Διεθνών Δραστηριοτήτων του ομίλου, Σταύρος Ιωάννου, είχαν συνάντηση με το νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας, Dimitar Radev, τον οποίο και ενημέρωσαν επι σειράς θεμάτων.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι Φ. Καραβίας και Στ. Ιωάννου είχαν, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Βούλγαρο Κεντρικό Τραπεζίτη τις εξελίξεις σχετικά με το τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας, καθώς και θέματα που αφορούν στην υλοποίηση της πρόσφατης συμφωνίας εξαγοράς του δικτύου της Alpha Bank στη Βουλγαρία από την Post Bank και τις εν εξελίξει διαδικασίες απορρόφησής του.

    Ο κ. Προβόπουλος έχει διετελέσει, μεταξύ άλλων, πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΠΕ (1989-1990), πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) και μέλος, μέχρι τον Δεκέμβριο 1992, (Ιούλιος 1989 - Νοέμβριος 1989 & Απρίλιος 1990 - Οκτώβριος 1990 ), υποδιοικητής, Τράπεζα της Ελλάδος (Οκτώβριος 1990-Νοέμβριος 1993 ), Γενικός Διευθυντής, Ινστιτούτο Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) (Δεκέμβριος 1993-Αύγουστος 1997), Οικονομικός Σύμβουλος, Alpha Bank (Ιανούαριος 1994-Μάρτιος 2004 ), πρόεδρος ΔΣ & διευθύνων σύμβουλος, Emporiki Bank (Μάρτιος 2004 - Αύγουστος 2006 ), αντιπρόεδρος ΔΣ & διευθύνων σύμβουλος, Τράπεζα Πειραιώς (Οκτώβριος 2006-Μάιος 2008 ) και διοικητής, Τράπεζα της Ελλάδος (2008-2014).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 October 2015 - 20:32:12 UTC