Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] H Κούβα διαψεύδει ότι έχει στείλει στρατεύματα στη Συρία
  • [02] Εκλογές στην Αίγυπτο χωρίς Μουσουλμανική Αδελφότητα για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια
  • [03] Τέσσερις Παλαιστίνιοι νεκροί στην απόπειρά τους να επιτεθούν εναντίον Ισραηλινών
  • [04] ΟΗΕ: Πάνω από 4 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Συρία
  • [05] Χιλιάδες συμμετοχές στον 29ο Γύρο της Αθήνας

  • [01] H Κούβα διαψεύδει ότι έχει στείλει στρατεύματα στη Συρία

    Η κυβέρνηση της Κούβας διέψευσε χθες Σάββατο δημοσιεύματα τα οποία χαρακτήρισε «ανεύθυνα και ανυπόστατα», σύμφωνα με τα οποία η Αβάνα έχει αναπτύξει στρατεύματα στη Συρία για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

    Ο Χεράρδο Πενιαλβέρ, στέλεχος του ΥΠΕΞ της Κούβας, «διαψεύδει κατηγορηματικά (...) τις ανεύθυνες και ανυπόστατες πληροφορίες περί υποτιθέμενης παρουσίας στρατευμάτων της Κούβας στη Συριακή Αραβική Δημοκρατία», ανέφερε κυβερνητική ανακοίνωση.

    Το Ινστιτούτο Κουβανικών και Κουβανοαμερικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι δημοσίευσε την Τρίτη μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία από πηγή που δεν κατονόμασε, σύμφωνα με την οποία στρατιώτες της Κούβας εντοπίστηκαν στη Συρία να «υποστηρίζουν τον δικτάτορα της Συρίας Άσαντ και τη ρωσική επέμβαση σε αυτή τη χώρα».

    Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News μετέδωσε την πληροφορία αυτή την Τετάρτη, επικαλούμενη τόσο το Ινστιτούτο, όσο και έναν μη κατονομαζόμενο Αμερικανό αξιωματούχο ο οποίος την «επιβεβαίωσε». Παράλληλα, η πληροφορία κυκλοφόρησε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

    [02] Εκλογές στην Αίγυπτο χωρίς Μουσουλμανική Αδελφότητα για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια

    Για πρώτη φορά εδώ και τριάντα χρόνια στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Αίγυπτο δεν θα συμμετάσχει η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το βασικότερο κίνημα της αντιπολίτευσης που καταστέλλεται βιαίως από το 2013.

    Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, πρώην στρατάρχης ο οποίος ανέτρεψε τον ισλαμιστή προκάτοχό του Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο του 2013, έχει δεσμευθεί να «εξαλείψει» το κίνημα αυτό, που ιδρύθηκε πριν περίπου 90 χρόνια και το 2012 κέρδισε τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο, τις πρώτες ελεύθερες και δημοκρατικές.

    Μετά την ανατροπή του Μόρσι, που προέρχεται από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, το κίνημα ήταν στόχος μιας αιματηρής καταστολής: περισσότεροι από 1.400 διαδηλωτές υπέρ του ανατραπέντος προέδρου σκοτώθηκαν και περισσότερα από 15.000 μέλη ή υποστηρικτές της Αδελφότητας, καθώς και σχεδόν το σύνολο της ηγεσίας της, έχουν φυλακιστεί, όπως και ο ίδιος ο Μόρσι.

    Πολλές εκατοντάδες, εκ των οποίων και ο Αιγύπτιος πρώην πρόεδρος, έχουν καταδικαστεί σε θάνατο σε μαζικές και γρήγορες δίκες τις οποίες έχει καταγγείλει ο ΟΗΕ. Εξάλλου η Μουσουλμανική Αδελφότητα χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική οργάνωση» στο τέλος του 2013, ενώ το πολιτικό της παρακλάδι το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης απαγορεύθηκε.

    «Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι θα παραμείνουν εκτός του πολιτικού παιχνιδιού για όσο διάστημα ο Σίσι βρίσκεται στην εξουσία», εκτίμησε ο πολιτειολόγος στο πανεπιστήμιο του Καΐρου Χάζεμ Χόσνι. «Οι Αδελφοί και το καθεστώς έχουν πάει πολύ μακριά» την αντιπαράθεσή τους, πρόσθεσε.

    [03] Τέσσερις Παλαιστίνιοι νεκροί στην απόπειρά τους να επιτεθούν εναντίον Ισραηλινών

    Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε χθες Σάββατο αφού προσπάθησαν να μαχαιρώσουν Ισραηλινούς, μεταξύ αυτών και στρατιώτες, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς συνεχίζονται τα βίαια επεισόδια που ξεκίνησαν στις αρχές του μήνα.

    Η κλιμάκωση της έντασης, που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου μετά τον φόνο ενός ζευγαριού εποίκων στη Δυτική Όχθη, προκαλεί φόβους για μια νέα ιντιφάντα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

    Χθες τρεις επιθέσεις σημειώθηκαν στο νότιο τμήμα της Δυτικής Όχθης, στην περιοχή της Χεβρώνας όπου 500 Ισραηλινοί έποικοι ζουν υπό την προστασία του στρατού. Τις επιθέσεις διέπραξαν νεαροί Παλαιστίνιοι, δύο εκ των οποίων ήταν έφηβοι, και είχαν στόχο δύο στρατιώτες και έναν πολίτη.

    Κατά την πρώτη επίθεση στην παλιά πόλη της Χεβρώνας ένας Παλαιστίνιος αποπειράθηκε να μαχαιρώσει έναν Ισραηλινό, ο οποίος τον πυροβόλησε και τον σκότωσε, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

    Οι παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας επιβεβαίωσαν τον θάνατο του δράστη, ηλικίας 18 ετών.

    [04] ΟΗΕ: Πάνω από 4 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Συρία

    Πάνω από 4 εκατομμύρια Σύροι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω του συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου στην πατρίδα τους, τόνισε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-μουν.

    Σύμφωνα με τον Μπαν, 60 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι σήμερα πρόσφυγες, κάτι που εγείρει μια τεράστια πρόκληση για όλες τις χώρες του κόσμου, ειδικά αυτές στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη.

    «Η κρίση στη Συρία μόνο (...) οδήγησε πάνω από 4 εκατομμύρια ανθρώπους σε άλλες χώρες. Εγείρει μεγάλες προκλήσεις για πολλές χώρες όπως η Ιορδανία, η Τουρκία, ο Λίβανος και το Ιράκ», είπε ο Μπαν ενώπιον δημοσιογράφων.

    Μέσα στη Συρία, σχεδόν 8 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια, πρόσθεσε ο ίδιος.

    «Το 25% του πληθυσμού του Λιβάνου είναι πλέον Σύροι πρόσφυγες. Υπάρχουν πάνω από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Τουρκία, 1,5 εκατομμύριο στην Ιορδανία, 300.000 στο Ιράκ και αρκετοί στη βόρεια Αφρική, στην Αίγυπτο», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

    Ο εμφύλιος πόλεμος μαίνεται στη Συρία από το 2011, με κυβερνητικές δυνάμεις να πολεμούν εναντίον ανταρτών αλλά και εξτρεμιστικών οργανώσεων περιλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους.

    [05] Χιλιάδες συμμετοχές στον 29ο Γύρο της Αθήνας

    Περισσότεροι από 15.000 πολίτες συμμετέχουν στον 29ο Γύρο της Αθήνας, που διεξάγεται αυτή την ώρα στο κέντρο της πρωτεύουσας.

    Το ραντεβού των δρομέων ήταν στις 09:00 στοΚαλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο.

    Φέτος, ο «Γύρος της Αθήνας» θα συμβάλλει σημαντικά στην κοινωνική προσπάθεια του δήμου Αθηναίων για την αγορά ενός ηλεκτροεγκεφαλογράφου, τον οποίο ο δήμος Αθηναίων θα προσφέρει στο Νευρολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» για την έγκαιρη πρόληψη και θεραπεία της επιληψίας στα παιδιά.

    Όσοι συμμετέχουν στον 29ο Γύρο της Αθήνας, θα μπορούν να μετακινηθούν δωρεάν με όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αρμοδιότητας Ο.Α.Σ.Α κατά τις ώρες από 07:30 έως 12:30, με την επίδειξη του αριθμού συμμετοχής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 18 October 2015 - 6:32:12 UTC